| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nadání versus píle

 Příspěvky 110 z 47 [Dalších 37 >>]
18.5.2011 15:42:36
tak se taky snaží zmírnit (přirozenou) soutěživost mezi lidmi. Ale i to je (blízko)východní myšlenkový směr.
Já jsem racionálně dospěl k názoru, že je rozumné svoji soutěživost krotit, když už nežijeme v pralese. Někomu jinému soutěživost může vyhovovat, zvlášť dokud vyhrává.
18.5.2011 15:40:56
tak se taky snaží zmírnit (přirozenou) soutěživost mezi lidmi. Ale i to je (blízko)východní myšlenkový směr.
Já jsem racionálně dospěl k názoru, že je rozumné svoji soutěživost krotit, když už nežijeme v pralese. Někomu jinému soutěživost může vyhovovat, zvlášť dokud vyhrává.
18.5.2011 15:36:39
Pravdu máme třeba oba, Vám vyhovuje jeden životní styl a mně druhý.
Jak znám já křesťanství,
18.5.2011 9:47:16
Některé cesty, o nichž se zmiňujete, jsem už potkala. Samozřejmě, že jsou v životě "win-win" situace, ale zdaleka ne vždy a ne vždy se do nich lze dostat. BTW, na nich bývají založené nejlepší partnerské vztahy.
Nicméně jsem se opakovaně přsvědčila, že mnohé tyhle v podstatě východní myšlenkové proudy nejsou nic pro mě, racionálního a chcete-li materialistického Evropana. Takže se můžeme dohodnout, že se nedohodneme, a necháme toho, to bude taky "win-win". Nebo snad lpíte na tom, že mi musíte dokázat, že pravdu máte vy?~;)
17.5.2011 16:26:38
"Bohužel, v reálném světě lidi vyznávající tuhle filosofii moc šťastní nebývají."
Já si zas myslím že šťastní bývají, třeba ne nejvíc, ale to jim nevadí.
Ale nemám pro svůj názor žádný průzkum. Vy ano?

Moje teorie, co v případě "soupeření o partnera", není vyklidit pozice. Když budu mít zájem o Jitušku ze sousední kanceláře, tak jí budu stále zvát na oběd a nosit švestičky ze zahrádky. Když si vybere Pepu a ne mne, tak se mi svět nezhroutí. Těch kompatibilních osob po světě běhá spousta ...
Já nevidím svět tak, že když jeden vyhraje, musí druhý prohrát.
Pokud máte chuť poznat jiné způsoby myšlení, doporučuji zadat do Googlu "mentalita hojnosti" , "výhra-výhra" , "nelpění".
16.5.2011 16:26:36
Ano, pokud žijete v Utopii, pak máte jistě pravdu. Bohužel, v reálném světě lidi vyznávající tuhle filosofii moc šťastní nebývají.
A krom toho - vezměme si třeba příklad partnerského vztahu. Najdu někoho, kdo by se ke mně ideálně hodil, bohužel, smůla, nemyslím si to jen já. Podle vaší nesobecké teorie, že soutěžit je špatně, při prvním náznaku soutěže ustoupím a budu čerpat nesobecké uspokojení z toho, jak jim to skvěle sluší? Jestli něco takového skutečně upřímně dokážete a bude vás to hřát u srdce, měl byste být blahořečen - já upřímně přiznávám, že tohle mi tedy uspokojení nepřináší. A stejně tak je to ve spoustě jiných věcí.
16.5.2011 13:38:50
Aha. Skoro bych si dovolit to přeformulovat, že ti soutěžící touží něco víc MÍT, aby toho bylo víc než někdo jiný. (Hamty hamty ať mám víc než tamty.)
Pokud ale člověk pojme život jinak, např. dělá mi radost, že jsem někomu užitečný a se spoustou lidí dobře vycházím a každý dělá v podstatě to nejlepší, co v dané chvíli umí, pak nechápu, o co bych měl soutěžit.
Mmch, soutěžíme mezi sebou i my diskutující na rodině? Já teda ne.
16.5.2011 12:32:03
Jak kdo. O lepší práci (tím nemyslím jen výnosnější, ale třeba uspokojivější), o lepšího životního partnera, o lepší králíky, o lepší sbírku známek... dosaď sám. Zajímavých věcí/lidí/vztahů prostě není dost pro všechny. Neznám člověka, který by vůbec o nic nestál. Možná nějaký jogín, ale v mém okolí zrovna žádný nemedituje. Znám jen lidi smířené s tím, že to lepší už v životě mít nebudou, ale moc šťastní mi nepřipadají.
16.5.2011 9:40:44
S kým soutěžím(e) a o co?
16.5.2011 0:06:28
To bude nejspíš tím, že žiju v Evropě, ne v Asii. ~t~
 Příspěvky 110 z 47 [Dalších 37 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.