| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Maminky, važte si české mateřské…

 Příspěvky 110 z 422 [Dalších 412 >>]
Blanka
  • 
12.5.2011 7:22:43
To znám taky výběr je pný úvazek nebo nic, u mě je to ještě, že mi jedna cesta do práce zabere 1,25h tedy denně procestuji 2,5h, k tomu 8h práce + 0,5h přestávka, tak výsledek je minymálně 11h být z domu, ve skutečnosti je to víc, protože se musí nadělát zpoždění vlaku, zaměstnavatel neuznává návštěvy lékaře, takže vše si nadpracovat, v práci poslouchat jak má být člověk rád že má práci a měla by měsíčně odpracovat 20h přesčasů, samozřejmě zadarmo.

Taky bych přivítala práci z domu nebo na částečný úvazek, častečný uvzek vzhledem k tomu dojíždění tak tový, některý den být celý den v práci a některý být celý den doma.

Kromě toho být každý den pryč 12h i když nenám dítě je moc, výsledkem je, že se za celý týden moc nevyspím, myslím, že kdybych měla kratší úvazek, tak bych té práce i víc udělala.

(Nyni budu mít dítě a dělám asi pro divného zamětnavatele, umožnil mi práci z domu, ale těch předchozím 13 let v zamětnáních od nevidím do nevidím byla síla, asi proto jsem nemohla otěhotnět.)
  • 
5.5.2011 23:00:45
Naprosto nesouhlasím. Dítě má své potřeby. To, že upřednostníte tu svou, je vaše věc. Ve článku se snažím napsat o tom, že volba francouszkých matek je ovlivněna systémem (tak jako čských), nemyslím si ani za mák, že by si každá rodina vybrala to, co jí nejvíce vyhovuje. Reakce na elee : pokud nemáte odpracovaných osm trimestrů za poslední dva roky u prvního, a poslední 4 roky u druhého dítěte, máte mateřskou 10 týdnu PO narození a konec! Jsem v této situaci jako další maminky Češky, co znám, krom jedné. Můj manžel je Francouz a pokud vím, v článku jsem neodsuzovala žádného člověka, spíš jen ten systém.. Myslím si, že spousta maminek, které mají dojem, že se musí nutně naplno realizovat, si uvědomí později, o co přišly a také co nestihly dát svým dětem.
Ještě bych ráda upřesnila, o co mi v článku šlo : nechci nechat kolovat představu, že jít do práce na pár hodin, částečný úvazek, do tří let dítěte, je špatné. Sama pracuji několik hodin týdně. Chtěla jsem upozornit na nebezpečí zrušení možnosti být doma s malým dítětem (velkou část dne), od deseti týdnů nahoru, v České republice. Z osobní zkušenosti znám spoustu maminek, které mají dojem, že zahraniční systémy jsou mnohem lepší a dokonalejší než ten český. V podstatě ale žádný jiný systém neznají. Co se týká velké porodnosti, aniž bych chtěla zasahovat k nějakým etnickým rozdílům, myslím si, že ta je zaručena právě přistěhovaleckou populací (a ne možností matek jít pracovat). Děkuji ostatním česko-francouszkým maminkám, které si všímají situace kolem sebe a neidealizují ji teoretickými statistikami.
elee
  • 
4.5.2011 11:34:07
doporucuju zvlaste stranu 136 a 137

http://www.vlada.cz/assets/ppov/ekonomicka-rada/aktualne/Ramec_strategie_konkurenceschopnosti.pdf
Tina + 2
  • 
3.5.2011 23:30:05
Můj starší syn je sebevědomý, v pěti letech odečítá do mínusu a bežně sčítá s přechodem dvacítky, čte v češtině i v angličtině, jeho nejmilejší knížkou je dětská encyklopedie, ví, kde leží většina států Evropy a slušně se orientuje i v mimoevropských, má výtečnou logiku a slovní zásobu tak o dva roky napřed. Je dokonce i sportovně zdatný, žádný budoucí olympionik, ale normální dítě, co zvládá to, co by mělo.

Do práce jsem se vrátila na tři dny v jeho 13 měsících a ve dvou a půl letech šel na 2 dopoledne do školky (soukromé, proto mohl dřív). Od tří let denně.

Nebudu vám tu ale tvrdit, že moje uspořádání, hlídání více osobami a individuální přístup ve školce jsou důvodem jeho vyspělosti, stejně tak, jako po pravdě nevěřím, že ten váš je tak dobrý proto, že jste s ním byla pět let doma. Prostě za a) každá máma má pocit, že zrovna její dítě je na tom docela dobře a za b) zřejmě máme obě chytré děti....

Jen přidám - vůbec nerozporuju váš systém, ani svůj, každý ať si to udělá tak, jak jemu a jeho rodině vyhovuje, máme na to všichni stejné právo.

Také si stojím za názorem, že délka mateřské, kterou maminka zvolí, není o potřebách dítěte, ale o potřebách matky. Ne vaše dítě má potřebu být s mámou pět let, tu potřebu máte vy. Stejně tak nemělo moje dítě potřebu jít ve dvou a půl do školky, byla to moje potřeba. Pokud si tohle přiznáme, hned budeme tolerantnější k potřebám druhých.....
elee
  • 
3.5.2011 22:39:41
Dobry vecer ci den vsem,

ziju ve FR uz pet let, mam 11ti mesicni dceru (narozena ve FR). Dovolim si trochu upravit informace z clanku - materska je 6+10 tydnu (6 pred porodem), kdy dostavate 100procent sveho platu. S prvnim ditetem mate narok na 6mesicu rodicovske (cca 500E prispevek), od druheho ditete na 3xrok s tim, ze behem techto tri let se muzete vratit na castecny uvazek do prace (napr 1.rok 20procent, druhy 50procent a treti 80procent)a zamestnavatel vam to musi ze zakona povolit. To uz zde bylo receno.Pokud se rozhodnete pro chuvu ci jesle, mate prispevek od statu, takze rozhodne nepracujete pro to, abyste svuj plat odevzdaly chuve.Take jsou velke odpocty na dane a pokud jste socialne slabsi,tak jsou vyrazne prispevky na bydleni.Je pravda,ze nektere francouzske pary spolu ziji na hromadce a dite je napsano na toho rodice, kteremo vychazi zajimaveji zmena danoveho zakladu.

Co se tyka dani, ano, zamestnavatel odvadi primo statu, 25procent se zaplati socialni a zdravotni pojisteni.zdaneni jednou za rok je cista dan z prijmu.Jenze to je v CR to same - porovnaval jsem svuj FR plat s moji kamaradkou v Cechach a zjistily jsme, ze ona ve vysledku odvadi vic nez ja.

Do jesli je ve FR, zvlast ve vetsich mestech,problem se dostat,ale chuv je hodne a jsou samozrejme proskolene.Existuji take tzv halte-garderi, tj jesle pro maminky, ktere jsou s detmi doma, kde vam dite pohlidaji az dva nebo tri puldne v tydnu.Do skolky vam dite vezmou automaticky ve 3letech (zajimava studie NERVu (clanek v Respektu))ukazala, jak moc je predskolni vychova dulezita a ze v CR citelne chybi.

Ve Francii je nejvyssi porodnost v Evrope (proti CR, kde je naopak jedna z nejnizsich, proc?).

Dcera sla k chuve od desateho mesice, kdy uz pres den jedla tuhou stravu a plazila se a sedela (souhlasim, ze deset tydnu je opravdu moc brzo), stale kojim rano a vecer.Kdyz ji rano predavam chuve, tak je dcera nadsena (chuva hlida dalsi dve deti stejneho veku + ma svych dalsich pet deti; je to tedy jeji nahradni rodina, kdyz ty nase skutecne jsou holt daleko).Dcera krasne spi, ji, zboznuje cizi lidi, neni mamanek.Mam pocit, ze se ji venuju mnohem intenzivneji, jsme cely vecer spolu vsichni tri a pres vikend taky a az bude druhe, tak zustanu doma taky tak rok, rok a pul nejvys (a ne tri jak jsem si puvodne myslela), protoze to neni tak spatne.

Kazdy ma svuj nazor a svoji zkusenost,rozhodne nezatracuju maminky, ktere zustavaji doma,ani ty, ktere se vraci do prace.Jen by se system v CR nemel vyzdvihovat jako luxus, protoze,jak uz bylo receno, dlouha materska jen supluje nedostatek jesli a skolek a temer nemoznost zkracenych uvazku.
Katka
  • 
1.5.2011 12:46:07
Počkejte, píšete, že jste s žádným Francouzem (ani Francouzkou) nenavázala hlubší vztah, a přitom máte Francouze za manžela?
Jinak já považuji francouzský systém za jeden extrém a český za opačný extrém. Na druhou stranu pro ten francouzský částečně mluví jejich porodnost, která je největší v Evropě. Osobně bych byla pro zlatou střední cestu, něco jako mají ve Švédsku - 1,5 rodičovská s 80 % platu, a tatínkové z toho aspoň 2 měsíce.
  • 
26.4.2011 16:10:49
Já bych se jen chtěla zeptat, jak dlouho jste ve Francii žila.. Protože přátelství a život na místě po několik let, je zcela něco jiného.. Samozřejmě Vám nechci vštípit, že nemáte pravdu, či že vaši kamarádi nejsou reální atd.. Já ten rozdíl v lidech dost vidím. A dřív jsem ho taky neviděla a to jsme byli s rodiči ve Francii pečení vaření.. Děkuji
MarkétaP + 4 dcerky
26.4.2011 0:05:49
Měla jsem na studiích v Lyonu velkou kamarádku Francouzku, tatínkovi přátelství s původně dopisovou kamarádkou vydrželo od patnácti let doteď (tedy témeř 45 let). ~d~ Francouze jsem poznala ve svém dětství jako velmi přátelské, otevřené, pohostinné lidi.
  • 
25.4.2011 23:37:51
Děkuji! A taky jich lituju! Proto jsem to napsala.. nejde mi ani o peníze (a to jich máme děsně málo), ani o posuzování maminek kariéristek (i když to možná tak vyznělo). Je mi líto těch dětí..
  • 
25.4.2011 22:48:35
Tak já vám ráda napíšu to podstatné (subjektivně, jak to vidím já). Francouzi jsou naprosto jiní než všichni Češi, co znám. Můj manžel přesně touto výchovou prošel a není jediný, kdo naprosto přesně zapadá do celého toho systému. Víte třeba, že Francouzi jsou v celém světě považováni za nejméně schopné práci v kolektivu? Jsou totiž individuálové, samostatní (až příliš). Moje kamarádky se dopují prášky v momentě, kdy je jen trochu bolí hlava. Platí astrology, aby se ujistily o budoucnosti. Utíkají do práce, protože být doma s dítětem je konfrontuje především se sebou samými, což je děsí. A to podstatné? S žádnou Francouzkou, ani s žádným Francouzem, se mi nikdy nepodařilo navázat nějaké hlubší přátelství než jen "Ahoj, jak je?"..
Já je ale nesoudím. O to mi nešlo. Já jen nechci, abychom je za to obdivovali a hnali se stejným směrem.. Je to trochu jako Amerika.. Po revoluci jsme se přesunuli z Ruska na Západ.. Jako bychom nemohli být jednou sami sebou. Češi. A hotovo!
 Příspěvky 110 z 422 [Dalších 412 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.