| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Učitelkou jednotřídky v peruánských horách

 Příspěvky 110 z 20 [Dalších 10 >>]
Petra 2
  • 
6.2.2011 0:01:34
Prosím Vás! Byl to určitě překlep.
Petra
  • 
4.2.2011 22:36:06
to je hrubka hned v prvnim radku!!!
Markéta
  • 
3.2.2011 16:10:47
Asi bychom se hádaly zbytečně, nechci nikoho obracet na víru, jen dávám pohled z druhé strany a svoji zkušenost - můj názor je hlavně v tom, že to, v čem peruánské děti DNES žijí, není úplná kultura (jako v době, kdy tam přišli Evropané). Život, který v té vesnici žijí, není plnohodnotný - příroda je zdevastovaná, zemědělství, které dřív bylo komplexní, je zredukované na několik základních plodin, které se prodají na trhu a zbytek se koupí; řemesla už nikdo nezná - není tam skoro nic z té opěvované "tradice". Čili podnětů dítě opravdu moc nedostává. Nabízí se přirovnání: jistě je rozdíl mezi tradiční romskou kulturou a tím, jak dnes žijí Romové v Chanově. Peruánští Indiáni jsou na tom o něco líp, ale ne o moc.
A propos k té ekologii - ono je to taky problém, Indiáni sami od sebe moc velcí ekologové nejsou, proč také. Dřív si na pole zabalili oběd do kukuřičného listu a ten zahodili, dnes si vezmou igelitový pytlík a taky ho zahodí - jak mají vědět, že se bude rozkládat tisíce let?
MarkétaP + 4 dcerky
3.2.2011 12:30:52
Markéto, i dítě v takovémhle světě se učí složité systémy a logice - bylinky, co která a kdy, nástroje (i složité), lobvec bude uřit dítě stopování a rozpoznávání jemných vzorců ... Inteligentní dítě to rozvine odpovídajícím způsobem, méně inteligentnímu nepomůže ve studiu ani tisíc puzzle a malvic.
Markéta
  • 
3.2.2011 12:11:43
Ano i ne. Tím skládáním puzzle a cvičením paměti od ranho věku (říkadly atp., ale i zdánlivě nesmyslným drilem, jako jsou tyhle přírodovědn "zbytečnosti") se dítě připravuje na to, aby mohlo absorbovat rozsáhlé školní vzdělání, trénuje si paměť, vizuální rozlišování a všechno ostatní. Pokud od pěti do dvanácti let dřít na poli a starat se o dobytek a pak se nějakou shodou náhod otevře možnost, aby mohlo chodit do školy, patrně už mu učení půjde dost ztuha - pokud není geniální, což se samozřejmě také může stát.
Nehájím bezhlavě a zaslepeně náš systém výchovy, určitě se v něm najde spousta špatného, ale stejně tak by byla chyba si situaci v takovýchhle zapadlých vesnicích příliš idealizovat. Dítě je jistě rychle připravené na život - ale jen na život v omezeném vesmíru své rodné vesnice, bez možnosti volby.
3.2.2011 10:21:56
Přesně to jsem chtěla napsat.

Účastnit se reálnýho života je připadá mnohem smysluplnější, než skládat puzzle a učit se, zda maliny spadaj mezi bobule nebo malvice, jak se to do dětí cpe v Čechách.
Markéta
  • 
3.2.2011 8:28:50
S tím cestováním souhlas, ale jinak k tomu exportu naší kultury - Indiáni přece v "našem" světě žijí už 500 let! S tím nic nenaděláme, jejich jeidnou šancí je v něm obstát, protože zpátky před Pizarra a Cortése čas neotočíme. Mají dvě možnosti - buď v tom "našem" světě být za slouhy, kteří se v něm nevyznají, nebo ho nejdřív pochopit a pak třeba trochu změnit tím, že dodají něco svého. Ale dodají tu svou kulturu přes evropské nástroje - čtení, psaní, peněžní hospodářství, turismus.
Pochopte konečně, že toho "hezkého" mají romantičtí domorodci všude po světě ve svém vlastním životě hodně málo. To jen my vystresovaní nespokojení Evropané ve slabých chvilkách toužíme po návratu k přírodě, ale domorodcům jde primárně o to se najíst, usnout v teple, odpočinout si aspoň k večeru, neumírat ve čtyřiceti na banální onemocnění jenom proto, že tělo je zhuntované nedostatkem lékařské péče. A toho všeho dosáhnou, pokud oni sami nebo jejich děti dokáží pochoput tu kulturu, ketrí jim vládne - naši západní kulturu.
A ještě ke křesťanstsví - katolíci jsou Indiáni v Peru taky už od 16. století. A nemají s tím problém. Víra jim pomáhá držet jejich život pohromadě, kostel je středobodem vesnice. A k tomu mají nějaké rituály a pověry, které částečně vycházejí z původní tradice a částečně z evropského lidového křesťanství.
"Čistá kultura" neexistuje nikde na světě.
helena + veverčátka
2.2.2011 22:02:41
Já psala, že nevím jak je to v tomto případě, ale obecně export "našich myšlenek, výuky a náboženství" jinam není příliš dobrý. Většinou to v té společnosti tvoří zmatek. Málokdo to dokáže pojmout opravdu "sensitivně a neutrálně".
Trošku mě taky zarazila ta zmínka o ekologii. Tím cestováním letadlem jsou studenti mnohem více neekologiční než celá vesnice, co neřeší absolutně žádnou ekologii.
Jája
  • 
2.2.2011 11:24:34
Hezký článek, jen některé formulace nejsou zrovna šťastné. Třeba to, že "výchova tam prakticky neprobíhá". Jak neprobíhá? Dítě pomáhá dospělým pracovat a přežít, přitom se učí to, co by mohlo v životě potřebovat. A to přece JE výchova. Výchovou NENÍ to, že si s dětmi HRAJU, výchovou JE to, že je učím přežít ve společnosti. A to ti Indiáni také dělají.
susu
  • 
2.2.2011 7:53:37
Myslím, že jejich současný způsob života je v podstatě už nezachranitelný. A myslím si, že jako vzdělaní lidé z něj zachrání pro sebe víc než v případě opačném. Pokud tedy na to vzdělání nebudou navařeny západní myšlenky a náboženství, to je pak rozloží určitě a úplně.
 Příspěvky 110 z 20 [Dalších 10 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.