| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Montessori školička: Přemisťování fazolí lžicí

 Příspěvky 110 z 35 [Dalších 25 >>]
6.12.2010 15:16:21
A ještě jsem zapomněla dodat, že mé dítko nemá šanci se ve třech letech dostat do školky státní - je přeplněno. Tudíž pokud nechci zůstat na ÚP, bych musela problém řešit. A to je dle mého také dost podstatné.
6.12.2010 15:14:16
Neříkám že jsou opravdu levné. Chápu, že jsou pro mnoho lidí nedosažitelné a "drahé". Jenže je třeba si uvědomit, že byť dostávají dotace na dítko, jistojistě neplatí stát celý provoz školky, jako je to u školek státních. Mají nájem, energie a podobně, který musí zaplatit. Beru to tak, že někdo dává dítko do školky anglické, někdo do státní a někdo do "jiné". Investici osobně ale vidím i v tom, že třeba na 8 dětí jsou 2 učitelky. Mají delší provozní dobu, které se lépe přizpůsobím, děti se tam vedou prostě "jinak", což ve školce na 30 dětí se 2 učitelkama v životě nezařídíte. Pak samozřejmě hrají velkou roli i finance. Pro někoho je "drahá" i státní za 300,- Kč měsíčně a chtěl by ji zadarmo. Mám asi to štěstí a možnost vidět to i z jiného úhlu, a k tomu si na to vydělat. A navíc, v té školce opravdu jen nepřesývají a netřídí fazole, ale o tom je zde těžko občas "vyprávět". A také je dobré se podívat, co školka nabízí jako standart - co se ve státní třeba normálně připlácí a tady to máte již v "ceně".
6.12.2010 14:53:09
znovu opakuji,že mluvím o školce ne o domácích činnostech.
6.12.2010 14:52:15
Ta školka je drahá a neříkejte,že ne!Nemluvím o fazolích....
ALL
5.12.2010 20:26:18
A ještě mají společné to, že se v obou případech jedná o propracovaný systém, kde vše do sebe zapadá, a cokoliv vytržené z kontextu se bez hlubší znalosti a bez souvislostí setkává často s nedůvěrou, nepochopením nebo dezinterpretací.

Jinak montessori škola, kterou znám, je opravdu bohužel moc drahá.
ALL
5.12.2010 19:12:34
Ještě bych ráda upřesnila, jak jsem to myslela s tím, že waldorfský a montessori systém mají víc společného než jen nálepku "alternativa". Vnějškově se samozřejmě liší - uspořádáním třídy, používanými pomůckami, rolí učitele, způsobem výuky atd. Ale společné je například: respektující přístup k dětem, tolerance odlišností, absence stresujícího srovnávání a soutěžení, učení spojené s kladnými emocemi a reálným prožitkem založené na vlastní vůli dítěte, nikoliv na donucování a "strašení" známkami či neúspěchem, vlídným až rodinným prostředím atd. Alespoň si to myslím, waldorf znám lépe z vlastní zkušenosti, montessori jen z knih a článků. Všechny tyto věci většinou v běžné škole postrádám, i když se jistě najdou zářné výjimky.
ALL
5.12.2010 12:23:05
Nevím, kde berete své informace o waldorfské pedagogice, ale máte je poněkud zkreslené. Pořád opakujete slova "meditace" a "skřítci" a tím ostatním podsouváte, že je to na waldorfu to stěžejní. To mi připadá přesně jako zjednodušené reakce tipu "motessori rovná se hrabání se ve fazolích" :-) Obojí je nesmysl! S waldorfskou pedagogikou mám vlastní zkušenosti - s "meditací" jsem se tam opravdu nesetkala a skřítci patří k pohádkovému a fantazijnímu světu dětí, alespoň já to tak vnímám. Tím ovšem samozřejmě nemohu vyloučit, že někdo třeba bere jejich existenci doslova :-) (a pokud ano, ani mi to nemusí zrovna vadit, nijak mne tím neohrožuje. I tím se člověk učí toleranci).
S podporou individuality se to má asi tak: při vyučování ve škole opravdu všichni dělají totéž ve stejnou dobu (ne tak ve školce - pokud dítě zrovna moc nechce, nikdo ho nenutí). Ovšem nikdo po dětech nechce, aby byly všechny stejné! Ve školce i ve škole se individualita dětí respektuje - počítá se s tím, že někdo se naučí psát/číst/počítat/plést atd. dřív a někdo později. Nedělá se z toho velká přednost, pokud to jde někomu rychleji, ale ani se nedělá problém z toho, že to někomu jde pomalu. A rozdíly se mohou roztáhnout i přes více ročníků! Dcera například dopletla obal na flétnu až ve druhé třídě v prosinci, zatímco některé děti to zvládly ještě během první třídy. A nic se neděje. Rychlejší děti prostě začaly plést něco jiného a dcera v klidu dodělávala ve svém tempu to svoje - aniž by ji kdokoliv dával najevo, že je snad neschopná... To běžná škola opravdu neumožňuje.
Miriam, 5r+2,5r
  • 
5.12.2010 1:36:49
Vymenuvam, v com sa Waldorf lisi od Montessori. Tieto charakteristiky povazujem za velmi signifikantne, prave z tychto dovodov by som tam dieta nikdy nedala. Nebudem hovorit o celkovom systeme, ked ma odradzuje, ze moje dieta nebude chapane ako individualita a ked od neho budu chciet aby verilo na spatost prirody so skriatkami. Vadia mi meditacie malych deti. Toto su moje vyhrady, nepovazujem to za zjednodusovanie. S Montessori ma spolocne akurat to, ze to nie je klasicka skola a spolu patria do suflika "alternativne". Montessori je zalozena striktne na realite, dokonca tam nenajdes nic, co by aj zdaleka pripominalo rolove hry.
VeroniqueP
4.12.2010 18:30:18
Kazde dieta je v obdobi, ked ho velmi bavi vykonavat urcitu cinnost (tzv. senzitivna faza). Jednou z takychto cinnosti moze byt napr. aj premiestnovanie akehokolvek materialu z nadoby do nadoby. Dieta tuto cinnost nevykonava pre dosiahnutie nejake ciela, ale pre cinnost samotnu - jednoducho ho bavi "prendavat." Takze ano, jest lyzicou sa naozaj ucia vsetci ludia rovnako (alebo velmi podobne:-)), ale ked vidite ze sa vase dieta hra s jedlom, prave preto, ze potrebuje uspokolit svoju tuzbu po "prendavani", tak mu mozete poskytnut na to urcenu aktivitu, aby svoju tuzbu upokojilo.
ALL
4.12.2010 12:26:49
Miriam, připojuješ se k ostatním, abys vysvětlila, že nelze chápat Montessori příliš zjednodušeně, že je to ucelený pormyšlený systém, a pak se dopouštíš stejné chyby tím, že jedinou větou zjednodušuješ jiný ucelený systém - waldorfskou pedagogiku. Souhlasím s tím, že je odlišná,ale na druhou stranu si myslím, že s Montessori má mnohem víc společného než s běžnou školou...
 Příspěvky 110 z 35 [Dalších 25 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.