| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Budeme psát spojitě, či nespojitě?

 Příspěvky 110 z 78 [Dalších 68 >>]
Lucie Demelová
  • 
19.11.2012 22:38:12
Pokud si něco poznamenávám,pak obvykle doktorským škrabopisem a to proto,že se mi tak píše nejlépe a nepotřebuji,aby to po mně někdo jiný přečetl,někdy je to i nežádoucí.Pokud chci,aby to přečetli i jiní,pak to napíšu čitelně,to ještě umím.
Nevím,co bych na PC psala celý den,píšu jen to,co je potřeba - programovat v psací formě moc nejde,email bych taky neposlala atd atd,ale jinak propisku nedám z ruky.O Comenia scriptu se říká,že se při něm dostatečně neuvolní zápěstí a tím je ruka strnulejší.Nejsem odborník,nemůžu to posoudit. CS se mi nelíbí,ale pokud se to dětem bude psát lépe,nedá se nic dělat,stejně tak začnou psát později.To už je na každém z nás (resp.z nich).Mimochodem,je mi 18,takže nejsem doktor,milovník písanek nebo profesor krasopisu (s mým písmem těžko),ale přikláním se k psacímu.:-)
Zora N.
7.10.2010 9:13:24
Mám zkušenosti ze všech stupňů českých škol a mohu potvrdit, že úroveň vzdělávání v základních a středních jde dolů. Alespoň co se týče výsledků srovnávacích testů.
Stává se, že škola není schopna zajistit dostatek kvalifikovaných učitelů, takže žáci v daných předmětech stagnují. Stalo se nám, že fyzikář tak nějak nedocházel do hodin a nakonec odpadl - žáci se učivo doučovali až v následujícím ročníku, takže ale zase nestihli to, které měli. Angličtinář na jiné škole odešel už začátkem října, hodiny byly suplovány do pololetí (často neangličtináři), kdy nastoupil učitel nemající vůbec zkušenosti s výukou na 1.stupni. Na konci páté třídy žáci uměli pár básniček, ale vůbec netušili, jak se časuje sloveso "to be". Při přestupu na jinou školu jsme zase byli nuceni doučit se doma celý ročník chemie...
Žáci v hodinách na ZŠ pracují v týmech, takže není výjimkou, že dítě sice ví, co zpracovávala jeho skupina, vůbec ale nezaznamená, co řešily ostatní týmy, protože se soustředí jen na vlastní výkon. Např. z vlastivědy pak ovládá tak 1/4 nebo 1/5 podle počtu týmů. Nezbude, než ho doučovat doma...
Diktátů v češtině se píše minimum - my jsme je psávali na začátku KAŽDÉ hodiny. Asi proto jsme pravopis ovládali podstatně lépe než dnešní děti.
Komické je, že třeba speciální hodiny pro dyslektiky škola zařazovala MÍSTO hodin čtení! Zatímco ostatní děti vesele četly, dyslektici odcházeli k počítačům v jiné třídě (1x týdně), kde dělali ledacos, ale čtení to nebylo.
A dalo by se pokračovat... ~:(
Zora N.
6.10.2010 18:49:02
grafici a grafologové mají leccos společného...~y~
Zora N.
6.10.2010 18:41:29
Právě dyslektikům se tiskací písmena, tedy i Comenia,pletou víc než psací. Porovnejte: bdpqg, ao, nh, nm, un, a další... Takže pro dyslektiky je CS totální pohroma.
Ještě k tomu přidejte spojování písmen do skupin, jak to vyjde (tedy ne do celých slov nebo aspoň slabik), a dyslektici jsou úplně ztracení. Děkujeme, slečno Lencová.
Zora N.
6.10.2010 17:53:53
Potřebujete-li písmo jen pro své vlastní poznámky, je úplně fuk, jaké používáte.

Počítače má doma jen asi polovina obyvatel ČR, dokonce 30% se k nim nedostane nikde (a ani to s nimi neumějí...). I těm upřete možnost svobodně si vybrat, jaké písmo jim bude vyhovovat?
Zora N.
6.10.2010 17:48:54
Hahaha, nad písankou s Comenia Scriptem se dojímat nebudete? Že by za to CS a výkony vašeho dítěte nestály? Nejste tak trochu "mimo mísu"???

Myslíte, že Comenia půjde dětem sama? Stačí lusknout prsty?
To myslíte vážně???
Zora N.
6.10.2010 17:43:01
Vidíte, a v diskusi na RVP Pedagogickou fakultu UK, ale v Praze, uváděla jakási slečna Ventová jako zářný příklad ilustrující, že vysokoškoláci (její spolužáci) píší tiskacím písmem.

Je jedno, jak píší v USA, když naše děti umějí psát psacím i tiskacím. Kdybychom to hnali do extrému, museli bychom zrušit výuku češtiny a nahradit ji angličtinou nebo třeba ruštinou či němčinou, protože za našimi hranicemi přece češtinu nikdo nepoužívá. Tak proč ji učit?

Psací písmo budou naše děti potkávat ještě tak 70-80 let, dokud nepomřou poslední z těch, kteří se je dnes učí v 1.třídě (nebo ony samy)...
Jestliže se je v ZŠ budou učit pouze pasivně jako jakousi raritu, nikdy se je nenaučí tak, aby je dokázaly bez obtíží přečíst. Každý rukopis má vždy svá specifika, která člověk bez praxe odhadne jen těžko.
I Comenia Script bude individuálně deformován, některá písmena budou možná čitelnější, jiná naopak nečitelnější. Je to jako z deště pod okap ~j~.
Zora N.
6.10.2010 17:18:20
Jaké jsou Vaše zkušenosti s písmem Comenia Script Universal ?
Joe (4+2 roky)
  • 
8.9.2010 13:32:14
Autor opomněl dodat, o kterém státě a kterém městě v USA se zmiňuje. Nelze na celou Ameriku zobecňovat něco, co viděl možná jen v jedné škole. Já v USA byl v rodině se školním dítětem a spojité písmo se kluk neučil - bylo jim ukázáno, že něco takového existuje, ale psali jen nespojitě.

Také je přinejmenším úsměvné vydávat studenty pedagogiky za reprezentativní vzorek populace. 53 % sice je nadpoloviční většina, ale nijak výrazná. Vysoký podíl odpovědí napsaných spojitým písmem lze u takto předpojatého vzorku očekávat, protože budoucí učitelé se povinně učí psát spojitě. Troufám si odhadnout, že na technicky zaměřených školách by výsledky byly výrazně jiné.
7.9.2010 21:01:37
Čistě náhodou přišlo zrovna dnes mailem (kopíruju):

Vážená paní, vážený pane,
v návaznosti na pokusné ověřování psacího písma Comenia Script, ke kterému se Vaše škola přihlásila, dovolujeme si Vás požádat o zaslání informace o požadavku na počet písanek.

Tak jak bylo na setkání pilotních škol dne 18.června sděleno, dovolujeme si Vás znovu upozornit, že k pilotáži je nutný souhlas rodičů žáků.

.....
 Příspěvky 110 z 78 [Dalších 68 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.