| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Školní brašna? Těžké zavazadlo i pro dospělého.

 Příspěvky 110 z 87 [Dalších 77 >>]
  • 
12.10.2010 17:53:34
jen bych přidal vlastní zkušenost.
Na naší škole je to podobné - sešity si můžou nechávat ve škole a domů vzít jen potřebné. Učebnice mají třeba do "mé" vlastivědy dvě, jedna je pracovní sešit, obě jsou velikosti A5 a velmi tenké. k tomu i jeden sešit.
Potřeby na výtvarku mají samozřejmě ve škole.
Tělocvik si donesou v pondělí a v pátek by si jej měli odnést domů.
K pití je celodenně k dispozici čaj. Když náhodou dojde (cca 1x za měsíc, udělá se voda se šťávou)
Většinu věcí si opravdu mohou nechat ve škole, ale z nějakého důvodu se to často neděje.
vrabec
16.11.2009 11:02:38
jo deto a jetam pubertak
D., jeden předškoláček-školáček
  • 
3.7.2009 10:51:35

Přečetla jsem pár článků z téhle diskuze. Určitě nebyly všechny, ale myslím že každý má svůj díl pravdy.
Jsem na dnešní dobu poměrně mladá maminka předškoláčka -školáčka ( nástup září 2009).
Velmi dobře si pamatuji jak jsem nosila učebnici na hudební výchovu kterou jsme pořebovali ob 1-2 hodiny. ale taky jsme ji s jinou učitelkou nemuseli nosit vůbec protože s námi nechtěla zpívat lidovky a věděla že ani nás to nebaví.
Kontrola tašky je jistě správný nápad, hlavně u mladších dětí, které se chtějí asi i pochlubit novým kamarádům co mají za hračky.
Já osobně jsem si taky zkusila dát do tašky všechno abych nic nezapomínala. Vzdala jsem to ve chvíli kdy jsem zjistila že se do ní všechno stejně nevejde.
Kroužkové sešiky nejsou špatný nápad, já to zkoušela na střední s rychlovazači. Taky jsem od tohoto sistému brzo upustila. Víte kdy? Ve chvíli kdy bylo nahlášeno zkoušení a písemky ( jedno jestli 1/4 nebo 1/2 letní ) a já zjistila že na zopakování před hodinou abych si byla jistá že odejdu s dobrou známkou musím přinést všechno. A jsou i případy kdy učitelé zkoušejí každou hodinu a vy nevíte kdy na vás dojde řada dokud to nemáte za sebou.
Právě jsem si vzpoměla na jednu příhodu když jsem byla na zš. Maminka jednou popondavala moji připravenou tašku do školy, překážela nebo co. A když viděla jak je těžká nésledovala samozřejmá otázka co v tom nosím. Odpověď že jen věci do školy ji nestačila a ani ji nevěřila provedla tedy kontrolu tašky a zjistila, že to tak opravdu je.
Jsou to především moje vlastní zkušenosti a vím že záleží především na učitelých a asi i na oboustranné ochotě komunikovat o problémech, které se týkají dětí, školy i nás rodičů.
Osobně doufám že ty zkušenosti co nás čekají od září budou spíš z té pozitivní půlky a to přeju i Vám všem co máte děti ať malé nebo větší.

Ahoj D.
Renata a dvě holčičky, 4 a 7
16.10.2008 21:18:10
Dceřina těžká aktovka mě naprosto vytáčí! Snažím se jí ulevit od nošení a pokaždé jí její aktovku nesu co největší možnou vzdálenost a předávám jí ji až, když je to nezbytně nutné. Někoho může samozřejmě napadnout myšlenka, že ji rozmazluji...apod., ale pro mě je důležité její zdraví!Do aktovky jí v žádném případě nedávám jiné učebnice než ty, které nezbytně potřebuje! S názorem "co kdybyste to potřebovali" nesouhlasím. Vyučování má svůj rozvrh hodin a tak tedy podle něho učebnice připravujeme!Dcerka měla sice tendenci chtít si ji vzít s sebou, ale vysvětlila jsem ji právě onu "výhodu" rozvrhu.
Samozřejmě bych nejraději uvítala, aby děti nosily co nejméně učebních pomůcek s sebou! Je skutečně velmi potřeba v tomto ohledu udělat veliké reformy. Vím není to jednoduché, ale je to zapotřebí!!!
Jirka
  • 
24.9.2008 23:45:34
Neslobte se, ale trochu si odporujete. Nemyslím si, že by děti měly chodit konvenčně už od mala, právě naopak, tím že se pohybují a cvičí si vybudují ty svaly, které jim pomáhají nosit nebo zvedat těch 5kg.
Agata
  • 
23.9.2008 7:07:25
Luc, tenhle příspěvek nezní moc normálně a vyrovnaně .... někteří se prostě neumí bavit na úrovni ... ach jo.
22.9.2008 17:36:21
Někteří, vlastně docela dost učitelů (neříkám že všichni), já to vím, protože to vidím kolem:-D, udělali tu vysokou snad protekčně na desátý pokus a zřejmě neví, že slovo učitel pochází od slova učit, protože bez učebnic jsou, docela nahraní.. zejména učitelé jazyků.. angličtinářka na bývalé zš byla s prominutím prostě lempl.. ani vyslovovat neuměla, jediné, co žákům říkala bylo to, co stejně stálo v učebnicích, které byly mimojiné jediné, podle čeho se učilo.. Když někdo něco nechápal, dočkal se odpovědi "Tak si to přečti, máš to přece v učebnici, nee?!" A takhle to probíhá docela často..RvRv
luc
  • 
21.9.2008 15:12:45
právě že těch 5 kg se pěkně pronese. Kolik taháte kilo Vy do práce? a CHODÍTE pěšky nebo jedete autem? No, jak to je? a připadá Vám to příjemné? Vy v lepším případě jdete pěšky, ale dítě k tomu potřebuje běžet, honit cokoliv, třeba mouchu, lézt na obrubníky a vyrovnávat balanc....to mají slušně a konvekčně chodit už od mala? Možná jste šťastlivec, kterého ta záda nebolí, ale výzkumy hovoří zcela jasně: nadměrná zátěž způsobuje na páteři změny, které se projeví mnohem později. Jistě, je to souhrn více faktorů, ale máme přece právo si vybrat, který faktor budeme eliminovat, pokud nám v cestě nestojí např. zákon, ale jen debilní názor některých škol. Nebo to zařadíme do kategorie Já kouřím, a rakovinu nemám? = já to tahal taky a záda mě nebolí, ať to potomci tahají také?
Vezměte si jednou tu aktovku na záda Vy, k tomu v tomhle počasí odpoledne bundu do ruky, výkres, co si přes den pořídíte, půjčenou knihu od kamaráda, k tomu peněženku, mobil, klíče...a teprve k tomu 5 kg, co jste nesl ráno s sebou, a každou přestávku je přenášel do jiné třídy. Do těch totiž nikdo nepočítal věci pro osobní potřebu. A mezitím si pěkně cvičně několikrát za den zvedněte tu tašku na stůl, ale pěkně z výšky 140-160 cm, ne z vašich 180 cm. A možná si jí zvedejte 2x častěji než Vaše dítě, protože ono ty svaly nemá!!!!!!
A nebo víte co? Vykašlete se na to a s Vaším přístupem mu vražte do ruky sirky a krabičku cigaret s tím, že většina z vašich známých/kuřáků nemá ani rakovinu, ani ještě nepodpálili stoh slámy.
jirka
  • 
21.9.2008 2:06:56
No ja nevim, tech 5kg mi neprijde moc, stejne jako 15kg pro dospeleho. Pamatuji se, ze jsem na druhem stupni ZS tahal tasku o vaze prave okolo tech 15kg. Mel jsem tam vsechny ucebnice, protoze mi prislo neprakticke tu jednu, kterou ten den zrovna nepotrebuji, vyndavat. Nedelalo mi problemy se s tou taskou honit se spoluzaky, kteri meli tasky podobne plne.

Myslim, ze tech 15kg deti zvladnou, je to srovnatelne s tim, kdyz si dospely nosi nejaky ten batoh a unavene deti, tam se nejakych tech 40-50kg nabere. Vemte si obrazky z Asie, kde lide tahaji na zadech nebo na hlave ohromne naklady.
18.9.2008 15:11:32
Tato debata se mi docela líbí. Učím na druhém stupni matematiku, fyziku, informatiku. Je pravdou, že na matematiku mají pracovní sešit a učebnici (A4, papírové desky) a jeden sešit. Domácí nosit nemusí ten tu nikdy a nikdo ani v jiných předmětech nevyžaduje, krom když je tam úkol. Stejně jich půlka ten sešit nosí jak říkají pro jistotu. Pokud mají dejme tomu šest hodin, vždy jsou tam nějaké hodiny volnější. Stejně z mých 17 dětí má kolem 10 dětí všechny učebnice a sešity v aktovce. Tomu si přidejte 2 l flašku pití.
K tomu že jsou učebnice zbytečné. S tímto nemohu souhlasit. Podle nových metod, bychom měli děti pouze dovádět k nějakému závěru a ne mu učivo předkládat, jako hotovou věc. Já pracuji hodně s učebnicemi, kde jsou obrázky, grafy, návodné tabulky atd. Spíš než zbytečné, by se mělo zjistit, jak danou učebnici co nejlépe využít. Děti by se měli učit hledat v textu to podstatné a s textem pracovat, aby se nejednalo jen o mechanické čtení. A čtení s porozumněním je dnes velký problém.
Ještě k rozdávání papírů apod. Ani sedmáci či osmáci si nejsou schopny většinu namnoženého materiálu uschovat. Běžně postráceno během jednoho dne, takže u menších dětí si to neumím představit vůbec.
 Příspěvky 110 z 87 [Dalších 77 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.