| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Protest proti zrušení či devalvaci církevních sňatků v ČR

 Příspěvky 110 z 209 [Dalších 199 >>]
Bára
  • 
24.9.2008 22:00:53
Znám rodinu, kteří se kvůli dávkám i rozvedli ... Polepšili si o 3 tisícovky měsíčně.
Tolik o zvýhodnění manželských párů.
Ráchel, 3 děti
  • 
24.9.2008 21:57:10
v tom, že čteš blbě
Ráchel, 3 děti
  • 
24.9.2008 21:55:28
no, ono bylo něco jiného "navštěvovat kostely" a být z aktivně věřící rodiny. Můj muž to zažil taky.
Martin, táta dvou dětí
  • 
21.9.2008 1:07:29
Ústava naší republiky, ale i mezinárodní listina lidských práv garantuje svobodu vyznání. Mohu věřit, v co chci, ale aké věřit nemusím. Česko je prý ateistický ostrov uprostřed křesťanské Evropy. Asi je to důsledek husitství, doby temna i komunizmu. Sám jsem taky ateista, tedy v Boha nevěřím a do kostela nechodím, leda jako za kulturou, ale respektuji křesťanské kořeny evropské kultury. Proto jsem pokřtěný, i když rodiče taky nebyli věřící, prostě to považovali za samozřejmé.
My se ženou jsme měli svatbu taky v kostele, už ten rozdíl - úřední svatba ve strohé modernistické budově ze 70. let 20. století, otrávený poslanec nejmenované politické strany s medailí kolem krku jako oddávající, úřednice z kanceláře jako jeho asistentka a hudba z CD (Eva a Vašek) nebo církevní svatba ve vyzdobeném gotickém kostele, farář ve svém pěkném oblečení (nevím, jak se to správně jmenuje), varhany a klasická hudba od Mendelsona - to se prostě nedá srovnat. Možná si potrpím na pěkné věci, někdo to může považovat za šaškárnu nebo kýč, ale to je moje věc a nikdo mi nemá právo do toho mluvit. Chtěl jsem pěknou svatbu, zážitek na celý život, proto pro mne byla svatba v kostele samozřejmost. A stejně tak ze stejného důvodu jsme obě děti nechali pokřtít, ale to neznamená, že budou automaticky věřící - do ničeho je nutit nebudeme. Jestli budou jednou křesťané nebo ateisté nebo snad se dají na Hare Kršna, to je jejich věc.
Vždycky platí, že čím víc má člověk možností, tím je svobodnější. Proto budu vždycky hájit církevní sňatky. Mimochodem, oddávat smí také kapitán lodi nebo letadla - nebo to už neplatí? Jestli ne, je to podle mě taky chyba. Někde jsem slyšel, že jenom v případě ohrožení života - to je taky zbytečné omezení, ne? A co velvyslanec v cizině, to ještě platí? Čím víc možností, tím líp.
Někdo tady navrhoval, že by mohl oddávat taky předseda svazu zahrádkářů. No teoreticky ano, jestli je taky poslancem a má k tomu souhlas. Ale jinak si myslím, že svatba je honosný obřad, a tomu by měla odpovídat i osobnost oddávajícího. Takže starosta ano, farář ano, kapitán lodi ano, ale předseda zahrádkářů? Ve vší úctě k zahrádkářům (taky máme chajdu a zahradu), to už by fakt mohl oddávat každý.
A vážení antikatolíci, ateismus (ke kterému se taky hlásím) neznamená automaticky nemít rád katolíky, zesměšňovat je a urážet je. Nechte je být, ať si žijí po svém. Mimochodem, v naší zemi existuje i mnoho dalších církví, třeba evangelíci nebo židi. Ti vám taky vadí? Bojím se dne, kdy budou muset věřící u nás nosit na šatech našité kříže a budou se pro ně budovat koncentrační tábory. I když mne se to týkat nebude. Nebo možná jo, když jsem pokřtěný a měl jsem svatbu v kostele.
Tohle už tu bylo, a já jsem rád, že se toho moje generace nedožila. Jestli zakážeme církevní sňatky, znovu tomu vytvoříme podmínky. Dneska zakážeme sňatky, zítra církve a pozítří... doplňte si sami.
Saša, Marek(06/06/06)
19.9.2008 21:51:55
Myslím, že jsi to vyjádřila přesně. Nevím proč dávat některým církvím přednost před jinými. Registrované partnerství je podle mě fajn a nevidím v něm žádnou hrozbu. A nevím proč řeší to úřední razítko. Vždyť to se musí i nyní. Protože každý kdo chce mít svatbu ať civilní nebo církevní. Stejně musí na matriku. Vyplnit a odevzdat formulář a teprve na matrice mu dají oddací list. Nevím, jestli si to někdo uvědomuje, ale tady u nás není tak důležité kdo oddává, ale jestli mu to matrikářka schválí. ~k~
Mám totiž pocit, že tohle je komplot matrikářek a že se jim konečně podařilo prosadit svou. Proč si to myslím? Zde můj příběh:
Před třemi lety jsem se vdávala. V roce 2005 jsme měli desáté výročí našeho vztahu, který jsme chtěli oslavit! svatbou. Začali jsme přemýšlet o dětech a v té naší úřední mašinérii, my příjde jednoduší mít děti v registrovaném svazku. A tak jsme se rozhodli, že do toho praštíme. Nic moc velkolepého. Ale měli jsme jedno krásné místo v malé vesničce v Brdech, kde byl statek s rybníkem a tam jsme se chtěli vzít přesně na den našeho výročí. Ten den vycházel na pondělí. Říkala jsem si, že to nebude problém. Vždyť se oddává v balónech, pod vodou, ... Ale ouha. Pondělí není oddací den!!! Oddávající z úřadu, kam toto místo patřilo, byla fajn ženská. Pro ni nebyl problém nás oddat kdekoli, kdykoli. Jenže pro matrikářku ano. V pondělí prostě NE. Tak jsme se rozhodli, že třeba jinde najdeme stejně hezké místo a příjemnější úřednice. Bohužel, byli jsme a volali na 8 matrik (pražské a středočeské), všude to samé. Na Praze sedm, kam patříme mi řekli, ať svatbu posuneme o tri roky, že to bude vycházet na pátek, a že to by šlo. Podobných hlášek jsem slyšela víc. Už jsem téměř svatbu zrušila. Když jsem se dozvěděla o kolegyni, která podobný podraz matrikářky (ta je nechtěla oddat na zahradě jejich chaty, protože to nebylo dostatečně slavnostní místo), vyřešila církevním obřadem. Já ani manžel nejsme věřící, tak nás toto řešení vůbec nenapadlo, ale tahle kolegyně mě upozornila na to, že existuje církev Unitářů a že ti oddávají lidi, kteří se mají rádi, chtějí spolu žít a jestli věří v Ježíše nebo v učení Budhovo neřeší. Setkaní s reverendem této církve byl úžasný zážitek. Bavili jsme se o tom proč se chceme vzít, jací jsme, co nás baví, ... on přihodil pár zážitků s matrikářkami. Zkrátka padli jsme si do oka. Pak jsme se ještě sešli doladili podrobnosti obřadu. A bylo. Svatba byla na místě, které jsme si vysnilli a díky tomu že jsme se s reverendem poznali nám doslova ušil obřad na míru. Místo strohého Ano jsme si řekli svatební slib (ale i to ano by stačilo). Trochu mi to připomínalo obřady z amerických filmů. A proč ne, trochu toho kýče v životě přeci nevadí. Byl to úžasný zážitek, který náš vztah posunul zas o kousek dál.

ML
  • 
19.9.2008 21:21:57
K čemu je tzv. civilní sňatek, při kterém si snoubenci slibují věrnost v dobrém i ve ZLÉM a který je možno rozvést. Je to pouze taková hra. Vše má základ v nepochopení víry. http://cid-216a54af43de4be7.spaces.live.com/?lc=1029
Hanka a Anička 3 roky
  • 
16.9.2008 17:39:24
Dobrý den, myslim, ze vetsine z nas ani tak nejde o to, kde bychom se meli vdavat. Ale hlavne jde o to, ze clovek by v dnesni dobe ztratil moznost volby, coz popira demokracii jako celek. O nic jineho nejde....
16.9.2008 10:58:12
Přesně tak. ANNAHAM zopakuju to, co jsem tu juž jednou napsala - za tím nestojí křesťanská víra, ale cvokárna lidí. Teda to, že tu víru zneužili pro svůj prospěch nebo si ji "jen" blbě přeložili. Což se může stát v podstatě s čímkoliv, s jakoukoliv ideou. Nabyla jsem přesvědčení, že západní civilizace v podstatě vychází ze dvou ideových pramenů: z civilizace římské, a z křesťanství. Kdyby se všichni řídili desaterem - nic víc a nic míň - bylo by nám hned podstatně líp na světě...
16.9.2008 9:06:32
A ještě naprostou jedničkou v množství spáchaného zla co do počtů umučených a mrtvých lidí jsou státní instituce. Vystupují snad katolící proti občanským sňatkům z toho důvodu, že diktaturní světské režimy vyhladily ve 20. století miliony lidí?
16.9.2008 9:01:26
Já si myslím, že podobně expresivní vyjádření jako jsou v názvu příspěvku, na nějž se napojuješ plus část obsahu tvého příspěvku lze hodnotit i jako hanobení víry.

 Příspěvky 110 z 209 [Dalších 199 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.