| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zdravé a krásné zoubky aneb jaké jsou novinky v dětské stomatologii?

 Příspěvky 110 z 55 [Dalších 45 >>]
Katka
  • 
20.1.2010 23:38:20
omlouvam se za chyby!
  • 
20.1.2010 23:37:16
ahoj,ja mam od mala Leu Viktorovou na poliklinice Ohmova,tehdy jsme chodoli se skolou,dal k ni chodim,bzala jsem i dceru,ale moc nechtela otevrit pusinku,tak ze zeptej,podle meho nazoru jsou doktorka i sestricka moc mile!
Vlaďka, dcera 16 měsíců
  • 
4.4.2008 22:30:00
Irenko,
moc děkuji za vyčerpávájící a sofistikovanou odpověď, konečně se mi dostalo vysvětlení, které odpovídá naší situaci.. :-) Moc moc děkuji, přeji bezproblémový porod a hodně radosti s miminkem, zoubkům zdar :-D Vlaďka
4.4.2008 21:04:56
Pokud budete psát další dotazy, moc prosím, pošlete buď kopii nebo aspoň upozornění i na mailík (irena@zdravezoubky.cz) a pokud hned neodpovím, mějte strpení - mám pár dnů před termínem porodu a už od středy mi "vyhrožují", že si mě tam nechají na pozorování. Ale zatím mě vždy pustili domů ;)
Děkuju,
Irena
4.4.2008 20:48:44
Milá Lucie,
naprosto s Vámi souhlasím, že není dobré nechat zuby kazu napospas!
Bohužel neznám přístup běžný v USA jinak než z knih, kde se však o žádném svazování pásy nepíše... Podle mých zkušeností je reakce dítěte závislá na přístupu rodičů a ošetřujícího lékaře a jejich vzájemné interakci. Zejména v zahraniční literatuře je uváděná metoda tell-show-do, se kterou mám výborné zkušenosti (výklad je samozřejmě nutné přizpůsobit věku dítěte a když se chce, člověk si poradí i s jazykovou bariérou). Na stránkách American Dental Academy www.ada.org jsou i pěkná instruktážní videa (tuším, že i kreslené příběhy), ukazující dětem, co je v ordinaci čeká. Vždy je třeba dítěti vysvětlit, co a proč se bude dít (u nás povídáme pohádky o červíkách, jejich vyšimrávání/vyhánění elektrickým zubním kartáčkem apod.).
Nevím, jaký je v USA postup po odeslání k dětskému specialistovi, ale pokud to je možné, zkuste specialistu kontaktovat a domluvit se s ním, že byste ráda nechala spravit zoubek "po dobrém" (u nás lze domluvit např. několik seznamovacích návštěv...), případně zjistěte možnosti sedace při vědomí (viz. příspěvek o rajském plynu a Midazolamu výše). Event. pokud létáte do Čech, zkuste nechat opravit zoubek tady (radši u dětského zubaře).
Přeju Vám úspěšné ošetření a hodně trpělivosti!
Když napíšete, jak to dopadlo a probíhalo, případně včetně finanční náročnosti (můžete na mail irena@zdravezoubky.cz), budu ráda za možnost porovnání - děkuju ;)
Irena
  • 
4.4.2008 7:29:18
Dobry den,
dnes jsme byli s dcerkou u zubarky, ktera potvrdila zubni kaz. Dcerka je stydliva, s cizimi lidmi nerada komunikuje (mozna je to castecne i proto, ze zijeme v USA a dcerka jeste neumi anglicky). Takze navsteva probihala ocekavane - s revem. Nejdrive sestricka zuby vycistila ruzovou pastou a pak natrela necim modrym. Nezminila se ani slovem, co prave dela nebo co bude nasledovat. Pak prisla zubarka. Kratce nahledla do pusinky a prohlasila, ze kdyz vidi Eliscinu reakci, posle nas k detske specialistce. Ta ma pry v ordinaci luzko s pasy, kam deti privazou, aby se nehybaly. Dokonce maji i nejaky pristroj, kterym detem otevrou pusu. Samozrejme by ji dali anestetikum. Rodice tam ale pry do ordinace k diteti nepusti.
Predstava, ze by dcerku privazali k posteli, je natolik desiva, ze zvazuji nechat kaz, at se pekne rozviji a cekat, az dcerka trochu vyroste a spolupraci se zubarem pochopi. A kamaradky rikaji - vzdyt to jsou mlecne zuby, stejne vypadnou, tak proc dite stresovat zubarem. S timto nazorem ale nesouhlasim.
Tohle byla nase druha navsteva u zubare. Prvni byla u jine zubarky, kdyz Elisce byly dva roky. Ackoli dcerce jen prohledli zuby, vubec se ji to nelibilo a rvala.
Poradte prosim, co delat. Opravdu je nutne dat anestezii kvuli jednomu malemu kazu? A jak Elisku presvedcit, at u zubare spolupracuje?
Moc dekuju za odpoved.
4.4.2008 0:24:52
Milá Vlaďko,
podle toho, co popisujete, se s největší pravděpodobností jedná o pigmentové zabarvení zubů způsobené bakteriemi. Bakterie se vyskytují v dutině ústní přirozeně, ale každý má trochu jiné spektrum bakteriální mikroflóry a jiné prostředí v dutině ústní (např. pH, množství sliny...). Některé bakterie produkují jako výsledek látkové přeměny např. plyny, jiné pigmenty. Tyto pigmenty se pak usazují na ploškách zubů, nejvíce v jamkách a rýhách a v oblasti zubních krčků (místo nejblíže dásni). Jedná se o místa, kde je bakterií nejvíce - je tam nejhorší přístup pro samočištění i čištění a nejvíce tam ulpívají zbytky potravy. Pigmentace různého zabarvení i lokalizace má značná část populace (většinou na ploškách obrácených do dutiny ústní). Již vzniklé pigmentace doma neodstraníte, jen řádným přístupem, který podle všeho máte ;), zabráníte nadměrné tvorbě dalších skvrn. Úplně zabránit nové tvorbě se většinou nedaří. Vyčistit je a přeleštit může zubní lékař nebo dentální hygienistka - rotačním kartáčkem nebo leštícím gumovým kalíškem v pomalé vrtačce (mikromotoru) za pomoci speciální pasty. Jedná se o zákrok kosmetický (nehrazený pojišťovnou) a naprosto bezbolestný, ale určitá míra spolupráce pacienta je nezbytná ;) Na zdraví zubu nemívají vliv, spíše ukazují na místa s vyšší tendencí k hromadění plaku - tam je i vyšší riziko vzniku zubního kazu.
Přeji Vám, aby Vás pigmentace příliš netrápily,
Irena
Vlaďka, dcera 16 měsíců
  • 
3.4.2008 21:55:25
Omlouvám se, omylem jsem se překlikla a přidala dotaz ještě před dopsáním :-) Takže ještě dodávám, že do roku dcerka vůbec neznala slazené věci, i jogurty jen bílé a neslazené, pije pouze vodu, dudlíky ani lžičky neolizuji. Poradíte prosím, jaká může být příčina skvrn, jak zabránit jejich šíření? Zubař prý dcerce zoubky vyleštit, až bude starší a bude lépe spolupracovat, nemůžou mít ale tyto skvrny vliv na zdraví zubu? Děkuji předem za odpověď, Vlaďka
Vlaďka, dcera 16 měsíců
  • 
3.4.2008 21:42:24
Paní Ireno,
skutečně působíte zasvěceně a zainteresovaně, proto si Vás taky dovoluji požádat o radu, nikdo mi doposud nebyl schopen vysvětlit problémy se zoubky mé dcery. První zub vylezl v 8 měs., od 10 měsíců jsou zoubky na povrchu šedo hnědé, zejména v okolí dásní. Dle zubaře i pediatra se o kaz nejedná, skvrny se navíc "stěhují", mění se i intenzita zabarvení. Trápí mě to o to víc, že dělám vše pro to, aby zoubky byly jak z alabastru. So 6 měs.pouze kojení, Do 10 měs.kojení s příkrmy. Jako nápoj podávána pouze voda, a to doposud. Pouze výjimečně slabý granulovaný čaj v zimě na ven, aby nepila teplou vodu
1.4.2008 15:38:01
Určitě doporučuji slazení nejen omezit, ale dokonce vynechat úplně. Cukr (bílý, hnědý i z medu) slouží jako potrava pro bakterie, ty které mají na svědomí vznik zubního kazu nevyjímaje :(
A pokud syn pije čaj, zejména černý, vychytávají se na zubech pigmenty právě z toho čaje (a dalších barevných potravin a nápojů). Takže nejlepší je čistá voda ;)
Seznam dentálních hygienistek najdete např. na http://www.profimed.cz/cs/poradna-seznam-dentalnich-hygienistek/
Bohužel v Brně nikoho neznám :(
Přeju dobrou volbu,
Irena
 Příspěvky 110 z 55 [Dalších 45 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.