| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nechci čekat až na první slovo svého dítěte. Chci si s ním popovídat mnohem dřív!

 Příspěvky 110 z 56 [Dalších 46 >>]
Petra + 2
  • 
2.4.2008 22:40:19
Myslím, ze je to dobré v tom, že se dítě naučí sdělovat a v podstatě komunikovat. jestlize se k tomu přidává i mluvené slovo, myslím, že by pak dítě mohlo třeba i snadněji dokázat dorozumět v cizích jazycích.
28.3.2008 10:50:19
Až dosud mě nenapadlo, že znakování s miminky se dá rozvinout do takových detailů. Se svým druhým synem jsem znakovala do jeho tří let(do té doby používal jen dvě srozumitelná slova - táta a tam), ale ačkoliv jsme se dorozumívali celkem bez problémů, tak po přečtení vašich www vidím jak chudý jsme měli náš znakový slovník. Teď mám devítiměsíční holčičku se kterou určitě budeme znakovat taky a tak jsem ráda, že je kde se inspirovat.
A z těch rýpavých příspěvků si nic nedělejte. Kdo chce psa bít, hůl si najde ať se jedná o cokoli.
Pavliina, syn 2 roky
  • 
23.3.2008 15:06:43
Dobry den Ivono, Vase negativni reakce mi pripada hodne nesolidni vuci autorce i vuce vsem maminkam. Kazdy ma pravo na to podelit se svymi zkusenostmi, bud si clanek prectu a pomuze mi, nebo to proste necham byt, ale vyvolat kvuli tomu takovou negativni diskuzi, ze jste kdysi davno za totace delala to same (o cemz pochybuji, ze do takove hloubky), mi pripada jako popreni smyslu tohoto serveru. Predpokladam, ze nyni vas toto tema netrapi, nemate miminko ci batole, tento server navstevujete zrejme k tomu, abyste nasla rady pro vychovu svych dospivajici deti, tak Vas prosim, abyste nam bud sdelila sve zkusenosti, ktere by nam mohly pomoci, nebo se ucastnila diskuzi na temata Vam a Vasim detem aktualni. Ja osobne jsem na tomto serveru vzdy nasla radu kdykoli, kdyz jsem potrebovala pomoc pro dnes dvouleteho syna a opravdu si radeji prectu RADY nez negativni komentare. Dekuji Vam, Pavliina
Jarka M.
  • 
21.3.2008 12:23:23
To by byla krása a kultivace ducha, kdyby byla většina příspěvků do internetových diskusí tak chytrých, výstižných a tak nějak sympatických, jako je ten Váš, Ajtakrajto. Díky.
Ajtakrajta
  • 
19.3.2008 14:53:35
No jo, no :o)
Moje maminka vychovala tři děti, taky za totáče, pokud na tom tedy tolik záleží. Neznakovala na nás, a taky máme dobré vztahy, nějaké ty vysoké školy atd.
Přesto jí tento článek přišel zajímavý. A mně taky. Jako námět je to skvělé, autorce děkuji.

O tabulkách tu pokud vím nikdo nijak intenzivně nepsal.
A to, že matka a blízcí lidé rozumí přirozeně a intuitivně různým projevům dítěte, to tady nikdo nezpochybnil. Ale prostě to evidentně jde i líp. Autorka nepsala, že to hned mají začít dělat všichni rodiče, že kdo neznakuje, tak bude mít retardované dítě... Prostě kdo má zájem, může toto zařadit do svého repertoáru.

19.3.2008 14:07:29
Článek se mi líbil, protože také se synem znakujeme, ale oproti autorce článku to u nás vyplynulo zcela intuitivně. Pomocí znakování se se synem domluvíme již opravdu od ranného dětství,a dokonce se tak domluví i s cízimi (pokud jsou ale nastaveni na pochopení malého dítěte). Ale bohužel zrovna v jeho případě nenapomáhá nonverbální komunikace rozvoji verbální řeči. Už máme skoro 2,5roku. Odborníci tvrdí, že se zatím znepokojovat nemusíme.Tak bych jen ráda upozornila před přehnaným očekáváním, které by mohli mít po přečetění článku maminky, tatínci atd.Cílem by mělo být domluvit se s dítětem, ale neočekávat jako samozřejmý následek urychlení rozvoje mluvidel.
radka
  • 
19.3.2008 11:19:32
to, co autorka popisuje, mi prijde taky jako samozrejme - prece kdyz s ditetem jsem, tak se snazim vnimat, co mi sdeluje, co potrebuje, co chce - myslim, ze to je uplne normalni a naopak nechapu, ze nejakou maminku by to nenapadlo...vzdyt tak prece komunikuje s ditetem, ne? jak jinak by s nim "MLUVILA"?
19.3.2008 8:12:55
no docela mi mluvíte z duše, nechtěla jsem tady přispívat negativně, ale mě to celé připadá s odpuštěním praštěné :-) ve věku, kdy je toho dítko schopné, tak začně přirozeně naznačovat, co chce tj.
natahovat ruce, ukazovat, mnout si oči, atd. Taky mi připadá úplně přirozené, že mu hlavně matka rozumí. Ale taky mi připadá normálnější a pro dítě přínosnější, pokud mu matka odpovídá slovy a vysvětluje a opakuje a ne, že se začně zaplétat do jakési podivné znakové řeči. Moje děti byly obě po roce schopné částečně ukázat a částečně již říct, co chtějí (prostě šly k vypínači a ukázaly na něj, nechápu v čem by bylo prospěšnější, aby znaly jakýsi určitý znak pro rozsvícení světla). Oba- a to i syn a to prý jsou kluci pomalejší na mluvení - ve dvou letech mluvily naprosto souvisle ve větách a to nejen ve dvou a tříslovných. Samozřejmě, že nevyslovovali bezchybně, ale dalo se již nimi mluvit úplně normálně. Takže podle mě toto znakování zpomalí přirozené učení řeči, i když se to určitě potom vyrovná a není to znát. ALe pokud je to tak, tak v tom nevidím žádný smysl, no sorry to je můj názor
18.3.2008 22:51:06
Díky moc Cindule :-), nic si z toho nedělám. Mým cílem bylo, aby si ten příspěvek našli ti, kterým může být užitečný. A jak se tak pročítám komentáři, moc mě těší, že hodně čtenářů pochopilo, o co mi zveřejněním článku šlo - o sdílení zkušeností při výchově malého dítěte. Ti, kteří chtějí, se něco dozvědí. A já jsem ráda, že Rodina dává příležitost, jak se s ostatními o vlastní zkušenosti podělit. Sama se na těchto webovkách dozvídám mnoho informací.
18.3.2008 20:59:54
Článek je moc hezky psaný a určitě mnoha maminkám může napomoci v komunikaci s "nemluvňaty". Pravda je, že každá maminka většinou intuitivně určitá gesta používá a využívá. U nás jsme gestikulovali méně, i proto, že dcerka začala mluvit velmi brzy (1. jednoslabičná slůvka již kolem 7. měsíce) a i nyní v téměř 16 měsících se každý den naučí mnoho nových slov a používá i krátké věty. Sama koukám, jak jí to jde. Nicméně plánujeme ještě 1 mimi a tam by se dala miminkovština určitě dobře využít.
Jinak si, paní Terezo, nic nedělejte z některých negativních reakcí. Také jsem tu byla jednou napadena, že chci být trapně IN, když chodím s dcerkou plavat a cvičit. Hned mi bylo předhozeno, že dobré účinky plavání či cvičení s batolaty nebyly prokázány a že tam vlastně chodím jen z vlastní sobeckosti :-)
 Příspěvky 110 z 56 [Dalších 46 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.