| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Efektivní rodičovství

 Příspěvky 110 z 72 [Dalších 62 >>]
Monca, dva kulihrasci
  • 
7.10.2007 1:52:10
Hlupak je spis ten, kdo rozumuje o vecech o kterych vi evidentne pramalo. Priste pozor s tou flintou :)
30.11.2006 15:37:41
Dvě hodiny jsou asi opravdu hodně – věřím, že to byla spíš určitá nadsázka, ale přesto si myslím, že by děti měly od batolecího věku dělat spoustu věcí samostatně. Ano, pro rodiče je to náročnější. Musí víc čekat, víc uklízet, napravovat napáchané škody na majetku. Náš dvouletý syn se včera večer třeba sprchoval a myl si hlavu. Tím nechci nikomu vnucovat, jak je šikovný (je to trochu kovbojka a neobejde se to bez určité pomoci, co si budeme povídat) – jenom takový příklad naší výchovy. Nejde o to, že děti „nemají hranice“ a „vládnou rodině“, nýbrž o to, že mají větší míru samostatnosti. Snažíme se co nejmíň rozkazovat – radši dáváme na výběr ze dvou alternativ, aby měly možnost se rozhodnout – a tím aby pocítily, že jejich rozhodnutí má také nějakou váhu. Takže neřeknu – „budeš jíst jogurt a hotovo“, ale zeptám se: „chceš jahodový nebo meruňkový?" Když si vybere jahodový, jiný už mu nedám. Moje dítě nepotřebuje bůhvíjaké trapné vychvalování, když se naučí básničku, nýbrž potřebuje, abychom ho brali vážně v každodenních činnostech a rozhodnutích. Je to fuška, ale je to naše přesvědčení.
*Hany
29.11.2006 23:07:43
Zuzko,
dvě hodiny samostatného výběru oblečení, obouvání a vybírání hraček jsou ztrátou času a rozhodně nejsou tréninkem schopnosti samostatně rozhodovat. Spíš jsou testováním toho, co všechno rodiče vydrží (a v některých případech dětem projde docela dost, což je škoda). V rodinách, kde děti nedostaly žádné rozumné hranice a v podstatě vládly rodině, jsou teď nešťastní rodiče, ale i puberťáci.

Dřív jsme s dětmi nachystali všechno oblečení a věci do školy (na výlet) včas a nikdy nebyl problém se včas vypravit. Teď si o všem rozhodují samy a nepozoruju, že by dvě hodiny seděly na zemi a byly zoufalé z toho, že se nenaučily rozhodovat. Jen pohorky a nepromokavou bundu jim pořád musíme cpát "násilím".
29.11.2006 22:50:01
Tak pozor, nemluvím o zásadních chybách ve výchově, ale jen chybách.
A pokud se mohu vyjádřit ke své osobě, tak já kupříkladu dokážu změnit způsob komunikace se svým dítětem jen na základě semináře nebo přečtené knížky (kvalitní, samozřejmě). To zas tak těžké pro mě není, jen je nutné si uvědomit, že to co dělám, není ten správný způsob a lze postupovat i jinak. Ale k tomu potřebuju ten feedback z vnějšku :).
29.11.2006 19:27:31
Pavlo 3

V některých situacích je možná autorita nutná, ale tento příklad je sporný. Vaše děti budou sice déle na výletě, ale děti vašich známých budou mít možná z dlouhodobého hlediska určitý náskok. Dvě hodiny samostatného výběru oblečení, oblékání a vybírání hraček totiž nejsou ztrátou času, nýbrž důležité trénování některých schopností, zejména schopnosti samostatně rozhodovat. Kde jinde a jak jinak se mohou něco takového naučit? Ve škole? Nebo snad později v nějakých manažerských kurzech a příručkách? Tímto jednoduchým pragmatismem a pohrdáním teoretickými poučkami možná svým dětem ledacos ulehčíš, ale nevím, zda je to opravdu cílem tvé výchovy.
Kiki, 1 dcera
  • 
29.11.2006 15:12:29
Mluvíte mi z duše. Máte ve všem pravdu. My jsme taková "nemoderní" rodina. Máme se rádi i po 20 letech manželství a máme 18ti letou dceru. V životě jsme prožili více těch těžkých chvil, než těch klidných a dobrých. Vždy jsme to nějak ustáli a náš dobrý vztah se ještě prohloubil. Naše manželství není založeno ani na povrchnosti, či vypočítavosti. Nepotřebujeme předmanželské smlouvy a peníze jsou společné. Ve stejném duchu vychováváme i dceru. Je úplně jedno, jestli je totalita nebo demokracie, svůj vnitřní morální kodex máme v sobě. Poradím Vám slovy Betty Mac Donaldové, jejíž moudrost je stále aktuální: "Nepusťte dítě na mejdan, nepůjčte mu klíče od auta, ale zahrňte ho láskou". Opravdu to není klišé. Na světě nikdy není dost lásky pro děti. Nám se to zatím vyplácí. Jsme trochu přísní, ale i shovívaví, respektujeme osobnost dítěte, ale trochu se snažíme mu poradit a nasměrovat ho, ale hlavně vytváříme domov, kde je azyl, láska a jistota.











28.11.2006 16:24:35
Ivule,
já si myslím, že tak jak se mění modely společnosti, tak se spolu s tím mění i styl výchovy. A jsem si 100% jistá, že demokratičtější (liberálnější) styl výchovy než byla našich rodičů volí naprostá většina dnešních rodin, bezohledu na to jestli absolovovali nějaké kurzy či četli příručky. A pokud máš v sobě některé přístupy z rodiny tak silně zakódované tak je pod vlivem nějakého kurzu, nezměníš. Leda s obrovským sebezapřením. To je ale pak na celkovou změnu životního stylu.
Podle mě pokud někdo dělá ve výchově dětí zásadní chyby, dělá je i na mnoha dalších úsecích života. A pak je lepší začít cvičit jógu. Jde o to získat vnitřní klid a sám se chovat líp, neboť nejznámější a nejobecnější výchovná poučka zní "nejdpodstatnější část výchovy je vlastní příklad".
28.11.2006 15:53:06
Pavlo,
to máš tak. Jestli jsi měla takové rodiče, že ti jejich výchova víceméně "sedla" a teď si nepokládáš otázky typu "jak to dělat, abych neopakovala ve výchově ty hova*iny, které jsem nesnášela u svých rodičů", případně si na ně dokážeš sama uspokojivě odpovědět, tak zřejmě takové kurzy nebo semináře nepotřebuješ. Jenže všichni na tom nejsou takto. Problém je, že ty vzorce chování, ty věty, výroky a i výchovné chyby našich rodičů jsou v nás vryté strašně hluboko. A kupříkladu já ty chyby, které jsem od rodičů převzala (ve způsobu komunikace s dítětem a sdělování svých požadavků), nedokážu jen tak identifikovat a uvědomit si je sama od sebe a změnit to. Jistě, vyrostla jsem a rodiče mě jakž takž vychovali, tak lze předpokládat, že i já s tím, co od rodičů mám, dokážu vychovat své děti. Ale proč se s tím spokojit a nepokusit o něco jiného.
Knížky typu "Jak se zamilovat do toho pravého" jsou vážně úplně o něčem jiném :)).
Iveta + Danielka 2/05
  • 
28.11.2006 14:04:08
Chci Vám všem z celého srdce doporučit Kurz efektivní výchovy paní Elišky Vondráčkové, který mi ukázal, jak vychovávat děti a mít z toho dobrý pocit. Demokratická výchova není "stručný návod z kuchařky". Vše, co člověk v tomto směru dělá, stojí hodně úsilí a přemýšlení, ale výsledek je radostí pro všechny zúčastněné.
Iveta
28.11.2006 13:40:37
Eliško,
při vší úctě k Vaší práci, mám na věc NAPROSTO odlišný názor. Vedete kurzy na výchov vlastních dětí? S prominutím, již jak jsem se vyjádřila výše, už i ty příručky (literatura) jsou nesmysl. Několik tisíc let se lidi rozmnožují a vychovávají své děti bez kurzů a "chytrýc knih" a najednou to nejde??? Považuji to za obdobu knih typu "jak se zamilova do toho pravého", "jak najít lásku svého života", "jak prožít dlouhé šťasnté manželství" a nebo taky "jak spolehlivě zhubnout". Ke všem (a k mnoha jiným) problémům jsou odjakživa jasné obecné návody, ale lidský život je jedinečný lidé jsou individuální osobnosti a každý NORMÁLNÍ člověk se řídí podle VLASTNÍHO rozumu a citu, a často právě v rozporu se obecnými návody a doufám, že to tak ještě dlouho zůstane :-))))
Nicméně proti vydávání příruček a pořádání kurzů nic nemám, byznys je byznys.
 Příspěvky 110 z 72 [Dalších 62 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.