| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Naše dítě

 Příspěvky 110 z 22 [Dalších 12 >>]
Pavlivec, 1dcera
3.11.2013 11:55:18
Jen pridam poznamku, ze tydenni jesle rozhodne NELZE srovnavat s tim, kdyz dite pres tyden vychovava babicka. Z hlediska psychologie. Babicka je ve stejne pozici jako tata - jeden z dospelych patricich k diteti, tech ale nesmi byt zase tolik, jako je vychovatelek v jeslich, ktere se tam navic stridaji, to je pro tak male dite velky problem, pocit stability a bezpeci neziska. Navic kolik je tam asi deti na jednu ucitelku, si snadno spocitate. Babicka ma jedno, max dve dite na hlidani.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-deti-do-jesli-08y-/p_spolecnost.asp?c=A090208_111144_p_spolecnost_wag
  • 
22.11.2005 12:59:57
Naše dítě leželo v knihovně rodičů ještě nedávno (asi sentiment). Maminka podle něho chovala bráchu (1962) a po dvanácti letech pak i mě (asi zvyk).
Koktejl "studeného odchovu", krátké MD, preference umělé výživy před kojením, batolecího věku stráveného v jeslích a pak ve školce by v nás měl podle současných trendů působit smrtonosně a udělat z nás asociální deprivované bytosti. Nestalo se. Bratr i já máme oba šťastné a fungující rodiny (zatím, Pánbůh zaplať) a život nás těší. Podobně je tomu i u několika "dětí", s nimiž se znám ještě od jeslí a školky a dodnes se vídáme.
Že by výjimečné jesle/školka/škola/družina...? Doba plnému emocionálnímu a kreativnímu rozvoji dítěte opravdu moc nepřála, ale odpravedlňovat psychospolečenské problémy dnešních třicátníků a čtyřicátníků "režimem" je laciné. Znamenalo by to, že připouštíme, že naše rodiny dopustily, aby na nás měl režim silnější vliv než byl jejich vlastní, rodičovský...
Myslím, že pes deprivace leží zakopán o kousek dál a určitě výrazně hlouběji
Zuzka
  • 
9.11.2004 12:33:03
Moje babička (polosirotek) sloužila u sedláka a krom dřiny měla ještě hlídat děti. Tenkrát bylo běžné, že se dítě do kolébky pevně přivázalo - neuteklo, nevypadlo, nevlezlo kam nemělo. Normálka.
Vzhledem k tomu, že už jsem měla své dítě, mi běhal mráz po zádech. Dnešní odpůrci klecových lůžek by se asi zjančili, ale tenkrát to byla běžná praxe.
  • 
9.11.2004 9:34:45
Tak s tím individuálním studiem fakt nevím. Řekněte mi, kde to funguje? Asi někde jo, ale my čekáme mimíska při škole a nějak jsem zjistila, že v Brně na FF snad individuální studijní plán ani neexistuje, takže jsem ráda, že už končím a nebudu mít ještě zbytečně stresy ve škole. Bude mi stačit, co bude doma (aspoň jestli bude dítě po mně;) Každopádně miminkům zdar a zodpovědným matkám taky:)
Hanka, Mirďa 6, Honzík 4, Tomík půl roku
  • 
7.11.2004 21:55:15
Já osobně si myslím, že kdyby jsme měli děti mi již v 70 letech, tak se řídíme taky podle toho, co nám doporučují druzí. Teď jsou maminy sice více bojovnější, ale děti taky víc rozmazlenější. Každá máma si své dítě brání a někdy až nezdravě, uvidíme co jednou budou psát naše děti na naši výchovu. Já osobně to s těmi rozmazlenými dětmi vidím u sebe, ne že bych to dělala schválně, ale prostě je bráním, tak jako každá jiná máma.
Mějte se
7.11.2004 16:38:43
Souhlasím, že některé ideologie socializmu byli nekompromisně hloupé....souhlasím, že při výchově se máme řídit srdcem a instinktem....a jsem ráda, že v současné době je mnoho nových metod a názorů...ať dobrých či nepochopitelných (jak to ostatně v demokracii už bývá)....

Nicméně je moc jednoduché odsuzovat dílo a názor. Byl poplatný době, možná byl částečně hloupý...nicméně nějak mi tu chybí doplňující informace, že mateřská dovolená byla pouze 4 měsíce (a ne 4 roky jako teď)...tj. do 3 měsíce dítěte, ne každá rodina měla rodiče, co si vnoučata vzala na krk....A možná, že právě rodiny, které si pořídí děti a pak je odloží rodičům bych soudila více....
7.11.2004 9:56:52
Jo, jo.
Jen je někdy těžký si to srdce obhájit.
7.11.2004 8:24:59
No prave! Kazda ideologie se prezije, jen ty deti jsou kupodivu porad stejne... takze pouceni pro me je, ze pri peci o deti, zvlast o ty nejmensi, je nejlepsi na knizky proste zapomenout a ridit se srdcem (i kdyz pri druhem diteti se to pise snadno, sama jeste pamatuju, jak jsem s prvni dcerou VSECHNO konzultovala s literaturou a internetem). Koneckoncu, jsou to nase deti, ne deti tech, kteri o nich pisou, a zodpovednost za ne lezi na nas.
Emina
  • 
6.11.2004 20:01:44
Zabko, ono je to spis tak, ze tydenni jesle dnes skoro neexistuji, takze ty, co existuji, praskaji ve svech. Ne kazdy zije v sirokem rodinnem zazemi a o tezsich problemech vi jen z tv. Navic maloktere z tech deti je tam cely tyden. Vis, myslim, ze kdybys hledala rodice (v tomhle pripade spis osamelou matku), kteri do tech jesli davaji dite ze zhyralosti, moc bys jich nenasla. Je to stejne klise, jako ze lide nechaji umirat sve stare rodice v domove duchodcu. Domov duchodcu je tezce nedostatkova zalezitost, na kterou se lide zapisuji do poradniku, ne ze je tam jejich nehodne deti "strci". Ja znam hodne lidi, kteri svoje rodice dochovali doma, nebo u nich byli v nemocnici (a misto, aby svym rodicum v klidu doslouzili a rozloucili se s nimi, museli se branit atakům personálu, najmě "rozsafnym" sestrickam, který je vyháněl - ty same pani se pak vyjadruji o tom, jak lide umiraji opusteni). To jsem odbehla. Ale chtela jsem rict, ze je dobre, ze jesle, kde mohou byt deti pres noc existuji, porad jsou lide a situace, pro ktere je to jedine reseni a neni to tak spatne reseni, jak to muze vypadat. Je to nouzove reseni a zaplatpanbu za ne.
Emina
  • 
6.11.2004 18:44:59
Myslim, ze priznat, ze se mylil, dokaze kazdy soudny clovek, kdyz to zjisti. Svejcar se taky mylil, vedci se mylili a my se mylime taky. To je podle me pouceni, ktere z veci plyne. Ten pocit, ze "my dnes jiz vime", tak ten meli vsichni pred nami taky.
Tak je to se vsemi ideologiemi, nakonec se preziji, akorat ze je promptne nahradi nove.
 Příspěvky 110 z 22 [Dalších 12 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.