| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zmije obecná - jak vycházet s ozdobou naší přírody po dobrém?

 Příspěvky 110 z 57 [Dalších 47 >>]
Lenka + 2cvrčci
  • 
31.5.2009 22:10:08
Dobrý den,na tyto stránky jsem se dostala náhodou, protože máme chatku v lese, kde je mimo jiné mnoho hadů (jak zmijí, tak užovek),ale zatím jsem byla "v klidu", že pokud dětem vysvětlím, že se hadům mají vyhýbat a dávat si na ně pozor, tak se jim nemůže nic stát. Dnes jsem se dozvěděla, že nedaleko od nás se stala 5-ti leté holčičce nehoda - šla s maminkou a miminkem v kočárku po cestě domů a najednou velký křik - tu 5ti letou holčičku uštkla zmije a bohužel je v kritickém stavu... Tak by mě zajímalo jestli vůbec existuje nějaký návod, jak se zbavit zmijí.... Pokud si pamatuji, když jsme byli v Bulharsku, tak tam nám při jednom výletu říkala paní průvodkyně, že se hadů zbavili tím, že na ta místa, kde jich byl velký výskyt, tak nechali navézt ježky - a ty snad měly hady vyhubit... Nebojím se ani tak o sebe, ale hlavně o moje děti 3 a 6 let, aby se jim nestalo něco podobného...
Mili+2
22.5.2009 8:31:20
Sice dost starej clanek, nicmene doporucim recept proti zmijim, a sice chovat na zahrade perlicky. Zmijim pry vadi ten jejich krik (bohuzel neni nejprijemnejsi ani pro lidi) a kdyz uz se nejaka priplazi, tak ji sezerou. Ta perlicka by se asi brala jako prirodni predator, ze? Pokud totiz prileti orel tak sezere on perlicku.
Líza
15.6.2008 13:22:30
Hm, tak odhaduju, že vám kočka donesla domů slepýše. ;)
Lustigová Petra
  • 
14.6.2008 11:52:16
Je to nepříjemný zážitek a z hadů mám přímo fobii...ale bohužel nás to potkalo také... pořídili jsme si kočku,aby chytala myši, protože máme přízemní domek a nemohli jsme loňskou zimu myši pochytat,pastičky vůbec neplnily svůj účel,kočka zabrala ale bydlíme u rybníka a od domu máme ke břehu vody jen pár metrů a na zahredě nám to opravdu "žije"
kočka žačla svou loveckou kariéru úlovkem velké ještěrky,kterou nám donesla jako chloubu až do obyváku....docela jsem se lekla,než jsem pochopila,že jde o ještěrku a ne myš.
Ještěrka útok přežila a vypustili jsme ji do přírody....
...ale plazi jsou pro kočky evidentně větší adranalin....
...včera nám kočka vyrazila k domovu z hadem v tlamě...všimli jsme si jak si to míří ke vchodu a zabránili jsme jí vniknutí do bytu, bylo jasný,že úlovek hodlá opět vystavit v obyvácím pokoji...
rychle jsem chytla syna do náruče a kočka hada položila před psí kotec a zkoušela si s ním hrát,ale on vůbec nereagoval a zůstal stočený a hlavu měl úplne vyvrácenou a úplně strnule otevřenou32...
...vypadal jako mrtvý,ale snažila jsem se přiblížit a dobře si ho prohlednout a zvolit vhodný způsob odstranění,ale než jsem stihla dát syna do bytu a vydat se na zákrok, had byl pryč,vůbec sem nepostřehla, zda ho znuděná kočka uklidila někam mimo zahradu nebo se sám "vypařil".....
...je to hrozně nepříjemný pocit, protože děti si na zahradě hrajou celé dny a podle vzhledu hada se nespíš jednalo o zmiji,ale ?
....ale hadům nerozumíme a možná se odborníci pobaví nad naším zážitkem a pomyslí si, že jsme zbytečně histeričtí a pokud by šlo o zmiji, určitě by si s třičtvrtěroční kočkou začátečnicí poradila, byla bych moc ráda, kdyby mě v téhle myšlence utvrdili...
...snad nám příště kočka nedonese "krokodýla"
DBD
  • 
20.6.2007 22:02:09
U nás v západních Čechách jsou zmije letos taky dost početné. Mě se líbí, rád je chytám a prohlížím si je. Samozřejmě je pak v pořádku pustím (daleko od domu), a nakameruju si je. Za poslední tři roky jsem jich chytil asi patnáct. Jedna samice, co jsem chytil, měla i krémově bílé břicho, ačkoli jinak byla zbarvena normálně. Všude se píše, že břicho je hlavně černé (i ostatní mé úlovky to dokazovaly. Podle toho, co jsem zažil, se mi zdá, že čím je zmije starší a větší, tím méně se žene do kousání. Jeden starý samec přede mnou kupodivu pozpátku zacouval.
Předevčírem jsem objevilna malém kopečku cca 50 m od domu starý kus molitanu, na kterém bylo k mému nadšení a údivu hned několik zmijí (ještě nikdy jsem neviděl alespoň 2 pohromadě). Do síťky jsem chytil najednou dvě z nich (všechno byly převážně samice - byly spíš hnědé). Včera jsem chytil další dvě. Musím říct, že je to docela dobrý adrenalinový sport. Do ruky si je zatím chytat netroufám.
  • 
26.12.2006 16:26:03
Za svůj život jsem zmijí moc neviděl. Ale jsou místa, kde se dají spatřit celkem běžně.
Konkrétně u nás, kousek od Kdyně směrem na Dobříkov žije zmije, údajně je to nějaká vzácnější druh, je hodně tmavá a nemá klasickou "klikatou čáru", ale něco, co by se dalo nazvat nepravidelnou mozaikou.
A tyhle zmije jsou zvláštní v jedné věci. Tak trochu jsou asi degenerované a ztratily plachost!
Není žádná vyjímka, že leží na kamenech nebo i na pražci mezi kolejemi a když jede vlak, neuteče! Takže když jdete po trati (samozřejmě služebně) a sledujete některé důležité "maličkosti", někdy by se na ni dalo i šlápnout, jak je odvážná a neuteče.
Matthew
  • 
10.7.2006 9:36:46
Nojo, když posekáš trávu, tak maj aspoň víc místa na slunění, ale zase je aspoň vidíš. Ráda bych napsala, že už to moc neřešim, ale musim uznat, že jsem radši, když přededveřmi najdu užovku, než zmiji. Kruci, to mi připomělo, že už konečně musim udělat ty síťky do oken do sklepa, aby nám tam furt ty hadi nelezli/nepadali. Proč zrovna mýmu děcku se tak líbí hadi a já z nich mám skoro vždycky několikanásobnej infarkt. A navíc nám to všecko bydlí u baráku, ach jo, a odpuzovače krtků či čeho nefungujou. :-( Ale sousedka, stará baba, je vždycky vezme lopatou po hlavě a odnese na druhou stranu silnice(na lopatě), oni se tam v pankejtu proberou a většinou teda odplazej pryč. Akorát já se na ně bojím jít i s tou lopatou. :-)
  • 
10.7.2006 9:05:05
Mimochodem si asi neuvědomuješ, že když že (byť jen jednu) zmiji zabiješ způsobíš to, že místní hlodavci přijdou o svého lovce. malí hlodavci se dokáži neuvěřitelně rozmnožovat a třeba dvacet myší, které by ten had jinak snědl se rozmnoží do stovek ne-li tisíců a příští rok tím i automaticky zvýší populace zmijí, poněvadž potravy bude dostatek.

Jinak k vaši moc chytré teorii. Zmije člověka nevyhledává a do měst záasadně nechodí. Ne tak do vesnic, které jsou přírode velmi blízko, ale pokud neumíte s přírodou žít, tak se dostěhujte, ta zmije tam má větší právo na život, než vy. Děkuji.
  • 
10.7.2006 8:56:50
Zmije a přemnožit? Ehm, zmije jsou povětšinou v místním ekosystému na nebo velmi blízko vrcholu potravního řetězce a jako každý predátor, ani zmije se nemůže přemnožit. To je zažitý omyl, který nám vtloukají do hlav někteří myslivci a rybáři, aby měli záminku pro odstřel "škodné" - rysů, vlků, medvědů, volavek, orlů.

Zmijí je vždy nejvíce právě tolik, kolik je jejich potravy, pokud se přemnoží hraboši a myši, automaticky se "přemnoží" i zmije, ale jakmile je stav malých savců dorovnán a zmije nemají co lovit, vymřou až na úroveň, která je schopna se na nízkém stavu hlodavců uživit. Populace zmijí tedy velmi úzce souvisí s populací jejich potravy a koreluje s ním, zmije navíc prostě chcípne sama a v žádném případě není potřeba je zabíjet.
Líza
1.7.2006 18:55:58
Jinak ale pokud jde o nějakej "odpouzovač zmijí", tak nevím, neznám. Vím, že je potřeba mít dobře posekanou trávu a nechodit nebo nesahat, kam nevidím.
 Příspěvky 110 z 57 [Dalších 47 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.