| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kyselina listová – vitamin života

 Příspěvky 110 z 38 [Dalších 28 >>]
  • 
24.3.2013 17:33:22
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.S přítelem plánujeme miminko.Kamarádka mi doporučila brát kyselinu listovou a ještě k tomu beru calibrum-Babyplan.Tak jsem si to koupila a chvíli po tom jsem to už nedostala.Může to být tím že se mi to spozdilo.Ale test byl negativní.Děkuji
20.3.2008 13:42:08
Ahojte, patřím taky mezi ty, které se snaží.. S přítelem se snažíme o mimi už půl roku, vím, že to je to zatím krátká doba. Dočetla jsem se o bylinkových tonicích Fytotonik a Vitatonik, objednala si ho přes jednu slečnu, teď už budoucí maminku, teď už ho piju týden tak snad pomůže.. Všem snažilkám přeju aby to brzo vyšlo.. Mějte se a držte se..
  • 
2.1.2008 19:33:01
Take užívám Calibrum baby plan+vitamín E a kyselinu listovou (má se užívat 3 měsíce předd plánovaným otěhotněním). Hlavně proto, že můj věk je už jaksi rizikový a chci udělat vše pro zdravé mimi, pokud nám to ještě vyjde. Hledala jsem to kvůli svému věku(39) hlavně rady od lékařu. Kyselinu listovou doporučují jako prevenci rozštěpu a vývojových vad a k tomu ten Calibrum baby plan vitamíny, které jsou navrženy právě pro doplnění potřebných vitamínů. Pro muže jsem našla, že je dobré užívat zinek+selen+vitamín E. Je to doporučení od lékařů pro asistovanou reprodukci.Samozřejmě to asi není jediná věc potřebná k otěhotnění a doporučuji z vlastní zkušenosti využít třeba i ovulační testy pro pro zjištění ovulace(zjistí na 99 procent). To pro ty, kterým to třeba nejde. V diskuzích jsem se třeba dočetla, že menstruační cyklus a ovulace nemusí být v souladu a třeba ovulace může probíhat i v době menstruace. Moc štěstí ve snažení všem.
ivaa
  • 
18.6.2007 8:06:38
nechodíš ty na vitariánské stránky?i tam se takhle bouří proti všemu:-)ale náhodou s tebou fakt souhlasim!
martina
  • 
24.11.2006 14:58:30
Zní to krásně a jednoduše - jenže tohle asi byla náhoda. Kyselinu listovou jsem naprosto cíleně a zodpovědně brala půl roku, než jsem otěhotněla - a po dvou měsících jsem o miminko přišla a přestala věřit všem zaručeným i nezaručeným metodám. Teď jenom doufám a moc si přeju, aby to příště bylo všechno jinak :-(
9.11.2006 11:44:30
Ahoj Olino, nevím přesně, jestli jsi ta stejná Olina ze starší diskuze...:-) Tak se znovu ptám nejenom tebe: Můžete někdo z vlastní praxe poradit, jak kapustu upravovat...? Kuchařskou fantazií zrovna neoplývám. Ten dušený blaf, co mi předkládali v jídelnách, mě nenadchl, ale mám upřímnou snahu dát kapustě druhou šanci. Nejedla jsem ji přes deset let. Moc děkuji za nějaký konkrétní recept.
Hezký den všem,
Šárka
27.10.2006 9:02:30
Traduje se, že obsah kyseliny listové v potravě je dostatečný. To souvisí s tím, že různé látky zahrnované pod pojem „vitamin B“ jsou hodnoceny jako celek. Ve vztahu k samotné kyselině listové není taková představa úplně správná.

Denní příjem kyseliny listové by měl být alespoň 400 mikrogramů. V přírodních produktech je kyselina listová obsažena v podobě folátů, jejichž biologická využitelnost nepřesahuje 30-50%. Je to dáno tím, že část folátů je znehodnocována při skladování, vaření atp., a tím, že jejich přirozená forma není vstřebatelná.

Nejvyšší obsah folátů má listová zelenina (především špenát, kapusta a růžičková kapusta, brokolice, chřest aj.), jsou v nejrůznějších druzích ovoce, z masných produktů pak zejména v játrech, dále ve vejcích, kvasnicích atd. Ale když se uvádí „vysoký obsah“, znamená to zpravidla asi 0,1 mg v jedné porci. A protože využitelnost je poloviční, musel by člověk jíst osm porcí denně.

To je okopírováno z jedné "chytré stránky", taky si myslím, že dokoupit si listovku v lékárně rozhodně není na škodu. Já si občas kupuju od FAVEY a moc se mi potom zlepšila pleť (ježiš, to není reklama, jen zkušenost!)
olina, 16tt
  • 
27.10.2006 8:49:54
ahoj všem,

jsem zastánkyně zdravé výživy a nejsem typ, co běží pro všechno do lékárny, spíš na zahrádku. Proto si nemyslím, že je nutné do sebe valit bobule s názvem kyselina listová, ale dá se to určitě v pohodě zvládnout jídlem. Jenže nevím, kolik to je, ta doporučená denní dávka. 400 mikrogramů na den.

tak prosím nějakou zkušenější z vás o informaci.

díky
Emilia
  • 
5.10.2005 11:35:43
velmi spravne, skoda len, ze ludia su na agresivitu reklamy malo citlivi. ta troska osvety casto staci zakryt zakladny umysel. a co sa tyka spomenutych exkluzivnych vyrobkov potravinarskeho chemickeho priemyslu (napr. margariny a dlho "cerstve" mliecne vrobky), skoda reci. trestuhodne zneuzivanie nevedomosti.
Jana, hurá - povedlo se !
  • 
24.7.2005 23:17:45
Betyno, za neschopnost otěhotnět může velmi často také psychika ženy. Právě to "snažení" Ti může ubližovat. Myslím, že je dobré nechat věcem tak trochu volný průběh a nemyslet tolik na to, že to otěhotnění tak moc chci. A ano, máš pravdu, každé otěhotnění a každé zdravé novorozeně je malý zázrak , ne samozřejmost, která patří k povinné výbavě, co od života samozřejmě dostaneme, když se nám zachce. Trošku se na to vykašlete, uvolněte se, bavte se a mějte se rádi...a dá-li pánbůh (neboť ono je to opravdu zcela v jeho kompetenci :), jak jinak by si člověk vysvětlil tu spoustu záhad, která otěhotnění provází :)) - tak do roka a do dne budeš v náručí držet svoje první bejbi - hodně zdaru!! Ahoj! Jana
 Příspěvky 110 z 38 [Dalších 28 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.