| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nadané děti 1

 Příspěvky 110 z 83 [Dalších 73 >>]
Martina, syn Kubík
  • 
18.6.2011 0:25:07
Zdravím, jsem ráda,že je tady toto téma. Můj syn je taky trochu "jiný" akorát, že právě nevím,jak k němu přistupovat. Teď mu budou 4 roky, od roka nenosí plenky, od 10-měsíců chodí, ve dvou letech se naučil všechny písmena, básničky,co jsme znali, pak přešel na čísla, dneska počítá do tisíce a ani se nesplete, sčítá a odčítá do padesáti taktéž bez chyby.Psát se sám učil od těch tří, kdy místo toho, aby kreslil, tak psal... když jsem říkala, ať nakreslí sluníčko, tak prostě napsal S, jako sluníčko a teď už to teda píše celé, kostrbatě, ale píše. Nejmilejší hra je ,když nám dává diktáty a opravuje chyby... určitě to není znalostí gramatiky, ale prostě ty slova viděl a ví,jak se mají napsat, když napíšu úmyslně UMIVADLO, je na vrcholu blaha, že mi to může opravit. Má logické myšlení,je samostatný a požírač informací. Všichni mě varují, že ho mám brzdit, že mu nemám všechno vysvětlovat, že mám říkat, že nevím, nebo tak, ale to mi přijde hloupé.Hlavně to nezabírá,když řeknu,že nevím,tak mi řekne, ať se zeptám někoho,nebo se sám ptá jiných lidí,čímž je zaskočí,nebo mi posledně řekl,ať se podívám do knížky a pak mu to řeknu a je opravdu neodbytný. Bojím se, aby byl pak v klidu ve škole,protože je ke všemu děsně živé dítě, tak aby nezlobil a tím si to celé nezkazil. Teď například neustále řeší otázku co jedl,když byl v bříšku a kudy to jedl a moje odpověď, že jedl to co já a i když něco vyjmenuji pro něj není dostatečná,pořád to zkoumá,jako všechno ostatní: maminko a víc nevíš? Jedl jsem nakrájený? Jak jsi mi tam dávala to jídlo? Když jsi jedla špenát,tak já taky? A když mi to nechutnalo? Snědl jsem to celý? Nutno dodat, že mluví jak dospělák, já ho sama nikdy nic neučila,jako cíleně, pořád se jen ptal a já mu jen odpovídala.Mám normálně strach, že už mu nebudu brzy stačit a vůbec nevím,jak kolikrát reagovat. Je tedy dobré vysvětlovat tak,jak to dítě vyžaduje,nebo mlžit,nebo co s ním? Díky za rady :-)
Iva
  • 
16.3.2007 14:45:21
Myslím, že bych Vám všem mohla alespoň trošku poradit: mrkněte na webové stránky www.nadanedeti.cz, www.centrumnadani, nebo taky www.mensa.cz, rodiče nadaných dětí zde najdou velkou pomoc, oporu a hlavně podporu. Přeji hodně trpělivosti a hlavně úspěchů při výchově mimořádně nadaného dítěte:)
20.8.2006 22:16:34
Souhlasím, mám též doma nadané dítě,ostatní mé děti např dcera (2,5)neumí dosud to, co syn ve 12měsících, přitom dcerka je normálně se vyvíjející dítě, zkrátka do dítěte to nejde natlouct, to musí mít dáno- další př. syn (3,5) nepřečte teď dvoumístné číslice, nadaný syn je četl ve 14 měsících.
12.8.2006 19:29:58
myslím si,že nadané dítě je takové dítě,které se dokáže samo prosadit a vysunout z řady.To, že maminka naučí předškoláka číst a počítat,ještě neznamená jeho výjmečnost.Mám dvě dospělé dcery,narozené rok po sobě.Ta starší se sotva vyučila a mladší studuje medicínu.Oběma jsem se věnovala stejně v předškolních letech a už ve školce mě upozornili na šikovnost té mladší.Nikdy,podotýkám nikdy jsem se s ní nemusela učit(ani v první třídě),něco ji vysvětlovat ani psát domácí úkoly.Mimojiné je nadaná i hudebně a výtvarně,což ale ta starší taky.Závěr?Opravdu talentované dítě jde samo za svým cílem.Nadání mu do hlavy nenatlučete.
  • 
31.1.2006 16:51:14
Velmi děkuji za zpětný ohlas a také za užitečné rady!
  • 
31.1.2006 16:44:38
DĚKUJI ZA RADY A ZÁJEM!mějte se
  • 
31.1.2006 16:37:42
Mockrát děkuji za odpověď!Jinak co se týče studia, hlásím se na gymnázium.
  • 
31.1.2006 16:36:06
Mockrát děkuji za odpověď!Jinak co se týče studia, hlásím se na gymnázium.
MarkétaP + 4 dcerky
30.1.2006 21:38:32
Iveto, vzhledem k tvým zájmům bych ti doporučila následující: vybrat si ke studiu nějaké gymnázium se zaměřením na přírodní vědy - bývají tam i třídy specializované na fyziku (já jsem byla ve třídě spec. na matematiku). Vysoké školy často pořádají tzv. korespondenční semináře zaměřené na určitý obor, kde celý rok řešíš série zadaných úloh a na závěr roku jede 30 "nejlepších" na týdenní spostředění, kde je kromě zajímavých přednášek sposta času na povídání s lidmi stejně "postiženými" (na fyziku je to třeba FYKOS). Já sama jsem na VŠ organizovala letní tábory pro středoškoláky se zájmem o fyziku nebo matematiku, viz ŠMF, to je taky výborná příležitost se něco dozvědět a setkat se s lidmi stejné krevní skupiny. Navíc tu není žádná podmínka řešení příkladů, obvykle jsem vzali každého přihlášeného, který se opravdu zajímal. Podobně různé domy mládeže organizují tematické kroužky, padla zde už i zmínka o MENSE. Rozhodně ti doporučuji se zajímat, aktivně hledat, možná nejlépe na internetu, pokud tvé okolí o podobné věci zájem nemá. Já jsem se svými zájmy také byla na ZŠ hodně sama a to, co jsem ti tady doporučila, mi tehdy hodně pomohlo necítit se jako exot :)

Přeji ti hodně štěstí a ať se ti v životě daří dělat věco, které máš ráda.
Psychouš
30.1.2006 16:04:27
Milá "Trojtečko" ;-)

doporučuji ti zkusit se mrknout na stránky Mensy (www.mensa.cz). Krom toho už jsi zřejmě v některém z posledních ročníků ZŠ, jistě směřuješ na gymnásium, kde budeš mít více možností pro rozvoj svého talentu. Držím palce.
 Příspěvky 110 z 83 [Dalších 73 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.