| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Poradna: Bratr a sestra - jako pes a kočka

 Příspěvky 110 z 30 [Dalších 20 >>]
Jarmila
  • 
18.7.2015 12:36:27
Někdy je pokojíček problém. Byla jsem třeba ve skanzenu na Veselém kopci, kde byl domek rodiny někdy kolem r. 1900. Měl jednu místnost cca 3x4 metry, kde byla kuchyně, obývák i ložnice rodičů. Prostě tehdejší 3 v 1. Spávaly tam i docela malé děti, ty větší už spaly na půdě na seně, měli jich prý devět. A taky vyrostli a určitě to na nich nezanechalo psychické následky.
Moji rodiče měli obecní 3+1, ale užívali jsme fakticky 2+1. Jednu místnost vyčlenil tatínek na svou kancelář (ano, i za socialismu měl svou kancelář). Byl to totiž obvodní veterinář a v té místnosti měl uskladněné jednak odborné knihy, ale druhak léky, a taky očkovací látky a jedy. Ta místnost bývala obvykle zamčená, mohli jsme do ní až jako větší děti, protože u malých se táta bál, že bychom tam mohli omylem něco sníst.
18.7.2015 2:52:14
Nase deti (kluk 9 a holka 14) maji spolecny pokoj v byte a da se to.Nerikam, ze je to bezproblemove ale ze by nejak zvlast stradaly ,to se mi take nezda.Oni stejne kdyz jsou doma, tak travi vestinu casu v obyvaku nebo u stolu v jidelne.
Nekde jsem dokonce cetla clanek, ze spolecny pokoj je vporadku a ze deti se uci, ze obcas musi v necem ustoupit a celkove vychazet s dalsimi lidmi kolem.
No u nas je to otazka financi. Vetsi byt ve stejne lokalite by nas dost financne zatizil.
Proste kazdy ma ty priority jinde.
X__X
17.7.2015 9:53:36
No já to vidím tak, že si děti pořizuju až ve chvíli, kdy mám na ně dostatek prostoru, tak aby pokud chtějí mít každý své soukromí nemusel jeden spát na balkóně. Jinak řečeno dokud mám jenom jeden volný pokoj, nebudu si pořizovat dvě děti

no, ještěže tohle nenapadlo moje rodiče, to bych byla jedináček a to by se mi nelíbilo, bráchu mám ráda. i když vlastně nejspíš by mi to bylo jedno, protože bych nebyla ani já - když jsem se narodila já, neměli rodiče samostatný byt, protože v pořadníku měli přednost ti s dětmi.
Lea
  • 
17.7.2015 9:34:05
Pořizovat si děti podle toho jestli jim můžu nabídnout dostatečně kvalitní zázemí, kam aspoň podle mého patří dostatek soukromí a samostatný oddělený prostor sám pro sebe. Jenže tohle vidí každý docela jinak a myslím, že většina rodičů spíš řeší stoje touhy a potřeby (touhu po potomkovy) než třeba potřeby toho dítěte. Já jsem v dětství dlouhou dobu žádný svůj vlastní pokoj nebo prostor neměla a věř mi, strádala jsem setsakramentsky.

K tomu poslednímu, s tím nemůžu až tak souhlasit. KAŽDÝ člověk může mít diametrálně odlišnou představu o zařízení pokoje, než ten druhý, ať je to dívka nebo chlapec.
katka+synek2007
16.7.2015 23:00:00
To s tím soukromím je pravda, ovšem pořizovat si děti podle počtu místností mi přijde poněkud přitažené za vlasy. tedy, samozřejmě si jich nebudu pořizovat pět do dvoupokojového bytu, ale dvě už ano, pokud to tak cítím. Pro děti je jistě od určitého věku příjemné mít pokoj pro sebe, ale že by nějak zásadně strádaly, když ho sdílí, to si taky nemyslím.
Ještě k tomu očumování - já myslím, že to není sexismus, ani nejde o očumování, ale spíš o to, že dívka a chlapec mají od určitého věku diametrálně odlišnou představu o zařízení pokoje, což sice lze řešit zónami, ale jen do určité míry, aby celý pokoj nebyl jak pěst na oko. Ale je to jen moje doměnka, já jsem jedináček, měla jsem vždy svůj pokoj a mám dva kluky.
Lea
  • 
16.7.2015 10:43:11
No já to vidím tak, že si děti pořizuju až ve chvíli, kdy mám na ně dostatek prostoru, tak aby pokud chtějí mít každý své soukromí nemusel jeden spát na balkóně. Jinak řečeno dokud mám jenom jeden volný pokoj, nebudu si pořizovat dvě děti (ledaže nás časem okolnosti donutí přestěhovat se do menšího, což ale nebývá moc časté). Jinak nějak nechápu proč se tolik řeší (nemluvím o zákoně ale jenom nějakém tom morálním "právu") na to, aby děti OPAČNÉHO pohlaví byly každý zvlášť. Nevidím důvod proč tohle vztahovat čistě na opačné pohlaví. Když chce mít někdo soukromí, tak mu přece budou vadit všechny osoby, ne jenom ty co mají opačné pohlaví. Z tohohle na mě čiší opět nějaký sexismus, kdy lidé uvažují něco co nemá s daným problémem nic společného (jako asi aby se ty dva neočumovali až se budou svlíkat nebo co) jenže když chce někdo soukromí, tak nechce aby ho NIKDO očumoval, stejně tak stejné jako opačné pohlaví.
jentakj
15.7.2015 12:30:27
Když je možnost, rozdělila bych to rovnou - věkový rozdíl je velký a budeš pořád řešit - mami, on mi bere, mami, on mě bouchl apod. A kde spát? Já nevím, my máme ložnice nahoře, prostě zavelím, že se zhasíná a nedovolí si znovu rozsvítit.
Markéta, kluci 13 a 6
  • 
15.7.2015 7:33:49
Mám kluky se stejným věkovým rozdílem. Do té doby, než bylo staršímu 11, spali spolu v jednom pokoji a hrací měli ten druhý. Vzhledem k tomu, že jsou zvyklí být spíš s námi v obýváku, hrací pokoj moc nevyužívali. Před dvěma lety přestalo společné spaní dělat dobrotu, každý má svůj pokojíček. Starší už je tam poměrně dost zalezlý, myslím,že velikost je mu úplně lhostejná. Malý je stejně pořád s námi. Rozdělila bych jim to rovnou.
katka+synek2007
14.7.2015 23:00:22
Pokojíčky právě řeším. Mám sice dva syny, ale jsou o sedm let od sebe. Starší jde do druhé, mladší je mimís. Starší má tak akorát velký pokojíček vedle obýváku a zatím spí v ložničce v patře domu, kde je jeho postel a druhá postel - zatím pro kamarády, a jinak se tam nevejde nic. Malý ještě nic extra nepotřebuje, spí se mnou v ložnici a hračky má v krabici v obýváku. Brzy ale bude potřebovat vlastní prostor. Ve hře jsou tři možnosti: oba spaní v ložničce nahoře a společný pokoj k hraní a práci dole - je ale obtížné udělat zóny, pokoj je nudle pět krát dva s oknem na úzké straně, nebo starší dole a mladší nahoře - nahoře bych ale neměla dohled nad hrou, ani by neměl společnost, nebo starší se postěhuje nahoru a mladší dole - ale bude staršímu menší prostor stačit?
Máte někdo podobnou situaci? Prosím napište své zkušenosti a postřehy.
14.7.2015 13:29:20
X_X - kladeš samé správné a logické dotazy. Tady šlo ale o situaci, kdy jsem se po rozvodu odstěhovala od manžela a město mi sehnalo byt. Jinak, pokud Ti našli byt, který jsifinančně neutáhla, dostavalas příspěvěk na bydlení. Skandinávský socialismus v praxi. Ale předpokládám, to od té doby už taky trochu osekali.
 Příspěvky 110 z 30 [Dalších 20 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.