| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Maminky, važte si české mateřské…

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 422 [Dalších 402 >>]
  • 
25.4.2011 22:23:13
Já to nemůžu přesně říct..
Ženy, které znám, tvrdí nejprve, že jdou do práce, aby finančně přežily (většina má dvě auta, byt, dvoje dovolená za rok je samozřejmostí)..když jim pak říkám o české mateřské (ať už je jakákoli), začnou se ošívat, že by to nepřežily doma.. že by se nemohly tak obětovat, že by asi umřely atd.. - To jsou ale jen ženy, které znám.
Moje švagrová mi řekla, že ona je na prvním místě a její syn musí být přece samostatný a nemůže po ní chtít, aby se mu tak obětovala a byla doma..ona se chce realizovat (jsou mu 3 roky, od 10 týdnů je v institucích, koktá, celý den jen srovnává autíčka do řady - běda když mu na ně někdo šáhne - ale možná to není tou samotou, co zřejmě prožil, nevím..)..
Ale nemůžu mluvit za všechny ženy, co jdou do práce.. Je to asi hodně kulturní záležitost. Jak jsem již psala, ty maminky, co jsou v práci, si myslí, že doma dítěti škodím.. Nikdo je nic jiného nenaučil, nemají na čem jiném by stavěly.. Nikdo jim neukázal, že nemusí být "samostatné" - tozn.samy na světě..
  • 
25.4.2011 22:06:59
Tyto čísla jsou naprosto nereálné a šla bych proti nim stávkovat, kdybych byla FR! Zvu vás k nám, do Lyonu, či k manželovým rodičům, na dalekou vesnici, či k manželově sestře, do středně velkého města v jiném departementu.. přijeďte se podívat, cyann! Až se znechutíte, budete míň věřit číslům.. Neznám jedinou maminku nečešku (nebo neslovenku), která by zůstala se svým prvním dítětem doma. Se druhým možná, se třetím pak asi jo.. Přijeďte, pobavíme se o tom v reálu.. A můžem i na jih k moři, tam mám taky známé.. Přijeďte se podívat na ty novorozeňata.. Já tady v tom žiju! Nevymyslela jsem si to.. Nejsem tu na dovolené, žiju tu už léta.
  • 
25.4.2011 21:51:20
Jsem moc ráda, že můj článek zde vyvolal takovou diskuzi.
Naprosto souhlasím s tím, že těch několik let doma s malými dětmi (tak uteče!) si nenechám vzít ani za kritické pohledy nekompromisních Francouzek..
Mám dojem, že se teprve narodila a ona už má 20 měsíců.. vždyť to tak letí..Za chvíli bude velká a odejde mi z domu (jako já kdysi, mamince to srdce rvalo) a už se to nikdy nevrátí, to krásné "mamiiiii".. Každým dnem vidět ten velký posun v jejím vývoji, moct jí číst knížky, zpívat písničky, vybírat šaty, sadit kytky.. Proč bych si toto měla vzít a jí to ukradnout za nějakou kariéru? Za nějakých pár peněz (nevysmívám se maminkám, které jako samoživitelky nemají na výběr..)?
Osobně mám se školkou spíš špatné zkušenosti, ale o to mi tu ani tak nešlo. Jen jsem si představila (a pokaždé si to z hrůzou představím), když vidím ty chůvy s desetitýdenními novorozenci, jak bych se mohla radovat v práci.. Nerozumím tomu..
Držím palce všem maminkám : těm, co jsou doma, i těm, co musí do práce.. Svět není černobílý, vím.. ale tak co kdybychom mu dali trochu barvy?
  • 
25.4.2011 18:29:44
Já situaci v Belgii nekritizuji. Mluvím o Francii. Pokud vím, jde o dva jiné státy.. Ve Francii po desátém týdnu není příspěvek žádný. Některé matky, které odpracovaly osm trimestrů v období do dvou let před narozením dítěte, lze získat určité peníze do 6 měsíců dítěte..
Děkuji..
Lydie31
19.4.2011 15:57:23
Taky jsem Ceska. Taky na rodicovske (uz skoro 3 roky). Taky vsechny moje francouzske kolegyne chodily po 2 mesicni materske do prace. A taky znam par takovych vyjimek jako jsem ja - a vsechny jsou taky Cesky!
Krom toho si myslim, ze me dceri je nejlip s mamou a tech francouzskych prtat lituju.
L, dcera 2 roky
  • 
19.4.2011 15:22:52
prosim te kdes toho chlapa vzala? To ja musim poslouchat jak nic nedelam a sama mu vysvetluji, ze nejenze jsem se vzdala svyho platu (s radosti - jsem rada, ze dceru vychovavam ja, jeji mama), mu z jeho platu neubyl ani halir a taky neplati za hlidani ditete, to delam ja (a nikdo me za to neplati).
Binturongg
13.4.2011 23:38:55
Katuko - ~R^ ~x~
Katuka+Vítek11/06+Danek10/09
12.4.2011 22:16:57
Jsem tedy z těch matek, která by měla mateřskou nejraději do pěti let věku dítěte. V té době mě přijde již dost velké a také i z jeho strany natěšené na dětský kolektiv. Do té doby stihne polehounku si zvykat a osamostatňovat se. Ale i potom by mě vyhovovalo mít takové zaměstnání, kde bych mohla s dítětem třeba strávit pěknou chvilku při obědě. Prostě dýchat jeden vzduch, kdy každý budeme dělat svou činnost, ale tak někde poblíž.

Když se mi narodil starší syn, vůbec jsem neuvažovala prsknout ho do svého pokojíčku, přesto jsem chvíli odolávala instinktu a snažila se, aby spal ve svém pelíšku u nás v ložnici. Odolávala jsem asi 4 měsíce. Pak jsem dospěla k názoru, že se pořádně nevyspím, protože nevnímám zda se mému miminku nic neděje, šoupla ho k nám do postele a konečně se vyspala. Protože se nám narodil další syn, bude mít Vítek privilegium, že to běží přesně podle mých snů. LOni jsme zkusili cvičení. Bylo mu 3 a 3/4 roku, cvičí jednu hodinu, žádné scény se nekonaly, chodí tam moc rád. Příští rok, jsme se shodli, přidat ještě jeden kroužek, další rok předškolovou školku a pak první třída.
U mladšího to bude horší. Ale zase jsem se již poučila a do své postele jsem si ho nastěhovala hned v porodnici. To se nám to spalo, v teplíčku, já vnímala jeho dech a hlavně byl klid. Co bude dál? Zatím vím jedno dřív než ve skoro 4 letech ho do školky nedám. Nejraději bych částečný úvazek, dokud nebude předškolákem.
Co vidím za ovoce takového přístupu. Starší syn je sebevědomý, má obrovský rozsah vědomostí a mluví jak dítě ze školy. Mám celý den na to usměrňovat jeho snahu o samostatnost a hlavně dělámtu nejsmysluplnější činnost, co jsme kdy dělala. Třeba vymyslím, jak v ní pokračovat ..
Kočanská
  • 
12.4.2011 18:49:34
Tohle téma tady spoustu žen zaujalo a to je dobře :-)
Už jsem to tady párkrát v diskusích psala, abych za sebe uvedla i nějaký pozitivní příklad. Mám to štěstí, že si můžu dovolit ze svého platu chůvu, že mi zaměstnavatel umožnil částečný úvazek ještě navíc v kombinaci s prací z domova. Že vůbec zaměstnavatel vyslyšel návrhy žen s dětmi, že vyjít nám vstříc je přinosem pro obě strany a že když už do nás tolik investoval (školení a vůbec léta získané zkušenosti) že se mu nás nějak motivovat k návratu do práce vyplatí.
Přestože pracuji a vracela jsem se do práce z výše uvedených důvodů (na české poměry) docela brzy, přesto jsem přesvědčená o tom, že péče rodičů o děti by měla být společensky nejvíce oceňovaná práce. Skutečnost je bohužel dost jiná.

x x
12.4.2011 15:49:43
V Rakousku, tam je povinnost zaměstnavatele ze zákona umožnit návrat matce na částečný úvazek na její pozici.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 422 [Dalších 402 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.