| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Špionáž v dětském pokoji

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 101 [Dalších 71 >>]
5.10.2009 7:49:21
Chci tak nějak shrnout svůj názor. Článek mi přijde trochu si protiřečící. Na jedné straně vypichuje nutnost uchovávat dítěti soukromí a na straně druhé přehnaná kontrola... Nějak bych nepochopila co si z něho vzít.. :)
A moje zkušenosti s rodiči. Jako dítě jsem byla bordelář. Jedináček s vlastním pokojem v 3+1. Od určitého věku jsem si musela uklízet sama (když vlezla matka a prohlásila, že už je to neunesitelné). Nevybavuji si, že by někdy klepala, ale je to možné (tedy pokud to nedělala nenechalo to na mě žádné následky). Když jsem byla v pokoji zavřená, tak tam nikdy nikdo moc nechodil, pokud něco nutně nepotřeboval. Moc jsem doma nebývala, takže se občas stalo, že jsem se od někud vrátila a můj pokoj byl uklizený. Pro mě to bylo hrozné z jediného důvodu. Nemohla jsem nic najít :) Ale do nedávna (do konfliktu) měla pocit, že i když tu nebydlí, ale má klíče od bytu (bydlím tu s přítelem), může kdykoli odemknout byt a vejít. Což mi přišlo opravdu děsivé.
Můj otec naopak klepal vždy. Nemívala jsem s ním dobré vztahy (alkoholik, ale jinak slušný člověk), nicméně dodnes si ho vážím za to, že vždy klepal a počkal než vešel. To si naopak pamatuji velmi dobře. Teď už se vztahy s ním v mnohém lepší.
Ložnice rodičů pro mne byla vždy určité tabu a vždy jsem měla podivný (až posvátný) pocit, když jsem tam vešla. Nikdy mi to nezakazovali, ale bylo to nějak samozřejmé a to celou dobu co jsme žili spolu (do nějakých 25. let)
Internet jsme měli hodně brzy (otec miloval techniku) takže jsem tam chodla a chatovala (tenkráto to byla telekonfrence) už od nějakých 14ti, 15ti let. Nikdy mě nikdo nekontroloval, jen mi nadávali za účet za telefon.
Nedovedu si představit, že by skutečně dalo dítě v tomto směru kontrolovat. Informace, které nenajde doma najde u kamarádů apod. Je důležité s nimi o takových věcech mluvit. A jestli si matka někdy četla moje deníčky a dopisy (otec to určitě nikdy nedělal) to dodnes nevím. Pokud by se mi s tím přiznala teď, asi už by mi to nevadilo. Stejně jsem se jí se vším svěřovala.. :)
Tímto dlouhým příspěvkem chci říct, že každý člověk je individuum a s jako takovým se s ním musí zacházet. Je samozřejmá určitá míra soukromí, ale nic se nesmí přehánět (mluvím o dětech u dospělích se soukromí samozřejmostí a to i ze strany jejich dětí). A co dodat? Každého z nás určitě velkou mírou ovlivňuje výchova a zkušenosti z vlastního dětství, které předáváme dál...
Omlouvám se, že to bylo tak dlouhé, ale musím se přiznat, že pár příspěvků mi přišlo přinejmenším podivných, tak jsem reagovala globálně... :) Pokud někdo dočetl až sem, tak děkuji a gratuluji.
Tes
5.10.2009 7:25:32
Dnes je standartem, aby každé dítě mělo vlastní pokoj?
Já teda v dětství měla problém spíš s bratrem a schovávání dopisů apod. před ním, než s mámou. Právě k ní do skříně jsem si své "poklady" schovávala. Jestli dopisy četla nevím, ale nikdy mi o tom neřekla... ;-) Soukromí jsem doma nikdy neměla :-(, proto jsem taky co nejdřív vypadla z domu na internát.
Vážný
  • 
5.10.2009 2:45:32
To vzniklo naprosto prakticky. Pokud by měli svůj profil, musel bych se starat o daleko větší binec. Například hry instalovat do každého profilu apod (a že jich maj požehnaně, protože byly časy, kdy naše společnost vyráběla i hry pro PC a jako zaměstnanci jsme je měli levnější).

Co se týče dokumentů, tak tam každý svůj profil má a je na něm, zda si je tam uloží (to jde i z hlavního profilu). A zase: Jednou za cca rok dojde k nějaké havárii na HW. Takhle vím, že ze záloh budu obnovovat určité konkrétní adresáře a že jich nebude moc...

Kdybych měl doma Small Business Server s Exchange, tak bude mít každý svojí schránku doma, ale takto mi to za to nestojí...
4.10.2009 22:47:53
Mam ještě male dětičky 5. a 2.roky,uklízím tedy převažně ja i když dcera-no vlastně i synek se celkem snaží-ale znate to-pořadně si uklidím sama.Dcerka chodí občas sama na net hrat online-hry,nebo maluje.Je zatím malinka a neumí ani číst,tak nějak nemam samozřejmě obavy.Ale až vyroste,tak asi budu mít strach a vůbec si to neumím představit.Na netu jsou někdy opravdu dost hnusne věci,nehledě o mailech a facebook,nebo baddo z toho taky nemam zrovna dobrý pocit.No je to mazec-da se ale vůbec v dnešní době ty děti nějak uhlídat?Když zakažu ja může jít na net jinam,třeba.No nevím,asi hodně zaleží na vychově a povaze dětí před tím než budou mít zajem se někam podívat...nevím,je to těžke a docela se toho bojím.
4.10.2009 22:40:24
Je mi vas i vašich dětiček celkem líto.Snad se vam poštěstí a budete mít víc soukromí.~;)
Ecim
4.10.2009 22:35:06
Pokud jde o net, také ho určitě budeme muset začít časem kontrolovat, až to bude aktuální. Zatím to naštěstí nemusíme řešit, máme kojence a batole.
Ecim
4.10.2009 22:31:10
V pohodě, já jsem nemluvila o netu, máš pravdu, že tam číhá spousta nebezpečí. Můj příspěvek se týkal ještě hodně malých dětí, ve třech letech snad ještě nikdo net nepoužívá :-)
Taodvedle
4.10.2009 22:11:33
na netu cihaji ruzna nebezpeci pro nase deti, je treba je chranit i tady. takze duvera je dobra,ale kontrola musi jeste byt. Pro me tv, ani pc do detskeho pokojiku nepatri, spi tam. ani my nemame pc v loznici. ja ji cist pres rameno nebudu ale chci vedet obcas na jakych strankach se pohybuje. Byla jsem na prednasce deti a media, a ono to tak bezelstne neni.
Curly, dve deti
  • 
4.10.2009 21:58:00
No ja teda neviem, asi to ma kazdy s tou potrebou sukromia rozne. Ja som mala v detstve a puberte spolocnu izbu s mladsou sestrou, okrem toho bola izba priechodna, takze rodicia tam mnohokrat pocas dna prechadzali. A teda nemam z toho nejaku traumu z detstva. Ja mam zatial deti male (7 a 4) a zatial maju skor potrebu travit cas s nami v obyvacke, pripadne spat s nami v nasej spalni :-). Z obyvacky ich do detskych izieb nevyhaname a ich spolocnost si uzivame. Ked budu vacsie, myslim ze im nebudem hlasit ze sa chystam upratat, pripadne vyvetrat v ich izbe. Ak nebudem mat vazne dovody, urcite im nebudem sliedit v izbe ani citat dennicky. Ale na deti treba davat velky pozor, tento svet ktory teraz zijeme, to nie je ako ked sme boli my mali....
Marki3
4.10.2009 21:49:10
Bylo by ti příjemný, kdybys najednou zjistila, že ti někdo přečetl tvůj deník? Líbilo by se ti nechat na chvíli na stole rozepsaný dopis a pak zjistit, že si ho rodiče přečetli a ještě mají tendence o obsahu diskutovat? Jestli něco takovýho svým dětem děláš, tak věř, že ti to nikdy nezapomenou.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 101 [Dalších 71 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.