| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porody doma vs. porody v nemocnici

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 599 [Dalších 579 >>]
Dita, Jachym 1,5
  • 
5.11.2008 0:02:57
Chtěla bych moc poděkovat autorovi za krásný příspěvek, ve kterém se mu podařilo zachytit hlavní problémy českého porodnictví. Jsem rok a půl po porodu syna v Praze- Podolí a ještě teď se nemohu vzpamatovat z psychických obtíží vzniklých stresem z podrobení se rutinnímu systému porodnice (jak předporodní, tak poporodní péče). Další zdravotní obtíže na sebe nenechaly dlouho čekat (psychosomatické obtíže – štítná žláza atd.). Do jaké míry je chování syna ovlivněno porodem a mým stresem jen těžko odhadnu (vzteklost, agresivita, vysoká aktivita, neklid).
Velmi mě mrzí, že někteří lékaři dělají řadu rozhodnutí bez domyšlení další problémů vycházejících z daného rozhodnutí. Například rutiní „směrnice“ o vyvolání porodu, jen proto že je 6 dnů po termínu, nese velké následky (dítěti se dařilo dobře). Já osobně se ze sledu dalších událostí vzpamatovávám velmi dlouho a za velkého úsilí, syn pravděpodobně také.
Marie, 3 děti
  • 
1.11.2008 13:24:48
Čekám každým dnem své 4. dítě a celé těhotenství jsem k doktorům nešla, právě kvůli jejich řečem o odmítání testů, zda je miminko postižené....Držím všem maminkám palce!!!
*Niki*
21.10.2008 15:16:53
kdyby se tohle stalo mě v porodnici, je po mě. Na mě se nikdo po porodu 2 hodiny ani nepodíval (pravda, zjistil by to manžel). Na šestinedělí jsem si hned zkraje zakrvácela postel, spletla zvonek a zazvonila na AKUTNÍ - a sestra klidným tepmem přišla za 15 minut. Byla jsem sama na nadstandardu. Kdybych krvácela jako z kohoutku, hádej Petro co by ze mě za 15 minut asi zbylo...
Tvoje horší já
21.10.2008 14:52:11
Hahaha.
Po třetím porodu mě zavřeli do boxu a nikdo se na mě ani nepodíval tři hodiny.
To bych asi měla lepší šance na přežití doma, protože by si někdo všimnul, že se něco děje!!!
Petra (1 dcera)
  • 
21.10.2008 14:35:17
Moje kamarádka má tři děti, všechna tři těhotenství i samotné porody naprosto bez komplikací, po třetím porodu, kdy samotné vytlačení miminka bylo také rychlé a naprosto v pořádku, ale začala ona sama zhruba do půl hodiny velmi silně, opravdu VELMI SILNĚ, krvácet. Naprosto nečekaně, nepředvídatelně. A co myslíte, milé zastánkyně a zastánci "přirozených" porodů doma, jak dlouho myslíte, že vydržíte, pokud krev teče jak z naplno puštěného vodovodního kohoutku? Co myslíte? Kolik času asi máte, než začnete upadat do šoku?
Souhlas
  • 
20.10.2008 15:01:06
souhlas
Zuzka
  • 
20.10.2008 14:45:47
Nečetla jsem jediný diskusní příspěvek ale jen článek a musím říct, že poměrně vystihl mé pocity. Zažila jsem porod v obrovské porodnici, kam jsme přijeli poměrně na poslední chvíli. Stihla jsem si protrpět 20minut na monitoru v leže, i když jsem ležet nevydržela už ani 14hodin předtím, protože se monitor přece točí vleže. Pak jsem byla prohlídnuta a dostala jsem injekci - patrně oxytocinu. Pak následoval klystýr, který ale nestihl zaúčinkovat a už mě hnali na sál, protože jsem už rodila. Po 15minutách a výhrůžce teď už musí ven nebo půjde kleštěmi, protože se dusí, se malá narodila (s nástřihem) a nedýchala - bez napojení na přístroje, asi jen po poplácání po zádíčkách začala. Pak jsem měla tři čtvrtě roku výčitky, že jsem jela do porodnice pozdě a malá se mohla narodit v autě a nedýchat a jak jsem jí ohrozila na životě. )Ale dělala jsem přesně to, co mi v porodnici i po konzultaci po telefonu řekli - kontrakce musí být pravidelné 2 hodiny. Prostě jsem je pravidelné tak úplně neměla.) Ale třeba by to bez toho urychlovacího oxytocinu tak vůbec nebylo, nebylo by to tak rychle a nedusila by se. Kdo ví. Ale myslím, že je to dost možné.
Teď jsem zase těhotná a hodně to řeším. Rodit doma se neodvážím právě proto, že nevím, jestli to bylo tím oxytocinem a prostě se bojím. Obecně proti lékařské péči při porodu nic nemám. Ale prostě se bojím toho, že mě zas donutí ležet na monitoru, ležet při porodu, urychlí to a tím zamezí miminku v přirozeném postupu, nastřihnou mě aniž by mi to i jen řekli, protrhnou mi vodu dřív než sama praskne, budou mi vyhrožovat, že ohrožuji své dítě když nebudu chtít udělat něco, co po mně budou chtít a podobně. I minule jsem vybírala porodnici zodpovědně a naivně předpokládala, že pro mě udělají to nejlepší pro mě i pro miminko. Ale jak předem odhadnout, že to tak bude?
Lusika, Lucinka+25tt
  • 
18.10.2008 14:22:17
Jojo, jen pan doktor zapomněl ke statistice úmrtnosti zmínit, kolik dětí s vadami skončí "v kýbli" ještě před narozením. Díky prenatální diagnostice. Potratů z lékařských důvodů máme mnohonásobně více než v Evropě, tuším 17%, jinde to jsou 4%. Myslím, že ženy rodící doma, patří ke skupině, které donosí i nemocné dítě.
PA Kónigsmarková doporučuje donosit i dítě, které má vadu neslučitelnou se životem, kvůli psychice ženy.

Máme vyšší pravděpodobnost nemocného dítěte, takže jsem trošku pátrala. Byla jsem překvapená, kolik maminek kolem mě, by na potrat šlo bez váhání. Příště už na tripple testy nejdu.

LUSIKA
*Niki*
18.10.2008 13:55:39
a kolik zkomplikovaných plánovaných domácích porodů viděl onen lékař za svou 30-ti letou praxi? Že jich viděl kupu v nemocnici, nepochybuji, ony nemocnice jsou apriori vymyšlené k léčbě nemocných lidí a řešení komplikovaných případů a ony komplikace nezřídka v té nemocnici vznikají. Já si téměř troufám tvrdit, že onen lékař za celou svou praxi vůbec neviděl přirozený porod, ne tak domácí :-)
I ČGPS přiznává, že 30% komplikací vzniká nesprávným vedením porodu a chybným a nevčasným vyhodnocením příznaků začínající patologie. Nemocnice má ale pak prostředky na nápravu svých chyb a takto často vniká ono "zachraňování za minutu dvanáct". Obecně je 10% pacientů nesprávně léčeno. Chtěla by jsi být ty nebo tvé děti mezi těmi 10%? Je to moc nebo málo?
Že je rizikovost porodu doma a v nemocnici (u nízkorizikových žen) stejná, jsou fakta a jsou podložena i důkazy. Spousta přispěvatelek už to do různých podobných diskusí nesčetněkrát vkládala. Stačí si někdy některý z těch odkazů alespoň jednou otevřít...
:-)
Líza
18.10.2008 13:46:40
Žabátko, problém je, a to je u všech lékařů, a mám to i já, akorát je hloupý, když o tom člověk sám u sebe neví, že když jsi doktor, tak nejvíc času strávíš s těma pacientama, kteří mají komplikace. kteří mají nepříznivý průběh. U nichž hrozilo, že to skončí špatně, nebo to špatně skončilo.
Podívej, když jsem dělala na uzavřeném oddělení na psychiatrii, měla jsem pocit, že nemá cenu ty lidi léčit, protože všichni jsou tam do měsíce zpátky. Samozřejmě to byla hovadina, byl to optickej klam, danej tím, za jakých okolností jsem se s těma lidma setkávala a kteří z nich mi zabírali nejvíc času a nejvíc prostoru na přemýšlení.
Takže doktor na vysoce specializovaném pracovišti, kam se svážejí komplikované případy z celého kraje nebo státu, bude mít logicky tendenci k pocitu, že ty komplikace, který je zvyklý řešit, jsou časté a každodenní. Pokud si nezreflektuje, kde se ten pocit u něho bere, může například ošklivě hypochondrizovat příslušníky vlastní rodiny ;).
No a stejný je to s porodníkem. Když argumentuje tak, jak psal Tomáš, argumentuje pocitem, kterej vznikl na základě něčeho, čemu se ve vědeckém výzkumu říká "bias", neboli systematická chyba. Ten lékař se jde u nekomplikovaných porodů podívat na rodičku jen na příjem a pak na konec druhé doby, zato tam, kde jsou jakékoli komplikace, stráví většinu své pracovní doby. Není divu, že má dojem, že komplikace jsou furt. Protože on je furt řeší. Ale nemá to měřítko.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 599 [Dalších 579 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.