| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Školní brašna? Těžké zavazadlo i pro dospělého.

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 87 [Dalších 67 >>]
Ilona a její holčičky
  • 
18.9.2008 10:03:05
Možná ti tedy při čtení uniklo, že ve větě, kterou jsem přesně okopírovala, máš dost hrubou chybu. Pozor, věta vložená.

Škola mě spíš mátla, protože se furt řešily nějaké pravidla, pády a já nevím co u věcí, které se dají zdůvodnit jednoduše nebo to člověk prostě ví, protože se to tak všude píše (ale k tomu je fakt třeba číst).

Protože, ať je to jak chce a ve větě, kde je víc slov, která mají shodný význam nebo něco společného, ale různé rody, používá se vždy tvar toho prvního, tedy

nějaká pravidla se furt řešila.

Promiň mi to šťouralství.
Petra
  • 
17.9.2008 21:18:55
Jak za novátorství, tak za výdrž nezařadit se do řady - prostě někteří lidi jsou stádovej typ a pochvala zezhora a směrnice jsou nim nadevše. A je to i ve školství.
Sama to nemám ráda - dodržovat nesmysly, co někdo z velké snahy se zavděčit zas jinde nebo velké píle hodil na papír a předhodil podřízeným.
Vezměte si předpisy z EU, někdo se snaží splnit je ne na 100, ale na 200%....prostě když už západní země nedoženeme v praktickém životě, tak aspoň ve směrnicích. Dodržovat a vyžadovat je zezhora - to my, Češi, umíme.
Ale co mi vadí nejvíc, že je to spoustě lidem úplně fuk, odkývají vše a snad ještě i poděkují.
Pavlína
  • 
17.9.2008 20:50:34
Dík.
Samozřejmě to nepomůže každému, nemám patent na rozum, jako asi nikdo. Každý, komu není ta těžká taška lhostejná, si nakonec musí najít svoji cestu. Ale jsem ráda, jestli to někomu připadá rozumné.
Čauky...
P.
Pavlína
  • 
17.9.2008 20:43:42
No tak se potom nediv, jestli má těžkou tašku. Nebo jestli v ní má binec.
ALE jestli to zvládá sám a má to v pořádku, pak opravdu (upřímně) GRATULUJU. Ale většina dětí taková není.
Btw.: Nemyslím "KONTROLOVAT" ve smyslu "VYSYPAT" nedej Bože "VYHÁZET"!!! Pouze se jemně, se zájmem zeptat: "Co máte zítra? Máš připraveno podle rozvrhu? Zítra nemáte čtení, vyndal sis čítanku z tašky? Půjdete zítra cvičit ven nebo dovnitř (jaký úbor zabalíme)? Ukaž mi, jak sis hezky připravil tašku...)
Některým dětem tohle chybí, rodiče si nenajdou čas.
luc
  • 
17.9.2008 20:35:01
koukám, že se to tu pěkně zase hádá, osočuje a vyčítají se chyby.....pěkný zvyk těchto stránek.

Já sama jsem učitelka, a věčně bojuju s byrokracií, inspekcemi, hospitacemi, prostě vším, co se tady zmínilo i nezmínilo. chtěla bych reagovat na dvě věci.
1) ať už dítě má či nemá určité věci ve škole, binec či pořádek, i při minimu věcí jsou ty tašky těžký. Je to půl kila ke dvaceti dekům,a je to hned. Jen si sami postupně přidávejte věci do kabelky či tašky do práce a zjistíte, jak je težká jen s klíčema, telefonem, penálem, svačinou a poznámkovým blokem. Prostě to chce jiný systém. Nechci tu řešit jaký apod, jen jsem chtěla říct, že my taháme asi tolik, co si představujeme, že by měly tahat děti, a zdá se nám to těžký..a co teprve oni.
2) narážím neustále na vyšší složky škol kdykoliv chci dětem ulehčit. vždy jsem na zš i sš říkala dětem, at si píší do čeho chtějí, že nejvýhodnější je lehký kroužkový blok s trhacími listy (ne karis blok) a doma at si to založí. Učebnice jim povoluju jednu do lavice, povinně musí mít jen prac. sešit, slovník můžou mít v mobilu, můžou mít noťasy, diktafony a pod. V nejazykových předmětech si nemusely učebnice někdy nosit vůbec. a při každý inspekci, hospitaci, kontrole jsem narážela a narážím na nesmyslné požadavky vedení, že dítě musí mít sešit na každý předmět už jen proto, aby si prý mohlo zapsat číslo hodiny a datum nad danou látku. To se mu fakt hodí :-D Zažila jsem i zás-tupce, který kontroloval, jestli si děti podtrhávají pravítkem, mají obyč tužku a gumu na jazykovou hodinu. Prostě je to v lidech. Ne v systému jako takovém, vše se nechá nějak vyřešit. Ale je to v přístupu. Já jsem ze svého stylu nikdy necouvla a nemůžu říct, že by to nějak ovlivnilo výsledky, zlepšení či zhoršení bordelářů apod. Jen to je o tom, že někomu stojí za to se hádat a někdo bude na té druhé frontě raději mlčet z mnoha důvodů.
Pavlína
  • 
17.9.2008 20:34:46
Ne, Mirko, to nebylo na Tebe, ta výmluva je přímo v článku. Pokud dobře tuším, nějaká maminka to pak ještě jinými slovy zopakovala, ale nebylas´ to Ty. Trošku sleduju Tvé příspěvky, takže tuším, a ani by mě nenapadlo se do Tebe navážet. Naopak, přeji hodně trpělivosti a pozitivní vývoj situace.
Myslela jsem to všeobecně na průměrnou populaci, nic ve zlém. Jsem "úča", tak z praxe vím, co občas děcka v těch obrovských taškách tahají. (Viz. "kapesní" slovník na Aj 10 cm tlustý, formát téměř A4 - doma jiný nemají. :-))
Pavlína
17.9.2008 16:05:50
Myslím, že třeba já bych se určitě spoustu věcí chtěla učit i sama, byla jsem ohromně zvídavé dítě. Myslím, že by mě takhle bavila dokonce i fyzika - z knížek mi to přišlo zajímavé, různé zákony, pokusy a tak, ale škola mi to krutě otrávila :(

Ale je fakt, že u většiny by to asi dopadlo nevalně... I když, kdo ví...? ;)
17.9.2008 14:58:39
Lucie, mají to tak oba mí sourozenci, a dvě z mých dětí. Z těch zbylých dvou je jeden dyslektik.
17.9.2008 14:54:18
Omlouvám se, jestli je můj příspěvek nesrozumitelný, možná na někoho používám příliš mnoho vložených vět a dlouhých souvětí. Co přesně je na něm nesrozumitelné?

Netvrdím, že ti, co musí používat pomůcky ve formě pádů apod. jsou méně inteligentní (ačkoli, jestli to chceš o sobě tvrdit, nikdo ti nemůže bránit - snad to neděláš proto, aby ti ostatní napsali - néééé, ty jsi přece tak strašně inteligentní :-)), jen jsem chtěla podpořit suzann-j, která tvrdí, že se jí shoda podmětu s přísudkem vryla při čtení - mám to taky tak. Nejsem proto snad génius a ostatní blbci (i když člověk nikdy neví, že jo... ;-)), prostě je to fakt.

Jen pro pořádek - hoši právě poučku TI psi, TY žáby atd. ze školy neznali, tu jsem jim řekla až já (v tomto místě jsem použila právě tu záludnou vloženou větu, která mohla někoho zmást :-), ale od toho zase máme čárky, aby nás to nemátlo, ne? ;-)) Zato znali ze školy spoustu jiných pouček, které nevěděli, jak mají použít.
Ilona a její holčičky
  • 
17.9.2008 14:26:58
Tento příspěvek moc nechápu. Do této chvíle jsem o sobě měla docela příjemnou představu, že jsem středně vzdělaná, docela inteligentní a snad i víc než průměrně sečtělá osoba. Ale asi to nebude až tak úplně pravda, protože i já jsem si odůvodňovala i/y způsobem, který použili výše uvedení chlapci. A vyjmenovaná slova jsem se vlastně taky učila a pády taky. Asi to s tou mojí inteligencí, vzdělaností a sečtělostí nebude tak horké, když používám v životě takovéhle zbytečné "blbiny".
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 87 [Dalších 67 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.