| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Bála jsem se o miminko

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 74 [Dalších 54 >>]
Olina
  • 
6.7.2008 9:39:46
vždycky sem se chtěla zeptat: A jak dlouho si už pane doktore myslíte, že sem vaše matka? Měl by vědět moje jméno, je napsaný na posteli a má ho napsaný v papírech, radši ať ho ví, než aby si mě s někým spletl :o(. Ale stačilo by paní, já jim taky neříkám chlapče nebo děvenko. Já na tom nevidím nic tak hrozně těžkého, oslovovat někoho jménem, od toho jména jsou. Hele, manža je dr., ale tohle fakt nezkousnu.
M+4
  • 
5.7.2008 12:48:36
Ahoj, zajímalo by mě, jaké vážné výhrady máte k porodnici v ČB. Narodily se nám tam všechny 4 děti. Mám určité výhrady - problém s přítomností tatínka na začátku porodu(ale i to jsme vyřešili) apod. Ale není to nic tak závažného, co by dokázalo vyrovnat vysokou úroveň péče o novorozence, včetně špičkové JIPky. Ale to je asi o tom, že moje první kriterium pro výběr porodnice, je právě úroveň péče o problémová miminka. Žádná maminka dopředu nemůže vědět, že její dítě nebude mít problémy. Je mi líto maminek, které si vyberou malou porodnici a pak jim ho musí převážet jinam. Přeji jim, aby si užily výhody malé porodnice - asi intimitu prostředí apod., když jdou vědomě do risku převozu. Jasně, že někdo rodí překotně, pak vyhledává nejbližší zdravotnické zařízení, ale to není tak časté.
V ČB mě např. nechali přirozeně porodit dvojčata. Při porodu bylo na sále přítomno nejméně 5 lékařů, vše připraveno na rychlého císaře, miminka neustále monitorována, ale všechno probíhalo v pořádku, tak nás nechali. To monitorování a přítomnost lékařů bylo z hlediska nemocnice určitě náročnější, než císař provedený za pár minut. Věřila jsem jejich jištění, byla v klidu a dvojčátka porodila lehce a v pořádku. Za 3hodiny po porodu jsem se na ně mohla jít podívat na odd. intermediální péče. Naučili mě odstříkávat, první den děti dostávaly moje mlezivo+mléko od dárkyň,pily ze zkumavky, byly jen mírně nedonošení. Druhý den jsem dostala postel na intermediálu a děti v inkubátorech k sobě na pokoj. Začali jsme kojit. Spinkali v inkubátorech celkem 5dní, pak 1den v postýlce a pustili nás domů. Všechno proběhlo takto skvěle díky péči nemocnice ČB, kdy jsme tam leželi 7týdnů a dokázali nás udržet vcelku:-)) Opravdu nevím, jakou podstatnou výtku si vymyslet.M+4
5.7.2008 10:53:30
Některé věci asi lékařům nedochází, oslovení maminko mi tedy nevadí, ale když lékaři nepoužívají křestní jméno nebo aspoň "vaše holčička, váš chlapeček", pokud si na jméno nemohou vzpomenout, mi tedy vadilo.
Na Aro v Motole byl jinak celkem vlídný ošetřující lékař, žádnou aroganci jsem od něj nevnímala, ale o umírající Milence pořád mluvil v osobních zájmenech, ona je v hlubokém bezvědomí, ona už nemá základní reflexy, její mozek už nepracuje, ani jednou neřekl Milenka nebo aspoň vaše holčička, ani když nám oznamoval, že zemřela. Asi si neuvědomaval, jak to na mě hrozně působilo, bylo to takové, jakoby by už byla jen mrtvola, která nemá jméno.
5.7.2008 5:11:34
:)))))))))
Ovšem pozor, aby se "paní" nezvrtlo ve familiérní "paninko".

Kohnová, s těmi učiteli mi to přišlo od Libika jako přílišná nadsázka, ale pravda, že se v této sféře nepohybuji (pokud vyloučím MŠ dcerky, kde mě znají pochopitelně jménem) a lecos se od dob mého mládí změnilo.
5.7.2008 1:14:16
Kohnová, "milostivá paní" je pecka, zkusím to v klientském přístupu, co tu strašíš takhle poránu:-D
Kohnova
  • 
5.7.2008 1:12:20
Libik : :D
Oni ti doktori, kdyz chteji, umeji vyridit potrebne i bez oslovovani. Myslim, ze by se melo ozivit osloveni PANI bez dalsich privlastku, event. MILOSTIVA PANI, to je cool a trochu by to dalo vsechny maminkare do late. Jednou jsem to pouzila prave v te porodnici, ohradila jsem se proti mamince a rekla, ze pokud je problem zapamatovat si moje jmeno, prosim pani doktorku nebo milostivou pani. Pak uz si dali zalezet, aby se mnou vse potrebne vyridili bez oslovovani :D.
Kohnova
  • 
5.7.2008 1:07:45
Ivule, neboj, ja jsem ucitelka a neznam zadnou ucu, ktera rika rodicum studentu (zaku) maminko nebo tatinku. To se nedela ani na ZS, jediny pripad, kdy jsem se s tim setkala, byl film Jak vytrhnout velrybe stolicku. Ja rikam rodicum pane/pani XY, pokud vim (nebo tusim), ze maji tituly a potrpi si na ne, tak i tituluji (jmeno pak uz nepouziju). Moji kolegove to delaji vsichni taky tak.
Ja titulovani "maminko" taky nemam rada, jsem pani Kohnova a fidli, pokud ma nekdo problem zapamatovat si jmeno (precist si ho z karty), tak at mi rika pani doktorko (mam doktorat), protoze mlada uz tak moc nejsem :D. A nebo, klidne, budu v porodnici nosit jmenovku i s titulama, to by byl docela mazec :D.
5.7.2008 1:04:40
Pokud rodíš ve čtyřiceti a výše, je otázka, jestli by nemělo zaznít "stará paní", když "paní" bez přívlastku se nepoužívá. ;)
5.7.2008 0:30:09
No pokud jde o mě, tak oslovení např. "mladá paní" je rozhodně přijatelnější než "maminko", pokud tedy chceme zohldenit, že lékař není sto zapamatovat si jméno pacienta.
Pokud by někdo chtěl argumentovat, že ne každá maminka je provdaná (a tedy "paní";), tak předesílám, že podle etikety se jako "paní" oslovuje žena, která (i) je provdaná, (ii) porodila dítě, (iii) dosáhla VŠ titulu. (Stačí splnění pouze jedné z podmínek. :))
Takže já jsem velmi pro nahradit v porodnicích oslovení "mladá paní" za "maminku" - když už tedy ne přímo jméno.
A že se mám těšit na "maminku" i od učitelů? Hmm, to mě čekají ještě zážitky.. :).
Naštěstí mám dcerku zatím ve věku, kdy jiné oslovení pro mě než "maminku" nezná a rozhodně nemám chuť, aby se privilegia tohoto oslovování dostávalo kde komu :))).

5.7.2008 0:14:37
Já tedy z oslovení "maminko" rostla a rostu doteď, pokuď je od jiné osoby než od dcerky :). Zřejmě jde o věc vkusu, takže není asi nic moc o čem debatovat. Nicméně vzhledem k tomu, že nejsem jediná, komu to vadí, bylo by přinejmenším vhodné, aby toto oslovení z úst zdravotníků nezaznívalo.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 74 [Dalších 54 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.