| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mýty o dulách...

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 95 [Dalších 75 >>]
Bára
  • 
3.4.2008 9:07:20
Omlouvám se, předešlý příspěvěk byl reakcí na paní Petru.
Bára
  • 
3.4.2008 9:02:29
Asi jste muže u porodu neměla, protože jinak byste viděla ten rozdíl. Chlap si může tisíckrát přečíst a skouknout jak vypadá porod, ale vidět to na vlstní oči, u té, kterou miluje - to je jinačí kafe :-)
Ta úcta k ženě, kterou to v něm probudí, ta láska k tomu dítěti - to jsou věci, které jiným způsobem nepřivoláte.
Zažila jsem obojí, bez manžela (před 15 lety to ještě nebývalo tak obvyklé) i s manželem a koukala jsem jako vrána, jaké emoce to v něm vyvolalo. Taky bych to zvládla sama, jasně že ano, ale proč?, vždyť je to i jeho dítě, tak ať si taky něco protrpí :-)
Co si budem vykládat, ono je někdy horší koukat na někoho úpícího v bolestech, než si ty bolesti sám protrpět...
Bára
  • 
3.4.2008 8:50:40
Petro, ale Vy asi nechápete, že právě přítomnost duly je jedním z kroků vedoucích k PŘIROZENÉMU porodu! Když se tak zastáváte starých časů, kdy ženská sama rodila na poli, asi jste stejně jako většina žen, proti tomu úděsnému obrázku, jak vypadá porod dnes: odvézt do nemocnice, jako by porod byl nějaká choroba, bez doktora ani ránu, stříkačky, monitory, tablety, chlad a sterilita , automatický nástřih, o trapných kecech ani nemluvě...
Dula má být aspoň drobek, který přispěje k normálnějšímu porodu, ne tak nemocničně pojatému, takže si defakto protiřečíte :-)
Pro upřesnění - mám 4 děti a bohužel se všechny narodily v porodnici, i když jsem strašně nechtěla, ale manžel měl takový strach, co by kdyby, že jsem mu to nemohla udělat, abych rodila doma - nikoli tedy na poli, ale asi zhýčkaně v teploučkém měkoučkém pelíšku ...
cizinka1
2.4.2008 16:05:13
Petro,

Co se tyka te demokracie, ktere postradas, mas tolik odpovedi ne kvuli tomu, ze nechces dulu ci manzele pri svem porodu, ale proto, ze naznacujes, ze zeny, ktery dulu chteji jsou chudinky, rozmachane, nezaslouzi si dite a t. d. Kdyz urazis, nediv se na reakci. V demokraci kazdy ma pravo na nazor, nejenom ty. A mimochodem, s tim pravem na nazor mas prilezitost i urazet, ale vis co si lidi pomysli o tom, jak daleko jsi od tech hnuj kydajicich predku?

Urcite od svych predku moc nepokrocila v gramotnosti. Jeste jednou se ptam, kdo kde tady psal, ze bez duly zena neporodi? Kdo ti psal, ze zavidis to, ze nekdo ma na dulu? Snazila jsi citovat zrejme mne, ale ja jsem psala, ze nechapu, proc zena, ktera ma na neco navic, je podle tebe chudinka. Mi se tahle tvoje myslenka se zdala a zda se jako jakysi logicky lapsus. Ne zebycha napsala, ani mne to nenapadlo, ze nekomu zavidis.

Abys nepomyslela ze jsem dula, nebo bez duly nerodim: ja osobne dulu take nechtela jsem. K druhemu porodu jsem si zaridila trvalou peci od tehotenstvi po sestinedeli jedne porodni asistentky, ktere jsem duverovala profesionalne a lidsky. Ale jaksi nechapu, proc bych mela mit zachvat hysterie, kdyz tady ctu, ze tolik zen si plati dulu (a ne P.A. ci doktora)? Proc by muj ci tvuj nazor, ze dulu nepotrebuji(es) ma byt v teto diskusi zajimavy a dulezity?
2.4.2008 13:21:13
V tomto článku i na www.duly je myslím řečeno vše.Pod rubrikou "bříška-porodní asistentky a duly" na "Rodině" najdete i starší články, kde myslím je jasně vysvětleno co je úlohou duly. To, že maminka, která píše, že jí dula zachranila život nevysvětluje jak, je samozřejmé, je to její osobní věc a nikomu do toho nic není. Chtěla pouze zareagovat na diskuzi a já jí za to moc děkuji :-). Pokud by Vám ani všechny uvedené články nestačily, existuje kniha "Porod s dulou"(nakladatelství One women press-M.Klaus,Ph.Klaus,J.H.Kennell), kde je vše krásně popsáno a vysvětleno, jsou tam uvedeny studie ze zahraničí ohledně přínosu duly u porodu, co přesně dula dělá a nedělá,atd....
Hanička
  • 
2.4.2008 10:45:12
Tak proč Petře nevysvětlíte, co je úlohou duly? V článku to není a na www. duly.cz taky ne. Třeba jen nemá dost informací a z celé diskuse vyplývá přesně to, co píše Petra - je to rozmazlenost a nevyspělost. Pokud napíšu: dula mi zachránila život - tak taky napíšu proč. Potkala jsem na špatného lékaře, který nepoznal diagnózu? Vždyť si tu diskusi pořádně přečtěte a pak suďte.
IvcaW
1.4.2008 14:13:35
Malá technická-dula za vás nebude komunikovat s lékaři. To není jejím úkolem. Za maminku nerozhoduje, ani nijak neruší průběh porodu a zdravotníkům nezasahuje do práce. Je jen na vás, o co vaši dulu požádáte a jak vám bude při porodu pomáhat. O tom, zda je to vše v pořádku se bude průběžně ujišťovat.
Jinak, Petro, na vás je krásně vidět, jakou radost máte, když je s vámi někdo ochoten diskutovat... Jen, prosím, opatrně. Dula je krásná profese a ženy, které se jí věnují ji mají rády. Z důvodů malé informovanosti není jejich pozice úplně jednoduchá, svou pověst si pomalu a mravenčí prací krůček po krůčku teprve získávají a necitlivé a nekompetentní bláboly jim jen přidělávají práci. Každou neprověřenou negativní informaci neboli drb pak musí dlouze a zbytečně vyvracet.
Svou dulu může maminka vyhledat kdykoli v průběhu těhotenství a počet setkání před porodem je jen na dvojici maminka-dula.Je tedy dostatek času seznámit se lépe.
dobrotova
1.4.2008 13:17:19
Dobry den Petro,

z vasich reakci je citit naproste nepochopeni toho, k cemu dula u porodu je. Jde o to, ze v dnesni lekarske dobe je potlacen prostor, aby se matka mohla soustredit pouze a bezvyhradne na porod samotny. Prijdete do porodnice a rodicku neustale nekdo vyrusuje - cilene nebo mimodek. Prave dula umoznuje to, o cem jste psala, aby matka dokazala porodit sama, ne aby "byla porozena" lekarem, aby ji nekdo skakal po brise ap. Dula rozhodne neni od foukani bebinka. A uz vubec to neni vymozenost/vymysl dneska.

Lenka
Lenka
  • 
31.3.2008 23:52:02
Petro, tak jste se s mužem hledali až jste se našli, bud ráda...

no já osobně považuji za větší důkaz lásky, když mi třeba muž řekne, že když ty peníze jsou, tak at si klidně vezmu nadstandart v nemocnici...taky by mohl říct: Co bys chtěla, rozmachaná rozmazlená ženská...jsou na třílůžáku jiné, můžeš být i ty

"rozmazlovat" se společnou dovolenou atd. je snadné, když požitky čerpá i partner, ale vzít si jenom PRO SEBE na z jiného pohledu "zbytečnost" z rodinného rozpočtu - to už je "lámání chleba"

pořád jaksi nechápu, proč do ženských, co mají dulu, tak šiješ? neměla bys být spíš "vnitřně uspokojená", že nejsi taková třtina a být "shovívavá k těm zhýčkaným" - hahaha?

kdo na to ty prachy má, at si zaplatí třeba celý štáb lidí k porodu, ne? i kdyby kvůli tomu se měl rok uskromnovat, ne? vše je otázkou priorit a každý z nás není hrdinka...když to někomu pomůže k tomu, aby nezmatkoval, cítil se v bezpečí, tak do toho...proč si hrát na větší geroje, než ve skutečnosti jsme?

ano HRÁT!!!!
Petra
  • 
31.3.2008 20:49:31
Tak jsem článek o dulách dala přečíst mužovi. Pak jsem mu asi tak hodinu vysvětlovala, co to asi tak dula je. Nejdřív absoutně nechápal. Pak mi na to řekl, že pokud si ženská netroufá porodit vlastní dítě, tak si ho ani nezaslouží. Podle jeho názoru je vyžadování duly nebo kohokoliv jiného u porodu znakem nedospělosti a že prý by takovou ženskou nechtěl ani za zlaté prase. O porodu ví žena 9 měsíců a potřebuje k tomu někoho, aby ji držel za ručičku a foukal bebínko? Co bude dělat, když si zlomí nohu, taky bude volat maminku nebo dulu? Nejsem asi sama, kdo nemusí mít za zadkem psychiatra, právníka nebo dulu. Jsem normální Češka, ne rozmachaná Američanka.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 95 [Dalších 75 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.