| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se rodí v Krnově s dulou

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 185 [Dalších 165 >>]
22.11.2007 9:56:43
Není pravda, že poslech ozev= monitor... Nemyslím, že bych chtěla svoje dítě vystavovat zbytečnému riziku, když se mu dál předejít ¨mým chvilkovým nepohodlím na monitoru.

Toni, to tvrdíš ty. Odborníci z WHO jsou jiného názoru ;o) OK, ty se chceš nechat monitorovat, tak se nechej monitorovat. ale nepodsouvej ostatním, že radši podstoupíš chvilkové nepohodlí na monitoru, ale hlavně že nebudeš dítě vystavovat zbytečnému riziku, kterému se dá předejít (tedy - kdo to nedělá jako ty, zbytečně riskuje zdraví dítěte). Já si myslím, že závěr WHO je docela jednoznačný:

"Závěrem lze říci, že pro monitorování plodu při normálním porodu by měla být zvolena metoda periodické auskultace. V mnoha zemích je to pro většinu žen jediná dostupná metoda. Ale i v průmyslových státech, kde je elektronické vybavení mnohem dostupnější, by měla být při normálním porodu zvolena auskultace. Individualizovaná péče o rodičku je nezbytně nutná, a může být snadněji dosažena osobním kontaktem, který si pravidelná auskultace vyžaduje. Elektronické sledování se zdá výhodnější pouze u žen se zvýšeným rizikem, jako je například porod vyvolaný nebo urychlený, zkomplikovaný zkalenou plodovou vodou či jakýmkoli jiným rizikovým faktorem. U většiny porodů bez zvýšeného rizika zvyšuje elektronické monitorování počet zásahů bez jasných výhod pro dítě a s určitou mírou dalšího nepohodlí pro ženy."

Tedy nasloucháním ozev se u normálních porodů dosahuje z hlediska zdraví dítěte stejně dobrého výsledku, jako při monitorování a z hlediska zdraví ženy dokonce výsledků lepších (ubude zbytečných zákroků, např. císařských řezů, při zachování stejně dobrých výsledků pro dítě).

MMCH mám za sebou tři těhotenství a s CTG zkušenost takovou, že kolikrát vypisuje pěkný blbiny, že i sestry radši monitor předčasně zastavují, protože evidentně nesnímá to, co má. Dokonce jsem i zažila, že lékař radši záznam ani do dokumentace nezaložil, protože se ani jemu ani sestrám nepodařilo přinutit přístroj vydat nějakou normálně vypadající křivku odpovídající mému zdravotnímu stavu ;o) A není to zkušenost vázaná na jedno pracoviště v jednom období, ale je to za posledních sedm let nasbírané opakovaně v Gennteu, Krči, Podolí a Vrchlabí, v různých obdobích, s různými lidmi.


-----------------------


toni
  • 
21.11.2007 15:01:24
Kdyby se monitor nedělal, tak bych dál rodila ještě několik hodin a z lehké asfyxie, která byla laboratorně prokázána, by byla těžká a nechci raději domýšlet. Není pravda, že poslech ozev= monitor. Frekvence ozev je pouze jedno z mnoha hodnocení. U monitoru se hodnotí, také typ křivky a ten je v posuzování vlastně nejdůležitější. Dá se tu rozpoznat již suspektní záznam, který může včas signalizovat problém. Infartky na placentě jsou běžné, ale záleži na tom jak placenta nadále funguje a jak je schopná zajistit svoji funkci při zátěži a to se právě projeví na monitoru a při poslechu ozev se to prostě nedá poznat, protože poslechově jsou v některých případech v normální frekvenci stejně tak jako tomu bylo u mě. Nemyslím, že bych chtěla svoje dítě vystavovat zbytečnému riziku, když se mu dál předejít ¨mým chvilkovým nepohodlím na monitoru.
20.11.2007 22:19:54
Toni, ale statisticky vzato má poslech stejně dobré výsledky co se zdraví dětí týče, jako monitor. Já bych na to mohla třeba vytáhnout případ kamarádky, která byla na monitoru, několik hodin lékařům tvrdila, že něco není v pořádku, ale jim se monitor furt zdál OK, až pak rychle vytahovali přidušené dítě. On monitor není všemocný. Statistika je statistika - sečte všechny případy a vypočítá z nich nějakou pravděpodobnost, ale nepracuje s jednotlivými případy. Mám známého, který zásadně jezdí nepřipoutaný, protože mu to jednou zachránilo život - díky tomu, že neměl pásy, vyvázl z havárky sice docela pomlácený, ale živý. KDyby byl připoutaný, byl by propíchnutý tou kládou, co mu vletěla z náklaďáku oknem do auta a propíchla sedačku. Přitom statisticky vzato má větší šance na přežití jako připoutaný. Jenže jedna věc je statistika a druhá věc jsou ty konkrétní okolnosti ;o) NEboli - pokud je poslech i monitor stejně dobrý, je jedno, kterému z nich dám přednost, protože v obou případech mám stejnou pravděpodobnost, že se na problém včas přijde.
MarkétaP + 4 dcerky
20.11.2007 22:17:32
Toni, a jak to změnilo průběh porodu, respektive jak by to změnilo, kdyby se monitor nedělal? Infarkty na placentě jsou zvlášť u potermínových těhotenství celkem běžné (také tam dcerka nějaké měla). Navíc - CTG, pokud vím, zaznamenává pouze tepovou frekvenci (tj. totéž, co se poslouchá), akorát ji vykresluje v čase a přidává okamžik kontrakce, takže vyhodnocení je prakticky stejné jako u poslechu ozev. Něco jiného je natáčení fetálního EKG, ale to se dělá sondou na hlavičce a obvykle jen u rizikových porodů a navíc na specializovaných pracovištích.
toni
  • 
20.11.2007 22:06:05
Jo, ale u mne se přirozený porod změnil v okamžiku, kdy při monitoraci plodu se zjistila tíseň dítěte. Jeho ozvy sice byli nadále při poslechu normální frekvence, ale křivka na monitoru nebyla v pořádku. Ač to byl porod v termínu, byla placenta při kontrakcích již nedostatečně fungující a projevilo se to právě při monitoraci. Po porodu se zjistilo, že jsou na ní četné infarkty. A kdyby se jen ozvy poslouchaly, tak se to přece nezjistilo.
19.11.2007 17:49:47
Ale milá Toni, já jenom napsala, co doporučuje WHO - u normálních, přirozeně probíhajících porodů upřednostňovat pravidelné naslouchání ozev před monitorováním. Dle lékařů z WHO je pro dítě obojí stejně bezpečné, ovšem pro matku je bezpečnější a pohodlnější naslouchání ozev a navíc (a teď se přiznám, že netuším, jestli jsem to četla v dokumentu WHO, Efektivní péči v perinatologii nebo jinde) při něm bývá pozornost personálu zaměřená na ženu, mezitím co při elektronickém monitorování bývá pozornost zaměřená častěji na přístoj než na rodičku (což, MMCH, je i moje osobní zkušenost).


-------------
toni
  • 
19.11.2007 17:13:36
Ale milá Sylvie, všechny patologie se opravdu nedají zachytit jen pouhým posloucháním. Vůbec, ale netvrdím, že je u všech porodů nutná trvalá monitorace a ta se opravdu používá jen tehdy jeli to nezbytně nutné.
Kabi
  • 
19.11.2007 0:26:44
mili prispivatele do diskuze,
nestacim se divit, co jeden pozitivni popis porodu vyvola.
Vitu, jeho zenu Janu a Zuzku znam, porod, ktery popsal Vita, jsme podobne prozivali i my(ja a muj manzel), jen jsme u toho nemeli Zuzku-dulu, bohuzel byla na kurzu a nase Nela na ni nepockala a narodila se dokonce pred terminem. Chci potvrdit nektere veci, o kterych Vita psal. Porod muze byt krasny zazitek - musi k nemu tak clovek pristupovat, to nas naucili duly z materskeho centra, kam jsme spolecne chodili na kurzy pro tehulky.Muj manzel tam chodil se mnou a rad, bez premlouvani... Krnovská porodnice je super, stimulace bradavek opravdu urychluje porod, taky jsme to vyzkouseli a muzeme jen doporucit, behem pulhodiny jsem se otevrela ze 4cm na 8cm (na predchozi 4cm jsme cekali 10h), jo a kdyz nekomu popisuji svuj porod, tak sama rikam JA a MUJ MUZ jsme rodili - no a NELA nam samozrejme pomahala - muj muz rodil se mnou, protoze stejne jako Vita byl porad se mnou, zpival se mnou AAAA pri kontrakcich ..... atd. a nakonec za mnou sedel a o neho jsem se opirala na zemi na zinence, kdyz se rodila Nela ... a konecne SVACINU nemel, ale to jen proto, ze se Nela rozhodla jit ven o tyden driv nez jsme cekali ...a ja uz tu svacinu nestihla pripravit
pisatelum, kteri do diskuze prispeli prispevky negativniho razu(necetla jsem vsechny prispevky), preji, aby mohly/i neco podobneho prozit jako my ...
Vito, napsal jsi to moc hezky!!! a verim, ze doma ma maly Andrejek stejnou peci od Jany i od Tebe!
Kabi
18.11.2007 13:12:02
Toni, ale monitorování není jediný způsob, jak zjistit, jestli se dítěti daří dobře ;o) Světová zdravotnická organizace upřednostňuje u normálních - přirozeně probíhajících porodů poslouchání ozev místo monitorování. Výsledky jsou stejně dobré ;o) (zdůrazňuji, že řeč je opravdu o přirozeně probíhajících porodech, jakmile je zapotřebí podávat léky nebo jakmile poslech ozev ukáže problémy, je to už o něčem jiném)
toni
  • 
18.11.2007 13:03:07
Chápeš, že když už je něco ve velkém nepořádku, že může být pozdě. Přece je lepší, aby taková situace vůbec nenastala, třeba podle vás zbytečným monitorováním, ale kdo z vás je schopen takovou situaci posoudit. Jak poznáte. že placenta během porodu již není schopná plnit svoji funkci na 100% a zátěž porodu se pak projevuje na dítěti nedostatkem kyslíku, když nechcete monitorovat. Nebo utahující se pupečník na krčku dítěte. Nehodnoťte to, co nejste schopny posoudit.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 185 [Dalších 165 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.