| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Efektivní rodičovství

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 72 [Dalších 52 >>]
Linn
  • 
28.11.2006 12:48:00
Není pravda, že lidé za doby Ježíše i před ní neznali pojem volný čas. Znali volný čas, ve kterém se věnovali různým hrám (ať už zábavným stolním hrám, nebo různým společenským zábavám). Třebaže to nebylo příliš často, ale bylo to tak. Dokonce hráli různé hry na logické myšlení, nebo skládaly různé skládanky. Ale já bych to vše shrnula asi takto. Vše se vyvíjí, evoluci nikdo nezastaví. Ať už na úrovni technické, lékařské, duchovní, či společenské (rodina). Neustále se náš svět vyvíjí, a tak to prostě stále bude. P.S: Je třeba brát bibli jako alegorii. A ne si jí vykládat doslovně. V bibli jsou skryté přenesené významy, kdo ji cituje doslovně a takto ji také chápe, je hlupák.
28.11.2006 0:25:42
Aha, teď koukám, že tu vlastně píšeš to, co já před chvílí :))
28.11.2006 0:19:48
Mirko,
já si myslím, že demokratická výchova není o tom, že dítěti vše dovolím a pouze ho upozorňuji, že následky si ponese sám. I při demokratické výchově rodič prosazuje svoje "oprávněné požadavky", ale jinou formou, než při autoritativní výchově. S vynecháním různých zákazů, příkazů, varování, mentorování a jiných autoritativních prvků, které dítě akorát dostávají do opozice proti rodiči. V takovém případě se dítě buď podvoluje autoritě, nebo se vzpouzí ještě víc. A to demokratická výchova nechce. Navíc demokratická výchova se neobejde bez dostatečného přísunu informací a vysvětlení, proč je ta která věc po dítěti požadována. No jo, je to mnohem složitější.
Chtěla jsem říct, že to, proti čemu brojíš ty společně s Pavlou 3, není demokratická výchova, ale právě ta liberální.
27.11.2006 23:54:23
Hmm, v poslední době taky narážíme na problém při hlídání..

Se mnou se dítě teď už prakticky skoro nevzteká, ale když je hlídané, tak to v poslední době bývá prakticky jeden hysterák na každé hlídání. Což je docela dost. :(( Zřejmě asi jde o nevýhody demokratické výchovy (nebo spíš pokusů o demokratickou výchovu - pořád se jí učím :).
autorka
  • 
27.11.2006 15:59:46
Tak na přímou výzvu ještě jedna moje reakce :-) jak s dětmi jednat demokraticky nejde vysvětlit několika větami. První stupeň je ale si uvědomit, že takto jednat chci. Vedu na to celý 18ti hodinový kurz. Pokud bys chtěla nějakou konkrétnější radu - informaci - můžeš mi napsat mail - eliska.vondarckova@centrum.cz
autorka
  • 
27.11.2006 15:41:58
Jsem moc vděčná za tuto diskuzi, protože staví zrcadlo mému článku. V této chvíli mi to ale nedá a musím se vložit. Vedu kurz, ve kterém se zásady této výchovy učí na mnoha příkladech a nacvičují se. Rozumím tomu, že je děti potřeba v některých případech zarazit - ohrožení života, zdraví, majetku, ale i práv jiných (včetně mých). Přesto je možné nechat dítě "si vybrat" a jen tím se učí samostatnosti a zodpovědnosti.
Jinak přeji hodně trpělivosti při výchově.
Levandule
  • 
27.11.2006 14:42:26
Zřejmě jste přehlídla větu o tom, že dítě musí nést zodpovědnost za své chování, samozřejmě úměrně k věku. A to je celé kouzlo výchovy - důraz na osobní zodpovědnost. Největší problém máme my dospělí, protože tohle nám nikdo neřekl.
Petru
  • 
27.11.2006 14:18:23
Mirko, zaujal mě ten věk 8 let u Tvého syna. Kdysi dávno jsem četla, že holčičky mají kolem 6-7let jakousi malou pubertu (řekněme dospívání do dalšího stadia - třeba školního věku), že pokoušejí vlastní tatínky, dělají na ně oči a je na rodičích, jaký je jejich vztah, pokud si to někdo z nich všimne, jestli ten vztah přetrvá. Asi to zní všelijak, ale je to už dávno, co jsem to četla. Minulý týden jsem byla ve školce na setkání rodičů předškoláků s paní s poradny. Ta tam řekla zajímavou věc,( kterou všichni známe, ale až z dob puberty kolem 12-16 roku dětí, že chlapečci dospívají o něco později.) - Ona řekla, že je normální, když chlapci jsou zralejší pro školu o rok později než dívky. To ale neznamená, že nejsou inteligentní. INteligence se nerovná zralosti, jak zdůraznila.
A co ty dětské vzdory kolem 3-4. roku věku. To všichni známe už asi i z vlastní zkušeností. Zřejmě v těchto letech se dítě hodně mění, "dozrává" a potřebuje nové vymezení hranic. V tu chvíli asi musí přijít víc autority, aby se mohla rozvíjet demokracie. Je to jako, když se stěhujete. Nejdřív se musíte přemístit a pak začnete uklízet a přerovnávat věci, podle svých potřeb.
Teda to je teorie, to sem zas něco vykvákla, no nic, mazat už to nebudu.
Petru
  • 
27.11.2006 14:08:18
Jardo, ta první pomoc od mámy asi nebyla moc demokratická, co?Docela si to dovedu živě představit, ale někdy to fakt jinak nejde.
Jsem ráda, že už jsem tuto první pomoc mohla omezit na minimum. Není to ale tím, že by moje děti najednou byly hodnější. Je to spíš tím, že jsem konečně začala dospívat já a že už nemám ty totalitní komplexy průměrnosti, které mě ubíjely. Nebo je to tím, že jsem ještě prdlejší než ty moje děti.
Petru
  • 
27.11.2006 14:01:52
Ivule, díky Tvému příkladu, mě napadl moc hezký způsob, jaký používá moje kamarádka. Zapoji děti do oblíkání tak, že to vypadá, že si můžou podvědomě myslet, že bez nich by to nešlo, že pracují taky. Třeba, když jdou ven, tak jim včas řekne, ať si donesou botičky, bundu, čepici a pak jim pomůže s oblíkáním.
Když jdou spát, tak řekne, že půjdou uklízet hračky, ona zatím třeba uklidí obývací pokoj a pak jim jde pomoc.
Moc se mi její styl jednání s dětmi líbí a na děti (kluk i holka) zabírá. Problém je ale, když mají její děti hlídat další lidé, kteří tohle neumí. To pak chlapečka nikdo nechce hlídat, protože si najednou začne prosazovat svoje.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 72 [Dalších 52 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.