| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Polední klid není pro každého

 Příspěvky 110 z 122 [Dalších 112 >>]
19.8.2007 22:45:22
Jako dítě jsem byla už asi od roku totální denní nespavec a nemohla jsem spát ani ve školce (usnout přes den mi dělá problémy dodnes). Byla jsem poměrně upovídané dítě, takže jsem měla tendenci povídat si s ostatními dětmi, za což jsem bývala pravidelně (a nikterat něžným způsobem) zavírána do kumbálu na lehátka, kde jsem celý polední klid probrečela. Stačilo by, aby mi dali pastelky nebo knížku (od 4,5 roku jsem uměla číst, a čtení jsem milovala) a bylo by po problému. Jenže to by se mnou měly učitelky nějakou práci navíc a nemohly by si uvařit kafe a drbat. Nakonec jsem kvůli nespaní nemohla ani do školy v přírodě, což jsem tehdy nesla jako neskutečnou křivdu... Brrr, ještě teď to ve mně někde je (je mi 24) a v podstatě nemám ze školky skoro žádné jiné vzpomínky... Jenom doufám, že se od těchto gestapáckých praktik už upustilo a moje budoucí děti něco takového nebudou muset zažívat (i když ještě nevím, jak na tom budou se spaním ve dne).

Takže PROSÍM, nenuťte děti ve školce spát a odpočívat, když jim to nejde!!!!!
ivaa
  • 
18.6.2007 15:29:43
sadismus učitelek za komančů jenom kvetl:-(s velikou chutí bych dala pár facek té,so naá přikrejvala hlavy za šeptání místo spaní....
ivaa,syn 4 roky
  • 
18.6.2007 15:24:41
toho jsem se bála nejvíc,než dam malého do školky.jsem ráda,že něco pro nespavce existuje,protože ten můj přes den nikdy.když si vzpomenu co dělali ve školce nám.a to jsme si jen potichounku šeptali.nutili nás ležet na zádech a mlčet,kdo neměl zavřené oči,dostal přikrívku přes hlavu aspon" na půl hodiny!!!!!!!!!
maminka, 6,5 a 2 roky
  • 
14.3.2007 13:09:54
Naprosto ve všem s vámi souhlasím. Bohužel mám stejný problém, ale nemyslím si, že by měl být vyřešen výměnou školky, ale změnou přístupu v té školce ve které se problém vyskytuje. A to je bohužel běh na dlouhou trať. Školky si stále udržují své pradávné zvyklosti a nikdo s nimi nehne.
mkmkmkmkmk
14.3.2007 9:23:41
V našem městě je 7 školek a pouze jedna má hernu pro nespící děti. Jinak zde převládají zvyky staré 30 let. Po obědě všichni do pyžámek, na lehátko a nikdo nesmí ani ceknout. Kdo promluví, bude odsunut s lehátkem do vedlejší místnosti. Přitom prostory jsou, každá třída má 2, i 3 místnosti, dokonce je zde třída půldenní, která by mohla fungovat jako herna. Ale chybí vůle. Školky jsou plné dětí, některé musí při zápisu i odmítat, takže se nesnaží. Ve školce neexistuje žádný kroužek, prostě nic. Moje dítě pravidelně už od 3 let spí od 20 do 07 hod. tj. 11 hodin. Polední spánek nemá a nepotřebuje. Ve školce tvrdí, že pokud usne (já bych usnula taky, kdybych musela hodinu ležet a nepotřebuji to) tak spánek očividně potřebuje. Pak se ale z 11 hodin stává rázem nějakých cca 7, protože večer usne až ve 23h a vstává v 6 ráno. Proč by tedy měl spát 11 hodin, když může spát 7? To mu opravdu velice prospívá. Hlavně když jsou učitelky spokojené jak se jim daří uspávat nespavce. Existuje nějaká páka na takovéto socialistické přežitky? Začnou se už školky zejm. v menších městech chovat tak jak vyžaduje doba, nebo budou stále zuby nehty udržovat své zvyklosti s dob socialismu.
Většina maminek neví, že existuje Rámcový program vzdělávání pro předškoláky, ve kterém se píše: "v denním programu je respektována individuální potřeba aktivity, spánku a odpočinku jednotlivých dětí. Donucovat děti ke spánku na lůžku je nepřípustné. Dětem s nižší potřebou spánku je nabízen jiný klidný program namísto odpočinku na lůžku."
  • 
21.2.2007 22:25:01
Viem, že to odo mna bude trúfalé, ale budem trochu oponovať. Prepáčte ak by som náhodou znela arogantne - nie je to môj úmysel. Vo svojom okolí nepoznám skôlku, kde sa deti "nútia" spať, ako tu píšete. Podľa pravidiel psychohygieny ako aj pre zdravý telesný vývoj detí je nutné, aby deti v predškolskom veku odpočívali minimálne pol hodiny na ležadle. Zo svojich skúseností viem, že aj deti, ktoré doma nespia, či si ani vôbec nechcú ľahnúť, sa v škôlke celkom radi zachumlú pod paplónik a chvíľu si schrupnú. A čas spánku sa skracuje v závislosti na veku detí. Predškoláci aj po obede ešte na niečom "pracujú" a až potom si idú na pol až trištvrte hodiny ľahnúť - musím však povedať, že aj tu sa nájde dosť detí, ktoré si pospia. Aj deti 4-5ročné majú o niečo skrátený spánok - asi hodina +-1/4 hodina podľa okolností.
Minulý rok sme mali chlapca - predškoláka, ktorý odmietal spať. DOSLOVA! Ani si nechcel ľahnúť! Skúšali sme to všelijako - mama pre neho chodila po obede - skúsili sme, aby si čítal na ležadle - nepochodili sme, kreslenie pri katedre v spálni - bez úspechu - proste mal akúsi fóbiu zo spálne - prišiel s tým už v prvý deň v škôlke. Posledná možnosť bola kresliť, či ticho sa hrať v kuchynskom kútiku pre dievčatá (je tam ležadlo, stolík ... - určite niečo také zo škôlky poznáte). A viete čo tam? Mirko každý deň spal s hlavou na stole. Podotýkam, že o tom, že by mal spať nepadlo ani slovo. Trvalo to však len dovtedy, kým sa mamička nezačala sťažovať, že Mirka opäť nútime v škôlke spať. Odvtedy už v školke popoludní nebol. A čo sa týka toho, že spiace deti predsa netreba strážiť, tiež budem oponovať - nie je to o pohodlnosti učiteliek (i keď aj také sa nájdu), ale aj v spálni je stále čo robiť. Okrem toho si učiteľka musí pripravovať plány, prípravy, hodnotenia, projekty, ... (to by ste neverili, koľko byrokracie je v škôlke), pripravovať si pomôcky na popoludňajšie aktivity s deťmi, popri tom "striehnuť" či niekomu netreba čúrať a keď tam nevidí učiteľku tak to radšej pustí, pripravovať výzdobu treidy, škôlky, ... ja viem je to moja povinnosť, ale hnevá ma, keď si niekto myslí, že počas popoludňajšieho odpočinku si učiteľka vyloží nohy a nič nerobí - len pre zaujímavosť - pred troma či štyrmi mesiacmi som si kúpila časopis (o zraví a výchove), že si ho počas odpočinku preštudujem - ešte som nemala toľko času, aby som sa k nemu dostala.
Petra+Dan 2,5 roku
  • 
25.1.2007 14:23:39
To snad není možné, že šestileté dítě nutí po obědě spát, ještě pochopím krátký polední odpočinek s pohádkou, ale to je snad šikanování dětí....nezlobte se za ten tvrdý výraz.Jen si představuji jak tam musí naprosto zbytečně ležet.
Já bych toto se svým synem řešila nejprve v stávající školce (nejlépe s ředitelku) a navrhla jim např. nápady zde uvedené a také upozornila , že u předškoláků není přeci spaní nutné.... a pokud bych nepochodila, opravdu bych tam syna nedávala a našla si školku jinou, lépe zařízenou. Je to vše opravdu jen o lidech a oni jsou tam pro vás, ne vy pro ně.........takže držím palečky ať tu složitou situaci zvládnete. Petra
Květka, 1 dítě
  • 
19.1.2007 10:49:27
Ahoj Zubejdo, po přečtění tvé vzpomínky mi bylo, jako kdybych vzpomínala já sama. Ještě přidávám jedno: když jsme šli jednou na procházku a já zlobila( ani nevím, co jsem vlastně provedla)učitelka mi zakázala si druhý den hrát.To bylo tehdejší pravidlo. Takže druhý den jsem proseděla u stolečku, brečela a koukala na ostatní, jak si hrajou.Když jsem sebrala odvahu a šla se zeptat, jestli si už můžu hrát, že budu hodná, tak jsem byla poslaná zpět si sednout. Chyběl snad tehdejším učitelkám cit? To fakt nevím.
Monika,syn 5let
  • 
28.11.2006 13:43:04
Milá paní autorko,
váš názor je podle mě správný,leč těžko realizovatelný.I v dnešní době stále existují školky,kde převládají zastaralé (socialistické) názory,že děti musí po obědě spát.Nevím,jak to funguje v jiných koutech naší země,ale u nás na Moravě všichni žijí tím,že se děti vodí po šesté ráno do školky a tím pádem jsou logicky v jednu odpoledne schopné usnout.Už se, ale nemyslí na to,že jsou i tací,co vstávají v osm a při jednotvárném sezení ve třídě u pastelek a papíru nemají šanci vydat energii a tím se unavit,aby byly schopné za tak krátkou chvíli znovu usnout.Pak jsou vyjímky,které můžou vstávat v pět ráno a stejně ve společném kolektivu,na cizím lehátku prostě spát nebudou,protože to prostě nedokážou.I přesto všechno,paní učitelky strikně vyžadují,aby všichni poctivě leželi a přestírali spánek a nedej bože,když někdo vybočuje z řady,pak je problém,který se řeší s rodičema.Osobně jsem se setkala i s tím,že dítě v předškolní třídě,je nuceno spát pouze na zádech a nesmí se otočit na břicho!!!!Takže vás za všechny maminky prosím,neinzerujte tyto pokrokové názory jenom na rodině,ale snažte se spíše změnit myšlení učitelek,pokud máte možnost publikovat v nějakých odborných pedagogických publikacích.Monika z Ostravy
Tereza
  • 
26.11.2006 11:31:30
Jsem jeste o neco starsi a moje vzpominka na odpoledni spani je TRAUMA. Ne ze bych nechtela, nebo nebyla klidne dite, ase kdyz se mi konecne podarilo zamhourit oko, byla jsem brutalne vzbuzena (na urovni psychickeho tyrani) a bylo misycenim sdeleno ze se je dovoleno spat POUZE na zadech uplne rovne, ruce u tela a polozene na pokryvce. Takhle neusnu nikdy, spis na boku nebo na brise. Horor, dodnes mam spatne mineni o ucitelkach.
 Příspěvky 110 z 122 [Dalších 112 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.