| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku 5 největších chyb v komunikaci s dětmi: Předpokládání

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 68 [Dalších 48 >>]
b+h
  • 
17.10.2006 20:28:48
Nejsi neschopna matka, ale nebylo by lepsi rici: "vsichni tri mi prostrete (uklidte) stul." Nebo serad si je do kuchyne a rekni - mam tri ukoly: rozdelte si je mezi sebe - a zadej tri ukoly... k tomu je treba dodat, ze tomusi byt hotove zaroven s ukoncenim tve prace v kuchyni... a vyhraje ten kdo bude prvni... jenom napad
Zuzana, 2 vnoučata
  • 
16.10.2006 11:23:47
Milá Radko, po přečtení Vašeho příspěvku jsem měla pocit, že to mluví moje maminka, které je dnes 78 let!! Díky tomuto přístupu - že předpokládá, že každý "pochopí" předem, aniž by požádala - je spousta nepříjemností. Např. bydlí u nich můj syn, její vnuk, který je jinak hodný, nikdy s ním nebyly problémy, jenže - on "nepochopí", když se mu to neřekne... má své starosti v práci, pak se věnuje počítači, cvičí, čte knížku a hlavně : neumí číst babiččiny myšlenky a předpokládat její přání!! To je ovšem kámen úrazu. Ona si o nic neřekne, kdyby měla padnout... celá rodina je kvůli tomu občas na nervy, neb babička se urazí a nemluví a jen se dohadujeme, co jí kdo zase "udělal". Proto doporučuji : nepřepokládat, komunikovat, vyvarujete se nedorozumění a věřte tomu, že rodina to spíš ocení, než uražené mlčení a soužití s vámi bude snazší!!!
Barbora
  • 
13.10.2006 15:19:39
Dobrá, špatně jsem se vyjádřila, situace nemusí být nutně zoufalá, aby člověk potřeboval pomoct. Ke kočárkům můžu říct tolik, že zatímco "omladina" mi vždy pomohla docela ochotně, o jejich rodičích můžu říct jen opak. Pomoc při vaření právě nemá být žádná pomoc ale samozřejmost. Moje nejstarší dcera,13letá, právě vůbec nevidí, nebo se tváří, že nevidí takové ty drobnosti, jako něco někomu přidržet, podat a podobně, zatímco její stejně starý bratranec tohle všechno dělá automaticky, nenechá maminku nosit tašky a tak, kdežto já o to musím dceru žádat a to si právě myslím, že je špatně.
Jája
  • 
12.10.2006 9:39:03
Díky za názory.
Já spíš čekala, že se do mně pustíte za to, že jsem pětileté dítko nechala běhat s kamarády bez dohledu dospělého a že lezly po stavbě silnice, i když v době, kdy se tam už nepracovalo. Kromě pražců a jam tam nebylo nic, kde by mohly přijít k úrazu, ale to romantické prostředí pro hru!
11.10.2006 23:54:00
Blanimour ,myslím, že jsem napsala, že jsme o ni měli opravdové starosti, rozhodně jsme to nepodceňovali. Smajlík jsem napsala, protože už je to za námi.
Já si ze svého dětství pamatuji mnoho, vím, že jsem vnímala nepodstatné (dnes) problémy podobně dramaticky, dospívání rozhodně není procházka růžovou zahradou, ale slyšet od dítěte, které ví, že je na všech stranách velice milováno, které nikdy nepotkalo smrt, vážnou nemoc, nebo chudobu, že se mu nechce žít, je pro mě opravdu silná káva. Nevěděla jsem jak vůbec reagovat,až takhle jsem to v pubertě nikdy necítila. Podle mě může být člověk hodně nešťastný, ale vyslovovat takové věty pro mě znamená neúctu k životu i lidem kolem nás. Přestože je Domi má nevlastní, tak mi na ní hodně záleží a máme naštěstí tak blízký vztah, že jsme si o tom promluvily, neměla jsem problém jí říct svůj názor.
I když se trápíme, tak pokud netrpím chronickou depresí, měla bych už mít se svým smutkem ohled i na blízké okolí.Já vím, že ve dvanácti je člověk ještě dítě, které je právě v tomto věku soustředěno jen samo na sebe, ale prostě se mi nelíbilo, aby se tolik zabývala jen vlastním trápením a patlala se v tom.
Kdyby jí někdo ubližoval, snažila bych se jí pomoct, ale jí se stalo jen to,že první kluk, který se jí líbil postoupil na gympl. Radši jsem jí povyprávěla o mých milostných tragédiích :-).Mám totiž za to, že náctiletí bohužel snadno podlehnou tomu, že něco zlého se děje jen jim. Nechat ji v tom, že se zbořil svět, jen proto, že to má pubertu? Na tohle nehraju.Ať si popláče, ale ať nemučí sebe a nás týdny a týdny.
I když to zní blbě, každé trápení nás posune kus dopředu. Dnes je z Domi mnohem sebevědomější bytůstka, která už se nebere tak vážně a o to jde ne?
Já se prostě radši směju než pláču a chtěla bych, aby tak uvažovaly i mé děti, vlastní i nevlastní.
Adriana
  • 
11.10.2006 15:52:58
Ahoj Žinča. Mam presne taký istý problém ako ty. Len ja vychovávam nevlastného syna vo veku 12 rokov. Vieš koľkokrát som si poplakala. Manžela velmi ľubim a čo je horšie syn ignoruje aj jeho. Okrem toho pernamentne klame, kradne, v ničom sa nemôžeme na neho spoľahnúť. Psychológovia nepomohli. Manželova exsvokra tvrdí, že ja som na vine, ale zobrať do výchovy si ho nechce. Dokonca aj keď je u nej na prázdninách, tak po čase volá, kedy si pre neho prídeme. Ale stále som vraj ja na vine. Nevlastného syna vychovávam od jeho 5 rokov( manžel je vdovec) a ani raz mi nepovedal mama, ale zato stihol vykričať, že som neni jeho rodina, ani ja a ani moji rodičia. Teraz tiež riešime krádeže zlata doma, prepisovanie odkazov od pani učiteľky v žiackej. Vie sa strašne podlizovať. Nap. pri varení mi očistí zeleninu a tvári sa veľmi milo a za hodinu ma úplne sproste oklame, manželovi pomôže a potom mu potajomky, keď spí ukradne peniaze z peňaženky. Keď sa ho pýtam, prečo klame, tak povie, že keby mi povedal pravdu, tak mu vynadám. No ale povedz, čo mu mám povedať nato, že nap. susede podpáli balkón. Mám ho pochváliť. On sa však takto nespráva len ku mne, ale aj k manželovi ( vlastnému otcovi). A preto mi je manžela ľúto. Ja si môžem povedať, že dovrši 18 a môže ísť kľudne preč, ale pre manžela stále ostane synom. Nikto nám v tomto nevie pomôcť. škola, psychologovia, nikto. Ja som ale tvrdím, že by mu pomohol malý dvor a veľký bič. Ale byť ho nechceme, lebo násilie plodí násilie. Takže Žinča radu ti nedám, ale nie si sama, kto má podobné problémy.
11.10.2006 15:05:51
Je chybou předpokládat, že dvanáctileté děti nemají žádné opravdové starosti, když nemusí platit složenky. Vždycky mi připadá, že všichni trpí ztrátou paměti, když vzpomínají na dětství a dospívání jako na idilickou dobu. Naopak, dětské starosti jsou mnohem horší, protože děti nemají zkušenosti a nadhled pro jejich řešení. Sama za sebe musím říci: i když mám finanční problémy ařeším i slušnou partnerskou krizi, do svých dvanácti bych se právě kvůli tomu nechtěla vrátit ani náhodou.
Jana (2 děti)
  • 
11.10.2006 13:31:43
Tak to ano, špatně jsem to pochopila. (zažila jsem takové matky, které naprosto nemají důslednost při výchově a dělají dětem služku) A s tím, že jsi měla doma první puberťáka a až pak miminko, to jsi dopadla ještě dobře. Táta se znova oženil, když už jsem měla syna, takže jeho manželka byla první babička a až za rok se jí narodilo mimino. Radila se se mnou při výběru porodnice a s problémy při porodu. :-)))
Pruhovaná, dcera a syn
  • 
10.10.2006 18:54:35
Na muže a děti, zejména chlapečky, se zkrátka musí mluvit jako na počítač (přesně, jasně a všechny kroky činnosti uvést zvlášť a ve správné posloupnosti), to je ověřená skutečnost :-). Pokud jde o domácí "pomoc", dodnes se s mužem smějeme představě z jednoho inzerátu, kde byl hledán někdo, kdo bude "bez vytáček spoluvytvářet rodinnou pohodu" a v případě že je požádán o vyluxování, provede tuto činnost s láskou a rád. Občas si tedy vyčítáme - zase nespoluvytváříš, co?

Ale nic není jednoduché: co děláte, když ve víru vaření tak, jak bylo popsáno v jednom příspěvku výše, slušně poprosíte konkrétní dítě, aby prostřelo stůl a strhne se mela:
"Proč já, ať to udělá Honza!"
"Já jsem to dělal včera!"
"Nene, právě že já, já to dělám furt!"
"Já jsem vynesl koš!"
"Já jsem luxovala!" (jednou za uherský rok, pozn.aut.)
"Mamí, ať to udělá Anča!"
"Já budu uklízet stůl!"
"Já uklízet stůl nechci!"
"Ty máš prostřít!"
"Proč pořád já?!"
"Protože seš blbej!"
"Nešahej na mně!"
"Ty seš blbáá"!
"Já tě..."
"Mamííííí..."

Podotýkám v zájmu spravedlnosti, že pokud je požádáno druhé dítě, scénář je totožný.
...
Jsem neschopná matka????
Jája
  • 
10.10.2006 16:18:51
Xantipo, děti jsou kolikrát chytřejší, než si myslíme, stačí je jen pozorovat v situacích, kdy si myslí, že se na ně nedíváme. V řadě případů jen zkoušejí, co to s dospělými udělá a kam až můžou zajít. Někdy mi to připadá jako snaha na sebe upoutat pozornost, jindy jako naschvál. To se ti nestalo, že dítě nepozdravilo sousedku, protože mu nepadla do oka a dítě ji "nevidělo"? Nebo že děti v autobuse sedí a nějak najednou "nevidí", když vejde starý člověk nebo máma s malým dítětem? I tříleté dítě dobře ví, co ještě může a co už nemůže, ale někdy je touha po dobrodružství nebo jiné touhy silnější.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 68 [Dalších 48 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.