| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku A zase ten nočník

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 141 [Dalších 121 >>]
Olga F.
  • 
25.7.2006 22:34:19
Promiň, ale třeba já jsem o žádném omezování pitného režimu nemluvila. Zajímalo by mě, proč prostě nezkusíš malé nechat ještě nějaký čas na noc plínu... určitě by jste se obě lépe vyspaly :-). Myslím, že časem by se přestala pomočovat sama a nebo by se začala sama budit s tím, že chce čůrat....
S pozdravem olga F.
veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03
  • 
25.7.2006 19:25:31
souhlasím, taky dávám kluky, teda hlavně toho mladšího, vyčůrat než jdu spát. Já taky občas chodím v noci čůrat, co je divného na tom, že to dítě celou noc nevydrží? Já taky ne. Ale oni se ještě neumí vzbudit, nebo jim prostě nedojde, co se děje. Občas se stane, že mi přijde Tomášek v noci do postele, suchý, já se dost neproberu, jen se přitulí a počůrá se. Tak co je na tom, že ho dám čůrat dřív.
Ale taky nenadávám, když se v noci počůrá. Naopak říkám, že se nic neděje, když je to občas, třeba při nemoci. A to i ten starší. A mám aspoň argument, když místo spinkání chce zdržovat pitím. Nedám, aby ses zase nepočůral. Ale jen když tuším, že jen zdržují od spaní a žízeň nemají.
Silvie
  • 
25.7.2006 19:02:03
Mile maminky, omlouvam se, ze jsem neprocetla vsechny prispevky, ktere se tykaly meho clanku, ale ty co jsem si precetla mi stacily.

Pro ty, co nepochopily smysl meho clanku – s autorkou clanku Nocnikovani jsem souhlasila v zasadnim bode, ze je nesmysl snaha uspechat zvladnuti samostatneho vymesovani dokud na to dite neni pripravene. Avsak neznamena to, ze s autorkou souhlasim v kazdem bode.

Kazda matka je jina, kazda ma sve metody a kazda ma jine dite. A co plati na jedno dite, nemusi platiti na druhe.

Ne kazda matka ma to stesti, ze jeji uvedomely potomek sam odlozi pleny v den kdy ubehl rok od jeho narozeni.

Nu a ty ostatni musi hledat a zkouset, co udelat proto, aby jejich zlaticko necuralo do plinky jeste v prvni tride.

Zasadne odmitam donucovani deti k vymesovani pred druhym rokem, pokud o to samy nejevi zajem.

Pro ty maminky, ktere se pohorsovaly nad mym systemem buzeni ditete v noci:
Nevim jak vy, ale ja drasticke omezeni prijmu tekutin z hlediska zdravotniho plne odmitam. Dbam na dodrzovani pitneho rezimu, zvlast v takovych horkych dnech. A rozhodne nebudu takova macecha, abych diteti pred spanim vyrvala sklenici s dzusem, kdyz ma zizen jen proto, abych mela nerusenou celou noc. Moje dite proste potrebuje curat nekolikrat za noc, to je videt, kolik toho vycura pri takovemto posazeni na nocnik.

Dalsim pro me neprijatelnym resenim je proste nechat dite, at se pocura a probudi se samo tim, ze je mokre. To je bezohlednost. Dite spi, je unavene a nemuze se treba samo probudit a vy ho nechate at se pocura do postele?!!! Rozhodne to neni psychicka podpora pro dite a nemotivuje ho to se nepocuravat. Naopak, dite si muze zvyknout na to, ze curat do postele ve spanku je normalni. Zvlast, kdyz se maminka po kazde takove "nehode" tvari, ze se vlastne vubec nic nestalo a vse je zcela v poradku, kdyz. Nezlobte se na me, takove matky sve deti jen matou.

Neni nic zleho na tom, vzit jemne spici dite, nezne ho posadit na nocnik, pridrzovat ho, ono se vycurinka, ocistite ho a zase polozite do postele, dite se otoci na druhy bocek a spinka, ani o nicem nevi! Vzdyt jste mu ulevily! Ja nevim, jak vy, ale me se s plnym mocovym mechyrem nespi dobre. Ti, co jsou proti nocnimu posazovani na nocnik, jsou proti svemu diteti. Ja na tomto neshledavam nic drastickeho. To spis nasledne umyvani ditete a prevlekani pocuraneho pyzamka se mi zda drasticke a mnohem vice zasahujiciho do spanku ditete. A ty, co namitnou, ze dite nebudi a nemyji a jen pod dite daji nejakou cistou deku, aby nelezelo na mokrem a jen ho prevleknou, no nezlobte se, ale to se mi tedy nezda hygienicke, nechat dite valet cele od moci az do rana.

No nic, vy jste matky a jsou to vase deti. Vyberte si metodu, jaka vam vyhovuje. Ja vam jen mohu rict, ze ta moje metoda funguje. A verim, ze jsou matky, kterym to zafunguje taky. Preju hodne uspechu.
Jana
  • 
25.7.2006 14:44:09
Je to trochu opožděná reakce, ale nějak nestíhám sedět u pc. Ani jsem nečetla všechny články v diskusi, nemám na to čas. Ale chci poděkovat za její názor Rebece. Mám kluka, kterému budou na podzim 3 roky a holku 1,5 roku. Oba jsem začala dávat na nočník, když seděli bez opory. Nevím jestli je to díky tomu, že měli pravidelný režim, tak měli ranní stolici. To nebyl problém odchytit. Jen jsem musela vylézt z postele i když nebrečeli a dát je na nočník. Nutit k sezení jsem je nemusela. Televize je pro ně vzácnost, moc jim jí nepouštíme, tak tu chvilku spolehlivě u televize vydrželi sedět. Takže po ránu a pak po každém jídle posezení na nočníku. Po pár měsících ( když bylo v bytě teplo) už nedostali plenu. Počůrali se, i koberec to kolikrát odnesl, ale nebrali jsme to jako katastrofu. Když byli doma bez plen a venku krásně, zdálo se mi hříchem toho nevyužít a nezkusit to i venku. Několikatery kraťasy či kalhotky sebou. Bez nějaké kalamity se to neobešlo, ale nekřičeli jsme. Malá si sice ještě neřekne, že chce čůrat, ale vyhrne si šaty. Malej je bez plen od roku a půl, ale v noci bez plen to zkoušíme až posledních 14 dní. Smrkání se mi zdá taky hodně důležité, už jenom kvůli tomu, že si nedokážu představit na naše děti v nemiminkovském věku použít odsávačku hlenů. To by byl boj. Ale štěstí je, že vidí smrkat nás, takže jakmile se zmocní papírového kapesníku, napodobují nás. Malej už to zvládnul a jelikož pro malou je brácha stálou autoritou, doufám, že to nebude problém. Ale za co Ti děkuji. Já si naopak v dnešní době s dětmi bez plen připadám jak sadistická matka, u které je nočník či neexistence plen to nejdůležitější na světě. Díky Tobě si připadám trochu líp.
veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03
  • 
24.7.2006 21:46:34
Spaní bez plínky jsme začali tím, že po usnutí za hodinu vyčůrat, pak před naším spaním zase. Pak už stačilo dát vyčůrat po 2 hodinách a nebo jak se povedlo. Vlastně povede, s Tomáškem jsme v této fázi. I Martínka dáme někdy vyčůrat než jdeme spát my. Když je moc unavený, nemocný, nebo uplakaný. A málokdy se počůrá, ale stane se. Tomášek až teď za poslední snad týden pochopil přesně, co se po něm chce ve dne. Už nená mokrou kapku ve slipech, aby si uvědomil, že má jít čůrat. Napřed jsem měla chuť se rozčilovat, že takový šikulka to pozná dřív. Nepoznal, nechápal. Snad už to bude umět, jde do školky.
Babička, moje maminka, tvrdí, že my (já a dva bráchové) jsme měli plínky tak do roka a čtvrt a konec, že pak už ani ve dne ani v noci. Že starý dobrý látkový plínky děckám vadily, pak jim vadilo tekoucí čůrání po nožičkách a já že jsem jen líná a radši dávám dlouho plínky, papírový. Našim klukům bylo úplně jedno, co jim kde teklo, nebo padalo :-( a názory babičky poslouchám už jen jako.
A nedá se nic dělat, naši rodiče se učili jak vychovat nás, my se to učíme na našich dětech. Zvlášť to první je chudák pokusný. Ale radši to budu zkoušet než bych poslouchala staré dobré rady. Jako polívka ve 3 měsících, kojení jen v šestinedělí, plínky max do roku a půl, při nachlazení nekoupat, nesprchovat, neumývat vlasy, nevětrat... Jenže pak neposlouchám ani ty dobré rady. Co se dá dělat :-)
eapple
24.7.2006 21:20:38
Už si nedovoluju říct mamce, co a jak má dělat ona. Má své dítě a ona ho zná, ví, jaké je a co mají za sebou. Mám 4 leté dítě, na 20 měsících jsem si nechala "poradit" od zkušené matky 3 dětí, že mám sebrat plíny, že mám velmi šikovné dítě (šikovné je, básničky, písničky, bystré...).Ale co oblast, to originál. A co dítě, to originál. Dodnes mě to mrzí, že jsem to udělala.
Po týdnu jsem se vrátila k plenám a od té doby jsem se stranila jakéhokoli nátlaku v této oblasti. Má 4 letá ratolest do 3,5 let na odpolední spaní musela mít plenu - ani látková, mokrá, prosáklá ji nevzbudila, nevzrušovala. Neřešila jsem to - šetřila jsem si Pampersky dále na noc. Přes den byla natrénovaná již v 15 měsících, ale to nebyla její zralost, nýbrž moje snaha.
Padly 2 roky a zničeho nic začala vnímat, že chce čůrat a teprve si začala tu a tam říkat. Během 10 dnů si říkala sama a už jsem nemusela zasahovat. Přes den.
Přes polední spaní to šlo jinak. Nechtěla jsem zasahovat jakkoli násilně, ale najednou jsem v jednom okamžiku postřehla, že ona se nepočůrá během spaní, nýbrž po probuzení. Je líná vylézt z postýlky. Zasáhli jsme s manželem po vzájemné dohodě velmi jasně: příkazem, že teď čůrala před spaním (odpoledním - spí tvrdě, je to dítě, které to potřebuje) a bude suchá. Kdyby mi tohle někdo vyprávěl, určitě bych si pomyslela, že to je tlak, je to tvrdé a možná to dítě "týrá". Ale my to najednou viděli jasně: máme konkrétní dítě a víme, jaké je, co umí, co má za sebou. Ono to pomohlo. Byli jsme venku z poledního počůrávání. Ale když usně tvrdě, stane se, že to nezvládne ani teď. Nevadí mi to.
Noční spaní bylo s plenami - chtěla jsem je dát pryč, až budou tak 10 dní suché. Nebyly, ale pak byly, když jsem ji ještě nejdéle 2 h po usnutí dala vyčůrat. Vzala jsem je, dceru po 2 h vzbudím, posadím na nočník a do rána je suchá. Na další nápad a další její fázi vývoje si počkám. Jen já ji znám, já také nesu zodovědnost za chyby a rozhodnutí. Také jsem si asi odnesla to rozhodnutí na 20 měsících.
TAkže já bych fakt řekla: jsi konkrétní máma, své dítě znáš, pozoruj a buď moudrá. Uděláš chybu? No a co? TAk hledej, co dál. Moudrá máma pozná, když na dítě zatlačí a je v nepohodě. Žádná pravidla podle mě nejsou.
vitka
  • 
24.7.2006 16:28:18
Asi tak nejak u nas s prvnim. Davala jsem jak zacalo prvni decko sedet na nocnik chvilku po kazdem napiti a najedeni a do 10 min bylo neco v nocniku. V roce a pul bez plinek pres den, nocni jsme brzy taky odlozili. Jenze v tom roce a pul se narodilo dalsi, prestala jsem zvladat a prosvihla jsem to sezeni a pak uz to byl boj. Plinky druhe ditko odlozilo az tesne pred skolkou a na noc byl problem jeste hodne dlouho. Nocni pocuravani do peti let neni zádna hanba. Nektere zvladnou suchou noc az kolem 10 let. Statisticky to sedi, ze urcite procento zacne brzo, urcite procento zacne pozde a vetsina decek se pohybuje mezi tim.

To je hrozny cist jak jsou nekteri schopni se postekat. Pro hloupost.
Zuzana, dvě vnoučata
  • 
24.7.2006 13:46:31
Myslím, že je zcela zbytečné dohadovat se, zda je matka líná, pokud dítě brzy nechodí na nočník, nebo zda je dítě geniální pokud na nočník chodí atd.atd. Je to naprosto individuální. Samozřejmě by asi bylo už trochu divné, pokud by dítě ve 3 letech běhalo venku s plínkou, ale i to se může stát a dítě bude třeba naprosto zdravé a dostatečně inteligentní. Někdy je to dané okolnostmi, já jsem neměla automatickou pračku, i když v té době už ji dost lidí mělo a tak jsem se snažila mít co nejméně plen. Naštěstí to bylo celkem bez problému, žádné násilí, moje dcera v době, kdy se narodil syn (bylo jí 15 měsíců) si sama od sebe nočníček přinesla s tím, že chce čůrat (problém nastal jen ve chvíli, kdy jsem kojila - a nestačila ji svléknout). V té době začala i říkat první věty.Některé děti nemluví do 3 let a neznamená to, že jsou hloupé. Syn potom chodil na nočníček až ve 2 letech. Vzpomínám na moji tchyni, které by dnes bylo něco přes 100 let, jak říkala, že neměla ani pračku, ani tekoucí vodu, tahala vodu od pumpy, ohřívala na kamnech, ve kterých nejprve musela zatopit atd. - tudíž od 10 měsíců syna posazovala na nočník a skutečně, asi to tedy byl zázrak, krátce po roce už neměl pleny!! Ale moje vnoučata měla pleny zhruba do dvou let, jak začali malou nutit, zatvrdila se a znova čůrala do plen atd. Nic nechce násilí. Dnes je jiná doba,i když věřím, že třeba papírové pleny jsou drahé a ne každá maminka na ně má peníze. Ale je to pohodlí, nelze to absolutně srovnávat s dřívějškem, kdy jsme někam jeli, dítě se pokakalo a hadrovou plenu jsme samozřejmě nevyhodili atd. I proto je možné, že se začíná s posazováním na nočník později, dítě se v mokrých plenách cítilo asi hůř. Ale co se týká buzení dětí v noci na nočníček, to bych nedělala! Dcera to nedělala nikdy, ani přes den je nějak nenutila - a po druhém roce byl vnuk bez plen.
Zdenka, syn 5 let
  • 
24.7.2006 10:46:55
Nevím, ale zdá se mi, že autorka článku vyšiluje. Mám naprosto jinou zkušenost. Syn byl kolem 18 měsíce úplně suchej v noci, takže jsme na noc odbourali plínku, po ránu jsem ho okamžitě po probuzení posadila na nočník. Později si po ránu sedal na nočník sám a postupně se vlastně sám plen zbavil. Pravdou je, že asi dva týdny jsme měli semtam káknuto nebo čůrnuto, když to nestihl doběhnout. Prostě se plen vlastně zbavil sám a myslím, že nějaké "už mu je tolik, tak musí na nočník" neuznávám.
24.7.2006 8:16:03
Milado, to tu mame nove kriterium na urcenie, ci je dieta talentovane alebo nie, hehe. Zvlastne, ze moj absolutne netalentovany syn, ktory sa zbavil plienok az po druhom roku, chodi do skoly pre intelektovo nadane deti. Asi mali blbe testy a je tam nepravom. :-)))

Rebeka, fakt ti je divne, ze sa na teba maminy nastvu, ak ich nazves lenivymi len preto, ze ich priority su v niecom inom ako v skorom zbaveni sa plienok? Mozno trosku empatie by to chcelo a skusit sa vzit do ich koze.. nie je to velmi prijemne, ked si nieco take precitas. Skus to.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 141 [Dalších 121 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.