| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zítra již může být pozdě

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 39 [Dalších 19 >>]
Lida +2
  • 
20.12.2004 16:04:28
Halusko,

jak sama nazyvas skolu = je to "Hudebni skola" ne jenom skola hrani na fletnu.

Mozna, ze tve deti se "hudbu" naucily doma, u mne tomu tak nebylo, jelikoz rodice o hudbe a zpusobu, jak poslouchat hudbu moc nevedeli, takze krome toho, ze se doma hudba poustela, jsem o tom nic vic, nic min nevedela. Tzn. byla jsem pasivnim posluchacem. Ja tudiz preferuji metodu, nejpve deti naucit hudbu a potom teprve hru na nastroj. Mozna tva metoda funguje pro velmi nadane deti, ale jsou i deti, ktere tak nadane nejsou, ale presto mohou mit z hudby prijemny zazitek a navic dalsi smysl a rozvoj. Proc jim to otravovatjiz od utleho detstvi?
20.12.2004 15:48:31
Pekny den vsem,
me se to mluvi, kdyz jeste dite nemam a marne se o ne snazim:-(
Chtela jsem se ovsem podelit o sve zkusenosti asistentky na americke VS.
Ucila jsem tri roky na americke univeriste a zjistila jsem, jak katastrofalne nepripravene deti jsou. (ucila jsem francouzstinu) Kdyz jsem jim pustila francouzskou komedii s podtitulkama, usnuli mi u toho, kdyz tam totiz neni jeden vybuch za minutu, nezajima je to. Neumi precist delsi clanek, soustredit se vic nez pet minut, jediny zpusob, jak travi volne chvile je "party". Jedina hudba, kterou poslouchaji je rap (takove to "fuck your mother"). Pousteji to nahlas uprostred campusu a ja kracim do skoly vykladat jim o metafore okvetnich listku:-)))
Souhlasim s clankem, u ditete je nutne rozvijet ne nutne hudbu, ale vseobecne esteticky cit v nejrannejsim veku. Neni skutecne nutne je nutit u piana sedet, kdyz je to nebavi. Je spis dulezite je naucit rozeznat, co je vyssi umeni a co neni. Vzdyt pro umeni nejsou duleziti jen muzikanti, ale i ti, kteri jim chodi tleskat do divadel. Nemohou vsichni byt maliri, musi zde byt i ti, kteri si obraz koupi. Ted zalezi jen na nas, zda naucime nase dite kupovat spis loutky nez zabijacke postavicky, spis jazz nez "Superstar", spis koukat n CT2 nez na Novu. Ty priklady nejsou nutne nejlepsi, ale snad vime, o cem mluvime.
Predevcirem jsem byla na vanocni party u jednoho velmi bohateho pribuzneho. Vsechny deti z rodiny (5-12let) lezely vyvalene pred televini obrazovkou, sirokou jak stena jedne mistnosti, a koukaly na nahe pary simulujici... a mezitim hopsala Britney Spears a hekala cosi ... A ja rikala svemu americkemu muzi (hudebnimu teoretikovi): jestli budeme mit dite, tak toto nesmime pripustit. Ale v teto spolecnosti, a nedelejme si iluze, do Cech tento trend doputuje za zhruba deset, dvacet let, je skutecne narocne dite umelecky rozvijet a neustale prebijet ten naval vulgarity.
Maminky a tatinkove Cesti a cizi, dekuji za to, ze jeste resite nutnost dite umelecky orientovat.
Milada.
20.12.2004 15:32:03
Halusko,

tak myslim, ze u petileteho ditete by vazne problem zahrat 2 tony byt nemel. Soudim tedy jen na zaklade svych zkusenosti a podle toho, jak se uci deti tady u nas. Ale treba mely tremu z vystoupeni :-)

Milada









Haluška
20.12.2004 15:22:07
Lído,
naučit se hudbu slyšet a vnímat se dítě docela dobře může naučit i bez hudební školy. Pokud dám dítě do hudební školy, tak proto, že slyší a vnímá, a já chci, aby se naučilo hrát.
Haluška
20.12.2004 15:15:46
Předškolní děti: asi tak pětileté. Pochopitelně nevím, jak dlouho se učí, řekla bych, že to bude různé. Byl to takový mix.
Co se týče toho drilování versus improvizace: myslím, že zdravé je od obojího trochu.
Nejsem zastáncem ani jednoho ani druhého. Pokud nemám pro hudbu cit, dokážu možná skladbu mechanicky zahrát, ale není to ono. Pokud mám cit, ale neovládám techniku, taky to není ono.
Kvalitní učitel podle mého názoru to umí skloubit. Taky jsem měla v dětství učitelku na klavír, která ve mně spíš vypěstovala nechuť.
Mám ale pocit, že ta Yamaha je hrozně nenáročná, a tak se dítě třeba naučí nějak na tu flétnu pískat, ale jsem pro to, klást na dítě větší nároky (pochopitelně pokud to jde - ne za každou cenu).
Konkrétně na tu flétnu máme tady v ZUŠ velmi dobrého učitele (manžel k němu chodí ještě dneska :))
Milada.
20.12.2004 14:52:22
Halusko,

prosim, upresni to. Predskolni deti (jak stare a jak dlouho se na fletnu ucici) ze neumely zahrat 2 tony? A to chodily do Yamahy, nebo ne?
Moje dcera je tedy 4 leta, nechodi do LSU, ale do takoveho krouzku a Yamaha to neni. Je tam nejmladsi a krouzek (Hudebni hratky se to jmenuje, neni to jen fletna) je teprve od rijna. Presto dcera ty dva tony zahraje, ale nekdy se ji proste nechce, jak by to vypadalo pri vystoupeni, nevim, nevim. Lektorka rika, ze je na zacatecnika sikovna. Ono to asi bude tim, ze uz pres dva roky kouka, jak hraje syn, svoji fletnu ma take uz dlouho a syn ji zaklady "uci" :-). Ostatni deti treba fletnu videly a mely koupenou teprve az koncem rijna..
Takze ja bych rekla, ze hodne zalezi na tom kterem diteti, vyucujim a hlavne veku..kdyz napises predskolni dite, muze to byt i dite trilete. A trilete dite se u nas, (neni to Yamaha) jeste na fletnu ani neuci. A dale neco jineho je, kdyz napises dite predskolni ..coz byl treba i muj 7,5 lety syn :-). Vzhledem k tomu, ze mel OSD, tak sel do skoly az v 7 a 3/4 letech - a do te doby byl stale jeste predskolni :-)) ...a za sebou mel jiz rok fletny. (A to mohl mit i vic, prihlasen byl od 4,5 ovsem vzhledem k neustale nemocnnosti tu fletnu zacal az v 6,5 roku).

Milada

  • 
20.12.2004 14:12:56
Schválně jsem si přečetla článek ještě jednou, ale tam se vůběc nehovoří o tom, že by dítě mělo umět na nějaký hudební nástroj za každou cenu. Tam se spíše píše o tom, že je důležité a by se dítě odmalička setkávalo s hudbou a zpěvem, třeba už i v prenatálním věku. Ono totiž už mimčo v bříšku reaguje na vnější podněty. Jenže - moderní hudba jako rep, rock nebo jak se všechny ty styly jmenují jsou po této stránce úplně a zcela mimo. Jen si představte. Ve městě je spoustu hluku a maminka si doma pustí rádio s .. uklidňujícími tóny ? ne pustí prostě rádio a bez výběru poslouchá co tam zrovna je. Bohužel je to většinou muzika sice hezká, ale příliš jak to říci rytmická?, vzrušující?, hektická?. Jako naše doba. Takže žádné ticho, žádný klid, jen ruch a hluk. Dospělí to snesou snáz, ale děti tím trpí.
Mimochodem, nejsem proti moderní hudbě, poslouchám jí také, ale pro děcka bychom měli vybírat. Myslím si. Jenže jsme bohužel generace, která se ve škole nad starou hudbou ošklíbala. K vlastní škodě. Dle mého názoru.
J.
Lida +2
  • 
20.12.2004 14:05:48
Halusko,

Ja neznam pristup Yamahy (nebydlim v Cechach), ale na druhou stranu mne nezarazi, ze predskolni deti neumely hrat na fletnu. Rikas, ze chces, aby se tvoje deti zacaly ucit hrat na nastroj kvalitne? Co tim myslis? Co je to kvalitne. Zacit papouskovat prstoklad a hrat neco mechanicky, nebo nejprve pochopit hudbu, naucit se hudbu slyset a vnimat, naucit se vnimat rytmus a potom teprve prestoupit na hru na nastroj. Co ja vim, tak v soucasne dobe se preferuje to druhe (proto mozna predskolaci neumely hrat na nastroj).

Vis, ja osobne jsem prosla tim opacnym. Ja jsem jiz od malicka byla drilovana hrat na klavir. Ano, hrala jsem, hrala jsem mnoho let - ale hudbe jsem nerozumela, necitila, proste hudba mi byla docela vzdalena. Co jsem nezharala (nadrilovane)z not, to jsem nezahrala vubec ( on nejake improvizaci ani neni rec.). Ja byla ucena hudbe zpusobem, ze pokud nezahraji perfektni stupnici tak nejsem schopna delat hubu. Takze ja se priklonuji k tomu druhemu.
Haluška
20.12.2004 13:37:42
Moje dvouletá dcera chodí do Yamahy na "První krůčky k hudbě", to je moc fajn - dělá se to dost všestranně. Písničky jsou trošku slabší a vcelku neznámé (jejich).
Když jsem teď ale byla na koncertě předškolních dětí, nevěřila jsem. Děti, co se učí hrát na flétnu, nebyly pomlau schopné zahrát ani dva tóny, které po celou dobu písničky neustále opakovaly...

Takhle si teda hudební školu nepředstavuju. Pochopitelně nechci svoje děti do něčeho nutit, ale když budou chtít hrát (a já věřím, že to pro ně bude naprosto přirozené, když vidí rodiče pořád na něco hrát a zpívat), chtěla bycj, aby se už od začátku učily hrát kvalitně.
20.12.2004 12:31:43
I když nemám ráda na serveru Rodina reklamy (a článek Zdenka Simka reklamou je, i když velmi pěkně zaobalenou), musím s ním v tomto souhlasit. On vám totiž nenabízí dávat dítě do hudební školy typu ZUŠ, ale propaguje "svou" školu Yamaha.
Už tu o ní (ne)jednou byla řeč (naposledy na podzim a taky před 2 roky) a já k tomu opakovaně psala svoje zkušenosti (zkuste si dát do adresního řádku adresu
http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=28019
nebo
http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=129442
nebo do prostě vyhledávacího okýnka na hlavní stránce napište Yamaha a ono vám to nabídne plno přísěvků a zkušeností maminek a dětí...)

Ona totiž Yamaha je právě o tom NENUCENÍ, o improvizaci, o tom, že je to fakt učení hrou. Já tam chodila s mladší dcerou 4 roky a bylo to bezva.... Dokonce mne ta jejich výuka nadchla natolik, že jsem i 2 roky učila, jen aby se kurzy dále uskutečňovaly (naše vyučující se nám odstěhovala). Udělala jsem si kurz Yamahy a vzhledem k tomu, že mám pedagogické vzdělání i praxi a od 5 let zpívám, hraji na klavír a od 10 na kytaru, tak jsem mohla učit.
Pak jsem bohužel začala dojíždět do práce do jiného města, kde sice Yamaha je, ale já nemám čas učit a naše malá se sem nedostane :-(((, jinak jsme obě určitě pokračovaly.

Ahojk zdravím
Simča
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 39 [Dalších 19 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.