| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Obědy zdarma ve školkách a školách - kdo má nárok?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 25 [Dalších 5 >>]
Markéta
7.9.2017 16:22:56
Dost nešťastné nastavení, s těmi obědy.

Souhlas, že za komančů měl skoro každý nárok na relativně levné teplé jídlo v práci či ve škole. Ve školách to platí pořád, předpokládám, že ve státních podnicích a státní správě dotované obědy fungují pořád.
Zuzkaa
  • 
7.9.2017 13:42:20
Jo, nosily si ho z domova.

Mně se jen líbí, jak se tady řada lidí rozplývá nad tím, jaká to je konkrétní pomoc dětem z chudých rodin, že ve škole dostanou zadarmo jídlo. Málokomu dochází, jaká je vůbec výhoda, že se děti můžou v poledne ve školní jídelně najíst a že ty ženské tam někdy dělají zázraky za pár šušňů, když vezmu v úvahu všechny předpisy, které musí školní vývařovna dodržovat. Taky si ještě pamatuju, že za toho tolik pomlouvaného socialismu snad nebyl pracovník, který by byl v poledne bez teplého oběda, to už musela být třeba hodně odlehlá stavba, ale i tam se většinou jídlo vozilo. A peníze na jídlo měl každý. Dneska je spousta rodin, kde si rodiče nemůžou dovolit chodit v poledne na jídlo, protože oběd je stojí stovku a víc, stravenky nedostanou a 100 x 22 (pracovních dnů) x 2 (rodiče) je pro ně darda, o kterou by´vlastně ochudili rodinný rozpočet. Takže prvním a hlavním teplým jídlem je pro ně večeře. Taky pamatuju, jak apoštolové nové doby a zvěstovatelé lepších kapitalistických zítřků nám po r. 1989 vykládali, že na tolik vychvalovaném Západě se neobědvá a hlavním jídlem je pro rodinu večeře. Už nám ale neřekli, že to je proto, že si tam lidi oběd v poledne nemůžou dovolit, to mi došlo o několik let později. Tak proč tady pokrytecky vzdycháme nad tím, že existují dotační programy na jídlo pro děti ve školní jídelně?
Markéta
7.9.2017 8:48:15
Ty bílé děti tam byly bez jídla?
Zuzkaa
  • 
7.9.2017 8:36:23
Tábor byl pro děti ze sociálně slabých rodin a romské děti tam měly v rámci jakéhosi programu jídlo zadarmo. Ještě se těm bílým za to posmívaly. To mi taky vzalo dost iluzí o podpoře těchto "chudáků".
Markéta
6.9.2017 20:30:48
Co to bylo za tábor, že tam dostaly najíst jenom romské děti, kdežto bílá chudina zůstala hladová?

Pokud bude mít dítě hlad, na obědy chodit bude. Moje děti mají, jako všechny děti ve státních školách, obědy částečně dotované, a u staršího si pravidelnou docházkou do jídelny nejsme jistá. Že mladší velkou část oběda vrací, vím naproti tomu s velkou jistotou. A dělá to tak spousta dětí. Mají se teda zrušit dotované obědy ve státních školách? Nebo mají být podmíněné tím, že děti komplet zbouchají to, co mají na talíři?
Zuzkaa
  • 
6.9.2017 17:57:45
Zažila jsem stravu zadarmo na táboře pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Bílé chudé děti neměly nárok, jídlo by si daly a byly by za něj vděčné. Romčata dostala jídlo zadarmo a posměšně ho házela do koše se slovy: "Fůůůj, tohle nežeru". Přitom to bylo jídlo, které bychom klidně snědli i my dospělí.
Proto mají být obědy řešeny jinak, než jídlem zdarma. Třeba stržením z dávek. Ale kde je psáno, že dítě na ty obědy bude chodit?
Markéta
6.9.2017 17:43:24
A vidíš, mě zrovna oběd zdarma přijde jako super dávka - je to oběd pro konkrétní dítě, nedá se to prodat, prokouřit ani prochlastat. To jídlo prostě dítě sní (nebo přinejmenším odebere).
Zuzkaa
  • 
6.9.2017 17:10:13
Vidím ovšem rozdíl mezi příspěvkem na stravu (kde musí rodina doožit i jiné zdroje) a stravou zdarma.
Irena
  • 
6.9.2017 16:01:21
Tady jde hlavně o ty děti... nemohou za to, že mají nezodpovědné rodiče. Mě nevadí, že se nají i "z mých daní". Kdyby ty děti rodině sociálka odebrala, budou v děcáku a budeme jim platit vše od A do Z.... A rodina, kde rodiče berou minimální mzdu, na příspěvek na stravu dosáhne.
x x
6.9.2017 8:17:28
Hele o to přece nejde, tady jde hlavně o to, že rodiny, kterých se to především týká, nehospodaří povětšinou s tím, co mají v prospěch dětí. Takových rodin znám, dávky nebo mzdu prohulí a pak jdou žebrat na sociálku o příspěvky na obědy. Zatímco ostatní schopnější a pracující si musí cvakat vše od A do Z ze svého. Spíš by měla existovat páka, která by dávky podmiňovala, tj. kontrolovat za co se dávky v rodině utrácejí, pak až dávat další berličky. Rodina která prohulí a prochlastá třetinu dávek prostě nemůže mít nárok na další.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 25 [Dalších 5 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.