| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Konec levných učitelů? Kéž by!

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 41 [Dalších 21 >>]
Irena
  • 
8.6.2016 11:16:39
To bylo před 20 - 30 lety? A vy si fakt myslíte, že to takto dneska funguje? Že si v práci jen tak můžete říct - jedu s dětmi lyžovat a jedete? Jdu s dítětem k dr a jdete? Pracujete? A s tím povyšováním - to jste mě hodně rozesmála, jestli si fakt myslíte, že to dneska takto funguje.
Irena
  • 
8.6.2016 11:14:14
Kolem našeho domu chodí dvě učitelky do práce do školy. Do práce jdou cca kolem 7.30, z práce je v klidu vidím jít 13.30, v pátek 12.30. O prázdninách první a poslední týden, kdy se vykládá jak musí do práce, tak jdou třeba v 10.00 domů. Asi tak. Práce o víkendech je dnes pro mnoho VŠ s odpovídající pozicí standart, jako přesčasy, nemožnost si vybrat delší dovolenou v kuse, noční telekonference s kolegy či zákazníky z jiného světadílu atd. A pak přijde krize, a jste ze dne na den bez práce, což se učiteli prostě nestane.
Irena
  • 
8.6.2016 11:10:52
Tečko, VŠ je dnes hrozně moc a je velmi těžké najít práci odpovídající vzdělání. Vidím běžně u nás, že na SŠ pozici za 18 hrubého nastoupí VŠ, protože nic lepšího prostě nesehnal a je to šikovný člověk. Hlavně absolventi, pokud nejste vyloženě Mudr nebo IT specialista, tak mají dost velký problém najít pozici odpovídající vzdělání. Pozic ředitelů, vedoucích apod zase tak moc není a u ostatních pozic ve mzdě nikdo neocení, zda jsi VŠ nebo ne.
Klára
  • 
8.6.2016 11:07:38
Pracovní doba striktně daná za dvojnásobný plat než má učitel? Tak to lžete, pokud to bylo v soukromém sektoru, za tak velké peníze lidé dělají běžně x hodin přesčasů a pracují i doma.
Irena
  • 
8.6.2016 11:05:49
20 000 čistého na malém městě je krásný plat i na VŠ. Průměr je udáván v hrubém, tedy vaše žena evidentně v hrubém bere víc, než je průměr učitelů. Ještě by jste měl také dodat, že vaše žena má v období prázdnin 6 týdnů dovolené v kuse, o tom si drtivá většina zaměstnanců může nechat jen zdát. Další věc je pracovní doba - 6,5 hodiny denně. Samozřejmě je tu příprava, ale opravdu s ní stráví nějaký zásadní čas? Nemá přípravy po letech hotovo a jen je nemění? Další věc je větší jistota, než v soukromém sektoru. Když byla krize, v mnoha podnicích propustili i 1/3, některé krachly, někde snižovaly platy. Co učitelé - myslím, že nic. VŠ je dnes hrozně moc, často nedokážou po škole najít zaměstnání.
Šuplík
6.6.2016 22:26:59
pracovat doma 3-4 hodiny? jako k šesti, sedmi, osmi nebo vícehodinové "šichtě" ve škole ještě 3-4 hodiny doma? no, někdy ano, někdy ne, většinou o víkendu je to minimum, co věnuju škole. a je pravda, že jak který učitel, jsou i tací, co se zvoněním odcházejí s kabelkou a do rána po škole nevzdechnou......
pracovala jsem i mimo školu, pracovní doba byla striktně daná, to je pravda, ale pracovní vysílení zdaleka takové nebylo, jako ve škole a plat byl dvojnásobný.~d~
možná tvoje kamarádka preferuje to co já - tedy možnost si práci rozložit na dobu, kdy děti spí a odpoledne z velké části trávit s nimi. bohužel vyváženo nízkým platem a velkým stresem - k jeho zvládnutí je ta delší dovolená (nemyslím si, že třeba zdravotníci nebo letoví dispečeři nebo jiná zaměstnání, která mě momentálně nenapadají mají menší stres)~d~
prostě všude je něco, ale kratší pracovní doba ve školství je jen chiméra lidí, co ve školství nepracují (a nebo nepracují pořádně)~d~ delší dovolená (8 týdnů) je zase nezpochybnitelný fakt a jedna z mála výhod této práce....
eriana
6.6.2016 18:08:44
No já třeba do školy vcházím každý den o půl sedmé, neodcházím dřív, než o půl třetí až ve tři (ano, když odejdu o půl třetí jsem tam jen 8 a ne 8 a 1/2 hodiny - kaju se) a doma obvykle ještě aspoň dvě hodiny pracuju, ne-li dýl. Během dne se často nezastavím, protože buď učím, nebo mám dozor na chodbě/v šatně/v jídelně, když dozor nemám, řeším furt něco s dětma. Když mám volnou hodinu a nesupluju, opravuju písemky, projekty a další věci. Totéž dělám ráno mezi tou půl sedmou a 7:40 až 8:00 (podle toho, jestli mám, nebo nemám dozor) a po výuce do té půl třetí až třetí taky. Často až při odchodu dopíjím studené kafe, co jsem si ráno uvařila a zjišťuju, že jsem si vlastně celý den nezašla ani na záchod.
Ano, jsou i kolegyně (kolegové), kteří to tak nedělají, protože se snaží tzv. okašlat, co mohou, ale u nás na škole jich fakt není moc. A to nemluvím o tom, že když jdu s dětma někam na akci, kde jsem za ně neustále zodpovědná, ale přímo je nevzdělávám (dá se tak pochopit spousta věcí), hodiny, které v daném týdnu dostanu navíc, třeba jako supl, učím zadarmo, protože si přece musím nadpracovat tu dobu, kdy jsem se s nima flákala na akci.
Ale nechci zas nadávat, nebo si nadměrně stěžovat, kdyby mne to nebavilo, už dávno ve školství nejsem... jen upozorňuju na mylné představy lidí mimo školství a na absurdity, které tam vládnou.
Yuki 00,03,07
6.6.2016 12:20:16
moje maminka pracovala jako účetní. Měla možnost kdykoliv si odejít na wc, když měla chuť na svačinu, tak si došla do kuchyňky uvařit čaj a vzít si jídlo, kdykoliv, když potřebovala s náma k doktorovi, tak si domluvila, že tam hodinu nebude a pak to třeba naddělá, když se jí něco nedařilo dost rychle a hořel termín, tak tam zůstala o hodinu dýl
když napadl sníh, tak jsme jeli na týden k babičce lyžovat, dovolenou si vzala, když se domluvila, kdykoliv

co z toho může udělat učitel?

když odešla hlavní účetní do důchodu, přešla maminka na její pozici a zvýšil se jí plat
když odešel ekonom, přešla na jeho pozici a zvýšil se jí plat

je nějaký kariérní postup u učitelů?

ředitel roxhodně není učitelem, ředitel je otloukánek, který dělá najednou bez jakékoliv přípravy a podpory manažerskou práci, k učení se už nedotrane, nikdo mu neporadí, ale za všechno zodpovídá - to není karierní postup, stát se ředitelem školy



Dana
6.6.2016 11:41:16
A to je právě ten bonus k menšímu platu, zase víc volna. A potom je to také otázka nabídky a poptávky. Učitelů některých předmětů je dost, jiných málo. Mnohde i celé školy jsou zbytečné a mají problémy nabrat žáky. Třeba ale zdravotních sester je málo všeobecně, a pokud budeme chtít, aby tuto práci vůbec někdo dělal, tak se jim prostě bude muset přidat nebo přivézt Ukrajinky.
Míša (9, 13, 15)
  • 
6.6.2016 9:46:26
Ruku na srdce - pracujete ještě doma 3-4 hodiny? Já málokdy trávím v práci jen 8 hodin. Má dovolená je 4 týdny - učitelé mají cca trojnásobek. Pro ilustraci uvádím, že jsem vysokoškolsky vzdělaná a mám za sebou tři roky učení. Můj plat je nyní cca o 2-3 tisíce vyšší než ve školství. Myslím, že je na každém si vybrat - větší volnost a problémy s dětmi a rodiči nebo vyšší plat a nervové vypění. Sama vzpomínám na volno o prázdninách a vánocích, ale nyní si zase mohu zvolit výběr kdy budu mít volno - no v létě pouze 1 týden (kolegyně chtějí také dovolenou)- chudáci mé děti. Naproti tomu mám velmi dobrou kamarádku, která právě kvůli volnu odešla z lépe placeného místa do školství a nyní je moc spokojená. Tzn. vše má dvě stránky.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 41 [Dalších 21 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.