21.2.2019 19:38:15 Zasloužilá matka + 5
Dárce orgánů - právo na bezplatný převoz
Krátce úvodem - zemřel mi náhle, nečekaně otec a souhlasili jsme s dárcovstvím orgánů. Mám ale pochybnosti o pohřební službě, s níž jednáme. V zákoně o transplantacích je uvedeno, že: "Dopravu těla zemřelého dárce z místa pitvy do místa pohřbu hradí zdravotní pojišťovna příjemce.", na toto nás též upozornili v transplantačním centru. Vysvětlili nám, že toto si pohřební služba naúčtuje u zdravotní pojišťovny příjemce orgánů. Majitelka pohřební služby se ale vymlouvá, že jí pojišťovna nezaplatí všechno (chvíli předtím ale tvrdila, že o této možnosti slyší poprvé, takže opravdu nevím, z čeho tak usuzuje). A že prý nám na převoz dá slevu 1.000,- Kč, zbytek (1.600,- Kč) máme zaplatit. Možná vypadá blbě, že to řeším, ale vadí mi ten pocit, že dotyčná pohřební služba možná chce jen zneužít situace pozůstalých a namastit si kapsu 2x nebo tak něco. Existuje nějaká profesní komora pro pohřebnictví, nebo něco podobného? Máte zkušenost s dárcovstvím orgánů a převozem těla - bylo bezplatné a pojišťovna to pohřební službě uhradila plně, nebo ne? Jak byste řešili? Děkuji.
Odpovědět