Ajlina | •
|
(7.7.2014 10:34:32) Když se vědci zaplatí, je schopen objevit cokoli. Řada věcí není ani tak o nějakém vědeckém objevu, ale o reklamě na příslušný výrobek. Když se začaly vyrábět ztužené tuky, bylo třeba lidi přesvědčit o tom, že jsou nejen levnější než klasické máslo, do kterého se nemusí cpát žádná barviva, emulgátory ani konzervanty, ale že jsou i zdravější. Řada tzv. objevů jsou hlavně požadavky obchodu. Máslo bez přidaných látek je třeba prodat dřív, než se zkazí. Nejvíce patrné to je u čerstvého masa a pak třeba u mléka. Proto se mléko pasterizuje, protože déle vydrží. Když prodával mléko sedlák, tak krávu podojil a mléko ještě ten den prodal po vsi. Dneska se mléko jeden den nadojí, pak se sveze do mlékárny, tam se odstředí, aby byla smetana na máslo a jiné produkty a do obchodu jde až druhý-třetí den. Proto je třeba ho pasterizovat a lidem je třeba namluvit, že to je z důvodu hygieny. Není, je to požadavek obchodu, aby mu mléko třetí den nezkyslo. Proto máme dneska mléko trvanlivé, které má dobu spotřeby taky rok. Copak je to normální ptravina? Vždyť to vydrží skoro stejně jako plastická hmota. Totéž když vidím třeba roládu s krémem a dobou trvanlivosti 3/4 roku. Co v tom musí být za konzervanty, že se to nezkazí?
|
Kočanská |
|
(7.7.2014 13:52:56)
|
|
Benyam |
|
(7.7.2014 14:02:33) Zásadní problém u těchto populárních článků je, že neuvádí zdroje informací a citací. Pak lze s klidem napsat "vědci", ale to může klidně znamenat nějakého chemika, kterého zaměstnává příslušný koncern :) Opravdoví vědci jsou vesměs neutrální a nemají zájem ohýbat výsledky tím či oním směrem.
Jinak souhlas s předchozími příspěvky, není nad klasické čerstvé máslo, to se dá namazat na všechno od chleba po knäckebrot a na to se dát všechno od soli přes džemík až po med a je to mňam :)
|
Pepe | •
|
(14.7.2014 10:53:05) Benyam díky,
vystihla jsi to přesně. A proto je potřeba i ten dnes tak zatracovaný základní výzkum (protože to je přece plýtvání peněz daňových poplatníků), který by měl být nezávislý.
|
|
|
DanielaC |
|
(7.7.2014 14:06:43) Nepasterizované mléko bych do úst nedala. Proč riskovat infekci, že.
|
Ajlina | •
|
(7.7.2014 17:01:18) Je spousta lidí, co berou mléko přímo od krávy. Dnešní krávy jsou veterinárně sledované a choroby, přenosné na lidi (TBC, kulhavka, slintavka), se u nich prakticky nevyskytují. To byl problém 50.-60.let, kdy se sice krávy svedly do družstevních kravínů, ale spousta krav byla podvyživená a měly právě TBC, přenosné mlékem na lidi. Vím od svého příbuzného, veterináře, jak se tyto choroby přísně sledovaly a jaká byla snaha je zlikvidovat, braly se jako choroby z podvýživy a přetrvávaly dost dlouho po válce, skoro 20 let. Takže u dnešních krav stačí před dojením omytí vemene a dojit do vypařené nádoby.
|
DanielaC |
|
(7.7.2014 20:26:32) Tak na tyto choroby jsem ani nepomyslela. Myslela jsem spíše na určité riziko listeriózy a kampylobakteriózy atd. u nepasterizovaného mléka. I kdyby bylo riziko malé (nevím), není nulové.
|
|
Hilly. |
|
(8.7.2014 1:58:52) Encefalitidu zavčas nezjistíš
|
|
|
|
|