| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Je margarín „samá chemie“?

 Celkem 20 názorů.
 kreditka 


No jo to zas zjistili vědci že :-) :-) 

(7.7.2014 7:17:14)
Zlaté máslo to nepotřebuje ani ty emulgátory achutná nartozdl od hnusných margarínů. Navíc tento článekmá skluz nedávno "vědci" objevili že vejce a máslo nejsou zabijákem a naopak margaríny škodí zdraví ~t~~j~~y~
 Jana + 3 rošťáci 


Re: No jo to zas zjistili vědci že :-) :-) 

(7.7.2014 9:22:07)
No jo, to zase objevili Ameriku!!! Přitom jsem před časem četla hezký článek o tom, že rostlinné tuky - umělé - byly vyrobeny proto, aby dobytek rychleji přibýval na váze ~q~
A souhlasím s vámi - na chlebíček dobré másílko, domácí marmeládku, mňam!!! Když jsem to zkusila (mimo domov, já ty uměliny nekupuju) něco podobného s rostlinným tukem, tak to byl hrozný hnus!!! Měla jsem pocit, že jím umělou hmotu!!! Ještě tak trošku do pomazánky na slano, ale na sladko je to neppoživatelné. A manžel by mi umělou hmotu asi hodil na hlavu, taky mu to nechutná
 Epepe 


Re: No jo to zas zjistili vědci že :-) :-) 

(7.7.2014 13:07:35)
Prosím tě, co je to "umělý rostlinný tuk"?
A kdo myslíš, že je vymyslel? Rostlinné tuky používali naši předci mnohem dřív než máslo.
Trochu myslet a méně propagandy z obou stran, to chce.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: No jo to zas zjistili vědci že :-) :-) 

(7.7.2014 14:25:31)
Rostlinné tuky ano, ale oleje a ne na mazání, ztužené... Mě ty uměliny prostě nechutnají, tak to nekupuji a nejím, ale komu to chutná a myslí si, že je to i zdravé, tak tomu přeji dobrou chuť.
Ale je fakt, že vědci už zjistitli, že máslo, vejce a jiné zatracované potraviny vlastně ani nejsou škodlivé, ba naopak.
Teď nás zase bude omezovat unie a bude zakazovat na netu popis bylinek a k čemu jsou dobré.... Pořád něco, ale to není důvod k hádkám ~;)
 katka+synek2007 


Re: No jo to zas zjistili vědci že :-) :-) 

(7.7.2014 22:14:41)
Ztužené rostlinné tuky naši předkové nepoužívali. A umělé jsou právě těmi emulgátory a překlopením mastných kyselin na trans. Navíc si nedělám iluze, že by to bylo to jediné, co v nich je umělé.
 Ajlina 
  • 

Když se vědci zaplatí 

(7.7.2014 10:34:32)
Když se vědci zaplatí, je schopen objevit cokoli.
Řada věcí není ani tak o nějakém vědeckém objevu, ale o reklamě na příslušný výrobek. Když se začaly vyrábět ztužené tuky, bylo třeba lidi přesvědčit o tom, že jsou nejen levnější než klasické máslo, do kterého se nemusí cpát žádná barviva, emulgátory ani konzervanty, ale že jsou i zdravější. Řada tzv. objevů jsou hlavně požadavky obchodu. Máslo bez přidaných látek je třeba prodat dřív, než se zkazí. Nejvíce patrné to je u čerstvého masa a pak třeba u mléka. Proto se mléko pasterizuje, protože déle vydrží. Když prodával mléko sedlák, tak krávu podojil a mléko ještě ten den prodal po vsi. Dneska se mléko jeden den nadojí, pak se sveze do mlékárny, tam se odstředí, aby byla smetana na máslo a jiné produkty a do obchodu jde až druhý-třetí den. Proto je třeba ho pasterizovat a lidem je třeba namluvit, že to je z důvodu hygieny. Není, je to požadavek obchodu, aby mu mléko třetí den nezkyslo. Proto máme dneska mléko trvanlivé, které má dobu spotřeby taky rok. Copak je to normální ptravina? Vždyť to vydrží skoro stejně jako plastická hmota. Totéž když vidím třeba roládu s krémem a dobou trvanlivosti 3/4 roku. Co v tom musí být za konzervanty, že se to nezkazí?
 Kočanská 


Re: Když se vědci zaplatí 

(7.7.2014 13:52:56)
~R^
 Benyam 


Re: Když se vědci zaplatí 

(7.7.2014 14:02:33)
Zásadní problém u těchto populárních článků je, že neuvádí zdroje informací a citací. Pak lze s klidem napsat "vědci", ale to může klidně znamenat nějakého chemika, kterého zaměstnává příslušný koncern :) Opravdoví vědci jsou vesměs neutrální a nemají zájem ohýbat výsledky tím či oním směrem.

Jinak souhlas s předchozími příspěvky, není nad klasické čerstvé máslo, to se dá namazat na všechno od chleba po knäckebrot a na to se dát všechno od soli přes džemík až po med a je to mňam :)
 Pepe 
  • 

Re: Když se vědci zaplatí 

(14.7.2014 10:53:05)
Benyam díky,

vystihla jsi to přesně. A proto je potřeba i ten dnes tak zatracovaný základní výzkum (protože to je přece plýtvání peněz daňových poplatníků), který by měl být nezávislý.
 DanielaC 


Re: Když se vědci zaplatí 

(7.7.2014 14:06:43)
Nepasterizované mléko bych do úst nedala. Proč riskovat infekci, že.
 Ajlina 
  • 

Re: Když se vědci zaplatí 

(7.7.2014 17:01:18)
Je spousta lidí, co berou mléko přímo od krávy. Dnešní krávy jsou veterinárně sledované a choroby, přenosné na lidi (TBC, kulhavka, slintavka), se u nich prakticky nevyskytují. To byl problém 50.-60.let, kdy se sice krávy svedly do družstevních kravínů, ale spousta krav byla podvyživená a měly právě TBC, přenosné mlékem na lidi. Vím od svého příbuzného, veterináře, jak se tyto choroby přísně sledovaly a jaká byla snaha je zlikvidovat, braly se jako choroby z podvýživy a přetrvávaly dost dlouho po válce, skoro 20 let.
Takže u dnešních krav stačí před dojením omytí vemene a dojit do vypařené nádoby.
 DanielaC 


Re: Když se vědci zaplatí 

(7.7.2014 20:26:32)
Tak na tyto choroby jsem ani nepomyslela. Myslela jsem spíše na určité riziko listeriózy a kampylobakteriózy atd. u nepasterizovaného mléka. I kdyby bylo riziko malé (nevím), není nulové.
 Hilly. 


Re: Když se vědci zaplatí 

(8.7.2014 1:58:52)
Encefalitidu zavčas nezjistíš
 Z+2 


Jak toho dosáhnout? 

(7.7.2014 16:11:19)
Vzhledem k tomu, že rostlinné ruky neobsahují cholesterol, měl by být jejich poměr v naší stravě vůči tukům rostlinným 2 : 1.


Moc hezká věta.
 kocour 


Tož to je teda šplecht 

(7.7.2014 22:30:50)
Takže jestli tomu rozumím, tak na margarínech není vůbec nic umělého. Jen je potřeba tam přidat emulgátory, stabilizátory, konzervační látky, antioxidanty, barviva, regulátory kyselosti a máslovou příchuť, diacetyl. Taky hodně vody, ta je ale přírodní. Dá se jí tam nacpat prý až 60 procent (70, jestli mám věřit tchánovi, technologovi). Jinak tady:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Margar%C3%ADn

Co se týká másla, tak to jako vegan nejím. Ale protože mám jako člověk rukama si vydělávající (a občas po horách lozící) solidní energetickou spotřebu, mazal jsem si zpočátku chleba margarínem.
Můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že poté co jsem přestal jíst margarín a přešel na obyčejné rostlinné oleje, moje fyzická výkonost šla o hodně nahoru (všechno se nedá pokrýt škroby a cukry). Bodejť by ne, nějak nejsme na tu průmyslovou směs vody a oleje evolučně nastavení. Margaríny tedy nemůžu nikomu doporučit (máslo ovšem taky ne).

Článek vyznívá jako reklama na margaríny, bez zdrojování je nedůvěryhodný.
Prodej čehokoliv na čem se dá hodně vydělat je ošetřený marketingovými mechanismy, které zahrnují i manipulování s lidmi skrze media. Věta "odborníci tvrdí" je už tak profláknutá, že se divím že vůbec ještě funguje. Ale asi ano, protože jinak už by se nepoužívala.

No, třeba se tu příště objeví článek o tom, jak je kouření zdravé a nemá vůbec nic společného s rakovinou plic, protože přesně tohle, překvapivě, zjistili odborníci. A pak tomu nevěřte.
 katka+synek2007 


Re: Tož to je teda šplecht 

(7.7.2014 22:36:10)
Tak článek o kouření a rakovině s tímto závěrem už jsem opravdu četla.
Z jiného soudku - teď si trochu rejpnu: když není člověk evolučně nastaven na margaríny, jak může být jako všežravec (všežravost dokládá například délka střeva) nastaven na veganství?
 kocour 


Tož tohle není diskuse o veganství 

(7.7.2014 22:54:20)
ale okrajově to s tím margarínem souvisí. Je to jednoduché - člověk je evolučně všežravec, spíš plodo-ořecho-semenožravec. Nejbližší příbuzní šimpanzi a gorily. Šimpanzi většinou býložravci, občas ale loví menší zvířata. Gorily - vegani.
Takže, když někteří lidé z etických důvodů to maso nejí, tak většinou nemají problém. Právě proto, že jsme tak flexibilní.
 Dallien 


Moc to nedramatizujte... 

(10.7.2014 10:20:47)
Spousta lidí nedá na máslo dopustit a margaríny haní. Nic ale není jen černé a bílé. Uvědomte si, že ne každý máslo (BKM a jiné složky mléka) může.

Co nechápu je, proč se margaríny vyrábí převážně jen z řepkového a slunečnicového oleje. Je tolik zdraví prospěšnějších a chutnějších olejů...

Co do složení, zase to tolik nedramatizujte. Vezmu třeba Perlu s vitamíny: voda, rostlinné oleje a tuky, sůl, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), aroma, kyselina citrónová, barvivo (beta-karoten), vitamíny.

Ohrnujete nos nad margaríny a pak si koupíte pečivo, kde jsou ty emulgátory taky. Navíc k tomu ještě enzymy, kypřidla, protihrudkující látky a pod.
Sušenky, oplatky plné ztužených tuků, převážně palmových, samý éčka, barviva...
 Svinaci 


Selský rozum! 

(13.7.2014 15:28:46)
Je to jednoduché, vezměte si na ruku kousek másla - rozteče se. A teď kousek margarinu - ani se nehne. Margarin nemusí být ani v lednici a pořád se chová stejně, jen si nedovedu představit, jak se s ním pere želudek a celý zbytek zažívacího trakktu, jen se všude nalepí. S máslem není problém. Mimochodem margarín ani neplesniví, což je fajn, ale co si mám myslet o "potravině", kterou nechce jíst ani plíseň? Máslo se vyrábí ztlučením mléka (myslím MLÉKA, ne tého bílého vodnatého hnusu, který v obchodech za mléko vydávají), vysráží se tuk a je to, ale zkoušeli jste smíchat vodu a olej? Buď potřebujete opravdu hodně času, síly a nebo chemie. Bez barviv a dochucovadel by margarín nikdo nevzal do úst, aniž by znovu neviděl to co už jednou snědl.
Máslo je prostě přírodní, margarín ani omylem a argument o veganství ani rozebírat nebudu. Při čtení podobných článků to chce používat selský rozum, byť nás marketingoví šamani vehementně přesvědčují o opaku.
Na chleba jedině máslo, margarín maximálně tak na panty u dveří...

Jo a k reklamám - kdyby v TV dostatečně dlouho tvrdili, že pojídání psích hovínek je dobré na pleť, tak je lidé začnou jíst.

Pěkný den! Karel
 danylka 


margarin 

(13.7.2014 19:31:00)
Pred nekolika lety jsem delala zkousky ze zboziznalstvi.Zaverecne zkousky jsem delala na magrariny. A definice byla, ze jsou to vyrobky ropnych derivatu. Lektor se tenkrat smal, kdyz nam tuto definici rikal a my koukali jak blbci , co to rika. (Mozna se od te doby vyroba zmenila a dela se to jinak. Je uz to skoro 12 let) A jeden znamy, ktery dela chemika rika, ze u Flory staci jedna molekula navic a je to plast. Rikal at dam kelimek s margarinem na travnik a i po tydnu bude v nezmenenem stavu. Hmyz to nezere a slunce nerozpusti. Zkusila jsem to a je to pravda. Alespon jsem vyuzila Floru z lednice. Obcas k nam jezdi znami ti to snidaji /maslo nemaji v jidelnicku/, tak to musim obcas koupit. U nas to nikdo nechce, pouzivame jen maslo, sadlo a oleje-slunecnice,oliva. Je pravda, ze jezdi jednou za pul roku a od navstevy do navstevy to v pohode vydrzi. Jen kdyz uz je to prosle tak koupim jine. Minule si privezli Ramu nadychanou. Kdyz jsem videla tu naslehanou hmotu- fuj jeste ted je mi spatne. ~q~
Omlouvam se za chybejici hacky, carky. Nejdou mi na tabletu napsat.~;)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.