RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA |
|
(27.12.2013 15:01:15) Jakej poznatek? Vždyt je to jasný. Sladká chuť je třeba - a dětem nejvíc. Běžně používanej cukr je jed a alternativa třtinovej jenom o málo menší. Je spousta přirozeně sladkejch nebo bnasládlejch pokrmů. My už to většinou nevnímáme přese všechny sračky, co žereme, ale děti to ví. Moje Mar neocutnala cukr co ježivá, a sladká chuť jí nechybí a prospívá.
|
Jája | •
|
(28.12.2013 9:21:11) Některé děti sladké vyžadují a utloukly by se po něm, jiné od mala preferují sladké. Třeba patří Mar do té druhé skupiny, co ježivá nesladkým. Nejlepší je dávat dětem stravu pestrou, kdo je sytý, už sladké tolik nevyhledává nebo si ho dá jen jako sladkou "tečku" za jídlem. Potkala jsem ale i děti, pro které bylo jídlem jen maso, maso vyžadovaly v každém jídle, mohlo by být semleté třeba ve zmrzlině, a nic jiného než maso neuznávaly. Pokud nebylo maso, nejedly (a ovlivnit se to nedalo, měly to tak nastavené od doby, kdy začaly přecházet z mateřského mléka na jinou stravu. Zírala jsem na to jako puk). Maťo bylo prostě maťo. To taky není dobře.
|
RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA |
|
(29.12.2013 9:11:33) To je otázka. Opakuju, že Mar má sladký chuti dost. Je možný to zařídit tak, aniž bych jí zasvinila organismus cukrem. Nevěřím, že jsou lidi, který bez něho nemůžou bejt. Už proto, že po větčinu historie ho lidstvo vůbec neznalo. O mnoha dalších potravinách si to mimochodem myslím taky.
|
susu | •
|
(29.12.2013 12:19:51) "aniž bych jí zasvinila organismus cukrem."
Ach jo. Pak ti to jednou ochutná, až bude velká, a hádej, kde budeš.
|
Hilly. |
|
(29.12.2013 13:31:13) JJ, bude chodit s partou po hospodách a klubech, v lepším případě pít energetické nápoje a colu, v horších bude pít alkohol po kýblech a kouřit...a hádej kde budeš? Myslím, že nutit děti k askezi nemá moc smysl, protože se ty sajrajty k nim stejně dostanou
|
katka+synek2007 |
|
(29.12.2013 20:23:27) To já si zase myslím, že nenabízet v rodině určité věci (jak k jídlu tak i jiné) o kterých si myslím, že nejsou dobré je docela dobrá výchova. To s askezí nemá nic společného.
|
susu | •
|
(29.12.2013 20:42:25) Já si myslím, že se nic nemá přehánět. A zvláště taková křížová válka proti cukru mi přijde přehnaná.
|
|
|
RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA |
|
(30.12.2013 21:07:50) Askeze? Jak jsi přišla na askezi? Po pravdě je mi líto člověka, kterej si představuje asketickej život jako život bez jedů. My si užíváme fest. Hotový gurmánský hody. Představ si, že to jde, aniž by se tím člověk pomalu zabíjel. A co budu dělat, když se Mar dá v patnácti na fastfood? No... budu mít dobrej pocit z toho, že jsem jí dala dobrej základ a taky z toho,, že rebeluje, neboť není zdravýho vývoje bez pořádný rebelie v jistým stadiu.
|
susu | •
|
(30.12.2013 22:39:19) Ale cukr není jed. Když ti dítko sní brambory, tak si tělo stejně ten škrob na ty cukry naštípe, protože je prostě potřebuje. Jo, průmyslově vyráběné sladkosti opravdu za moc nestojí, ale tvrdit, že cukr je jed, je blbost.
|
RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA |
|
(31.12.2013 13:40:20) Nemuvím o cuk,rech, ale o bílým rafinovaným cukru. Že tělo cukry potřebuje, je jasný snad každýmu - a že návštěvy cukráren k tomu nejsou třeba snad taky.
|
susu | •
|
(31.12.2013 14:46:09) Bílý rafinovaný cukr je úplně stejný cukr jako všude kolem nás, v jakémkoli ovoci. Jen je vyextrahován z přírodních surovin. Můžeme se bavit o nadužívání cukru, ale ne o tom, že cukr je jed, jak tvrdíš. A cukrárna, co já vím...,jednou za měsíc..., fakt nikomu neublíží.
|
|
master of the disaster | •
|
(31.12.2013 15:38:10) To be fair, nutno přiznat, že krystalická sacharóza při přímé konzumaci skutečně poškozuje zubní sklovinu, navíc zatěžuje organismus zbytkovým uhličitanem vápenatým vzniklým při čiření. Ovšem v organismu se sacharóza hydrolyzuje na glukózu a fruktózu, přičemž veškeré námitky proti řepnému cukru jakožto původci zdravotních problémů ve skutečnosti směřují proti fruktóze, nezbytné to složce veškerého ovoce. Takže přechodem z cukru řepného na cukr ovocný si zas až tak nepomůžu; snad jen trochu omezím množství sacharidů konzumovaných celkem, ale za situace, kdy většina příjmu cukru v populaci jde na vrub slazených nápojů, lze považovat takové omezení za zanedbatelné.
Ještě se podívám do něčeho trochu modernějšího, než je Červinka, Dědek, Ferles, třeba i do té Wikipedie, momentík... Tady to máme: Jediná věta namířená proti sacharóze (která by se zároveň nevztahovala na fruktózu) je "... but sucrose may be uniquely useful to [i]Streptococcus mutans[/i]", v souvislosti s vlivem všech šestiuhlíkatých cukrů na demineralizaci zubní skloviny, a to podle mě nestačí na tak příkré odsouzení sacharózy jako takové.
|
*Aida* |
|
(31.12.2013 22:53:12) Tak fruktoza ma napr mnohem nizsi glykemicky index nez cukr, tudiz pro nektere jedince v tom je naprosto stezejni rozdil.
|
master of the disaster | •
|
(1.1.2014 15:10:23) Ano, u některých jedinců nepochybně ano. Ovšem vyvozovat z ryze empirického indexu nějaké obecně platné závěry mi přijde poněkud pošetilé. Donutil jsem se oevřít několik článků (mimo jiné proto, abych zjistil, jak se přesně ten glykemický index měří, tato veličina za mých mladých let neexistovala), a nakolik lze tyto články považovat za seriozní, zdá se, že fruktoza začíná mít ve srovnání s glukozou mnohem temnější pověst. Rozbíjí insulinovou signalizaci (to se asi dá částečně kompenzovat současným příjmem glukozy), a obecně vytváří podmínky daleko vhodnější k ukládání tělesného tuku. Synteza lipoproteinů a jejich remodeling v důsledku konzumace fruktozy jsou zmiňovány na více místech. K tomu přistupuje anaerobní metabolizace fruktózy na laktát. (Pravděpodobně i změny pocitu sytosti, i když v tom posledním asi nemá zatím jasno nikdo.)
Tím chci říci, že nevidím důvod řepný cukr demonizovat tak, jak činí článek, rozhodně neobhajuji neomezenou konzumaci cukru (jakéhokoli). Pokud chce někdo omezit příjem cukru, vyřazení různých coca-col a jiných slazených nápojů je první krok, co dím: první skok. Další úpravy jídelníčku jsou už jen třešnička na dortu (ehm, nechápat doslova )
S cukrem (cukry, tj. i škroby atd.) je podle mě nutno naučit se zacházet, stejně jako s tuky, s kofeinem, alkoholem, ..., nebo třeba kuchyňskou solí. Dogmaticky odmítat sůl na základě toho, že její nadužívání vede k hypertenzi a dalším potížím je stejně nemoudré, jako dogmatické odmítání cukru.
|
|
|
|
|
RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA |
|
(31.12.2013 17:54:57) Neznám samozřejmě definici jedu a jedovatosti, a označení cukru za jed bylo zjednodušením a nadsázkou a já jsem se domnívala, že zřejmou... Samosebou, že otravu cukrem z běžný konzumace nikdo mít nebude. Tak nabídnu jiný označení, na kterým už si ale trvám: Cukr (pořád se bavíme o cukru na slazení v TÉMĚŘ jakýkoli podobě, nikoli o cukrech, obsaženejch ve vyvážený stravě, ve který se to, mimochodem, ani s ovocem nemá přehánět. ovoce je a má bejt sezónní záležitost)je zbytečnej, k ničemu dobrej a navíc škodlivej, a to zdaleka ne jenom pro zuby.
http://www.jimejinak.cz/2012/07/jak-odnaucit-sebe-a-deti-chuti-na-sladke/ Tenhle článek mi mluví z duše.
|
susu | •
|
(31.12.2013 21:16:21) "Cukr(...) je zbytečnej, k ničemu dobrej a navíc škodlivej, a to zdaleka ne jenom pro zuby."
Souhlasím s tím zbytečný, a i to je jen částečný souhlas. To ostatní je ponejvíce demagogie.
|
susu | •
|
(1.1.2014 12:20:05) Demagogie je názor, že je cukr škodlivý a k ničemu dobrý. Protože cukry potřebujeme. A pokud se člověk cukrem nepřecpává, tak naprostá askeze(jak tu zaznělo) je zbytečně fanatická.
|
|
|
|
susu | •
|
(31.12.2013 21:21:41) Jinak tvá vyjádření, o zasviňování organismu cukrem a o co cukru, coby jedu, fakt jako nadsázka vůbec nevypadala.
|
RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA |
|
(1.1.2014 6:09:01) Na zasviňování trvám doslova, na jedu ne doslova. Co jak vypaalo, je mi...
|
susu | •
|
(1.1.2014 12:16:47) Nemůžeš si zasviňovat organismus něčím, co vlastně potřebuješ. Takže je to jen fanatický kec.
|
susu | •
|
(2.1.2014 10:43:06) No a toto je prave ten fanatismus.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA |
|
(30.12.2013 21:16:13) "Myslím, že nutit děti k askezi nemá moc smysl, protože se ty sajrajty k nim stejně dostanou" Pominu-li slovo askeze, s nímž nesouhlasím, je to, co píšeš, nesmysl... To bys stejně dobře mohla napsat, že nemá cenu dětem upírat panáka slivovice před spaním, protože i k alkoholu se dostanou... a já si myslím, že to bychom jim neměli upírat. K jistejm stádiím vývoje to patří. taky jsem chlastávala první ligu. Jenže malejm dětem to prostě do jídelníčku nepatří.
|
Jája | •
|
(31.12.2013 11:34:44) Nemusím dětem podávat jedy, ale: cukr NENÍ jed, je to jen koncentrát sacharidů, který se v přírodě v takto čisté formě nevyskytuje. Když dáváme dětem cukry v omezené formě, nedáváme jim jedy, ale dodáváme jim energii, aby jí měly dost na běhání. Pokud to vykompenzujeme sportem, není to nic špatného. A mimochodem, v minulosti se v lepších rodinách podával alkohol už kojencům. Ještě v 19.století. Byla to svého druhu desinfekce, aby se eliminovaly choroby přenášené vodou. Proto se třeba do pitné vody pro děti přidávalo trochu vína. Byla to prostě desinfekce té vody. Je otázkou, jestli je dneska pro děti zdravější chlór, který se jako desinfekce používá do dnešní pitné vody, nebo jestli byl lepší ten ždibec vína.
|
RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA |
|
(1.1.2014 22:24:03) To, co píšeš o desinfekci vody alkoholem, je zajímavý, ale jistě chápeš, že TOHLE jsem tím přirovnáním nemyslela.
|
|
|
|
|
|
Hilly. |
|
(29.12.2013 13:26:33) Mar asi nechodí ještě do školky, že?
|
RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA |
|
(30.12.2013 21:11:47) Ne. A ta, do který na jaře nastoupí, mi co do stravy naprosto vyhovuje. Pečou si mimo jiné vlastní chleba, mají zeleninovou zahradu a taky kozy, ovce a králíky. A ne, nejedná se o sektu, prostě taková vesnická občanská iniciativa. proč se ptáš?
|
|
|
Hilly. |
|
(29.12.2013 13:33:38) cukr je návykový.Věřím, že jí nechybí, což se ale může změnit, když se k němu dostane. Prostě se jí změní vnímání chutí, tipuji
|
|
|
|
|