| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Boršč

 Celkem 11 názorů.
 Leda 


Téma: Boršč 

(15.8.2016 13:58:04)
Máte osvědčený recept? U nás se zatím boršč nevaří, ale ráda bych ho vyzkoušela. Urodila se nám pěkná červená řepa a už dlouho ho chci vyzoušet. Díky za rady a tipy!
 Senedra 


Re: Boršč 

(15.8.2016 15:34:02)
Já se volně inspirovala receptem z pořadu Kluci v akci : http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/123-rusky-borsc/

Jinak - řepu je potřeba uvařit dopředu, udělá to dost velký nepořádek v kuchyni - hlavně, když se pak loupe a krájí.

Nedávno jsem ho zrovna vařila - udělala jsem si dopředu vývar z masa ( hovězí + vepřová žebra) a z koření. Maso jsem obrala, vývar jsem si nechala stranou ( vařila jsem ho den předem). Vzala jsme zeleninu, co jsem našla - mrkev, kořenovou petržel, celer, kedlubnu, zbytek kapusty, kousek zelí - vše jsem pokrájela na drobné kousky a protože jsem měla i slaninu, tak jsem si jí nakrájela na kostičky, na pánvičce jsem jí vysmažila a přihodila jsem i zeleninu. Tu jsem pak přesypala do hrnce, ve kterém jsem už dopředu vařila sterilované zelí ( propláchnuté) a přilila jsem i vroucí vývar. Po nějaké době jsem přidala rajský protlak, maso a řepu. Dochutila jsem solí a pepřem, ocet jsem už nepřidávala, polévka byla dost nakyslá. Pokud používáte, můžeš přidat bujon. Podávám se zakysanou smetanou a pečivem. Většinou používám sterilovanou řepu, místo vařené.

U nás boršč patří k jídlům, které vařím, jen když vím, že se nás sejde víc. Ať začínám s jak chci malým množstvím zeleniny, tak vždycky skončím s pětilitrovým hrncem ( nejméně). Zase boršč, kerý se jí až druhý den, chutná lépe než hned po uvaření.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Boršč 

(15.8.2016 16:40:58)
běžně vaříme boršč od oka, vývar z hovězího, kousku vepřového, kousku uzeného, maso obrat, na cibulový základ kořenová zelenina, brambory na kostičky, řepa (pokud mám sterilovanou, tak až na konec, pokud syrovou tak hned), zalít vývarem, nasypat koření do čajítka (pár kuliček pepře, 2 kuličky nové koření, 2 kuličky jalovec, 2 bobkové listy), uvařit, vrátit maso... na talíři přidat lžíci zakysanky... jo a když je řepa syrová, dochutím octem, příp. cukrem, máme rádi lehce sladkokyselou chuť a někdy přidávám i trochu kysaného zelí...
a někdy dělám jen zeleninovou verzi -
1 větší řepa
1 cibule
česnek
2 mrkve
1 petržel
1 pastiňák
1 malý celer
4-5 brambor
vývar (podravka)
sušené houby
všechno do hrnce, zalít vývarem nebo vodou (pak je dobré přidat podravku), zase koření do čajítka, dochutit solí, octem, cukrem
 Anni&Annika 


Re: Boršč 

(15.8.2016 16:50:49)
mam jeden 25ti lety recept od jedne ruske Nemky a nedelam jiny.

maso /muzes vic druhu, ja mam ale nejradsi hovezi/..poradny kus nakrajet a dat varit s bobkovym listem, novym korenim a sul a pepr. Kdyz je maso skoro hotove, pridam korenovou zeleninu, brambory, bile zeli, repu a cibuli /zeleninu osmazim a pridam maso a vyvar/, krajena rajcata /muze byt i plechovka/, kopr a kapern /ted nevim jak cesky, kapary?/ a varim do mekka.
Kdyz je hotovo, na taliri zaleju smetanou nebo creme fresh. Ja tu zakysanou k tomu moc nemusim...a cerstvy chleba....ja snad ten borsc udelam taky~:-D
 libik 


Re: Boršč 

(15.8.2016 20:56:39)
ty jo, já bych si od boku tipla, že se to dusí a dolívá vývarem.
 Persepolis 


Re: Boršč 

(15.8.2016 16:53:27)
Recept od manželovy babičky, která prožila půlku života na Ukrajině, říkala tomu "fizulkový bašč"

Den předem namočím fazole, ty velké a uvařím vývar s divokým kořením(celý pepř, nové koření, bobkový list). Někde píšou, že by to mělo být z vícero druhů masa, já dělám pouze hovězí.
Druhý den dám vařit fazole a do hotového vývaru nakrájím syrové brambory a nechám je vařit, přidám nakrouhané bílé zelí, kořenovou zeleninu nastrouhanou na hrubém struhadle a předem osmahlou na másle, řepu nakrájenou na nudličky. Když jsou brambory a řepa měkké, tak přidám uvařené fazole a pokrájená rajčata(můžou být i sterilovaná, popř. rajský protlak). Na kostičky nakrájené maso z vývaru. Nakonec dosolím a dochutím octem.
Smetanu a kopr dáváme až do hotové polívky na talíři(já nesnáším smetanu a manžel zase kopr~;))
 Anni&Annika 


Re: Boršč 

(15.8.2016 17:49:15)
Per...ty kapary tomu daji tu kyselost. Ja delam i stejnou jako ty, taky jednu variantu s fazolema, ac teda to je muj vymysl. Ale ty kapary tam davam taky. Neni tam potreba ten ocet a chutna skvele. Lip nez s octem. Ale bylo to v tom receptu, tak jsem kdysi zkusila a uz nedelam jinak~:-D
 Persepolis 


Re: Boršč 

(16.8.2016 8:23:15)
Anni, já zase občas dávám čerstvé zelí na půl s kysaným.
Kapary můžu vyzkoušet taky~R^
 Leda 


Re: Boršč 

(15.8.2016 17:34:06)
Děkuju všem! ~s~ Klidně přidávejte dál, ráda si počtu! A pak kdyžtak napíšu, který recept jsem vybrala a případně jak se to povedlo. Na první pohled mě zaujala ta varianta jenom se zeleninou, tu určitě někdy vyzkouším, i když jako první na řadu přijde určitě nějaká verze s masem.
 Bouřka 


Re: Boršč 

(15.8.2016 19:17:04)
Dělám podle Makové panenky, bez zahušťování, a i s těma pirohama ~w~ http://makova-panenka.cz/recepty/rusky-borsc-tak-jak-ma-byt-silny-vyvar-s-masem-zeleninou-a-cervenou-repou/
 bono 


Re: Boršč 

(17.8.2016 14:06:01)
nejsem žádný specialista na boršč, nijak originálně ho nedělám, vařím takhle:
Potřebuju tři kastroly:
1. do prvního dám do osolené vody vařit hlavu červené řepy ve slupce. Tu pak vyjmu a oloupu, nakrájím na kostky.
2. do dalšího dám maso s kostí - hovězí přední, vepřové kosti, když máme, tak i kousek uzeného. Zaliju vodou, osolím, přidám kuličky pepře, nového koření, bobkový list a kousky kořenové zeleniny. Po uvaření oberu maso a sliju vývar, obojí pak použiju v přípravě boršče. Někdy použiju i kořenovou zeleninu z vývaru.
3. Do třetího a největšího hrnce dám na másle a slanině zesklovatět cibulku, pak přidám syrovou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, na nudličky pokrájené hlávkové zelí, na kostky brambory. Podusím, přidám červenou řepu (viz bod 1), vývar s masem, popř zeleninou (viz bod 2) a povařím. Pak přidám pár lžiček rajského protlaku, nebo dvě měkká rajčata. Osolím a opatrně dochutím trochou cukru a octem. Na talíři podávám s lžičkou zakysané smetany.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.