Žžena |
|
(19.10.2015 13:46:07) Jak byste popsali vůni jasmínové rýže? Je příjemná oříšková, jak píšou na netu? Letos si moje maminka poprvé nakoupila jasmínovou rýži. Když ji vařila, zjistila jsem, že ten myší puch, co se line z některých asijských stravovacích zařízení, není kuchyň plná hlodavců, jak jsem se kdysi domnívala, ale jasmínová rýže. Tak nevím, jestli je chyba v konkrétní rýži, nebo v mém čichovém orgánu, mně prostě jasmínová rýže "voní", jako by do ní nachcaly myši. S prominutím. Zaujalo mne to v souvislosti s tím, že pozoruji, že se tato rýže stává jaksi módní a někteří kuchaři jasmínovkou zcela nahrazují klasické formy rýže ve všech možných receptech, takže kupříkladu naše místní restaurace již dělá italské rizoto s parmazánem jen z jasmínové rýže, tutéž také podává jako přílohu k českým jídlům v poledním menu... a jsem jediná, komu to přijde divné (protože dostat na stůl rizoto, které je cítit tou myšinou, posypané parmazánem, je na mne prostě už silný kafe). Čuchám to tak jen já? Skutečně někomu jasmínová rýže voní po oříškách? Dali byste si ji k roštěnce nebo do rýžového nákypu?
|
Rodinová |
|
(19.10.2015 13:49:27) ZZeno, mam bohate zkusenosti. Skutecne voni, bajecne, jestli po oriskach ... mozna. Ale musis natrefit na tu spravnou. Kupuju thajskou u nas u Vietnamcu 5 kg kolem 250 Kc. Vetsina, co koupis v ksefte fakt, smrdi mysinou a neda se zrat.
|
Žžena |
|
(19.10.2015 13:51:59) No já jsem oříškovou právě nikdy necítila. Maminka má právě těch 5 kg přímo od Vietnamců, takže jí vystačí na dost dlouho Rizoto (to české) už z ní dělá taky
|
Chloé |
|
(19.10.2015 13:53:57) Ja ji varim k asiiskym jidlum, k wokum apod. K ceskym jidlum klasiku. Rizoto z arboria nebo vianole.
|
|
Rodinová |
|
(19.10.2015 13:54:37) Tak ji ma od spatnejch Vietnamcu Vazne, taky jsem se odchylila a koupila blbe, nasledne vyhodila. To jist nemuzu. Jestli jsi nekdy byla v lepsi asijske restauraci, tak ta nejvyraznejsi vune tam (do sladka trochu, obilovinova jako vlocky treba) je jasminova ryze.
|
Žžena |
|
(19.10.2015 13:56:14) No a teď jak poznám ty správný Vietnamce Zatím všechny jasmínový rýže z různých zdrojů, se kterýma jsem měla čest, byly myší.
|
Rodinová |
|
(19.10.2015 13:57:36) V Kci u Modryho pavilonu. Ale musis si ji tam objednat, aspon tu velkou.
Dluzis mi za know how
|
Žžena |
|
(19.10.2015 14:01:16) Super, do Krče to mám jen 200 km
|
Rodinová |
|
(19.10.2015 14:02:36) ahaa, ja to myslela jako vazne minenou radu. Nevim proc jsem si myslela, ze jsi z Prahy
|
Žžena |
|
(19.10.2015 14:03:22) Byla jsem Už pár let jsem ale zpět na Moravě
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chloé |
|
(19.10.2015 13:51:22) Jasminova ryze je vyborna, ale musis vedet, kde koupit. Nejlip rovnou od Vietnamcu, supermarkety nebrat.
|
Žžena |
|
(19.10.2015 13:52:44) Přímo od Vietnamců jí právě máme pytel a já trpím jako pes, když se v baráku vaří
|
Chloé |
|
(19.10.2015 13:56:23) Tak ti ta vudne nesedne. Se mnou je to tezky (nebo spis lehky), malokdy mi nejaka vune vadi a sezeru naprosto vsechno.
|
Žžena |
|
(19.10.2015 13:59:36) No mne právě upřímně zajímá, jestli moje čichový buňky jsou vůči jakékoli jasmínové rýži předpojaté (může být, proč ne...), a nebo jestli to čuchám "reálně", masivně se používá nějaká hnusná jasmínová rýže a ještě si to lidi pochvalujou.
|
blbb |
|
(19.10.2015 18:53:24) Neboj, jsem na tom naprosto stejně. Prostě myšina a je mi z toho na bl..í.
|
|
|
|
|
|
Raduza |
|
(19.10.2015 13:55:19) Delam jen jasminovou ryzi. Jina mi nechutna. Jasminova mi voni. Ale ryzi, ne oriskama. To, co by mi smrdelo na rizotu, by byl parmazan. Ten mi pripomina zvratky.
|
|
kosatka2 |
|
(19.10.2015 13:59:24) Vždycky koupím 5 kilo nějaké "lepší" rýže a z toho pak dělám všechno. Spíš ale hledám dobrou a cenově přijatelnou basmati, kupuju na objednávku od pakistánců nebo odkud jsou, manžel se párkrát napálil a koupil jinde nějakou levnější a nebylo to ono. Jasmínovou jsme také měli, nesmrděla mi, ale jako oříšky taky ne. Obyčejnou nekupujem, manžel to neumí správně přichystat. Rizoto neděláme, ani to české, ani italské. ani rýžový nákyp. spíš jídla inspirovaná asií, mexikem, španělskem.
|
|
Persepolis |
|
(19.10.2015 14:05:06) Jasmínová rýže mi taky nijak zvlášť nevoní. Voní mi basmati a tu používám skoro všude. Jenom na rizoto jsem si zvykla kupovat kulatou rýži.
|
|
Cimbur |
|
(19.10.2015 14:18:22) Ona ráda přejímá pachy. Jednou jsem ji měla vedle brambor... Musíš ji uváženě skladovat. Pak je výborná a voní jemně.
|
|
Fren |
|
(19.10.2015 14:26:28) Byla jsem taky zklamaná z jasmínové rýže,dle názvu jsem naivně očekávala i podobnou vůni,ale ta je stejná,a i chutově,jako u té nejlevnější rýže,takže zase kupuji tuto.
No a jasmínová rýže v jídelním lístku - to objevili v hospodách jen další fintu,jak zvýšit cenu jídel zadarmo,snad si nemůže nikdo myslet,že tam opravdu dávají tu předraženou jasmínovou rýži místo té nejlevnější obyčejné,když to přitom vyjde na stejno v chuti i zápachu, i viditelně
|
|
Muumi |
|
(19.10.2015 14:28:21) Taky mi smrdí. Domnívala jsem se, že to je špatná šarže nebo to měl Vietnamec blbě skladovaný. Možná jsou špatné většinou. Mám ráda basmati, ta je dobrá vždycky.
|
|
withep |
|
(19.10.2015 14:31:47) Nevoní a nechutná mi jasmínový čaj, rýže nevím. Ale voní a chutná mi basmati. Jinou už ani nekupuju a zvykla jsem si na ni tak, že mi vlastně smrdí obyčejná rýže, zvlášť ta nejlevnější a/nebo z pytlíku.
|
Žžena |
|
(19.10.2015 14:33:53) Jasmínový čaj mi voní a chutná božsky, u té jasmínové rýže se teda nic ani vzdáleně připomínající jasmín nekoná
|
|
|
Epepe |
|
(19.10.2015 14:32:03) Smrdí trochu myšinou, ale mě to neva.
|
Rodinová |
|
(19.10.2015 14:32:52) Ale to nema, smrdet mysinou Jak rikam, voni uzasne, ale musi se umet koupit.
|
|
|
Bouřka |
|
(19.10.2015 15:14:26) Jo, já tam tu myšinu taky cítím, hlavně při vaření, ale jíst ji problém nemám, i když mě nijak extra neoslovila. Ale ke každému jídlu mi teda vhodná ňepřijde.
|
|
angrešt |
|
(19.10.2015 16:19:16) Nevoní mi oříškově, voní mi obilně. Ale v průběhu vaření, cca v první třetině přípravy, mi trochu smrdí jak mokrej hadr a pak to vyvane a vůně se změní v příjemnou. Myšinu v ní necítím ani ve fázi "mokrej hadr", ale možná, že myslíme tentýž nelibý tón, jen Ty ho tam máš víc a vnímáš ho jinak
|
angrešt |
|
(19.10.2015 16:21:03) Ale teda do evropských jídel ji v žádném případě necpu, to se nehodí, má fakt odlišné aroma. A taky konzistenci, do risotta je úplně nevhodná jak kvůli chuti a obsahu škrobu, tak hlavně kvůli tvaru, princip risotta je míchání a při míchání se dlouhé rýže lámou.
|
|
|
Vanka |
|
(19.10.2015 16:20:54) Jasmínová od Vietnamců smrdí/voní stejně jako ta koupená v obchodech. Mírné rozdíly vůně registrují jen machři na čich. Dělala jsem z ní pokrm podobný rizotu a jde to, musí se hlídat, ale arborio je dle mého výrazně lepší.
S tou vůni je to hlavně o zvyku. Po několikátém uvaření už vám ten smrádek vadit nebude. Ale já na tu "čínu" asi nikdy nebudu a středomořské typy rýže mi budou asi vždycky chutnat víc.
|
Vanka |
|
(19.10.2015 17:19:00) Já tu vždycky něco fofrem napíšu a pak se děsím to vyzní. Takže pokud se některý zoufalec dočte až sem: jasmínová rýže jako rizoto znamená, že jsem zesklovatěla cibulku na oleji, dala na to tu rýži, zalila vodou s trochou rybího vývaru a dusila pod poklicí. Před doděláním jsem nahoru přidala rybí file a asi 5 kousků krevet, znova přiklopila. Když se file a krevety podusily, tak jsem je vyndala, file pokrájela, krevety oloupala a vrátila do udělané rýže. Tedy byl to prazvláštní postup, ale mě se prostě nechtělo běžet nakupovat a potřebovala jsem zdělat file z mrazáku (do omáčky k těstovinám by toho bylo málo). No a doma byl pytel jasmínovky od vietnamců, která už nám pomalu lezla krkem.
Závěr je, že jasmínová rýže takto udělaná je prostě ve stylu rizota a není to ono. Komu vietnam, čína či thajsko leze krkem, tak má smůlu. Vlastně to znamená, že mi ta jasmínová smí do baráku už jen v mini sáčcích.
|
|
|
Maťa. |
|
(19.10.2015 17:16:32) Mne jasmín ako kvet voní. Ale vo všetkom inom mi smrdí...
|
|
Velšice |
|
(19.10.2015 19:21:48) Mně "voní" jako myšina.
|
Liškodlak |
|
(19.10.2015 20:26:16) Mám to stejně.
|
|
|
sylvaina |
|
(19.10.2015 21:29:00) Kupují jí dost pravidelně, páč mi chutná. Navíc je rychle vařená. Voní, ale jako myšinu bych to neidentifikovala. A tedy ani jako oříšky. Přímo od Vietnamců jsem jí nakupovala nikdy, naopak třeba ta z půlkilových pytlíčků z Lidlu mi vyhovuje. Fajnšmekr a znalec nejsem, tuhle mám zkrátka ráda.
|
|
Tante Bante |
|
(19.10.2015 22:45:07) Používání jasmínové rýže do rizota nebo jako přílohy k českým hotovkám atd.. mi nevoní a podle mě to může dělat jen kuchařský troglodyt. Ale jinak mi jasmínová rýže voní, dobrá jasmínová rýže. Mám ji ráda s asijskými jídly -tj. připravenými na asijský způsob z asijských surovin. U nás doma máme rýži rádi, používám asi šest druhů podle účelu. Znám lidi, kterým jasmínová rýže smrdí. Nepřijde mi to nijak divné, mně zase smrdí koriandrová nať nebo kopr tak moc, že to nesnesu, neovladatelně mi to zdvihá žaludek. O tvarglích ani nemluvě...
|
|
Termix |
|
(19.10.2015 23:05:50) Nikdy jsem ji neměla moc ráda. Včera jsem ji ale shodou náhod koupila, jestli se mi nezměnila chuť. Já osobně miluju Basmati a jinou jsme doma už mnoho let neměli.
|
|
Marika Letní |
|
(19.10.2015 23:15:42) Vůně jasmíu je má oblíbená, ale j.čaj i j.rýže mi voní jinak, ne tak libě.
Jasmínová rýže mi chutná, ale nevoní mi ani po oříškách ani po ničem jiném. Myšinu v ní necítím, neb nevím, jak jsou myši cítit Každopádně mi nejvíce chutná basmati.
|
koa |
|
(19.10.2015 23:22:28) Ha, tak když kolegyně nařkla jinou kolegyni, že její rýže smrdí myšinou, nepominula se, jak jsem si v duchu říkala, někteří lidé to z jasmínové rýže cítí. Jasmínovou rýži mám moc ráda, ale ta od Vietnamců mi tolik nechutná ani nevoní, nejraději mám z lidlu, prodávají ji v půlkilových krabičkách, voní už když ji sypu do cedníku.
|
|
|
|