| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Těsto na vánočku den předem

 Celkem 37 názorů.
 Hanka-1978 


Téma: Těsto na vánočku den předem 

(20.12.2014 19:55:24)
Potřebovala bych poradit ohledně těsta na vánočku. Vánočku budu péct 23. prosince, ať máme na štědrý den na snídani. A chci se zeptat - může se zadělat těsto den předem? Že bych si těsto udělala už 22. večer a 23. ráno bych pak pekla. Jde mi o to, že toho 23. 12. máme docela nabitý program, a tak bych to pečení ráda uspíšila. Protože kdybych zadělala těsto až 23. ráno, tak než mi to nakyne, než to "ušulám", pak by se ještě měla nechat vánočka před pečením řádně nakynout... a já nechci toho 23. vstávat v 6 ráno, abych stihla vánočku upéct během dopoledne. Je tady tedy někdo, kdo si těsto na vánočku zadělává den předem a nechává kynout přes noc? Díky moc za názory.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 19:59:07)
Přes noc to musíš nechat kynout v lednici, pak vyndat umotat vánočku a nechat v teple dokynout.
 Hanka-1978 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:01:28)
Aha, tak v ledničce jsem ještě kynuté těsto neměla. A ono to v té ledničce přes noc nakyne?
 neznámá 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:04:05)
Nakyne, někdy až moc.~t~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:04:52)
Tady je to pěkně popsaný: "Pokud máte rádi k snídani teplé rohlíčky a nechce se vám vstávat o několik hodin dříve můžete si večer těsto zadělat (stačí opravdu jen zadělat, kynout nemusí), vytvarovat rohlíky, dát na plech a přikryté mikrotenovým sáčkem nechat kynout v lednici nebo stejně chladné místnosti. Vzhledem k tomu, že ochlazování těsta je pozvolné budou kvasinky ještě nějakou dobu pracovat a rohlíky tak nakynou. Přibližně za 3 hodiny se těsto ochladí natolik, že kvasinky přestanou být aktivní. Nemusíte se obávat toho, že by tím těsto ztratilo na kvalitě naopak v těstu se plně rozvinou všechny chuťové vlastnosti a rohlíky tak budou lepší. Ráno stačí vytáhnout nachystané plechy do tepla a než se nám stačí dostatečně předehřát trouba kvasinky se opět proberou a začnou pracovat.
Tento postup můžete použít nejen na rohlíky, ale i na loupáčky. "
Zdroj:http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=257
S vánočkou to funguje stejně.
 Hanka-1978 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:06:32)
Jé, moc děkuji, tak to asi vyzkouším :-) Letos peču vánočku i pro rodiče, tak doufám, že se to povede!
 Simeona+3 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:38:22)
Teorie pěkná, ale tohle se mi ještě nikdy nepovedlo. Chleba kynutý v lednici nebyl nikdy vykynutý tak, jako když kynul normálně, rohlíky dtto. Necháváte třeba chvíli venku ? Nebo jak to děláta, že vám vykyne ? A vánočka speciálně, je to těžké, mastné těsto, i venku mi kyne půl dne.
 Hanka-1978 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:39:18)
No, tak teď nevím... asi raději budu vstávat v 6 ráno a zadělávat těsto...
 neznámá 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:43:44)
No právě na vánočka, tedy neošizená, se spoustou másla a žloutků je z pomalu kynutého těsta chutnější. Ošizené těsto bych asi taky do lednice kynout nedávala, tam mám pocit, že je chutnější při rychlém kynutí, třeba v pekárně.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:49:18)
Přiznávám, že s vánočkou jsem to nezkoušela, protože se mi nevejde do lednice, uvažuju, že to zkusím letos, protože na balkoně je počasí jako v lednici. Ale rohlíky i chleba v pohodě.
 adelaide k. 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:57:07)
Je potřeba mít vychytané místo v lednici. Prostě na tu " nejteplejší" poličku. Pak to vykyne jak má.
 úča 
  • 

Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 21:06:58)
Hlavně jde o to, že těsto musí kynout dvakrát.
Lednice je OK, používám i na vánočky, ale pak to vyndat, uplést a nechat podruhé kynout v teple, netrvá to nijak tragicky dlouho, když se postaví plech na sporák a pod ním se rozehřívá trouba, jde to celkem rychle.
 Uarda 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:00:06)
Těžko si představit kynuté těsto den předem. Vánočku peču z normálního koláčového těsta. Samozřejmě to chce čas. Ráno zadělám a vánočka je v 10:30.
 neznámá 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:00:14)
Večer jí zadělám, těsto strčím do lednice a ráno umotám a nechám dokynout.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 20:55:55)
Myslím, že kdyby měla pekárnu s odloženým startem, nebude se tady tak ptát ~;) I když já jsem radši u toho, když míchá, ono je kolikrát třeba trochu mouky přisypat i u ozkoušenýho receptu.
 Saamajna 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 21:20:17)
Pred casem jsem vyzkousela na zdejsi doporuceni to kynuti v lednici pres noc.

Byla to ta nejuzasnejsi vanocka.
Od te doby jedine tak!
 Saamajna 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 21:39:49)
Tenhle recept:

http://www.toprecepty.cz/recept/1092-cukrarska-vanocka-mazanec/

(jen 2 zloudky...)
 Fren 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 21:34:05)
Já dělám tu poctivou,kynutou dle recptu mojí mamky ababičky,snad ještě dle Sandtnerové,a těsto se má nechat kynout 3/4 hod,zapléct vánoču a zase nechat kynout 3/4 hodiny a pak dát péct.Takže bych si to rozhodně nelajzla nechat takhle přes noc.Taky ji máme 24.ráno a 25.ráno.Pěkně k tomu čaj s rumem,je to mnamka!
 Peppa 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 21:40:14)
Fren, nechceš se podělit o recept? Mám nějaký z MMB jakože nejlepší těsto na vánočku - no není špatná, ale ještě to prostě není to ONO..
 úča 
  • 

Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 22:21:43)
Na MMB jsem jednou právě kvůli receptům koukala, je to jen můj osobní dojem, ale přišlo mi, že recepty na bezva mňamky nejlepčí na světě tam posílají ženské, které neumí vařit a asi ani nerozumí jídlu.
Sandtnerové kuchařka se dá koupit. Doporučuju, dá se podle ní vařit i dneska, ale hlavně jsou to tak kvalitní předpisy, že se dají použít jako základ a pracovat s nimi. To samé technologie.
 Peppa 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 22:44:37)
Tak to asi zrovna nebude ten případ, ona fakt není špatná, těsto je dobré i syrové, hezky se s ním pracuje a např. moje máma, která nikdy vánočku sama nepekla, z ní byla nadšená, mně taky chutná, jen bych si ji představovala vláčnější. Ale každá trouba peče jinak, možná jsem ji jen přepekla ~d~
 úča 
  • 

Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 23:01:53)
Zkus udělat tu Sandtnerku.
 úča 
  • 

Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 23:01:53)
Zkus udělat tu Sandtnerku.
 úča 
  • 

Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 23:58:48)
Zapomněla jsem droždí- čerstvé, na půl kila čtvrtinu kostky.
 úča 
  • 

Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 22:17:48)
Dělám právě Sandtnerové recept, kynu to přes noc v lednici, zapletu, druhé kynutí na sporáku.
Rozpis je, pokud si dobře pamatuju v původní podobě 1/2kg mouky hladké s polohrubou, čtvrt litru smetany, tři žloutky, sůl, vanilka, citronová kůra, rozinky, mandle loupané usekané, 12dkg másla, 8dkg cukru.
Já dávám jen hladkou mouku a přidávám ještě citronovou a pomerančovou kůru nakládanou do rumu, ve kterém mám i ty rozinky.
Zapletená se potře vajíčkem, posype plátky mandlí a rovnou to i pocukruju, udělá to takovou krustičku.
Tip: Vybuduju tu vánočku jen ze dvou pater, čtyř a třípramenného. Je to hezké i tak, lépe a snadněji se to peče, nemusí se to fixovat špejlemi atd.
Pokud by to někomu připadalo jako znevažování tradic způsobené tím, že jsem učitelka, tak se omlouvám předem za herezi.
 Fren 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 23:48:15)
holky,tak já to mandlema nesypu,protože to nedělá dobrotou při pečení,není to celkem k ničemu,dávám jen do těssta.

Tady je ten recept pro Pepu ale pro ostatní:

500 gr polohr.mouky
150 gr másla
1/2 lžičky soli(ale dát nakonec až po kvásku)
100 gr cukru
1/2 vanil.cukru
25-30 gr droždí
1/4 l mléka - to nedávat vše,něco z toho nechat na KVÁSEK:sem dát ještě trochu polohr.mouky(1 lžička) a 2 lžičky cukru,roozdrobit droždí a zalít vlažným mlékem(necelá půlka hrnku).Kvásek je asi za 10min.

Poté vlít kvásek do těsta,přidat 2 žloutky,80 g rozinek a 50 gr mandlí

Po vypracován ítěsta dát těssto na pomoučený vál a znovu vypraccovat.Pak těsto nechat pod utěrkou nechat kynout asi 3/4 hod.Uplést vánočku,dát na aplech,nechat opět kynout 3/4 hod,potřít vejcem.

Poznámky: s mlékem do těsta opatrně-dle hustoty těsta!
Dát do hodně rozpálené trouby!
Péct na necelých 200 st uprostřed trouby.

Dělám většinou z dávky a půl,vyjde z toho vánočka na celý plech,pletu copany ze 4,3 a 2.
Dost často se mi stane,že vánočka při pečení se jaksi rozjede spíš do šířky,že neni moc vysoká,což ale nemění nic na výorné chuti.

Dovolila jsem si sem dát recept takový polopatický,jak ho mám napsaný i já,protože nejsem zrovna nejzdatnější pekařka a zrovna vánočku dělám jen na vánoce.

Dobrou chut!~3~

 Simeona+3 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(21.12.2014 9:10:30)
Recept máme podobný :-). Dřív jsem taky pletla ze 4,3 a 2 pramenů a rozjížděla se mi, ale loni jsem, na tip od rodiny, na youtube vyhledala pletení vánočky z 8 pramenů zároveň, není to složité a vypadá to krásně a ještě tam odpadá to sjíždění a ztráta tvaru.

třeba tady : https://www.youtube.com/watch?v=o5zHZ4Wkw_I
 Fren 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(21.12.2014 9:44:02)
Simo,zkoukla jsem video,to je hrůza,bylo to jak chobotnice,tys už to zkoušela z osmi?Ale hned jsem se na YT podívala i na pletení ze 6,což bych si snad už troufla,nicméně sebekriticky jsem to musela ukončit tak,že zvítězí zas klasika,bo na pokusy fakt čas nebude.Na dalším videu to dělali jako já až na to,že do vrchího copanu a prostředního napíchai špejle,což tak uděllám a vánočka se jim nerozjela.
 Simeona+3 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(21.12.2014 20:03:59)
Jen to vypadá složitě, je to jednodušší než cop. Jestli ji nespálím, dám foto :-). Pekla jsem jednu bezlepkovou (to je teda mazanec, bez lepku se mi to nepodařilo zaplést) a dvě normální.
Ad špejle - mně to právě padalo i se špejlema.
 Peppa 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(21.12.2014 15:10:25)
Fren, díky za recept:-)
 Fren 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(21.12.2014 15:25:50)
rádo se stalo,alespon jsem ho nepsala zbytečně.A dej vědět,třeba do mailu,jestli tedy to budeš dělat podle mého receptu,jak to dopadlo a chutnalo(adresanova@seznam.cz),díky.~;)
 Peppa 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(21.12.2014 16:34:05)
Jj, už se míchá těsto, je dobré, to dělá to máslo :) Díky!
 Peppa 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(22.12.2014 10:40:35)
Fren, píšu sem, snad se zakl. nebude zlobit... Tak vánočka je hotová, ale asi jsem ji zase přepekla, má takovou hodně upečenou krustu, takže příště snížím teplotu. Krustu křoupá MM, hmota uvnitř zase chutná mně, takže dobrý :-) Jo a jak ji prosímtě uchováváš, aby neztvrdla?
 Fren 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(22.12.2014 22:17:51)
díky za zprávu~;). Já uchovávám vánočku v troubě.Prozatím jsme měli vždy 2 a to jsme je stačili v 5 lidech celkem rychle i sníst.
Letos doveze jednu vánočku i moje mamka,takže budou 3,když zbyde více,nakrájím na plátky a dám do mražáku.~3~
 zerat 


Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 22:27:03)
Nemáš pekárnu na chleba? Já 23. při chystání ryby, salátu... nandám věci na vánočku do pekárny a za 2 hodiny těsto vyklopím, upletu vánočku, pak mám téměř hodinu, kdy mi kyne v troubě, čas se věnovat jiným věcem... pak jen pomašluju vajíčkem, posypu mandlemi a šup s tím do trouby... Fakt je to nejméně náročná věc upéct vánočku. Peču ji minimálně 12x do roka a je senzační jako vatička ~R^
 Hanina 
  • 

Re: Těsto na vánočku den předem? 

(20.12.2014 23:58:10)
Zadělej těsto a nech ho v chladu. Ráno upečená bude taková, že neodoláte. Mám vyzkoušené a je to nejlepší pečení.
 bl 
  • 

každý rok už cca 25 let 

(21.12.2014 17:06:49)
Kolem půlnoci 23. umíchám těsto, nechám někde, kde je trochu chladněji (dnes už sklep, v paneláku to byla ložnice, spíme s otevřeným oknem). Ráno v šest je stejně potřeba jít se psem, takže tenhle den jdu já - resp. než se pes vzbudí, uplantám rychle vánočku, posypu mandlema, zapnu troubu. Za dvacet minut jsem zpátky, vánočku překrytou alobalem šupnu do trouby a jdu si lehnout. V půl osmé mě vytáhne z postele vůně, oddělám alobal a za cca dvacet minut je hotovo. Uvařím si kávu a čekám, až ostatní vytáhne vůně vánočky a purpury z postele. Dělám vánočku z 80.ti dkg mouky, je opravdu veliká. Některé roky v poslední době se mi kapku nelogicky rozjede, přitom zcela identicky dělám kolem Mikuláše tzv. probeštyk (říkávala moje prababi), ten je OK vždy. "Majstrštyk" na štědrý den mě asi občas chce připomenout, že nic není samozřejmé, ale doby, kdy jsem z toho byla nešťastná, jsou dávno pryč.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.