| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Uzené maso

 Celkem 14 názorů.
 Emko+2 cácorky 


Téma: Uzené maso 

(21.6.2014 14:28:01)
Ahoj,
mám asi pro vás hloupý dotaz, ale já si nevím rady ~f~
Normálně kupuji uzené maso jako hotové - pouze na páře ohřeji, případně nakrájím a dám zapéct s těstovinami nebo bramborem.
Ale teď jsem vytáhla z mrazáku uzené maso a ono se tváří syrově ~e~ Jak na něj? Vařit? Na páru? Do trouby? A jak dlouho ho dělat - je ho velký kus - krkovice bez kosti něco přes kilo.
Výsledkem by mělo být uzené, br.knedlík a špenát ~t~
 Puma 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 14:33:17)
Já bych vařila.
 neznámá 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 14:43:35)
Já dávám na páru, mamka přikryté peče.
 Puma 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 15:10:08)
Když je málo prouzený, je syrový. Proto je některý nutný vařit, protože případný svalovec či jiný parazit stále žije.:-) Snad se nepltu.
 neznámá 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 15:15:43)
Protože každý udí jinak, na jinou teplotu, taky jiné než naše maso radši tepelně upravím. Rozdíl je i mezi uzeným masem u řezníka, některý udí studeným kouřem a některý už má maso tepelně upravený.~d~
 angrešt 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 15:26:43)
Ne, to samozřejmě není "fuk", jednak z hlediska konzistence (že se něco nekazí neznamená, že to změkne), jednak z hlediska infekčního, uzení studeným kouřem nic neudělá např. parazitům, zauzení nedělá nic ani řadě bakterií.
Uzení studeným kouřem se jako konečná úprava bez dalšího vaření používá u výrobků sušených, u předuzovaných to dostatečné samozřejmě není. Klasikou studeného uzení je třeba pravá anglická šunka a anglická slanina (ne to u nás), která je pouze pro vůni a chuť lehce zauzená, ale jinak určená samozřejmě k telepné úpravě.
 angrešt 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 15:34:32)
Tak buď udí teplým kouřem, nebo to pak jíte syrové, co já vím? Jen vidím, že sebejistota Tvého projevu je přímo úměrná Tvé absolutní nevědomosti o dané věci. Prázdný sud nejvíc duní.

Varianta první je pravděpodobnější, udírny na studený kouř jsou v Čechách spíš raritou, potřebují obvykle délku rozvodu kouře v řádu cca 7 - 10 metrů, aby se kouř dostatečně zchladil, a viděla jsem to jen vzácně.
 hgfjdmh 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(22.6.2014 9:34:22)
U nas je u uzenyxh mas cedulka s tim ze je to urceno k tepelne priprave u spotrebitele. Zrovna v patek jsem to procitala pri stani ve fronte :-)
 Pečená sušenka 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 22:25:09)
muj dedecek i muj tchan udi studenym kourem jak maso, tak klobasy. Nikdy nic nevarim, pouze ohreji maso ve vrouci vode na par minut nebo vyjimecne v pare.
Maso je mekke a vyborne.
 neznámá 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 15:27:11)
Nevím, u nás udí nuž. Co vím, tak chvilku proudí na větší teplotu a pak udí několik hodin někdy třeba dva dny na nízkou. Taky už se stalo, že některý kousek byl vevnitř syrový.
Náš řezník má zas dva druhy uzeného u jednoho je psáno tepelně neopracovaný výrobek.
Já když vidím jak dlouho se maso nakládá, kolikrát mi lidí líčí jak už je na konci zasmrádlé, tak cizí provářím vždy.

 neznámá 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 15:30:08)
A právě pro ten proces to dělají, výsledek už je jen třešinka na dortu.~t~
 angrešt 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 15:20:39)
Úplně normálně, stačí, když není uzené teplým kouřem.

Já uzené obvykle vařím a tu vodu potom vyleju, zbavím se tím aspoň části dehtových sloučenin. Pečené mi moc nechutná.
 Emko+2 cácorky 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 16:06:48)
Děkuji za radu!
Můžu se zeptat jak dlouho asi vařit - krkovice v celku něco přes kilo. Je mi jasné, že je to individuální, ale tak od oka :-)

Já normálně jím asi uzené maso syrové, když je to takové to klasické uzené. Ale tohle je měkké jako normální maso akorát voní kouřem ~;)

 Feliz 


Re: uzené maso - jak na něj? 

(21.6.2014 19:33:49)
Udíme ho doma a i tak ho vařím, dokud se nerozpadá:-)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.