| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

domácí šunka - stačí 70°C?

 Celkem 12 názorů.
 Jája s čápátkem 


domácí šunka - stačí 70°C? 

(22.4.2014 12:34:02)
podle receptu se domácí kuřecí šunka vaři na 70°C, babička ji vařila takto pro jistotu 3 hodiny, tj. asi o hodinu déle, než se má, je dobrá, jen se chci zeptat, jestli ji může i batole, tak nějak mi tam chybí to "převaření" masa na 100°C
 Felisín 
  • 

Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(22.4.2014 13:05:40)
Šunku vařím na 80, v hrnci mám teploměr a hlídám. Vařím cca 2 hodiny. Nesmí se to vařit na 100°C, ale už si nepamatuju proč.
 Krabatka 


Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(22.4.2014 13:10:00)
No protože by to nebyla růžovoučká šunka, ale obyčejné bílošedé vařené maso.~:-D
 margotka78 alias shit-roller 


Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(22.4.2014 13:26:01)
ani masi v udírnách se neupravuje na 100 st.
Většinou stačí kolem 80 st, ale nevím , jak dlouho. Bakterie se ničí při těchto stupních dosažených nějakou dobu
 angrešt 


Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(22.4.2014 14:07:28)
Záleží na vnitřní teplotě masa. Staré šunkovary neměly možnost zasunutí teploměru dovnitř, takže se měřila teplota vody, tj. ta byla 80 st., aby se bvnitřek masa prohřál na bezpečnou teplotu (to je něco kolem 67 st.).

Pokud byla šunka opravdu zcela prohřátá v celé hmotě nad 67 st., tak by ji teoreticky batole mohlo v ten den, dky byla udělána.
Další dny pouze tehdy, pokud byla dělaná s nitrosolí (praganda, ale i jiné názvy), tak batoleti lze.
pokud bez nitrosoli , tak batoleti další dny ne a dospělým max. 3 dny.
 Jája s čápátkem 


Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(22.4.2014 17:31:02)
angrešte, děkuju moc, babička do toho strkala teploměr, mělo to 73°C uvnitř, pak ještě vařila dál. uvařila večer a dítě to mělo na oběd, ještě jsem to tedy opekla na pánvičce, tak snad to bude v pohodě. s tou nitrosolí by to už pak nemělo význa,, babička šunku dělala proto, aby dítě nitrosůl nemuselo...
 angrešt 


Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(22.4.2014 17:48:30)
73 je v pořádku:-). Ale pokud je bez nitrosoli, tak už to dál batoleti nedávej, ani opečení nestačí. Nitrosůl je tam kvůli botulismu. Bez nitrosoli je šunka, vzhledem k tomu, že se nepřevařuje a navíc je namačkaná a v obalu (obvykle tlačnekové střívko) a tím pádem dosti anaerobní, velmi riziková.
 Jája s čápátkem 


Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(22.4.2014 22:01:31)
dobře, takže dítěti ideálně ihned po dovaření a pak už ne, jestli to dobře chápu? a dopělí OK? nebo jako kojící matka bych to též neměla?
 angrešt 


Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(23.4.2014 10:37:52)
Šunku bez nitrosoli je nejlepší vůbec nedělat. Já vím, že je to teď děsná móda, jenže rozum se při tom hurá šíření vytratil.
Vpodstatě už po 24 hodinách začíná clostridium pracovat. Tj. správně by ji neměli jíst po více než cca dni až dvou ani dospělí. Proto jsme psala max. třetí den. Ale dítěti můžestačit i mnohem menší dávka, takže tomu já bych to nedala ani druhý den. Teda já sama bych mu takovou věc nedávala vůbec.

Když chceš dávat dítěti věci bez nitrosoli, tak mu nedávej žádnou šunku, to je naprosto zybtečná potravina pro dítě. Riziko šunky bez nitrosoli vysoce převyšuje riziko plynoucí z nitrosoli. Šunka byla "vymyšlena", aby se maso nemuselo hned sníst, ale uchovalo se o něco déle v době bez lednic a mrazáků. V dnešní době je šunka, stejně jako jiné uzeniny, smysluplné leda někde na výletě nebo chatě. Jinak je to jen chuťová zpovykanost (neříkám, že nejsem sama zpovykaná ~;)). A ta nitrosůl je tam nutná z bezpečnostních důvodů. Nedává se tam pro barvu (to až druhotně, protože si na ni konzumenti zvykli jako "správnou šunkovou", ale v počátcích používání nitrosoli to bylo vnímané spíš jako vzhledová vada), ale jako ochrana.

Pokud máš potřebu dávat batoleti něco masitého na chleba, normálně důkladně upeč nebo uvař libové maso, třeba obalené v bylinkách, nebo předem marinované, vychlaď a pak krájej na tenoučké plátky. Asi jako italské vitello tonnato. Plátky dáš pak úplně normálně na chleba. Batole k životu žádnou šunku nepotřebuje. Dospělý teda taky ne, ale už je zmlsaný ~:-D

 Jája s čápátkem 


Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(23.4.2014 17:46:23)
děkuju moc za informace ~x~ nemám potřebu dávat batoleti šunku, měl období, kdy ji vyžadoval, protože ji viděl u táty na chlebu, ale teď mu stačí chleba s čerstvým sýrem, nebo s marmeládou :-)
 angrešt 


Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(23.4.2014 18:55:36)
Tak to je pak jasný :-)
Ale fakt můžeš vyzkoušet to maso, já to dělám synovi běžně, normálně na chleba s máslem na tenoučké plátky nakrájenou (fakt krájím tence jak šunku, vždycky přebrousím předem nůž) třeba studenou vepřovou kýtu. Upeču ji v poledne a večer ji dostane na chleba, popř. ještě klidně další den na svačinu.
 Jája s čápátkem 


Re: domácí šunka - stačí 70°C? 

(23.4.2014 20:07:38)
nojo, jenže Ty to umíš upéct :-) já to usuším... kdysi jsem zkoušela to maso pomalu vařené v mlíce a stejně to byl sušák :-)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.