Marky + 2 |
|
(28.3.2014 10:48:07) Všechny vás zdravím a prosím o rady. Dostala jsem kameninovou/keramickou? formu na bábovku. Dvakrát jsem v ní pekla, ale pokaždé to dopadlo stejně, bábovka nešla vyklopit, dostala jsem ji ven po částech. Máte někdo nějaký fígl na to, aby šla bábovka normálně vyklopit? Moc díky!!!
|
Viola |
|
(28.3.2014 10:51:49) Jak/čím vymazáváš/ vysypáváš?
|
Marky + 2 |
|
(28.3.2014 12:13:58) Klasika, olej a mouka - polohrubá. Říkala jsem si, jestli třeba nenechat úplně vystydnout? Ale podle toho co píšete, tak hlavní bude to vymazání a vysypání...
|
Viola |
|
(28.3.2014 12:41:44) Zásadní chyba je olej. S tím se mi nevyklápěla ani ta super forma po prababi. Zkus máslo či Heru, něco co je pevné a nestéká a na to hrubší strukturu než je hrubá mouka, zkus přesátou strouhanku. Funguje mi i vysypání kokosem u kokosové bábovky, ten je taky o dost hrubší než mouka.
|
Viola |
|
(28.3.2014 12:45:16) Teď teprve čtu znova - mouka polohrubá, no to už je úplně na nic. Když už, tak aspoň hrubou a i to je tak na hraně. Vřele doporučuju tuhý tuk a přesátou strouhanku.
|
Marky + 2 |
|
(28.3.2014 14:04:28) Věděla jsem, že někde bude chyba
|
|
Jája | •
|
(28.3.2014 14:20:25) Violo, tuhý tuk? To je právě to, proč to nejde vyklopit! To používala moje maminka a vyklápělo se těžko. Od té doby, co používám olej a hrubou mouku, vyklopím všechno bez problému.
|
Viola |
|
(28.3.2014 14:37:54) S kameninovou bábovkou mám opačnou zkušenost.
|
|
|
|
|
|
|
dadlenka |
|
(28.3.2014 10:54:00) tak já mažu olejem nebo máslem, vysypávám strouhankou, nebo hrubou moukou a když se bábovka upeče, tak celou formu zabalím do mokré utěrky, zastrčím ji i do té díry a za chvilku je venku v pohodě
|
|
luthienka |
|
(28.3.2014 10:54:07) zkus zpočátku tucnejsi těsto a hondne vymazat. také nemyj v mycce. a keramika se proste musí "vypéct"...
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(28.3.2014 10:55:53) To jsem zvědavá, co Ti kdo poradí, mně se to nepovedlo nikdy, tak jsem to vzdala.
|
Viola |
|
(28.3.2014 11:04:47) Vymazat pečlivě poctivě máslem nebo Herou (co kdo je zvyklý používat), ale musí být máslo fakt všude, v ďolíkách i kopečcích, pak vysypat přesitou strouhankou. Upéct bábovku, nechat chvilku odstát/vystydnout, případně zabalit do mokré vyždímané utěrky a pak vyklopit. Já nebalím a nenechávám odstát ani moc dlouho, ale formu mám víc než stoletou po prababičce, ta v ní pekla ještě za první války v troubě na dříví a s pecí (jako spával hloupej Honza). A samozřejmě nemýt v myčce.
|
|
holka anonymka |
|
(28.3.2014 13:52:53) taky se mi to nikdy nepovedlo, tak jsem formu po letech odložila a koupila silikonovou - ač ty "plasty" nemám ráda. Ale jinak to nešlo :-(
|
|
|
Katka. |
|
(28.3.2014 12:18:09) Peču skoro 20 let jen v kameninových formách, vymažu pořádně máslem, vysypu polohr. moukou a nikdy se mě nestalo, že by nešla bábovka vyklopit. Vyklápím STUDENOU bábovku
|
Viola |
|
(28.3.2014 12:48:05) Když vysypeš ne polohrubou, ale hrubou nebo ještě líp jemnější strouhankou či kokosem, vyklopíš i teplou (ne horkou).
|
|
|
Krabatka |
|
(28.3.2014 12:30:31) Vymažu máslem, vysypu kokosem. Vyklápím vychladlou, nebo ji prudce schladím ve studené vodě, když ji chci ven hned.
|
|
Romča75 |
|
(28.3.2014 12:54:57) Peču v kameninový-vymazávám herou a vysypávám strouhankou...vyklepávám po schladnutí...vždy je to OK.
|
|
Janina | •
|
(28.3.2014 14:05:56) Já mám takovou už cca. 10 let od maminky a bábovka se pokaždé povede. K formě jsem dostala radu - umývat jen čistou teplou vodou - nepoužívat žádný saponát.Vymazávám sádlem, máslem i olejem - dle typu bábovky a dostupného tuku v domě....
|
|
Lída+2 |
|
(28.3.2014 14:52:25) Marky + 2 , rozpust si kousek, másla, hery....nevím čeho...vezmi mašlovačku, silikonový štětec, vše důkladně vytři, nech maličko zatuhnout a vysyp hrubou moukou...už tehdy od pohledu uvidíš jestli jsi někde nevynechala.
|
Marky + 2 |
|
(29.3.2014 20:19:58) Všem děkuju moc za typy, vyzkouším a uvidím!
|
|
|
NovákováM |
|
(29.3.2014 0:16:25) souhlasím s holkama.
Vymazávám mašlovačkou a olejem... a vysypávám hrubou moukou nebo strouhankou.
Když ji vyndám z trouby, otočím ji vrchem nahoru a přikryju utěrkou namočenou ve studené vodě a vyždímanou.
Odlepí se vždycky, ale třeba trvalo, než jsem zjistila správné dávkování, aby forma po upečení byla plná a nepřetekla. Když je po upečení těsto do 3/4, tak se občas stalo, že se bábovka "utrhla" - prostě kousek zůstal ve formě, to taky nepotěší.
|
|
Vašek V | •
|
(14.1.2016 13:19:16) Zdravím, pokud to byla plechová forma s keramickým povrchem např. z Lidlu, tak se není čemu divit. Keramika není kvalitní. Z kvalitní kameninové formy s glazurou to vypadává skoro samo Pořádné formy mají třeba zde: http://www.fajnyobchudek.cz
|
|
Keramikaportal starý pán tři děti | •
|
(23.3.2016 4:23:45) Děvčata,všechny Vaše recepty jsou dobré,ale důvod proč nejde ven je špatnej..Zakopanej pes v tom, proč Vám nejde bábovka z keramické formy ven,je v tom,že formu myjete v myčce,anebo saponátema. Ty Vám formu odmastí tak,že se Vám Vždy přilepí. Dejte ji před použitím na 10 minut na 200stupnů do trouby jen tak prázdnou vypálit,nechte vychladnout, a pak používejte. P.S.Naše báby tyhle myčky a saponáty neměly,a formy jenom vytíraly ubrouskem.AŤ Vám to peče
|
|
|