NovákováM |
|
(20.3.2014 20:38:23) Vím, že jsou tu zkušené zahradnice s fůrou dobrých nápadů.
Hledám tipy na keříčky s jedlými plody, ideálně - rovnou jedlými, ne až ku zpracování dalšímu.
Máme malinu, ostružinomalinu, kanadskou borůvku, angrešt, rybíz, lísku. Co dalšího se dá sbírat a rovnou jíst? Leccos jsem vygooglila, ale s mnoha plodinami nemáme žádné zkušenosti. Máte nápad? Našla jsem dřín, mišpuli, bez, šípkovou růži... - nic z toho jsem nikdy z keře přímo nejedla.
Stromky a víno, prosím ne, podstatné máme také.
A velké díky.
|
zerat |
|
(20.3.2014 20:40:51) Pěstuje ségra... http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/aronie-sladka-a-zdrava-pestovani-sklizen-sirup-vino-marmelada/
|
NovákováM |
|
(20.3.2014 20:42:26) zerat, tu jsem našla taky. Ale asi blbě pochopila. Dá se jíst i prostě jen při sklizni z keře? Jak to chutná? Bez toho, abych dělala sirupy, marmelády atd.?
|
zerat |
|
(20.3.2014 20:51:00) Terezo, já jsem z ní měla jen marmeládu, a tu ségra ještě míchala tuším s rybízem - dělá různé směsi. Za čerstva jsem ji od nich nejedla... nicméně o jejím zasazení taky uvažujeme, líbí se mi, že vydrží na stromě až do prvních mrazíků a že vydrží její plod dlouho i v lednici... a taky že není náročná na zeminu a líbí se jí sluníčko - pro nás je to ideální sazenička do svahu... Třeba napíše někdo, kdo ji zná, já bych opravdu lhala.
|
|
zerat |
|
(20.3.2014 20:52:49) Ale určitě se dá jíst přímo z keře to píšou i v tom odkazu, že je sladká když je dozrálá...
|
Mikeš+ 3 holky |
|
(20.3.2014 21:33:29) Jíst se dá, když jsi přesvědčená, že je to opravdu zdravé a super. Jinak obvykle chutná dost trpce, pro děti teda neatraktivní, dospělý se k takovému zobání taky nevrací s oblibou.
|
|
|
Lei |
|
(20.3.2014 21:07:53) dá se v pohodě jíst z keře, má specifickou chuť, takovou sladko svíravou.
|
|
|
|
Ivucha + 2 |
|
(20.3.2014 20:44:47) Moruše - my jí teda máme jako strom, měla by ale být i jako keř
Physalis (mochyně jedlá) - zkušenost nemám, ráda bych jí ale koupila - jen nevím kde. Poradí někdo?
|
angrešt |
|
(20.3.2014 21:55:42) Mochyně není keř, ale jednoletka, pěstuje se podobně jako rajčata, koupíš semínka a napěstuješ. já už pěstovala, listí rostlo vesele, ale neplodilo to. (teda ona ve své domovině je trvalka, ale u nás nepřezimuje).
|
|
NovákováM |
|
(20.3.2014 22:15:33) Mochyni jsem zavrhla, někde jsem četla, že není trvalá, ale díky.
|
|
|
neznámá |
|
(20.3.2014 20:47:09) Muchovník? Ale je jich několik druhů, některé jsou prý velice lahodný, my máme celkem jedlí, ale neoslní. Já čekám na moruše, třeba by mohly po letošní zimě něco urodit i na Vysočině a jedlí jeřáb - sice strom, ale celkem skladný.
|
|
Romulina |
|
(20.3.2014 20:50:59) My máme amelanchier laevis (muchovník hladký). Máme tedy stromek, ale prodává se i jako keř, má červené až fialové bobulky, moc dobré, dají se jíst přímo, bez jakékoli úpravy. Taky se mu říká borůvka amelanchierova. Na jaře krásně kvete, na podzim má oranžové a červené listí.
|
|
La Pepa |
|
(20.3.2014 20:52:56) josta nebo croma (mezi angrestem a cernym rybizem), moruse jsou taky fajn
|
|
Cimbur |
|
(20.3.2014 21:01:37) Bez za sýrová jedlý není, zkus dřínku.
|
|
NovákováM |
|
(20.3.2014 22:14:51) O té jsem četla. Vůbec nevím, co to je.
Ale je to tedy jedlé, jak to uzraje a sklidí se? Díky za tip.
|
angrešt |
|
(20.3.2014 22:20:46) Mluvíš o dřínu? Z toho se dá dělat spousta dobrot - už Řekové ho nakládali jako olivy - fakt to funguje, chutná to super http://www.celorocnikucharka.cz/podzim.html#drinolivy
|
|
angrešt |
|
(20.3.2014 22:25:31) Máš ty šlechtěné ovocné? Já měla, pracně jsem je před asi 5 lety sehnala, zasadila rodičům na zahrdau...a oni mi ho vykopali a vyhodili, protože to považovali za ptačí zob (a cedulky to mělo)
|
|
Vítr z hor |
|
(21.3.2014 10:08:56) Já ho měla, rostl asi 5 let dokonce v záhoně, takže eňo něňo podmínky, ale choval se furt jak bonsaj, prostě se mu nějak nedařilo. Co je s ním teď, nevím. Jsem už 12 let odstěhovaná...
|
|
|
NovákováM |
|
(21.3.2014 0:21:24) moc díky, už mám v seznamu. V tom, jakože nej.
Všem díky za skvělé rady.
|
|
|