| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Ryby - jíte je a připravujete je jak?

 Celkem 57 názorů.
 Piggy 


Téma: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 15:38:49)
Měli bychom jíst více ryby, jíme je minimálně.

Vedou k tomu hlavně dva důvody - moc je moc neumím vařit-péct, navíc snesu jen filé - kostky nebo filety. Ryby v celku (s hlavou, tlamou a kůží) mi pohledově vadí a dále netuším, jak bych je měla nejlépe připravovat? Opékat takto v celku na pánvi asi není vhodné, že? Filety se mi zas rozpadají na kusy, jakmile do nich štouchnu, takže pak nevábné kousky.. Jak poznám, že je ryba dobře propečená, aniž bych do ní musela štouchat? Proč je v některých rybách cítit rybina v chuti? blee. Chutná mi jen losos.
Dalším důvodem je, že ryby jsou dosti drahé oproti kuřecímu, vepřovému, navíc se mi smrskávají na polovinu svého objemu, moc nesytí, celá rodina po nich máme brzo hlad.. :-(.

Co dělám blbě s přípravou ryb?
 radka 
  • 

Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 15:44:45)
proč je teda chceš jíst, když ti za a) nechutnají, za b) smrdí, za c) máš z nich hned hlad, za d) jsou drahé
jestli máš k tomu takový odpor, nemá cenu se přemáhat, škodí to zdraví víc, než když si užiješ něco obecně nezdravého, ale s chutí a bez výčitek
 Piggy 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 15:51:25)
Chutnají mi jen někde, smrdí také jen někde, v restauraci nemám problém si dát lososa, ale na takového pstruha se dívám s nedůvěrou.
Někdo asi umí udělat rybu tak, že nemám problém si je sníst. Ale, jak to dělali asi?
Doufám, že se tu ozvě někdo, kdo má zkušenosti a umí dobře připravovat ryby, že by mi poradil.
 Ostrovní 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 15:57:47)
Měla jsem stejný problém jako ty...ale zdárně jsme překonali. Jednak jíme hodně lososa,filety i kousky do těstovin nebo lasagní.Pak dělám každý týden norskou rybí polévku.
Jinak kupuju ryby jen čerstvé, nikoliv mražené...to se potom vůbec téměř nesmrsknou, kupuji v Makru nebo Marks a Spencer. Většinou je dám do alobalu do trouby , pokapu olivovým olejem a citronem, nebo jen na pánev, dělám k nim většinou br. kaši do které přidávám rozmixovaný květák nebo petržel nebo brokolici nebo mrkev nebo cokoliv ze zeleniny....a vlastně jsem si uvědomila , že ryby jsem se naučila podle kuchařky Apetit Ryby a mořské plody....
 Piggy 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:01:48)
Do Makra nemám přístup a Marks-Spencer v okolí taky ne. V Albertu, Tescu by se nedaly sehnat kvalitní ryby - losos atd?
Na pečení rybu balíš do alobalu celou omotáváš nebo jen přikryješ na pekáči? Jak poznáš, že je už propečená? Při jaké teplotě péct?
 Žžena 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:11:30)
Ty "čerstvé" ryby v Makru jsou ve skutečnosti často ryby rozmrazené. Chce to dost študovat.
Každopádně já si pod pojmem "čerstvá ryba" představuju něco jinýho, než rybu, co leží pět dnů na ledu.
 angrešt 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:15:11)
Ano, to jsou, stejně jako mořské ryby víceméně všude u nás. S tím holt jako suchozemci moc nenaděláme.

Proot nechápu, proč se tu tak málo jedí sladkovodní ryby, ty můžou být čerstvě ulovené a je to lahůdka. Nemají akorát ten jod, ale kvalita bílkovin i mastných kyselin je vlemi uspokojivá (tuňáka mastnými kyselinami sice nedosáhnou, tak tučné ty naše nejsou, ale já zas tuňáka jím spíš málo a trochu rezervovaně, nepovažuju to za ohleduplné).
 Žžena 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:23:23)
Souhlasím. Proto jako rybu jím většinou jen čerstvý (tím myslím skutečně čerstvý) pstruhy.
Mimochodem jak je to s jodem z mořských řas? Je to dobrej zdroj? Nemá to nějaký "ale"? Já že bych se definitivně vyprdla na mořskou produkci a zůstala u českých ryb plus třeba arame do polívky (to mi chutná) a podobně.
 angrešt 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:34:09)
Má to "ale" v riziku snadného předávkování, takže hlavně osoby s poruchou štítnice musej dávat bacha. Třeba wakame max. 2 cm kousek na osobu a i to může být moc pro dítě či člověka s nemocnou štítkou.

Bezpečnější je třeba slanorožec, ten má jodu míň.
Ani třeba nori není tak divoká. Ale prostě s řasami opatrněji než s rybami.

Já taky řasy občas používám, ale právě kvůli štítce dosti rezervovaně, jsem si vědoma rizika. Dávám zatím stále přednost rybám.

Tuňáka je mi líto, ale neříkám, že občas neodolám, jelikož mi moc chutná. Ale držím se hodně zpátky a snažím se přeorientovat na makrelu a sledě, ti mají výživové hodnoty s tuňákem srovnatelné /koneckonců, makrela je i stejná čeleď)

 Žžena 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:41:12)
A kde u nás seženeš slanorožec?
 angrešt 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:52:19)
V Dráž´danech. V Čr nevím, možná někde naložený, dokonce teď nevím, jestli jsem ho neviděla v Makru.
 Žžena 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:25:09)
Ono je hlavně s tím lovem možný, že tuňáka člověk brzo sežere úplně ~d~ A bude utrum.
 angrešt 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:37:50)
Jo, to si taky řikám.
 ronniev 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:00:17)
Jestli ti vadí i pstruh, což je jedna z nejlahodnějších ryb, tak je prostě nejez. Že je něco zdravé, ještě neznamená, že to musíš pozřít za každou cenu. Pstruh se právě dělá co nejjednodušeji - opláchne, posolí, obalí v troše mouky (někdo dává i papriku nebo kmín, já ne) a na másle z obou stran opeče. Že je hotový, poznáš nahlédnutím do břišní dutiny, která už není růžová. Ale jak říkám, jestli se ti ryby hnusí, nemá cenu dělat si násilí. Jsou i jiné zdravé věci.~d~
 Piggy 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:04:20)
A jak pstruha jíš nejlépe - opečeš ho celý, pak sundáš kůži, hlavu a páteř a pak jíš??
Protože ryby tak málo jím, že v tom plavu...
 DaVinci 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:44:20)
Prstruha peču v troubě, na pánvi i na grilu. Všechny přípravy dovoleny. Je hotový fakt za chvíli. Kousek másla a bylinek (petržel, rozmarýn...) do břicha. Když je upečený, krásně od ocasu směrem k hlavě vyndáš celou páteř. To zvládneš i v restauraci ~t~ A dobře opražená kůže je moc dobrá, není potřeba jí odstraňovat.
Já mám pstruha moc ráda, má lahodné maso.
Pak se velmi dobře připravuje maso našich dravých ryb - štika, candát. Já peču v troubě na cibuli.
Podle Pohlreicha dělám sardinky. Koupím mražené sardinky, ugriluju, jsou také velmi rychle hotové. http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/grilovane-sardinky-s-citronovym-konfitem-salatem
A krevety? Ty můžu na kila a ani nevím, zda jsou zdravé.
 ronniev 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 17:28:24)
Ze pstruha se dá právě vyndat celá páteř i s hlavou. Má po straně asi v polovině těla takovou tmavší čáru. Tam když ho (hotového) opatrně prokrojíš, dostaneš se na páteř a shrneš z ní maso - půl nahoru ke hřbetu, půl dolů. Pak vezmeš ocas a celou páteř i s hlavou vytáhneš (rukou je to nejsnazší~;), ale vidličkou to jde lehce taky). Spodní půlka ryby pak zůstane vcelku.
 radka 
  • 

Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:03:00)
nebylo to rýpání, neber si to osobně
hodně záleží na výchozí surovině - když jsem měla od švagra ryby nachytané v Norsku, chutnaly báječně, i když byly zmrazené
chuť ryby koupené tady a zmražené se tomu rovnat nemohla
takže určitě čerstvé ryby, od dobrého dodavatele
jinak na ryby moc fíglů neporadím, dělám je klasicky v troubě jen na másle a sůl a kmín nebo citronový pepř, někdy dusím na pánvi, ale to je pak rozblemcané
jinak je ještě zapékám se sýrem a zeleninou
dobré jsou ryby pečené se zeleninou na způsob leča (cibule, rajče, papriky, vše do pekáče spolu s osolenou rybou)
chutná mi i klasický řízek
holky ti tu určitě poradí speciální úpravy
 Piggy 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:08:23)
Díky, rozumím tomu, na studené máslo studenou rybu osolenou obylinkovanou a vše strčit do vyhřáté trouby. Na kolik °C nejlépe péct, aby byla dobrá?
 radka 
  • 

Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:15:55)
tak přesně nevím, peču tak na 200 až 220 a 15 až 20 min, ale spíš zkouším, jestli už je - má kůrčičku, není syrová, nepruží
 Žžena 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 15:51:41)
Tak asi kvůli jódu a vícenenasyceným mastným kyselinám, ne?
 radka 
  • 

Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 15:58:16)
já jen, že jíst něco zdravého s odporem je horší než nejíst to vůbec
 Miri30 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 15:56:41)
No, já jdu dnes udělat lososí tatarák. Ale to jednou za čas na chuť, ne na nasycení rodiny ~;)

Jinak spíš mám problém sehnat kvalitní rybu za rozumnou cenu, takže moc neporadím, myslím, že kvalitní surovina je základ.
 Binturongg 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:07:10)
Jo!!!
Tatarák z lososa!
Toho jsem s to sežrat kilo, klidně bez pečiva ~w~ ~s~
 Žžena 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:00:01)
Já Tě chápu, k rybám mám podobný postoj.

To smrskávání se ryb při tepelné úpravě je částečně dané druhem masa, jaké koupíš. Když to maso je glazované (typicky u různých filet, hledej info na obalu), kupuješ maso a drahou vodu (která se při tepelné úpravě samozřejmě ztratí a maso je pak poloviční). Chce to někdy víc zkoumat, co vlastně kupuješ za maso.

Já mám teda problém s rybama typu tuňák a losos i z hlediska životního prostředí a etiky - dopad lovu těchto ryb na jejich světové populace mi nepřijde OK.
Navíc čerstvost masa z mořských ryb u nás ve střední Evropě - no radši bez komentáře.

Já ryby nejčastěji zapékám.
 Binturongg 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:04:23)
Tak blbě děláš především to, že kupuješ v ČR filé.
To se nejen smrskává na polovinu - jednou jsem kostku filé rozmrazila a zůstala jen voda s kouskem slizu tak 3x3cm.

Pokud kupuju filé, pak v Německu.


Ale není problém nakoupit čerstvé ryby a upravit je velmi jednoduše.

V první řadě můžeš vařit rybí polévku, tzv. "knórovku"

Na to Ti stačí jakákoli mořská nebo sladkovodní ryba, klidně to zmíněné filé, které osmahneš na kostičky na másle, zaliješ vodou, přihodíš 3 hrsti (půl pytlíku) mražené zeleniny pod svíčkovou, pepř, nové koření, bobkový list a třeba saturejku, tymián, libeček... co Ti padne pod ruku.
Povaříš, rozmixuješ, zaleješ smetanou, přidáš na špičku nože muškátového květu a podáváš s osmaženou houskou nebo opečeným toustem.
Vylepšení: na talíři zasypat čerstvou petrželkou nebo šnytlíkem, nebo před dovařením přidat hrst mražených drobných krevetek.

Pstruh čerstvý (ideálně s hlavou a před podáváním lze obrat; má minimum kostí a jsou měkké):

omýt, nasolit, nakmínovat, do bříška přidat nějakou bylinku a kousek másla.

Půl napůl máslo a olej, pomalu opékat z každé strany cca 4-6 minut - dle velikosti pstruha, a pokud by se Ti to nezdálo, můžeš je nechat dojít deset minut v troubě.
Podávat k nim můžeš brambory a třeba studenou šnytlíkovou omáčku (řidší rozhuda z žervé a smetany)

Losos filety:
běžný trojobal + bramb. kaše a tatarka nebo třeba teplá omáčka ze smetany, koňaku a bylinek nebo smetany, vína a rozpuštěného sýra.

A všechny výše uvedené recepty můžeš dělat s různými rybami.
Pamatuj si, že u čerstvých ryb platí, že v jednoduchosti je síla - většinou je stačí osmahnout na másle, usmažit v trojobalu nebo třeba upéct na víně a zelenině :-)
 Papillon 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:44:57)
Binturong, dobre tipy ~R^

My tedy pripravujeme pstruhy v troube. Ze je upeceny se pozna tak, ze se kuze snadno oddeluje od masa. Pokud mas blok ohledne te hlavy, tak ji pred pecenim urizni.

Nejlepsi bude kupovat ryby na sadkach, poptej se po okoli.
 Lída+2 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(20.3.2014 6:34:48)
Papillon , to je fakt a cena je taky úplně jiná.....~;)
 angrešt 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:10:45)
Blbě asi to, že kupuješ blbé ryby. Když se smrsknou na polovic, tak to znamená, že to byla jen samá voda. Když výrazně smrdí rybinou, tak jsou "jeté" - buď se někde dlouho válí, nebo se válely dlouho před zmrazením.

Kostky jsou víceméně ta nejhorší varianta, když nechceš celé, tak kupuj vyfiletované z celých, kde vidíš, že je to ta ryba, resp. půlka ryby. Filetovaní se dají koupit klidně i ti pstruzi.

Kvalitní a cenově rozumné ryby koupíš na sádkách - my kupujem na sádkách Lahovice, ceny jsou velice pěkné, za příplatek rybu vyfiltují (, nevím, kolik si berou za filetování, já si beru celé, nedělá mi zas takový problém rozporcovat celou rybu, popř. mám na to manžela :-))

Mořské ryby jsou u nás holt drahé, když se musí zdáli dovážet. Ale když už chceš mořskou, tak lepší dražší než zdánlivě levnou, která je z půlky voda, takže ve výsledku za rybí maso zapaltíš víc než u drahé ryby. Normální čerstvá ryba se nijak moc nesmrskne.

Jak poznat propečenost - no, to dostaneš do oka, kdyžtak můžeš zkusit přitlačit na maso a když přestane pružit, je to hotové.
Ale já radši peču ryby v troubě, mám moc ráda zabalené v alobalu, ale super jsou taky ryby z mikrovlnky. Také jsou dobré ryby na páře.

Ryby mořské kupuju od cerstveryby.cz (vozí jen Prahu a okolí) , jinak dobré ryby koupíš v Makru. Rybárny dost vymizely, tak leda porozhlédnout se ve svém městě, kde co mají. Nevím, mám přehled jen v Praze.

Ryba nemá smrdět - když smrdí, je něco špatně. Opravdu čerstvá ryba je cítit spíš jako mořská voda. Ale samozřejmě trochu specifického pachu bude vždy, to prostě k rybám patří. Pokud chceš s rybami začít a bojíš se toho pachu, tak začni s rybami málo tučnými, zato hodně bílkovinnými. Z mořských třeba pražma, mořský vlk, ze sladkovodních třeba candát, štika (to zní jako děsně drahé ryby, ale v těch lahovicích a jistě i na jiných sádkách to stojí orptoi obchodům snad třetinu).




Já kupuju ryby ve velkém (koupím několik kilo) a naporcuju a zamrazím.
 astalavista 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:24:17)
ryby kupuju mražené v marks a spencer, připravuju většinou v parním hrnci.
 Len 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:44:41)
Tak to, co popisujes, jsou spatne ryby.

Jinak my je delame na panvi nebo v troube na grilu (ty cele vcetne hlavy), filety casto v sacku v troube s bylinkovym maslem a zeleninou. Ale jsme v ostrovnim state, v CR bych si dala sladkovodni rybu.
 Jana 
  • 

Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:51:23)
Jím a připravuji čerstvé, české ryby. Většinou máme svoje, občas koupíme na sádkách. Ani sádka a čerstvá ryba, před zákazníkem zabitá, ryba neznamená kvalitu, často mě překvapí divná chuť nebo konzistence masa. Manžel tvrdí, že je granulema, kterýma se ryby ládují jak prasátka. Jedná se jak o pstruha tak kapra.

Děláme snad všechno co tu padlo a v létě hlavně pstruha na grilu.
Pak ráda kupuji lososa - toho na páru, na kostičky s porkem a smetanou do těstovin, rozoto. Nebo jen na másle a půli smažení zakápnout citronem.
 sabrina20 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:57:34)
asi nejjednodušší to budeš mít- zabalit do alobalu a ted se blíží i čas grilování a fakt je to rychlovka- umyju, pokapu citronem, dovnitř máslo, snítka bylinek, plátek citronu, někdy i nějaké koření na ryby. jako ta ryba je hotová do 20min určitě....
 Tatramelka+3 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 16:58:59)
Ahoj,

ryby upravuji:

Cerstve - losos nebo ruzne sladkovodni:

1) maslo nebo olivovy ole, sul, pepr a za A) smes bylin nebo nejaka vyrazna petrzel, snitlik a kombinuji zpravidla s par strozky cesneku jemne utreneho
B) jemne utreny cesnek a preliji citronem a kdyz je cerstva petrzelka tak tou pohazim hrst na kazdou poci
C)nasekana chilli papricka, pul lzicky papriky mlete, suzena petrzel, snitlik a libecek

Vsechny takhle zapejkam v troube 20 - 30 min. max. priloha nejcasteji ryze - bud samotna nebo ovocna s na masle orestovaou mrkvi a rapikatym celerem smichana s pulkami hroznovyho vina a zakapana pomerancovou stavou, brabory
ci brkase, ochucene stouchane brambory petrzeli, mrkvi a pro barvu neco zelenyho.
2) maslo olivovy olej, sul pepr po upeceni zalit citronovou omackou - na male ci oliv oleji rozdelat jisku ze lzice a pul mouky, zalit 2 hrnky zeleninoveho vyvaru, osolit opeprit a nakonec nalit vymackanou stavu z 1 citronu, kdyz do omacky jeste nasekas hrst petrzelky, bude nadherne vonava

3) rybu jen nasolit a opeprit, dat do hlubokeho pekace a zalit silnym zeleninovym vyvarem a nechat pect pod poklickou.
K tomu jime ryzi a orestuji na cesneku spoustya spousty spenatovyho lupeni a pokrajim mraky cerste zeleniny.
4) filety mame nejradeji - na kolecka nakrajene brambory osolit a opepit a zapect na 40 min. Na 220 , mezi tim vytvorim smes bud z cerstvych loupanych rajcat a nebo konzervovanych. Pokrajet rajcata, utrit 3-5 strouzku cesneku, osolit
opeprit jen jemne, nasolim a opeprimi filety a pokladu filetama brambory a zamazu je navrsek rajcatovou smesi a zaprasim oreganem nebo se muze i nastrouhat syr nejlepe parmezan nebo i mozarella. Dopejkam pak jeste 20 - 30 min. Podle ryb.
5) tunaka jen osolim a opecu na panvi jako stejk s klasickym stejkovym korenim a opecu brambory nebo hranolky
6) rybi polevka - na oleji osmahnu nastrouhany celer, mrkev petrzel, pokrajenou cibuli a 3 strouzky cesneku jemne utrene, nahazim na to bud pokrajeny filet a nebo obrane mao z cerstve ryby. Bud muzete zaprasit moukou nebo pristrouhat jeste bramboru do smesi na zahusteni, zaleju zeleninovym vyvarem po usi, hodim trochu kminu, pepr, sul a bobkovy list a necham 20 min. povarit. Podavame bud s ozkvrdlanym vajickem nebo osmahnu housticky a nebo namazu maslem toustove chlebiky.
 Tatramelka+3 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 17:05:08)
Jo a jeste jsem si vzpomela, ze treba Cinani vkladaji do ryb a treba i do kureciho platek zazvoru, pry pro zbaveni se toho typickeho zapachu. Ale porad mluvime o cerstvych rybach a ne tech mrazenych silenostech co obcas v nasich samoskach najdeme~;)
 Edysha 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 17:16:07)
Mrkni na youtube, jak udelat filet z pstruha nebo kapra. Ja nejradsi delam filety z pstruha, jsou prakticky bez kosti. Dam na plech potreny olejem, zakapu citronem a posypu rozmarynem, na kazdy platek dam kousicek masla a pecu cca 15min na horkovzduch na 180. Solim az na taliri.
Dobre jsou take s cerstvym tymianem, nebo s c.paprikou a cesnekem, i s provensalskym korenim. K tomu pecenou zeleninu, pecene brambory, hrasek na masle a br.kase atd.
Ze zbytku pstruha muzes udelat rybi polevku.
 Lei 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 17:18:47)
Jj, kapra vyfiletujeme, ze zbytku polévka...mňam, dělají se mi chutě.
 Lei 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 17:18:00)
S mraženými rybami neporadím, nekupuju, neznám, filé jsem měla naposled asi ve školní jídelně :D.

V Lidlu mají každý čtvrtek chlazené ryby - pstruhy, lososa filet a tuším ještě kapra? Vypadají dobře. Toho lososa jsem tam koupila. Peču většinou úplně bez ničeho, jen lehce potřu olivovým olejem, ani sůl nedávám, četla jsem, že losos je ryba, která sůl ani nevyžaduje, vyzkoušela jsem a souhlasím :). Samozřejmě je to kousek na osobu, k tomu příloha, dušená zelenina, salát...Někdy udělám marinádu z česneku, oleje, javorového sirupu...a na 20 min. nechám marinovat, u ryb to stačí. Pečeno za chvilku.

Tuňáka nekupuji z eticko-eko důvodů, ale říkám si, že steak musí být asi dobrota.

Pstruha dělám na másle na pánvičce. Nebo na grilu, dovnitř nacpat plátky citronu, česnek a tymián.

Můj favorit je kapr, naštěstí máme dodavatele rybáře, takže ho máme čerstvého nejen na Vánoce. Kapr načerno podle Šárky Škachové je lahůdka, u nás už stálice na Štědrý večer. Dále dělám podle své maminky porce kapra v troubě zasypané nahrubo strouhanou petrželí a mrkví, také výborné, můj mlsný muž se olizoval až za ušima. Lze i s rajčaty, také dobré.

Nebo zkus rodinu naučit na rybí polévky, uděláš vývar, obereš maso, orestuješ kořenovku...vánoční klasika pro začátek neurazí a pak se dá víc experimentovat.
 Bberi 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 17:24:13)
Ryby nejíme,max kapra o Vánocích, někdy lososa. Nechutnají nám.
 Tatramelka+3 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 17:32:49)
Jeee, apomela jsem na kaprika. Toho delame na jablkach. Naporcujeme, nasolima opeprim kapra a vyskladame, pod na a kolem kolecka nebo jemne mesicky z oloupaneho jabka, navrch dame na prouzky nakrajenou cervenou paprikua peceme 20 minut pod poklickou. Nakonec zaprasime hrsti cerstve petrzelky a podava se u na jen s nejakymi listy hlavkovy salat nebo ledovy salat.
 Cimbur 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 17:25:05)
Zajedu rovnou do rybářství u rrybníka, mají tam sladkovodní v sádkách.
 Jarmilka. 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 18:27:19)
Sushi. Nic se ti,nesmrskne a stačí 100 g na osobu, na velkojedlíka 150. Je to jednoduché a hezký rituál. Jí to i moje mamka, která by do úst nevzala tatarák.
 Anni&Annika 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 18:43:44)
kupujes nejhorsi co cesky trh nabizi, tak se nediv, ze vysledek je nevalny....
ja nedavno objevila pomerne jedlou rybu v lidlu. Mrazena treska /mam tresku rada, ale nejradsi v portugalsku/, pruhledny modry pytlik asi za 119kc a ted nevim, ale kolem 500g. Jeste meli cerveny pytlik, levnejsi, ale tam se mi ta ryba moc nelibila, byla takova placata. Tohle jsou filety, kusy ryb.
Jinak ja delam rybu na masle na panvi, v troube i na grilu / v alobalu treba s cerstvym rozmarynem, ci s citronovym maslem, receptu je habadej. Tam ale pouzivam cerstvou rybu, a kupuju v nemecku-grilujem tam/.
 Inka 
  • 

Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 19:02:20)
Ano, sushi je ideální i pro nemilovníky ryb.
 Žžena 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 19:16:46)
Jsem out, ale sushi nepozřu ~k~
 Inka 
  • 

Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 20:56:42)
A proč nejíš rýži? To je snad jediný, co sushi spojuje, jinak se dají udělat desítky druhů.
 Inka 
  • 

Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 18:55:23)
Ryby kupuju v rybárně, nemám k nim taky moc dobrý vztah, chutná mi akorát losos, ponejvíc syrový v sushi nebo jen tak zlehka na pánvi. Pak mi ještě chutná candát, toho kupuju zase na farmářském trhu. Kapra když od někoho dostaneme ulovenýho, manžel to umí vykostit, to mám nejradši kapří hranolky. Pstruha nejím, nemůžu jíst něco, co ještě na talíři vypadá jako ten původní živočich, ale kupuju je taky v rybárně a dělám pro syna a manžela v troubě na plechu na pečícím papíru, akorát posolím a dovnitř nacpu nějaký bylinky nebo kolečka citrónu.
 LiValley 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 19:20:50)
Mam doma rybare, tak mi ty svoje ulovky rovnou filetuje a vacuum pack.
Ryby z farmy vubec nejime, vetsina ryb z bezneho obchodu je nekde z asie, kdovi cim zivena.
Lososa nakladam do hnedeho cukru a sojove omacky na 24 h pak na gril nebo jen sul, pepr a citron a upect.
Halibuta obalim vetsinou v trojobalu, ale misto strouhanky pouzivam panko nebo jen na pare a udelam k tomu bilou omacku s vinem a krevetama. Dalsi docela popularni recept je halibut upeceny v troube , smicham 1:1 majonezu a zakysanou smetanu, kopr, sul a pepr, namazu na filety halibuta a soupnu na 30 min do trouby.
Nevim , ale drzi se tu zasada, ze losos je tucna ryba a rozhodne by se nemela smazit. Na smazeni radeji black cod nebo halibut.

,



 Anni&Annika 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 19:41:21)
kde bydlis? Ja myslela ze halibut /predpokladam ze je to nemecky Heilbutt, cesky platyz/ zije v mori. Ja ho tedy aspon nejradsi cerstveho uzeneho a davam si ho ve Warnemünde v pristavu~d~
Prosim, poucte me nekdo o teto rybe. Je neco co nevim a existuje jeste nejaky halibut?:-)
 LiValley 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 21:58:11)
Mas pravdu, je to platyz, anglicky halibut. Moc se tu uzeny neprodava, proste rikaji, ze na uzeni je moc suchy.
Uzeny spis losos nebo black cod ( coz taky nevim jak prelozit) , uzene ustrice.
U lososa take zalezi jaky druh to je, tady mame nejmene deset. Vetsina lidi nechce chinook a chum, pouzivaji je vice na konzervy. Na gril spis sockeye a coho. Losos u nas dost bezna ryba jedine co muzu jist z lososa porad je indian candy-strasne navykove.
Taky delam bilou nebo cervenou polevku z ryb ( fish chowder), ale micham par druhu ryb - losos, cod, platyz, krevety a hrebenatky(scallops).
 Anni&Annika 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 19:44:55)
ted to docitam...asi nezijes v cechach...no vidis, a me zase nemci obdivuji, ze snim klidne pul kila cerstve uzeneho bez housky /mala taky/, ze je to hodne tucna ryba~:-D
 LiValley 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 22:21:16)
No vidis, nasi mladou zase obdivujou, ze ji plesnive syry.Naucila ji to ceska babicka. Sushi a sashimi zboznujem cela rodina, ale doma nedelam radeji si nekam zajdu. V cechach jsem zkousela a jeste jsem nenarazila na dobrou restauraci kde by mi to nesmrdelo.~d~ Kvalita trochu jina nez tady.
 Azia a 3 ryzova zrna 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 21:07:01)
Tak ja kupuji filety, delam je vetsinou na panvi, bud na kmine bez nebo se smetanou, nebo je okorenim mirne pikantnim korenim a az uz skoro jsou, zaliji smetanou + bramborova kase, resp. brambory.
Minule jsme se synem delala na cibulce a cesneku zase trosicku toho mirne pikantniho koreni, k tomu kolecka mrkve, podlit a dusit a k tomu ryzi.
Nekdy delam v troube, trosilinku osolim, potru horcici, zasypu syrem, zaliji smetanou a do trouby.
Taky je delam na kari se zeleninovou smesi, podlit trochou vody, tam mi nevadi, kdyz se file rozpadne na kousky + ryze.
Atd. atd.
Vyborny je i narychlo opeceny uzeny losos zality smetanou + testoviny, nejlepe tagiatelle, popr. pridat kmin, ale my delame vetsinou bez.
Nebo nakrajeny uzeny losos zapeceny do brambor se syry a smetanou.
 Dari79 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(19.3.2014 21:58:16)
My jíme ryby dost, ale vcelku nudně - kvůli dítěti se vyhýbáme kostem, tj. spíš filety a lososa...

Lososa míváme tak 1x14 dnů, obvykle jen na přírodno pečený v troubě - tj. sůl, koření, podlít vodou, upéct - to se podle mě nepřejí, k tomu brambory nebo bramborovou kaši.

Častěji míváme filé z mořské ryby - ať už makrela, treska, pangasius, žralok... - buď klasicky smažený nebo zas pečený v troubě. To min. 1x týdně určitě.

Občasně míváme sladkovodní rybu (třeba 1x3 měsíce), minulý týden jsme měli naprosto vynikajícího pečenýho kapra, co chytil známý - vůbec žádná příchuť blátíčka, nic, akorát ty kosti jsou protivný, pstruha si dám spíš v restauraci.

Jinak tuňáka v plechovce přidávám třeba na těstoviny - těstoviny, hrášek, tuňák - prohřát jen na pánvi nebo trochu zapéct v troubě.

Jo, je to lehký jídlo, takže opravdu na dlouho nezasytí. Ale já to považuju za rychlo oběd, dítěti to chutná atd. Dneska jsme třeba dali k obědu hranolky pečené v troubě a filé, páč jsem měla na přípravu asi 15 minut, to je fofr. Na stejný plech jsem nasypala z mražáku hranolky a dala vedle pár plátků filé (osolené, koření), všechno jsem zakápla oliv. olejem, za 15 minut to bylo upečené a bylo to výborné! Není co řešit.

JO, taky na grilu - máme takový ten gril "na doma", tam se dá strčit jakákoli ryba a je to výborné - i toho lososa jsme už na grilu dělali...
 Lída+2 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(20.3.2014 6:25:03)
A pstruh ti vadí co? vysteleš ho uvnitř bylinkama, plátkem citronu, kousek másla a zabalíš do alobalu .....upečeš k tomu brambory taky v troubě a jelikož se dá velmi rychle obrat a nezůstanou v mase kosti je velmi vhodná pro děti...~;)
Moje si to zvládali sami obrat okolo 8-9roku,do té doby sem tam potřebovali dopomoci....

pak nějaké ty pomazánky, kluci i rádi zavináče(přiznám se, že to třeba já nejím)

a pak si dělají z čerstvých ryb suši.~;)

no a klasika, tilápie, losos a jiné co zrovna najdu v rybárně....většinou na grilovací pánvičce i kapra prostě namarinujeme
 Lída+2 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(20.3.2014 6:28:54)
Piggy , já třeba pstruhy a další ryby nakupuju ráda v Globusu.....sice jedu jednou za čas okolo,ale vyplatí se.

Stejně tak krůtí, počkám až přijedou z farmy.~;)

Mraženou rybu přestaň úplně kupovat....odpadnou ti dvě věci: smrskávání a rozpadání.
Pstruha si nech ukázat jak obírat......a zjistíš, že řešíš nepodstatnou věc.
 Etea 


Re: Ryby - jíte je a připravujete je jak? 

(20.3.2014 6:45:51)
Ryby máme rádi. Jíme hlavně sladkovodní domácí a vlastně vůbec nepoužíváme koření, jen čerstvé bylinky, česnek, sůl. Bez újmy na gurmánském zážitku rybu sníme i jen např. pečenou se solí, ryby máme rádi i my i děti. Rybí chuť nám nevadí, takže není třeba nic složitě maskovat. Nejčastěji jíme pstruhy, kapra, candáta - podle mého názoru je tyto ryby škoda ničit výrazným kořením a nebo nějakými výraznými chutěmi. Nejíme ryby typu pangasius a tilápie. Nejíme lososa - tedy toho z chovů s barveným masem. Z mražených mořských ryb jíme občas tresku.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.