| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Lečo bez zavařování

 Celkem 25 názorů.
 agatha2 


Téma: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 13:42:06)
Zdravím všechny,

předchozí téma o leču mě nakoplo k založení tohoto tématu....chystám se rovněž na výrobu leča do zásoby na zimu a narazila jsem na jednom nejmenovaném serveru~;)na recept lečo bez zavařování, pořád mi to vrtá hlavou, komentáře pod receptem jsou vesměs pozitivní....šly byste do toho?
 agatha2 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 13:42:27)
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=89897
 angrešt 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 14:09:05)
Ne, do toho bych ani náhodou nešla. Ale klidně bych si uvařila takovýto zeleninový polotovar (z nejmenovaného serveru, nebo třeba jinak ochucený, to je fuk) a porce zamrazila. Nebo klidně i takto nandané do sklenic (pokud je malý mrazák), ale s pečlivou sterilizací. Tohle "nezavařování" leča je zhruba na úrovni "zavařování" v myčce.
 x x 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 14:11:34)
Ale když ona ta hořčice fakt funguje, já teda zavařuju, ale s hořčicí se mi lečo nikdy nezkazilo. Zajímalo by mě, jestli se botulotoxiny poznají i dle vzhledu??? Nebo vůně?
 angrešt 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 14:18:00)
Botulotoxin se vůbec nijak nepozná. Sice bývá často provázen i jinou kontaminací nějakými kmeny bakterií, které produkují plyn, což vede k bombáži víčka a sklenice vzbudí podezření a je vyhozena. Ale ty jiné kmeny tam být nemusejí a pak se nepozná absolutně nic.

Hořčice je konzervant - jednak sama o sobě, díky přítomné peroxidáze, ale kupovaná hořčice hlavně díky tomu, že je sama konzervovaná kyselinou benzoovou, která je solidní konzervant. Jenže té benzoové je tam jen tolik, že konzervuje samotnou hořčici. Když se dá jeden kelímek hořčice na několik kilo zeleniny, tak to vpodstatě žádný konzervační efekt nemá.

 Jarmilka. 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 15:17:41)
Angrešte, když už píšeš o "zavařování" v myčce, myslíš, že by to mohlo fungovat, kdyby výrobce udělal speciální zavařovací program na 85°C? Kdyby to v myčce šlo, náhodou by to byla bomba. tady koukám na zavařovací hrnec, budu zavařovat poprvé, a mám z toho deprési, že něco pokoním, každý mi dává jiné tipy, jak se zavařuje ~t~ mamka dává vody třeba i přes víčko!
 angrešt 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 15:22:45)
Jaká bunda zas?? ~e~ Člověk tu chvilku néni a všichni se přejmenujou tak, že mám problém rozpoznat, o koho jde.

Hele, !zavařování" v myčce by neřešil ani program na 85 st. - důvody jsem zde rozepisovala loni, je tu na to extra diskuse. Stručně - jednak 85 st. tam není vůbec v celém objemu, tam jen cáká voda, to nijak obsah sklenic neprohřeje. nemá to se sterilizací nic společeného. Další věc je eklhaftnost konztaktu se zbytky špíny a čisticích prostředků, stříkajících ze všech stran, tedy i zespoda směrem do štěrbin pod víčkem. Je to celkově naprostá pitomost.
V hrnci to nic není, to dáš jak nic :-) Dokonalá technologická kniha o zavařování je Libuše Vlachová - starší dílko, ale lepší dosud nevyšlo, je tam vše do detailů. Stručné technologické vysvětlení a co a proč a jak při zavařování najdeš i u mě v knížce.
 Jarmilka. 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 15:28:54)
recese! ~t~

Fakt? Tak to se musím podívat! Dnes jsem tam hledala inspiraci na kachnu a na zavařování jsem nenarazila.
Jé, já o té předchozí diskusi nevěděla, díky za resumé, ještě si diskusi vygledám, to mě nenapadlo, že to neprohřeje, mě přišlo vždycky strašně horký to nádobí z ní, ale já jsem měla vždycky málo technickéhorozumu :-) No sajrajt jsem myslela, že nevadí, když jsou sklenice neprodyšně uzavřené. No, tak škoda, byl by to dobrej lečomat ~;) a momentálně se zaučuju na cuketových "matjesech", receptů taky hromada, tak dělám jakýsi kompromis, ale první várka bla docela chutná.
 Jarmilka. 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 15:31:10)
Jinak si kuchařku přečtu od začátku do konce, je v pořadníku hned za Normální a patologickou láskou, kterou mi podepsal autor, tak kdyby byla bývala Celoroční kuchařka podepsaná, tak by možná přeskočila i Kernberga ~t~
 Jarmilka. 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 15:33:58)
Na mateřské čtu tempem, že je mi studno, smutno a ... a vůbec...
 angrešt 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 15:42:49)
Stojíš-li vskutku o věnování a podpis (nepatologický a normální), tak Ti ho jistě mohu vepsat ~:-D
Cukety asi budu muset taky zavařit, jelikož po těch dvou týdnech, obávám se, tam bude tuna žlutých oblud (i když rodiče průběžně neco sklízeli, ale méně, než to plodí, sklízím kolem 10 ks týdně). A vůůůbec se mi nechce, točím dneska třetí pračku prádla a furt je tu bordel a nedovybalené tašky v předsíni a flákám se a není tu nic kloudného k jídlu, jen plno Mozarkoulí ...~t~
 agatha2 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 15:55:33)
V podstatě jste mi všechny potvrdily mé obavy....

Angrešte,

Vedle v druhém léčovém tématu píšeš o zavařování jen rajčat a papriky, to mĕ rovnĕž napadlo, ještĕ bych to ráda obohatila o cuketu , tato smĕs by mi vyhovovala - nemůžeš nám nezkušeným nastínit postup jak na to? I tedy jak správnĕ dle Tebe zavařit ? Byla bych Ti velmi vdĕčná~x~
 Jarmilka. 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 16:05:03)
Teta dělá i lečo s cuketou! Nahrubo ji tam strouhá a celé lečo pak dělá jemnější, aby šlo použít na omáčky :-)
 agatha2 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 16:18:06)
Jarmilko,

Já taky a je vynikající ....právě bych ráda zavařila směs rajčat, paprik a cukety, tak furt dumám a dumám
 Jarmilka. 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 16:25:33)
Však proč ne :-) ~R^
 angrešt 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 16:09:30)
Jo, cuketa k tomu klidně.

Podrobně rozepsaný obecný postup zavařování mám v knížce. Tj. kopírovat ho sem nemůžu. Ale můžu Ti ho poslat mailem, pokud mi napíšeš na mail pod nickem.

Pokud se zavařuje takto zelenina bez pořádně kyseloslaného nálevu (jako mají třeba okurky, tam se riziko nálevem velice snižuje a stačí jedna sterilizace), který konzervaci zásadně přispěje, tak musí dvakrát projít alespoň patnáctiminutovým varem. Tj. ideální je přesterilizovat dvakrát, jeden den a pak druhý den.

Pokud chceš sterilizovat jen jednou, tak to tak teoreticky lze, ale je pak nutné ten polotovar alespoň 15 minut provařit ve chvíli použití (tj. dáš.li ho do omáčky, musí to pak strávit 15 min při varu - což je dost, na žádné minutky to fakt není). protože botulotoxin se ničí až po 15 minutách varu.

A právě leča jsou mnohem rizikovější než masové konzervy, jelikož kontaminace clostridiem je vysoká, to je půdní bakterie a je tím pádem na zelenině. Na maso se dostává až druhotně, tj. masové konzervy jsou paradoxně "bezpečnější" než lečové.

Botulismus se sice nevyskytuje často (ale souvisí to i s tím, že v posledních letech se v CŘ moc nezavařuje, tj. dá se očekávat spíš nárůs, protože zavařování přibývá), ale když už se vyskytne, je to velice nebezpečné onemocnění s úmrtností 20%.
 agatha2 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 16:14:54)
Angrešte,

Díky moc, kuchařka -ta Tvá mi má přijít z knihcentra někdy v půli příštího týdne a já to musím zpracovat nejpozději do pondělí...

Můj mail je rei.ma@seznam.cz
 angrešt 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 16:21:24)
Máš to poslané~;)
 agatha2 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 16:46:43)
moc děkuji~x~
 Jarmilka. 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 16:04:10)
Tak zrovna ty matjesy, ještě jsem nevařila nic tak jednoduchýho, jde u toho vypnout mozek. Teda nejlíp se mi vypínal mozek při odšlupkovávání špendlíků na marmeládu, ale to bylo až moc ~t~

No a jistě, že tě hodlám stíhačkovat s podpisem, to je úděl stars! ~x~
 angrešt 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 15:57:45)
Určitě uvidíme ~;)
Nebo pošlu po ségře, doufám, že letos se mi ji konečně podaří vylákat na kongres :-)
Ovšem mezi taková hvězdná jména bych jaksi nepasovala. Ale zírám, kdes měla příležitost se s nimi setkat!
 angrešt 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 16:12:15)
Teda, to jste měli věci! Teda lidi! ~e~
 espr 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 20:22:36)
Nedá mi abych necitovala Romana Vaňka z kulinářského insttitutu: "recepty na portálu Mimibazar.cz znám a považuji je za naprostou zvrácenost a gastronomickou pornografii východního Německa z konce sedmdesátých let. Omlouvá je jen ženská chemie. Matky s dětmi do tří let totiž jednají absolutně iracionálně, aniž by za to mohly." (mimochodem to byla reakce na to , že tam dal někdo recept pro děti na osmažená kolečka knedlíků alá řízek, mezi nimiž byl plátek šunky)

Proboha to opravdu musíme tak dobré a zdravé jídlo jako je lečo doslova prznit horčicí??!!!~8~ . Je to takový problém to lečo dát do vymytých sklenic a bud vařící naplnit a otočit dnem vzhůru, nebo teda na 15 minut strčit do hrnce s téměř vřící vodou???? Stojí ta necelá hoďka zavaření leča i s mytím sklenic za to zničit několik várek leča na zimu ?





 angrešt 


Re: Lečo bez zavařování 

(24.8.2013 22:33:15)
Je třeba rozlišit na jedné straně lečo jako klasický maďarský pokrm a na druhé straně lečo jako zlidovělý název pro konzervované zeleninové polotovary z podušené zeleniny bez kyselého nálevu.
Ze zadání jsem jasně pochopila, že je míněna druhá varianta (obecně zeleninová konzerva) a není řeč o klasickém maďarském leču, kam by hořčice opravdu nepatřila.

Pokud je řeč o leču jako konzervovaném zeleninovém polotovaru, pak přítomnost hořčice nic podivného není. Hořčice se do zeleninových konzerv přidává zcela běžně, obvykle spíš ve formě celého hořčičného semínka (to je obvyklé např . u okurek, kapií, hub na kyselo...), popř. v podobě hořčičného prášku.
Vmíchávání hotové hořčice je sice trochu zvláštní, ale vpodstatě o nic nejde, je to (v případě české hořčice) směs hořčičného prášku s octem. Tj. zcela běžná přísada. Poněkud zbytečnou shledávám tu kyselinu benzoovou, která je součástí hotové hořčice. (je součástí třeba i přípravků typu Deko, používá se právě kvůli riziku botulismu, pokud jde o nedostatečně sterilované zeleninové konzervy). Ale když čtu ty tendence lečo nezavařit, tak je asi lepší, pokud tam nějaká benzoová je, je to alespoň o chlup bezpečnější.

Sama bych sice takto domácí zeleninovou konzervu nepřipravovala (benzoovou nepoužívám a riziko botulismu řeším dostatečnou sterilací), ale poznámky od zvrácenosti na adresu těch, kdo hořčici do zeleninových konzerv přidají, se k tomu opravdu nehodí.

"vařící naplnit a otočit dnem vzhůru" je nesmyslně riziková hloupost, daleko větší, než je přidání hořčice s kyselinou benzoovou.

 espr 


Re: Lečo bez zavařování 

(25.8.2013 10:16:57)
O horčičném semínku jsem nic nepsala -proti hořčičnému semínku nic nemám, sama ho i ráda používám.... Psala jsem ho horčice (rozemleté semínko s octem a kys. benzoovou, extratky z koření a atd.). A když už tady máme někoho kdo napsal kuchařku, tak nám jistě poradí kolik té hořčice dát, dejme tomu na litr leča?? dvě kávové lžičky , nebo půl litru? Moc by mě totiž zajímalo kolik by jí tam muselo být aby to mělo sterilizační efekt.......když by to mělo být lepší než převaření a vytvoření podtlaku ve sklenici. A než nám to angrešt napíše tak teda všem co chutná lečo s horčicí přeju dobrou chuť~d~

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.