Oriana + 2 |
|
(17.12.2012 20:39:44) Ahoj,hledám inspiraci na jídlo (menu), které bych uvařila na Štědrý den k obědu. Máte i na obědové menu své tradice?
|
Ať |
|
(17.12.2012 20:42:32) Polévka (černá nebo hrachová), když byly děti hodně malé tak samotnou bram. kaši.
|
|
Vítr z hor |
|
(17.12.2012 20:43:19) Rybí polévka a vánočka. Teda pokud někdo zrovna nepracuje na zlatém praseti.
|
|
angrešt |
|
(17.12.2012 20:43:19) U nás se jí k obědu houbový kuba.
|
withep |
|
(17.12.2012 20:45:28) Taky vařím černého/houbového kubu. Jsem z Moravy, tam to nikdo nezná, je to asi české jídlo.
|
angrešt |
|
(17.12.2012 20:54:14) Taky jsem se setkala s tím, že to kamarádi z Moravy neznali. Jo, a zas mě docela překvapil jeden kamarád z Krkonoš, že tam se prý jí na Štědrý den hubník - něco jako nádivka s houbama. Nemáte někdo přesnější recept?
|
boží žena |
|
(17.12.2012 20:55:25) jo od nás je to taky tradice od předka z Krkonoš
|
|
breburda71 |
|
(17.12.2012 20:57:49) Podkrkonošský hubník se sušenými houbami
Suroviny a postup 80 gramů sádla (másla) 60 gramů sušených hub 60 gramů krupice 1 cibule 2 vejce 2 stroužky česneku 6 žemlí 300 mililitrů mléka 400 mililitrů vody na namočení hub pepř a sůl
1. Oprané sušené houby dáme do hrnce, zalijeme vodou a asi hodinu je necháme máčet. Pak je v téže vodě uvaříme doměkka, scedíme a nadrobno rozsekáme. 2. Žemle nakrájíme na čtvrtky, dáme do mísy, zalijeme mlékem a necháme je rozmočit. Pak je rozmícháme na kaši, přidáme krupici, sekané houby, sůl, pepř, rozkvedlaná vejce, nadrobno nakrájenou a na másle zpěněnou cibuli, utřený česnek, lžíci rozpuštěného tuku a dobře promícháme. 3. Takto připravenou řidší směs vlijeme do dobře vymaštěného horkého pekáče a v horké troubě pečeme tak dlouho, až se na povrchu utvoří dozlatova zbarvená křupavá kůrčička.
|
boží žena |
|
(17.12.2012 20:59:17) jo zhruba takto, dáváme teda rohlíky, plus uzené na kostičky
|
Persepolis |
|
(17.12.2012 21:17:17) My děláme 2 pekáče. Jeden s uzeným a jeden bez. Rohlíky dávám taky. Už jsem jedla i variantu se sušenými švestkami.
|
|
|
lampetra |
|
(17.12.2012 22:11:45) U nás - bez cibule,zato hodně čessneku. Sladký se sušeným ovocem se na vrchu strouhá perníkem a posype práškovým cukrem, ještě horký. Nejlepší je, když se sádlo dá rozpustit a vlije se do toho horkého sádla na pekáči.
|
|
|
Janča+3 |
|
(17.12.2012 21:54:09) Taky vaříme "houbouník" jak vyslovuje můj děda, tedy houbovník. Postupuju podobně jako psala breb (pardon, komolím nick), jen kořením mletým novým kořením a mletým zázvorem. Mňam, už se na něj moc těším!
|
|
|
|
boží žena |
|
(17.12.2012 20:54:33) kuba a houbovec
|
|
|
Jakoupka |
|
(17.12.2012 20:43:54) My jsme mívávali topinky, když jsem byla malá. Já jsem je nejedla, protože jsem čekala na zlaté prasátko. Ale tajně jsem chodila ujídat bramborového salátu
|
|
Líza |
|
(17.12.2012 20:44:03) My obědváme polívku z červený čočky. Rybí je k večeři.
|
Vítr z hor |
|
(17.12.2012 20:45:55) Polívka z červený čočky je na Nový rok. Tedy to je moje inovace, ohledně rodičovského menu si pamatuju hlavně příšerně chlupaté koleno z prasete a jablečný křen.
|
angrešt |
|
(17.12.2012 20:51:51) U nás na Nový rok z modré francouzské čočky :) Aby ty peníze v polívce byly pořádně vidět - červená se rozpadne a pak peníze nepřinese, no ni?
|
Oriana + 2 |
|
(17.12.2012 20:57:04) A máš nějaký speciální recept na čočkovku, nebo klasika? Máme letos opět pozvané kamarády, tak abych je překvapila něčím novým...
|
angrešt |
|
(17.12.2012 21:05:49) Na Nový rok nejíme u nás klasickou čočkovku, ale silný ovarový vývar ze Silvestra (kdy jíme ovar s jablečným křenem k večeři jako "základ" pod mlsání) se zavařenou čočkou, zeleninou a ještě navrch nějakou zavářkou z krupice (obvykle máslové nočky), protože čočková je tisícová, ale krupicová je milionová, tak skrzevá ty peníze to radši děláme vytuněný dvojmo
Jinak čočkovou dělám asi normální, pokud chceš recept, pošlu do mailu z kuchařky.
|
Oriana + 2 |
|
(17.12.2012 21:10:14) tak super. Díky email je: renata.hakrova@hotmail.com. Už aby ta kuchařka byla, že? Ti to ušetří kvanta posílání. Jen nám nezapomeň napsat, pod jakým názvem to máme v knihkupectvích hledat Jsem na Rodině chvilku, ale všimla jsem si, že vaříš mňamky dle mého gusta Díky
|
angrešt |
|
(17.12.2012 21:11:25) Posílám. Kuchařka bude v únoru a na koho mám mail, tomu pak napíšu. A jinak bude info i na kuchařkovém webu www.celorocnikucharka.cz
|
Oriana + 2 |
|
(17.12.2012 21:23:23) Děkuji, přidávám do oblíbených stránek. Držím palce, ať má kuchařka úspěch. Mě zaujal už ten úvod a prográmek.
|
angrešt |
|
(17.12.2012 21:26:00) Díky, doufám, že to dopadne už dobře, nějak byla kuchařka na podzim stíhána nepřízní osudu
|
|
|
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(18.12.2012 9:16:09) V červené se ty peníze násobí
|
|
|
|
|
Delete |
|
(17.12.2012 20:46:20) U nás bývaly škubánky (smažené placky, ne nasladko).
Teď žádnou tradici nevedeme....
|
|
magrata1 |
|
(17.12.2012 20:46:21) Obědové menu je půst
|
|
Květulina+3 |
|
(17.12.2012 20:50:03) Postíme se, pro velké hladovce je připravena drůbeží polévka s nudlemi .
|
|
AsiD |
|
(17.12.2012 20:52:07) Kdo se nepostí, má možnost vzít si čerstvě upečenou vánočku a v poledne vařím ještě bílou houbovou polévku. Jináč až štědrovečerní večeře...
|
|
MarMat (+2) |
|
(17.12.2012 20:52:14) jíme cukroví. Celý den
|
|
Benin |
|
(17.12.2012 20:55:14) Tradičně chlebíčky. Jíme je ale celý den až do večeře.
|
|
překvapená 20.9. |
|
(17.12.2012 20:55:28) Jedno teplé jídlo ve velkém je až až, dělám tedy kubu a pro nekroupové nějaké rizoto, ale jíme to neformálně, velkej třesk přinese až večeře.
|
|
Půlka psa |
|
(17.12.2012 20:57:37) Obědváme zlaté prase. Večeře je tím pádem hned po setmění - okolo čtvrté. Dýl bychom nevydrželi.
|
|
Martina, 3 synové |
|
(17.12.2012 21:01:17) Jedině kuba černá huba - je přece postní den.
Bez houbového kuby by nebyly Vánoce, k večeři ryba a br. salát, cukroví.
Zelňačku obědváme na Silvestra, chlebíčky o novoročním bdění a čočku na Nový rok.
|
|
Alraune |
|
(17.12.2012 21:06:32) Šneci.
|
angrešt |
|
(17.12.2012 21:08:08) Děláš doma, nebo na ně někam chodíte? Taky jsme na to pomýšlela, že bychom si na ně zašli, ale nevím o ničem vyzkoušeném.
|
Půlka psa |
|
(17.12.2012 21:27:12) Na Štědrý den mají šneky třeba U koně na Klokočné, na Jurečku v Říčanech nebo v Capucciny v Kolovratech. Manžel si je tam všude pochvaloval, ale osobní zkušenost nemám.
|
|
Alraune |
|
(17.12.2012 21:36:07) Většinou chodíme... ale na Štědrý den je to trochu problematické. Minulý rok jsme byli v Ullmanu na Zámečku a šlo to. Mmch, nevíš, kde se dostanou koupit, kdychychom je chtěli dělat doma?
|
angrešt |
|
(17.12.2012 21:37:35) Měla jsme je jednou z Makra, ale už byli jakože připravení na alobalové misce k zapečení, měli už na sobě i kousky bylinkového másla. Nebyli špatní, ale já bych si to radši ochutila sama.
|
|
|
|
MarMat (+2) |
|
(17.12.2012 21:15:36) počítá se šnek jako maso (myslím ohledně prasete)...dá se sníst oblovka?
|
angrešt |
|
(17.12.2012 21:21:36) Šneci byli počítání k vodní havěti, takže bývali postním jídelm. Oblovka, to už máš skoro řízek (taky už je začínáš nesnášet? já ty mynželovy nemohla ani vidět, vždycky zdrhly a dělaly strašný široký slizopruhy po bytě)
|
MarMat (+2) |
|
(17.12.2012 21:29:01) mě rozčiluje jakej dělají strašnej randál, když chroupou tu kost . Vždycky nemůžu spát
|
MarMat (+2) |
|
(17.12.2012 21:29:52) a zdrhly jednou a sežraly/i složenku!! ještě nezaplacenou
|
MarMat (+2) |
|
(17.12.2012 21:32:13) https://lh6.googleusercontent.com/-7DgYw9k8R1g/UI-KTYmEj5I/AAAAAAAADOQ/Bdp3HKXCjGc/s692/DSCF4147.JPG
|
|
angrešt |
|
(17.12.2012 21:35:58) Zbavily Tě finančních závazků
|
|
Lei |
|
(17.12.2012 21:36:27)
|
|
|
|
|
|
|
Kač. ♀ + ♂ |
|
(17.12.2012 21:08:08) půst ... a k obědu chlebová polévka
|
|
Persepolis |
|
(17.12.2012 21:14:22) My tradičně obědváme krkonošský hubovec
|
|
KlaudieS+M+E |
|
(17.12.2012 21:16:25) vinná klobása s chlebem, jestli to je tradiční nevím, ale nic většího se nezmůžu, jsem vždycky nervní jak pes
|
|
|