| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zdravá, výživná a bezmléčná strava celiaka

 Celkem 51 názorů.
 Jája s čápátkem 


Téma: Zdravá, výživná a bezmléčná strava celiaka 

(23.6.2012 22:26:20)
Čtu v diskusi níž angrešta a přečetla jsem si článek Stinná stránka ""free"" potravin na webovkách Zdravá potravina. Prošla jsem spíž s bezlepkovými výrobky a zjišťuju, že to žádná výhra opravdu není. Hodně cukrů a narvané éčky. Tak se ptám - co jako celiak jíst, aby to bylo zdravé, dostatečně výživn (tedy zastoupení všech důležitých látek) a ještě bez mléka (syn má asi ABKM a je kojený, tzn. pro mne odpadá kravské mléko?

Jsem kojením dot vyčerpaná a připadá mi, že tělu nedávám, co potřebuje...

 Vítr z hor 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(23.6.2012 22:55:29)
Kdysi jsme řešili totéž s přáteli, takto novopecenymi celiaky.
Vysledek debat byl celkem pozitivni, cili najít nějakou národní kuchyni, která přirozeně nemá ani zrní (lepkonosné) ani krávy (zádné pastviny a podobne).
Takova národní kuchyně logicky obsahuje všechny potrebne látky.
Zároveň by to chtělo takové ingredience, aby se tu daly sehnat.
Vypadlo nám z toho jizni Mexiko, Guatemala.
Hlavní složky - fazole, kukuřice, papriky, rajčata, ryze, sem tam kus flakoty, vejce, ovoce. Sem tam i jina zelenina, bejlí, dále ryby a mořské plody.
Pokud by se člověk dokazal preorientovat (a naučil se matlat tortily), tak ma vyhráno.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(23.6.2012 22:58:14)
ha, vida, dobrý nápad! Ovšem při kojení je Mexiko jaksi mimo ~2~
 Vítr z hor 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 7:11:45)
Tak Guatemala, ta není pikantní ;-)

Zkus si koupit na otestování plechovku mexickych fazoli - je na ni napsáno "Frijoles refritos" a vetsinou se prodává v Tesku v oddělení mezinárodní kuchyně. Když ty ani mimino nevybuchnete, dam ti recept, jak se to dělá (pixla totiž stojí 45 Kč). Po teto úpravě se většina lidi nenafukuje. A zbytek das.

(Pri kojení jsem nezaznamenala rozdíly, ať jsem jedla pikantní nebo dietní jídlo, lámala do sebe fenyklovy čaj nebo kafe. Jedno díte bylo nafoukle vždycky, druhé nikdy.)
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:28:32)
Veveru, moc děkuju za rady, vyzkouším ty fazole a uvidíme.

Nevíš, jak na tortily? Já jsem se do nich nikdy neodvážila, ikdyž je mám tak ráda...
 Vítr z hor 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 20:09:14)
Tortilly jsem dělala před lety často, ale ne u nás. Je to docela opruz, naštěstí se to dá zmrazit. Pokusím se o transformaci receptu do našich podmínek:

Na základní dávku potřebuješ asi:
1kg kukuřičných zrn
přiměřeně vody
2 lžičky vápna
(případně přepočítej na větší či menší dávku)

Kukuřici necháš přejít varem ve vodě s vápnem, pak ji odstavíš a necháš až do rána odležet.
Indiáni měli v každé vesnici mlýn, kde to pak ráno hromadně mleli, ale podle mé teorie (jaksi jsem to v ČR doposud nezkoušela) by to mohlo jít mlýnkem na maso.

Pak bych to nacpala do robotu hnětat (nebo makala ručně – nesmí se to moc lepit, prostě takové tuhé těsto, které ale nepraská).
Pekla bych to na palčinkovači na sucho (opět teoretizuju), placky se nedají vytvořit dopředu. Prostě plácáš průběžně.

Ohledně tvorby placek jsou v zásadě dvě možnosti

– malé (průměr tak 11–14 cm) plácané v ruce
Uděláš kuličku a pak jakoby tleskáš z jedné ruky na druhou. Jde o těch prvních padesát kousků, pak už se daří ~;)

– velké (cca 20–25 cm) rozpláclé takovou pákovou vychytávkou (tortilladora)
uděláš větší kuličku, dáš na tortilladoru mezi dva igelity a zmáčkneš

Naděláš do zásoby, před použitím jen znovu mrskneš na palačinkovač ohřát.

Hodně štěstí!
 Vítr z hor 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 20:11:00)
Některé recepty doporučují pořádně uvařit kukuřici (třeba 45 min), ale "u nás" se to nevařilo. Můžeš zkusit obojí.
 Vítr z hor 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 20:13:17)
Už jsem unavená ~o~
Tedy samo, že se to "u nás" vařilo, ale jen chviličku.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 22:02:51)
Veveru, moc děkuju za recept, určitě to vyzkouším. Jen se chci ujistit - vážně vápno? to ze stavby? hašené? já si to vůbec neumím představit ~8~

Zrna myslíš jako na popcorn?

Jak jsi to dělala ty, když recept transformuješ?
 Vítr z hor 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(25.6.2012 0:49:59)
Dělala jsem normálně na ohni, s indiány. Tu vapennou vodu měli už hotovou (nejaký roztok), dělají s nim v té kuchyni různé zázraky.
Rano šel člověk s kyblem zrní mlit a pak se několik hodin vyrábělo. Normálně doma tortilly nikdo nedělá, koupi je za babku od indianu,
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 23:52:24)
můžu použít kukuřičnou masa harinu? (odkaz třeba tady http://www.hot-shop.cz/tortillas) tuším, že na tortilly je potřeba ta větší kukuřice, kterou tady asi neseženu... ta mouka by ji mohla nahradit - ale nevím, jak je to s lepkem. Teoreticky je to jen kukuřice, ale prakticky bůhví, kde se to vyrábí...
 Vítr z hor 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(25.6.2012 0:58:08)
Všude ji chvalej, ale osobně neznám nikoho, kdo by to dělal a vyšlo munto.
Potíž je s tím averecnym placáním...
 Vítr z hor 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(25.6.2012 10:58:30)
Tak, teď se vracím k věci při plném vědomí:

Zrno - nedělala bych si hlavu, použila bych cokoli (stejně nemáš moc na vybranou).
Nevím, jak velkou kukuřici máš na mysli, ale rozhodně to není ta obří kukuřice Inků, naopak zcela normální zrna nám známých rozměrů.

Vápno - dala bych normální, co to udělá. Některé recepty praví dvě lžičky na hrnec vody (odpovídající 1 kg zrna), což je docela málo, tož bych to neřešila (zde možná přijde Angrešt s nějakou vědeckou studií na dané téma). Recepty nespecifikují, jaké vápno. Indiáni tu vápennou vodu prostě vždycky měli a tvrdili, že bez vápna to nejde.

Po uvaření a odstátí kukuřice se vápenná voda slije, někde ji před mletím ještě vyprali v čisté vodě.

Než se pustíš do tvarování, těsto by mělo mít zhruba konzistenci měkčí plastelíny.

Tortilly se v originále pečou na sucho na hliněné obří pánvi nad ohněm, v našich podmínkách shledávám nejbližší vhodnou variantou právě elektrický palačinkovač.

Napečou se stohy tortil, chladné se před podáváním ohřívají opět na té pánvi (střední třída koupí tortilly na ulici od indiánky a doma ohřívá v mikrovlnce).

 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(25.6.2012 12:00:47)
Veveru, dobré, díky moc za tipy, vyzkouším to a pak napíšu. Ale zároveň si raději opatřím i tu mouku, abych, když už se na ty tortily tak těším, aspoň něco z toho měla :-)
 Kukurice25+Nik09+Seb12+Dom14. 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(23.6.2012 23:28:23)
Nevim kolik je synovi, ale kdyz jsi kojenim vycerpana, tak proc neprestanes kojit? ~d~
On to je dobry napad se preorientovat na jinou kuchyn, ale zalezi taky, jestli nemas jine problemy. Ja treba mexiko nemuzu. Fazole atd. To je pro me nocni mura. Ja nekupuju bezlepkove chleby Jen vyjmecne a zjistila jsem, ze pak nemam co jist. Ted mi to je jedno, protoze se cpu ovocem a zeleninou a stejne me po Tom boli zaludek, ale celkove proste Ono neni nic moc co jist. Delam kukuricne placky atd, ale to se taky neda jist furt. Ted se mi pridruzily potize s ledvinou a ja uz prakticky nemam co jist.
Zajima me, co tak snidate, svacite vecerite?
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:18:47)
Já chci právě kojit vzhledem k možným alergiím co nejdéle a energii dohnat výživou. Problém je, že to bezlepkové průmyslově vyráběné jídlo je nutričně někdy dost chudé - samý cukr, hodně různých zahušťovadel a éček...

Jinak co snídám: teď právě doma upečené bohcánky a kozí sýr (ten by snad neměl na ABKM vadit~d~), jindy bezlepkové müsli se sušeným ovocem (jsou tam vločky z pohanky, jáhel, rýže apod.), případně kaše s ovocem (pohankovou, jáhlovou, rýžovou). Když se sežene cizrnová mouka, tak se dají udělat dobré palačinky/lívance. K obědu různá masa, většinou dušená nebo pečená se zeleninou a přílohy rýže nebo brambory. Večer domácí bezlepkový chleba se šunkou nebo nějakým kozím sýrem a k tomu nějaká zelenina. Často dělám k večeři i polévky. V mezidobí dětské přesnídávky, ovoce, oříšky, rozinky apod.
 angrešt 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:35:25)
Tak mezitíkm, co jsme psala, jsi napsala další příspěvek.

tj. oves můžeš, cizrnu můžeš, to je fajn, v tom případě mnení problém s tím, co jsem psala výš.

V tom, co píšeš, máš podle mě velký nedostatek bílkovina neúměrně moc sacharidů. Neviděla jsem samozřejmě velikost porcí. Ale heslem by mělo být "prď na pečivo" ~;)

Kozí výrobky\ moc vhodné nejsou, mají strukturně podobné bílkoviny a je velmi častá následná senzibilizace na kozu. Takže občas neva, ale určitě jimi nenahrazuj mléko. Dtto sója. Nepokoušej se najít náhražky, jdi na to s nadhledem ~;) To dáš.

není třeba vyhnout se sóje či kozímu mléku, pokud toto je přímo součástí základní receptury. Ale náhražkování je na pytel. Než nahrazovat kravské mléko v jídle sojovým, raději se rozhlédni po receptuře, která se dá udělat bezmléčně bezlepkově přímo, jednoduchým postupem, ze srozumitelných základních surovin.

Jo, a ty kaše, které jsem psala, jsem samozřejmě myslela vařit norálně z vody )jak se ostatně polenta i porridge dělá) - tuk doplnit dobrým olejem. Bílkoviny dodáš vejci/masem/luštěninami v jiném jídle, vápník alespoň zčásti ořechy a mákem.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:40:28)
Co se týká náhražek, tak jsem zkusila sojové mléko, ale pro mne je to nepoživatelné...
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:44:05)
No, já vím, že můj jídleníček není dobrý, proto s tím chci taky něco udělat ~f~

Ty kaše vařím i tak bez mléka, prostě rozvařím surovinu. U pohanky jsem ale vždy měla instatní, čím tedy nahradit, vločkami? Tam mi rozváření přijde škoda, protože se z toho ztratí rutin.
 angrešt 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:49:57)
Pohanka (lámanka - na kašiú se nevaří, jen se přivede k varu, přiklopí a nechá zapařit a nabobtnat.
 ..mira.. 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(23.6.2012 23:35:36)
Proč jíš bezlepkově? Ty máš celiakii? Nebo tvoje děťátko?
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:08:20)
Ano, mám celiakii.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:20:51)
No, já bych se ráda vyhnula všem těm éčkům apod., takže bych raději vařila z co nejméně opracovaných surovin, nepoužívat směsi na chleba apod. Ale to je opravdu těžké.

Mrkni sem, tady se o tom píše víc http://www.zdravapotravina.cz/clanky-o-jidle-potravinach-a-zdrave-vyzive/stinna-stranka-free-potravin-clanek
 angrešt 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:20:37)
Jájo, dobrý článek.

Jíst bez lepku a hovězích bílkovin se samozřejmě dá. Kojení to trochu komplikuje, ale i to se dá.
Nejdřív je potřeba z hlavy vygumovat stereotyp, že z obilnin je potřeba vyrábět pečivo a když na to (bezlepkové) obilniny nejsou vhodné, uděláme s tím psí kusy, aby to přec jen jako pečivo vypadalo. Když vynecháš tuhle křeč, je všechno snazší.

Bezlepkové obilniny nejsou dobré na pečení. Ale jsou výborné na kaše, knedlíčky a některé i na placaté záležitosti.

Nevím, co jsi zvyklá jíst.
Při kojení potřebuješ opravdu vysoký příjem vápníku, bílkovin a kvalitních tuků. A vitamíny. Což by báječně zastaly mléčné produkty.
Když je nelze. Tak vápník ze stravy pro dva lidi skoro jistě nepokryješ, tam si určtitě kup vápníkový přípravek.

Ale vše ostatní ano. Potřebuješ jíst hodně bílkovin - když nemůžeš mléko, tak hodně masa, ryb a vajec. Luštěniny jsou při kojení trochu problematické, ale přesto není problém červená čočka. Pak většinou bezproblémová je cizrna a francouzská čočka. Rozhodně bych to zkusila a viděla bys, jestli to jde.

Veveru Ti dobře radí, porozhlédnout se po kuchyních, které nepočítají s pečivem a mléčnými výrobky. Potíž s extra exotickými kuchyněmi je jednak složité shánění surovin, jednak zase některé přísady, které taky nemusejí být zrovna "vončo". Navíc jak už jsme psala v té minulé diskusi, považuju za rozumné a vhodné maximálně využívat místní plodiny a k exotickým sahat spíš výjimečně.

Nevím, zda patříš k celiakům, kteří snášejí avenin. Nic jsi o tom nepsala, takže zřejmě Ti nevadí.

Tak, to by bylo zadání ~:-D

Začala bych tím, že bych si připravila věci na nutnost akutního zakousnutí mezi jiným staráním.

Třeba: upéci ovesné sušenky s velkým množstvím kokosu, oříšků a rozinek. Můžeš přidat i mák. Jako tuk použít dobrý olej, třeba ořechový nebo z vinných zrnek. Sušenky mít při ruce jako železnou zásobu.

Pak na malé svačinky během dne, když moc nestíháš a normálně by sis dala třeba jogurt: Do skleniček třeba od přesnídávek dáš na dno ořechy smíchané s medem/mandle s rozinkami/dobrou zavařeninu. Uvaříš kaši z některé obilniny - vloček, jáhel, pohanky, kukuřičné krupice... osladíš ji, promícháš s několika lžícemi dobrého oleje - doporučuju pistáciový - a naliješ na ty přísady a necháš vychladnout. Takhle můžeš skladovat 2 dny v lednici "místo jogurtu".

Pak pokud půjde ta cizrna: Uvaříš ji a uděláš si hummus - s velkým množstvím tahini a malým množstvím česneku. Můžeš v lednici skladovat 2 dny a když přijde hlad, tak vzít jakoukoli syrovou zeleninu a namáčet si ji do hummusu.

Připravit si výživné "pomazánky" - třeba drožďovou bez cibule - protože přec jen s malým množstvím obilnin jsou trochu problém vitamíny skup. B.
Nebo vajíčkovou či rybí. Jako pojidlo je fajn používat majonézu - akorát musíš najít poctivou bez přimíchání mouky. Majonéza jsou vejce s olejem, takže dobrá výživná věc. A pomazánky nemazat na pečivo, ale např. jimi naplnit půlky papriky či vydlabanou okurku, rajče. Na pečivo prď ~;)

Vařit si pořádná masová jídla. Dobré je vařit si klasické masové vývary, ty jsou hodně výživné, protože se dobře vstřebáváají. Ideálně slepičí. Hovězí nemůžeš.
Výborná, výživná a snadná jsou jídla typu "dáš do pekáčku maso vcelku/na plátky/na kostky a obložíš libovolnou zeleninou a upečeš. Příloha vznikna sama rovnou z té zeleniny. Jemné druhy zeleniny (hrášek, fazolky, cuketu, fenykl...) doporučuju přidávat až tak v polovině či dvou třetinách pečení, aby nebyly ubezdušené.

Nezapomínej na vaječná jídla - vaječné omelety Ti mophou "nahradit" i pečivo - když si uděláš jen lehce osolenou omeletu, můžeš si ji pak natřít medem či marmeládou a je to dobrá snídaně, pokud ráda snídáš sladké.
Pak nezapomínat na pohankové francouzské galettes - "slané palačinky" - upět využiješ na obložení čímkoli, čím bys jinak obložila pečivo.

PAk, jak radila Veveru, kukuřičné tortilly. Musím ale přiznat, že je neumím udělat, bu´d je to tlusté, enbo se to rozpadne, tak třeba Ti Veveru poradí, jak na ně.

pak italskou polentu, kterou uvaříš, natřeš na talíř pomaštěný olivovým olejem a necháš vychladnout. Pak krájíš na kousky a můžeš též "namazat pomazánkou", nebo si ji můžeš opéci na oleji s bylinkami a použít třeba jako teplé přikusování k něčemu.

Nezapomínej, že při kojení potřebuješ hodně železa. Částečně Ti ho pokryje maso, ale je dobré přidat játra.
A ť už klasicky dušená játra s rýží. TAk také si můžeš udělat ttřeba domácí paštiku a mazat si ji na opečenou polentu - to je specialitka restaurace Osteria da Clara ~;)

už je to strašně dlouhíé a ztrácím se v tom, tak to odešlu, třeba pak po sobě najdu ještě něco, co jsem přehlédla.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:23:34)
Angreště, Ty seš poklad! Moc děkuju, jdu se do toho ponořit a zkusím vykoumat jídelníček.

Moc Ti děkuju! ~x~~x~~x~
 angrešt 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:30:35)
Á, už vidím, zapomněla jsem na ty ryby! Tak ryby určitě a hodně! Ať už v podobě opečené či upečené, s přílohou např. zelených fazolek, restovaných ředkviček, restované cukety, pečených rajčat...

Nebo ryby uvařit, obrat a udělat si "pomazánku" a mít ji při ruce v lednici, když přijde hlad a není čas vařitr.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:34:25)
No, s rybama mám teda problém. Nikdy jsem je moc nedělala, přestože je mám ráda, vždycky jsem si raději na rybu došla do nějaké rybí restaurace, což teď s prckem nepřipadá v úvahu.

Kde sháníš ryby? Mořské nebo naše? U nás prodávají kapry z místních rybníků jednou týdně, ale to je tak všechno. Mražené mi nepřijdou moc OK...
 angrešt 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:36:39)
tady www.cerstveryby.cz - fantastické ryby

Ale je to jen pro Prahu a okolí. Nevím, odkud jsi.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:40:58)
Hmm, to se mne netýká, jsem z Hradce.
 angrešt 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:47:08)
tak nemáte tam makro? tam mají výborné ryby, stačí koupit jednou za čas čerstvou a asama si naporcovat a anm,ratzit.
pozor, vě většině supermarketů nejsou "čerstvé" nezmrzlé ryby čerstvé, ale vyrobené ze zmrazeného polotovaru.
Ale Makro má skutečně čerstvé.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:51:13)
Makro máme, zajdeme do Makra. A můžu se ještě zeptat jakou rybu kupovat? Sladkovodní nebo mořskou? Já jsem v tomhle fakt začátečník ~f~ Moc děkuju, tohle mi fakt pomůže!
 angrešt 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 10:00:27)
Tak dobré jsou ty i ty, která se Ti na pultu bude líbit, že září čerstvostí~;)
Ale při kojení je potřeba dost jódu, tak bych preferovala mořské.
Já třeba kupuju pravidelně půlku lososa (vykostěného a bez kůže - od cerstveryby, nevím, co mají v makru) a nakrájím si na porce a když spěchám, dám si do pekáčku porci s nějakou bylinkou a švohnu do trouby. Ale můžeš koupit cokoli - platýze, halibuta, tresku, mořského vlka, pražmu...
A pak i ty sladkovodní, výborný je třeba candát.
 Gora 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:33:48)
Jájo, mám celiakii a alergii na BKM.
Už jsem psala v diskusi včera, že strava bezlepkáře nemusí být nutně nezdravá. Osobně používám hodně zdravé mouky - pohankovou, jáhlovou, kukuřičnou, rýžovou, amarantovou. Občas si kupuju kukuřičné plátky (taky žádný cukr a éčka), nebo si peču chleba doma - právě nejvíce z pohankové mouky a bezlepkové směsi (opět bez cukru a éček) tam dávám jen trochu, takže chléb není o nic nezdravější než ten, co se kupuje v normálním obchodě.
Těstoviny si kupuji kukuřičné nebo pohankové - takže zase nic nezdravého.
Mléko si kupuji sojové s příchutí smetany - obzvláště, když potřebuju nahradit klasickou smetanu, protože toto mléko v omáčce je velice chutné, jinak kupuji ovesné, pohankové či kukuřičné.

Záleží jen na člověku, co si z potravin vhodných pro bezlepkáře či alergika na BKM vybere.
Pokud bych mohla jíst normálně, taky mohu namítnout, že je ta strava nezdravá - chleba v obchodech, co za tři dny plesniví, samé bílé nezdravé pečivo, uzeniny plné éček, taktéž paštiky, nezdravé tavené sýry, a takhle bych mohla hodně dlouho pokračovat. Důležité je to, co si ty z té stravy vybereš zdravého.
 Gora 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:37:48)
Teď jsem si všimla, že Angrešt píše, že můžeš oves. To znamená, že celiakii nemáš?
 angrešt 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:40:13)
Oves neobsahuje lepek.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:41:47)
mám celiakii, ale oves by měl být v pohodě, nebo ne?
 angrešt 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:46:04)
oves neobsahuje lepek. Obsahuje avenin (proto jsme se Te na nej ptala) - avenin některým celiakům vadí taky. Ale Tobě ne, což je fajn (to už bys asi zjistila).

 Gora 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:50:54)
To jsem netušila, můj gastroenterolog mi radil, že naprosté většině celiaků vadí cokoli z ječmene, ovsa, prosa a žita. Kupuji si sice sušené ovesné mléko, ale to je jaksi upravené, že je bezlepkové.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:52:52)
Ale proso jsou jáhly, nebo ne? Já vlastně nevím, jestli mi to vadí nebo ne, já mám bezpříznakovou celiakii, u mne se to vždy pozná až na biopsii, zda je vše OK. A bipsii jsem měla vloni v pořádku, tak předpokládám, že mi oves ani proso nevadí.
 Gora 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 10:02:31)
Jejda, kecám s dětmi a blbě jsem to napsala, z pšenice, ječmene, ovsa a žita. Proso můžeme.
Aha, tak to mně ani biopsii nedělali, mně dělali jen genetické krevní testy, a každý rok chodím na kontrolu krve s protilátkami nebo jak se to jmenuje.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 10:04:40)
No já vzhledem k tomu, že mi to zjsitili až ve 24 letech, potřebovali udělat nějakou kontrolu tenkého střeva, protože podle stavu sliznice se určuje taky terapie. Já jsem teď OK sliznice zhojená. Biopsii bych nedělala jen u dětí, které to mají domalička, ale u dospělého bych byla za, aby se zjistilo co a jak.
 Gora 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 10:11:44)
Mně to zjistili taky až v dospělosti. Až ve 27 letech. Ale já měla očividné typické příznaky, takže mě ani na biopsii lékař nehnal, jen udělal ty testy. Řekl, že uvidíme, jestli zabere dieta, a ona zabrala.:-)
 angrešt 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 10:02:56)
jáhly jsou loupané proso
 Gora 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 10:04:12)
Už jsem Jáje napsala, že jsem to popletla, protože kecám s dětmi.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:38:34)
Goro, já procitám až nějak poslední dobou, bohužel. jinak jsem jedla, co se bezlepkářům nabízí (např. firma Shär apod.)... ale to už nechci, protože se mi to opravdu zdá přeslazené, přeéčkované a už mi to ani nechutná.

Teď půjdu od základů, zkusím to bez pečiva nebo s těmi kašemi a uvidíme.

Jak se Ti daří péct chleba bez směsi?
 Gora 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:48:00)
Já právě od firmy Schar nic nekupuji.
Já do chleba trochu směsi dávám, ale ne moc. Většinou dávám Chlebovou směs (jeho složení: kukuřičný škrob, bramborový škrob, modifikovaný kukuřičný škrob, rýžový mouka, cukr, kmín), když nemám, tak Unimix. Jinak právě dávám rýžovou a pohankovou mouku nebo kukuřičnou s pohankovou. Ale více mi chutná upečený z té rýžové a pohankové mouky. Občas tam přidávám i dýňová semínka nebo slunečnicová.
Jinak si kupuji kukuřičné plátky nebo tzv. chleba polystyren, ten mi hodně chutná s pomazánkami.
 Gora 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:52:18)
Jinak já mám ráda sladké kaše, takže si kupuji rýžovo-kukuřičné nebo pohanko-rýžové či jáhlově. Je fakt, že docela na chvíli zasytí. Mám je moc ráda se skořicí.
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 9:53:41)
já také dělám kaše, nejraději s domácím kompotem, to většinou k snídani, když nestíhám :-)
 Gora 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 10:03:35)
S kompotem jsem to ještě nikdy nezkoušela. To normálně smícháš nebo jen nahoře trochu ozdobíš?
 Jája s čápátkem 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 10:05:57)
Uvařím kaši a do ještě horké přimíchám kompot - jablkový nebo teď vypeckované třešně. Je to pak takové šťavnatější...
 Gora 


Re: Je tu někdo expert na speciální výživu? (bezlepka a BKM) 

(24.6.2012 10:12:06)
Díky za tip, to musím taky vyzkoušet.~:-D~:-D

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.