| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Nesnášenlivost lepku

 Celkem 36 názorů.
 Vítr z hor 


Téma: Nesnášenlivost lepku 

(13.4.2012 7:52:29)
Ptám se ze zvědavosti.
Mám několik blízkých přátel, takto celiaků, takže jsem byla náležitě poučena o detailech jejcich diety a onemocnění celkově.
Stručně – nesmějí ani stopu lepku, a svou bezlepkovou stravu musejí připravovat tak, aby se nesetkala s místem, kde proběhl lepek (třeba bezlepkový chléb nesmím krájet na prkýnku, kde krájím normální chleba) atd. Už několik let jim normálně vařím a peču bez lepku.

Už nějakou dobu znám chlapečka (je mu tak 3–5 let, nevím přesně), jehož maminka tvrdí, že chlapec nemá celiakii, ale má "zvýšené hodnoty lepku" (asi protilátek na lepek?), takže nesmí běžný chléb, rohlíky, piškoty. Kupuje mu bezlepkový chléb, piškoty, jinak ale všechno ostatní podle maminky může.
Tedy normální špagety, moukou zahušťované polévky, perník, makovou roládu...no všechno, co vás napadne.
Ohledně toho speciálního chleba – má ho prý jíst do doby, než se "hodnoty lepku upraví".

Co je to za dietu? Existuje nějaká varianta nesnášenlivosti lepku nebo alergie, kdy by stačilo omezit lepek v chlebu? A je šance, že by člověk mohl časem být bez diety? Spřátelení celiaci nic takového neznají.
 Vítr z hor 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 8:25:45)
Jenže hlavní (a velký) rozdíl mezi nesnášenlivostí mléka a lepku je ten, že u mléka (a bezmléčné diety) malé množství nemusí vadit, zatímco u lepku (a bezlepkové diety) nesmíš mít ani "špinavé prkénko" při krájení chleba.
 Domeva 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 8:27:24)
Mám dceru (necelých 7 let)s diagnózou celiakie, dietu striktně dodržuje už pět let. Přesně jak píšeš, podle přísných pravidel, krájení chleba na jiném prkýnku jiným nožem a prostě všechna opatření, aby se nesetkala s lepkem.
Jenže u ní je diagnóza trochu nejistá a tak od června začne se zátěžovým testem. Ale to jsem odbočila.
Co si tak píšu (v okolí se nesetkávám s žádným celiakem) s maminama celiaků, tak všichni dodržují dietu na 100%.
Jak píše Daniela, může mít alergii na pšenici, žito, ječmen....znám jednoho chlapečka (jeho mamka sem taky chodí, třeba napíše) a ten je alergický na lepek v potravinách a co vím, tak má všechny potraviny bez lepku a nemůže ani mouku, kde je např. deproteinovaný pšeničný škrob. Celiaci ho můžou, ale alergici ne.~d~
Třeba se najde někdo, kdo je líp informovanej~;)
 jedna plus dvě 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 8:55:38)
No třeba kamarádky syn od mimina těžká dieta (tudíž i maminka) - žádný lepek, ale ani vejce, ani mléko, ani spousta druhů ovoce. Hrozná dieta, jinak měl kožní problémy, zažívací problémy, i se dusil.
Ale u dětí se to prý s věkem může zlepšovat - narozdíl od toho, když se alergie rozvine později - a skutečně, kluk se od cca 5ti let začal zlepšovat, teď právě je ve stádiu, že trochu může už např. ten perník, makovec apod., třeba 1-2x týdně, nebo sem tam normální rohlík, ale ne celodenně. Chodí na pravidelné testy a kontroly. Nejspíš se mu to prý do puberty upraví úplně - kromě některého ovoce (to mu asi zůstane).
 perdita 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 8:58:53)
Pomněnko, a my to máme naopak~n~ Než se diagnoza potvrdila a byl dán na dietu, byl asymptomatický a v pořádku. Během prvního roku na dietě jsme museli - jak se jeho stav zhoršoval - vyloučit ořechy kromě mandlí, i stopové prvky mléka, složité cukry, mák, soju, bílky... Te´d už je stabilní, prospívá, přesto se přidala alergie i na mandle a na kokos. Na druhé straně už může BKM, cukr i soju~d~ Lepek už samozřejmě nebude smět nikdy.
 perdita 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 8:56:26)
Veveru,
než člověk na to může něco říct, chtělo by to vědět, jaké protilátky to dítě má. Ve které třídě. jestli se jedná o celiakii nebo alergii. Děcko by mělo být někde sledováno.
Pokud ale jí klasické těstoviny, tak v těch je pšenice, což vadí jak alergikovi, tak celiakovi, tak tomu moc nerozumím~5~
 daba+holčička 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 9:46:47)
klasické těstoviny nejsou z běžné pšenice, ale ze semoliny, která některým lidem kteří nemůžou pšenici taky nevadí
 1kulička 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 11:33:01)
Nevíš, co mluvíš, právě semolina má zvýšený obsah lepku, proto je na těstoviny vhodná.viz:
Semolina neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé neboli tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Používá se zejména na výrobu kvalitních těstovin nebo pro přípravu semolinových (pšeničných) kuskusů, bulgurů a chalv. Vyšší kvalitu (těstoviny se nerozvářejí, mají vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index) zajišťuje větší množství lepku; semolinové produkty jsou tedy (stejně jako produkty ze špaldy) nevhodné pro bezlepkovou dietu.
Také např. na pizzu se používá vysokolepkouvá mouka, ketrá je u nás k dostání jen ve specializovaných obchodech.
 daba+holčička 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 13:56:15)
já nemluvím o celiakii, ale nesnášenlivosti pšenice, někdo nesnese pšenici, ale může špaldu, nebo semolinu

Co je to tvrdá pšenice a proč pro ni mám odlišný výsledek testu než v případě pšenice?
Tvrdá pšenice a běžná pšenice jsou dva různé druhy pšenice. Tvrdá pšenice se obvykle zpracovává na mouku a krupici pro výrobu těstovin. Obsah proteinu je v nich odlišný. Proto jedna může vykazovat pozitivní výsledky a druhá nikoliv. Častým výsledkem testování je dobrá snášenlivost tvrdé pšenice i při pozitivních výsledcích v případě běžné pšenici.

zdroj
http://www.microarray.cz/intolerance-psenice
 daba+holčička 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 13:58:09)
tak prosímtě pořádně čti příspěvek, než budeš někomu psát, že nví, co mluví
 1kulička 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 15:09:48)
Dabo, můj příspěvěk neměl být útočný, ale chtěla jsem uvést na pravou míru to, co ve tvém příspěvku je zavádějící. Chlapec nesmí lepek a ten v těstovinách je ve velkém množství. Tvoje diagnóza je něco jiného ~x~
 A 
  • 

Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 9:40:22)
Tak to je jednoducha odpoved, uz jsem tuhle situaci zazila. Je to kravina :). Bud to maminka spatne pochopila nebo lekar spatne vysvetlil. Pokud se vynecha mouka z chleba, ale jinak se ta sama mouka ji v necem jinem, je to proste nesmysl, jak spravne tusis. :)
A pokud ma nekdo vysoke protilatky proti lepku, je potreba duodenalni biopsie aby se potvrdila diagnosa celiakie. Event pokud jsou vsechny protilatky proti lepku zvysene a clovek ma problemy, ktere zmizi po nasazeni diety, da se poazovat celiakie za potvrzenou. Ale protilatky u bezproblemoveho jedince nic neznamenaji, maximalne to kontrolovat. A dieta je bud vse nebo nic.
 Paulis 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 9:57:39)
Můžu se jenom zeptat, za jak dlouho po dietě se uleví?
 A 
  • 

Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 10:01:54)
Pokud mluvime o rozjete celiakii s průjmama, tak uleva na diete je za par dni, samozrejme se organismus bude vzpamatovavat postupne a pomalu, ale prvni efekt je brzy.
 Domeva 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 10:14:19)
taky vím z okolí, že po nasazení diety je úleva rychlá, přesně jak píš "A"~;)
Než se třeba uzdraví střevo, to trvá dýl
 perdita 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 11:25:38)
Tak úleva rchlá, říkáte~a~ Kluk začal mít probléma až PO nasazení diety. začalo se to uklidňovat až po 10 měsících. Měl reflux, nadýmání, průjmy, ale vše až několik dní po nasazení diety. Dovedu si představit asymptomatické lidi, kteří ani neví, že celiakii mají.
 1kulička 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 11:37:46)
Dnes je náhodně diagnostikováno hodně bezpříznakových forem - a to i dětí, pak jde o chronické potíže, způsobené dlouhodobou zátěží, jako různé bolesti kostí, kloubů, chronická onemocnění, vleklé záněty, anemie, bolesti břicha, hlavy, únava, různé alergie i astma....toto se pak lepší nebo taky ne za různou dobu, u mě např po několika měsících zlepšení, ale je to spíše na roky.
 perdita 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 12:42:56)
S rodiči je to někdy záhadné. Osobně bych radši věděla o zákeřné nemoci dítěte, i když teď se nejeví nijak nemocně, když bych mu dietou mohla pomoct. Mám ale známé, kteří mají vyloženě učebnicové dítě, a když měl jednou už velké problémy, opatrně jsem se zeptala, jestli nechcou udělat testy na lepek, že bych jí s tím pomohla. Maminka se úplně zhrozila a řekla, že tuhle nemoc její syn prostě nemá. Náš ano, fajn, ale to je náš problém. Jejich syn je naprosto v pořádku.
Kdyby ho nechala otestovat, jsou dvě varianty: jedna, že mu nic není a příčina jeho potíží je někde jinde a je na nich, zda je budou hledat, druhá, že syn je celiak a ona bude muset roky vařit a péct jako já, ale synovi bude líp. Ona si zvolila variantu nevědět, jak na tom syn je. Pro mne nepochopitelné. Takže asi tak to "s tím lepkem je".
 Paulis 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 12:34:05)
Aha, tak děkuji. Zatím jsme na dietě 14 dní a už jsem očekávala zázrak~n~
 Gora 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 12:42:54)
Mně se ulevilo až po roce. Dle mého odborného lékaře to může trvat u každého člověk různě dlouho, ale tělu to většinou trvá minimálně pár týdnů.
 .kili. 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 10:48:16)
"je potreba duodenalni biopsie "

co by měla přinést za poznání ?
 Domeva 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 11:06:04)
asi měla na mysli enterobiopsii~;)
 A 
  • 

Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 11:07:40)
Biopsie stanovuje diagnosu celiakie spolu nebo i bez pozitivnich protilatek. Viz clanky na internimedicina.cz nebo zdn.
 .kili. 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 11:17:13)
nic proti biopsii, nerozumím tomu proč duodenální
 A 
  • 

Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 11:21:31)
Jednoduse proveditelna pri gastroskopii a zmeny jsou dostatecne pro diagnosu. Alespon u nas a myslim ze i jinde se rutinne provadi.
 .kili. 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 11:29:01)
Duodenální biopsie je dostatečná k diagnose "full-blown"
onemcnění (Marsh III), kdežto postižení Marsh I-II nmusí zachytit. Kriteria ESPGHAN se opírají o nálezy získané na tenkém střevě.
 A 
  • 

Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 16:19:23)
Diky za info, mrknu na to.
 daba+holčička 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 9:45:46)
já mám nesnášenlivost pšenice, jím jen žitný chleba a knackebrot, ale co se dává do salámů, nebo trochu jíšky v omáčce neřeším
 1kulička 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 11:24:01)
Řekla bych, že maminka chlapce si to vyložila dost po svém, zrovna v těstovinách je lepku nejvíc, tak nechápu, proč by vadil chleba a těstoviny ne. Ano, může mít jen "trochu" alergii na lepek, nebo jen IgG trochu zvýšené, ale i tak je to spíš o tom, jaké má dítě příznaky a raději bych ho vyloučila úplně. Zejména u dětí ta krev nemusí odpovídat vnějším projevům.
Nejspíš má zvýšené to IgG proti lepku, tam se doporučuje potraviny omezit, ale není nutné je zcela vyřadit. Moje zkušenost je jiná, mám zvýšené IgG na kravské mléko a jen když ho vůbec nejím, cítím se normálně zdravě, jinak jsem furt unavená. IgG s celiakií nesouvisí.
 Gora 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 12:41:34)
Mám celiakii a alergii na BKM. Já stopové prvky lepku a mléčné bílkoviny můžu.

Žádnou dietu, kdy by se jen vyřadil chléb neznám. Je to hloupost. Jak při alergii, tak při celiakii se musí dodržovat dieta. Jediný rozdíl je v tom, že někdo může stopy jiný ne.
A tom, že by se hodnoty lepku samy upravily jsem taky neslyšela. Pokud začne jíst chleba a jiné potraviny plné lepku, tak přece automaticky hladina lepku v těle stoupne nebo ne?
 Domeva 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 13:32:18)
ale pokud máš celiakii, tak i stopy lepku nejsou pro tělo dobré. Teda ještě nevím, co myslíš pod pojmem "stopy lepku"~d~
Někteří celiaci mají po požití lepku potíže hned (nadýmání, průjem, bolesti břicha....), někteří žádné viditelné potíže nemají, ale ten lepek jim znovu poškozuje tenké střevo~d~
 Gora 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 14:00:37)
Stopy lepku - tím myslím, že na většině různých i bezlepkových výrobcích je napsáno "může obsahovat stopy lepku". Bavila jsem se o tom se svým lékařem, ten mi řekl, že stopové množství nevadí při té formě co mám já. Navíc většinou se výrobci tím jen kryjí, kdyby náhodou se nějaká stopa objevila. Ale jsou lidé, kteří nesnesou ani stopu lepku.
 .kili. 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 14:09:36)
nesrovnával bych celiakio dospělých s celiakií v raném dětském věku
 Gora 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 14:12:19)
Zakladatelka psala, že má přátelé celiaky, tak jsem z toho vyvodila, že v tomto případě myslí dospělé.

A netušila jsem, že je rozdíl mezi celiakií dospělého a dítěte. Myslela jsem, že všichni s tímto problémem musí dodržovat bezlepkovou dietu.
 1kulička 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 15:28:22)
Já bych to klidně srovnala, hlavně v rodinách jsou pak podobné příznaky. Moje dcera ji má určitě tak od půl roku, ale přišlo se na ni až v šesti letech. Nikdy neměla typické příznaky jako průjem a nadýmání. Bolesti bříška sice měla, ale vždy tak nějak logicky - po sladkostech, při nervozitě (nástup do školky, strach z učitelky). Od dvou let celkem začala hubnout, ale vždy po astmatických potížích, kdy několik dní nic nejedla....
 Gora 


Re: Jak je to s tím lepkem? 

(13.4.2012 17:57:06)
Já mám celiakii od malička, ale přišlo se na ni v dospělém věku, takže taky mohu srovnávat. Jediným rozdílem je, že jako dítěti mi bylo hodně zle tak jednou za měsíc, za dva, od puberty čím dál častěji a v dospělosti několikrát do týdne.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.