| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodili jsme doma

 Celkem 254 názorů.
 myskaMiska 


Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 8:19:13)
krásný článek, plný emocí a krásných pocitů. Ukázkový porod, ale co když se něco mohlo pokazit? Nemocnice byla blízko, ale já bych neriskovala...
 Katka +3 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 8:55:13)
Ale ono se něco může pokazit i v té nemocnici. Často se dokonce v nemocnici pokazí něco, co by se doma pod nepřetržitým pohledem porodní asistentky nepokazilo.
porodnice x domov není volba mezi bezpečím a nebezpečím, ale jenom volba mezi různými druhy rizik.

Autorce gratuluji ke krásnému zážitku a miminku k pohodovému příchodu na svět.
 Ronjička 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 11:33:32)
jojo, moje slova.~g~
 BBaarca 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 12:30:56)
Přece jen v nemocnici jsou více připraveni pomoci při komplikacích. Ne u všech, ale rozhodně je větší šance, že pomůžou v nemocnici, než doma. Kdyby se potom cokoliv stalo, vyčítala bych si to celý život. Neříkám, že jsem byla s péčí v porodnici spokojená. Po psychické stránce spíš naopak, a už teď se bojím další porodu právě kvůli chování porodní asistentky, ale i tak bych si dobrovolný porod doma nelajzla. :-(
 maw 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 13:02:08)
Při komplikacích, které sami přivodí svými zásahy.
Je daleko větší šance, že se tak stane v nemocnici.
A to by si mnohé maminky vyčítaly celý život.
Viz výše - jiný druh rizik.
 MrakovaK 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 13:18:31)
já bych si tedy nevyčítala, že jsem si pro porod vybrala porodnici, i kdyby se něco stalo. To fakt ne. Naopak bych byla velmi nesvá, kdybych rodila doma, bez případné rychlé pomoci, kdyby se opravdu něco dělo. Každá to má jinak.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 13:42:03)
já bych si to vyčítala, ať by se to stalo v porodnici nebo doma, je to jedno... Jde jen o to, jaký druh rizika jsem ochotnější podstoupit - zda se svěřit do rukou cizím lidem, kteří o mě nic neví a já nevím o nic, kteří můžou mít špatný den, nebudou dost trpělivý apod., nebo zda se svěřit PA, která mě provází celé těhotenství, zná mě a mé reakce, umožní mi poslouchat mé tělo a porodit. Protože porod není nemoc, nepatří primárně do nemocnic. Není třeba z každé ženy dítě zachraňovat, jak se mnohdy pořád ještě děje v českých porodnicích. Porod je záležitost z velké části v hlavě - žádná samice nerodí, pokud se cítí ohrožena, například. A to platí i pro lidské samičky, proto se tolik porodů po příjezdu do porodnice zastavuje, například...
 Petra Neomi 
  • 

Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 13:57:16)
Nejen v hlavě... Mmch, samice rodí i když se cítí ohroženy, ono to jaksi jinak nejde. Nic proti porodům doma, ale není potřeba je podporovat bajkami.
 Šešule 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 14:17:24)
Jasně, že v nich to mládě většinou na věky nezůstane, ale změna prostředí například může porod pozdržet až o několik dní. To je fakt známý od zvířat chovaných v zoo~d~
 Bumbi&05,08,10 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 18:37:24)
ve stresu se porod zastavuje, to ví každý pejskař, co měl doma fenu se štěňatama... Nezastaví se samozřejmě na věky, ale na pár hodin rozhodně ano. A pár hodin je v případě lidí v porodnici důvod k "popostrčení".

To, že se ve stresu porod zastavuje není žádná bajka, ale fakt ~a~
 Vladka a Mishell 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 14:35:35)
No,ja si myslim,ze pribeh je moc krasny a je to tak,jak to melo byt.Tak jak to maminka citi ~R^ popravde kolik miminek a maminek utrpelo psychickou ujmu,ci zemrelo prave kvuli chybe personalu v nemocnici?Je treba nejen poslouchat co melou doktori,ale slyset praxi od rodicek-to je nejdulezitejsi !!!
Napr.moje kamaradka tehotenstvi a vse bez komplikaci,zadny problem.Praskla ji voda,ktera jiz byla zakalena,proto spechala do porodnice a tam namisto toho,aby ji co nejrychleji pripravili na porod a ditko co nejdrive dostali ze zakalene vody cekali az kamaradka dostane kontrakce...asi po 6 hodinach kdy kontrakce neprichazeli ji po strasnem humbuku vzali na cisarsky rez.Dite i maminka stravili po porodu dva tydny na kapackach kvuli otrave z plodove vody.
Poprve sve dite kamaradka videla asi po 3 dnech.A tohle je ziva realita.Vsichni umi krasne mluvit,ale realita je nekde uplne jinde.
Je to proste osud a rozhodnuti maminky.Pokud se dite ma narodit zdrave a v pohode,tak se to stane.pak u lekaru vinu nevidi nikdo protoze se treba kartoteka rodici manimky ktera si stezuje na peci zahy ztrati,takze vinu nelze prisoudit nikomu.
Moje kamaradka pracuje ve zdravotnictvi a co mi nekdy vyklada jake se deji preklepy,ktere muzou ohrozit neci zivot....nekdy lepe nevedet....
 BBaarca 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 16:12:32)
Určitě je to volba maminky. Tím jsem nechtěla napadat příspěvek. Jen vím, že já bych příště zvolila opět porodnici, přestože s péči jsem tedy opravdu spokojená nebyla. Příštího porodu se nebudu bát kvůli bolestem, ale kvůli tomu, co na mě první porod zanechal. V tomhle určitě dávám porodům doma za jedna. Vím, že psychika je nejdůležitější, ale já jsem právě takový "stresmen", že bych se akorát obávala komplikací. :-( Přece jen nemocnice jsou na problémy lépe vybaveny. A také znám plno kamarádek, u kterých podcenili komplikace i v nemocnici a dopadlo to dost špatně. :-( Možná můj nazor ovlivňuje i fakt, že první těhu bylo rizikové, takže vůbec plno strachu, co bude. :-( Stojím si za tím, že je to volba maminky, a nikoho neodsuzuji. :-)
 Katuka+Vítek11/06+Danek10/09 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 16:55:56)
Moje řeč, co mě na porodnicích vadí je ten zdlouhavý přesun v porodních stazích a pak jsem měla trochu strach z personálu. Ale nikdy bych si nelajzla rodit doma. Vždy se může něco pokazit, tam i tam, ale v nemocnici je vše potřebné pro rychlý zásah.
Obavu z personálu rozplašili návštěvy ambulance před porodem. Všichni byli fajn nebo přinejmenším profesionální.
U obou porodů jsem nakonec byla ráda za porodnici. První dítě byl kusanec, rodila jsem CS neplánovaně. Protože jsem už nějakou dobu v porodnici byla a přijala jsem epidurální úlevu nemuseli mě uspávat a tak jsem si miminko užila a ze všeho se výborně vzpamatovala.
Druhý syn byl menší, ale pro mou malou postavu mezní velikosti. Byla jsem hodně zadýchaná, dýchala jsem kyslík a bylo potřeba hodně rozšířit cesty, aby se syn narodil normální cestou. Zase jsem byla ráda, že jsem v porodnici.
Já bych to riziko prostě neriskovala. A v době kdy lze do jisté míry vybrat zařízení ... Raděi bych měsíc bydlela v hotelu poblíž dobré porodnice, než rodit doma a pak brečet.
 Ronjička 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 16:59:31)
No, já se dost a dost dlouho pohybuju mezi postiženejma dětma a tak vím ledacos i o tom, co dítěti můžou naopak v prordnici provýst... Když se nad tím člověk ůkladně zamyslí, je těžký zhodnotit, jakej porod je menší zlo, opravdu těžký.
 sušenky 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 23:07:52)
Mám stejný názor - bála bych se rodit doma, co kdybych začala neúměrně krvácet? Kdo mi to zastaví? Kdo mi dá transfuzi? Dula asi sotva. Nebo cokoliv jiného - dítě se zasekne v porodních cestách a jak ti pomůžou? Pravděpodobně zavolají záchranku... Takže já jsem pro variantu PORODNICE. Nicméně souhlasím s tím, že žena by měla být v klidu (i když ... jde to vůbec u prvního porodu?) a pokud je v porodnici u porodu osoba blízká, partner, maminka, kamarádka, klidně i dula nebo někdo, kdo uklidní a podpoří, pak se dá nestresové prostředí vytvořit i v porodnici. Tímto děkuji celému personálu porodnice Brno-Bohunice, oba mé porody tam proběhly dle mého názoru perfektně, profesionálně, přitom komorně s manželem. Porodní asistentky se maximálně snažily dodržovat můj porodní plán, vše probíhalo bez komplikací a já měla vnitřní klid, že kdyby něco, jsem v rukách odborníků.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(30.3.2011 23:43:36)
Dula není zdravotník, u porodu doma je obvykle porodní asistentka, což zdravotník je. Ač to tak v českých porodnicích obvykle nevypadá, mají (zejména ty terénní) poměrně dost znalostí i zkušeností a umí dost dobře odhadnout okamžik, kdy je potřeba "případ předat vyššímu pracovišti". Převozy u porodů doma - i v zemích, kde jsou součástí standardní zdravotnické nabídky - jsou okolo 10% porodů, které započaly jako plánované doma (a možnost převozu je jasným faktem pro každou ženu, které se pro PD rozhodne), přičemž v drtivé většině nejde o akutní převoz, ale o převoz nepostupujícícho porodu, neodlučující se placenty atd. Podíl akutních zásahů je velmi nízký a mortalita a morbidita srovnatelná se stejně nízkorizikovými ženami v porodnicích (doma sice hrozí riziko z prodlení, ale zase nehrozí spusta typicky nemocničních rizik jako hypoxie z intervencí - oxytocin, dirupce apod), nosokomiální infekce atd.

Ony ani ty strašlivě náhlé situace se většinou nejsou tak náhlé, jak vypadají (ať už z nedostatku informování, že se "možná něco děje" nebo z jiných, například interpretačních důvodů). Celkem jsem si to sestudovávala a u většiny situací není 20-30minutové prodlení od detekce problému po příjem a řešení v porodnicic nic fatálního.
 Ivíček 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(3.4.2011 18:38:45)
No jasně, 20-30min pro miminko bez přísunu kyslíku skutečně nic neznamená.
 kili 
  • 

Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(3.4.2011 19:33:15)
no, ono ani tak nejde o samotný kyslík, jako o patřičnou péči při nejen dýchacích potížích hned po narození
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(3.4.2011 21:33:54)
Tak ještě pořád je tu v takových případech i záchranka, že.
 holka anonymka 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(4.4.2011 14:26:18)
Jo.. ani 2 hodiny miminka bez kyslíku pro doktory v naší fakultní nemocnici nic neznamenaly...
 zuzini 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(31.3.2011 10:56:40)
Jaká dula? Je fajn vyjadřovat se k nečemu, o čem vím úplné houby, že?
 marketa 
  • 

Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(31.3.2011 18:27:36)
kdybys zacla necekane krvacet, tak ti da transfuzi PA a rozhodne te udrzi do prijezdu sanitky. pri bouracce lidi taky nutne nevykrvaci.
 kili 
  • 

Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(31.3.2011 19:41:23)
" kdybys zacla necekane krvacet, tak ti da transfuzi PA ...."

:-)) :-)) tomuto bludu z heroldsbergských lesů uvěří snad málokdo (zdejších expertek na porodnictví a neonatologii se tako úvaha netýká)
 Rapiti 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(31.3.2011 22:55:28)
kili, já doufám, že to Markéta myslela ironicky a jen zapomněla na smajlíka. Takový nesmysl už jsem opravdu dlouho neslyšela. Možná může PA podat nějaký lék ale určitě ne transfuzi, kde by tu krev asitak skladovala? ~a~
 sušenky 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(31.3.2011 23:07:20)
Netušila jsem, jak se chytnete každého slova ..... chtěla jsem dát pouze příklad toho, co by se mohlo stát. Ne tady řešit, jestli PA dá transfuzi nebo ne. To už zabíhá mimo téma "rodili jsme doma"....
 Cimbur 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(3.4.2011 18:18:54)
To nemohla myslet jinak, než ironicky...
 Iva 
  • 

Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(31.3.2011 15:51:54)
je to spíš o tom, že když se rodí v nemocnici a něco se pokazí, tak může rodička obvinit doktora a nemusí mít výčitky svědomí, že něco zanedbala sama. Je to zkrátka pohodlnější. Pro spoustu lidí je pohodlnější přenést zodpovědnost na někoho jiného.
 Veveruše 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(2.4.2011 1:00:37)
"porodnice x domov není volba mezi bezpečím a nebezpečím, ale jenom volba mezi různými druhy rizik"
~R^ Přesné a výstižné.
 vieruse 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(5.4.2011 23:53:21)
No myslím, že i když asistentka, která je u porodu doma, může třeba ledacos dřív odhalit.. jak si ale poradí bez potřebných přístrojů???
 vieruse 


Re: Tohle ještě dobře dopadlo... 

(5.4.2011 23:50:12)
Já nevím, mě to přijde nezodpovědné rodit doma. Můj malý se přidusil a nechtěl jít ven.. Kdo by mi doma pomohl???
 Loriana 


Gratuluji!!! 

(30.3.2011 8:22:21)
Gratuliji k synkovi a pohodu podle vašich představ ~R^ zvládli jste to skvěle.
Nemám prostor na rozepisování se, ale ráda bych znala toho pediatra, jsem ze stejného kraje :)
 Pawlla 


Re: Gratuluji!!! 

(30.3.2011 8:37:00)
Taky gratuluji~x~,skvěle naplánováno,myslela jste na rizika a udělala vše,aby to dobře dopadlo a ono to dopadlo,takže hodně štěstí do života celé rodině.:-)
 Terinka4444 


Gratuluji k Vítkovi 

(30.3.2011 8:26:05)
Máš odvahu a měla jsi svůj vysněný porod. Mně nevadil přesun autem do porodnice, byla jsem tam jediná se svým manželem a svojí vlastní PA, která s ode mne nehla a které lékař dovolil vést celý porod. Nědělo se mi nic, co bych nechtěla. Na porod doma nemám odvahu, ale zážitek to musí být skvělý. Já mám skvělý zážizek i z porodnice, hlavně že máme živá zdravá sluníčka, ať vám dělá Víteček jen radost.
 Veveruše 


Prosím, kde jsi rodila? 

(2.4.2011 2:00:45)
Čtu dobře? Se svojí vlastní PA? Která směla dokonce sama vést porod? To ani nebyla z té porodnice? Prosím, KDE??? (Že bych třeba šla ještě do toho třetího miminka, až se finančně zmátoříme~;).)
 Lu 
  • 

Re: Prosím, kde jsi rodila? 

(3.4.2011 22:06:58)
Taky jsem rodila se svou vlastní PA v Brně Bohunicích. Ona tam pracuje a krom toho chodí privátně k porodům mimo svou pracovní dobu.
 Veveruše 


Re: Prosím, kde jsi rodila? 

(3.4.2011 23:06:44)
V Praze ani blízkém okolí o takové možnosti bohužel nevím.
 Markéta 
  • 

Re: Prosím, kde jsi rodila? 

(4.4.2011 8:58:58)
Ahoj, v blizkosti Prahy mam zkusenost s Neratovicemi, jsou tam dve porodni asistentky - Věra a Milada - lze domluvit porod s nimi, predchozi schuzky o tom, jak si to predstavujes, jaky jsi tip, co ony mohou atd. Mam vybornou zkusenost s Verou a kamaradka s Miladou. Nevim presne, kolik jsem pred 5ti lety platila, mysilm 1-2tis., stoji to za to, mohu porovnat s "klasickym" porodem.
 Veveruše 


Re: Prosím, kde jsi rodila? 

(5.4.2011 0:08:54)
Diky, ale o této možnosti vím a zavrhla jsem ji, protože o Neratovicích dobré mínění nemám - první, co mě odradilo už při prvním těhotenství, bylo, že si účtovali 1000 Kč za lepší porodní lůžko (i když pokud jde o mě, nechci pokud možno žádné~;)), druhé pak to, že jsem slyšela o několika tam zpackaných porodech, včetně mé švagrové. S těmi asistentkami sice žádná z těch matek nerodila, ale nějak k Neratovicím nemám důvěru. Zatím žádné další mimčo nečekám a v nejbližším roce ani neplánuju, tak třeba se ještě situace v našich porodnicí změní k lepšímu (nebo taky k horšímu - jako na Bulovce~:().
 Jana79. 


Re: Gratuluji k Vítkovi 

(3.4.2011 15:32:51)
Ahoj, take by me zajimalo, kde bylo mozne takto porodit. Dik za kazde info, kde lze s vlastni asistentkou porodit v Pze nebo okoli. Zvazuji porodnice Motol, Kladno, Slany. Motol me desi ze vseho nejvice - je to jen zalozni varianta kdyby to prislo vyrazne brzo nebo byly predpokladane komplikace.
 Markéta 
  • 

Re: Gratuluji k Vítkovi 

(4.4.2011 10:27:43)
Uz jsem tady nekomu doporucovala - v Neratovicich to jde, ozkouseno, uzasne. Je mi lito, ze podruhe me nevzali = zmeny v nemoci a plno.
 Nika89 


Krásný porod 

(30.3.2011 8:27:03)
Opravdu, tiše Vám závidím~;) oba naši synové se narodili císařským řezem, jeden plánovaným pro polohu koncem pánevním a odhadové váze větší než 3500g, druhý akutním po čtyřech dnes tu slabých, tu silnějších kontrakcí. Myslím, že ten druhý porod trval od opravdového začátku 12 hodin, kdy jsem měla kontrakce po pěti, třech, dvou a jedné minutě, posledních cca 8 hodin byly minutové. Ale byla jsem stále jen na 4cm, synek se přestával hýbat, srdíčko už nereagovalo tak, jak mělo a tak mi pan doktor (mimochodem pan Dr. Čtvrtečka z Havl. Brodu-občas možná působí roztěkaně, ale mám na jeho péči pěkné vzpomínky) navrhnul císařský řez, bylo 21.30 a 21.55 se syn narodil. Při vytahování hlavičky mi praskla stará jizva a natrhla se mi trochu děloha, při převozu na dospávací pokoj jsem ztratila cca půl litru krve, děloha byla unavená a nechtěla se stáhnout. Ani tak Vás nebudu strašit co by kdyby, Váš porod je úplně jiný, Vy jste úplně jiná a tak sama víte, co je pro Vás nejlepší. Gratuluji ke krásnému zážitku~x~
 withep 


Krásný příběh :o) 

(30.3.2011 8:39:17)
Gratuluju k miminku, připravili jste mu moc hezký začátek :-).
Taky by mě zajímalo, odkud "z daleka" PA přijela - z Brna?
Hodně lásky, štěstí a zdraví všem 3 ~s~.
 helis78 


Gratuluju 

(30.3.2011 8:51:41)
Já bych na to rodit první dítě doma asi neměla odvahu, první porody bývají těžší a delší a asi bych měla strach, že to už trvá dlouho. Ale moc Vám gratuluju k miminku, ten pocit je nádherný.
Máte pravdu, člověk v naší společnosti nemá na výběr, buď bude rodit v nemocnici nebo ať si nese vše na vlastní riziko, žádnou pomoc mu nikdo nenabídne.
 Loriana 


Re: Gratuluju 

(30.3.2011 9:12:30)
Helis, můj první porod trval ani ne dvě hodiny, ale je fakt, že jsem byla několik týdnů před porodem otevřená skoro na porod ~:-D
Takže tak, ne vždy jsou první proody dlouhé a těžké, naopak pokud rodí prvorodička kolem 25 let, tak mívá porod rychlejší a lehčí než prvorodička těsně před 40 rokem ~;)
 helis78 


Re: Gratuluju 

(30.3.2011 10:25:29)
já jsem se otevírala strašně pomalu, navíc mi odtékala plodová voda, takže jsem musela být v nemocnici, navíc Maxík byl opravdu maxi 4,1 tak nevím co by bylo doma.
 maw 


Re: Gratuluju 

(30.3.2011 13:04:06)
Doma může porodit i pětikilové dítě i prvorodička bez poranění. - Reál.
V nemocnici bych to chtěla vidět.
 banditka 


Re: Gratuluju 

(1.4.2011 23:39:11)
I druhorodicka :) S malym poranenim.
 banditka 


Re: Gratuluju 

(1.4.2011 23:40:11)
A jeste jsem zapomnela napsat, ze v nemocnici bych to radsi videt nechtela :) :)
 withep 


Re: Gratuluju 

(30.3.2011 9:27:57)
Helis, já bohužel taky poprvé neměla odvahu. Ale hlavně jsem nečetla porodní příběhy. Myslím, že kdybych byla bývala více četla, byla bych ztratila odahu jít do porodnice a porodila v klidu doma i prvorozeně. Ale co už nadělám, nezmůžu víc než se mu snažit ten pošramocený začátek vynahradit (a snažím se ~s~).
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Gratuluju 

(30.3.2011 21:16:45)
Můj první porod trval od probuzení se (v 6:30 ráno), kdy jsem ani ještě nevěděla, že začínám rodit, do konce (10:30 dopoledne) přesně 4 hodiny. V těch 6:30 ráno jsem jen cítila, že se se mnou COSI děje, stahy začaly o hodinu později, byly hned pravidelné po 4 minutách a tak jsme se vypravili do porodnice (od nás 40 km). V 8:30 na příjmu se zeptali kolikátý porod to je a když jsem řekla, že první, odmávli mne na hekárnu a více se o mne nezajímali. Když jsem se v 10 hodin začala obávat, že tam sama i porodím a šla jsem hledat sestru či doktora, našla jsem je všechny pohromadě na sesterně, jak popíjí kafíčko. "Copak chcete, maminko?" zeptala se celkem vlídně jedna sestra. Tak jsem pravila, že se bojím, že na té hekárně porodím. Sestra se zasmála a doktorka se zvedla s pokrčením ramen, že tady tu poplašenou prvorodičku vyšetří, když ta si myslí.....
Odvedla mne na vyšetřovnu, koukla mezi nohy a v tom začal fofr. "Ale vy rodíte!!!" - pravila jsem, že jim to říkám už půldruhé hodiny, ale oni mi nevěřili...
Kdybych nebyla povaha, jaká jsem a poslušně ležela na hekárně ještě chvíli, tak jsem tam - sama a bez porodní asitentky - třeba i porodila... Nevím, jak by to bylo dopadlo, asi i dobře, ale co kdyby ne - kdo by byl na vině????? A to jsem byla v porodnici - o domácím porodu jsem ani nauvažovala (před 23 lety se o tom u nás snad ani uvažovat nedalo...).

Simča ~b~
 kreditka 


Nešla bych do toho 

(30.3.2011 9:06:32)
Kdo chce ať tak rodí každého volba, ale u nás by to v klidu rozhodně nebylo. Při představě jak rodím, vedle mě omdlívá vystrašený manžel a tchýně střídavě poskakuje okolo nás, šíří paniku a mezitím volá podrobnosti babkám z vesnice bych vklidu nikdy neodrodila ~t~
 Loriana 


Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 9:13:24)
Kreditko, třeba by ses divila, jak by se tchyně zapojila a byla k užitku ~;)
 albert1 


Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 10:15:28)
Take si to v realu u nas doma nedovedu vubec predstavit, domacim porodem bych nervovala celou sirokou rodinu, nejen sebe. Ale v kazdem pripade gratuluji, hlavne ze to stastne a bez komplikaci dopadlo, budte zdravi~;)
 kreditka 


Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 10:44:35)
No vzhledem k tomu jak se tchýně angažovala co se týče kojení naší dcery apod. bych domácí porod s ní za zády neriskla. Jelikož žijem v jednom domě to bych ji musela nejspíš zamknout jedině ve sklepě ~t~ Tchýně je hodná ženská, ale žije svým způsobem ještě v období 70. let - když už kojit tak jedině s rouškou na obličeji, dítě brečí = musíš jít na sunar, máš málo mléka, ve 3 měsících klidně svíčkovou, čím tlusčí dítě, tím lepší neb dle ní zdravější - umíš si představit její asistenci u dom porodu??? ~8~
 Ronjička 


Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 11:37:17)
Já živě a bchází mě z toho hrůza.
Moje tchýně by zas věšela do oken amulety proti vampejrům, čili všude je něco. ~t~
Zaplaťpámbu s náma ale nebydlí.~z~
 kreditka 


Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 12:15:34)
No tak ta moje zas upevnila na kočárek s dcerou nějakou stařičkou červenou stužku, aby nám ji někdo neuhranul ~8~ Nutno dodat že k naší barvě kočáru se ta stužka absolutně nehodila tak aby se tchýně neurazila, šoupla jsem ji dospodu pod matraci ~t~
 zuzini 


Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 12:18:28)
Až tak? ~t~
 kreditka 


Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 12:22:22)
zuziny mít talent na psaní tak o zážitcích tchýně / moje mateřství bych mohla psát romány ~t~
 sušenky 


Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 23:14:18)
To je sranda ~t~, příspěvky o tchýních mě fakt pobavily. Každej má něco, já už tchýni bohužel nemám, ani jsem ji nestihla poznat (škoda, prý to byla zlatá ženská), ale znám jiné tchýně a to jsou fakt zážitky někdy ~:-D
 Loriana 


Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 12:03:20)
Kreditko rozumím ti, ono je to těžké, ženy v těch letech byly vedeny k tomu, že pan doktor je šéf a má vždy pravdu. Když se mrkneš do knih o péči o dítě z té doby, tak nevíš jestli se smát, nebo brečet...
No a některé z těch žen se přes to dostaly, některé díky svým dcerám, některé díky snachám... asi by to tedy nebyl případ zrovna té tvé, no ~;)
 kreditka 


Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 12:18:03)
Jak píšu ona tchýně je hodná, není to žádná čarodějnice, ale žije jaksi mimo náš čas. Knihu "Naše děťátko" někde ze 70. let mi darovala minulý týden - no myslela to dobře tak ji tu budu skladovat někde pod postelí, a až bude chtět děti švagrová tak ráda knihu vrátím tchýni ať potěší zas někoho jiného ~t~
 Veveruše 


Re: Nešla bych do toho 

(3.4.2011 23:17:48)
Mohla bys rodit v noci~;). Já jsem to stihla od 6 do 7:40 ráno, tchyně jezdí okolo 8 hod ráno do práce, ale máme samostatný vchod, takže vůbec nic nevěděla, zjistila to až poté. Dusno bylo mezi námi poté hodně dlouho, že tu možnost zvažuju, sice dopředu věděla, ale nesla to hodně špatně, dokonce mi řekla, že pokud budu rodit doma, nepohlídá staršího syna. Nakonec jsme ani hlídání nepotřebovali, starší je dobrý spáč (kde jsou ty časy, kdy jsem na RD mohla ráno spát do půl deváté~n~), vzbudil se až kolem 8 hod. Nedělám tím domácím porodům reklamu, jak už jsem psala, příště už bych nejspíš volila pro změnu opět porodnici (jelikož už vím, že jsem schopná normálně porodit, takže bych se zdravotníky myslím už nenechala tak snadno rozhodit; ale taky i proto, že náš mladší je ranní ptáče, to bych musela stihnout porodit tak do 6, abych měla úplný klid~t~). Jen tím chi říct, že jak se říká, když se chce, tak to jde.
 Lenka P. 
  • 

Re: Nešla bych do toho 

(30.3.2011 20:46:18)
:-)))
 Mata_ 


Gratuluji k miminku.  

(30.3.2011 9:34:21)
Osobně jsem k porodu doma nenašla odvahu, ale ambulantní prod bych uvítala. Bohužel to nevyšlo. Malá se narodila před půlnocí a dostala jsem ji až ráno. A to ji ani neviděl doktor! Obrečela jsem to. Mám už 3 děti, tak další neplánujeme. Ale kdyby náhodou, tak v Pardubicích už nikdy. A to slibují, nabízí alternativní polohy (taky nešlo), prý baby-friendly. Všichni sice milý, ale i přes protesty sebrat dítě je neomluvitelné. A to ji ještě chtěli přikrmovat druhý den. To jsem ale zatrhla a večer už pila bez problémů. Porod byl rychlý a bez komplikací
Užívejte si miminko. Ať jste zdraví.
 Loriana 


Re: Gratuluji k miminku.  

(30.3.2011 9:37:08)
Mato, to je opravdu trestuhodné cos zažila ty, neuvažovala jsi o stížnosti? Poskytnutí zpětné vazby prospěje tobě (lepší vyrovnání se s traumatem) i jim (ať ví, že toto se matkám nelíbí).
 Mata_ 


Re: Gratuluji k miminku.  

(30.3.2011 22:39:01)
Přemýšlela, ale ono při 3 dětech na stížnosti moc času není. Rodit už asi nebudu a možností kam jet moc není.
Teď slečna slavila 3. narozeniny, takže spolu s článkem jsem si zavzpomínala. Manžel porod nestihl, tehdy jsem si říkala, že hormony pracují. Vytočená jsem byla pěkně, ale když jsem konečně dostala malou, tak mi byli všichni ukradení.
Spíš bych chtěla upozornit, že porod v nemocnici neznamená, že dítě okamžitě zkontroluje lékař. To pro mě byl šok. Zvažovala jsem porod doma, ale jen tak "zlehka". Pro mě byla důležitá jistota, že miminko zkontroluje lékař (nejstarší byla pěkně modrá, naštěstí v pořádku). Komplikací u porodu jsem se nějak nebála. Kdybych rodila doma, tak by ji pediatr viděl dříve. A to je narozená ve středu.
Chápu, že u porodu se může ledacos zvrtnout. Ale proč není možné po pár hodinách nebo aspoň druhý den odejít domů? Byla jsem ochotná každý den zajet do nemocnice se ukázat, zvážit. Ale prostě to neexistovalo, minimum 72 hodin, pak se může nabrat krev na screening a domů. My jsme odešli po 72 hodinách v neděli (jako jediný, kdo se má o víkendu otravovat s papíry, tak jen ty otravný), takže v pondělí zpátky na krev.
Přikrmování jsme si nejprve se setrou, pak s doktorem vyříkala. Domluvili jsme se, že pokud nezačne do dalšího dne, tak pak příkrm (ono kdyby byla o hodinu mladší, tak by to nikdo neřešil, že ještě nepije). A maminky na pokoji na mě koukali divně, že nechám dítě hladovět. Prostě co řekne lékař je svaté.
K tomu do mě nacpali oxytocin, i když jsem říkala, že rodím rychle. Ale přiznávám, že jsem neměla moc sílu protestovat. Tak se pak divili, že doktor porod nestihl. Slibovali porodní stoličku - nebylo možné. Propouštěcí zprávu jsem je nechala přepsat - našla jsem tam 3 chyby. Dětský doktor, který nás propouštěl snad proběhl celé oddělení za 5 minut, nestihli jsme se divit. Celkově to byl omyl. Ale už druhý porod byl rychlý, věděla jsem, že si nemůžu porodnici vybírat.

Naopak ráda vzpomínám na první porod, sice jsem se pohádala se setrou, k lékařce vedoucí porod bych měla také výhrady, ale celkově to byla pohoda. Malá se narodila ve vaně, celou dobu byla s námi na sále, dokonce kdybych chtěla, dali by mi ji pak na pokoji do postele (to mě tedy vyděsilo), narozená těsně po půlnoci. Bohužel tato porodnice byla zrušena. Tak nějak jsem čekala, že tohle bude samozřejmé o 4,5 roku později už všude.

Všem, co se rozhodnou rodit doma, držím palce. Pokud vše jde dobře, je to pro děťátko nejlepší start do života. A pro ostatní: nevěřte všemu, co vám při prohlídce porodnice řeknou. Raději se zeptejte maminek. Oni vědí, co chceme slyšet a že při porodu nemůžete utéct jinam.
 zuzini 


Hezké 

(30.3.2011 9:39:13)
Gratuluji ke krásnému porodu, užívejte miminka, hrozně to letí ~x~

 Halin 


Doma ne! 

(30.3.2011 10:33:34)
Díky bohu jsem rodila v porodnici,po bezproblémovém těhotenství,pravidelných kontrakcích se to náhle zvrtlo a mě se utrhla placenta,nebyla jsem otevřená takže po těžkém vnitřním krvácení zachránily akutním císařským řezem mě i mého 4400g vážícího a 54cm měřícího synka.Doma by jsme umřeli oba!Každého volba~;((
 Alpa 
  • 

Re: Doma ne! 

(30.3.2011 13:26:10)
Naprostý souhlas. Do té doby normálně probíhající těhotenství a najednou....
Bohužel, právě ty, které nejvíce "křičí" po domácích porodech, pak při náhle vzniklých problémech nejvíce "křičí" po důsledném potrestání viníka....jak ironické.
Komplikace hrozí VŽDY - jak doma, tak v porodnici. O tom žádná....
 Loriana 


Re: Doma ne! 

(30.3.2011 13:32:41)
Alpo, máš na mysli někoho konkrétního? Já si v posledních x letech nevybavuji žádnou domarodičku, která by řešila nějaké potrestání viníka. Ale možná to jen nebylo medializované...
 bono 


Re: Doma ne! 

(31.3.2011 12:03:28)
a co ta pani z Prahy, co si před novinářema s gustem kopla do své p.asistentky I.K. poté, co jí sama zatajila, že není úplně neriziková a dítě se narodilo poškozené? Sice ji sama nežalovala, ale ráda přitížila
 zuzini 


Re: Doma ne! 

(30.3.2011 15:17:56)
Nepovídej
 sušenky 


Re: Doma ne! 

(30.3.2011 23:32:02)
Přesně - souhlas. Stát se může cokoliv doma i v porodnici. Jen v porodnici je ta pomoc jaksi o dost blíž...., no ne? A pak jde o 2 životy.
 Danule75 


Proč ne? 

(30.3.2011 10:39:45)
Gratuluji, pokud Vám to tak vyhovovalo, proč ne. Jen nevím, proč vždy většina ohlasů k porodnicím je negativní. Já mám dvojnásobnou zkušenost a jen naprosto skvělou. Porodnici jsem si tedy vybírala a kvůli tomu jsem se pak přemístila k rodičům, abych to mělo blízko a nemusela jet 80km ( i když máme v okolí 40km hned 4 porodnice). Rozdíl v porodech byl 5 let, změna přístupu a vybavení a vůbec byla znát, ale již v roce 2004 bylo vše naprosto skvělé, nikdo mi nic nenutil, vše vysv+ětleno, proč, jak, v podstatě až do konce jsem byla jen s manželem, až těsně před samotným porodem ( pár minut) dorazila asistentka, lékařka, sestra( samozřejmě mě chodily kontrolovat). Porod v roce 2009 už byl dá-li se to tak říci ( neposuzuji bolesti atd.) skvělý. Byli jsme na pokoji s předsíňkou a toaletou s koupelnou naprosto sami,nádherný výhled z okna, útulné prostředí a věděla jsem, že případná pomoc je hned za dveřmi. Opět vše s personálem proběhlo až těsně před porodem. I poté mi dali miminka na hruď, zůstali s námi v obou případech i během večeře ( kterou jsme dostali oba). Odnesli si děti pouze na můj přesun na pokoj, kde už na mě čekali. Obě děti se narodily navečer a nevadilo mi, že si je sestřičky v 11 hodin odnesli k sobě. Já měla možnost se vyspat a netrnout hrůzou, že se zalknou zbytky plodové vody. A sestřičky na šestinedělí byly naprosto úžasné!!!! Ostatně, ani v jednom případě bych nesplňovala požadavky domácího porodu. Dcera se narodila předčasně a syn se do poslední chvíle točil tu hlavou dolů, tu nahoru, pak špatné ozvy, dokonce se uvažovalo o císařském řezu. Nakonec jsem obě děti porodila normálně, bez epidurálu a medikace. Obě jsou zdravé a i když jsou to rošťáci, já jsem ta nejšťastnější máma na světě. ~;((~;((Děkuji tímto všem z ÚPPD v Podolí.:-):-)
 Jitka8 


doma x porodnice 

(30.3.2011 10:55:47)
Já osobně jsem pro porodnici.Rodila jsem bez problémů 2x.
Vadí mně názor těch maminek-PRVORODIČEK,které tvrdí:Porodnice?Nikdy! + spoustu věcí proti.
Rodí poprvé a předem ví,že porodnice je stresující,nepřívětivá atd..
 Apolena. 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:06:41)
Třeba si do té porodnice došly, podívaly se, zeptaly se... ~;)
 Jitka8 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:14:39)
takže JPP (jedna paní povídala)
 Apolena. 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:28:54)
Znovu - třeba si do té porodnice došly, podívaly se, zeptaly se (např. personálu).
 zuzini 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:40:45)
JPP? Pokud zajedu do porodnice, poptám se primáře a porodních asistentek, tzn. znám jejich rekace či názory je JPP? t~
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:12:51)
Tak stačí si přečíst medailony porodnic a pár zkušeností žen již porodivších. Na to nemusí člověk mít osobní zkušenost. Myslím, že je jen málo porodnic, které na citlivou ženu nemají stresující vliv.
 Jitka8 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:19:37)
Porod sám o sobě je stresující a každá je ráda,až to bude mít za sebou.
Na mě doktoři,sestřičky + porodnice jako taková nepůsobili stresově.
 Pawlla 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:27:37)
Myslím,že porod sám o sobě by neměl být stresující.
 kreditka 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:32:00)
Pawlo u někoho možná ne, ale u mě porod bude vždy stresující, už jen kvůli tomu, že nevím jak dopadne, jsem v tomto asi divná, ale mám ráda když vím co mě čeká - u porodu to nevím nikdy - nevím kdy bude konec, nevím zda proběhne bez koplikací, nevím nic a to mě stresuje
 zuzini 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:48:42)
kreditko, ty čekáš malé, že? Nebo už je narozené? Dlouho jsem tu nebyla. Jak už jsi tu mnohokrát četla, porod je hlavně v hlavě, pokud půjdeš rodit a dopředu víš, že budeš vystreslá, asi je něco špatně. Nanapadlo Tě si o tom s někým pokecat?

Každopádně, pokud je porod ještě před tebou, přeji hodně štěstí ~x~
 kreditka 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 12:21:20)
Tak čekám druhé tak je to lepší než když jsem čekala první ~t~ Je to ve mě já to vím, ale není to jen ze samotného porodu jsou to běžné každodenní situace - no jak píšu jsem paranoidní. Třeba před polednem jsem byla totálně mimo z toho jestli mi vykyne těsto na knedlíky ~8~ Přitom kdyby nevykynulo prd by se stalo ~t~ Už jsem prostě taková a naštěstí jsem se s tím naučila žít
 sušenky 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 23:36:53)
Neměl, ale pokud se rodí poprvé, nikdy si žádná žena neumí představit přesně to, co bude probíhat. Ať načte tisíce knížek a uslyší tisíce názorů, byť odborných. Je to síla okamžiku a KAŽDÁ má strach o své dítě a o sebe. Neříkejte, že před prvním porodem jste byly naprosto vyrovnané a klidné a bez jakýchkoliv negativních emocí (negativních myslím stresujících). Stresuje už přece jen ten pocit, že nevím, jaký to vlastně je - ten porod. Že nevím, jak moc to bude bolet, jak dlouho to bude trvat, jestli vše dopadne dobře, atd... Je to prostě něco neznámého a už to je jistou měrou stresující.
 zuzini 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:41:28)
Na TEBE ne, na jinou ANO, je na tom něco k nepochopení?
 Ronjička 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 11:44:25)
A já mám naopak ty nejhorší celoživotní zkušenosti s doktorama a jejich chováním v situacích, kdy člověku nic není, ale nemůže se bránit...
Rozhodně nepovažuju NIKOHO za zodpovědnýho, empatickýho profesionála jenom kvůli tomu, že je náhodou doktor. Naprosto bez ohledu na to, jestli v porodnici, na kožním nebo chirurgii.
A svěřit se přo porodu cizímu člověku? To se mi vážně bez rizika nezdá, takže ačkoli se doma rodit trochu bojím a to nemluvím o kamenování ze strany příbuzenstva, tak se porodnici vyhnu, pokud to půjde.
 Loriana 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 12:06:49)
Přesně tak, na doktora který se chová jako hovado můžeš narazit na kožním stejně jako v porodnici... jsou to jen lidé, stejně jako řemeslníci jsou horší a lepší. Ovšem je rozdíl, jestli máš zavolat jiného řemeslníka na zfušovanou koupelnu, anebo řešit další operací tu první, kterou někdo zanedbal, že...
 Loriana 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 12:07:15)
Přesně tak, na doktora který se chová jako hovado můžeš narazit na kožním stejně jako v porodnici... jsou to jen lidé, stejně jako řemeslníci jsou horší a lepší. Ovšem je rozdíl, jestli máš zavolat jiného řemeslníka na zfušovanou koupelnu, anebo řešit další operací tu první, kterou někdo zanedbal, že...
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 12:27:30)
Ale tak na mě taky ne, ale vím, že je spousta ženských, na které ano. Mě je třeba šumák, že se mezi moje nohy přijde podívat kde kdo, ale chápu, že to spoustě ženských vadit může.
 Loriana 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 12:46:02)
Uf, nějak si nedokážu představit ženu, které nevadí že jí hrábne mezi nohy každý kdo v porodnici projde okolo...
Holt jsme každá jiná, no... já osobně se vyšetřovat každým nenechala a ani se nenechala potupit ukazováním vložek celému pokoji, vizitě, medikům, studentkám, uklízečce co zrovna vytírala atd... :-©
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 13:05:09)
To já si ji představit dokážu, ale samotné by mi to vadilo, takže jsem omezila, co bylo v porodnici možné omezit - například přítomnost mediků. Kdo šel na sále okolo a měl zájem se mi mezi nohy podívat, podíval se, s tím jsem ve velké porodnici mohla stěží něco dělat a bylo mi to fuk. Vložky jsem uklízečce neukazovaly, nicméně prohlídky na šestinedělí probíhaly na pokoji, kde jsme byly tři a to věřím, že spoustě matek přijde nestravitelné.
 Loriana 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 13:30:31)
Já rodila ve velkém perinatologickém centru a to, že mně bude vyšetřovat jedna PA jsem si uhájila v pohodě. Ukazování vložek na pokji m přijde velmi nechutné, jeden lékař to vyžadoval i přes můj jasný postoj, tak jsem mu řekla, že za ním přijdu za chvíli do vyšetřovny, načež prohlásil že to tedy není nutné ~t~ A od té doby se mně všichni jen ptali a byl klid ~R^
 Kača 
  • 

Re: doma x porodnice 

(2.4.2011 18:52:57)
Tak to asi nechodíte ani na gynekologii, když Vám tak moc vadí, že se Vám doktor dívá mezi nohy. Když jdete na zubní, tak se Vám dívají do pusy. A kdyby jste měla závažnou nemoc dělohy nebo čehokoliv, co se nachází vevnitř "mezi nohama" a museli by se na Vás dívat odborníci, tak asi tedy raději umřete? Já myslím, že je to doktor, jako každý jiný, akorát jsou to intimnější místa, ale vyšetřit se to taky musí. A navíc... U mého prvního porodu byly doktoři 2, protože moje holčička šla zadečkem a vůbec mi to nevadilo, že se tam jsou. Byla jsem ráda, protože jsem chtěla zdravé dítě... Ale u druhého porodu byly porodní asistentky a doktor přišel až na šití, protože jsem se trošku natrhla. Zvláštní je, že kdyby pisatelka měla dítě otočené zadečkem, tak by do porodnice musela, a to ji nepřišlo stresující být v porodnici??? To fakt nechápu. A taky je to možná o tom, zvolit si porodnici, která nám bude vyhovovat. Byla jsem taky na kurzu před porodem a holky, které měly z porodu trochu strach, tak po kurzu byly v pohodě. Všechno je o lidech a ne o prostředí nemocnice. To je můj názor.
 Tulka. 


Re: doma x porodnice 

(2.4.2011 19:52:36)
Kačo,to mi přijde docela úsměvné,přirovnávat otevření pusy a roztažení nohou~:-D.Já teda klidně pusu otevřu,ale svůj rozkrok nikomu běžně nepředvádím.Ani nemám pocit,že by při normálně probíhajícím porodu šlo o život a bylo nutné své genitálie předvádět celému personálu nemocnice.Je pravda,že v našich nemocnicích se na nějakou lidskou důstojnost moc nekouká,takže to nevidím jako problém jenom porodnic.
 Nana*81 


Re: doma x porodnice 

(2.4.2011 20:52:00)
Kačo, dva doktoři není něco, co by bylo hodno postěžování. Celý průvod cizích chlapů, mediků a sester včetně všeho osazenstva na pokoji a jejich návštěv už ano.
Zažila jsem dvakrát nezávisle na sobě na dvou pracovištích v ČR gynekologické křeslo namířené proti dveřím čekárny. Ještě jsi rozhořčená, že jiné ženy mají s dodržováním soukromí problém? Že na Tebe se dívali jen dva doktoři a byla jsi spokojená, je super, ale prosím nepruď do jiných, kteří mají na své soukromí jiné nároky a svá rodidla chtějí ukazovat jen když je to skutečně nutné a nutnému počtu osob.
Jen to dokazuje, že každá žena je jiná, co nevadí Tobě, z toho by jiná žena, třeba která má za sebou nějaká traumata, prostě vyrostla.~7~
 Elíláma 


Re: doma x porodnice 

(3.4.2011 21:35:44)
Mě to nevadí, dělám ve zdravotnictví a ani mi to nepřijde, mě nemocniční prostředí nevadí. Naopak, po příjezdu do porodnice jsem se uklidnila. Vše bylo po ruce, spotřebovala jsem asi 10 košilek, tolik ani doma nemám, všichni byli milí, občas se prohodila směna, tak jsem měla asi 5 rukou v porodních cestách za porod a bylo mi to fuk ~;)

a nechali mě volit si svou polohu, pobíhat, stát, dokonce za mnou chodili s monitorem jako procesí ~:-D pak mě šmikli, malý šel najednou rychle a cesty se nestihly připravit, o nástřihu ani nevím, zato protržení na druhé straně a uvnitř bolelo jako čert.
 Šešule 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 14:25:00)
"Porod sám o sobě je stresující a každá je ráda,až to bude mít za sebou."
Nesmysl~;) Na oba porody jsem se moc těšila. Při prvním mě stresovalo prostředí a cizí lidi, při druhém nic (taky první trval i s oxytocinem 24 hodin, druhý 4 hodiny bez urychlujících zásahů)
 Katka +3 


Re: doma x porodnice 

(30.3.2011 13:37:41)
Nemusím se nechat sežrat tygrem, abych věděla, že kouše.~;)
Ono jaksi nejde jít porodit do porodnice , a když se mi tam nebude líbit, vrátit to zpátky a udělat jinak.
Většina žen rodí jednou, dvakrát za život, tak proč by měly testovat něco, co už za ně otestovaly jiné. Lepší je přečíst a poslechnout si spoustu zkušeností jiných a podle sebe si z toho potom vybrat.
 Veveruše 


Re: doma x porodnice 

(2.4.2011 1:49:31)
To je fakt. Já jsem to zjistila až po prvním porodu~;)
 komba 


zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 11:21:19)
"My jsme tento pohled získali poté, co jsme si přečetli, jak špatně vedený porod ovlivní ženu i dítě na celý život, fyzicky i psychicky, pokud zážitek nezpracují. "
No teda od mého prvního porodu brzy uplyne 30 let a já teprve teď vidím, jak jsme i s dětmi na celý život ovlivněni, hrůza. Nebo jsme nějakým zázrakem porod jako zážitek zpracovali?
Jinak přeji vše nejlepší do života Vám i miminku!
 Daniela, tři dospělé děti 
  • 

Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 12:11:06)
Můžu se zeptat, jak jste ovlivněni? Já jsem porodila své tři děti v porodnici, ničím ovlivněna ani já ani mé děti nejsou. Já jsem se také naštěstí narodila už v porodnici. Moje starší sestřička to štěstí neměla.
 komba 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 12:31:31)
No právě, žádné ovlivnění necítím. Prostě se rodilo v porodnici a jinak to nešlo, tak nad čím přemýšlet.
 Loriana 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 12:48:32)
Vy co se necítíte ovlivněny porodem v porodnici, zajímalo by mě, jak si o porodech povídáte se svými dcerami, snachami... jak je v těhotenství podporujete, jak popisujete vlastní porod atd.
Na tohle bych jednou chtěla vidět zpracovanou velkou studii...
 Zabusa 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 13:13:29)
A vy a vaše děti nemáte vůbec žádné psychické problémy? Nemyslím extrémy pro psychiatra. Nějaké strachy, smutky atd.. Jaké máte sebevědomí? A co kontakt s ostatními lidmi? A víte jistě, že to nemůže být mimo jiné spojené s tím, jak jste (jsme..) přišly na svět?
 Daniela, tři dospělé děti 
  • 

Re: zpracovaný zážitek 

(31.3.2011 9:16:07)
Ráda odpovím na Vaši otázku. Ani já, ani mé děti nemáme vůbec žádné psychické problémy, ba naopak, řekla bych, že všichni patříme k šťastným a optimistickým lidem, kteří se umí radovat ze života. Nikdo z naší rodiny nikdy nekouřil, nevíme, co jsou to bolesti hlavy nebo alergie.
 Petra 
  • 

Re: zpracovaný zážitek 

(31.3.2011 10:31:04)
Obě děti se také narodily v porodnici, bohužel jsem musela nečekaně na císařský řez, obě měly kolem 4 kg, 55 cm. Přesto jsou veselé, zdravé a pohodové. Mohla jsem je kojit dlouho, nemocné nejsou. Taky nekouříme, každý víkend chodíme na dlouhé procházky (5 - 8 km).
 Daniela, tři dospělé děti 
  • 

Re: zpracovaný zážitek 

(31.3.2011 9:26:20)
Jo a ještě bych chtěla dodat, že máme spoustu přátel, jsme velice společensští a pokud jsme ovlivněni porodem, tak jedině v tom nejlepším slova smyslu. Všichni jsme se narodili v porodnici.
 Hadi a spol 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 14:18:45)
Tak já jsem v porodnici rodila dvakrát, ze zdravotních důvodů nemůžu rodit doma. První porod jsem rodila císařem - jednovaječná dvojčata s kilovým váhovým rozdílem, druhý porod vaginální.

Já osobně jsem se na "normální" porod těšila už od půlky těhotenství. Hlenová zátka odcházela od středy do pátku. Kontrakce začaly ve středu v noci, malý se narodil v sobotu ráno. I přesto jsem si to fakt užila, vůbec mi to nevadilo a to, že jsem jela do porodnice, ve chvíli, kdy jsem uznala intuitivně za vhodné mi přišlo naprosto logické :-) Byla jsem na to připravená. Do porodnice jsem dojela otevřená na 7cm, za hodinu nato už 8 :-) Těsně před fází tlačení jsem si i dost nasmála. V porodnici mi bylo příjemně a teplo :-) :-)

O tomto porodu, i o porodu císařem se bavím s každým, kdo o to stojí a řeknu úplně v klidu všechno co chce slyšet.
 Terinka4444 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 14:32:24)
Já mám na porod nádherné vzpomínky, nejsem negativně ovlivněna porodnicí. Vlastně dokud se malá nenarodila a já se nezaregistrovala na rodinu a nezačala číst ty negativní názory na porodnice a že bez bondingu to nejde a jak se nerodí v tlumeném světle a jak je stresující pro ženu převoz v kontrakcích a spousty dalších, tak mi můj porod přišel dokonalý. Přála bych si jediné, aby můj manžel mohl zůstat po celou dobu na šestinedělí se mnou, je to dáno tím, že mě stresuje být někde sama, ale to je jen v mé hlavě. Jednou až dcerka vyroste, budu jí vyprávět, že její porod byl jeden z nejkrásnějších zážitků, žádná dramata, žádný personál rvoucí do mě proti mé vůli cokoliv, žádný boj o novorozeně, žádný podmračený doktor. Když jsem tlačila, přála jsem si, aby mě hned střihli, jak to udělali, ulevilo se mi, doktor při šití byl jemný, nic nebolelo, seděla jsem hned ráno bez problémů, následky nemám. Pediatr rozpoznal, že je se zdánlivě naprosto zdravým novorozencem s Apgarem 9-10-10 něco v nepořádku a tím ji zachránili. Zjistit to pediatr po noci strávené doma příjemně ve vlastní posteli, už by ji nepomohlo nic. Takže, porod doma musí být klidný zážitek, ale ne pro mě. já bych v klidu ze strachu co se stane snad normálně neporodila.
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 15:25:12)
Terinko, a co jí bylo?
 Terinka4444 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 20:20:39)
Celková vrozená infekce organismu, šance na přežití 20%, naštěstí to primářka poznala, že se něco děje, snad do dvou hodin po porodu, narodila se v jedenáct večer a stanovila diagnózu správně a hned zahájila léčbu, být to o 12hodin později,jako až jí ráno prohlédne pediatr, neměla by šanci.
 maw 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 22:07:56)
No, ono někomu přijde normální, že ho šmiknou a sešijou, mně to připomíná obřízku.
Někomu přijde v pořádku, že mu dítě odnesou a nechají 2 hodiny na chodbě na lehátku, kde čeká na porod placenty - mně bylo blbě, když jsem viděla ty fotky.
Pokud to někomu přijde v pořádku, jeho volba. Nic proti tomu.
Spousta žen si ale porod představujem, resp. by ráda zažila jinak.
 Iren 
  • 

Re: zpracovaný zážitek 

(31.3.2011 8:49:15)
S tou obřízkou si to myslím taky (taky mi to tak připadá). Po porodu a povinném nástřihu se cítím méněcenná, zmrzačená. Sex šel díky této lékařské "pomoci" u nás doma do kopru, i když to před tím fungovalo. Připadám si jako označkovaná. Upřímně, neumím si představit, že bychom se s manželem rozešli a já si měla začít s někým jiným a vystavovat mu svoji parádu. Proč nás mají chlapi potřebu po staletí pořád nějak značit a mrzačit na intimních místech? Jasně, jsou i doktorky, ale v době, kdy tato "metoda" byla vynalezena, doktorek moc nebylo a určitě se na ní nepodílely (nové metody a vedení byly doména mužů a je prakticky dodnes).Nechci aby to znělo,že jsem bláznivá feministka.Ale zajímalo by mě,kolik pánů doktorů by nastříhlo v pohodě svoji ženu a kolik lékařek svoje dcery.... Bohužel u stáda se to tak nebere, to nikoho nezajímá.
 Loriana 


Re: zpracovaný zážitek 

(31.3.2011 8:53:05)
Iren, znám porodníka, který si odskočil k porodu své ženy z vedlejšího sálu a poprosil kolegu, aby mu ji pořádně pak zašil, ať v ní pak nelítá jak nudle v bandasce. To že ten primární nástřih byl zbytečný, tzv. na jistotu, co by kdyby ani nemusím psát, že... Po pravdě nedovedu si představit být tou ženou a tohle slyšet od svého muže v době porodu, já bych byla schopná ho pak hned po porodu něčím bodnout :-©:-©:-©
 Rapiti 


Re: zpracovaný zážitek 

(31.3.2011 9:02:15)
Iren, nevím, jestli je to i tvůj případ, ale jizva mě zlobila a bolela a byla hodně vidět díky tomu, že byla tuhá, keloidní. Několik let po porodu mi někdo poradil, že pomáhá rozmasírování, podobně jako před porodem, ale masíruje se jen ta jizva, takovým žmoulavým pohybem. Pomohlo to, jizva změkla, téměř není vidět a nebolí mě při každé změně počasí. Zkus to, třeba se ti uleví, když už to nelze vzít zpátky.
 Helena 
  • 

Re: zpracovaný zážitek 

(31.3.2011 9:22:32)
Tak k tomu nastřižení asi toto. Moje maminka rodila mého bratra doma, už je to dlouhá doba. Byla tak roztrhaná, že další dvě děti nepřežily porod. Teprve po složité plastice jsem se mohla po dalších 12 letech narodit já.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zpracovaný zážitek 

(31.3.2011 9:40:52)
Heleno, tvoje maminka ovšem rodila doma v době, kdy doma rodila (minimálně v daném regionu) každá rodička bez ohledu na to, jak vhodná by podle současných meřítek pro porod doma byla, navíc patrně bez možnosti převozu do porodnice v případě komplikace.
 Helena 
  • 

Re: zpracovaný zážitek 

(1.4.2011 8:54:03)
Ano, přesně tak, tím jsem chtěla říct, že kdyby bývala měla možnost rodit v porodnici hned, ušetřila by si spoustu problémů.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zpracovaný zážitek 

(1.4.2011 9:24:34)
Což ale stále nic neříká o bezpečnosti a výsledcích porodů doma za současných podmínek.
 Elíláma 


Re: zpracovaný zážitek 

(3.4.2011 21:41:18)
Jo, podle mě se má respektovat přání rodičky i když není vyjasněno, jestli tedy není porod doma hazard, je to její volba, její tělo, její miminko a dělá to v dobré vůli pro oba.

Ale k tomu šití a obřízce, tak to mi fakt nepřišlo, nástřih jsem chtěla, byl, šití nebolelo, nástřih nebolel, po týdnu jsem o tom nevěděla, zato jsem se na boku netrhla a to bylo psycho :-( to mi přišlo jako obřízka, myslela jsem, že už si nikdy nevrznu. No za tři týdny to bylo úplně OK a šestinedělí jsme nakonec s mužem porušili ~;)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zpracovaný zážitek 

(3.4.2011 21:52:59)
Tak to máš dobrý, maminka cítí nástřih i po 30 letech.
 Elíláma 


Re: zpracovaný zážitek 

(4.4.2011 9:20:43)
Asi klika, nevím, co chtít příště... jak opravdu zjistit, co je lepší...
 Veveruše 


Re: zpracovaný zážitek 

(2.4.2011 1:48:09)
U mě to doma rozpoznala pediatrička 4 hodiny po porodu (vrozená infekce - šanci na přežití netuším - mně se zdál v pořádku, ale při dýchání prý vtahoval hrudníček). Porodní asistentka říkala, že si toho všimla taky, do porodnice nás prý nehnala hned jen proto, že věděla, že brzy dorazí lékařka. Po poledni jsme jeli do porodnice, syna přijali nakonec na novorozenecké, nabrali krev (ta se někde ztratila, takže druhý den ráno mu ji nabírali znovu), dali do vyhřívaného lůžka (možná mu už tehdy přidávali kyslík, to už si nepamatuju), teprve druhý den ráno (tj. cca 24 nebo 25 hodin po porodu), když byla zjištěna z krve neznámá bakteriální infekce (CRP 83, ale původce ani lokalizace infekce nezjištěny), ho dali do inkubátoru a nasadili dvoje antibiotika.
Jinak švagrová rodila v noci v porodnici a pediatr viděl dítě až druhý den ráno (a taky nebylo v pořádku, být to v porodnici s JIPkou, myslím, že by na ni rychle putovalo,ale nebylo na ní vůbec...).
 komba 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 15:01:58)
Od malička a bez problémů. Nevyvolávám žádné strachy, porod není nic tak strašného, ani v porodnici, milé kolegyně. Žádné trauma z toho, že jsem přivedla na svět děti v porodnici nemám a moje děti taky ne. A buďme rády, že máte na výběr.
 zuzini 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 15:28:56)
No to právě až tak moc nemáme ~;)
 withep 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 16:19:28)
Moje máma si asi taky myslí, že žádné trauma nemám. A já si myslím, že možná zrnko našeho ne zrovna povedeného vztahu bylo zaseto ne zrovna citlivou péčí porodní. Samozřejmě následné péče o dítě může toto případné (a/nebo nevědomé) trauma zahladit. Ale stejně tak se na ně mohou nabalovat další mikrotraumata... Přitom nejde jen o vztah k matce, ale k celé rodině, k sobě samé, k ostatním lidem...
 Zabusa 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 18:06:18)
Přesně tak, ono nejde o to říct si aha, přesně tohle bylo porodem. Ale je to jeden z mikroproblémů, které se mohou nabalovat. Tak proč jej pokud možno neeliminovat?

A co je špatně na tom, až následně zjistit, že něco bylo špatně ačkoli jsem si myslela, že to bylo v pohodě? Jasně, že mi osobně už to nepřidá, ale co moje dcery, budu jim moct říct, že já jsem to cítila v pohodě, ale nebylo to tak a budu se moc snažit, aby ony už toto vůbec řešit nemusely..

Teď budu extrémně přehánět, ale kolik obětí domácího násilí si myslí, že to tak prostě bývá a je to vlastně v pohodě? Možná kdyby se o tom nemluvilo, nemuseli bychom je traumatizovat?!?
 maw 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 22:08:55)
BINGO!
Dobré přirovní! ~R^
 Daniela, tři dospělé děti 
  • 

Re: zpracovaný zážitek 

(31.3.2011 9:18:34)
Moje dcery i snacha už mají také děti, jsem pětinásobná babička. Všechna vnoučata se narodila v porodnici, žádný problém s ním nikdo z nás neměl a nemá. Nevím, proč by to měl někdo pitvat.
 Mata_ 


Re: zpracovaný zážitek 

(30.3.2011 23:12:13)
Nejstarší se narodila v porodnici, ale celou dobu byla s námi. Je to pohodové dítě, které nikdy neviselo na mámě. Nejmladší mi sebrali na noc a malá se ode mě snad do 2 let nehla. Klučina byl pryč cca 2 hodiny a chováním někde mezi nimi. Možná je to náhoda, ale nějak to připisuji poporodnímu zážitku.
 Blue Jane 


Re: zpracovaný zážitek 

(25.4.2011 0:23:50)
Jo, přesně tak... taky jsem ráda, že když jsem šla rodit poprvé, tak jsem nečetla a neslyšela nic takového, že rodit v porodnici je stresující a nepříjemný zážitek... a možná i proto všechny tři mé porody probíhaly naprosto stejně, v pohodě a nevadil mi ani ten přesun autem s kontrakcemi do porodnice... jediné, co jsem o porodu při očekávání svého prvního dítěte věděla, byly informace od bratrancovy ženy, která říkala, že to nic není, že prostě přijdu, roztáhnu nohy, dítě vyklouzne a bude to... a že to, zvládly všechny ženské, tak to zvládnu i já... jak říkám, rodila jsem třikrát a jsem moc ráda, že jsem před těmi víc jak dvaceti lety nečetla žádné stresující a zavádějící články... jinak bych si náležitě musela myslet, že dnešní žena snad není ve zdravotnickém zařízení schopna sama porodit, že doktoři jsou vždy ti špatní, že personál v porodnici dělá vše pro to, aby to ženě znechutil a zprotivil a vystresoval ji a podobně...
 kili 
  • 

Re: zpracovaný zážitek 

(25.4.2011 9:35:59)
no, tak nějak.

A někdy - viz příspěvek Johany v diskusi na

http://www.zdn.cz/clanky/komentare/457377
 Šešule 


Všude dobře, doma nejlíp :-) 

(30.3.2011 14:15:09)
Gratuluju miminku a ke krásnému porodu~;((~;((~;((
Taky jsem rodila doma své druhé dítě a rozhodnutí rodit doma považuju za nejlepší, co jsem ve své situaci mohla udělat.
Jezdit kamkoli s rozjetým zdravým porodem mi přijde nesmírně absurní:-)
 albert1 


Re: Cesta do porodnice 

(30.3.2011 14:34:04)
Pro me osobne cesta do porodnice zadna velka hruza neni a to jsem 2x vazila cestu do te "me" 50km, kdyz mestskou mam autem minutu. Sledovanim cesty jsem se spis rozptylila, v obou pripadech jsme jeli v noci, takze jsem dost ostre sledovala prebihajici zver, v jednom pripade jsme narazili na necekanou objizdku, takze to jsem manzela navigovala, tak nevim. Kazdy to ma jinak~d~
 Hadi a spol 


Re: Cesta do porodnice 

(30.3.2011 14:45:51)
Pro mě taky cesta autem třičtvrtě hodiny nebyla problém :-) a ještě ten krásný adrenalin jestli to stihneme a jestli nebude v porodnici stop stav :-) :-) To mě bavilo :-) A v autě jsme vezli dvě čistá prostěradla, mimo jiné :-)
 Šešule 


Re: Cesta do porodnice 

(30.3.2011 15:10:48)
Jsi dobrodružná povaha~:-D Na to bych neměla. Ale přijde mi dobrý, že jste se připravovali i na variantu, že se nestíhá. Myslím, že stejně jako se domarodka připravuje i na variantu "porodnice", měla by se i porodnicorodka připravit na variantu "mimo porodnici"~;)
 Hadi a spol 


Když to zákon umožňuje 

(30.3.2011 14:28:39)
Nechápu, proč je tolik lidí, které odsuzují porody doma, když to zákony umožňují??

To je jako kdybychom kamenovali každého, kdo vyjede na kole bez helmy.

Já osobně nemůžu ze zdravotních důvodů rodit doma - tedy mohla bych, samozřejmě, ale nechci riskovat :-) A navíc mi při porodu v porodnici bylo jako doma a navíc jsem nemusela ten bordel po porodu uklízet :-) :-) :-) :-) :-)
 Terinka4444 


Re: Když to zákon umožňuje 

(30.3.2011 14:33:30)
To nebylo nejlepší přirovnání, ono vyjet na kolo bez helmy je mírně řečeno zbytečný risk. Asi se zrovna nic nestane, ale proč riskovat, že?
 Šešule 


Re: Když to zákon umožňuje 

(30.3.2011 15:07:19)
Taky jsem nic neuklízela~;) Po porodu jsem ždánou námahu navíc neměla. Co je na domaporodu obtížné, je to zařizování předem (shánění PA, dětské doktorky a řešení, komu to říct předem a komu pro klid duše už ne:-)).
 Veveruše 


Re: Když to zákon umožňuje 

(2.4.2011 1:32:16)
Já taky ne, uklidila PA s manželem~;)
Ale domácí porod nikomu nenutím, pokud budu rodit potřetí, nejspíš to bude opět v porodnici, ty afektivní proslovy gynekologů po hospitalizaci kvůli vrozené infekci doma narozeného dítěte byly tak nechutné (byly zralé na trestní oznámení...), že je nechci podruhé zažít. Navíc kdyby šlo po přesunu do porodnice o minuty, už tady syn nemusel být, než si ujasnili, kde ho mají přijmout...
 Evka13 


Každý to má jinak 

(30.3.2011 14:46:21)
Je mi jedno, kolik žen se rozhodne rodit doma, je to jejich život a život jejich dětí... já rodila v porodnici a jinde si to neumím představit, taky moje věc... nenávidím debaty o tom, jak je to doma lepší a v porodnici horší (nebo naopak), každý by měl mít možnost si vybrat dle svého gusta.
domnívám se, že člověk si psychické problémy v dnešní době užene kolikrát rychleji než rýmu a svádět to na porod tam a tam je blbost(omlouvám se autorce).
 Ecim 


Re: Každý to má jinak 

(30.3.2011 22:02:42)
Evko, asi tak. ~R^ Já jsem sice citlivá pacientka, ale v porodnici jsem opravdu měla štěstí, všichni se ke mně chovali moc pěkně a nemocniční prostředí mě nestresovalo.
 jana faladová 2 děti 
  • 

Placenta 

(30.3.2011 15:55:53)
Placenta odešla až dlouho po porodu? To je nesmysl, žena by rychle vykrvácela a taky by to mohlo svědčit o atonické děloze(nestahuje se a nezavinuje, je měkká a plní se krví)
 Elena + 31tt 
  • 

Re: Placenta 

(30.3.2011 16:18:45)
Porod placenty může trvat i 8 hodin a déle. V porodnici se to ale řeší již po hodině mauálním vybavením. Ale pokud žena nekrvácí a je v pořádku, tak není třeba se ničeho obávat.
 sušenky 


Re: Placenta 

(30.3.2011 23:28:47)
Opravdu? Taky se mě to teda nezdá, nikdy jsem neslyšela o tak dlouhé době od porodu miminka k porození placenty. Na zdravce nám vždy říkali, že placenta se porodí cca 15-60 minut po porodu miminka.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Placenta 

(30.3.2011 23:35:15)
No, není tomu tak. Typická doba je do dvou hodin, nicméně málokdo čeká byť i jednu hodinu.
 sušenky 


Re: Placenta 

(30.3.2011 23:41:33)
Aha, tak možný to je. Díky za info :-)
 Liška s banem :) 


ach jo 

(30.3.2011 18:14:16)
Ach jo, proč má žena rodící doma potřebu své rozhodnutí vysvětlit tak, že zkritizuje porodnicový porod (co by ji tam jako potkalo - světla, hluk, cizí lidé, "hormony" a Yeti)? Zvláště když ho nikdy neabsolvovala?! Hlode v ní snad špatné svědomí, že příliš rizkovala? Jestli ne a je si svojí volbou jistá, tak ať prostě napíše, že rodila doma a dopadlo to dle jejích představ.

Já bych doma rodit nechtěla - ať už kvůli riziku (které považuji za větší, než v porodnici), tak už kvůli tomu, že bych měla pocit, že PA kouká na hodinky a říká si:"Ježiš té to trvá!!! Já chci jít už domů!!!" V porodnici vím, že tam nejsou jenom kvůli mě a domu nemůžou jít dřív, než jim padne. ~;) Možná je to směšná představa, ale tak by ve mě hlodala, že bych doma možná ani porodit nedokázala, to už spíše úplně sama, bez PA.
 Pawlla 


Re: ach jo 

(30.3.2011 18:21:00)
), tak už kvůli tomu, že bych měla pocit, že PA kouká na hodinky a říká si:"Ježiš té to trvá!!! Já chci jít už domů!!!" V porodnici vím, že tam nejsou jenom kvůli mě a domu nemůžou jít dřív, než jim padne.

Teda Liško to je argument~t~,to by jsi nemohla využít žádné individuální služby s tímhle pocitem,profesionál je profesionál,jestli má v tu chvíli jednoho nebo deset klientů,samozřejmě čím míň klientů,tím lepší péče.~;)
 Liška s banem :) 


Re: ach jo 

(30.3.2011 18:28:36)
Pawllo, myslím, že mi tento pocit obtěžování vnutily kadeřnice, když jsem měla dost dlouhé vlasy a něco jsem po nich chtěla, tak ty protažené obličeje a řeči jako:"Jé, to je dlouhý...To bude trvat...hmm, no nevím no...no tak pojďte, snad to půjde rychle..."
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ach jo 

(30.3.2011 18:35:07)
No jo, Liško, když si neumíš vybrat ani kadeřnici, to chápu, že bys mohla mít problém i s výběrem PA ~;)
 Liška s banem :) 


Re: ach jo 

(30.3.2011 18:54:05)
Markéto, ty mi vybírala maminka - dle sazeb. A já mám ostatně obecně problém se ženami - nerady pro mě něco dělají, i když jim za to platím. Mám asi nějaký pro ženský nesympatický ksicht a pochybuji, že by nějaká PA byla dostatečně profesionální, aby přirozené nesympatie nenařušily naší spolupráci. :-)
 Pawlla 


Re: ach jo 

(30.3.2011 18:58:12)
A v porodnici jsi jim byla sympatická,nebo k Tobě směli jen muži?
 Liška s banem :) 


Re: ach jo 

(30.3.2011 19:03:32)
No tam PA švitořily s manželem a já flirtovala s doktorem...(ale jen lehounce - s roztaženými nohami, mezi kterými zrovna zašívá, to ani jinak nejde). ~:-D
 Veveruše 


Re: ach jo 

(2.4.2011 1:54:24)
~t~ Tak to je fakt dobré. V tom případě mám řešení pro případný domácí porod - to chce porodního asistenta, ne asistentku~;)
 Markéta, kluci 9 a 2 
  • 

Re: ach jo 

(30.3.2011 18:26:06)
Akoráž že PA v porodnici prostě odejde, když padla. Obě moji kluci se narodili v osm ráno, v obou případech si, obrazně řečeno, sundala ke konci mého porodu rukavice jedna PA a nandala si je jiná. Doktor tam teda pokaždé zůstal, poprvé zaplacený, podruhé ten, co tam zrovna byl (podruhé tam ale podle mě zůstal jen proto, že byl porod pěkně průserový´, tak by bylo blbé odejít - a to podotýkám, že druhý porod byl, na rozdíl od prvního, takřka bez zásahů - voda praskla sama, klystýr se nestihl, kapačka s oxytocinem se ucpala, takže ten taky nebyl). Mě teda změna PA nevadila, všechny byly strašně milé, ale pro jinou matičku to může být traumatizující.

Doma bych taky rodit nechtěla.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ach jo 

(30.3.2011 18:37:52)
A jinak já měla problém opačný "ježiš, proč tady ta PA pořád je, už by mohla jít domů a nechat nás v klidu s miminkem." Až o hodně dní později mi došlo, že nás pochopitelně ty dvě hodiny po porodu hlídala, kdyby cokoli ~t~
 Věra 
  • 

Re: ach jo 

(30.3.2011 18:43:56)
"Já bych doma rodit nechtěla - ať už kvůli riziku (které považuji za větší, než v porodnici), tak už kvůli tomu, že bych měla pocit, že PA kouká na hodinky a říká si:"Ježiš té to trvá!!! Já chci jít už domů!!!" V porodnici vím, že tam nejsou jenom kvůli mě a domu nemůžou jít dřív, než jim padne."

Tak to opravdu není moc trefný argument:))). Moje zkušenost z porodnice, kam jsem přijela jako druhorodička v 8h večer s kontrakcemi á 5min a odmítla jsem píchnutí plodové vody: Pan doktor nechápal, podle jeho dlouholetých zkušeností(bylo mu tak 35let) to porod vždycky urychlí, dle svých slov nechápal, co mě k takovému rozhodnutí vede, nakonec ironicky prohlásil: "No jak myslíte, já tady holt s vámi až do toho rána budu ponocovat...". Malý se narodil několik minut po půlnoci.
 Apolena. 


Re: ach jo 

(30.3.2011 19:09:51)
Liško,
možná proto, že velmi obvyklá a velmi častá otázka je "proč ne v porodnici", takže já jsem zvyklá vyjmenovat, co mi na té porodnici vadí, už to dělám skoro automaticky :-).
A vlastně jsou to i důvody PRO porod doma - v porodnici by mi to nevyhovovalo a jiná možnost není.
 maw 


Re: ach jo 

(30.3.2011 22:13:04)
Ach jo, proč má žena rodící v porodnic potřebu své rozhodnutí vysvětlit tak, že zkritizuje domáci
í porod (co by ji tam jako potkalo - příšeří, klid nebo vybraná hudba, vybraní blízcí lidi, kterým může důvěřovat, hormony potkat chce a Yetiho se nebojí)? Zvláště když ho nikdy neabsolvovala?!
 Veveruše 


Re: ach jo 

(2.4.2011 1:12:42)
To je opravdu směšná představa. I když možná jsou takové PA. Tlak je spíš v porodnicích, obzvlášť při současném babyboomu. Pochybuju, že by v porodnici měl lékař trpělivost čekat hodinu, než mi dotepe pupečník, pochybuju, že by mě nechali tlačit tak dlouho, jako jsem mohla doma - už by dávno stříhali... Sice musí být stejně v porodnici, ale na rozdíl od asistentky, kterou si platím sama, tam nejsou jen kvůli mě a na sál už třeba zrovna potřebují jiné rodičky nebo už mají jen chuť na kafe, co já vím... Anebo by na mě zrovna neměli čas, jako na kamarádku, která v Praze Podolí odrodila ve sprše s manželem, který dítě chytal do ručníku, protože porodní asistetka zrovna nebyla na dosah...
 kili 
  • 

Re: ach jo 

(2.4.2011 7:32:00)
hodina čekání na dotepání pupečníku ne ní věcí trpěivosti, ale smyslu/nesmyslu takového počínání

 Veveruše 


Re: ach jo 

(2.4.2011 23:02:52)
Jelikož se posléze ukázalo, že měl vrozenou infekci, která se projevila až poté, co musel dýchat zcela sám (vtahování hrudníčku), selský rozum mi říká, že to asi nějaký smysl mělo - řekla bych, že dokud pupečník tepal, nebyl syn odkázaný jen na vlastní dýchání. A laicky a bez urážky lékařů si taky myslím, že pupečník nejlíp sám ví, kdy má dotepat~;) Pokud lékařská věda nemá žádné informace o významu samovolného dotepání pupečníku, ještě to neznamená, že skutečně žádný význam nemá. Ale nejsem zdravotnice, z biologie mám jen maturitu~;)
 kili 
  • 

Re: ach jo 

(3.4.2011 3:11:49)
myslet si samozřejmě můžete cokoli, v tom Vám nikdo nebrání a nemyslím si, že by to někoho uráželo,
věda samozřejmě informace o významu dotepání pupečníku má, ba i docela obsáhlé

 Nana*81 


Re: ach jo 

(3.4.2011 11:48:53)
Pokud je význam dotepání lékařům znám, není tedy jasné, proč většině z nich připadá nesmyslné nechat ho dotepat.
 kili 
  • 

Re: ach jo 

(3.4.2011 15:06:50)
- jasné to není Vám

- možná je to právě tím, že je ten význam znám


 Veveruše 


Re: ach jo 

(3.4.2011 23:24:45)
Tak teď už jsem z toho taky jelen (a plně souhlasím s Nanou*81). Ale hezky se Vám to rýmuje~g~
 kili 
  • 

Re: ach jo 

(4.4.2011 0:51:21)
to je OK
 Lenka P. 
  • 

Přeji Vám to, ale... 

(30.3.2011 20:38:23)
Moc Vám přeji, že jste měla porod, jaký jste si přála. Nechci hodnotit ani kritizovat Vaše rozhodnutí. Také Vám nebudu psát, co všechno by se Vám mohlo stát, ale napíši Vám, co se stalo mě:
Rodila jsem velice dlouho (kontrakce po třech minutách cca 28 hodin). Měla jsem bezrizikové těhotenství, vše bylo ok, voda dobrá, ozvy ok, rodila jsem v 39+2...nevím, co vše jste tam uváděla jako potřebné pro porod doma. Pak, po těch 28 hod. bylo během necelé minuty vše jinak a já byla na sále v celkové narkoze. Malému přestalo být srdíčko, já tlak v háji...tříhodinová operace, malého páčili kleštěmi i přes břicho, zničená děloha, čípek sešitý kvůli neustálému krvácení (ztráta 2,5 l krve), roztržený močový měchýř, následné dvě operace a další mě ještě čeká teď, po roce od porodu, kdy jsem přestala kojit. Děti už nesmím mít.
Třeba můj příběh nebude inspirací pro Vás, ale třeba si domácí porod na jeho základě rozmyslí nějáká jiná maminka a já tak budu opravdu šťastná. Nikdo nečekal jakékoli komplikace a sedm minut vzdálená porodnice byla v tom okamžiku opravdu moc daleko. Byl to okamžik, chvilka....a díky této chvilce je na světě můj chlapeček (už druhý:-))) a i já...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(30.3.2011 21:08:09)
Lenko, při kontrakcéch po 3 minutách po 28h bys z domova byla dávno ve špitále, i kdybys chtěla původně doma rodit ;) Ony i ty PA sledují stav dítěte a matky a celkem mají přehled, co je ještě normální a co už ne.
 maw 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(30.3.2011 22:16:49)
No jo, ale jaké u toho porodu byly vlivy a zásahy? Porstředí, lidi, podané léky, dirupce ap., jakýkoli zásah.
Nechci to zlehčovat, jen že někdy ty špitální procedury k těm problémům vedou.
Jinak je mi moc líto, že u Vás porod dopadl takto.
 patricie 
  • 

Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 10:02:09)
houby!
 zuzini 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 10:51:36)
Houby? ~:-D
 sušenky 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(30.3.2011 23:25:43)
Souhlasím s vámi! Já naštěstí zažila dva "pohodové" porody v porodnici, a pokud bych měla mít někdy další miminko, určitě by se narodilo zase v porodnici!! (pokud bych to stihla :-) ). Porod doma je dle mého názoru opravdu riziko, naprosto chápu, že ženy třeba v 70. letech chtěly rodit doma, protože porodnice byly nepřístupné čemukoliv, pomalu vás přivázali na postel, nebylo výběru polohy, ničeho, nikdo se na nic neptal(z vyprávění mé maminky). Takže tady bych chápala, že ženy chtěly mít domácí pohodu. Ale v dnešní době, kdy medicína neuvěřitelně pokročila vpřed a zároveň lékařská etika postoupila v tom smyslu, že porodní boxy jsou příjemné pokojíčky s tlumeným světlem, obrázky na zdi, balóny, porodní stoličky, ribstoly, masážní pomůcky, kolikrát i sprcha v pokoji, v rohu místnosti stojan s lékařským náčiním, nikdo vás neruší, vy si rodíte, jak potřebujete a když je třeba, zavoláte sestru či lékaře, aby vám pomohli - to je podle mě porod, který má svůj smysl. Chrání život rodičky i dítěte a zároveň umožňuje "domácí prostředí".
 zuzini 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 10:53:20)
"že porodní boxy jsou příjemné pokojíčky s tlumeným světlem, obrázky na zdi, balóny, porodní stoličky, ribstoly, masážní pomůcky, kolikrát i sprcha v pokoji, v rohu místnosti stojan s lékařským náčiním, nikdo vás neruší, vy si rodíte, jak potřebujete a když je třeba, zavoláte sestru či lékaře, aby vám pomohli - to je podle mě porod, který má svůj smysl. Chrání život rodičky i dítěte a zároveň umožňuje "domácí prostředí"."

Takhle se rodí ve všech porodnicích? Neznám v mém okolí jedinou takovou
 Apolena. 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 10:56:38)
Zuzini,
taky o žádné podobné nevím. Ale zřejmě není vhodné o tom přemýšlet a ověřovat si to, je třeba pouze bezvýhradně věřit ~;).
Propaganda jak vyšitá ~t~.
 zuzini 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 10:58:28)
Vidíš a to bydlíme každá na opačné straně republiky. (to já jen, že ty "okolní" nemocnice nemusí být nutně jedny a ty samé ~t~)
 Apolena. 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 11:01:36)
Možná sušenkám křivdíme, ona vlastně nenapsala, že se jedná o porodnice v ČR ~;).
 zuzini 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 11:11:13)
No vidíš, to mě nenapadlo ~:-D
 bono 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 11:54:18)
třeba v brně to tak máme
 Tonkaa 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 18:27:16)
Sylvo Š., nechápu tu ironii. Jsem příznivce DP a vadí mi od některých ortodoxnějších podpůrců tohle vidění černobílého světa tzn. zbochyňování přirozeného porodu v porodnici. Několikrát jsem tu psala vlastní zkušenost /stejně jako jiné diskutující, teď např. sušenky/ při debatách o dp a stejně znovu a znovu se tady píše o tom, že přirozeně se tady v čr porodit nedá. Pokud to nemáte ověřené, tak to nepište ani nezpochybňujte.
Rodila jsem v Brně na Obilním trhu, což vzhledem k velikosti regionu dává šanci velkému počtu rodiček na přirozený porod, a nikdo s přirozeným porodem neměl sebemenší problém. Rodila jsem v soukromí, téměř po tmě /svítila jen lampička/, hrálo moje CD, v mnou zvolené poloze. Na moje požadavky nikdo neřekl ani popel. Dcera po narození nebyla ani umytá ani odnešená. Nebyla naočkovaná tbc, z porodnice jsme odešly dřív atd.
Z podobných diskuzí, kterých jsem tu přečetla několik, jsem nabyla dojmu, jak si to budu muset všechno v nemocnici vybojovat, jak se tam budu muset hádat apod. Pak jsem díky tomu byla akorát celou dobu podezíravá a čekala nějakou zradu, která ovšem nepřišla.
 Apolena. 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(1.4.2011 21:06:38)
Tonkoo,
reagovala jsem na toto:
Ale v dnešní době, kdy medicína neuvěřitelně pokročila vpřed a zároveň lékařská etika postoupila v tom smyslu, že porodní boxy jsou příjemné pokojíčky s tlumeným světlem, obrázky na zdi, balóny, porodní stoličky, ribstoly, masážní pomůcky, kolikrát i sprcha v pokoji, v rohu místnosti stojan s lékařským náčiním, nikdo vás neruší, vy si rodíte, jak potřebujete a když je třeba, zavoláte sestru či lékaře, aby vám pomohli - to je podle mě porod, který má svůj smysl. Chrání život rodičky i dítěte a zároveň umožňuje "domácí prostředí".

V mém okolí taková porodnice skutečně není, netvrdila jsem, že ani v Brně taková není, prostě jsem reagovala na nesmyslné tvrzení, že jsou VŠECHNY porodnice příjemné, téměř ideální. Co konkrétně je na tom špatného, případně fanatického?
 Tonkaa 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(4.4.2011 23:16:34)
A já reagovala na toto: "Možná sušenkám křivdíme, ona vlastně nenapsala, že se jedná o porodnice v ČR" + chechtací smajl.
"Propaganda jak vyšitá"

To mi tedy fanatismem zavání - nepřipouštíte možnost přirozeného porodu v porodnici v čr. Zcela neoprávněně zpochyňujete tvrzení sušenky.

 Apolena. 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(4.4.2011 23:33:10)
Tonkoo,
reagovala jsem na příspěvek, ve kterém sušenky tvrdila, že takové jsou VŠECHNY porodnice u nás. To není pravda, což nakonec připustila i sušenky. Dítěti bych vysvětlila, že je to hodně hloupá lež, protože se každý může přesvědčit, že to tak není - nehledě na to, že lhát je ošklivé. Na dospělé reaguju ironií.
 kreditka 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 10:57:17)
No tak to nevím já rodila na klasickém porodním sále, kde lůžka byla jen částečně oddělená zdí - ribstole, míč apod. tam byly to jo, ale že by to byl příjemný poojíček s tlumeným světlem o tom se nedá mluvit, byla jsem spokojená, v dané situaci jsem ráda že to budu mít za sebou a nějaké detaily jako přítmí a obrázky na stěnách jsou mi fuk, ale chápu že to každý má jinak
 zuzini 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 11:01:38)
U nás v porodnici mají porodní stoličku, tu si může rodička vyzkoušet při prohlídce nemocice, pak jí chvilku dovolí na ni posedět v I. době porodní, ale světe div se, nerodí se na ni.
 kreditka 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 12:30:01)
~t~
 sušenky 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 23:04:04)
Abych byla konkrétní - rodila jsem 2x vaginálně (bez urychlování a jiného zasahování) v porodnici Brno-Bohunice. Nebyl to nadstandard. Manžel celou dobu se mnou. Po porodu miminko u mě celé 2 hodiny. Mají tam 1 nadstandard - porodní box, kde je vana, polohovací porodní lůžko - nějaké super velké, světla pouze na zdech (ne na stropě) a opravdu tlumená, WC i sprcha na pokoji. Pak tam jsou další 3 porodní boxy - růžový, modrý a žlutý - dle vymalování stěn a doplňků. Na zdech obrazy s dětmi od Anny Gedes. Svítila jen malá lampička. Není to žádná propaganda, nemám tam nikoho známého, nic nechci bezdůvodně vychvalovat, zkrátka jsem tam pouze zažila 2 porody, a chci tím naznačit, že někde to už asi pochopili, že je dobré pro porod udělat pěkné prostředí - byť v porodnici. Samozřejmě jsem jinde v ČR porodnice neviděla, tak nesrovnávám. A je mi celkem líto, že (dle této diskuze) takovéto zkušenosti nemá většina maminek a proto porodny v nemocnicích zavrhují. Ale je to každého volba, o tom nikoho nepřesvědčuji.
 MyšuLišule 
  • 

Re: Přeji Vám to, ale... 

(2.4.2011 0:30:57)
Já musím v tomhle ohledu moc pochválit porodnici v Praze Motole. Rodila jsem tam dvakrát, přirozeně, nikdo mi nic nenutil. Personál byl hrozně milý, mohla jsem se volně pohybovat, přípravna byla ve dvou a docela hezká, ze sálu jsem strávila kolik jsem času chtěla ve sprše, manžel byl celou dobu se mnou. Docela ráda na to vzpomínám. Po prvním porodu jsem byla nespokojená s péčí na šestinedělí (nikdo mi toho moc nevysvětlil a nepomohl), ale vzpomínky na porod mi to nijak nezastínilo.
 Bambule2 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(31.3.2011 15:39:11)
"sušenky" přesně, souhlasím s Vámi - taky mám tuto zkušenost z obou porodů. Naprostý klid, tlumené světlo, pěkné obrázky, poloha jakou chci, manžel u mně, můžete si zapnout hudbu, balón atp. Kde jsou ty hrůzy, co paní v článku od porodnice očekávala, že by byly ? Je ale pravda, že jsem si platila nadstandart, i když i normální boxy, co jsem viděla byly v pohodě (akorát prostě ten záchod na chodbě bych nedala, to byl jediný důvod :-) ). Jsem jako Vy, taky si nedovedu představit porod doma (u mně je to psychické - já jakmile vidím, že se blížíme k nemocnici, tak se mi hned ulevuje a je mi líp... :-) ), takže doma bych asi umřela strachy o sebe i o dítě. Chápu, že toto může někdo mít jinak, ale já bych opravdu porodnice nedémonizovala, což trošku na začátku článku bylo. Neříkám, vždy je třeba něco zlepšit.
Nicméně asi teda podle příspěvků záleží na porodnici - já jsem stejně jako "sušenky" rodila v Brně-Bohunicích a neberte to prosím jako nějakou propagandu. Je to moje dvojnásobná zkušenost.
 bono 


Re: Přeji Vám to, ale... 

(1.4.2011 8:07:31)
souhlasím, v brněnských porodnicích jsem byla 3x a ani jednou mi nikdo ani náznakem nevnucoval urychlování, "píchnutí" vody, h.hmat nebo třeba klystýr. Pokoje sjou tam zařízené většinou tak, že má jedna rodička pro sebe pokoj+koupelnu a wc.
 marussshka 


Hazard se životem 

(30.3.2011 21:22:18)
Nechápu jak nějaká žena může tak riskovat život svýho dítěte nebo sebe porodem doma! Nikdy přece nevíte co se může stát! Já měla pohodové těhotenství. Přenášela jsem pár dní a tak se rozhodli mi porod vyvolat. Ráno před porodem mi dělali ultrazvuk a dotorka mi řekla, že budu mít malý dítě. Za hodinu jsem měla kontrakce a u toho špatnýho ozvy. Okamžitě kolem mě lítali doktoři a sestry a fofrem na císaře. Malej měl pupeční šňůru kolem krku a bříška a při každý mojí kontrakci se škrtil. Navíc měl 55cm a byl napříč! Řekli mi, že kdybych byla s kontrakcema doma, tak by se uškrtil! Já ztratila hodně krve a museli mi dávat transfuzi. Radši nemyslet, co by se dělo, kdybych byla doma. Co by asi se mnou ta porodní asistentka dělala? Než by pochopila co se děje, bylo by pozdě!!!!!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Hazard se životem 

(30.3.2011 21:58:24)
Porodní asistentka by ti hlavně doma nevyvolávala porod. To je pochopitelně lékařský zákrok a patří pod lékažskou kontrolu, neb má vysoké riziko právě té tísně plodu, kterou jsi zažila (na rozdíl od porodu, do kterého se nezasahuje).
 Rapiti 


Re: Hazard se životem 

(30.3.2011 22:08:25)
Marusssko, čtu dobře? Tobě vyvolávali porod přesto, že miminko bylo nadměrně velké a ještě v příčné poloze? ~a~ To je na vrácení diplomu.
 Jája 
  • 

Re: Hazard se životem 

(31.3.2011 8:11:10)
Podle toho, jak to píše, bylo dítě tak omotané pupeční šňůrou, že se ani hlavičkou dolů obrátit nemohlo. Řekla, bych, že císař byl v tom případě jediné možné řešení. Takže vracení diplomu by se nekonalo.
 Rapiti 


Re: Hazard se životem 

(31.3.2011 8:14:36)
Jájo, právě. Když je císař jedinné možné řešení, tak se přeci nevyvolává porod, to je úplný nesmysl.
 maw 


Re: Hazard se životem 

(30.3.2011 22:21:04)
Nechápu, jak některá žena může riskovat svůj život a život svého dítěte v nemocnici. O infekcích smrtelných nebo s vážnými následky asi moc nevíte, jakož i o různých dalších poškozeních - to se vám prostě doma nestane. Stát se můžou jiné věci, ale je na každým, kterému riziku dává přednost.

Jinak to, co popisujete, je o něčem jiném. Je otázka, jak dlouho jste přenášela, 14 dní po TP je v termínu, ale v porodnicích to tak často neberou a vyvolávají.
Podstatné je, že vyvolávaný porod se vám doma nestane, a hlavně už to samo o sobě je rizikové - dítě není připravené, natočené, urychlování porodu mu znemožňuje správně rotovat, špatné ozvy bývají vlivem medikace atp. Prostě doma by to takto rozhodně nebylo, protože tam se s chemií nehraje. Oblíbené kecy z porodnic, ale je to míchání hrušek s jabkama.
 Katka a dvě holky 
  • 

Re: Hazard se životem 

(1.4.2011 13:21:27)
Souhlasím s tebou at si to každý dělá jak chce ale řeknu vám pokud by se dítěti něco stalo tak bych dala s chutí maminku zavřít jelikož za něj zodpovídá!!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Hazard se životem 

(1.4.2011 17:55:33)
Zodpovídá za něj úplně stejně jako když rodí v porodnici.
 kili 
  • 

Re: Hazard se životem 

(1.4.2011 18:09:27)
úplně stejně jistě ne
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Hazard se životem 

(1.4.2011 18:37:17)
Ve smyslu bytí jeho zákonným zástupcem zcela jistě.
 kili 
  • 

Re: Hazard se životem 

(1.4.2011 18:55:06)
Z žádném smyslu za ně neodpovídá stejně
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Hazard se životem 

(1.4.2011 19:06:53)
O tomto tvrzení velmi pochybuji.
 kili 
  • 

Re: Hazard se životem 

(1.4.2011 19:08:53)
nic proti tomu
 zuzini 


Re: Hazard se životem 

(2.4.2011 9:46:43)
Kdby jste byl konkrétnější, možná by si většila lidí u vašich příspěvků neťukala na čelo.
 kili 
  • 

Re: Hazard se životem 

(2.4.2011 14:02:18)
- kdo si u čeho kam ťuká, to není má věc

- můj příspěvek byl konkretní reakcí na konkretní příspěvek
 Nana*81 


Re: Hazard se životem 

(2.4.2011 14:33:22)
Kili:
heslovité, zkratkovité vyjadřování
přezíravý styl jednání typu: Pokud nechápeš, není to moje vina
nadřazené jednání z hlediska toho vzdělanějšího, shlížejícího k laikům
křečovité lpění na dodržování odstupu v jednání s diskutujícími (vykání)
nulová hodnota emocionální angažovanosti, neřkuli smyslu pro humor
neschopnost vlastní sebereflexe a přiznání svého pochybení, neřkuli podívat se na věc z jiného hlediska
až smutné jednání ve smyslu My máme vždycky pravdu


Co mně to jenom připomíná... Že by typického doktora? žeby přesně to, proč je tak nepříjemné s lékaři jednat?
 kili 
  • 

Re: Hazard se životem 

(2.4.2011 16:00:32)
- řeč pravdy je prostá, že Vy to máte za heslovitost ba zkratkovitost (Síc!), to je Vaše věc

- pokud někdo nechápe ač chápat chce, může se optat, nicméně jsou lidé, s nimiž nějaké debaty vést nechci

- vykání není nic nadřazujícího a nijak nepřesahuje rámec běžných společenských norem

- nikde jsem neuvedl "my máme vždycky pravdu", nemám důvod se tu při věcném sdělení skutečnosti
"angažovat emocionálně" (

- možná byste se mohla i úspěšně pokusit najít rozdíl mezi i-netovou chatu s ordinací, nicméně cokoli Vám jistě může připomínat cokoli, nic proti tomu
 Veveruše 


Re: Hazard se životem 

(2.4.2011 1:36:03)
V první řadě by nevyvolávala porod~j~.
Pokud se mimčo škrtilo už v bříšku, patrně by porod nepostupoval a jelo by se do nemocnice.
Pokud by už mělo venku hlavičku, tak by tu šňůru přehodila a bylo by. Můj druhý syn měl šňůru kolem krčku při domácím porodu taky a nic se mu kvůli tomu nestalo.
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Gratuluji 

(30.3.2011 22:41:20)
ke krásnému zážitku. Nebudu vás tu pranýřovat pro hazard apod. Zažila jste to, co jste si přála a vše dopadlo dobře.
Já jsem neměla štěstí dokonce ani na přirozený porod, kvůli zdravotním komplikacím jsem dvakrát rodila císařem. Ale před nedávnem to bylo mnohem lepší, protože byl použit epidurál a bylo pro mě skutečně nádherné, když jsem pak kloučka hned viděla.
Jinak o tom hazardu... už jsem to tu před časem na rodině psala. Naše kamarádka - naprosto zdravá, bez komplikací, bez rizikového těhotenství - se "zodpovědně" rozhodla pro porod v nemocnici. Dali jí provokačku a následně problémy, takže na sál a císař... Po císaři odvezli na OBYČEJNÝ poporodní pokoj (JIP tam donedávna neměli). Když sestry šly za operující primářkou, že paní dost krvácí, tak se slovy "To je po císaři normální" se o ni nezajímala. Pak se zajímat začala, když kamarádka už ale kolabovala, dokonce prožila klinickou smrt. Horem do ní lili krev, dolem to z ní stříkalo ven. Začínala chladnout v důsledku nadměrného krvácení, tak primářku nenapadlo nic lepšího, než nechat nalít do PET LAHVÍ! horkou vodu a tu jí přiložily přímo na holé tělo (čímž jí způsobily popáleniny 2. a 3. stupně na prsou, bocích, na vnitřní straně stehen - černé, hluboké spáleniny). Okamžitě na sál. Vyjmutí dělohy. Pak umělý spánek. Ani po týdnu se neprobírala, vypadalo to, že z ní bude ležák, vydávala jen neartikulované zvuky. Došlo k ochrnutí poloviny těla, poškození mozku. Když rodině primářka řekla, ať si jí nechají převézt jinam, tak rodina neváhala a vrtulníkem ji nechali odvézt na HOMOLKU, kde se dostala do rukou skutečných pánů doktorů. Známá si pamatovala, jak ve vrtulníku ještě říkali, musíme ji honem odvézt, ať nám neexne cestou. Na Homolce ji dávali do speciální komory na obnovu mozkových spojů. Naštěstí se to celkem dařilo. A jako malé dítě se postupně učila sedět, mluvit, poznávat své blízké, poprvé vidět své děti na fotce, pojmenovávat zvířata, chodit, číst. Pak trasplantace kůže a mnoho měsíců po rehabilitacích. Doma ještě prvňáčka, o miminko se starala sestra střídavě s maminkou. Rány nejen na těle, ale i na duši. Postižení do konce života. Ale nejvíc plakala, když jí po 8 měsících měřili IQ a měla tehdy asi 80 - ona, VŠ, původně s IQ 130.
Takže i takhle ZODPOVĚDNĚ to může v nemocnici dopadnout.
Proto nikoho neodsuzuji, když se rozhodne pro porod doma nebo pro porod v nemocnici. Zkrátka je to volba, která ve VĚTŠINĚ případů dopadne dobře...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Gratuluji 

(30.3.2011 22:53:04)
Cindy, hned jak jsem tě zahlédla, tak jsem si na tuhle tvou kamarádku vzpomněla. Jak dopadli, dali to k soudu? A jak se jim daří?
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Re: Gratuluji 

(31.3.2011 0:39:34)
Bylo podané trestní oznámení jak na nemocnici, tak na primářku. Neustále se čeká na vyjádření znalců. Bohužel to soudnictví se šíleně táhne - bude to běh na dlouhou trať. Jen doufám, že alespoň tento případ bude řádně vyšetřen a konečně pravý viník potrestán. Snažím se tomu věřit.
 Pawlla 


Re: Gratuluji 

(31.3.2011 8:01:05)
Cindy,tak to je síla.Tihle "odborníci" by neměli už nikdy pracovat ve svém oboru.Kamarádce samozřejmě přeju vše dobré,jen mě pobavilo,že nejvíc plakala,že ji kleslo IQ.Nevím pro mě by bylo prioritou ,že jsem přežila a že jsem zdravá.
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Re: Gratuluji 

(3.4.2011 15:01:19)
To víš, to už byla taková ta poslední kapka. Celou dobu se držela nesmírně statečně, ale pak ti povolí nervy.
A to jsem zapomněla dopsat, že ti "umělci" v oné porodnici jí do těch spálenin zanesly zlatého stafylokoka. Jen kvůli němu musela pak být v Praze ve skleněné kukani. Když jsme tam šli, tak byla tak velká bezpečnostní opatření, že jsme jen koukali. Člověk skutečně někdy nechápe, jak při "zodpovědném" porodu v nemocnici také může skončit. Dodnes lituju, že jsem kamarádku nepřemluvila k porodu tady u nás. Ona primářka z naší nemocnice byla odejita a v té jisté nejmenované porodnici, kde dělá primářku, měla již poměrně dost malérů. V každém případě neumí pořádně udělat císaře, proto nutí i ženy s 5 kilovými dětmi rodit přirozeně. Cca 1,5 roku před naší kamarádkou jí tam umřela rodička (prý na embolii plodové vody). O naší kamarádce také tvrdila, že měla embolii plodovou vodou, ačkoli ta neměla žádné znaky této diagnózy. (Tato embolie se stává v jednom ze 100000 porodů, takže cca v 1 porodnici 1x za 80 let. Tady se to dle primářky stalo po 1,5 roce - ve stejné porodnici, pod vedením stejné primářky)
Pak se našim známým ozvala paní, která také měla velké dítě, primářka ho tahala kleštěma a mimi má dnes v důsledku porodu poškozený mozek, ačkoli jako plod byl úplně zdravý. Těch pochybení je celkem dost a přesto nechápu, že ji zatím nechávají na postu primářky.
 rezignovaná 


Víra 

(30.3.2011 23:54:26)
velmi se mi líbí, jak jsi byla přesvědčena bez zkušeností o tom, co je absurdní a v neposlední řadě jsem fakt ráda, že s tebou stál PB.

Mám ráda děti.

Ale vzhledem k tomu, že evergreen, kdy maminka domarodka popíše to, jak se přirozeně bez klystýru vykakala a šťasně porodila, je mnohokrát publikovaný, trochu jsem čekala, že budu číst článek o rubu mince.

Jsou i maminky, co mají nevratně poškozené dítě, že?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Víra 

(31.3.2011 0:00:04)
Ty nezklameš ;)
 Pawlla 


Re: Víra 

(31.3.2011 8:02:04)
libik,ano to jsou,ale ne všechny rodily doma~;)
 Veveruše 


Re: Víra 

(2.4.2011 1:19:45)
Dokonce většina ne~;)
 Barča 
  • 

Re: Víra 

(31.3.2011 8:57:24)
Ano, můj bratranec je nevratně poškozený. Krásný, jinak zdravý chlap, kterému v porodnici při porodu nevhodně vedeným porodem poškodili mozek (klešťový porod u velmi drobné ženy s velkým dítětem :-( kromě toho, že teta zkusila jako pes, měla poškozené dítě. Tak i takové příběhy se dějí.
 Verča 2 děti 


Re: Víra 

(31.3.2011 9:51:44)
No,a kdyby rodila doma,tak by se nic nestalo že?přemýšlejte než něco napíšete.
 Petra 
  • 

Re: Víra 

(31.3.2011 9:56:06)
Přesně tak. Kdyby doma rodilo 50% zen, tak by počet postižených či mrtvých dětí byl MNOHEM vyšší než v porodnici.
 Rapiti 


Re: Víra 

(31.3.2011 9:58:40)
Petro, v Nizozemí se pro porod doma rozhoduje cca 60 % žen a nijak závratnou úmrtnost oproti ČR nemají. Čím to asi tak bude? Že by tím, že každou rodičku PA pečlivě sleduje a při nejmenším podezření na komplikace okamžitě zavelí k odjezdu do nemocnice?
 Verča 2 děti 


Re: Víra 

(31.3.2011 9:59:51)
Né každý má porodnici za barákem,že? :-)
 Petra 
  • 

Re: Víra 

(31.3.2011 10:06:29)
:-)
 zuzini 


Re: Víra 

(31.3.2011 11:07:00)
V Holandsku mají všichni nemocnici za barákem? ~:-D
 Petra 
  • 

Re: Víra 

(31.3.2011 18:52:07)
Česko není Nizozemsko.
 zuzini 


Re: Víra 

(1.4.2011 9:54:08)
V čem je jiné?
 6.12Nika Ž.11 


Re: Víra 

(31.3.2011 14:54:25)
~R^
 knoflíček 


Riskování 

(31.3.2011 19:09:21)
Dobrý den, srdečně gratuluji ke krásnému zážitku. Nikdy jsem neodsuzovala porody doma, ale změnila jsem po mém listopadovém porodu názor. Kdybych nebyla v nemocnici, tak jsem s jistotou vykrvácela, museli mě ihned znovu operovat a ještě mi k tomu praskla céva v hlavě. Nebýt lékařů a jejich péče, už jsem nežila. Kéž by všechny porody dopadly na jedničku, já jsem ráda, že jsem rodila v nemconici a, že můžu vidět svoje dcery vyrůstat.
 Verča 2 děti 


Re: Riskování 

(31.3.2011 22:19:52)
Ano,ano....já taky:-)
 Zabusa 


Re: Riskování 

(1.4.2011 13:03:30)
A víte určitě, že jste vůbec byla bývala mohla rodit doma? A že nebylo nic během porodu, co by porodní asistentku přimělo k rozhodnutí vás stejně do porodnice přesnunout? Žádné léky? Nikdo nepomáhal placentě, manuálně nebo léky? A že by se určitě nestihlo dojet i s krvácením do porodnice, PA přece jen má nějakou šanci, když manuálně tlačí na dělohu. .

Ale ANO, rizika domácího porodu existují a poporodní krvácení je jedno z nich, pro mě osobně to byl asi jediný důvod proč jsem do porodu doma nešla, prostě jsem se přes to riziko nepřenesla. Ale to záleží na každém, jestli to považuje za riziko srovnatelné s tím, že jdu po kraji cesty a někdo mě nešťastnou náhodou srazí, nebo s tím, že vkročím na přechod aniž bych se rozhlídla.
 LiškaMyška 
  • 

Nikdy bych do toho nešla 

(1.4.2011 23:56:00)
Holky, mně připadají domácí porody jako strašně zbytečný risk. Je super, že to autorce tak hezky vyšlo, určitě je to hezký zážitek. Taky chápu, že lékaři v nemocnici nepostupují vždy správně a bohužel jsou z toho často dožitovní následky na straně mamči i děťátka, i když i to leckdy může být způsobeno okolnostmi. To se bohužel děje v nemocnicíh všude. Nemluvím o tom, že kolikrát stačí, že jsou setřičky a lékaři nepříjemní, to u porodu nepřidá. Jenže, co když nastanou při domácím pororu porodní komplikace? Dítěti se ztrácí ozvy, je třeba vakuuemextraktor nebo kleště, nebo dokonce císař? Vždyť někdy o životě a zdraví miminka rozhodují minuty nebo dokonce vteřiny. Co když mamča po porodu krvácí a je potřeba hned operace? Fakt bych do toho nešla. V pořádku mi připadá, že si mamča rozhoduje sama za sebe. Zároveň mi ale připadá nefér, že si mimčo samo o domácím porodu rozhodnout nemůže a že mamča zbytečně riskuje pro vlastní pohodlí a příjemný pocit jeho zdraví.
 Verča 2 děti 


Re: Nikdy bych do toho nešla 

(2.4.2011 0:22:06)
~R^
 Veveruše 


Re: Nikdy bych do toho nešla 

(2.4.2011 1:02:52)
Nemusí to být a podle mě také obvykle není pro vlastní pohodlí. Naopak, já jsem po zkušenosti z 1. porodu (přidušené dítě a málem došlo na klešťový porod) volila domácí porod čistě ze strachu o dítě~q~
 Mishelas 
  • 

Bez lékaře ne! 

(2.4.2011 10:18:56)
POkud jde o mě, po zkušenostech s prvním porodem nedám na porodnici dopustit.Těhotenství jsem měla naprosto bez komplikací, voda mi odešla v 38 týdnu, holčička 2,5 kila se narodila po třech hodinkách,vše v pořádku než mi odešla placenta a začala jsem velmi silně krvácet a doktor měl se mnou spostu práce...Já si pamatuju jen jeho nervozní hlas a pak to jak jsem začala "usínat".Druhý porod chlapečka byl takový, že jsem se dívala zda nemá personál pod oblečením andělská křídla.Klidná tichá atmosféra, sprcha na porodním sále, rádio, soukromí.Za hodinu kontrakci byl chlapeček na světě.Na Kralovehradeckou porodnici nedám dopustit.
 Jitousek 


Myslím že lepší je výběr správné porodnice 

(2.4.2011 13:56:57)
Myslím, že lepší je najít porodnici se vstřícným přístupem. Já byla spokojena, s žádným špatným přístupem jsem se nesetkala, tak nevím, jestli jsem měla tak moc štěstí? Ale stejné zážitky si přinesly i moje dvě sestry, tak mi to nepřipadá jako náhoda. Každopádně porod doma bych v ČR neriskovala a nejsem si jistá, jestli někde jinde jo. Přišla jsem o sedmitýdenního chlapečka, měl srdeční vadu, která se bohužel včas neprojevila. Stát se může cokoli a šance na záchranu je v nemocnici podstatně vyšší. Myslím, že dnes, kdy je svobodná volba porodnice a podmínky v porodnicích jsou oproti tomu, co zažívaly naše matky naprosto luxusní, tak porod doma je zbytečným rizikem. Daleko lepší mi připadá výběr správné porodnice se vstřícným personálem.
 sušenky 


Re: Myslím že lepší je výběr správné porodnice 

(2.4.2011 22:57:29)
Musím s vámi souhlasit, také si myslím, že je to spíše o výběru porodnice. Porodnice v 70.letech, kdy jsem se narodila já, byly spíš děsivé - vyprávěla maminka - taková ta klasická nemocnice, bílé kachle, kovový postele, miminka všechny v jednom pokoji, maminky se na ně pomalu chodily dívat přes sklo (obrazně řečeno) a tatínkům se mimča ukazovaly z poza oken... Moje sestra také rodila porodnici a také byla s oběma svými porody spokojená. Takže ze svého okolí špatné zkušenosti opravdu neznám.
 Veveruše 


Re: Myslím že lepší je výběr správné porodnice 

(2.4.2011 23:35:07)
Na Bulovce měli bílé kachle a předpotopní porodní lůžko ještě v roce 2005. Ale barva kachlíčků opravdu není to, co by mě trápilo~;) (Zato to lůžko mě potrápilo dost~:(). Ale s volbou porodnice při dnešním babyboomu je dost problém, obzvlášť v Praze. Byla jsem zaregistrovaná v Podolí, ale byla jsem docela nervózní, že nebudu vědět do poslední chvíle, ve které porodnici skončím. Sestra byla registrovaná v Podolí, tak jeli rovnou tam, ale přestože měla porod rozjetý, nepřijali ji, že mají plno, tak ji poslali jinam~d~ Sestra to zvládla dobře, asi to bude tím, že na rozdíl ode mě nejeví žádné "alternativní" sklony~2~. Já jsem byla přesvědčená, že v Praze je pro mě přijatelné jedině Podolí (minimum zásahů do průběhu porodu a volba polohy včetně II. doby porodní), představa, že se harcuju jinam, mě dost děsila.
 Elzina 


Re: Myslím že lepší je výběr správné porodnice 

(5.4.2011 8:45:56)
Ve čtvrtém těhotenství jsem dost koketovala s myšlenkou rodit doma, protože mi přišlo hrozné přivést miminko, nového človíčka rodiny, na svět v cizím prostředí. Prostě jsem to tak vnímala. Ale z finančních důvodů jsem nakonec rodila v porodnici - naštěstí. Vše bylo OK, ale po porodu jsem nepřestávala krvácet, takže teď už vím, že raději vždy v porodnici. I když i v nejlepší porodnici nemusí být všecko úplně podle představ hodně citlivé maminky, opravdu může jít o život a to je pro mě důležitější. Navíc - v porodnici po vás uklidí, uvaří, vše vám donesou pod nos, takže si můžete první dny jen užívat nového človíčka, soustředit se jen na něj, na kojení...
 Ita 
  • 

Děvčata, proč se napadáte 

(3.4.2011 0:22:19)
Rodila jsem své děti v porodnici, i když někdy jsem to stihla jen tak tak, protože porodu doma jsem se obávala.
Dovedu ale pochopit i opak. Porod je intimní záležitost a ne každý snášíme v takové chvíli cizí přítomnost a zásahy dobře. Navíc ne každý zdravotník je empatický a citlivý. Průběh porodu není nezávislý na psychice. Shrnu, co jsem cítila já: Je důležité "naslouchání dovnitř" - spolehnout se na vlastní tělo, zachovat klid, v míře možností taky pohodu a dokázat maximálně spolupracovat s rodícím se dítětem - každé rušení "zvenčí" je nepříjemné. Dovedu si představit, že pro některé ženy je nemocniční prostředí s nachystanými lesklými nástroji na chirurgickém sítu takovým stresorem, že se jim porod zastaví či zkomplikuje. Je možné, že tato skupina má souhrnné statistické výsledky opravdu lepší, když rodí v ústraní, s pomocí, které důvěřují. Je možné, že to tyto ženy dopředu cítí. Je nutné, aby znaly rizika, ale má -li dnes žena volbu v tom, jestli chce dítě vůbec donosit, je absurdní upírat jí volbu místa, kde ho chce porodit. Opakuji, že já sama, v hrůze z pupečníkových a jiných komplikací, jsem pro porodnici. Neoznačovala bych ale opačnou volbu šmahem jako nezodpovědnost - myslím, že ty, které se k tomu rozhodnou (chce to statečnost) o tom dost přemýšlely a vážily pro i proti hodně důkladně.
 Veveruše 


Díky 

(3.4.2011 23:05:17)
Díky za pochopení, rodila jsem doma a je to podle mě tak, jak píšeš. Psychika hraje u porodu obrovskou roli a po zkušenosti s prvním porodem jsem věděla, že právě tady je moje nejslabší stránka a doma pro mě osobně nejmenší rizika.
Jen s tou odvahou to tak u mě nebylo - měla jsem perfektní soukromou porodní asistetku, věděla jsem, že pokud chci rodit s ní, můžu jedině doma (kdybych měla možnost mít ji u porodu v porodnici, kde by mohla sama vést porod, rozhodla bych se určitě spíš pro porodnici~d~) a odvahu jet znovu rodit do porodnice jsem v sobě prostě nenašla...
 Lenka nové 


Za ta rizika to nestojí 

(4.4.2011 6:29:00)
Já jsem rodila v porodnici a neměnila bych. Je to pro mě pocit jistoty, vždyť tady jde o zdraví dvou kidí. Rodit doma mně připadá jako hazard.
 monique1 


Re: Za ta rizika to nestojí 

(4.4.2011 13:22:38)
Já taky především gratuluji ke zdravému miminku a jsem upřímně ráda, že vše dobře dopadlo a porod byl tak pěkný zážitek. Já mám za sebou dva, oba v porodnici a neměnila bych. Dokonce jsem ten druhý absolvovala v porodnici vzdálenější než je ta nejbližší, protože je lépe vybavená pro případ komplikací u matky i dítěte. Porody jsem si užila oba, jeden dlouhý a únavný a druhý za odměnu rychlý a opravdu krásný. Mě naopak uklidňuje prostředí nemocnice, protože co kdyby se doma něco stalo - vnímám to taky jako zbytečný hazard. Nic proti názoru matek, které chtějí rodit doma, je to jejich věc, ale neuvědomují si podle mého názoru rizika, navíc v případě, že se něco stane, je v tom "namočená" i porodní asistentka - tohle bych si já na triko nevzala.
Ať miminko roste a máte se krásně!
 monique1 


Re: Za ta rizika to nestojí 

(4.4.2011 13:27:07)
Ještě jsem zapomněla dodat - já bych byla hodně nervózní už "jen" z toho, že placenta nevycházela - nevím, jestli je v pořádku, že vyjde až po několika hodinách, já bych se bála...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Za ta rizika to nestojí 

(4.4.2011 14:04:29)
Pokud nejspou známky krvácení, městání krve, šoku, infekce, je to v pořádku. Stav je pochopitelně posuzován porodní asistentkou.
 Zabusa 


Re: Za ta rizika to nestojí 

(4.4.2011 15:09:00)
Lenko, víš aspoň jaká jsou opravdu reálná rizika domácího porodu? A víš, že se může něco stát i v porodnici (takže s tím bezpečím a jistotou bych nepřeháněla) a něco z toho se doma ani stát nemůže? (nosokomiální infekce)
 Marcela 1 dítě 
  • 

porod doma 

(6.4.2011 14:23:27)
No nevím - ale rodit doma mi připadá nezodpovědné. Hlavně vůči dítěti. Já mám gynekoložku, která má jednak soukromou praxi ale i provádí porody normálně v nemocnici. Lze mít i "dulu", která má třeba i potřebné vzdělání a není třeba být mezi"cizími a při jakékoliv je možné využít dobré vybavení. Upřímně dámy slépe střevo by jste si nechali vyndat doma v koupelně? - těžko . Půjdete do nemocnice a budete velmi rádi když Vám pomohou. A něco tak důležitého jako je život Vašeho dítete by jste taky riskovat neměly.
 Zabusa 


Re: porod doma 

(7.4.2011 8:45:24)
Přečti si něco o opravdových rizicích porodu doma, než budeš takhle soudit. Těhotenství není nemoc, porod není operace.
 Štěpánka 
  • 

TAKÉ DOMORODKA 

(12.4.2011 17:45:47)
Nemám čas ani chuť číst diskusi pod Vaším článkem, protože předpokládám, že je tam vlna závistivých reakcí, které Vás odsuzují za neuvážený a riskantní krok, že jste mohla zemřít Vy i Vaše miminko a že snad své dítě ani nemůžete mít ráda, když jste ho takto sobecky kvůli své pohodlnosti ohrozila na životě.

Především Vám moc gratuluju k narození synka a k Vašemu zodpovědnému a rozumnému rozhodnutí rodit doma. Mám dvě otřesné zkušenosti s porodem v porodnici a dva nádherně prožité porody doma. Kdo domácí porod nezažil tak nemůže nikdy pochopit, jak nádherný, přirozený, ohleduplný, citlivý a poklidný je příchod miminka na svět v domácím prostředí.

Děkuji za krásný článek, je jich třeba
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: TAKÉ DOMORODKA 

(12.4.2011 17:51:02)
Štěpánko, jen si přečti a budeš se divit, od tvého posledního porodu a článku (jestli si pamatuju dobře) se leccos posunulo, minimálně směrem k respektu svobody volby ~R^
 Štěpánka 
  • 

Re: TAKÉ DOMORODKA 

(12.4.2011 17:53:18)
no už jsem se začetla a jsem mile překvapena....
 mil007 


Re: TAKÉ DOMORODKA 

(12.4.2011 22:58:21)
~Rvnejdřív mířím a pak střílím,né naopak.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.