| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme zvítězili nad příkrmy

 Celkem 76 názorů.
 Binturongg 


K poslednímu odstavci... 

(29.7.2010 8:55:39)
Já měla tedy naprosto opačný pocit a trochu jsem se za podávání příkrmů od půl roku styděla, potože mi stále zněla v uších věta kamarádky s naducaným miminkem: "Je nám 8 měsíců a stále plně kojíme."
Mimino měla obrovské jak po umělém mléku a mně bylo o půl roku později trapné, že chci užuž začít s příkrmama, jelikož se váha mého též plně kojeného syna pohybovala v 6 měsících na průměrné váze půlroční holky ~d~

Kojila jsem rok a týden, pak se kluk odstavil sám. Teprve od té doby začal lépe zpracovávat tuhou stravu. S jídlem potíže neměl, ale prozměnu jsem musela všechno mixovat a podávat kašovitou stravu... ~w~
 Tvett 


Re: K poslednímu odstavci... 

(29.7.2010 13:17:13)
Nemyslím si,že po umělém mléku jsou větší děti,mám spoustu kamarádek co kojí a děti mají velká a buclatá.
 Bumbi&05,08,10 


Re: K poslednímu odstavci... 

(29.7.2010 19:55:42)
spíš se po UM řeší víc, když dítě přibírá nepřiměřeně, protože mu může nevyhovovat složení mléka a zakládá si tak na budoucí obezitu. S MM se to neřeší, přepokládá se, že tělo ví, co dělá..~e~.
 Andrea a dcery Anetka a Lucinka 
  • 

Re: K poslednímu odstavci... 

(1.8.2010 22:07:27)
Nemyslím si,že by nekojené dítě přibývalo více na váze než kojené...Má první dcera Anetka příbývala na váze každý měsíc skoro kilo a to jsem ji půl roku jen kojila a od 6.měsíce jsme začali s příkrmy.Ale ona papala pěkně,takže jsem problém jako Markétka neměla....Což má můj veliký obdiv za trpělivost :o)) A 2.dceru Lucinku,které budou 2 měsíce taky jen kojím,přestože je na mě vyvíjen tlak abych jí dávala čajíčky, a přibývá 800g za měsíc.Takže je to individuální a záleží na apetitu miminka a ty moje jsou s prominulím "žravá".
 cinuska 


Re: K poslednímu odstavci... 

(19.9.2011 21:35:09)
Andrejko, jenom me zaujala jmena Vasich holcicek. Ja se jmenuji Lucie(28 let) a moje sestra se jmenuje Anetka, a ve stredu oslavila 30 let. Take nam rodice ve stejnem poradi dali tyto krasna jmena:-)Hodne zdravi a stesti, Lucie
 Hilly. 


Možná děti ví moc dobře, proč nejí 

(29.7.2010 9:41:56)
U nás to platilo určitě. Dcera moc nejí dosud. Teda kromě čokolády a sušenek. Každý oběd jsou neuvěřitelné boje, aby alespoň něco snědla.
V půlroce taky nic moc nepozřela a v osmi měsících se jí na základě příkrmů objevil atop. Takže asi podvědomě věděla, proč nechce a že to chce ještě počkat.
 petis 
  • 

Rozptylovani pri jidle 

(29.7.2010 9:51:38)
Bacha na to rozptylovani pri jidle - my taky chteli, aby nas synacek vic papal, tak jsme ho pri jidle vselijak zabavovali, aby zapomnel, ze papa a ono se to kratkodobe vyplati, ale dlouhodobe si tak vypestujete clovicka, ktery bez zabavy pri jidle proste neji.
 Colombi 


Re: Rozptylovani pri jidle 

(29.7.2010 15:56:15)
Nesouhlasím. Nás také, jak píše autorka, zachránili teletubbies. Syn taky nechtěl jíst, ale jak se koukal na teletubbies, tak pusinku otvíral a jedl. Ale, aby na tom nebyl závislý, tak jsme to postupně odbourali, stejně má teď ale k večeři vždy puštěnou pohádku. Podle mě nic hrozného.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Rozptylovani pri jidle 

(29.7.2010 19:57:38)
z psychologického hlediska je to blbé kvůli obezitě, mozek se vypne a nestoustředí na jídlo, takže nereguluje příjem potravy. Je to to samý, jako u dospěláka čtení u jídla.

BTW - moje dítě bylo sice žravé, ale na jídlo nemělo čas, takže taky tak do 18 měsíců potřebovalo zábavu u jídla, aby se najedlo. Jinak bylo schopný chodit furt uzobávat, aby zahánělo ten nejhorší hlad. ~a~
 Colombi 


Re: Rozptylovani pri jidle 

(30.7.2010 9:26:51)
tak obezity se nebojí, syn je vyžlátko už od narození, ale jak říkám, postupně jsme to odbourali
 PetraK 
  • 

Re: Rozptylovani pri jidle 

(30.7.2010 12:30:23)
Nebo ze zvyku dlabe u televize a PC až do obezity ...... jasně, přeháním, ale i tak...
 Jíťa 
  • 

Prsty místo lžičky 

(29.7.2010 9:55:52)
Někdy stačí použít místo lžičky prsty. Naše miminko odmítalo do pusy všechno, co "nevonělo" maminkou. Kvůli slabé laktaci jsem s tím bojovala od narození, ale miminko prostě dudlík odmítalo. Později i lžičku. Na 4. měsíc jsem čekala jako na spásu. Naštěstí kašičkama nebo mrkví už šlo přikrmovat prstem. Teprve kolem 6. měsíce se smířilo se lžičkou a kolem 8. se naučilo pít z hrnečku. To už byl kojený jen ráno a večer. O měsíc později se sám odstavil, protože začal oba časy kojení zaspávat.
 Katka +3 


zabavování 

(29.7.2010 10:32:14)
No já tedy nevím, ale dělat na dítě opičky, abych mu do pusy něco propašovala, mi nepřipadá jako čekání na správnou dobu pro to které dítě.
Svému prvorozenému jsem první příkrm nabídla v osmém měsíci, ale zatnul zuby a konec. Vždycky jsem se chvíli pokoušela, pak to chvíli nechala být...až mě jedna moudrá žena uklidnila, že žádné duševně zdravé dítě dobrovolně hlady nezemře. Nakonec byl plně kojený 21 měsíců, ke konci už jsem jen jedla, spala a kojila. Další 3 měsíce si ke kojení vystačil s kukuřičnými křupkami a bílým jogurtem, potom rozšířil repertoár a teď(je mu 10 let) sní všechno, co není zmrzlé na kost nebo označené lebkou se zkříženými hnáty.~t~
Další dvě děti začaly s příkrmy kolem osmého měsíce.
 Veveruše 


Re: zabavování 

(2.8.2010 3:14:04)
No vidíš, a mě někdo výše napsal, že kojit 6x za den necelých 24 měsíců staré dítě mu nepřijde normální~t~. To nechci vidět reakce na plné kojení 21 měsíců starého dítěte~b~. Divím se, že to ustálo příbuzenstvo - na mě se jeho část dívá malinko divně, že ještě vůbec kojím~q~. Důležité je najít řešení, které vyhovuje matce i dítěti. S tím, že žádné zdravé dítě hlady dobrovolně neumře, taky souhlasím. Další, co mi v řadě věcí pomáhá, je nedělat z ničeho moc vědu. Moje děti jedí rády a celkem dobře, i když taky mívají období, že jim něco nechutná, obvykle to po čase přejde. Osvědčilo se mi od věku, kdy mohly samy sedět v židličce (tj. cca od 9 - 10 měsíců) jíst s nimi společně a povídat si u toho. Tedy ne zabavování ve smyslu odvádění pozornosti od jídla, ale spíš navození pohody a dobré nálady u stolu. Když chtějí, pustím jim u jídla i televizi (jí tak často manžel, takže jim to těžko můžu zcela zakazovat), ale dožadují se toho jen výjimečně. Trvám na tom, aby u hlavních jídel seděly u stolu, jakmile se začnou zvedat od stolu, ujistím se, že už opravdu nechtějí, a konec. Připadá mi šílené honit po bytě dítě se lžičkou, jak to občas někdo praktikuje, pak se z toho podle mě pro dítě nutně musí stát hra kdo z koho.
 Katka +3 


Re: zabavování 

(2.8.2010 12:27:16)
Taky děti nehoním s jídlem, kdo vstane od stolu, má smůlu.

Pokud jde o kojení, bylo to jednoduché - chytrolíny jsem vybídla, ať do dítěte zkusí něco vpravit. Zkusili, neuspěli a bylo vyřešeno. Divně na mě samozřejmě koukali, taky mě zásobovali hororovými informacemi o tom, jak se syn nikdy nenaučí kousat, jak se nenaučí polykat pevnou stravu, a tak podobně. Neměl s tím potíže, před třetími narozeninami se sám postupně odstavil.
Teď na mě znovu divně koukají, protože dcerka sice začala jíst příkrmy v obvyklém věku, ale teď je jí už přes tři roky a pořád se odmítá vzdát kojení. Už jí dávám jenom večer před spaním, Dnes tedy i dvakrát přes den, protože je nemocná a kojení nám oběma pomáhá to přežít, ale nechat to na ní, tak doma chodím jak havajská domorodá žena. A najednou si moje babička vzpomněla, že byl u nich na vsi chlapec, který si vždycky, když si jeho máma sedla, donesl stoličku, vylezl si na ni a nakojil se.....a žádný úchyl nebo podivín z něho nevyrostl. Každé dítě je jiné.~;)
 Inka 2 děti 
  • 

Samo si řekne 

(29.7.2010 11:38:49)
Moje zkušenost je, že jsem to nechala na dítku, obě jsem kojila plně dokud nezačali mít zájem o jídlo, zkoušeli jsme to vždycky jestli už jo nebo ne. První syn se odstavil z plného kojení na konci 8 měsíce ( tzn. že byl jenom kojený, nic jiného) druhý až skoro na konci 10. Oba v pohodě rovnou přešli na pevnější stravu - takže jsme vlastně skoro přeskočili ty rozmixovaný příkrmy. Nástup jídel ale probíhal stejně - takže nejřív mrkev, brambora...

S odstavením od kojení to pak byla stejná pohoda - nejdřív si nevzpomněli přes den, pak usínali bez a ráno postupně taky zapomínali, až zapomněli...
 Veveruše 


Re: Samo si řekne 

(29.7.2010 22:06:57)
No, čekám, kdy zapomene na kojení můj za týden dvouleťák~2~. Starší ode mě přestal chtít mlíko ze dne na den krátce po dovršení 20. měsíce. Mladší měl podobně odmítavý postoj ke kojení jeden nebo 2 dny v devíti měsících, to se mi zdálo dost brzo na úplné odstavení, tak jsem ho vyloženě přemlouvala, ať si mlíčko dá. A teď to vypadá, že pokud to neutnu já (což zatím neplánuju - momentálně začal z ničeho nic koktat, tak si myslím, že by to teď nebyl dobrý nápad), dotáhne to až do školky~d~. Kojíme ráno, dopoledne, po obědě, někdy i po odpoledním spaní, večer a obvykle i jednou v noci (pokud výjimečně nespí celou noc).
 Jíťa 
  • 

Re: Samo si řekne 

(30.7.2010 9:39:00)
Nezlob se na mě, ale to už mi nepřijde normální. Dvouleťákovi by mělo už stačit jen ráno a večer. Přes den snad normálně jí a pije, takže potřeba to určitě není. Asi mu něco chybí, možná víc kontaktu, pomazlit, nudí se.... Nevím.
 Veveruše 


Re: Samo si řekne 

(2.8.2010 2:57:42)
A z čeho vzniká třeba potřeba sexu? Z hladu, žízně ani nedostatku fyzického kontaktu to taky není~j~. Viz moje reakce níže. Sice tohle přirovnání zní možná pro někoho divně, ale potřeba sát je podle mě stejná pudová potřeba. A přiznám, jsem radši, když se ke mně přisaje a usne, než když se "šoupuje" (uspokojuje se třením genitálií; mimochodem, u toho taky někdy usne...). To, že většina dětí je jiná, pro mě není dostatečný důvod, abych se synem běhala po doktorech a hledala nějakého, který mi konečně řekne, že můj syn není normální ~e~(2 dětští lékaři, se kterými jsem to konzultovala - tedy to šoupování, ne časté kojení - mi řekli, že to nemám řešit, že to odezní samo).
 Katka +3 


Re: Samo si řekne 

(2.8.2010 12:38:41)
Mě zas nepřijde normální, že někdo, kdo nezná právě tohle dítě, má potřebu hodnotit normálnost toho, co dělá se svojí mámou v soukromí. Mě taky připadá spousta věcí, které někteří rodiče se svými dětmi provádějí, nenormálních, ale pokud se mě nikdo nezeptá na můj názor nebo ode mě nechce, abych se nějakým způsobem zapojila, nenapadlo by mě svůj názor nebo pocit zveřejňovat.
Pro mě a Veveruši a určitě i některé další je normální, že se dítě kojí dokud má chuť.
 Jíťa 
  • 

Re: Samo si řekne 

(2.8.2010 13:28:44)
"Čekám, kdy zapomene na kojení..." Mě to přišlo jako povzdech, že už toho dotyčná má dost a možná by nějakou radu uvítala.

Kojte si jak dlouho chcete. Ale mít dvouletý děcko skoro celej den přisátý k cecku fakt normální není. To je závislost, otázkou jenom je, jestli dítěte na matce nebo obráceně.
 Katka +3 


Re: Samo si řekne 

(2.8.2010 13:34:29)
Já nevím, můj den má 24 hodin a to, že si dítě přijde 4x nebo 5x pocucat, zabere dohromady něco mezi půl hodinou a hodinou, to mi nepřijde jako "celej den".
 Veveruše 


Re: Samo si řekne 

(4.8.2010 0:03:59)
Záleží na mé náladě - fakt je, že někdy mi to i vadí, většinou ale ne. A pokud mi to zrovna vadí, tak se obvykle nakonec domluvíme, že teď ne, že teď si dá jen čaj. Nebo kravské mléko. Tím povzdechem jsem měla na mysli to, že jsem u mladšího synka, který jinak v psychomotorickém vývoji docela dlouho šel ve stopách staršího brášky (až v mluvení ho výrazně předběhl), tak trochu čekala, že to bude podobné i s kojením. Můj vztah ke kojení je trochu rozporuplný - i u staršího mi to někdy už vadilo (aby bylo jasno, pokud mě náhodou dítě nehryzne nebo se nedožaduje kojení po 2 hodinách nebo ještě dřív, nevadí mi samotné kojení, ale v noci kojím v posteli v polosedu - jinou polohu se už asi nenaučím, v leže mi to nešlo - a často tak i s dítětem v náruči usnu, což odnášejí moje záda i kvalita mého spánku), ale přesto jsem konec kojení obrečela (ne ze smutku, ale spíš z dojetí, že syn už opravdu není miminko).
Ale tu závislost - vzájemnou - rozhodně přiznávám. Ano, jsem na svých dětech citově závislá a ony na mě. A taky jsem citově závislá na manželovi a předpokládám, že i on na mě. Asi fakt nejsme normální rodina~t~
 Džejný 


Re: Samo si řekne 

(31.7.2010 14:45:06)
HM, nemyslím si, že jak píše Jíta, že to není normální. Já kojila do 2 let a 3.měsíců. Nechtěl se mlíčka prostě vzdát, nic nepomáhalo, přelepila jsem si bradavky náplastí, že mám bebí, a stejně nic... pak sám od sebe přestal. A nemyslím si, že by mu něco chybělo. Hrála jsem si s ním dost, mazlila taky, nic mu prostě nechybělo. Normální jídlo jedl ale pít vodu, nebo nějaké šťávy, to do něj nešlo dostat. A to máme problém do dneška, kdy už mu jsou 3 roky. Když vypije přes den 2 hrnečky, považuji to za úspěch.
 Veveruše 


Re: Samo si řekne 

(2.8.2010 2:48:17)
Synek jí i pije úplně normálně (i kojení klidně proložíme čajíkem, když má větší žízeň), mazlíme se přes den docela dost. Ke konci miminkovského věku rád usínal při šimrání, hlazení apod. má velmi rád. Normální - nenormální neřeším, starší syn si dělá legraci, že až bude mladší chodit do školky, budu ho muset rychle odsát od prsa , strčit do školky a zavřít dveře. Nekojím ho už tak od 1 - 1,5 roku na veřejnosti (jelikož by mi vadil odmítavý postoj značné části naší populace ke kojení tak velkého dítěte) a syn s tím nemá problém, v "šoupování" (to jsem řešila v jiné diskusi, to mi vadí víc~2~) ho taky omezuju na soukromí a patří to podle mě do téhož soudku (uspokojování pudových potřeb). Nemá s tím problém. Mlíčka se dožaduje, když je unavený (což bývá nejen odpoledne a večer, ale často i dopoledne, pokud je vzhůru už brzy ráno, což je docela často). U staršího jsme na tom ještě asi 3-4 dny před odstavením byli podobně, akorát že ráno už spával déle, takže to bylo kojení jen cca 4x za den. Omezovat počet kojení mi nedává smysl - nevím, jak bych to synovi vysvětlila, že ráno a večer ano, ale jindy ne - o částech dne podle mě nemá ještě moc ponětí (tím spíš, že by mi po obědě doma mnohem hůř usínal - zatímco večer usíná obvykle až po nakojení bez problémů sám, odpoledne mi usne jedině v jedoucím kočárku nebo při kojení; starší syn po odstavení doma odpoledne přestal spát, ještě nějaký čas usínal v kočárku, ale po "odstavení" od kočárku přestal úplně~2~). To už bych mu spíš byla schopná vysvětlit (a on pochopit), že je na kojení velký, a odstavit ho, ale to se mi prostě teď nechce, ať si myslí kdo chce co chce~j~
 marketa 
  • 

krmil tatinek 

(29.7.2010 12:27:46)
zacla jsem az v 8 mesicich, ale stejne nechtela. prvni den ano, zaujala ji nova "hra", ale pak pusa na zamek a nic. dva tydny jsem v poledne svadela marne boje.
zkratka dite si reklo "mama ma mliko a nechce mi dat. proc si chce hrat, kdyz mam hlad!??!" ocividne vubec nechapalo, ze to je "taky jidlo"
pak jsem s rekla, proc musi jist tu mrkev v poledne?
predala jsem ji vecer "hladovou" manzelovi, odesla do jine mistnosti a prikrm v ni zmizl natotata :-)
po 14 dnech se nechala nakrmit i ode mne.
 Evanek 


Re: krmil tatinek 

(29.7.2010 17:45:02)
AHOJ Markéto a Amelko,
doufám , že tento příspěvek psala autorka článku (jestli ne, tak se omlouvám).
Zdravím tě a doufám, že zítra jdete ráno do cvičení.
Eva + Lucinka~t~ ( a 2 všežraví puberťáci Honza a Hanka)
 BlackyCatt 
  • 

Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(29.7.2010 12:35:01)
Chacha, kde berete tu jistotu,že každé dítě jednou papat začne? Můj syn také nechtěl vůbec jíst, přesně jak popisujete vy. Do šesti měsíců plné kojení, pak příkrmy. Dnes jsou mu tři roky a žije zřejmě ze vzduchu. Pokud do něj násilím něco nenatlačím, celý den by nepotřeboval ani jíst ani pít. Když před něj postavím talíř s jídlem, jen si s ním hraje a do pusy se nedostane absolutně nic. Jídlo odnesu a on si jde dál nerušeně hrát, nadejde čas svačiny a on opět nejeví o jídlo zájem. A ještě dodávám, že do teď musí sedět připoutaný v dětské jídelní židličce, protože jinak by u stolu ani neseděl. Jsem už zoufalá a období kdy se do něj něco snažím nacpat se střídá s obdobím, kdy na to prostě kašlu, ať si tedy nejí, když nechce a on nejí nic.
 Tvett 


Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(29.7.2010 13:19:43)
A co na to dokrotka?Když takhe málo bašti?~a~
 albert1 


Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(29.7.2010 13:41:06)
Metoda vyhladoveni na vsechny deti neplati, uz to tady bylo nekolikrat diskutovano, nektere deti proste neznaji pocit hladu.
 Jája 
  • 

Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(29.7.2010 13:53:54)
Zkřížím je se sebou. Já mám pocit hladu od rána do večera.
 Natascha 


Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(29.7.2010 14:17:41)
Přesně tak - mám doma stejný případ ~n~
a křížila bych taky ~t~
 Jíťa 
  • 

Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(29.7.2010 15:33:25)
Metoda vyhladovění skončila s výsledkem jeden rohlík před spaním, ani ho nestačil sníst a spal. V noci potom spal dost neklidně, protože měl pochopitelně hlad, ale byl příliš unavený na jídlo.

U nás je to především nedostatek času na jídlo. Není žádná moc ho přimnět najíst se sám u stolu. Po pár soustech uteče a jde si hrát. Když za ním chodím s jednotlivými sousty, tak v pohodě spořádá všechno, co pro něj nachystám a dokonce v obdivuhodném množství. Snad z toho časem vyroste...

 severanka 


Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(31.7.2010 23:46:49)
dítě je pán a maminka je sluha který běhá a krmí během doby kdy si pán hraje. Pokud ho neumíš usadit ty, tak jsem zvědavá jak se mu bude líbit až ho budou usazovat třeba ve školce.
 Jíťa 
  • 

Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(1.8.2010 11:50:16)
Mě to nevadí, že za ním chodím s jídlem. Každý si vychovává jak uzná za vhodné.
Někdo vypustí neřízené střely v supermarketu. Někdo chodí s milospánem 4 hodiny v dešti po venku, protože se pánovi nechce domů. Pokud mě s tím neobtěžuje, je to každýho věc.
 severanka 


Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(2.8.2010 17:17:58)
děti se umí za prohřešky královsky odměnit. komu není rady, tomu není pomoci
 Lucka 345 


Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(30.7.2010 8:39:19)
Vítej mezi nás, nežravce!!! ~t~~t~~t~
 Kočanská 
  • 

jeden postřeh 

(30.7.2010 20:18:34)
předesílám, že si nemyslím, že je to Váš případ jen mě to při čtení Vašeho příspěvku napadlo. Syn mojí sestry také údajně nejí - je jako vyžle ale jaké jsou důvody:
1. až do cca 3 let věku dostával v noci lahev s mlékem - posléze se zjistilo, že je na mléko alergický. Takže v noci si naplnil bříško něčím, co mu v podstatě ubližovalo, ale měl ho plné, tudíž už o ostatní tolik nestál.
2. teď už mléko nesmí a podle mě jí moc hezky, ale u jídla ho stále napomíná většinou dědeček a to by otrávilo každého.
Můj závěr: když ho vidím já a je při jídle v klidu a v pohodě nebo ho dokonce někdo vlídným slovem povzbudí, jí moc hezky.
Jsem prostě přesvědčená, že i přesto že každé dítě má potřebu jídla trochu jinou a jiné chutě, na úplně nežravé děti nevěřím a myslím, že někde je chyba a většinou ne na straně dítěte ale nás dospělých.
 Helena Novotna, 2 deti {4,5 a 2 roky} 
  • 

Re: jeden postřeh 

(31.7.2010 12:30:07)
bohuzel, take patrime do teto kategorie spatne papajiciho decka. Synovi je 4.5 roku a trapime se porad. Ano a take me napada, ze problem je zakopany nekde kde ho neni treba na prvni pohled videt. Zkousime ted metodu vyhladoveni, trochu frfna ze ma hlad, ale kdyz mu nabidnu neco co by mu uplne nejelo pod nos, tak to odmita i kdyz ma pravdepodobne hlad. Jeho jistotou je druhy den rano snidane. Hodne me to trapi. Je par jidel, ktera ma rad, ale velikanska spousta toho co mi odmitne.
 narma 


Re: jeden postřeh 

(31.7.2010 16:04:40)
~;)milé dámy,
musím se přidat, mému synovi je patnáct a teprve v pubertě mi začal něco jíst.
Do 14ti měsíců pouze kojení a ve velice dobrém rozmaru mrkvové pyré- dodnes pamatuji slovo ,,neceš,,~t~ od názorů lékaře - vyhladovět ( nefungovalo), až po názory rodiny, že jsem špatná matka - jsem vytrvala( v mém dětství jsem měla stejné problémy a nepomohlo nic) se slovy ,, ztloustnout může vždycky. Po mrkvi jsme začali jíst sýr, těstoviny, rohlík, kečup.
Do desiti let jsme se stravovali - ryba,špenát,polévky( bez kousku masa) jablka,mrkev, sýr v jakékoli podobě, rohlíky, ( sýrová pizza)suché přílohy a kečup, jogurty, mléko ( mléka je schopen vypít průměrně litr denně)- ~t~ například dovolená v bulharsku - špagetty..špagetty a špa~t~
Do současné doby jedenkrát angína, neštovice, jedna zlomená ruka při pádu na rampách ( 2m výška o kraj betonu), zuby bez jediného kazu, výška 170- váha 58 kg,~y~ postava sportovní ( ani sport ho nedokázal vyhladovět) stále jsou jídla co by nesnědl, ale jídelníček se nám rozrůstá. Tak jsem asi měla štěstí, nebo jeho tělo vědělo co mu stačí a opět hlásím ztloustnout muže vždy.. nechme je tak...
 P+B 
  • 

Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(2.8.2010 17:24:15)
Taky máme stejný problém.Malá se narodila ve 41.týdnu, měla 51cm 3,690kg a kojila jsem do 1 roku a krásně přibírala ale po zavedení příkrmu od 6měsíců se vše zlomila. Teď má 19 měsíců a je hubeňour´, ještě nemá ano 10kg.Od roku měla období kdy jedla všchno, pak si vybírala a nakonec nechtěla nic (jen třeba 3 lžičky) a to jsem byla fakt neštastná protože nepomáhalo nic (pěkně, škaredě, násilím, hrou ani vyhladověním) prostě nejí ale zobe. A tak se s tím pokouším smířit což mi teda fakt nejde....kdyby aspoň nebyla tak aktivní!
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: Papat nezačal - jsou mu tři roky 

(8.8.2010 11:26:10)
meli jsme to podobne. Dcera mela standardni porodni vahu, ale uz pri kojeni byla spis na dolni urovni, coz jsem prikladala genetickym dispozicim. Se zacatkem prikrmu, se vsak vsechno zhorsilo. Kojeni uz nedostacovalo a jist nechtela. V roce mela 6,6kg (jine deti alespon kolem 9kg). Trosku zacala jist az v roce a ctvrt, kdy jsme jeli do Chorvatska a s velkou slavou dosahli 7kg. (v 3letech 11kg, v 5letech 13,6kg). Dcera (5,5roku) ji stale malo ale uz se tim odmitam zatezovat. Mnohdy ji dokrmuji, prijde mi, ze kdyz ji to jidlo nudi, tak se nenaji a po pul hodine ma zase hlad, je protivna, vztekla a loudi vsechno mozne. A ja nemam cas neustale vymyslet, co ji nabidnout. Nejlepe se naji ve spolecnosti jinych deti, ve skolce, na dovolene u ciste detskeho stolu, kdy pri jidle delaji opicky a bavi se o buhvicem.
 Molly. 


Papám, papáš, papáme... 

(29.7.2010 16:20:41)
aneb od kdy začíná být nevhodné,a by dítě papalo a je lepší, aby jedlo? ~;)
 Binturongg 


Re: Papám, papáš, papáme... 

(29.7.2010 17:20:30)
Proč jedlo/nejedlo? Kamrádka na adresu svého dvouleťáka říká zásadně a pouze NEŽERE A NEŽERE ~t~
 Molly. 


Re: Papám, papáš, papáme... 

(29.7.2010 17:57:00)
A má to vyřešené, aspoň je originální a dítě pak nebude ve školní jídelně zmateno novými výrazy ~:-D
 Jíťa 
  • 

Re: Papám, papáš, papáme... 

(29.7.2010 17:49:09)
asi až je schopné vyslovit slovo jíst, což může být někdy mezi 2 a 4 rokem :-) Do té doby papá.
 Molly. 


Re: Papám, papáš, papáme... 

(29.7.2010 18:00:39)
Kamarádčina momentálně 13ti měsíční holčička nepepela nikdy. Maminka jí dala do jogurtu rozlámané piškoty, o tomto ji informovala a když se dítko zakuckalo, neb piškot špatně spolklo, pravila "Ale...že tys zapomněla, že jsem ti tam dala ty piškoty? Vždyť jsem ti to říkala..." ~;)
 Jíťa 
  • 

Re: Papám, papáš, papáme... 

(29.7.2010 19:52:58)
Já měla spíš na mysli, že slovo papat nebo papů je dítě schopné vyslovit kolem 1 roku. Kdežto jíst nebo jídlo zhruba o rok později.
 Molly. 


Re: Papám, papáš, papáme... 

(30.7.2010 11:50:02)
Je mi to jasné.
 parvitas 


Re: Papám, papáš, papáme... 

(31.7.2010 19:20:49)
hm :) dcérka si v do minulého týždňa mýlila pápá (kývanie) s papať (jedlo) (o pár dní má 10 mesiacov). teraz síce nerozpráva o papaní (jedle), ale pri kývaní povie pá a vždy, keď vyslovíme my, že sa ide papať, alebo jedlo, alebo ham-ham, tak začne mľaskať a otvárať pusinku ako rybka ~6~
 Veveruše 


Re: Papám, papáš, papáme... 

(29.7.2010 22:18:14)
U nás papám i já s manželem~f~. Ale zato moje děti nikdy nedělaly a nebudou dělat ee ani lulat, ale kakají a čurají, nikdy nehapaly, ale jednom spadly, nikdy nehačaly, ale jen seděly, a nikdy neměly bebí, ale jenom se bouchly, škrábly apod. Že to říct neuměly nikomu ze zúčastněných vůbec nevadilo~2~. Jo vlastně ještě dělaly a menší ještě někdy dělá hají, starší už jen leží. Jo a staršímu (téměř 5 let) už jsem dnes na otázku "Proč se pindíkovi říká pindík" řekla, jak se správně jmenuje penis a varlata a asi před týdnem i k čemu jsou a dokonce jsem se ani nezačervenala, ani nezakoktala ~k~ (ovšem obávám se, že to ještě budeme muset několikrát probírat, jelikož jak ho znám, místo aby pořádně poslouchal, už si v duchu určitě chystal další "proč" z úplně jiného soudku~d~).
 Veveruše 


P.S.  

(29.7.2010 22:21:44)
Jen tak mimochodem, já jsem slova "penis", "varle", "pochva", "děloha" a tuším i "vaječníky" poznala až ve 12 letech o prázdninách při prohlížení nově vyfasované učebnice biologie pro 7. třídu~e~
 petra 
  • 

nechce papat 

(29.7.2010 18:08:47)
No my jsme tak nepapali, ze jsme byli od tretiho mesice na sonde. Mala se hodne spatne kojila, na flasku vubec nesla, tak dostala sondu pres nos. Metoda vyhladoveni, nepomohla. Jinak je to zdrave miminko. Nakonec po trech mesicich na sonde, kdy diagnoza nechutenstvi, jsme nasli polykaci doktorku na SLovensku a ejhle, chyba v polykani. JEzdime na rhb a uz jsme bez sondy, ale stale papame pomalu, za televize, mlicko jen srikackou.
Bohuzel takdy v Cesku je to dost neporusene a neprobadane tema, takze pediatri tomu skoro nechtej verit. Hrozil nam i PEG. Trikrat hospitalizace a vysledek nula. Takze hlad fakt nepomuze. Ted lezi v nemocnici jedna ted uz moje znama a ma dyskoordinaci polykani a dychani, nepapaji a lekari si s nima nevedi rady.
 Binturongg 


Re: nechce papat 

(29.7.2010 20:37:00)
To je hodně zajímavé. Náš, nyní roční chlapeček měl dlouho potíže s polykáním, které doposud lehce přetrvávají. Často se zakuckává a až po oce je schopen jíst kousky, ne jen kašovitou a tekutou stravu (paradoxně se to zlepšilo po odstavení, ale asi to nebude mít přímou souvislost). Dlouho neuměl pít ani z flašky, kterou neznal a hrníček raději nezkouším dodnes. Psycholog v mé rodině tvrdí, že je to špatnou koordinací a hypotonií horní poloviny těla... ~d~
 petra 
  • 

Re: nechce papat 

(29.7.2010 21:15:39)
My jsme take mirne hypotonicky, ale az ted se to resi. Jinak se taky zakuckavala, jeste ted ji caj i mlicko ztuzujeme, aby to nemela tak tekute, kousky, jak co, ale vesmes vsechno mix.
mela tzv opozdeny polykaci reflex, slaby saci reflex a abnormalni davivy reflex. Byl to boj, ale jsme bez sondy. Hrozil nam i peg, a diagnoza tady bylanechutenstvi.....
 severanka 


Re: nechce papat 

(31.7.2010 23:08:32)
a co má společného hypotonie s polykáním? myslela jsem že to je jen nějaké ochablé svalstvo.
 Petra 
  • 

Re: nechce papat 

(5.8.2010 21:26:35)
No prave ochable svaly. Svaly jsou i papaci, mimicke,okolo jicnu, vsechny sverace az ke strevum, a to myu mame ochable, vcetne jazyka.....a mame take reflux tretiho stupne, to diky ochable zaklopce jicnove a dale mame torzi zaludku, protoze zavesy, na kterych zaludek visi, jsou svaly a ty ten zaludek neudrzi z jidlem a po zatizeni se pretoci...takze to spoulu souvisi docela dost. Teda nektere deti to nepostihne na papani, ale zas nekde jinde. My mame nejhorsi papani, jinak uz chodime od 11 mesicu, ale dle pani dkotorky na neurologii jsme hypotonici...dcerka je sokovna. Bohuzel na neurologii jsme se dostali az v roce, dcerku nidko neurologicky neresil....vyvijela se spis rychleji.
 nanai 


Re: nechce papat 

(3.8.2010 14:49:29)
Podobně jsme na tom i my..na sonde jsme nastesti neskoncili, protoze to jsem zasadne odmitla, i kdyz mi to v nemocnici vnucovali. Z prsa se pit dcerka nenaucila, odstrikavane mlicko z flasky pila blbe, ale aspon trochu do cca 3 mesice, jakmile zacal slabnout saci reflex, po 3 mesici, uz pila jen spici. Dcerka diky Bohu pila z flasky alespon ve spani, to se aktivovaly ty reflexni mechanismy piti, za bdeleho stavu to neslo vubec. Nasli jsme si orofacialni terapeutku/jezdi do Prahy, Bratislavy a Brna/ a jist jsme dcerku zacali ucit. Z flasky se pit nenaucila, maximalne si jednou az 3x lokne vody, kdyz ma opravdu strasnou zizen, mlicko davame jen v kasich ci zahustene Nutritonem lzickou ci strikackou, zabavovani u jidla je vetsinou nutnoost. Ale velkou ulevou je ze uz nemusime cekat na krmeni az usne. Dr. Matejickova nam vysvetlila ze dcerka ma spatnou koordinaci pohybu jazyka, rtu, neumi take zkoordinovat dychani a polykani. Hypotonici jsme taky, od 2 mesicu veku cvicime Vojtovku. Smutne je ze o tehle problematice se malo vi a rada lekaru pouze konstatuje, ze mame dite nejedlika, ale ze za tim je treba neco, co lze ovlivnit, vubec neresi. Doufam ze se orofacialni regulacni terapii tady v CR nauci delat vioce lidi, aby se podobne deti jako mame my dockali pomoci. Sonda ci PEG je nejkrajnejsi reseni, a tezko se od toho vraci zpatky k normalnimu krmeni.
 Petra 
  • 

Re: nechce papat 

(5.8.2010 21:05:36)
No my jsme skoncili na sonde, protoze dcerka nejedla vubec. Meli jsme posunut, opozdeny polykaci reflex, tzn. obcas jito zabehlo jinam a bolelo ji to. No nase straoace pres nemocnice byly hrozne a vsechno jsme si museli najit sami, jinak by nas asi PEG neminul.
Ted papame, pomaloucku, mame vsechno dost ochable, pani doktorka z SLovenska nam rozhybala pusinku, ted jsmeobjednani i pani doktoce MAtejickove, tak uvidime, potrebujeme posilnit svaly. Je fakt, ze tady se o tom fakt moc skoro vubec nic nevi, a je to skoda. Jinak je dcerak dost sikovna.
 Veveruše 


Hezky napsané 

(29.7.2010 22:34:19)
Taky jsem si kolikrát říkala, že příkrmy od 6 měsíců jsou proti přírodě - pochybuju, že by pravěké mámy ty kořínky předžvýkávaly~a~. O speciální stravě pro miminka ani nemluvím. Ale fakt je, že dřív se kořenilo minimálně a jedly se potraviny a ne výrobky chemického průmyslu~q~ . Homeopat a pediatr, ke kterému jsme jeden čas chodili, mi ohledně příkrmů říkal i o švédském modelu, kde se začíná přikrmovat později (tuším okolo 10. měsíce) a do konce 1. roku prý dávají jen zeleninové polívky, maso myslím až později. Já jsem začala staršího přikrmovat až od 7. měsíce - byl narozený o 2 týdny dřív, měl ekzém a do 7 měsíců neměl venku žádný zoubek. Mladšího jsem chtěla přikrmovat taky později, ale jelikož se mu zoubek vyklubal už v 5 měsících, byl v té době bez ekzému (ten se mu objevil až kolem 1,5 roku a nejspíš trochu souvisí s plenkami, bohužel látkovky mi bojkotuje a úspěchy s nočníkem jsou zatím pouze částečné~d~) a narozený byl 2 dny po termínu, začali jsme standartně v 6 měsících. Ale do 8 měsíců jsem do něj stejně moc nedostala, papal výrazně míň než prvorozený. A taky se hodně zakuckával a doteď má sklony přecpávat si pusinku, když mu jídlo nenalámu nebo nerozkrájím na kousky a jí sám.
 Jíťa 
  • 

Re: Hezky napsané 

(30.7.2010 9:50:41)
Předžvýkávání potravy mláďatům je v přírodě naprosto normální. Dokonce je normální i jakési předtrávení, kdy matka vyvrhne mláděti již pozřenou potravu. Nevím, proč by pravěké matky měly být vyjímkou.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Hezky napsané 

(30.7.2010 10:11:23)
Vyvrhování natrávené potravy u lidí je asi vyloučené, ale předžvýkávání je v některých "přírodních" kulturách naprosto normální... U eskymáků či indiánů se to oběvovalo běžně - sousto se rozžvýkalo a pak přesunulo přímo "z pusy do pusinky". Věřím tomu, že u "praotce Janečka a pramáti Janečkové" to bylo běžné také...
Simča ~b~
 albert1 


Re: Hezky napsané 

(30.7.2010 16:05:58)
Veveruse, jenze u miminek-superzroutu je nekdy problem naopak dotahnout 6.mesic pouze na mlece, proste jim to prestava stacit at uz MM nebo UM.
 Peťka007 


názor okolí 

(31.7.2010 20:47:33)
Souhlasím.

Jistě jste si všimly jedné zajímavosti, která se jako červená nit táhne těmito tématy: názory okolí, kamarádek, babiček, maminek, tetiček a všech, co to s námi myslí "dobře" jsou někdy fajn, ale často mají spíše stresující dopad a maminka, která by mohla být se svým miminkem v pohodě, a dělat věci jeho tempem je neustále znejišťována okolím.

Každá doba je jiná a nese sebou jiné poznatky. Já jsem si "musela" (nemusela samozřejmě, ale vlastně musela) své odhodlání, že budu PLNĚ kojit do konce 6tého měsíce velice tvrdě hájit mnoho měsíců před svojí jinak velice milou maminkou a několika tetkama.

Takže dámy - kojení, příkrmy, dokrmy, hmotnost... nenechme se stresovat ostatními. Miminko samo nejlépe ví. Hodně zdaru a síly!

 Veveruše 


Re: názor okolí 

(2.8.2010 3:16:07)
Jo jo, ještě bych k "miminko samo ví..." dodala a "a my mámy taky"~;)
 Veveruše 


Re: názor okolí 

(2.8.2010 3:16:40)
Jo jo, ještě bych k "miminko samo ví..." dodala a "a my mámy taky"~;)
 Lenka, 7m dcera 
  • 

Prosím o radu jak na NEJEDLÍKA 

(31.7.2010 21:05:52)
Nejdříve poděkování za povzbuzení!
Ráda bych poprosila o radu, potýkám se s podobným problémem, že malá málo jí a málo přibývá na váze. Narodila se 3,35kg, 50cm, plně jsem kojila, nyní má 7,5měsíců, a má přesně 7 kg. Nikdy nebyla velký savec, stále bojujeme s dolní hranicí váhové normy, prosím neporadíte někdo? Trápí mě to, paní doktorka má také mírně zdvižený prst, že by to chtělo více přibírat :-(. Ale jak? Jak ji jen přesvědčit :-) Začala jsem v 6m s příkrmy, malá si oblíbila kašičku Sinlac, ráno a večer si dá těch 150ml+kaši, a tím svůj apetit víceméně vyčerpává, na oběd zeleninové a masozelnin. příkrmy víceméně odmítá, když do ní dostanu tak 70ml, tak je to hodně, přesnídávky také moc nechce. Kojí hezky v noci, přes den si vezme jen trošku mlíčka. Za minulý týden nulový váhový přísrůstek, dělá mi starosti...
 marketako 


Re: Prosím o radu jak na NEJEDLÍKA 

(1.8.2010 8:42:24)
Asi je hlavní, aby malá nehubla. To už by bylo horší. Ameli má 7 kg teď v roce:-) Ale její porodní váha byla podstatně menší. Taky mezi 8. a 10. měsícem přibrala jen 160g (za 2 měsíce!). Dr říkala, že se miminko začíná více hýbat, plazí se, to je oproti ležení mnohem větší výdej energie. Ameli začala později, ale možná se Vaše holčička už plazí nebo válí sudy a spaluje už víc.
Ještě mě napadá zkusit ji do Sinlacu postupně po maličkých dávkách přimíchávat něco jiného, aby si toho ani nevšimla. Třeba jen po lžičce ovocné přesnídávky. Takhle jsem to Ameli taky zkoušela přidávat, vždy do něčeho, co ji chutnalo. Nechce moc zeleninu, když ji tam přidám trochu jablečného pyré, jede jí to mnohem víc:-) A taky Sinlac je nemléčná kaše, tak zkuste už třeba nějakou mléčnou kaši. Nevím, jestli už zkoušíte lepek, ale Ameli chutnala nejvíc Hami mléčná hrušková, je teda vícezrná, ale je jemňounká, hrušky nealergizují. My ji zkoušeli od 8.měsíce. Dnes lékaři doporučují začít s lepkem v době kojení, co jsem četla, někteří dokonce doporučují od půl roku. To je samozřejmě na Vás.
A ještě můžete zkusit kukuřičné nebo rýžové krupky. Třeba dceru zaujme to křoupání:-) Ameli je asi 14 dní jen žužlala a plivala, po akci byly nalepené všude, ale pak je začala s chutí jíst.
Víc rad už mě nenapadá:-(
 Lenka, 7m dcera 
  • 

Re: Prosím o radu jak na NEJEDLÍKA 

(1.8.2010 18:54:53)
Marki,
děkuji moc za doporučení. Také zkouším maskovat příkrmy do kašičky, kt. jí vyloženě chutná.Zkusím začít dávat i mléčné kaše, jeslti po nich půjde s váhou trošku nahoru...
děkuji za povzbuzení :-)
 narma 


Re: Prosím o radu jak na NEJEDLÍKA 

(2.8.2010 15:42:23)
~;)klííd... nechci to zlehčovat, ale zkus si přečíst můj příspěvek kousek výš....1 jeden postřeh NARMA...
Při narození měl syn 5kg,50cm, v jednom roce 10 kg ... prostě se jen kojil a jídlo nechtěl...
Dnes je mu 15 let, ještě ted jsou s jídlem drobné problémy, maso začal jíst někdy před rokem.. ( tedy rybu jedl od 4let, vyrostl na sýrech, je sportovec od 8 let aktivní -ani to ho nedonutilo jíst normálně..
pro potěchu je zdravý a lékař sdělil, že mít takové pacienty, tak se neuživí..., já ho jen nikdy nenutila a každý mohl nadávat jak chtěl. ( byla jsem v dětství stejná do 11ti let) držím palce aby tvé dítko začlo jíst dřív~;) a neboj, taky jsem byla na ,, nervy" ale přežili jsme to všichni
 Šárka Janková, 10, 8 a 17měs. 
  • 

souhlasím 

(1.8.2010 21:46:38)
Mám tutéž zkušenost, jen mi zůstala ta vybíravost dítěte při poledním jídle, kdy chce už za chvíli spát, ale dožene to odpoledním jídlem.
 olga liška ( kluci, 3/01 a 6/05) 
  • 

hlavně klid 

(2.8.2010 11:43:22)
ženský klid!!! žádný živý tvor dobrovolně hladem nezemře ... je to sice drsné a není snadné tomu nepodlehnout, ale věřím tomu, že je to tak. taky jsem měla nežravý dítě, to starší, tlak okolí, zejména paní doktorky byl masivní, hrozila nám i hospitalizace v nemocnici, ale vedlo to jen ke zhoršování stavu, já byla hysterická a kluk viděl židličku na jídlo a řičel. pak jsem se na to vykašlala, do 2 let byl jen kojený (celkově 3 roky) a bych ochoten pozřít sušenku, pak se to zlomilo a dlabal bez problémů, ale musel si na to přijít sám, muselo to samo přijít ...
 Jarča 
  • 

Re: hlavně klid 

(4.8.2010 1:06:54)
Souhlasím, hlavně klid a pokud vás doktor ujistí, že je dě´tátko zdravé a nic mu nechybí, není důvod k panice. Moje dcerka téměř do dvou let nechtěla nejen jíst, ale ani pít něco jiného, než mateřské mléko.Měla v roce něco přes 7 kilo, ale byla a je zdravá. U lékaře jsme byli jen jednou s rýmou ve 2 měsících.Ve dvou letech již jednou nebo dvakrát za den nšco málo snědla.To papání po pár lžičkách jí zůstalo do tří let,pak jedla jen vařený od maminky, později babičky.V pěti šla do školky, první měsíc jídlu nedala, ale teď už žádný problém.Odstavovala jsem ji až v 5 letech,měla jsem moc mléka, druhá dcerka nestačila pít a když Pája chtěla, tak byla kojená také.Kojení ukončilo vlastně až třetí těhotenství.Teď šestiletá občas smlouvá, že chce prso, po pravdě občas dostane, protože mám opravdu hodně mléka , ale s jídlem potíže nejsou. Opravdu, každý doroste do toho, že mu jídlo chutná.Ovšem každý z nás jindy.Hlavně ať jsou drobci zdraví a kojení a krmení by neměl být stresující zážitek pro zůčastněné.těch si zažijem i tak dost.
 Dana, 3 deti 


prikrmy nejdou 

(2.8.2010 13:07:31)
Mam dvojcata nyni maji rok a mesic, prikrmy jsou moje nocni mura !! Od 6ti mesicu to vubec nehrozilo a tak jedna dcera zareagovala oz tak v 9ti mes a to na mnou jedeny jogurt Muler mix, najednou otevrela pusu a chtela ho ochutnat a od te doby mi zcala jist veskere prikrmy ze zeleniny ale ta druha dcera, jak pisu je ji pres rok a je stale jen plne kojena, pouze !!! Silim z toho ale na veskerou nabizenou stravu vubec nereaguje. nevim si s ni rady, ale nevypada nejak podvizivene, to ne, i kdyz jeji sestricka ta je oproti ni opravdu cvalik, ale to uz byla i v dobe pouheho kojeni obou. Nevim vazne jak dlouho jeste s tim odmitanim chce vydrzet. Nic ji nechutna, Dana
 Katka +3 


Re: prikrmy nejdou 

(2.8.2010 13:35:32)
Klid, jednou jí něco zláká a zlomí se to.
 petra  
  • 

Jak jsem zvítězili nad příkrmy 

(9.8.2010 22:21:54)
Krásný článek.Je nám 6 měsíců a 14 dní a ještě jen kojíme.Jsem zvědavá jak nám to půjde s příkrmy.Moc děkuji moc poučné.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.