| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Vánocích po Vánocích

 Celkem 22 názorů.
 Anadar 


Ale to je pěkné 

(6.1.2010 9:27:41)
Zas jednou hezký článek bez mravoučně vztyčených prstů...
 Magda & 2 
  • 

Re: Ale to je pěkné 

(6.1.2010 10:36:37)
Baro, je to hezky pribeh, znam ho dobre, i kdyz nejsem verici, presto kazdy rok pred Vanoci stavime doma Betlemek a cteme si pribeh o narozeni Jeziska. Muj syn Jeziskovi nosi male darecky (cokoladu, svoje oblibene auto...atd), pise mu dopisy (ale ne s pranim, ze od nej chce nejakou hracku, proste mu jenom maluje nejruznejsi obrazky - vetsinou vanocni stromecek :-). Vubec do tehle jeho her nezasahujeme, ani jsme ho nenabadali, ze by to tak mel delat, myslim, ze se inspiroval prave postavami 3 kralu, kteri prinesli miminku dary... Nechci se tu sahodlouze rozepisovat, jenom bych chtela zminit, jak "ctu" vanocni pribeh ja jako "neverici". Je v nem spousta metafor, zejmena kdyz tvoje vypraveni prejde z normalni rozpravy do rozpravy psane v "diskurzu viry". Ale mne to nevadi, ani me to nepoburuje, protoze to dokazu "rozsifrovat". Co se tyka argumentace datumu narozeni Jeziska, taky logicky vychazi z rozpracovaneho systemu "velkeho vypraveni", ktere ma nejen krestanstvi, ale kazde jine nabozenstvi. Pokud je mi znamo, pro krestany bylo a je mnohem dulezitejsi pripominani udalosti ukrizovani Jezise(Velikonoc), nez samotneho zrozeni Jezise (Vanoc), ktere bylo dodano (dopsano) do krestanske verouky az pozdeji. A to, ze pripadly Vanoce na datum kryjici se s pohanskymi svatky Slunovratu mi prijde prirozene, nesnazila bych se (pro "neverici" ci pochybovace) argumentovat co nejvice racionalne...Jinak zaver clanku o vyznamu daru je velmi hezky, ma v sobe moralni poselstvi s durazem na zamysleni se sam nad sebou....(coz by se v ramci "dusevni hygieny" melo praktikovat po cely rok, nejenom o Vanocich...).
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Děkuji 

(6.1.2010 12:20:44)
Báro
nejsme praktikující křesťané, dokonce nejsme ani věřící rodina, a přesto se mi tvoje (vaše - tebe a přátel) vyprávění moc líbí. Okopíruji si ho a uložím, protože za rok si ho s dcerami ráda přečtu. Myslím si, že jsme země, jejíž základy jsou křesťanské a že bychom měli něco o svých kořenech vědět... Děkuji ti moc za "povánoční" shrnutí.
Simča
 Ines 
  • 

Re: Děkuji 

(6.1.2010 12:45:29)
Pěkná pohádka,vážně se mně líbí.
Jenom mně přijde násilné dokládat, že Ježíš se narodil skutečně v prosinci, když historicky není jisté ani v kterém roce to bylo. Navíc bylo zjištěno, že Ježíš měl starší sourozence, někteří z nich byli zároveň jeho učedníky. (info z nějakého tv dokumentu, podrobnosti už nevím)
 Carlin 


Re: Děkuji 

(6.1.2010 13:20:22)
Ines, ti starší sourozenci jsou podle této teorie (jedno z mnoha nepřijatých evangelií) děti Josefa z prvního manželství (dle tohoto výkladu byl v době svatby s Marií vdovec). Ale slovo "bratři" užité v řečtině znamená i vzdálenější příbuzné. Církev tento výklad neuznává, ale to je vlastně úplně jedno. Na celkovém vyznění evangelia to nic nemění.

Taky děkuji za pěkný srozumitelný článek. Dcera má přinést do školy (4. třída) nějaký příspěvek na nástěnku o třech králích, tak se asi inspiruju ~;).
 Sněhulka 
  • 

Re: Děkuji 

(6.1.2010 15:51:01)
No ono v historii to presne takhle byva, ze se nevi rok, ale vi se den (resp. mesic). Protoze nez ktery rok byl mnohem dulezity beh toho jednoho roku, tj. jestli byla zima, snih, nebo uz zacala uroda, nebo uz se sklidilo atd...
Je to takhle i dnes v zemich tretiho sveta (vlastni zkusenost) - kdyz se tam nekoho zeptate, kdy se narodil, vi, ktere obdobi v roce to bylo, ale nevi rok...
 dajmab 


A jak to bylo s těmi dary? 

(6.1.2010 20:57:20)
Dodnes žiju v domnění, že Kašpar nesl kadidlo, Melichar myrrhu a Baltazar zlato, s tím přišly i děti ze školy. V článku je to jinak. Kdo taky něco ví?
 Tenna /2 


Re: A jak to bylo s těmi dary? 

(6.1.2010 21:26:10)
Jména "králů" byla vymyšlena později, takže je to asi jedno - a jak ostatně i v článku stojí, neví se ani, kolik jich přesně bylo.
 Nikaia 
  • 

Re: A jak to bylo s těmi dary? 

(6.1.2010 21:57:16)
O darech nic bližšího nevím, ale ke jménům králů mám toto: Kašpar, Melichar a Baltazar skutečně jsou jména dodaná později, K+M+B, které se píše na dveře, je zkratka latinského Christus Mansionem Benedicat = Ať Kristus požehná tomuto domu. (Omlouvám se, jestli jsem tu latinu malinko pokomolila)
 Rozállie 


Re: A jak to bylo s těmi dary? 

(9.1.2010 14:43:26)
Ano, máte pravdu,máte můj obdiv ~R^ málokdo ví, že K+M+B+ nejsou jména králů ... Ta jména právě zřejmě vznikla, aby pasovala do latinské zkratky :-)

Mimochodem 6.ledna se v kostelích světí křída (také voda a zlato), a touto posvěcenou křídou si můžete znamení napsat nad své dveře, pokud k Vám nedorazí "opravdoví králové" .
 Rozállie 


Re: A jak to bylo s těmi dary? 

(9.1.2010 14:31:21)
Moc Vám všem děkujeme za velmi milé komentáře, vůbec jsme nečekali takovou krásnou odezvu ... :-)
Se jmény králů je to přesně tak, jak píšete, jsou doplněna později legendou, takže je celkem bezpředmětné zkoumat, kdo nesl jaký dar. Každý zdroj uvádí toto jinak, stejně jako barvu královských rouch.
Ono je stejně nejdůležitější naše vnitřní prožívání, bude-li ve Vašem rodinném rituálku první král se zlatem nebo s kadidlem, a bude se jmenovat Kašpar nebo Melichar, a bude mít modrý plášť nebo zelený, je obojí jistě v pořádku ~;)

 majka 


Díky 

(7.1.2010 10:15:16)
Děkuji za krásný článek. V naší rodině vánoce znamenají oslavu narození Ježíše a moc si to užíváme. Nechápu stres a naříkání ať už je po svátcích. My se vždy moc těšíme a pro celou naši rodinu je jen nepříjemné to, že vánoce sou všude okolo nás svým pozlátkem dlouhou dobu dopředu. Pro mě záčínají opravdu štědrým dnem a advent je očekávání. Advent je plný koled a vánoční atmosféry,štědrým dnem jakoby vše skončilo, namísto toho aby oslava začala. Měsíc před vánocemi zní všude koledy a až bych je čekala v ulicích o svátcích, tak nikde nezazní, snad jen v kostelích. A jak by se mi líbilo projít se městem o svátcích a teprv tu sváteční náladu nasávat, ale ona už je pryč. Doma se snažíme mít vánoce co nejdéle. Každý den nakukujem do jesliček a vítáme Ježíška, vyhlížíme tři krále...
 Jana038 


Příběh Ježíše... 

(7.1.2010 11:41:37)
...je krásný, ať už se člověk považuje za věřícího nebo ateistu.

Má v sobě hodně myšlenek, nad kterými stojí za to se zamyslet, pozastavit.

Já věřící jsem, ale nepraktikující (snad jsem to vyjádřila správně - prostě nechodím do kostela). Ani pro mě není důležité, zda Marie byla panna nebo zda Ježíš měl sourozence, případně později manželku, nebo dokonce děti. V Bibli je víc historických nesrovnalostí, třeba i o tom sčítání lidu:

Nesouhlasí údaj o sčítání lidu, které bylo až roku 7 n. l., kdy už nevládl Hérodes Veliký. Podle proroka Micheáše se Mesiáš měl narodit v Betlémě, proto tam museli Maria s Josefem putovat, ale nic takového se v římských provinciích nepraktikovalo. Lidé se sčítali, stejně jako dnes, v místě, kde se nacházeli. (citace z http://jirimazanek.casopisdotek.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=18).

Ale ani na tom nezáleží. Křesťanství, nebo třeba jen části jeho Desatera (když vynecháme příkaz k víře v jednoho Boha, ke svěcení svátečních dnů ap.), lze brát jen jako jakýsi "návod" ke slušnému životu, jako lidské hodnoty, které by měly být pro lidi důležité.

A určitě bychom všichni měli znát aspoň ten základní dějinný nástin, prostě "jak to tehdy bylo".

Děkuji za moc milý článek:-)
 Rozállie 


Re: Díky 

(9.1.2010 14:53:43)
Přesně.
Ve chvíli, kdy doma rozsvěcíme stromeček, v obchodech přestanou hrát koledy a zmizí stánky s vystavenými betlémy ~;((
 PetraK 
  • 

Vánoce "po" 

(7.1.2010 12:16:18)
Jsem křtěná římská katolička, leč nepraktikuji...tzn. do kostela chodím výjimečně, nesvětím neděli, snad jen páteční půst, a to občas....:-D
Je mi fuk, jestli se Ježíš narodil 24., 25., nebo kdykoliv, já totiž věřím!!! Věřím na smysl vánoc, na smysl rozjímání, na smysl laskavosti, pospolitosti a pokory. A to mi stačí :-D
A článek je moc krásně napsaný. Může si ho přečíst i můj pubertální syn, který nechodí do náboženství a veškeré informace má jen ode mě. Bible je na něj moc intelektuální a dětská bible zas moc pohádková, takže díky!
A všem přeji pevné zdraví v roce 2010.
(Mám narozeniny 20. 10. :-D)
 ivet+tom+vašík 


Ježíšek 

(9.1.2010 21:36:26)
Děkuji za připomenutí, myslím,že je to v naší společnosti důležité si připomínat, i když tomu nemusíme věřit nebo to praktikovat. Myslím, že tento příběh všichni známe a tak ho i v době vánoční předáváme našim dětem (v poněkud upravené a zjednodušené verzi:). A možná by to ani nebylo potřeba upravovat, protože děti jsou moc chytré malé potvůrky. Na otázku "A který Ježíšek tedy nosí dárky? To jsou dva Ježíškové, jeden co nosí dárky a ten druhý co se narodil v Betlémě?"..,kterou mi jednou položil synovec, jsem opravdu moc nevěděla, co odpovědět.
 HaVe, 2 kluci 05 a 07 


dětská knížka o Vánocích 

(10.1.2010 13:30:12)
Díky za pěkný článek!
Poradila byste mi některá pěknou dětskou knížku s vánočním příběhem, abych ho mohla svým dětem (teď 4 a 2 roky) příští rok povprávět?
našla jsem jednu anglickou, i s figurkami do mini betlému, ale nestihla jsem ji koupit.
http://www.amazon.com/Christmas-Story-Candle-Read-Play/dp/0825474000
 Ráchel, 3 děti 


Re: dětská knížka o Vánocích 

(11.1.2010 0:14:47)
hezký je třeba tohle:
Vánoční knížka se samolepkami - Sally Ann Wrightová
Vánoční hvězda - Su Boxová
obojí najdeš na www.samuelcz.com
A pak samozřejmě v dětských Biblích, ty tam najdeš taky

 La Pepa 


Re: dětská knížka o Vánocích 

(11.1.2010 0:20:50)
http://www.mlp.cz/cgi/ebaweb/katlist?LANGUAGE=CZE&ENCODING=WIN1250&XSESSIONX=F4F4D1DCF9F4F5E5EDE6D4E8E4F0&T_KEY=36021

doporučuji tuhle, dcera jí už ve 3,5 letech měla moc ráda
 Terka, 2 holky 
  • 

Re: dětská knížka o Vánocích 

(20.1.2010 17:54:02)
My mame Vanocni knizku od Terezy Ricanove z nakladatelstvi Baobab. Je tam oboji, strucne prevypraveny pribeh o Jeziskovi a jak rodina slavi Vanoce. A je je hezky ilustrovana.
 MS (3děti) 
  • 

O vánocích  

(13.1.2010 0:32:02)
Perfektní,

je fajn že to někdo dokáže napsat čitelně pro všechny.

MS
 MS (3děti) 
  • 

O vánocích  

(13.1.2010 0:32:28)
Perfektní,

je fajn že to někdo dokáže napsat čitelně pro všechny.

MS

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.