| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem rodila překotně

 Celkem 82 názorů.
 Osamělá 


Blahopřání 

(23.11.2009 8:41:46)
Moc blahopřeju ke krásnému mimču a pohodovému porodu. Můžu říct, že smekám jak hezky jsi to zvládla, já bych to asi nedokázala...
 *Niki* 


Re: Blahopřání 

(23.11.2009 11:21:01)
Gabčo, to víš že by jsi to dokázala:) Ono by to ani v takové chvíli asi nešlo "nedokázat", jak chce mimino ven, nezabráníš mu v tom :) Takže ho pustíš a chytíš, to je celé...:)
 Mab 


Re: Blahopřání 

(23.11.2009 11:57:10)
Gabčo, ten popis možná zní, jak jsem to skvěle zvládla. Ale realita je jiná, zvládnul to náš synek, já opravdu jen chytila. Takže ty bys to zvládla určitě taky.
 Nivea 


Re: Blahopřání 

(24.11.2009 18:33:25)
Mab, moc blahopřeji - moc dobře si na tento příběh vzpomínám, s holkama na červnátkách 09 jsme se tomu divily a žasly zároven:)a taky svým zpusobem záviděly:))To jsem měla jeste pred porodem a taky jsem doufala, ze bude krásně rychlý...:)Opak byl pravdou a já byla v porodnici tři dny:)
 petra 
  • 

Re: Blahopřání 

(24.11.2009 21:30:04)
Přidávám se k blahopřání a gratulaci. Mně naštěstí porod začal odtokem plodové vody v 00,15, takže v 00,30 jsme s manželem vyrazili do nejbližší porodnice. Dojeli jsme v 1,00 a malý se narodil v 1,13. takže neodtéct mně voda, rodím taky neplánovaně doma. Jsem vděčná, že voda "rupla", tak úžasně jako autorka bych to určitě nezvládla.
Takže gratuluji a mimču přeji hodně štěstí a zdraví.
 petra 
  • 

Re: Blahopřání 

(24.11.2009 21:30:12)
Přidávám se k blahopřání a gratulaci. Mně naštěstí porod začal odtokem plodové vody v 00,15, takže v 00,30 jsme s manželem vyrazili do nejbližší porodnice. Dojeli jsme v 1,00 a malý se narodil v 1,13. takže neodtéct mně voda, rodím taky neplánovaně doma. Jsem vděčná, že voda "rupla", tak úžasně jako autorka bych to určitě nezvládla.
Takže gratuluji a mimču přeji hodně štěstí a zdraví.
 Afima 


To si teď  

(23.11.2009 8:48:03)
něco vyslechneš, když si místní smečka přečte, že jsi chtěla sice rodit přirozeně, ovšem nebránila by jses nástřihu, klystýru, epidurálu apod. Mně jsou přirozené, či jiné porody šumák, ale i na mě toto spojení působilo trochu "nepřirozeně." Nicméně je to krásný a přeju vše dobré.
 Marie-Ellena 


Spravedelnost :-) 

(23.11.2009 9:02:38)
To ti samozřejmě přeju, Já rodila 2 dny a bojím se mít druhé dítě. V legraci říkám, že na světě není žádná spravedlnost!!! Ale ono to bude tak, že ti bohapustě závidím :-) Hodně štěstí!!!
 La Pepa 


Re: Spravedelnost :-) 

(23.11.2009 12:05:14)
jestli tě mohu utěšit, já první dítě rodila taky 2 dny a druhé dítě málem doma - mělo to průběh dost podobný tomu popisovanému, jen jsme chtěli po zkušenosti prvního porodu vyčkávat s odjezdem do porodnice a měli jsme domluveno, že s námi bude doma porodní asistentka (soukromá), tak jsme se rozhodli jí zavolat, ona ovšem v průběhu hovoru vyjádřila přesvědčení, že jestli fakt chceme rodit v porodnici, tak bychom fakt měli vyrazit a že jestli chceme její doprovod i tam, počká před porodnicí.

Že už je porod na spadnutí první odhadla ona (po telefonu), pak manžel, já byla v šoku a došlo mi to až po porodu :-)
 Alenka,2 kluci 
  • 

Re: Spravedelnost :-) 

(24.11.2009 11:23:39)
Ja taky mela hroznej prvni porod,2 a pul dne, druhyho jsem se bala jak cert krize, ale bylo to v pohode, byla jsem moc spokojena a trvalo to jen 6hodin dohromady. Taky jsem byla uz zkusenejsi a vedela jsem co chci, takze jsem byla usetrena zbytecnych bolesti rozeni v leze na zadech.
 e-Liška 


Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 9:04:35)
Výborně a prakticky zpracovala informace pro to, co dělat při překotném porodu (doma nebo na cestě do nemocnice) Penny Simkin v knize Partner u porodu.
Moc zajímavý příběh, Mab, a díky za komentář k těm instrukcím k překotnému porodu, jen mě trochu zarazil kontrast toho hladce plynoucího porodu s tím, co se dělo, když přijela záchranka - miminko šlo k sestře pod bundu, v nemocnici kapičky do očí...
 magggi synáček z léta09 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 11:03:47)
A co je na bundě a kapičkách špatně?
 Nasuada 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 11:17:57)
Nevím, můj syn kapičky nedostal a nezemřel. Miminko by podle mě mělo jít pod bundu k matce. Mab i její dítě na tom očividně byli po porodu velmi dobře, nebylo třeba s nimi zacházet jako s pacienty a rozdělovat je. Inkubátor po dojezdu do nemocnice mě teda dostal. V podstatě nebylo potřeba vůbec do porodnice jet. Nicméně to je Mabina věc.

Gratuluji Mab~x~

Přiznám se, že rady k porodu jsem ještě nečetla, ale ráda si večer přečtu.
 Mab 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 11:49:25)
Honzík šel k sestře pod bundu jen na cestu po schodech, já měla strach,aby mi nevypadl. Jakmile jsem seděla bezpečně v sanitce, tak mi ho sestřička předala a schovala jsem ho k sobě pod župan.
Do porodnice jsem opravdu jet nemusela, ale měla jsem kapku strach z porodu placenty, kvůli krvácení. Kdybych měla porod plánovaný doma a po ruce porodní asistentku, tak jasně. Ale takhle jsem radši porodila placentu v nemocnici.
A kapičky taky nejsou životně důležité, ale já jsem pro jejich aplikaci.
 Nasuada 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 12:47:40)
Mab, je dobře, že jsi to osvětlila i pro mě, děkuji. Když už jsi se tak odhalila jako dětská lékařka, pochopila jsem, že tvůj syn šel do inkubátoru proto, že cestou prochladl a ty jsi mezitím rodila placentu. Nicméně mám všeobecnou otázku, ty věříš jako dětská doktorka, že se dítě v inkubátoru zahřeje lépe než u mámy pod peřinou? Že je mu tam celkově lépe? Mám na mysli i jeho psychický stav. Ptám se proto, že na tvém mínění zřejmě občas závisí rozhodnutí co s dítětem po porodu bude.
 Mab 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 13:13:51)
Myslím, že maminka je lepší než inkubátor. A ano, velmi často rozhoduji (resp. před MD rozhodovala) zda miminko půjde do inkubátoru či za maminkou. Bohužel máme zastaralé porodní sály, takže ošetření novorozence probíhá v jiné místnosti, matka tak na novorozence nevidí, má-li doprovod, je přítomen ošetření doprovod. Po ošetření může být miminko u maminky i na porodním sále a pak už stále.
Ne každá matka však chce své miminko hned u sebe. Přiznávám, že jsem se až divila, kolik takových matek je. Možná je to i tím, jaké rady si od svého okolí (a to bohužel včetně zdravotníků) vyslechnou.
 Ecim 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 13:23:42)
Mab,
můžu se zeptat, kolik maminek (dejme tomu z deseti nebo ze sta) miminko chce a kolik nechce mít u sebe? Moc by mě ze zvědavosti zajímal ten poměr.
 Veverka 
  • 

Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 14:23:22)
Tak já se přiznám, že jsem po porodu u sebe děti mít nechtěla. První noc to nešlo, obě se narodily akutním císařem (zdravotní problém byl v obou případech na mé straně) a já byla na JIP a druhou jsem se na to fakt necítila. Vzhledem k tomu, že jsem měla stavy na omdlení a např. na toaletu mne musela doprovázet sestra, neb bych sebou někde švihla, jsem si to netroufla. Kdybych věděla, že sestřička přijde, dítko mi přebalí resp. vykoupe a já ho sice budu mít u sebe, ale nebudu ho muset přenášet a ošetřovat, tak bych ho u sebe chtěla.
Zajímavé bylo, že u prvního dítěte mi sesttra těžce vynadala, že jsem si neměla pořizovat dítě, když ho ani nechci u sebe a přitom mne chvíli předtím přivezli z JIP na vozíku s tím, že nemám sama chodit, protože jsem jim při vstávání několikrát omdlela.
U druhého dítka mně sestřička sama nabídla, že mi dítě nechá v posteli a kdybych viděla, že potřebuje přebalit, nebo bych už chtěla spát,tak si ho vezme k sobě.
 Ecim 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 14:49:39)
Veverko,
já jsem sice u sebe děti mít chtěla, ale měla jsem oba porody lehké (zvlášť ten druhý). Dokážu ale pochopit, že některé maminky u sebe miminko hned mít nechtějí a proč ho u sebe nechtějí. A nijak to neodsuzuji. :-) Pokud je mamince po porodu špatně, tak mi to přijde naprosto normální a logické. A to, jak se k Tobě po prvním porodu zachovala ta sestra, se mi zdá hrozné. ~o~~q~ Já jsem sama sebe po porodu upomínala, že je ty první 2 hodiny miminku lépe se sestřičkami, které jsou ve formě, než by mu bylo se mnou, když se teprve dávám dohromady. Podle mého názoru má mít maminka NA VÝBĚR, jestli u sebe miminko CHCE nebo NE, protože jen ona sama ví, jak se v tu chvíli cítí, a nikdo by ji neměl deptat blbými poznámkami. :-)
Ptala jsem se čistě jen proto, že mě zajímá ten poměr. :-)
 Ecim 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 15:02:40)
A hlavně je dobře, že jsi to sem takhle otevřeně napsala, protože to určitě pomůže maminkám, které byly nebo budou ve stejné situaci jako Ty. ~:-D
 Petra, Kryštof 9 let 
  • 

Mimčo po porodu - u sebe 

(23.11.2009 17:39:38)
Já jsem rodila u Apolináře se všemi možnými zásahy a zpětně jsem si prožila velký vztek na zdravotníky kvůli "ukradenému porodu", často jsem na Rodinu psala. Ale po porodu jsem skoro byla ráda, že jsem bez dítěte. Připadala jsem si hrozně zničená a pak následovala ještě revize pod narkózou. Zkrátka ten porod byl tak nepřirozený, že jsem se cítila hrozně zničená a celou noc prospala (malý se narodil v 15.10, po revizi mě na oddělení odvezli asi v 18.00, dali mi ho ráno v 6.00). Takže mám "trauma" z toho násilného porodu, ale naštěstí aspoň ne z oddělení od dítěte. (Otázka je, jak je na tom s traumatem chudák Kryštof.) Myslím, že spousta maminek na tom po drastických indukovaných porodech bude podobně.
 Nasuada 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 14:19:17)
Děkuji za odpověď.
 marketa 
  • 

Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 14:30:43)
na mdali vybrat, jestli kapicky chceme a rekli rovnou, ze pokud ani jeden z nas nema a nemel nejakou infekci v pohlavnich organech, tak je spis nedoporucuji, protoze dite casto chytne zanet prave kvuli jejich aplikaci, takze jsme odmitli a vse bylo v pohode.
vitamin K se u nas nastesti dava oralne a nepicha se, coz mi pripada pro novorozne nesrovnatelne vhodnejsi. chudacek se narodi a hned ho pichat, kdyz to neni nutne :-(
 Mab 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 15:26:17)
Je to hodně rozdílné. Maminky rodící v noci (nebo spíše nad ránem) nechtějí miminko až v 80%. Maminky rodící přes den nechtějí miminko hned u sebe jen tak v 10%. Přijde mi, že mezi maminkami zůstává názor, že v noci si mohou naposledy odpočinout než jim nastane kolotoč s miminkem. Přes den většinou stejně po porodu nespí a očekávají návštěvy, tak miminka chtějí u sebe.
Do toho nepočítám maminky čerstvě po císařském řezu. Jen maminky po spontánním porodu.
Záleží i zda mají doprovod k porodu nebo ne. Maminky, které doprovod mají miminko spíše chtějí, alespoň po tu dobu co tam je doprovod a když doprovod odejde, tak se znovu rozmýšlejí zda dát miminko k sestrám nebo s sebou na pokoj.
 schamka + krakeni 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 16:32:33)
az ma mrazi zo slov "maminky u sebe miminko nechteji" ;o(
ja neviem, aj ked som po porode vycerpana, to mimi tak vela nepotrebuje, aby som to nezvladla. a ked naozaj nezvladam, tak az potom zavolam sestricku, ze chcem s nim pomoct. obycajne staci predsa cista plienka, zavinut rucicky a prilozit k prsniku, kde si bud da mliecko, alebo pocuva tlkot mojho srdca. ved pre to malicke som 9 mesiacov cely jeho svet, tak ako ho mozem par minut ci hodin po porode nechat niekde same?
 Martyk+Karolínka 
  • 

Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 20:58:31)
Schamka, to je těžký někdy holt, já rodila třeba 2 dny a 3 noci jsem nespala, takže jsem byla po porodu tak vyřízená, že jsem opravdu nebyla schopná se o dítě postarat velká krevní ztráta (chtěli mi dávat transfuzi), složila jsem se ve sprše. Takže mi to bylo sice moc líto, ale fakt jsem nemohla. 2 hodiny se mnou tedy bylo, dokud tam byl manžel a pak si ho vzaly sestřičky. Doufám, že u druhého dítěte bude porod a můj stav po porodu mnohem lepší a budu se moct o něj postarat hned. A Karolínku miluji od počátku nade všechno na světě, tak věřím, že náš vztah to nepoznamenalo.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(24.11.2009 10:33:04)
Marty, u mě zůstal po porodu muž celou dobu, až do odchodu domů, a pak ještě 2 týdny. S prvním dítětem jsme šli domů po 4 dnech, s druhým jsme odcházeli skoro na minutu přesně po 24 hodinách.
Nechtěla bych zůstat po porodu sama, bez muže v cizím prostředí s rizikem, že budu muset bojovat o svoje dítě...
 Ecim 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 22:30:28)
V porodnici, kde jsem rodila, se to dělalo tak, že miminko zůstalo s maminkou zhruba 2 hodiny na porodním sále. Potom ho sestřička odnesla na novorozenecké oddělení a maminka byla odvezena na pokoj, kam miminko dostala tehdy, když si sama dokázala dojít na WC a do sprchy - nejdříve po 2 hodinách odpočinku. Protože mi bylo po porodu relativně dobře, nechala jsem si miminko přinést co nejdříve.
Když mi při druhém porodu lékařka řekla, že na epidurál je pozdě, tak jsem to přijala bez problémů. Když mi řekla, že kvůli nedostatku místa budu ležet na gynekologii a miminko mi odnesou na novorozenecké, kam ho budu chodit pouze navštěvovat, tak jsem to obrečela. Po druhém porodu jsem se zotavovala ještě o dost rychleji. Je mi líto, že jsem první dva dny nemohla mít svého chlapečka u sebe, ale na druhou stranu jsem šťastná, že to byla v porodnici jediná věc, která mi nevyšla podle mých představ. Personál se jinak velmi snažil a všichni dělali maximum proto, aby mohly být pak maminky co nejdříve se svými miminky. Za to, že byla porodnice přeplněná, nikdo nemohl.
Přesto se ale dovedu vžít do situace maminky, které je po porodu hodně zle a radši se napřed v klidu zotavuje, protože by třeba vůbec nebo skoro vůbec nebyla schopná se ze začátku o své miminko starat.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(24.11.2009 10:37:31)
Ecim, já jsem typ, že kdyby mě po porodu oddělili od mého čerstvého dítěte, velmi těžce bych s ním pak navazovala vztah. I tak ho navazuju těžce, trvá mi to, nejsem "lehký" typ, který miluje své dítě od prvního pohledu. Je to moje mládě, budu ho bránit zuby nehty, ale je spíš pudové. Láska se u mě dostavuje pomalu, v průběhu prvního půl roku, než si k dítěti jsem schopna vybudovat citové pouto.

Byla bych asi dobrá náhradní matka - dítě bych odnosila, porodila a předala ~d~
 Ecim 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(24.11.2009 13:17:01)
Bumbi, mnohokrát jsem si kladla otázku, jestli jsem ihned po porodu zažila takový ten záchvat lásky, který se často popisuje, ale který většinu maminek nepřepadá a ony jsou z toho špatné. ~d~ Spíš to byl pocit takového unaveného, ale intenzivního štěstí. :-)Patřím k tomu typu maminek, které se s miminkem sžijí rychle. (Tím ale proboha v žádném případě nechci říct, že si připadám "lepší" než maminky, kterým toto trvá o něco déle.)
Druhý syn se narodil po deváté hodině večer, zhruba o dvě hodiny později mi ho sestřička odnesla. Ráno v šest hodin jsem se za synem běžela podívat na novorozenecké oddělení. Sestřička, které jsem si o synka říkala, přeslechla moje příjmení a přivezla mi jiného chlapečka téhož křesního jména. A mně to NEDOŠLO na první pohled, ale až po pár vteřinách, když jsem si přečetla jmenovku. Byl to DOST NEPŘÍJEMNÝ pocit. A ta sestra se na mě ještě utrhla, že jsem se měla představit, i když jsem se představila. Takže by se bývalo klidně mohlo stát, že by mi miminko teoreticky mohli zaměnit a já bych to nepoznala - aspoň ne hned.
Naštěstí mi kdysi moje maminka vyprávěla, jak jí kdysi v porodnici na kojení přinesli místo mě jinou holčičku a ona si toho nevšimla a málem ji nakojila. Ale opakuji, příjemné to nebylo.
 Dana S. 
  • 

Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(24.11.2009 20:27:02)
vlastní zkušenost: po prvním porodu proběhlém v noci jsem dceru u sebe si nechala i poté co odešel doprovod. Chtěla jsem prostě začít se vším všudy (a cítila jsem že se to tak má). A po druhém také nočním porodu jsem syna po odchodu doprovodu a několikerém přiložení k prsu svěřila sestřičkám. Chtěla jsem si víc odpočinout, po zkušenostech s unavou po 1. porodu (a už mě tak nebralo, co se "má dělat")
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(29.11.2009 0:05:20)
Já jsem si taky myslela, že když mi dítě pohlídají, tak se naposledy vyspím. Ale chyba!!! nemohla jsem vzrušením a pocity štěstí usnout, tak jsem půlku noci zírala do stromu a myslela na mimčo.
Druhé mimi jsem si odvést nenechala. Vyspala jsem se líp.
 Mab 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 15:35:03)
Markéto, to s těmi kapičkami se mi nezdá, že by byli příčinou nějakého zánětu z jejich aplikace. No, ale žádnou studii na toto téma jsem nečetla, tak nebudu polemizovat. souhlasím s tím, že jsou-li oba rodiče zdraví není nutné kapičky paušálně dávat.
Kanavit jsou jak kapičky, tak injekce. tohle byla jediná věc, kde jsem opravdu váhala (teda rozmýšlela ještě před porodem), nakonec jsem se rozhodla pro tu injekní formu (v naší porodnici standart). u ní je jistota, že ten vitamin dostal, kapičky mohou z pusinky vytéct, častěji je však miminko vyzvrací se zbytky plodové vody a tak. ale vím, že každý se na to dívá jinak a ve spoustě porodnic se podávají jen kapičkya je to dostatečné.
 e-Liška 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 20:50:52)
Mab, asi bych si taky netroufla miminko nést po schodech těsně po porodu, ale co tatínek? No, i když v retrospektivě se to mluví, mně se taky vylíhlo jedno dítko už cestou do porodnice, taky úchvatný zážitek, a byla jsem po tom tak zkoprnělá, že jsem byla ráda, že se o nás někdo postaral... v tu chvíli prostě není prostor řešit věci, které předtím neplánuješ.

Tak hlavně ať se Vám daří!
 Mab 


Re: Rady pro překotný porod - Partner u porodu 

(23.11.2009 23:53:27)
Tatínek a řidič sanitky mne nesli na křesle po těch schodech dolů, sestřička by mne asi neunesla. Kdybych byla doma sama bez manžela, tak nevím, jak by mne snesli, asi bych šla po svých. Já teda chtěla po svých, ale to mi zakázali~t~
Navíc tatínek byl taky pěkne vyjukanej, u porodu být nechtěl a já ho takhle překvapila.
Ne jasně po bitvě je každý generál, taky dnes vím, co všechno šlo udělat líp a jinak. Ale proběhlo to takhle.
Honzík je zlaté miminko a s tátou jsou jedna ruka.
 Ecim 


Gratuluji Ti a obdivuji Tě 

(23.11.2009 9:17:45)
Mab, gratuluji Ti k úspěšnému porodu a zdravému miminku! Jak jsem tak četla Tvůj článek, tak jsem se v některých detailech trochu poznávala.
Nejsem zdravotník, před oběma porody jsem se snažila si toho také dost načíst. Každý můj porod byl jiný a na základě svých zkušeností vyvozuji, že se průběh porodu nedá do detailu odhadnout. Měla jsem každý porod jiný. Při prvním mi napřed odtekla voda, pak se prvních 25 hodin nic nedělo (takže jsem se stihla pěkně vyspat), potom jsem dostala oxytocin a po dalších 6 hodinách byl syn na světě. Druhý porod mi začal mírnými bolestmi v podbřišku, ale i tak jsem během něj stihla absolvovat procházku se synem a nějaké drobné vyřizování, měla jsem pocit, že mám ještě fůru času, a tak jsem se pěkně umyla, navečeřela a předala synka babičce, ale pak jsme do porodnice s manželem přijeli doslova za pět minut dvanáct. Překvapilo mě, že se bolesti nestupňovaly pravidelně a měnila se i délka kontrakcí. Po osmé hodině mi lékařka řekla, že do půlnoci bych měla nejspíš porodit, ale syn byl na světě do tři čtvrtě hodinky. Příště už raději pojedu do porodnice po prvním sebemenším příznaku blížícího se porodu.
 Makuš 
  • 

krásné... 

(23.11.2009 9:39:27)


Moc gratuluju šikovné mamince, jsem v 38.tt., čekám druhé dítě a musím říct, že jsem si u článku i pobrečela, jak mě dojal. Nevím, jestli bych to takhle krásně zvládla:)) Hodně štěstí, a buďte zdraví!!!
 Jana 
  • 

Re: krásné... 

(23.11.2009 9:51:25)
Gratujuji k miminku a k super porodu. Já to měla podobně, ještě o něco rychlejší.
 aachje skunk a tři holky 


Re: krásné... 

(23.11.2009 10:09:28)
taky mi ukápla slzička,jsem ted nějakej měkson~n~
a proto,že se chystám rodit potřetí a do porodnice kde chci rodit to mám hodinu,vezmu si k srdci manuál který jsi popsala.~;)
 borovice + 5 


Re: krásné... 

(23.11.2009 10:17:01)
taky jsem poslední dceru rodila překotně, od prasknutí vody se narodila doma na gauči za asistence mojí kamarádky (která přišla původně hlídat děti) asi za 15-20? minut. Měla jsem divný pocit že se něco děje ale byla jsem bez bolestí tak jsme zavolali kamarádku že pro jistotou pojedeme do porodnice. Pak mi praskla voda, převlékla jsem se, sešli jsme dolů před dům, ve výtahu jsem při 2-3 kontrakci už cítila hlavičku, tak jsme volali záchranku a šli domů. Zuzanka se narodila asi 10 minut před příjezdem sanitky (asi si mysleli že plaší nějaká nervozní prvorodička). Když by mě to někdo říkal předem myslela bych si že žertuje a že to ani není možné tak rychlý a překotný porod.
 sarmi 


UAAAA 

(23.11.2009 11:02:40)
to je teda sila, ja to s tebou pri cteni uplne prozivala :-)
rodila jsem v porodnici, od prvnich kontrakci do porodu jsem to mela hodku a pul, druhy porod.
a rozesmal me termin novorozenecka stanice (spis novoroz. oddeleni)- pripomina mi to ornitologickou stanici kousek od nas... tam jde ale o ptaky, ne o deti ~t~
 Mab 


Re: UAAAA 

(23.11.2009 11:44:43)
je to tak - máme Dětské oddělení a to sestává ze stanic: Novorozenecká, kojenecká, batolata a větší děti a matky s dětmi. Samozřejmě, že většina lidí stejně používá pojem oddělení, je to asi hezčí. Ale novorozečci jsou taky taková malá ptáčátka neochmýřená ~p~
 sarmi 


Re: UAAAA 

(23.11.2009 12:25:58)
jasna vec, kdyz to tak uredni siml chce, at jsou to stanice...
hodne stesti!~:-D~R^
 magggi synáček z léta09 


Též moc blahopřeju! 

(23.11.2009 11:01:38)
Jo, to je fajn, když je to za námi, než se stihneme rozkoukat.
Mám doma 5timěsíční nadělení po císaři v epiduálu, taky jsem si ani neuvědomila, co se děje, ovšem "užila" jsem si to po operaci daleko víc! :(
Ale je vidět, že základní zdravotní vzdělání nikomu neškodí - díky moc za tento článek a přeji, ať se daří ;o)
 Lucie+3 


Re: Též moc blahopřeju! 

(23.11.2009 11:22:11)
Mab, moc hezky napsaný ~R^ A hlavně krásná fotečka :-) Je fajn, že manža byl pohotový a zvládl vás vyfotit....a docela ti takový porod závidím, mých deset hodin bez epidurálu - nic moc. Jinak tedy - také jsem chtěla rodit přirozeně - a rodila - ale klystýr mi přijde normální, lepší než mimi třeba po...., nástřihu jsem se nebránila a stejně se mě na to ani neptali(apolinář praha) a rovnou provedli, nevadí mi to,epidural jsem nechtěla, ale pak o něj škemrala, ale nejdřív to nešlo a pak UŽ to taky nešlo...ale tvůj porod...paráda ~;)~x~
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Taky jsem rodila překotně. 

(23.11.2009 11:26:12)
Jen s tím rozdílem, že jsem díky zvýšenému tlaku byla v nemocnici a ráno mě měli propustit domů ... porod trval od vůbec prvního píchnutí do bříška asi hodinku, od nástupu bolestivých kontrakcí 20 minut, z domu bych taky nedojela, ráda na to vzpomínám ...
 Lenka 
  • 

Hazard?? 

(23.11.2009 11:31:41)
Tak nevím...Předpokládám, že autorka je porodní asistentka nebo zdrav.sestra - ví, kolik je třeba kontrakcí k porou u rodiček, sama se vyšetřuje apod Nebo hodně sečtělá, na porod se připravující maminka. Pak mi příjde vysloveně hazard rodit nad záchodem!! Nejsem vůbec proti porodům doma a nechci je ani rozebírat, ale toto mi přijde přinejmenším nezodpovědné a hloupé.
 Mab 


Re: Hazard?? 

(23.11.2009 11:53:36)
Jem dětská doktorka ~t~. Nevím proč ti záchod přijde jako hazard? Poloha pro porod je to přímo skvělá, ve stejné poloze je žena na porodní stoličce. Já si byla jistá, že mi miminko nevyklouzne. Kdyby ne, tak rodím na zemi.
 Lenka 
  • 

Re: Hazard?? 

(23.11.2009 11:58:24)
Mě se ten záchod prostě vůbec nezdá...Promiň.
Jinak samozřejmě gratuluji a přeji hodně zdraví:)
 Kohnova 
  • 

Re: Hazard?? 

(23.11.2009 12:17:46)
Jasan, zachod je ritualne necistej. Lepsi poradna koza olezla nejakym kvalitnim vsem antibiotikum vzdornym streptokem (proc myslis, ze si doktor bere rousku:D)...
Hrozne nehygienicka vec, tyhle porody...
 .vlad. 


Re: Hazard?? 

(23.11.2009 15:38:40)
Kohnova ~R^ ~t~~t~~t~
 Kohnova 
  • 

Re: Hazard?? 

(23.11.2009 12:17:47)
Jasan, zachod je ritualne necistej. Lepsi poradna koza olezla nejakym kvalitnim vsem antibiotikum vzdornym streptokem (proc myslis, ze si doktor bere rousku:D)...
Hrozne nehygienicka vec, tyhle porody...
 Mab 


Re: Hazard?? 

(23.11.2009 12:22:43)
Leni, to nic, záchod máme doma pěkně čisťounkej ~;). To jsou asi jen lidské předsudky, co se ti na tom nezdá. Díky za gratulaci.
 Zawgat_Mohammed 


Re: Hazard?? 

(23.11.2009 14:28:56)
Ja bych na zachode taky nerodila. Ale kdyz se nad tim zamyslim, poloha je to prijemna a zaroven zustava dost mista pro ruce na zachyceni ditete.
Jsem zvedava, co na to bude rikat syn, z se dozvi, ze se narodil na zachode ~t~
 Lenka 
  • 

Re: Hazard?? 

(23.11.2009 17:05:54)
Mab,

vrátila jsem se ještě podívat na odpověďi....

Mě se ten záchod nezdá jen a pouze z důvodu možného poranění dítěte - jeho nezachycení, upuštění.
Ma nějaké "breberky" jsem vůbec nemyslela a myslím, že jich tam není o nic víc, než u porodu bez klystýru. Takže bych je ani neřešila:-)

 Mab 


Re: Hazard?? 

(23.11.2009 17:28:32)
vidíš a mně ten záchod přijde pro manipulaci s rodivším se miminkem lepší než třeba podlaha nebo gauč. má dostatek prostoru právě v těch místech, kde je pro porod potřeba. Ale je jasné, že každý to cítí jinak.~R^
 Veveruše 


Do záchodu se nerodí ;-) 

(23.11.2009 22:44:59)
Mně se při čtení článku vybavila poučka z nějaké knížky zabývající se "alternativním" vedením porodu (tuším, že to byl v diskusi zmiňovaný Partner u porodu), že do záchodu se nerodí. Já jsem se jí tedy řídila - jinak by se mi druhý syn taky narodil do záchodové mísy. Ale to bych to bývala neustála do příjezdu porodní asistentky, kterou jsem měla domluvenou pro plánovaný porod doma. Díky tomu, že jsem si poté, co mi došlo, že už opravdu rodím (asi 5 minut poté, co jsem vylezla z vany, kde jsem si v klidu 2 hodiny napůl pospávala ve vaně za nepravidelných nijak zvlášť silných a zcela nebolestivých kontrakcí, mezi nimiž byly i 20 minutové rozestupy), na tuto poučku vzpomněla, jsem přes úporný pocit, že se mi chce strašně kakat, ze záchodu slezla na všechny čtyři, snažila jsem se ze všech sil vůbec netlačit a vydžela jsem v této poloze celou půhodinu do příjezdu asistentky, která konstatovala, že leze hlavička (na čtyřech jsem pak také porodila - na dvě už jsem se ani nebyla schopná postavit, jen jsem od záchoda odlezla do obýváku, naštěstí máme malý byt, takže to byl jen kousek:-)). Jelikož jsem se děsně bála, že se potrhám, tlačila jsem jen malinko, takže se syn narodil až hodinu po příjezdu asistentky. Až po přečtení článku jsem zjistila, že to možná bylo dobře - riziko krvácení do mozku při rychlém postupu porodu mě tedy vůbec nenapadlo (ale díky tomu už vím, proč má můj synovec, mimochodem narozený v porodnici, epilepsii - porod byl také poměrně rychlý~;(().
 Astrit 


Re: Hazard?? 

(28.11.2009 16:32:55)
Mně se ten záchod taky nezdá, promiň... Lepší mi přijde třeba sprchový kout, do kterého bych si klekla anebo i ta zem. Ten záchod mi přijde jako "hlavně neudělat nepořádek".
 marketa 
  • 

Re: Hazard?? 

(23.11.2009 14:34:44)
me zachod ve vlastnim byte prijde v pohode, jo v nemocnici, hm tam bych se snazila najit si jine misto.
 Nítěnka 


gratuluju a nedivím se, žes to neodhadla :-) 

(23.11.2009 11:47:29)
Zvládli jste to skvěle! A z vlastní zkušenosti můžu říct, že se Ti nedivím, že sis myslela, že máš spoustu času. :-))
Já u druhého (4 týdny předčasného) porodu nestihla zavolat manžela, i když by to měl pěšky 10 min a dcera spala u babičky. Průběh podobný (tedy až na odtok PV a pobyt v porodnici od předchozí noci). Tj. nástup nepravidelných 10-15 min kontrakcí asi ve 4h ráno, v 6h monitor ("no ještě jsou dost slabé, sem tam nějaká pěkná"), 6:30 kontrakce cca po 5 min, 6:55 kontrakce po 2 min (u dcery to trvalo ještě asi 2-3h s takovými kontrakcemi, "můžu zavolat manželovi?"), "tak se podíváme, jak jste na tom a potom mu zavoláte"....no asi 7:15h byl syn na světě, dětská dr. to stihla, gynekolog mě přišel až ošetřit. Je fakt, že starší předtím dost odměřená PA to zvládla skvěle, mladá PA volala napřed děckaře (byl nedonošený, tak to bylo dobře) a pak porodníka (byla neděle ráno, tak než vstal, už to bylo). A větu PA " ještě pár kontrakcí si prodýchejte", té se budu smát asi už pořád (1 jsem zvládla, při 2. a 3. se narodil synátor a to jsem se fakt snažila). :-D
Tak moc gratuluju k synkovi a přeju celé rodince hodně radosti. :-)
 Radka + 2 
  • 

Re: gratuluju a nedivím se, žes to neodhadla :-) 

(24.11.2009 15:42:08)
To mi připomíná kamarádku (čekala druhé mimčo), která byla za mnou na návštěvě v porodnici a říká: "Ještě mám dneska poradnu, tak si tam zajdu."
Tak tam zašla, doktorka jí řekla, ať jde na porodní sál, což jí přišlo směšné, protože jako druhorodička o porodu už něco ví, přece musí být nějaké kontrakce atd, že?
Na porodním sále si sundala kabát a kalhotky, přišla PA, že jí prohlédne, než přijde doktor, chytla hlavičku a řekla jí, ať zatlačí, že už budou ramínka :)

Dodnes to nechápe :))
 1.3Magráta13 


Prima 

(23.11.2009 12:17:28)
Mab, moc gratuluju, je to dojemné.
Oba porody jsem měla taky celkem rychlé (6 a 4 hodiny),
ale kdybych porodila takhle, už by mě do porodnice nikdo nedostal.
byla bych ráda, že můžu v klidu být s miminkem hned doma.
Stejně mi to připadá paradoxní, vláčet mimino z teplé máminy náruče a bytu ven, do sanitky, do porodnice - místa kde je x krát víc bacilů a kde hrozí prochladnutí, a pak ho šoupnout do inkubátoru jen proto, že kvůli té nesmyslné cestě prochladlo.
 Mab 


Re: Prima 

(23.11.2009 12:29:19)
Taky mne to napadlo, jestli mám do té porodnice vůbec jet. Ale já na porod doma připravená nebyla a kapku jsem měla strach z porodu placenty, kvůli krvácení. A asi hlavní důvod: v tu chvíli mi to vůbec racionálně nemyslelo, hlava vypnula a byla jsem jeden šťastnej hormon. Toho prochladnutí mi bylo taky líto, i když jsem ho měla na těle a schovanýho. Ale přeci jen stalo se. Nemocnice pro mne není nijak strašné prostředí a navíc dobře vaří a o nic jsem se nemusela starat kromě malého. Doma bych byla sama a navařeno nebylo. (i když to je jistě jen drobnost, manžel by to nějak zařídil) a o ostatní bych se postarala já (jako odběry z patičky apod.)
 KOhnova 
  • 

Re: Prima 

(23.11.2009 12:34:15)
Myslim, ze je dobre jet do porodky, kdyz se tam clovek-zena citi bezpecne a dokaze si tam odpocinout, zatimco doma by ho to nervovalo.
Byt mimino, jsem presvedcena, prochladlo jen diky prevazeni a haraseni ve chvili, kdy ma mit klid, dtto to pro ne byl zbytecny stres.
 Martina-S 


Mab, 

(23.11.2009 13:59:00)
poprvé jsem o tvém porodu slyšela ještě v porodnici, psala mi to Linda. Podruhé četla se zatajeným dechem, když jsem se z ní vrátila. A teď, potřetí, mě to znovu dojalo. Honzík má skvělou vyrovnanou maminku! Jenom mě to trochu mrzí, když si vzpomenu na svůj porod, kdy jsem celou dobu trpěla pocitem, že mi to (co "to" přesně mělo být, nevím doteď :)) nejde a taky mi to díky tomu opravdu nešlo a z porodu nemám vůbec dobrý pocit.
Doteď mám jako svoje selhání, že jsem pak neměla holčičku u sebe, protože mi bylo hrozně slabo a měla jsem strach, že se nám něco stane. Zpětně si říkám, že jsem to měla zkusit. Ale to mě tenkrát nenapadlo.
Ještě jednou, pusu Honzíkovi a ať máš druhý porod ještě hezčí než první ;-)
 Mab 


Re: Mab, 

(23.11.2009 15:19:08)
Martinko, ten pocit selhání znám (z jiné situace), musíš si to vypovídat se svým svědomím a smířit se. prostě si dělala co bylo v tvých silách, prostě to tak mělo být. Já si ve všem vždycky najdu nějaký důvod, proč se to tak mělo stát. Třeba tě to mělo posílit a připravit na pozdější chvilky nebo tak něco. Udělalas co bylo v té chvíli nejlepší a teď jsi přeci super maminka, ne? A v době porodu jsi byla taky, i když si to možná nemyslíš!
 Iris 
  • 

Umění porodit 

(23.11.2009 15:39:10)

Čím dál víc mi připadá, že dobře porodit je určitá dovednost, kterou se člověk musí naučit - dříve vyprávěním skutečných příběhů, zážitků, postřehů mnoha blízkých žen a občas osobní přítomností u nějakého porodu.... Dnes je to těžké, neb generace našich matek většinou neměla příležitost se na porodu aktivně podílet, televizní i knižní příběhy na toto téma bývají úplně mimo realitu a předporodní kurzy k ničemu - že je první a druhá doba porodní, že na porodním sále je míč a sprcha a mám si vzít s sebou pantofle je informace naprosto nedostatečná.
Kdyby autorka neměla praxi ze zdravotnictví mohlo by vše vypadat třeba takto: Hned při prvních kontakcích výprava do porodnice, uvázání k monitoru, vyplňování dokumentů, holení, klystýr, stresem ustávají kontrakce, porod nepostupuje, aplikace oxytocinu, děsivá bolest, porod se sice pomalu, ale přece jen rozbíhá, několik hodin v bolestech na porodním sále, z toho v nedobrovolné poloze na monitoru, rušení neustálým vyšetřováním. Nakonec dojde na vlastní porod, žena zaskočena tím, jak je to obrovská námaha, nakonec lékař pomůže, kleštěmi....

Z prvního porodu jsem měla úplně stejný pocit jako ty. Ale ze zpětného pohledu to nebyla jen moje chyba. Přesdevzala jsem si, že u druhého porodu to bude lepší - bylo ale bylo stejně co vylepšovat. Nejlepší pocit mám ze svého třetího (a už fakt posledního) porodu, ale to jsem musela o každé prkotině s personálem diskutovat, proč jak a co chci, případně nechci. Vyhověli mi, ale aktivně mi při žádném z těch tří porodů nikdo žádné použitelné rady nedával a úplně stejné to bylo ohledně rad s kojením. Ale tam to bylo jedno, neb jsem nebyla nucena se jejich bláboly řídit.
Na druhou stranu je fakt, že potkávám dost žen, které se raději pasivně svěří do péče odborníka a nechtějí sami o sobě rozhodovat.

Prostě není to jen tvoje chyba, hlavně, že jste vše oba zvládli.
 Martina-S 


Re: Umění porodit 

(23.11.2009 19:01:42)
Děkuju za povzbuzení... jenom mě trochu děsí, že budu muset rodit třikrát, aby to bylo podle mých představ. Když já jsem měla pocit, že jsem připravená, ani nevím, kde se to zvrtlo a pak už jsem se jenom naprosto iracionálně bála... ale malinká to zvládla, to byla ta hlavní myšlenka. Je to šikulka...
 Iris 
  • 

Re: Umění porodit 

(24.11.2009 11:52:57)

I počtvrté bych měla co vylepšovat, ale to už nemíním zkoušet :). Ale je to fakt těžké, každý je jiný, každému vyhovuje něco jiného, každý zvládá něco jiného,hrozí jiné komplikace.... A lékař nese za vše odpovědnost.

Co se týká miminka, u nás to bylo tak, že nejvíc v pohodě bylo to první mimi po medicínském porodu se spoustou zásahů. Dcera neplakala, zvědavě se rozhlížela, krásně se přisála. Ty další dva porody byly v podstatě přirozené (bez léků, nástřihu...), ale obě děti plakaly, nechtěly se přisát, byly podchlazené, takže musely na pár hodin do inkubátoru. Řekla bych, že pro mimi je porod pořádný stres, ale často to prožívá jinak než matka.

Co se mě osobně osvědčilo (ale není to univerzální návod, každý to má jinak): Být doma co nejdéle (můžu se libovolně pohybovat, odpočívat, dělat něco relaxačního - třeba si lakovat nehty), během té doby se tělo samo očistí (porod od poslíčků jsem poznávala podle toho, že společně s kontrakcemi přišel i průjem), na porodním sále jsem se pak ocitla až v druhé době porodní (nebyl čas na dlouhé monitorování, vyšetřování a už vůbec ne na klystýr) a s personálem jsem se pak dohadovala "jen" o poloze, nástřihu...
 jana38 


Taky jsem si zarodila doma sama 

(23.11.2009 15:26:29)
Jo, taky mám za sebou neasistovaný domporod porod, zavolala jsem PA moc pozdě, nějak jsem neodhadla, co jsou poslíčky a co už porod.

A zjistila jsem, že prostě instinkty fungují, že moje tělo i moje ruce a moje celá bytost ví, co u porodu dělat (samozřejmě byla výhoda, že to byl třetí porod). Automaticky jsem se sesunula níž a níž do kleku, když jsem začala tlačit, automaticky jsem si dala ruku na rodidla, automaticky jsem si chránila rukou hráz a jemně nechala hlavičku a tělo vklouznout do rukou (z druhé strany hlavičku jistil manžel), automaticky jsem přehazovala pupečník omotaný kolem ramen,, otočila se na záda, dítě dala v poloze nabok na svoje prsa, zjistila, že je teplý a dýchá a pak už jenom čekala na PA... Prostě tělo nějak vědělo, co dělat.

Mab gratuluju k úspěšnému porození!~x~
 Mab 


Re: Taky jsem si zarodila doma sama 

(23.11.2009 15:47:32)
Kočajdo, krásný porod. Taky si myslím, že tělo prostě ví. Já jsem taky nehledala ve své hlavě žádné poučky o porodu, jak dítě sestupuju, rotuje apod. v tu chvíli jsem prostě jen poslouchala instinkty.
Důležité jsou opravdu hlavně až ty chvíle po porodu, tj. správně ošetřit novorozence - to je dopřát mu teplo a sucho nejlépe u maminky.
 Ufonka 


Re: Taky jsem si zarodila doma sama 

(23.11.2009 20:21:04)
Tak teda klobouk dolů, máte obě můj obdiv a gratuluju ke zdárnému průběhu porodu a zdravým miminkům.

Popravdě, sama čekám třetí miminko a protože moje oba předchozí porody byly v pohodě (až tedy na porod Jolanky, která byla sice hlavičkou venku, ale zasekla se o ramínka a nešla ven, začli aktivně pomáhat jak lékař nástřihem, tak PA tlačením na břicho, a ono nic...), trvaly 5,5 a 4,5 hodiny od odtoku plodové vody a prvních kontrakcí, tak si tak říkám, jestli to třetí miminko nebude pospíchat a stihnu cestu do porodky.

Navíc mám kamarádku, která porodila své třetí dítko v autě na cestě do porodky....

Takže díky moc za inspirativní čtení. Věřím na intuici, ale zároveň se po posledním porodu trošku bojím. Můj gynekolog mě sice ujistil, že bych porodila malou i doma, protože bych si našla vhodnou polohu a malá by správně srotovala a vyšla ven, ale stejně.

Každopádně si užívejte miminek a dítek a přeju vám všem jen to nejlepší!
 EditaMT 


milá Mab 

(23.11.2009 15:28:45)
Znovu jsem si připomněla ty Naše chvíle...

Ty Tvé, když jsem poprvé viděla tu blikající stránku a četla Tvůj čerstvý příběh...

Ty mé.... srdeční...

Děkuji za článek, děkuji, že tu s námi jsi, byla jsi a doufám, budeš...
Děkuji za Tvé cenné rady porady, za to že jsi kdykoli připravená odpovídat na tisíce našich dotazů... Za to, jakým jsi člověkem!
Moc si Tě vážím!
 EditaMT 


Re: milá Mab 

(23.11.2009 15:31:28)
jo a jinak - já dnes také "rodím" po osmé!!!!~s~ pořád dokola - Jakoubka!!!
Tak ať jsou i ta dnešní miminka narozená pod šťastnou hvězdou!!!
 Mab 


Re: milá Mab 

(23.11.2009 15:40:17)
Editko dík, rozbrečela jsem se nad tvým příspěvkem. moc děkuju za tvá slova chvály, tolik si jí opravdu nezasloužím.
A Jakoubkovi všechno nejlepší k narozninám! Už je to velkej kluk, toto utíká viď. Otočíš se a najednou povedeš Filípka do školy, Matýska budeš pouštět na rande a Jakoubka k oltáři~x~
 EditaMT 


Re: milá Mab 

(23.11.2009 15:48:32)
To je díky Bohu Život...

Ještě tu jsme, a tak to má být - tak ať se těch "vzdálených" dní dožijeme ve zdraví!!!
~;)
A....
Zasloužíš Mab, zasloužíš...~s~
 Ivatema 


super 

(23.11.2009 19:03:54)
To je krásné, normálně tu brečím dojetím. Ještě že sis se vším věděla rady-i když jsi původně chtěla rodit v porodnici. Gratuluji, moc hezky napsané, silný zážitek.
 M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) 


5minut 

(24.11.2009 17:09:24)
zdarec take jem si prožila fofr porod,ono je težke určit ten spravny čas můj fofr porod byl již čtvrtý.
prvni dcera jsem rodila 16hodin,
druhe syna 3hodiny,
třetí dcera 8 hodin a
tak když do konce tehu meho čtvrteho ditka zbyvaly 3tydny

nenapadlo mě že porodim odpoledne v den kdy mě dopoledne prohlidl doktor neschledal žadny začatek ničeho 0-0-0
uvařila jsem poklidila a byli dve hod odpoledne a ja si šla zdřimnout nežli se mi vráti děti ze škole před 4hodinou pak jěště pro malou do školky to tam zajel manžel.
ja jsem měla sice nějake tušeni ale neměla jsem žadne kontrakce extra nic jen proste jsem měla divne tušeni.padlo 17hodin ja jsem zavolala mamce že mě začali kontrakce asi po pul hodině že byli sice jen dvě ale prostě to tušeni no....
že ji dovezu děti.

bylo 17:20když sme vyrazili s domu k našim jsem nedojela v autě mi z ničeho nic začali kontrakce po 2minutach takže manžel zaparkoval před nemocnici ivančice ktera je po ceste k našim smer brno.odvedl mě na porodni a že se vrati pro děti.....
setřička mi dala košilu at se převleču a že mě vyšetři no jo chapu ji kde ktera si muže dojit že rodi a porod v nedohlednu...
košili jem si dala obracene to se nedalo citila jsem že malej chce prostě ven...šupla jsem na kozu....porod asistentka mě chtěla zkontrolovat to vystřikla všechna voda ktera předtim ani kapku neodtekla a hned nato byl malej venku

v porodnici mě převzali 4.6.2009 v 17:40 a 17:45 byl mali venku
takže než manžel došel k autu byl naš prcek nasvětě..tak vzal děti s auta nikam nejeli a šli za mnou na porodni kde se mnou byli hodinku manžel za mě povyplnoval papiry protože sem nestačila dat ani svoje doklady....mamine jsem pak jen napsala že deti už nedorazi jelikož nas je už o jednoho víc...

super porod skoro bezbolesti a bez nastřihu ivančice super a asi dost zaskočena asistenka jedničku s hvězdičkou perfektni že ten fofr dokazala zvladnout tak abych neměla poškozenou hraz a obešla se tak bez nastřihu.....
dvě prvni děti jsem měla s nastřihem v brně u milošů třeti v břeclavě bez nastřihu a ted v ivančicich bez nastřihu taky....
raraši rostou a mam znich radost prcek ted spokojene s plnym pupkem spí aby ne je to muj malej tučnak váži už 10kg ve svem pidi věku a to jen kojim.a to jen asi 8x za 24hodin....
 Lenka 
  • 

Re: 5minut 

(25.11.2009 10:08:47)
Gratujuju k miminku. Též Mám zkušenost s překotným porodem, bylo to až moc rychlé, že jsem se ani nezapotila....
 Astrit 


My laici 

(25.11.2009 14:07:16)
jsme ve výhodě. Protože se bojíme, že to nestihneme a přijedeme pozdě, tak raděj jedeme do porodnice často zbytečně brzo, ale aspoň neporodíme doma:-))
 Lila,2holčičky 
  • 

ještě,že jsme byli v porodnici.. 

(25.11.2009 18:54:47)
U první dcery trval celý porod od prvních náznaků 12hodin. S druhou dcerou jsem byla otevřená a pan primář řek, že kdyby cokoli, abychom okamžitě přijeli. Den před termínem jsem měla tušení, že asi něco bude, manžel mě v noci odvezl do nemocnice se slovy, že určitě rodím. Nic se nedělo. Ráno se vyměnily sestry a jedna si mě pamatovala, protože první dcera byla před rokem narozená. Řekla, že mi zkusí dál klystýr a uvidíme. Měla pravdu. Okamžitě potom jsem začala mít veliké bolesti, stahy, jen jsem se vyprázdnila, honem na sál. Lékař nejprve konstatoval, že za hodinu se miminko narodí. Spletl se. Během 9 minut bylo po všem. Takže celý porod se vším všudy trval 20minut. Ani jsem nepoznala, že rodím. Setra jen prohlásila, že rekord nemám, nějaké mamince se to povedlo za 10minut. :)
 Eva 


Re: ještě,že jsme byli v porodnici.. 

(1.12.2009 10:48:28)
Já bych řekla, že je to krásný příklad toho, že porod je přirozená věc a opravdu každá matka, když se odvezdá své vnitřní moudrosti, tak to může dokázata sama. Samozřejmě jsou i výjimky a díky vyspělému zdravotnictví lze tyto výjimky zvládnout bez zbytečných rizik. Ženy rodí děti už opravdu dlouho:-). Porodem jaksi získávají důvěru v sebe a své schopnosti. čím více si do něj nechávají zasahovat jiné lidí, tím je ta sebedůvěra menší a pak se my ženy sažíme si ji vybodovat jinak a jinde.
Já když jsem poprvé rodila, před 24 lety. Taky jsem podvědomě cítila, že to ten den bude již odpoledne. Bydleli jsme tenkrát také naproti porodnici. Také jsem najednou věděla, že jdeme a šli jsme v 10 hodin večer. Ve výtahu se mě sestra vyptávala, jaké mám intervaly kontrakcí a když jsem řekla, že 5 minut, tak prohlásila, že jsem v klidu mohla zůstat doma. Ale já trvala na svém. Dostala jsem tedy klystýr a přivázali mě na porodní stůl a nechali samotnou. Jenže já jsem cítila, že už to bude a měla jsem strach co budu dělat, byla jsem bezmocná. Tak jsem začala volat, někdo přišel a vynadal mi, proč křičím, ale vzápětí se kolem mě všichni sběhli a Petruška se narodila v 11:45. Také měla pupeční šňůru kolem krčku a byla promodralá. Také byla v inkubátoru. A bohužel tenkrát nebyla možnost mít dítě u sebe. Myslím, že opravdu děti ví samy nejlépe jak a kdyse mají narodit. Dnes jí bude za chvíli 25 let a mám z ní velkou radost.
Ale tenhle zážitek z prvního porodu ve mně zanechal velký strach z toho, že se mi děti rozběhnou a někam spadnou z výšky. To kvůli tomu, že jsem byla sama přivázaná na stole a nemohla nic dělat.
Mab to zvládla krásně a je úplně jedno, že v tu chvíli seděla na záchodě.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.