| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku První zážitky se šátkem

 Celkem 256 názorů.
 Katla 


Lidi, kteří  

(14.4.2009 8:52:05)
sledují, jak na ně druzí koukají, a berou si moc k srdci, co komu z úst vypadne, to budou mít vždycky těžký.
:-)
 adelaide k. 


Re: Lidi, kteří  

(14.4.2009 9:02:51)
Hroudo, no ještěže ty s tím problém nemáš ~;) Každý ale není rád středem pozornosti ~d~
 Katla 


nemám  

(14.4.2009 10:48:39)
nebo velice málo. Ale jsem hrozně nerada středem pozornosti, nicméně střed pozornosti si představuju jinak než maminu s miminem v šátku - třeba maminu s nahým dítětem v zubech nebo nějaký jiný způsob přepravy po zvířecím způsobu.
 luca 
  • 

Re: nemám  

(14.4.2009 23:11:02)
Je to už skoro 3 roky, co jsem nosila dcerku v šátku, ale ty opovržlivé a odsuzovačné pohledy mi vadily. Jinak mi nedělá problém, když na mě lidi kvůli něčemu civí, ale když jsou přesvědčení, že škodíš svému dítěi, je to nepříjemné.
 Blanka 
  • 

Re: nemám  

(15.4.2009 7:53:44)
Myslím, že autorka chtěla názory na nošení dětí v šátku a všechno kolem a ne chytré řeči, jak si nemá všímat co si kdo o ní myslí, proč vůbec reaguješ, když naodpovíš na otázku, jenom rýpeš ?
 Katla 


holt je o tom celej jeden odstavec  

(15.4.2009 9:14:55)
o tom, jak na ní lidi civej a co říkají ....a světe div se, v takovým velkoměstě, jako je BRNO! Tož to není rýpání ale dobrá rada, nečumět na to, kdo a jak po mě čumí. Brno je přerostlá vesnice se všemi vesnickými atributy ~y~
 Romča a Venoušek 


Ňošení miminka 

(19.4.2009 13:55:57)
Milá Evo,
nenech se tou pisatelkou odradit.
Možná víte, kdo jsem Jsem nevidomá maminka dvouměsíčního synka Venouška. A šátek nás učila vázat naše dula.
Světe div se, překvapujeme mnohé vidící lidi, jakto, že umíme vázat šátek a jak nám to jde rychle. Dokonce jsme se byly podívat v porodnici na sestřičky a ty koukaly a žasly, jak je tam miminko spokojené.
Venoušek tak na mě večer usíná, i teď na mě spinká, protože nás sem tam zlobí bříško. A takové nošení v šátku je na prdíky bomba. Jednak se maličký uklidní a jednak se krásně tím natřásáním vyprdí.
A reakce lidí? No tchýně řešila, že jeho páteřička trpí. Ale já byla malého ukázat na rehabilitai, kam jsem chodila a hele, byl mi šátek požehnán.
S malým se tak dostanu lépe, než s kočárkem. Navíc v Ústí je plno kočárků v trolejbusu a já bych nepřišla na to, kam si mám stoupnout.
Klokanky, ani baby vaky mi nevyhovují a Venoušek v nich nikdy tvrdě neusnul a v klokance visel a nelíbilo se mi to.
Evo, byla bych moc ráda, kdybychom si třeba i něco soukromě napsaly a nebo kdo by si ohledně nošení se mnou chtěl napsat, budu ráda.
Romča a spící Venoušek v šátku
Mail:
romana.vsetickova@seznam.cz
 Petula 
  • 

Re: Ňošení miminka 

(19.4.2009 16:08:16)
To je krasne...
Jsem neslysici matka a obe deti jsem taky nosila v satku. Byly taky spokojene. Satkove deti se vyvijeji rychleji, ackoli nemam v reci spravnou melodii, deti krasne mluvi a logopedii nepotrebuji:-)
Rada bych se s Tebou seznamila. Napisu Ti na mailovou adresu. Pa
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Lidi, kteří  

(14.4.2009 9:19:53)
Já jsem celkem člověk málo průstřelný, a s šátkem mám drtivou většinu pozitivních zkušeností (s reakcemi okolí); obvykle jsem pochybmostem předcházela rovnou nadšením v hlase, jak je to úžasné a jak to dítě miluje ;) Ale udělala jsem jednu zajímavou zkušenost - když jdu se řvoucím miminem (ať už v kočárku nebo šátku) a s jedním nebo dvěma staršími dětmi, cítím se jistě, že dělám, co můžu, aby dítě neječelo, a okolí mi je ukradené. Když jdu se řvoucím miminem venku sama, cítím se opět jako prvomatka a předprovinile. Umíte to někdo vysvětlit?
 irlev 


Re: Lidi, kteří  

(14.4.2009 9:24:29)
Markéto, rozložení pozornosti :) Mám to podobně, i když mě teda většinou řvou oba :)
Vysvětluju si to tím, že - když jdu s jedním dítětem - prostě cítím, že mi kus chybí. Takže jsem nejistější a všechno si víc beru.

Jinak se šátkem jsme tu taky exotika :) Většinou slýchám pozitivní reakce, ty negativní občas taky - je zmáčknutej, zničí si záda, rozmazlí se - no, klasika. Na to většinou odpovídám, že takhle je to praktičtější, než ho mít v ruce a druhou tlačit kočárek :)
Teď už šátek moc nenosím, už ani mladšího dlouho neunesu, ale zas budím pozornost tandemovým kočárkem, to si člověk nevybere :)
 adelaide k. 


Re: Lidi, kteří  

(14.4.2009 9:29:37)
Markéto, možná může hrát roli i "pocit převahy". Něco jako "hele, už jsem vychovala dvě děti, jsem zkušená a vím co dělám". A pak i co píše Maja - roztříštění pozornosti. Když jdeš jen s miminem, soustředíš se jen na něj a jeho řev, víc si toho všímáš a víc cítíš zodpovědnost ~d~ ~y~ Se třema nemáš tolik prostoru řešit kdo tě má za špatnouz matku týrající dítě v šátku ~j~
 Amélije 


Re: Lidi, kteří  

(14.4.2009 9:35:35)
MarkétoP, pokud jdeš jen se šátkem řve ti 100% dětí, pokud vedeš jedno další neřvoucí, řve 50% dětí, pokud vedeš 2 neřvoucí, řve jen 33% dětí, což už je mnohem lepší skóre ~t~
 jana38 


Re: Lidi, kteří  

(14.4.2009 9:51:30)
Jani, tak tuhle odpověď by měla Markéta vzhledem ke svému povolání ocenit~R^~R^~R^~t~~b~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Lidi, kteří  

(14.4.2009 19:15:57)
Jste úžasné! Mimořádně nejsem celý den na netu ~j~ a tady se nasbírá takových krásných vysvětlení! ~t~
 Katla 


teda tohle si někam vytesám  

(14.4.2009 10:51:39)
"předprovinile" - to je GENIÁLNÍ výraz. ~R^~R^~R^. Cápu to dobře, když si představuju, že to znamená, že se konkrétní důvod pocitu viny ex post najde? ~b~~b~~b~. Já se teda předprovinile cítím většinou před vstupem s dětmi do sámošky, neboť je mi jasné., že budu muset něco svým dítkům vzápětí odepřít .
 Katla 


P:.S. Markéto,  

(14.4.2009 11:00:34)
jinak ale vysvětlení tvých pocitů nemám, protože já to mám opačně. Jako kompetentní a zkušená matka se cítím málokdy a čím víc dětí s sebou vleču, tím méně "kompetentně" se cítím. Kluci jsou hluční, divocí, jeden z nich navíc vzteklý, takže když mi 33,3% dětí řve, 33.3% na mě huláká někde ze zídky, aby vzápětí spadlo a 33,3% se zrovna hlasitě vzteká, tak můžu být buď neprůstřelná nebo v blázinci ~2~. Naopak, když jdu jen s jedním, tak bez ohledu na jeho okamžité chování se cítím na to pěkně klidným vyrovnaným hlasem vysvětlovat a domlouvat ~2~
 Lizzie 


Re: Lidi, kteří  

(14.4.2009 15:48:52)
~R^Naprostý souhlas. Krátké, výstižné, praktikovatelné v mateřských i nemateřských vodách:)
 BaBu 
  • 

Sestra(14) s bráškou v šátku na vesnici 

(15.4.2009 19:26:22)
Mezi mnou a bráškou je velký rozdíl a tak,když mamče její kamarádka půjčila šátek,jsem s ním dost často v šátku chodila ven-navázat jsem se to naučila velmi rychle a ikdyž bydlíme na vesnici,žádné takovéhle ohlasy se neozvaly-jen jednou jsem potkala jednu starší paní a ta se mě ptala,jestli se nošení malému líbí, když jsem řekla,že je spokojený a prý poslouchá moje srdce,tak se mě ještě zeptala,jestli kojím- tak tím mě dostala,ale ještě ten samý týden, se mě na to samé zeptal kuk,co chodí do stejné školy jako já,jen o 3 roky níž (ty ho půjdeš nakojit?).
Přeji všem hodně trpělivosti a jen takováto úsměvná nedorozumění.
 Kačka a Mareček 9,5 měsíců 
  • 

Re: Na šátek nedám dopustit 

(15.4.2009 20:58:49)
Marečka už v porodnici hodně trpěl na prdíky, ale dalo se to ještě vydržet. Horší to bylo po návratu domů, kde probrečel celé dny ( v noci naštěstí spinkal). Asi po třech dnech jsem vytáhla šátek a najednou bylo ticho. Marča spokojeně spinkal a já mohla dělat co jsem potřebovala. Tahle idylka byla jen když jsem ho měla v šátku na ,,stojáka,,. V klubíčku být nechtěl, což nevadilo, protože stačí šátek víc utáhnout a krásně drží zádíčka i hlavičku. 3átek jsem používala a používám jak doma tak venku. Pokud jsme vyšli ven s kočárem tak Mareček celou procházku proplakal Když se šátkem tak sladce spinkal. V zimě bylo faj, že jsem ho nemusela nijak navlíkat. Byl oblečen stejně jako já jen měl navíc punčožky a protože mu koukali nožičky tak asi patery ponožky z toho jedny teplé, tahle oblečeného jsem ho zapla pod větší bundu nasadili čepice a vyrazili ven. Reakce lidí byly a jsou různé vyslechla jsem si jak jemu i sobě ničím páteř a kdo ví co ještě, ale také jsem často slyšela jak mám krásné miminko( většinou holčičku) a že takhle by se měla nosit všechny děti. Nedovedu si představit jed s kočárkem v Mhd nebo na úřad či do města.Díky šátku jsem nikdy nemusela řešit schody nebo obcházet půl sídliště abych mohla přejít na druhou stranu silnice.Je pravda, že každý kdo vyrazí ven s dítětem v šátku se musí připravit na to, že si na něj budou lidi ukazovat a hodně z nich Vám také řekne svůj názor. Nosím Marču v šátku cca 9 a půl měsíce a ukazující lidi už nevnímám a nad špatnými názory lidí, kteří šátek nikdy neskusili,se jen pousměju. Díky šátku mám doma dalo by se říct stále se usmívající dítě, které je v pohybovém vývoji zhruba o dva měsíce napřed a navíc se nebojí lidí a může si ho pochovat kdo chce na všechny se řechtá stejně, ale u mámy má úsměv nejširší.
 Romča a Venoušek 


Re: Na šátek nedám dopustit 

(19.4.2009 14:16:26)
Nedá mi to a musím reagovat.
Venoušek si v šátku stále brouká a je spokojený. Přsně, jak psala paní se synkem Marečkem. Neřeším schody a nic. A uznejte mamči, jsem já to atrakce :-) V levé ruce vodící pejsek a v pravé bílá hůl a na prsou usměvavé miminko.
Jednou jsem ale sprdla paní, ktará si myslela, že tam mám panenku. Blbka jedna se mi o Venouška opřela a tak se nadám a bráním ho ta, že už se o něj nikdo neopře. A pohledy lidí? Jsou mi jedno, nevidím je. Ale řeči, neřeším. Moje švatrová má taky negativní ohlas, prý je to dlouhé a k čemu to je atd.
A tak já na šátek taky nedám dopustit. A Venoušek taky ne. A na kočárek nadávám já a Venoušek pláče, když se veze. Včera jsme byli i v dešti. Máma nahodila pláštěnku a už se frčelo.
Romča a Venoušek stále spící na mamince v šátku
 dagmousek+V08 + M13 + J15 


Re: Na šátek nedám dopustit 

(27.4.2009 16:48:23)
Ahoj, právě mám chvilku čas a pročítám si články na Rodině. Já mám synka 8,5 měsíce starého a také ho nosím v šátku. Ale už je hodně těžký na to, abych ho nosila na břichu, proto jsem na čas přestala,ale teď to zkoušíme na zádech. Už se mi to docela daří, ale zase když jsem sama, tak tam nemůže usnout, protože by mu klimbala hlavička. Jaké máte zkušenosti vy a jak to praktikujete? Jinak šátek je opravdu prima věc. Dagmouš
 Klára 
  • 

Re: Na šátek nedám dopustit 

(9.5.2009 21:41:14)
musíš ho mít dobře uvázaného - v té správné výšce tak, aby hlavička dosedala do té prohlubeniny, co je na zádech a přechází do krku. pak spočívá a neklimbá.
jinak, když jsem to ještě neuměla trefit, jsem to řešila ještě zajištěním hlavičky velkou šálou.
 Vladka a Mishell 


Pochvala 

(23.4.2009 0:23:15)
Evi,ja si myslim,ze tvuj nazor na kontakt s ditetem je naprosto spravny a spontani,je to moc hezke,ale bohuzel malo rozsirene.Ja si myslim,ze nektere veci od kterych jsme postupem casu upustili byly vynikajici.Neslysela jsem treba od generaci me mamky nebo babicky nekdy neco o tom,ze dite poslalo rodice do prdele a podobne problemy jako zazivaji dnesni rodice,uteky z domu,drogy....myslim,ze to vse vychazi z kontaktu s rodinou a hlavne rodici.Ja jsem malou nosila v takovem vaku kde mohla byt jen svisle a male se to libilo,ale me z toho bolely zada.Ja osobne bych ,,rypajici,,lidi slusne odpalkovala,at se staraji o sebe.Je to tvoje dite a ty nedelas nic spatneho,naopak,je to metoda,ktera by se mela rozsirit.Ostatnich negativnich nazoru si nevsimej,mluvi z nich hloupost a neznalost jako z Ambry a ostatnich neznalcu.Jen se nad tim pousmej a myslet si muzes sve.Preji hodne stesti s detatkem a at roste jen do zdravi a do krasy,jednou ti za to bude vdecny a budes stastna.Mnoho stesti ~x~~x~
 borovice + 5 


šátek 

(14.4.2009 8:54:13)
Evo šátkovala jsem u všech dětí, před 6,5 lety když jsem nosila v šátku nejstarší to ještě nebylo tak obvyklé. Hodně se lidi ptali jestli tam není moc zkroucená, jestli jí to netlačí apod. Nevšímej si toho, sama přece poznáš jestli je Štěpánkovi v šátku dobře nebo není :-)
Na šátek nedám dopustit, je super. Využívali jsme ho hlavně, když jsme chodili na výlety, nebo když jsem s dětmi chodila cvičit.
 bono 


Re: šátek 

(14.4.2009 12:36:05)
Před téměř sedmi lety jsem takhle chodila po Brně s dcerkou a bylo to v pohodě. Starším ročníkům to nedělalo problém, ba naopak byli moc fajn, asi jsem měla zrovna náhodou kliku na lidi. S klukem po třech letech jsem po městě taky občas takto cestovala, nikdo nic nekomentoval, ale mně to připadá normální, takže jsem si třeba nemusela kritiky ani všimnout. Jinak jízda vlakem i šalinou mi takhle připadla jednosušší.
 Jana 
  • 

Re: šátek 

(14.4.2009 15:00:37)
Já dítě ještě nemám, ale už tak o šátku přemýšlím. Pro dítě musí být opravdu prima. Ale možná bych se také na ulici ptala, jestli to dítě není zmáčknuté, co záda, není mu zima/teplo....ovšem ze zvědavosti - pro získání více informací a hlavně zkušeností (osobně z okolí, nejen ze článků, diskuzí, apod.). Takže ne vždy to musí být kritika, si myslím.
 ujinka 


Re: šátek 

(20.4.2009 10:54:25)
Májo, prosím Terezka má už skoro 5 měs. a váží 7 kg.. to je na šátek asi pozdě že?
 Margita 


Re: šátek 

(22.4.2009 17:11:00)
Ujinko rozhodne neni na satek pozde! Ja jsem s prvnim ditetem zacala, kdyz vazil neco pres 7 kg. Sice byl mrnavy, ale uz mu byl rok - prave jsem si ho privezla z kojenaku! A mala mela asi 8,5 kg, ovsem ji pro zmenu bylo jen sest mesicu :-D Obe deti mely noseni rady, maleho jsem nosila v satku nebo na zadech v "ergu" prubezne skoro do tri let, a malou bych nosila dodnes, nebyt toho ze je ve svych dvou letech tezsi nez kluk ve svych ctyrech!
 ujinka 


Re: šátek 

(22.4.2009 21:05:11)
Margitko děkuju ~x~, asi si šátek pořídím.
 fisperanda 


Nenech se odradit 

(14.4.2009 9:02:02)
Pro hloupého každý hlupák :) Hloupí lidi najdeš všude, budou mrmlit, že dítě nosíš v šátku, a kdybys ho v šátku nenosila, budou do tebe šít, že je moc / málo oblečený, že má nevhodný dudlík, že mu dáváš na pití Jupíka a pod... takoví lidi odusuzují všechno, co zavání pokrokem a kdyby bylo po jejich, ještě bysme si mysleli, že je Země placka. Nic si z nich nedělej.
Já sama jsem šátkování nezkoušela, připadalo mi to moc náročný a trochu nepraktický (například jak to řešíte s nákupama?), ale asi je to moje chyba. Mít dítě u sebe je prostě přirozená věc, nakonec ty seš matka, víš co je pro tvoje dítě nejlepší a komu se to nelíbí ať si vychovává svoje dítě tak jak uzná za vhodný. :)
 adelaide k. 


Re: Nenech se odradit 

(14.4.2009 9:06:39)
Fish, když pominu, že nevím, co je za pokrok v Jupíkovi ~t~ tak máš pravdu. Autorko, je to těžký a za 4 roky nošení se to nezměnilo. Jenom já jsme to časem začlaa dílem ignorovat a dílem jsem se naučila trefně odpovídat (většinou člověka napadne vtipná odpověď až za 10 minut, ale když slyšíš stejné řeči po 105. tak už jsi připravená :-))

jednu dobu jsem si silně pohrávala s myšlenkou vytisknout si letáčky s podrobným infem o přínosech šátkování, které bych rozdávala "chytrým" okolojdoucím. ~y~~y~~y~
 fisperanda 


Re: Nenech se odradit 

(14.4.2009 9:08:52)
Když sem to po sobě četla, tak mě napadlo, že se někdo chytne Jupíka. ~t~ Jo, napsala sem to blbě ~;)
 Katka +3 


Re: Nenech se odradit 

(14.4.2009 10:02:31)
Protože nejvíc mi radí starší paní, naučila jsem se říkat:"Vás vaše maminka taky takhle nosila, nebo přinejmenším vaše babička vaši maminku." A je klid. Je to zajímavé, jak během dvou generací lidi zapomenou, že kočárky dřív nebyly.
 Šešule 


"Rozmazlené" nošené děti 

(14.4.2009 10:15:15)
Jsou černoušsci v Africe rozmazlenější, než evropské, nebo americké děti?
 Marta 
  • 

Re: "Rozmazlené" nošené děti 

(14.4.2009 12:34:34)
V Africe je v posledních deseti letech módní mít kočárek (samozřejmě ne na "echt africké" vesnici:). Ve městech ale spousta maminek-černošek šátkuje jenom doma a po ulicích se pohybují s kočárkem.
 cyann 


Re: "Rozmazlené" nošené děti 

(14.4.2009 21:08:37)
a na pařížských předměstích zase spousta černošek šátkuje venku a v metru. pěkně postaru, třeba tříletý děti. tam jsem to vůbec snad viděla prvně.
 EfcaD 


No nevím, Afrika je hodně velká:) 

(16.4.2009 4:23:02)
Můj Manžel je ze západní Afriky a zrovna nedávno mi říkal, že tam nikdo kočárek nemá a maminky tam šátkují:)
 Šešule 


Re: "Rozmazlené" nošené děti 

(16.4.2009 8:20:09)
Já to myslela jako příklad, že v "rozvojových" zemích si rodiče nemohou dovolit své děti rozmazlovat, ale přitom je nosí. Z toho plyne, že nošením samotným se skutečně dítě nerozmazlí. Asi tak~g~
 Margita 


Re: "Rozmazlené" nošené děti 

(22.4.2009 17:13:59)
Souhlas. Jsem Romka a nase (pra)babicky nosivaly deti v uvazu na zadech. A ty deti se tim nerozmazlily :-) Kdyz moje babicka videla meho prcka v satku, uplne se rozzarila, jak se vracim ke starym korenum, haha.
 Sylvie 


Re: "Rozmazlené" nošené děti 

(22.4.2009 17:45:35)
Margito, vidíš - a když moje babička viděla své vnouče v šátku, tak se úplně zhrozila - že v šátku nosí děti jenom cikánky a já snad mám na kočárek. Tak jsem jí sdělila cenu kvalitního šátku a zhrozila se podruhé ~t~

Ale jinak jsem potkávala starší ženy, které s jiskrou v oku vzpomínaly, kterak i ony nosívaly děti :-)
 Margita 


Re: "Rozmazlené" nošené děti 

(22.4.2009 17:54:36)
:-D vtipne!

Jo, tak moje babicka to zase s tim cikanstvim fakt prehnala, kdyz jsme u ni byli na navsteve a ona prohlasila, ze romske deti uz v tom veku jsou bez plen, respektive ze driv chodily polonahe a nikomu to nevadilo. Svlekla ho a nechala ho behat po dome. Ovsem jaksi zapomnela, ze za jejiho detsvi v osade se zilo bud venku, nebo doma v chatrci na podlaze z udusane hliny a ne na kvalitnim koberci, ktery ma ted doma. Zbytek si snad dokazes predstavit ;-)
 Sylvie 


Re: "Rozmazlené" nošené děti 

(22.4.2009 18:01:12)
:o) Njn, co už. Koberec se vypere, při nejhorším vyhodí. Moje máma zas u nejstarší holky tvrdila, že já v jejím věku už chodila na nočník a pokusila se jí na něj vysadit taky. Výsledkem bylo, že i když se o něco později holka naučila na nočník tak nějak sama od sebe, u našich si do punčoch čůrala ještě hodně dlouho. Kdykoli kdekoli s kýmkoli si sama šla na nočník nebo záchod, jenom u našich chytala hysterák, jen ho zahlídla :o(
 Osoba+Justýnka 07/09 


Re: Nenech se odradit 

(17.4.2009 13:01:41)
Katko, nemáš náhodou nějaký důkaz. Třeba obrázek? Už jsem na to myslela, že to i u nás se dřív šátkovalo, jen bych ráda viděla nějaký obrázek nebo fotku, abych věděla, jakto vypadalo. Navíc by to bylo super na případné protivné dotazy. Šátkování mám v plánu až se nám Hugoušek narodí.
 Margita 


Re: Nenech se odradit 

(22.4.2009 17:15:07)
Viz vise - Romky na Slovensku "satkovaly" donedavna.
 janča 
  • 

Re: Nenech se odradit 

(14.4.2009 12:14:36)
Až na toho Jupíka, který obsahuje velký počet kostek cukru, dobrý.. Je prostě přeslazený, takže já také nechápu, proč to dítěti dávat neředěné.
 adelaide k. 


Re: Nenech se odradit 

(14.4.2009 12:20:22)
Jančo, když mluvíme o jupíkovi, tak já nevím proč to dávat vůbec ~d~ Normálně by nikoho neapadlo, nalít dítěti sklenici vody, sypnout tam dvě lžičky cukru a špetku potr. barviva ~d~
 janna001 


Re: Nenech se odradit 

(15.4.2009 13:08:03)
Souhlasím!! Já tomu říkám nevyžádané rady a jsem na ně k smrti alergická, co mám co kdekomu vysvětlovat, proč dělám to nebo ono. Je asi fajn, že k sobě lidi nejsou lhostejný a zajímaj se o druhý, ale všechno má svý hranice.
 Lusika 
  • 

Re: Nenech se odradit 

(15.4.2009 22:14:42)
Včera mi sousedka zděšeně hleděla do kočárku, jestli se mi tam to dítě nezadusilo. Dávám Honzu v kočárku občas na bříško. Taky špatně... :-). Eva
 dasinka,11/2001,10/2005,Krýša 


Já šátkuju 7 let 

(18.4.2009 17:21:03)
Ahojky, opravdu nenech se odradit ani umořit a lidí si nevšímej. Ti co to neznají, tak nemohou soudit. Jsem z Prahy, mám 3 děti a už to 1. jsem nosila v šátku místo golfek. Synovi je 7,5 roku. Dcerku jsem také nosila a synka, tomu je teď 5 měsíců nosím v šátku také. Mám Vatanai, je stále v supr stavu a je na něj spoleh. Mám s tím jedině výborné zkušenosti. Akorát v zimě se mě stáré dámy ptají a upozorňují abych nespadla. Jo a nakupuju do baťohu na zádech. No a ruce mám taky volné. Tak přeju jen tak dál a jsem ráda, že se okruh šátkařek pěkně rozšiřuje.
 Šešule 


Pláč v šátku 

(14.4.2009 9:07:07)
Syn byl docela ubrečené miminko. Asi do půl roka řval, pokud nebyl chován a někdy brečel i když jsem ho nosila. V šátku brečel taky, ale o dost míň než obvykle. A lidi taky reagovali "Moc se mu tam nelíbí" a to stačilo, aby trochu zavrněl. U dítěte řvoucího v kočárku nikoho nenapadne, že "se mu tam asi moc nelíbí", i když to tak často je (syn by si v kočáru vyřval plíce).
Musím ale říct, že jsem se setkávala hlavně s milými reakcemi lidí okolo ("To je hezký, že je u maminky. A jak spokojeně kouká") Nejlepší jsou reakce dětí. Jedno dítko dokonce upozorňovalo rodiče, že si paní nese miminko v tričku :-)
Setkala jsem se akorát s jednou zápornou reakcí ze strany nerudné důchodkyně. A když se mě někdo ptá, jestli tam není namačkanej, nebo jestli se mu tam líbí, tak odpovídám popravdě, že v kočárek nemá rád a kdo se má po městě s kočárkem tahat. A ne, opravdu mě nebolí záda a nemyslím si, že bych si je zničila. A jemu záda taky nezničim. A ne, opravdu jsem si syna šátkem nerozmazlila. Ano, kočárek máme, ale skoro nepoužíváme :-) Atd.
 Lusika, Lucinka+Honzík 
  • 

dotazy 

(14.4.2009 9:36:58)
Jak uvazovat 2 měsíčního? Od kdy můžou být v klasickém kříži? Dceru jsem nosila až mohla koukat, kolíbka se nelíbí ani jednomu. Jak si to uvázat venku a nepoválet šátek po zemi?:-)

Popravdě jsem se nesetkala s žádnou reakcí na nošení dítěte. Většinou jen lidi kouknou a konec. V Praze mi to připadá samozřejmější, na dovolených ve vesnicích taky v pohodě.
Tuhle mě překvapilo znechucení cizího tatínka nad kojením venku. Táhnul od nás svého syna, jako bych dělala nějaké čuňačinky...

L.
 adelaide k. 


Re: dotazy 

(14.4.2009 9:44:37)
Lusiko, co kolíbka v kříži s kapsou?
 Dobra1 


Re: dotazy 

(14.4.2009 9:50:41)
Kriz s kapsou je vhodny hned od narozeni, detatko do nej muzes "polozit" na sikmo, podobne jako do kolibky, svivle az udrzi hlavicku.
Uvazat sama venku a neuspinit-to zalezi na delce satku. Jinak krome satku existuje i varianta ergo-nositko, ktere si na sebe proste jen obliknes. Neni jako klasicka klokanka, mimco v nem muzes nosit i od narozeni. Podivej se treba na Branu k detem.
 Šešule 


Re: dotazy 

(14.4.2009 9:52:39)
Honzíka jsem vázala do kříže s kapsou venku od šesti týdnů. V kolíbce se mu taky moc nelíbilo, musela jsem být v pohybu, aby neřval.
Osoba štítící se kojící ženy- bez komentáře~d~
 Šešule 


Re: dotazy 

(14.4.2009 9:54:16)
Tedy myslela jsem v kříži s kapsou venku nastojato. V kolíbce v kříži s kapsou jsem nosila v podstatě od narození.
 Markéta, syn 7l. a miminko 
  • 

Re: dotazy 

(14.4.2009 10:05:09)
Kdo říká, že se tatínek štítil? Napsáno bylo pouze, že táhnul synka pryč. Taky bych ho táhla, abychom nerušili, náš pinďa od tří měsíců zvládá kojení pouze o samotě, jinak se pořád pouští a kouká, kde co lítá. Jen jestli s nastalým jarem matky nezačínají být přecitlivělé a vztahovačné a matlat se ve zbytčenostech. Já určitě ano, malému rostou zoubky a řádí jako černá ruka už skoro týden, jsem už pěkně vyflusnutá.
 Nítěnka 


Re: dotazy 

(14.4.2009 10:19:49)
našemu se taky kolíbka nelíbila, teď v kříži nebo klokance je mnohem spokojenější.~p~
 Eva 
  • 

Re: dotazy 

(14.4.2009 15:00:37)
Naše malá se nosí od 1 měsíce a nejvíc jsme nosili v kříži s vnější kapsou. A vázání venku, většinou jsem vázala u něčeho(třeba u auta), tak jsem si odložila konec na sedačky a tak, pak už jsem se naučila si konce hodit přes rameno, abych ho neurousala a šlo to.
 Samarlu 


Se na to vykašli, 

(14.4.2009 9:19:17)
některý lidi se blbě ptaj furt. Já taky myslela, že nošené mimino je normálka, a furt se mě tolik lidí ptá.
S tím odpovídáním se přidávám k jiným - prostě si to časem nacvičíš.
Vedro/zima - šáhneš dítěti na záda, usměješ se na tazatele, a řekneš, "je mu tam úplně akorát."
Není zkroucenej? - ne, je krásně přitulenej atd.
Nezničíte si záda? - za tu hodinku ne, rozhodně ne tolik jako taháním kočáru do schodů.
A když nemáš náladu, tak neodpovídej, nebo jen ano/ne.

Jinak mám zkušenost, že nejmilejší jsou opravdu staré babičky "jé, pani, tomu tam je teploučko, a ani nepláče." Nejblbější dotazy mají padesátnice (ty samé, co radí, abychom děti nenosily, že se rozmazlí a pak jim klidně po scénách u normálního jídla dají čokoládu:) - že by pozůstatek socialistické kolektivní výchovy?
 foxina 


Re: Se na to vykašli, 

(14.4.2009 12:21:19)
jsem moc ráda že mám pokrokovou maminu (babičku) padesátnici, kdykoliv mi hlídala synka, tak při prvním kontaktu mě hned bombardovala otázkou? máš šátek?!!!!! nemohla si jej vynachválit! chodila tak i na procházky! a to teprve budila pozornost! pravá indiánská babička! vázala uzly jak námořník~t~.
 helena + veverčátka 


Taky bočas šátkujeme 

(14.4.2009 9:21:13)
ale nestalo se mi, že bych se setkala s vyloženě negativní reakcí nebo jsem si jí nevšimla ;-) . Většinou se šichni usmívají a říkají, jak malá vypadá spokojeně. Ona se usmívá i z kočáru, takže mohu porovnávat. Lidem je milé se dívat, vidí to miminko aniž by nás museli zastavovat a koukat do korbičky. A jestli se někdo za mými zády mračí? Tak ať!
Já jsem ještě taková "divná matka", že si s dcerkou povídám a zpívám jí i mezi lidmi. To je občas pohledů, ale moje malá si brouká se mnou a myslím, že to přispělo i k tomu, že celkem dost brouká a "zpívá si" to svoje áááááá. :-)
Neber si to tak! Ty jsi maminka a cítíš co je pro broučka nejlepší. Klidně buď divná, aneb o kom se nemluví, nežije! :-D
 sdafdsdf sydfsaf 


Re: Taky bočas šátkujeme 

(14.4.2009 9:26:55)
Ja jsem rovnez velice divna matka, povidam si Brouckem, at uz ho mam v satku nebo v kocarku, take mezi lidmi ... ~t~ To je teprv udivenych pohledu okolo ~t~
 adelaide k. 


Re: Taky bočas šátkujeme 

(14.4.2009 9:33:03)
cirri, já když jsme nosila malou jako miminečko, že byla v šátku prakticky úplně schovaná, tak jsme vypadala jako tichý blázen. např ve frontě v opbchodě jsme se pomalu houpala a broukala nějkaou písničku... ~t~~t~~t~~t~~t~~t~~b~~b~~b~
 sdafdsdf sydfsaf 


Re: Taky bočas šátkujeme 

(14.4.2009 9:40:34)
~R^ a obcas se mi stane, ze ac se snazim to nedelat, tak na toho sveho chlapaka zasislam ~;) a uz mi parkrat nejaka osoba zrovna pobliz v obchode odpovedela ~R^ ~t~ (v malem obchudku)
 bobinaxx 
  • 

Nenech se odradit 

(14.4.2009 9:22:10)
Nosila jsem syna v šátku jak jen to šlo ( kočárek jsme ale taky měli :)) a samozřejmě jsem se setkala i s výše popsanýmy dotazy. Nejdřív mě to takly vadilo, pak jsem se to naučila buď ignorovat, nebo jsem odpovídala takto : "Byly takto odnošeny miliardy lidí po celém světě v celé historii lidstva na všech kontinentech, to kočárek je "moderní vynález", a moje dítě je tak spokojené, já jsem tak taky spokojená a pokud to vadí Vám (těm čumilům a kecalům), tak se dívejte jinam a myslete si svoje." A hotovo.
Připojím ještě jeden zážitek, který mi v tomto dost pomohl. Jednou jsem stála na zastávce, čekala na autobus a vedle mě si stoupnul velmi starý pán a díval se na malého v šátku. Usmála jsem se na něj, ale čekala jsem zase ten jeden "chytrý "komentář. Pán ovšem překvapivě řekl : "Mě tak moje maminka taky nosila, tehdy se tomu kusu látky říkalo chůvka (bylo to něco jako travnice :) Je dobře že to miminko tak nosíte, miminko má být u maminky." K naší debatě si přistoupla ještě jedna paní, která se dívala velmi nedůvěřivě a pán se na ní otočil a řekl směrem k ní : "Vždyť se podívejte, jak je to maličké spokojené!" Od té doby jsem chodila s šátkem s úsměvem a když jsem narazila na blba, vzpomněla jsem si na osvíceného starého pána...
 irlev 


Re: Nenech se odradit 

(14.4.2009 9:25:56)
Bobinaxx, to je hezká historka s pánem, mám velmi podobnou, taky byl nadšen a vzpomínal na svoje dětství :) Možná známe stejnýho pána :)))))
 Šešule 


Re: Nenech se odradit 

(14.4.2009 11:59:44)
To je hezké~x~ Manželova babička říkala, že ještě její maminka takhle nosila svoje vnoučata. Tomu šátku říkali loktuše a nosily se tam prý i jiné náklady (např. něco z pole).
 Nítěnka 


nenech se odradit 

(14.4.2009 9:28:34)
Taky máme 3,5 měsíční miminko a občas nosím v šátku, pohrdavé pohledy a řeči taky znám. U starší dcery jsem měla šátek půjčený, až když jí byl rok a v autobuse cestou na cvičení jsem si vyslechla od důchodců sposty "chytrých poznámek". Za ty čtyři roky se to nezměnilo. Mí rodiče v tom vidí tu praktickou stránku, ale říkali, že za jejich mládí nosily děti v šátku jen cikánky a "normální" lidi měli kočárek. Asi to v podstatné části populace tak nějak přetrvává ten názor :-)
Takže nacvič si vtipné odpovědi a uvidíš, jak šátek oceníš kolem 1,5 roku, až někdy ujde sznek 2km a jindy po 200m "nemůže". Navíc v krosničce se dcerka chtěla nosit pořád (protože ji viděla), kdežto šátek strčíš do batohu a když vidíš, že už je fakt utahaná/ý, tak ho vytáhneš a doneseš :-) Nebo s horečkou k doktoru (před 2 měsíci jsem nesla i tu starší, protože s 39,5°C by celou cestu fňukala a šli bychom to půl hodiny, i když je to ani ne 10 minut.
Přeji spostu příjemných chvilek strávených se spokojeným synkem.
 Aja 
  • 

Re: nenech se odradit 

(14.4.2009 9:30:46)
Ahoj, satkovala jsem sest mesicu, bylo to moc fajn a nikdy jsem se nesetkala naprosto s zadnou negativni reakci, spis naopak...
 helena + veverčátka 


Re: nenech se odradit 

(14.4.2009 9:52:25)
Joo, to mi manželova babička také říkala. Pojď ho sundat, dyť ho nosíš jak cikáně.~t~~t~~t~ Tak jsem jí řekla, že jo, že mám cikánské předky a že takhle se to prostě u nás dělalo~;) . Nevím, jak moc mě pak pomlouvala, ale je to paní přes osmdesát, takže já si toto moc neberu. Naopak od tchýně mám podporu plnou - zvlášť když řeknu, že v šátku nebečí a uchlácholím jí i od "zacykleného" řevu. Manžel byl hrozný křiknoun, takže kdyby něco takového za nich bylo, určo by to vyzkoušela.~:-D
 Šešule 


Re: nenech se odradit 

(14.4.2009 9:56:04)
Jo, cikáně~t~ Jednou na poště jsem slyšela, jak nějaký starý pán za mnou ve frontě poučuje někoho dalšího, že takhle dřív nosily děti cikánky~:-D
 VVerka + Pepča 


Re: nenech se odradit 

(15.4.2009 15:20:19)
Ahoj, já miminko teprve čekám, ale již dnes mám připravený šátek na miminko. Dokonce jsem již absolvovala kurz a jsem z toho všeho nadšená. Problém je v tom, že bydlím na malé vesnici a s šátkem jsem ještě opravdu nikoho neviděla, takže se můžu na podobné pohledy také připravit ( A NEJEN NA TO ). Holt malá vesnice a spoustu starších babek, kterým přijde všechno divné.
Takže doufám, že to vydržím a nevzdám se.
Holky držte se.
 Insula 


trochu mimo téma - jak to vidíte???? 

(14.4.2009 9:31:37)
Včera jsme jeli ke tchýni na oběd (jako každé velikonoce) a přišel k ní také "hodovat" jeden známý se svojí rodinou. Syn asi tři roky a tří týdenní miminko. Samozřejmě otec a matka. Otec měl třítýdenní dceru položenou na hrudníku a podpíral jí. Takhle jí nosil, vypadala spokojeně. Byla normálně oblečená (teple vč. čepičky). Když odešli, tak moje tchýně se svojí kamarádkou k tomu měli poznámky, že je to nezodpovědné, takhle jí nosit, že nebyla ani přikrytá dekou, že jí berou od domu k domu, že ještě neskončilo šestinedělí, že má takhle křivá zádíčka, že si je musí narovnat. Zkrátka podle ní by mělo být takhle malé mimčo v kočárku. Já jsem oponovala, že se přece děti nosí i v šátku a že tam také nejsou "rovně" (v některých pozicích) a že je to prý dobré.
Proto jsem se chtěla zeptat, jak to vidíte vy???? Mělo být miminko v kočárku??? Mělo být alespoň přikryto dekou???? Jinak podotýkám, že bylo opravdu vedro. A myslím, že s ní neobcházeli celou ves.
 singera 
  • 

Re: trochu mimo téma - jak to vidíte???? 

(14.4.2009 9:38:17)
Myslím, že pokud nemá problémy s udržením teploty, nemá studený nosík, tak není důvod proč být přikrytý dekou. Jinak, ty babičky a tchýňky dělaly a dělají vždycky všechno líp :-D Já měla to štěstí, mě nikdo do toho nekecal a kdyby ano, zvážím to a nakonec se rozhodnu podle sebe.
 Insula 


Re: trochu mimo téma - jak to vidíte???? 

(14.4.2009 9:42:16)
Mě právě vůbec nenapadlo se nad tím nějak pozastavovat. Jen mě včera napadlo, co by říkala, kdyby jí přinesly v šátku. ~t~ Asi by se jí to taky nelíbilo. ~t~ A dneska takovýhle článek na rodině. ~;)
 sdafdsdf sydfsaf 


Re: trochu mimo téma - jak to vidíte???? 

(14.4.2009 9:43:09)
Presne tak a nesmime navic zapominat, ze takove prehrati je daleko nebezpecnejsi nez podchlazeni ... a vzhledem k tomu, ze bylo vedro ... ~;)
 Lenka 
  • 

Re: trochu mimo téma - jak to vidíte???? 

(14.4.2009 18:52:18)
Ja teda vubec nechapu proc se furt deti v Cechach takhle nabaluji, vcetne cepice ve 20ti stupnovim teplu nebo doma.Dite oblikam uplne stejne jako sebe,kdyz si vezmu svetr,dam ho i diteti,kdyz si ho sundam,sundam ho i diteti,nevim proc bych mela maly mimino prikryvat duchnou v kocare,kdyz sama mam jen tricko.
 adelaide k. 


Re: trochu mimo téma - jak to vidíte???? 

(14.4.2009 21:20:35)
Lenko, pokud se bavím o šestinedělňátku, tak bych rozhodně nesouhlasila, že když mně stačí kalhoty a triko s krátkým rukávem, tak jemu taky. Při 30° vprostřed léta asi jo, ale myslím, že minimálně u malých dětí je dobré se držet rady o jedné vrstvě navíc.
 Mortadela 


Re: trochu mimo téma - jak to vidíte???? 

(15.4.2009 7:20:54)
Proč hned duchnu? Když si takhle v neděli po obědě na chvíli lehnete na kanape, neříkejte, že po chvíli necítíte, že je Vám kapku chladno. Když člověk leží a nehýbe se, tak se do něj časem dá zima, takže miminko přikryté dekou naprosto chápu. Pokud teda není 30 ve stínu, ale to v našich zeměpisných šířkách bývá vskutku málokdy.
 drzuzu 


Poprvé šátek u šestiměsíčního dítěte? 

(17.4.2009 0:19:06)
Dobrý den, myslíte si, že má smysl začínat se šátkem u půlročního sedmikilového dítětě?Dva měsíce mimi párkrát za den doma ponosím v babyvaku, chtěla bych zkusit šátek..
 Pestrenka 


Re: Poprvé šátek u šestiměsíčního dítěte? 

(17.4.2009 0:25:23)
drzuzo, nikdy není pozde, zkus to a uvidíš... možná ti to nejdřív nepůjde jako po másle ale když vydržíš, dostaneš grif
nenech se odradit prvními neuspěchy pokud dítě bude křičet, může se mu to nelíbit, ale také to ůže být tím, že prostě ti to nejde dobře, což se brzy upraví ...


 Katka +3 


Re: Poprvé šátek u šestiměsíčního dítěte? 

(17.4.2009 13:46:55)
Určitě to má smysl. Můj prvorozený syn byl hodně nosivé a nošené dítě, jenže šátky tu tehdy nebyly a tak strávil první dva měsíce v náručí, potom nějaký čas v klokance, a když z ní kolem sedmého měsíce "vytěžkl" nosila jsem zase na rukách. K prvním narozeninám dostal šátek na nošení, přijal ho okamžitě a nosil se další dva roky.
 adelaide k. 


Re: trochu mimo téma - jak to vidíte???? 

(14.4.2009 9:43:51)
Insulo, pokud je dítě přiměřeně oblečené, tak myslím deka není třeba (tchýně s tím taky vždycky šílela). Ad ten kočárek asi záleží, ale podle mě celodenní ležení na rovném, tvrdém povrchu moc vhodné není.
 Insula 


Re: trochu mimo téma - jak to vidíte???? 

(14.4.2009 9:49:24)
Díky holky, že máte podobný názor. Připadala jsem si divná. ~t~
 Dobra1 


Re: trochu mimo téma - jak to vidíte???? 

(14.4.2009 9:55:29)
U nasich babicek je problem v tom, ze tehdy se propagovalo, ze dite musi lezet na tvrde rovne podlozce, dneska se vi, ze je to blbost. Pred rokem mi kamarakda dala matracku do postylky, na ktere spavala jako mimco, zvenku v pohode, hezka, cista, uvnitr byl 5-ti cm polystyren obaleny nejakou vycpavkou.~d~
 Lusika 
  • 

babušení 

(14.4.2009 14:35:57)
Ahoj, naše tchýně a její máma jsou taky posedlé navlékáním dětí. Mimo jiné... Moje tchýně to ovšem řekne a probere ostatními a s námi. Mám od ní dopis na 2papíry A4 - soupis mých chyb v domácnosti a výchově.

Já jsem vypozorovala, že mám obavu o teplotu dětí, když je zima/vedro mě:-).

U druhého dítěte jsme mezi lidi začali chodit taky o moc dříve. Dětskému kolektivu v uzavřeném prostoru jsme se ale vyhýbali šestinedělí. Bacily můžeš chytit i od rodiny.

L.
 Insula 


Re: babušení 

(14.4.2009 19:18:18)
Fakt máš soupis chyb??? ~t~ To je fakt síla. A řídíš se jejími radami??? ~t~
 Lusika 
  • 

Re: babušení 

(15.4.2009 22:13:04)
Poslala to i našim a švagrům.

Samozřejmě jsem překopala celý svůj život a hodnoty dle jejích rad:-).

Moje tchýně je skutečně jedinečný případ.

L.
 Amina 
  • 

Re: babušení 

(15.4.2009 12:49:04)
Tak moje tchýně na seznam zatím taky nepřišla, ale vesele vykládá kamarádkám (hlavně těm nejlepším - když se mi to donese)co dělám špatně:-)
 Insula 


Nehledě na to, 

(14.4.2009 9:52:39)
že některá miminka jsou plačtivá nebo je trápí koliky a taky je doma maminky třeba nosí dvě hodiny v kuse.
No, je vidět, že je to už jiná generace. ~;)
 Chamonix 


Nenech se odradit 

(20.4.2009 15:23:06)
Ahoj Evo a všechny váhající začínající šátkařky,
ze své zkušenosti /syn 2 roky, nošen vcelku intenzivně do 1roka, potom v krosně, pěšky...,samozřejmě v kombinaci s kočárem/ musím říct, že šátek jednak umožňuje dělat s miminkem spoustu věcí, které by jinak buď nešly nebo daleko hůř a kromě přínosu pro dítě (viz. Koncept kontinua a prostá blízkost matce) mě osobně také někdy přivedl do cestu velice zajímavé lidi. Ty negativní pohledy si neber osobně :-), každý je na jiné úrovni poznání a opravdu si ověřuji, že mateřství je hodně o vnitřním pocitu, že ´je to dobré pro mé dítě´. A díky šátku jsme v prvním roce našeho mimča byli třeba v divadle (prcek ty dvě a půl hodiny prospal), na celodenní exkurzi nebo na přednášce, kdekoli v přírodě.. a v zimě mu u mě pod bundou zima rozhodně nebyla - a kdyby ano, člověk má okamžitou kontrolu :-). Tak držím palce a užij si šátek, dokud to jde, jak pak začne běhat, budeš na to už jen nostalgicky vzpomínat.
 km 
  • 

tchýně: 3x ANO ;) 

(22.4.2009 17:01:04)
Ahoj Insulo,
tak já to vidím takhle:
- 3týdenní mimi na návštěvě: podle mého názoru by se u miminek mělo šestinedělí dodržovat. takže ven ano, ale spíš někam na vycházku do přírody nebo jen za nejbližšími příbuznými.ono totiž mimi přece jen nemá vůbec žádnou imunitu a nikdy nevíte, kdo na něj co vyprskne a podlomí mu zdraví... vždycky lituju ta miminka, co je rodiče tahají do supermarketů: jednak je to shluk lidí, a navíc se tam choroboplodné zárodky točí dokola v klimatizaci. když jsou rodiče dva, tak by si podle mého měli společné nakupování odříct aspoň do půl roku dítěte a jeden s ním zůstat doma.
- píšeš: otec měl třítýdenní dceru položenou na hrudníku a podpíral jí. Nejsem si jistá, jak přesně ji tedy držel, ale pokud tak, že mimi bylo vpodstatě nasvislo a tatínek ho podpíral za zadeček, tak je to poloha pro děti, které sami nesedí, dlouhodobě velmi nevhodná. dokud dítě nemá zpevněné svaly kolem páteře, tak se mu tato bortí a pokud je tak nošeno denně, může se mu vychýlit a mít v dospělosti potíže a bolesti. To je podpořeno taky velkou vahou, kterou má hlavička - vemte si, že její velikost v poměru k tělu tvoří celou čtvrtinu těla, kdežto u dospělého osminu. Je to teda pohodlná poloha, pro nosícího, a taky se v ní mimčo dá dobře odbrkat - na to jsem ji používala já, ale snažila jsem se, aby to bylo vždycky co nejkratší dobu.. když už svisle, tak mít dítě otočené zády k svému břichu a rukou mu zadeček podebírat tak, aby se páteř k nosičovu tělu kulatila. Ale obecně ty svislé polohy opravdu co nejmíň,nejvhodnější je nosti takhle malé dítě na rukou schoulené do klubíčka, foto třeba tady:
http://www.zelenemiminko.cz/miminka.php?odstavec=3
Jak píšeš, že: děti se nosí i v šátku a že tam také nejsou "rovně" (v některých pozicích), tak tam právě pevně uvázaný šátek zaručuje té zakulacené páteři po celé délce oporu, a proto to nevadí - na rozdíl od klokanek, kde dítě volně bimbá a páteř u nejmenších taky trpí. více k tomu viz http://www.babysatky.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=5
- ad deka: tak určitě by novorozeneček neměl být nabalen tak, že se přehřeje. Děti asi tak do 2 měsíců se však doporučuje zavinovat nejen kvůli teplu, ale i pro pocit bezpečí a malého prostoru, na který byly zvyklé v děloze a který jim umožní potřebné uvolnění. Proto bych spíš mimi oblékla lehce a zavinula do tenké rychlozavinovačky nebo deky, aby se mohlo dosyta vyspat.
Takže se s Tvou tchyní vpodstatě shodnu, ovšem jde taky o to, jak se to podá, že :)
 marketa 
  • 

Re: tchýně: 3x ANO ;) 

(22.4.2009 17:04:12)
do pul roku ditete?!?!?! tak to by me asi odvezli do blazince, kdybych mela zustat do pul roku ditete doma.
jinak s tim sestinedelim souhlasim.
 km 
  • 

Re: tchýně: 3x ANO ;) 

(23.4.2009 10:13:34)
Markéto, ten půlrok se vztahoval na ty supermarkety ;) A to ještě v případě, že ti má kdo dítě doma pohlídat. Chápu, že maminka samoživitelka holt to dítě vzít s sebou musí, ale když vidím malinkatý děťátko, s kterým oba rodiče brázdí uličky obchoďáků, tak se mi to nelíbí
 km 
  • 

Re: tchýně: 3x ANO ;) 

(23.4.2009 10:28:09)
teda, ono je jedno, co se mně nelíbí ;) - prostě je to hazard se zdravím dítěte
 singera 
  • 

:-) 

(14.4.2009 9:34:07)
Diskuzi pod článkem jsem nečetla, článek jen proletěla. Píšeš, že se někteří lidé diví, že nosíš malého v šátku. Ale lidé se diví všemu.Ty sama víš, co je pro tvé dítě to nejlepší. Když mu je v šátku dobře a nepláče, tak co?
Já měla od chicca nosítko, 3 polohové, podle stáří dítěte. s odnimatelnými částmi.
2 v tom být nechtěli, tak jsem je nenosila, jedno ano, tak jsem nosila. :-)
Je to každého věc. Mě by v životě nenapadlo, koukat nějakémamince do šátku a komentovat to.
 Novire 


Re: :-) 

(14.4.2009 11:21:25)
Našeho Tobíka jsem nosila v šátku hodně, hlavně na venčení psa a rychlé zaběhnutí do obchodu je to supr věc. Doma jsme moc nenosili, byl spokojený i v postýlce nebo na zemi na dece.
Dokonce se nás paní prodavačka v obchodě ptala, jestli máme kočárek, poprvé tam Tobík přišel po svých ve 20m, jinak byl zásadně přinesen :-)
Takže na jeho nošení jsou tady lidi zviklí, ale teď, když jsem těhotná, tak koukaj krapet divně ~:-D Přitom už ani zdaleka nenosím tolik jen cca asi 2x za týden 20min., ale stejně jim to nedá...
Už se moc těším, až budu nosit miminko a hlavně už teď lituju, že je to nejspíš naposled, co si někoho ponosím ~n~
 asmara 


zvykneš si :-) 

(14.4.2009 9:46:42)
jednak převažují pozitivní reakce nad těmi negativními/"broučku, u maminky je ti nejlíp,viď? :-)/ a protivné důchodkyně lze odstřelit něčím úderným:
" Je tam zkroucenej!!"- je to fyziologická poloha a schválil nám to nejlepší ortoped ve městě.....
" Je mu horko!!"-jemu je dobře, horko je mně....
" Nemůže chudinka dýchat!!"-Copak vy se dusíte,když si dáte v zimě přes pusu šátek??...
Jinak můj synek je 100% nošenec, kočárek v podstatě nezná a oba si to vrcholně užíváme.Šátkovat jsem začala z praktických důvodů, nic moc jsem o přínosech načteno neměla a dneska jsem na nošení závislá já mnohem víc než mimi-pocit naší vzájemné blízkosti a propojení je pro mě nenahraditelný.Podporu v rodině teda moc nemám,manža uznává praktičnost šátku,ale nosit odmítá a zbytek rodiny na mě útočí, jakého si vychovávám mamánka....:-(((
jo a moje nejlepší nosící historka je reakce pána ve středním věku,který na mě dlouho zíral,když jsem měla malé navázané mimi pod zimní bundou:" Jé, já myslel ,že jste tak divně těhotná a vy tam máte dítě....:-))))"
 Amélije 


Re: zvykneš si :-) 

(14.4.2009 10:00:51)
já se prakticky setkávala jen s pozitivními reakcemi, negativní reakce maximálně jako dotazy - nemůže se udusit? to jsem brala jen jako dotaz a vysvětlovala
jedna paní mi vysvětlovala "velkou výhodu kočárku" - že si na něj mohu pověsit tašku se všemi nezbytnými věcmi - lahvičky, dudlíčky, přebalování ... přišlo jí že toho nesu nějak málo, tak jsem jí řekla, že plenku mám v kapse a prsa mám s sebou ~t~
 Winky 
  • 

Re: zvykneš si :-) 

(14.4.2009 10:38:48)
jojo, takhle jednou nesl malou manžel v šátku, a přes ní měl zapnutou svoji vestu takže mimčo ani šátek prakticky nebyly vidět - jen vršek čepičky a jedna šňůrka od čepičky - a přišla k nám paní s chlapečkem - prý jestli si kluk může pohladit tu krysu co má tady pán na rameni :-) :-) :-) haha ta koukala jak puk, no hrozně se omlouvala, bylo vidět že jí je to trapný ale zkrátka ji varianta dítěte pod bundou absolutně nenapadla, natož "na chlapovi"....
A nebo jsem zmátla jednoho kolegu z práce, který věděl že jsem byla těhotná a že se mi narodilo mimčo a mě potkal asi 3 měsíce poté a tak na mě vyvaleně koukal - ty už jsi ZASE těhotná???
Šátek byl prima, i když se přiznám že při druhém dítku jsem fakt ocenila i ten kočár jakožto "cargo" vozidlo všemožného nákladu (tříletá dcera POTŘEBOVALA s sebou ven spoooustu hraček). Ale naše pediatra z toho nadšená nebyla, dokonce mě spucla že bude mít křivou páteř a problémy s kyčlema (doktorka!!!), takže tam jsme chodili zásadně s kočárkem :-(
 asmara 


Re: zvykneš si :-) 

(14.4.2009 10:51:17)
historka s krysou je booooží~R^~R^
 Amina 
  • 

Re: zvykneš si :-) 

(15.4.2009 12:54:04)
Naší mudře taky, dokonce mě vyslýchala, kde jsem ho koupila, jak jsem na to přišla, jak dlouho mi to trvá uvázat... Řekla bych, že nemít plnou čekárnu, tak to bude chtít ukázat:-) Dost možná, že i naučit:-)
 Marki3 


Re: zvykneš si :-) 

(18.4.2009 15:30:15)
Ještě jsem neměla odvahu naší pediatričce říct, že šátkujeme. Nevěděla ani, co je dula a když jsem se to snažila vysvětlit, tak to úplně odsoudila a nechápala, že dula není zdravotnický pracovník.
 Mortadela 


Tak já tedy 

(14.4.2009 9:54:21)
Tak já tedy hlavně nechápu proč mají někteří lidé potřebu komentovat počínání jiných lidí, pakliže se jich osobně přímo netýká. :-o Nešátkovala jsem, protože v té době to ještě bylo neobvyklé a nějak se ke mně potřebné informace nedostaly, což mě trochu mrzí a mít dítě nyní, určitě bych se to též hleděla naučit a využít. Když potkám šátkařku, neubráním se a zvědavě na ni civím, toho jsem si vědoma, stejně jako mě zaujme zahalená muslimka nebo hezká černoška, prostě mě to zaujme, tak se podívám. Ale co si o čem myslím bych rozhodně nikomu nevnucovala.
 Winky 
  • 

Re: Tak já tedy 

(14.4.2009 15:57:32)
jj, komentovat si v duchu a nahlas je setsakra rozdíl....

A s tím civěním, nebo udiveným koukáním - musím se přiznat že jsem tuhle dost "očumovala" jednu paní co nesla dítko v nějaké klokance či co - měla dítko na břiše, ale ne bříškem k sobě ale zádíčky (jako při tandemovém seskoku padákem :-) a to dítko tam vypadalo tak schlíple - klinkaly mu nožičky, visely ručičky..... nevím jak mohlo být staré - ne úplně maličké a menší než můj 11m raubíř, tak cca půl roku. To jsem si ji teda prohlídla detailně abych usoudila že tohle se mi opravdu nezdá dobrý nápad. Ale neptala jsem se jí ani jí nic nedoporučovala :-)
 Eliška + Kuba 3/04 a Vojta 12/07 
  • 

Kašli na okolí! 

(14.4.2009 9:59:46)
Ahoj,
neřeš, co si o tobě myslí lidi na ulici, je to jejich problém, ne tvůj, a pokud je tvoje mimi v šátku spokojené, co řešíš? ;-)

Se starším jsem nešátkovala, šátky byly drahé a mě bylo líto dát tolik peněz :oops:, měla jsem baby vak a to jen chvilku, pak už mě z toho bolely záda, s mladším šátkujeme od jeho 2 měsíců, ikdyž teď přes zimu moc ne, ale zase začneme. Je to super! Oceňuju hlavně cestování s MHD s oběma dětma, nemusím řešit, kdo mi pomůže s kočárem do a z autobusu, nebo kdo pomůže staršímu, když já vleču kočár. Mám volné ruce a užívám si to!
Poznámek o vhodnosti jsem si vyslechla spousta, neřeším to, ignoruju, pokud je někdo fakt vlezlý a snaží se mi vnutit své "zaručené" rady, slušně ho pošlu do příslušných míst...

Podle mě je lepší spokojené miminko v dobře uvázaném šátku, než novorozeně v nevhodné klokance, kde se klimbá a končetiny mu visí na všechny strany a jeho matka evidentně neslyšela o nutnosti mít kolínka minimálně v úrovni kyčlí, ne-li výš. A přitom nad klokankama se nikdo nepozastavuje!

Takže nošení zdar! ;-)
 Mapik+Betka+Fili 


gratuluju 

(14.4.2009 10:06:28)
Evi, moc pekny clanek, dekuju za nej. Me o puvab satkovani pripravila rozhasena zada, ale snazim se malou nosit alespon na ruce. Satkovani je mi sympaticke a rozhodne - byt Tebou - bych se lidmi nedala rozhodit. Hodne zdravi Tobe i Stepankovi!
 1.3Magráta13 


My se šátkem bodujeme 

(14.4.2009 10:45:16)
Ahoj,
tak přeju hlavně Štěpánkovi, ať se mu nošení líbí.
Já nosím syna od narození a vzhledem k tomu, že první 3 měsíce téměř celé prořval, vděčím šátku za zachování duševní rovnováhy. Bylo to jediné místo, kde neplakal. Vázání mi šlo kupodivu snadno, jen jsem polohu "na stojáka" používala od narození, protože naležato se to Vojtovi nelíbilo. Naučila jsem se se šátkem v podstatě všechny domácí práce, chodila tak i na wc, vařila, věšela prádlo a posléze i pospávala v polosedě.
Používala jsem ho hojně i na cesty, do poradny, do obchodu, jen tak na výlet.
V poradně z toho byla naše doktorka nadšená, jak je to prima, že mě malý má pořád u sebe.
Okolí reagovalo víceméně vždycky pozitivně. Lidi se spíš vyptávají na techniku, jak je to tam uvázané, jak to že nevypadne, jestli to není těžké a tak. Slyšela jsem i poznámku "Hele, klokan" což mě rozesmálo. Se šátkem pokaždé vzbuzuju jen úsměv a dělá mi dobře, že se za námi lidi otáčí. Vojta má rád nošení dodnes (je mu 7 měsíců), ale už i začíná lézt, takže není rozhodně "rozchovaný", na což já ostatně ani nevěřím.
Zajímavé je, že nejvíc šátek upoutal v mém případě ženy ve věku babiček a prababiček. Kolikrát jsem slyšela ohlasy:
"To je prima, to za nás nic takového nebylo"
"Super, tohle bych bývala potřebovala na svoje děti"
"To je hezké, jak je v teple u maminky, tam mu nic nechybí"

A ještě větší haló vzbuzuje Vojta, když ho v šátku nese tatínek. To vždycky ty ženský hrozně dojímá :o)
 gevelina 


reakce autorky 

(14.4.2009 11:46:53)
Díky všem za příspěvky ke článku. Jen pár reakcí: Jasně, máte pravdu, kdo tvrdíte, že já sama vím, co je pro dítě nejlepší. To je jasné. Taky je fakt, že by se člověk neměl nechat rozhodit, když přijde nějaká negativní reakce. Mně se to většinou nestává, ale tentokrát zkrátka ano. Pohledy a otázky bych ještě chápala, přece jenom jsou dnes obvyklejší děti v kočárku než děti v šátku. Ale asi dva komentáře typu: „Chudák dítě.“ mně prostě zaskočily. Nečekala jsem to a necítila jsem se u toho příjemně. Taky proto jsem se chtěla ostřílených šátkářek zeptat, jestli už to mají nějak zmáknuté. Toť vše. Od toho jsou snad, kromě ostatního, diskuse, aby na nich člověk pochytil, jak to mají ostatní, případně se inspiroval. Taky je pravda, že je to o zvyku. Až půjdeme ven podesáté, už to nebude jako poprvé nebo podruhé. Takže díky hlavně za ty tipy na odpovědi – vskutku originální je ten nápad s letáčky (adelaide k.) a hezká byla příhoda s děděčkem (bobinaxx). Mě ty vtipné odpovědi, kterými bych mohla reagovat, zkrátka většinou napadnou „až na schodech“. Takže ještě jednou díky a mějte se všichni fajn.:-)
 Jana + 4 


Re: reakce autorky 

(14.4.2009 14:02:58)
Gevelino, naprosto Ti rozumím, cítila jsem to vždycky podobně, nosila jsem obě děti, a negativní reakce jsem také zažila, vždycky mě to zranilo, holt už jsem taková. Moc mi pomohlo, že jsem si postupně začala být sama jistější, a přesvědčenější o tom, že je to pro nás oba dobré. To jen pro povzbuzení, že časem trošku "otrneš", i když úplně jedno mi to pořád není.
Konkrétně jsem odpovídala na "zkroucení" tak, že je tam mimi stejně jako předtím v břiše. Na horko či teplo tak, že ho cítím a tak vím, jak mu je, lépe než v kočárku. O moje záda se nikdo nestaral, tak v tom neporadím :-). Vydrž, jste šikulky.
 gevelina 


Re: reakce autorky 

(14.4.2009 14:13:54)
Jani, dekuju.
 barri + cervnova dvojcatka 


ja deti zatim nemam, 

(14.4.2009 12:05:28)
ale nikdy me nenapadlo takhle negativne komentovat maminky co maji dite v satku..me se to naopak libi a myslim, ze i detem se to libi vic nez byt v kocarku, nic si z tech reci nedelej
 madlenka07 


Šátkování 

(14.4.2009 12:08:50)
Tak já jsem šátkovala a vlastně dle potřeby šátkuji dodnes(22měsíců).Vesměs jsem se setkávala s úsměvy a zvědavým okukováním,protože u nás se s maminkou,která šátkuje tak často nesetkáte.Ale byly i negativní reakce,hlavně od starších dam...že je malé zima-horko,že dítě má ležet,bude rozmazlené,není to zdravé.S úsměvy jsem odpovídala,že je malá takhle spokojená,zima-horko jí není,je tam kde je to nepřirozenější-teda u maminky atd.No a na ty tvrdší kalibry,kdy mi paní dokonce veřejně a hlasitě nadávala jsem jí řekla,že je to MOJE dítě,tedy JÁ rozhoduji co je pro ně nejlepší a že mi to doporučil lékař...a bylo po křiku...lékař byl evidentně Bůh,který se musí poslouchat:).
Autorko,nenech se odradit a šátkuj,pokud Ti to vyhovuje.Lidé jsou různé:)))))a nikdy se všem nezavděčíš.Hlavní jsi Ty a Tvoje miminko.
 janča 
  • 

Holky, 

(14.4.2009 12:21:30)
mně to přijde jako moc dobrá věc, až bude mimčo, bude i šátek. Ale teď mě napadá, jak je to vyřešené, když třeba uklouznu na schodech, zavadím o rozvázanou tkaničku a spadnu, uklouznu prostě na něčem a spadnu? V kočárku miminku nevadí, že maminka spadne, neohrozí ho to. Je to nějak vyřešené v šátku? Nebudeme si nalhávat, že maminka nemůže spadnout, může. Nebo do ní někdo strčí. Já nechci rýpat, jen mě to tak napadlo. Máte někdo zkušenost? (ne že bych padala tolikrát do roka, ale náhoda je blbec).
 Mlada 


Re: Holky, 

(14.4.2009 12:23:39)
Stejně tak ti může někdo převrátit kočár, může ti ujet z prudkého kopce, můžeš špatně najet na eskalátor, může...
Maminka se musí snažit spadnout co nejlépe - myslím, že každá bude v první řadě dávat pozor na prcka.
 šarkaM 
  • 

nosit, nosit, nosit 

(14.4.2009 12:32:15)
Nedej se odradit, jen šatkujte, jestli na neco nostalgicky vzpominam, tak na to jak jsem deti nosila v satku. uz se smeju, jak vidim, jak se houpes ve fronte u pokladny, nojo, jenze dite hlida doma tatinek, nobo nekde zaplace dite a ja jsem automaticky udelala ŠŠŠ azahoupala jsem se,opet, bez ditete.

nejsem zastance rozmazlovani, propaguji spis spartanskou vychovu, ale tim satkem opravdu nic nezkazis!! ja jsem nosila co jsem mela silu..
 adelaide k. 


Re: nosit, nosit, nosit 

(14.4.2009 12:40:15)
šárko, mám ze šátkování "hopupací tik". Jak chvilku stojím v klidu už "houpu" ~t~~t~~t~~t~
 adelaide k. 


Re: Holky, 

(14.4.2009 12:31:36)
jančo, za ty 4 roky jsem spadla přesně 3x. 2x v zimě (jednou na náledí a jednou se mi zvrtla noha na sněhu) a jednou na jaře (zakopla jsme o vlastní nohu :-)). Ve všech třech případech na zadek (se šátkem to snad ani jinak nejde). Ve dvou případech ze tří se dítě ani neprobudilo, v jednom se řechtalo jako blázen ~y~

Určitěje to méně nebezpečné než když ho neseš na ruce a určitě je to bezpečnější než spadnout s kočárem (taky jsme měla tu čest). ~;)
 janča 
  • 

Re: Holky, 

(14.4.2009 12:57:18)
Tak díky za uklidnění.
 zuzini 


Re: Holky, 

(14.4.2009 13:43:25)
~t~
 zuzini 


Re: Holky, 

(14.4.2009 13:41:43)
Po schodech asi moc s kočárem nejezdíš ne? A spadnout na schodech můžeš i s dítětem v náručí, které neseš do kočáru. Upřímně, vůbec mě nenapadlo pomyslet, že bych mohla vůbec spadnout.
 Zawgat_Mohammed 


Re: Holky, 

(14.4.2009 14:51:05)
Muj bratr byl kratce po sestinedeli vyklopen z kocarku, protoze si teta pres kocarek a tasku na nem nevsimla nejakeho vymolu a spadla. Bratr rval jako tur, ale nic se mu nestalo.
Ciste teoreticky, pro pripad padu jsou dve nejcastejsi moznosti:
a) zakopnu => pad dopredu
dospely clovek ma vyvinute reflexy, diky kterym pri padu predpazi ruce a tim zabrani zraneni hrudniky a hlavy, diteti by se zudiz nemelo nic stat, at je v jakekoli poloze
b) uklouznu => pad dozadu
je-li dite uvazano na prsou nositele, nemelo by se mu cic stat, problem nastava, pokud je na zadech
Nebezpeci se da eliminovat tak, ze v zime nebudeme nosit dite na zadech a na povrch, ktery vypada klouzave, vstupujeme opatrne.
 cyann 


Re: Holky, 

(14.4.2009 21:27:13)
Já jsem jednou spadla, když jsem nesla dítě v náručí. Zakopla jsem a padala rovnou na nos. A nějak jsem se zázračně ve vzduchu obrátila a spadla jsem na bok, měla jsem ho hnusně potlučený. Dítě ani nezačlo řvát. A já až na zemi přemýšlela celá paf z toho, jak se mi to vlastně povedlo. To jsou asi nějaký mateřský reflexy.
Ale teď, když byly synovi skoro tři, se mi stalo tohle: on stál na jakémsi pódiu, tak metr dvacet vysokém. Já na zemi s hrnkem vařícího čaje v ruce. On se náhle rozhod skočit na mě, že ho jako chytím. A já v šoku uhnula, abych ho hlavně nepolila čajem. Bylo to jen na trávu a vůbec nic se mu nestalo. Dost jsem ale dumala, jak by moje tělo reagovalo, kdyby to bylo na beton a třeba z větší výšky. Odhodila bych hrneček a chytila dítě? Nevím...
 Bulik 


Re: Holky, 

(14.4.2009 21:35:47)
Já mám nejšerednější pád na kontě s kočárkem. Táhla jsem kočár s dvouměsíčním synem pozpátku do tří schodků, co vedou do domu prababičky. Pod schody je vydlážděný krátký kopeček a bez obrubníku rovnou hlavní cesta, velmi frekventovaná. Takže kdyby kočár ujel dolů, absolutní malér. No a na těch schodech se mi nějak zvrtla noha nebo kočár, nebo co, já ani nevím, ale výsledek byl ten, že kočár začal padat na bok a dolů. Já ve snaze kočár udržet rovně a hlavně ho nepustit na tu cestu, jsem ho křečovitě držela oběma rukama ve správné pozici, ale už jsem naprosto nezvládla jakkoliv kontrolovat svůj vlastní pád a strčit před sebe aspoň jednu ruku. Takže kočár jsem udržela, ale plnou vahou svého těla jsem hlavou naletěla do poctivé cihlové zdi. ~n~ Motala jsem se ještě dva týdny, dokonce jsem byla na rentgenu, ale dobrý. Vždycky když do těch schodů jdu, tak si vzpomenu.
 Rapiti 


Re: Holky, 

(15.4.2009 8:22:46)
Cyann, když jsem ještě za bezdětna jezdívala dost často na vandry a nosila si kytaru, tak kdykoli jsem spadla, tak kytara vždycky byla nade mnou a nic se jí nestalo. Taky jsem se divila, jak to dokážu, ale o kytaru jsem se fakt bála, jsem přesvědčená, že hudební nástroje mají duši. Ten ochranářský instinkt je v nás asi hodně silně zakořeněný. Chránění dětí vlastním tělem mi tedy připadá naprosto automatické, člověk udělá i nemožné, aby se tomu mrňousovi nic nestalo. ~;)
 Růžovka horská 


Převrácený kočárek 

(20.4.2009 16:45:34)
Jani já sice nešátkuji, oba kluky jsem nosila jinak, ale riziko je v životě při všem a všude. Ať šátkuješ nebo kočárkuješ. Já mám zrovna vlastní zkušenost, kdy byl do MHD vpuštěn pán s velice ale velice nerovnovážným krokem, který (ač jsem měla kočárek zajištěný bokem od uličky na místě pro kočárky a ještě ho držela) dokázal při svém pádu, trhnout náš kočárek se cvrčkem i mne, takže asi tak...
Stejně tak mám kamarádku, která při nesení dcery v šátku upadla přímo na ni.
Oba dva případy dopadly dobře..naštěstí
Riziko je holt při všem :-)
 Růžovka horská 


Převrácený kočárek 

(20.4.2009 16:45:37)
Jani já sice nešátkuji, oba kluky jsem nosila jinak, ale riziko je v životě při všem a všude. Ať šátkuješ nebo kočárkuješ. Já mám zrovna vlastní zkušenost, kdy byl do MHD vpuštěn pán s velice ale velice nerovnovážným krokem, který (ač jsem měla kočárek zajištěný bokem od uličky na místě pro kočárky a ještě ho držela) dokázal při svém pádu, trhnout náš kočárek se cvrčkem i mne, takže asi tak...
Stejně tak mám kamarádku, která při nesení dcery v šátku upadla přímo na ni.
Oba dva případy dopadly dobře..naštěstí
Riziko je holt při všem :-)
 Vaal 


Re: Převrácený kočárek 

(20.4.2009 17:10:07)
katty, ale vypadnutí z šátku není to samé jako vypadnutí z kočárku. V tom šátku při pádu dítě nabere větší rychlost a ještě díky váze matky, což pád dělá VÍCE NEBEZPEČNÝM...to je jakoby nespadlo z metru, ale třeba z prvního patra, když to přeženu~d~
 Růžovka horská 


Re: Převrácený kočárek 

(20.4.2009 17:48:01)
Evál no vždyť jasne :-).
Já jsem nepsala co je větší nebo menší riziko kdy se miminku něco stane.
Jen jsem Janče napsala odpověď v tom smyslu, že všechno co děláme má přece nějaké riziko. Vypadnuté miminko z kočárku - naše vlastní zkušenost - byl jen příklad. Kdybychom měli přemýšlet nad rizikem toho kterého "kroku", nikam bychom "nedošli" přece.
 adelaide k. 


Re: Převrácený kočárek 

(20.4.2009 21:37:25)
Evál, prosím? Za prvé moc nechápu, jak může dojít k vypadnutí ZE ŠÁTKU. A za druhé můžeš mi vysvětlit v čem je (teoretick) o tolik nebezpečnější než ten z kočáru? Když pominu pád přímo na dítě, což považuju z fyzikálního i pudového hlediska, za skoro nemožné.
 Vaal 


Re: Převrácený kočárek 

(20.4.2009 22:01:47)
Adelaide, teď tady psala jedna maminka, že její kamarádka na dítě spadla.
O vypadávání ze šátku jsem nic nepsala ~2~
 adelaide k. 


Re: Převrácený kočárek 

(20.4.2009 22:04:50)
Evál, tvoje slova... "katty, ale vypadnutí z šátku není to samé jako vypadnutí z kočárku." ~d~~b~

A proč je to teda o tolik nebezpečnější? Výšku prvního patra maminky většinou nemají :-)
 adelaide k. 


Re: Převrácený kočárek 

(20.4.2009 22:10:10)
ONo jen to jako celkem jedno ale nějak nechápu proč se ten pád se šátkem tak démonizuje. Většina lidí s mrňousem aspoň jednou spadla (bez šátku ~;) a většina mrňousů to přežije. Stát se může ledacos. Může upadnout kolo u kočárku... ~d~
 Vaal 


Re: Převrácený kočárek 

(20.4.2009 22:14:30)
aha,to jsem napsala nesrozumitelně..mělo to být že "spadnutí se šátkem není to co vypadnutí z kočárku" ....je to fyzikální jev...že pokud padá 80kilová matka, tak padá rychleji a větší silou, než kdyby padal sám kojenec. Tudíž je to pro něj, jako kdyby spadl z dvojnásobné výšky..navíc pokud na něj ještě spadne matka. JE TO LOGICKÉ..nevím co je na tom divného...
 Vaal 


Re: Převrácený kočárek 

(20.4.2009 22:17:22)
aby mě někdo nechytil zase za slovo..tak před "dvojnásobné výšky" zařazuji slovo "například" či "odhadem"

 adelaide k. 


Re: Převrácený kočárek 

(20.4.2009 22:20:08)
Evál z hlediska fyziky, je to tak, že rychlost dopadu určuje vzorec volného pádu. A ten není na hmotnosti závislý ~d~ ale to určitě víš ~y~
 adelaide k. 


Re: Převrácený kočárek 

(20.4.2009 22:34:11)
Takže když uvážím, že v kočáru je ve výšce nějakých 80cm a v šátku dejme tomu 120 - 150cm (výška matky mínus cca 30cm) tak to k dvojnásobku má dost daleko :-)

A navíc je tady faktor matky která má dítě pevně na těle a jednak ho reflexně chrání a jednak je to dítě logicky chráněnnější. Když pominu ten jeden příspěvek o pádu na dítě (u čehož autorka předpokládám nebyla), tak fakt nevím o nikom kdo by se šátkem spadl přímo na dítě. A trvám na tom že je to TÉMĚŘ nemožné.
 Stáňa (dcera 4,5 roku, syn 9 měs.) 
  • 

moje zkušenost 

(14.4.2009 12:47:10)
Všechny moc zdravím.
Dceru jsem nosila v šátku docela často. Setkávala jsem se hlavně s pozitivními reakcemi. Jediná negativní ("kdepak, kočárek je kočárek, to mají děti rádi) byla v obchoďáku, kdy malá chtěla už ťapat a ven z šátku. Syna nosím méně často, využívám hlavně když se nemůže zabrat nebo když je nemocný. Tehdy pláče i v náručí, nic nepomáhá, ale v šástku se zahřeje a usne, vůbec tam nepláče.
Skvělé mi přišlo i použití v MHD. Lidé mě hned pouští sednout, moc pěkně reagují. Obě děti si ale museli na šátek zvyknout. Takže jsme začínali s nošením po chvilkách. Syn zezačátku neuměl v šátku usnout.
 Brňačka 
  • 

Připadám si jako celebrita : )) 

(14.4.2009 13:21:52)
Jsem taky z Brna a do města chodím zásadně s šátkem. Do šaliny by mě s kočárem nikdo nedostal. Naprosto ani jednou se mi nestalo, že by měl někdo hloupý poznámky. Naopak lidi vrkají na dítě a hlavně starší generace. Říkají jak je to fajn a že za nich to nebylo. A nejlepší promenáda je když mám malou v šátku a za ruce držím její dva malé sourozence. To se lidi usmívají na celé kolo a skládají mi poklony. Je to fajn.
 gevelina 


Re: Připadám si jako celebrita : )) 

(14.4.2009 14:09:40)
Napada tedy jeste moznost, ze jsem si treba negativni ohlasy vybrala hned na zacatku a ted uz me cekaji taky jen same jako pro celebritu :-)
 *Niki* 


Re: Připadám si jako celebrita : )) 

(14.4.2009 14:32:28)
No na mě se divně koukali jen tehdy, když jsem měla měsíční mimino v šátku, kolem mě pobíhalo 2-leté batole a předškolák - a já tlačila před sebou prázdný tandemový kočár, ve kterém žádný z malochů nechtěl být ~j~

Od 3 měsíců nosím mimino v Manduce a je tam moc spokojená... většinou jsou pozitivní reakce, negativní jen pohledy, občas... v Manduce nosím někdy i batole a prázdný kočár vozím také, kdyby si to náhodou někdo rozmyslel a chtěl si lehnout ~y~
 Lassie66 


Re: Připadám si jako celebrita : )) 

(14.4.2009 14:44:16)
Já jsem zvyklá, že na mě lidé koukají divně. Částečně je to paranoia a částečně klasický jev maloměsta, které sotva přijme matku s dítětem na zádech, peruánkou na hlavě a okolo pobíhajícím psem na volno. Ale zase přitahuji milé lidi, jelikož ti, co se odváží přiblížit, aniž by se báli uhranutí, jsou většinou sympaťáci.~R^
 helena + veverčátka 


Re: Připadám si jako celebrita : )) 

(14.4.2009 15:23:15)
Lassie
tak lidé, kteří mají psa na volno mě vyloženě iritují, ať mají šátek či ne!~o~
Já totiž psy miluju, ale jen když je znám. Nemusím ti doufám zdůrazňovat, že ač se zvíře zdá ok, někdy prostě může být nevrlé a zaútočit i když to nikdy před tím neudělalo (tak jako jsme přesvědčení, že v některých rodinách je idilka a přitom se tam praktikuje kdoví co).
Nenávidím ty sebevědomé pohledy, které mi říkají, nebojte se toho psa, nevadí, že vám leze pod kola, koká do kočáru a očuchává kalhoty, je přece hodnej..

Do článku to nepatří, ale to jen tak na okraj, můj názor.
Jinak pokud se mi takový pejskař připlete do cesty, žádám ho, ať si zvíře připne, že to opravdu nemám ráda - velmi mile a asertivně, dokonce s úsměvem. Odpovědí mi je většinou jen pohrdavý pohled a dost uštěpačné poznámky o bojácné chudákovi mamince.. aniž by si zvíře alespoň přivolali. Někdy mám chuť je kopnout, ne ty pejsky ale páníčky.~;)
 Lassie66 


Re: Připadám si jako celebrita : )) 

(14.4.2009 15:54:00)
Heleno, pes na volno, při shlédnutí chodce je přivolán k noze, u které setrvá, dokud ho "neuvolnim". K nikomu nečichá, neskáče, neolizuje, děti si ho hladí až poté, co se mě matky zeptají, zda si ho pohladit mohou.
 helena + veverčátka 


Re: Připadám si jako celebrita : )) 

(15.4.2009 10:03:26)
Tak to potom není "na volno" v mé terminologii. ~;) Pokud setrvá u nohy, je v podstatě jako na vodítku. Tak to je jiná věc.~x~
Já bohužel takové pejskaře často nepotkávám a když ano, tak se občas také nechám unést hlazením~j~, když vidím, že pejsek je vychovaný.
Jdu do parku, tak ti pak můžu večer písnout, kolik jsme potkali vychovaných a kolik nevychovaných.~t~
 Lassie66 


Re: Připadám si jako celebrita : )) 

(15.4.2009 10:26:24)
Heleno, já jsem to myslela tak, že asi z povzdálí vypadám jako čarodějnice - jen nemám na hrbu kočku, ale na zádech dítě a okolo mě pobíhá pes. Když se k lidem přiblížím, pes vypadá, jako by byl na vodítku, ale není. Je to i tím, že jsem při jeho výchově byla důslednější, než při výchově dětí - ty přišly až po něm a nezbýval čas ~x~.
 helena + veverčátka 


Re: Připadám si jako celebrita : )) 

(16.4.2009 10:17:39)
Neboj,
děti si stejně přes veškerou péči a výchovu budou dělat co chceš, zlatí psi! ~;)
 Jana S. 
  • 

Re: Připadám si jako celebrita : )) 

(14.4.2009 15:50:09)
Ještě bych dodala, že když jedu šalinou s šátkem, tak mě lidi furt chtějí pouštět sednout (raděj postojím, mám-li síly, přece jen už má prďa 14 kilo). Když to srovnám s těhu, tak je to teď mnohem lepší. :o)
 Vikinga 


Šátek 

(14.4.2009 14:58:00)
Překvapuje mě, proč si jako autorka děláš hlavu z toho, co na šátek říkají nějací hloupí kolemjdoucí, nejspíš ignoranti, co sami měli asi problémy s vlastními dětmi :-) Takoví totiž mají většinou nejvíc mouder :-)
Na ně se vyprdni, ty sama přece víš, jestli je nebo není tvýmu mimináči v šátku dobře a ať si ostatní víš co.... :-)

My taky nosíme děti v šátku. Akorát jsme na to nepotřebovali ani kurz, ani dvd, jen papírový návod a zbytek šel instinktivně metodou pokus-omyl. Ani jsme nezkoušeli nejprve kratší vzdálenosti a pak delší, prostě jsme mimino napoprvé uvázali podle návodu a protože neřvalo, tak jsme usoudili, že je mu tam dobře. A bylo mu tam dobře.

Metoda pokus-omyl ale není úplně to správný, pač nám jednou dítě z šátku vypadlo (úvaz batoh na zádech). Špatně jsme přečetli návod a neřídili se přesným postupem. Adámka jsem naštěstí chytila, ale od té doby návod čteme pořádně :-)

Se šátkem jsme absolvovali třeba týdenní dovolenou na Vysočině, kam bychom se s kočárem nedostali, pač nemáme auto. Devítiměsíční Adámek vydržel v šátku celou cestu autobusem s přestupy, prospal to, pak se na chvíli vyndal, posadil, najedl v autobuse a pak zase hup do šátku. Ani jednou se nestalo, že by se nechtěl nosit. A to nejen celý týden na dovolené, ale v podstatě dodnes. Nikdy v šátku nebrečel, ani kvůli hladu, protože šátek ho vždy ukolíbal i ve chvílích, kdy mu vadilo něco jiného - plína, hlad, žízeň. Dával mu pocit bezpečí.

Rozmazlit dítě v šátku myslím nejde. Adam je daleko samostatnější než většina dětí, které se v šátku nenosily vůbec. Ale není to šátkem, je to hlavně jeho povahou a možná naším stylem výchovy (s ničím si moc nelámem hlavu a když neteče krev, tak o nic nejde :-))

Dítě rozmazlíte přehnanou péčí, starostlivostí, obavami a tím, že dítěti budete neustále předhazovat zábavu. To jde s šátkem i bez šátku.
Nošení v šátku není přehnaná péče - pokud tedy šátek nebudete dlouhodobě používat např. jako prostředek k usínání nebo zklidnění dítěte při vzteku, vynucování a jiných formách nátlaku na rodiče :-)
 Petra 
  • 

TCHÝNĚ VÍ VŠECHNO NEJLÍP 

(14.4.2009 14:58:56)
Pobavila jsem se u příspěvků, kde se píše o babičkách a tchýních. Moje tchýně - matka mojí partnerky - je v tomhle ohledu přímo ukázková. Bývalá dětská sestra, která se školila na konci 60. let... Naprostý děs... Nejraději by, aby byl malý (5 měs.) už dávno na umělé výživě, nejlépe také s nějakým příkrmem. Přírůstek 300 gr za měsíc jí nestačí, jejími slovy: "Kdyby přibral půl kila, byla bych klidnější." Jakoubek váží 7 kg, do 3 měsíců přibíral i 600 gr za 14 dní :-).
Potom by samozřejmě měl spát skoro pořád, a to v postýlce, už časté spaní v kočárku je problém (co když si na to zvykne?)Postýlkou je úplně posedlá, jako by to byla alfa a omega miminkovského života, pořád jsme jen slýchaly... "Dávejte ho takhle přes den taky do postýlky, ať si zvykne..." Když jsem ho jako novorozeně houpala na rukou a vsedě na gymn. míči, přikázala mi, ať ho položím, nebo si - nedejbože - na houpání zvykne! (Poslechla jsem se skřípěním zubů, abych naší hádkou nerozhodila partnerku - šestinedělku.)
Skoro jsme se pohádaly, když první 2 měs. spal malý u nás v posteli. Považuju to za nejlepší pro matku i dítě - i po svých zkušenostech s dnes 8 letým Kryštofem. Ale ne, zase - zvykne si a rozmazlí se.
V šátku ho ještě neviděla a já zas nechci vidět ty kecy.
Hlavní je, aby měl dokonale sladěné oblečení... když mu byla volnější čepička, dala mu do ní vatu... aby byla hezky "vyšponovaná". Pochvalovala si, když mu nejrůznější čepičky zkoušela a on nebrečel: "Ty seš hodnej, ty si necháš líbit všechno!" Jestli tohle je ideál dítěte, tak panebože!!!
Mě jako "umírněnou alternativku" :-))) (chtěly jsme porod doma, nakonec to neklaplo, ale např. používáme papírové pleny...) tyhle věci dost ničí. Vždycky si říkám: jak jsme vyrostli my, když naše matky poučovaly takovéhle zdravotnice?
 Lassie66 


Re: TCHÝNĚ VÍ VŠECHNO NEJLÍP 

(14.4.2009 15:02:43)
Petro, vycpat dítě vatou mě ještě nenapadlo...syn má teď na sobě o píď větší punčocháče, že bych to "docpala"? ~t~~t~~t~
 karma 


Re: TCHÝNĚ VÍ VŠECHNO NEJLÍP 

(15.4.2009 16:09:58)
Jo, tj vono, ZNÁM!!! Postýlky, nechat dítě vyřvat, hlavně ty váhové přírůstky. Šátek fuj... moje tchýně ale je pedagog...
 Petula 
  • 

Re: TCHÝNĚ VÍ VŠECHNO NEJLÍP 

(16.4.2009 21:23:21)
Fakt jo? Ted si uvedomuju,ze mam moc hodnou tchyni. Obcas me stve, kdyz mi vycita, ze deti malo oblekam.. atd. Ale spolecne spani, noseni v satku tise podporovala.... Tak to mam fakt hodnou tchyni:-))
 Vaal 


Šátek?, ..no nic moc :-) 

(14.4.2009 15:22:15)
Koukám, že tu slyším na šátky jen samé superlativy..tak já naopak napíši trochu i negativa.Šátkování je fajn, ale tak na půl hodiny denně.Po půl hodině se už vleču městem jak soumar..bolí mě záda, klouby, malá mi přijde dvakrát tak těžká a jsem z toho všeho jaksi celá zchvácená. Když nesu ještě nějaký ten nákup, tak je to po hodině na celodenní celkovou rekonvalescenci.
Celkem mám divný pocit z knihy koncept kontuinua, kde doporučují nosit dítě neustále!? Naopak v jiných knihách varují před vertikální polohou do té doby, než se dítě naučí sedět..obzvláště trpí zádíčka v místě krční páteře..tam se prostě dostatečně šátkem nepodepřou...i když leží hlavou na mámě. V kolíbce zase trpí kyčle...No...občas se šátek hodí, ale jinak CELKOVOU TEORII O NEPŘETRŽITÉM NOŠENÍ POVAŽUJI ZA MÍRNĚ ULÍTLOU :-).

V rozvojových zemích totiž děti leží matkám spíše na zádech při práci na poli, v těch západních se choulí mámě v prvním půlroce na břiše, které matka manévruje nad sporákem, mezi kastroly s VAŘÍCÍ VODOU A PRSKAJÍCÍM OLEJEM, nebo nad prknem s ROZPÁLENOU ŽEHLIČKOU..No..tohle tedy nic moc :-(.
 Skylla 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(14.4.2009 16:03:24)
Ahoj,chtěla jsem jen říct, že pro komfort nošení je důležitý kvalitní šátek a správné navázání. Špatný šátek neuvážeš tak, aby to bylo delší dobu pohodlné, naopak dobrý můžeš uvázat tak, aby to bylo nepohodlné, když se úvaz nepodaří (druhou variantu znám z vlastní zkušenosti :-)). Nosím už druhé dítě, jsem schopná nosit (téměř :-))neomezeně dlouho, jsem pak samozřejmě utahaná, ale nic mě nebolí.Akorát už mě štvalo věčné vázání, tak jsem pořídila Ergo :-).Kočárek mmch nemám vůbec.
 Sarimana+Šárka 4/02+Tobík 7/10 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(21.4.2009 16:06:44)
Po dlouhé době jsem sem zase zabloudila a dost by mne zajímalo, co to je "Ergo". Nějaký typ šátku s jiným způsobem upevňování, nezavazovací? Omlouvám se za asi hloupý dotaz a předem moc díky za zprávičku.
Věra
 Sylvie 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(21.4.2009 16:34:48)
Ergo není šátek, je to nosítko:






 Katka +3 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(14.4.2009 17:19:23)
Teda nevím, nosím už třetí dítě a nosím fakt hodně, ale když už musím žehlit s prckem, přehodím ho na záda, a vařím samozřejmě tak, abych mrně neohrozila. Jediné, co jsem zatím zhodnotila jako nerealizovatelné s navázaným dítětem je osprchování mého těla mezi pasem a krkem, jinak všechno jde, když se chce, i když občas to chce trochu přemýšlení.~:-D
 adelaide k. 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(14.4.2009 21:16:47)
Evál, ne že bych si myslela, že každý musí být z šátku odvázaný a velebit ho kudy chodí, ale ty výhrady které máš nejsou moc o šátku, ale spíš o špatné informovanosti.
Pokud jde o zničenost po nošení, tak pokud nejsi extrémně malá a drobná nebo absolutní máslo bez kondice tak zničenost po 1/2 hodině nošení = ŠPATNĚ UVÁZANÝ ŠÁTEK. Jestli je to tak tak je možná škoda že sis zkazila dojem z nošení.

Ad ty polohy, je fakt, že kolíbka objektivně není pro kyčle to pravé ořechové. Malá miminka se taky nenosí celodenně. Ale dobře uvázaná vertikální poloha páteři neškodí. Páteř není rovná a proto nic nikam netlačí.

"V rozvojových zemích totiž děti leží matkám spíše na zádech při práci na poli, v těch západních se choulí mámě v prvním půlroce na břiše, které matka manévruje nad sporákem, mezi kastroly s VAŘÍCÍ VODOU A PRSKAJÍCÍM OLEJEM, nebo nad prknem s ROZPÁLENOU ŽEHLIČKOU..No..tohle tedy nic moc"

Možná tohle někdo dělá, lidi dělají spoustu blbostí, ale to se šátkováním nijak nesouvisí.
Mmch za celou dobu jsi jediná, kdo mluví o nepřetržitém nošení ~d~

 Vaal 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(14.4.2009 22:14:04)
Adelaide, no právě..je třeba správně vázat. Párkrát se mi už stalo, že jsem tu na rodině viděla nějaké foto maminky se špatně uvázaným miminkem v šátku...a ještě si ony maminky pochvalovaly, jak je to šátkování bájo...a přitom miminku docela solidně ničily zdraví...Obdobné případy vídám i v terénu.~q~

Vážně myslíš, že je pro páteř a klouby sebezdravějšího člověka ideální nosit na zádech několik hodin denně desetikilový batoh?..No a ještě nějaký ten nákup do rukou jako bonus že. ~j~
Mám trochu problémy se zády tak větší zátěž opravdu cítím..STEJNĚ ASI JAKO POLOVINA NAŠÍ POPULACE.~y~

Jinak nevěř všemu co se píše v reklamních prezentacích na nejrůznější alternativní pomůcky pro děti..jako u všeho ti vypíchnou jen ty pozitiva a o negativech taktně pomlčí...ale to by si snad už mohla vědět, ne?~;)
 Bulik 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(14.4.2009 22:29:59)
No, moje zkušenost je, že šátek mi pomáhá zlepšit držení těla. Mám ho od malička vadné, hrbím se. Ale jakmile mám šátek (nosím zásadně na břiše, na zádech to neumím), okamžitě jsem krásně vzpřímená, protože vyvažuju tíhu dítěte. Řeklo mi to už i víc lidí, když mě viděli, že mi to vysloveně prospívá. Nákup nosívám v batohu na zádech, takže na břiše dítě, na zádech nákup, jde to v pohodě, samozřejmě nákup v rozumných mezích, tak kolem 5 kilo.
Jakmile mě šátek někde táhne, tlačí, necítím se dobře, tak je špatně uvázaný. Okamžitě dolů a převázat. Pokud je tak, jak má být, tak není absolutně cítit a i desetikilové děcko jsem schopná nosit bez potíží několik hodin, bez následných bolestí zad (a to mám slušně zrasenou bederní i krční páteř, ze studií)
Mnohem horší je pro mě sedět u počítače, nebo u šicího stroje, to mám na bolesti v zádech a migrénu zaděláno spolehlivě, ze šátku nikdy.

Ale každý to může mít jinak.
 adelaide k. 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(14.4.2009 22:54:08)
Evál, jestli jsi zvyklá čerpat informace z reklam, tak to pak už chápu. Já si obvykle hledám solidnější zdroje.~;)

Mít správně uvázaný šátek je základ. Ale tak je to se vším, není to o jestli je šátek dobrý nebo špatný. Mizerné šátkování má vždykcy mizerné výsledky. ~d~

Já mám se zády problém od dětství, ale přísahám na holý pupek že ze šátkování mě nikdy nebolely ~d~

Jestli něco považuju za zdraví matky neprospěšné, tak je to kojení (mám z něj chronické problémy s pravým ramenem a pravou stranou krkuú, a nošení mimina v náručí. Šátkování je oproti tomu velmi příjemné a nedevastující ~y~

 Vaal 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(15.4.2009 23:05:13)
Adelaide, na holej pupek jo? No jen jestli si nevymejšlíš ~t~
Dnes jsem šla se šátkem zas, malou na břiše, nákup na zádech. Malá se mi snažila ze šátku dostat...účelem bylo se zřejmě z něj vydrápat a spadnout na hlavu ~q~
Drobný nákup jsem měla na zádech v batohu. Chvíli jsem se pozorovala ve výloze...tělo jsem tlačila automaticky do úplně debilního postoje..tj.kulatá záda a břicho předsunuté dopředu, tak jak to mají ve zvyku těhotné maminky..na záda jsem úvaz zatím nezkoušela ~Rv
 Katka +3 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(16.4.2009 9:08:54)
Bez fotky těžko říct, ale vypadá to na "moc nízko, málo utažené".
 adelaide k. 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(16.4.2009 10:09:47)
Evál, no fakt, na holej ~j~

Podle popisu bych řekla, že máš moc volný úvaz. Já taky hrbím ramena, ale jen trochu, překáží mi prsa ~;) A jaký úvaz používáš, na jak staré dítě?
 Vaal 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(16.4.2009 10:50:38)
Adelaide, mám šátek storchenwiege, zatím používám kříž s kapsou na břicho...malá má 9 kilo. Nevím, jestli je to jen můj dojem, ale šátek mi nepřipadá moc pružný. Do půli zad to má celkem obepjaté, nad nimi už je šátek volnější, dokáže se z něj různě vyklánět na strany.
Když jsem zkoušela dávat miminko na šikmo jako do kolíbky(od třech měsíců), tak záda prohýbala jakoby do strany...no od pohledu si tím křivila páteř.. Proto jsem začala dávat raději vertikálně, stejně mi ale, jak už sem psala, nad jejím pasem přijde moc volný....(když do toho místa strčím ruku, tak tam prostě není ten správný mírný tlak, jak by měl být pro dobrou oporu zádíček...pružné šátky se prý zase prověšují(nevím co si pod tím představit), tak nevím.

Teď chci zkoušet batoh na záda, ale zatím jsem se k tomu neodhodlala...
 Vaal 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(16.4.2009 10:54:06)
jo..dítě má přes rok..a poloha na břiše mi je sympatická, protože mám nad ní dobrý dohled, povídám si s ní, mazlím se s ní a tak...teda až na to, že když jdu ze schodů, tak si nevidím pod nohy a už jsem z nich jednou spadla ~q~..naštěstí ne na dítě
 adelaide k. 


Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(16.4.2009 15:18:58)
Evál tak to je jednoznačně špatně uvázáno-málo utaženo. nemáš v okolí někoho kdo taky šátkuje a zkoukl by to? Nebo šátkový kurz někde poblíž?
 DitaB 


ad kojení :) 

(20.4.2009 18:23:55)
tak tady bych připodotkla, že i kojit je třeba správně! Tzn. mj. musí být i kojící žena ve správné poloze tak, aby si lidově řečeno "nehuntovala záda" :).
Často se setkávám s názorem, že "tu chvilku to vydržím". Ale zkušenost říká: chvilka ke chvilce a krční páteř (ramena atd....) se ozve :D

Kojení jako takové zádům rozhodně neškodí :).
 adelaide k. 


Re: ad kojení :) 

(20.4.2009 21:34:33)
Dito, to bych nesouhlasila, protože mým zádům silně vadil i prostý fakt nalitých prsou, což už se dá označit za "kojení jako takové" :-)
Ale nemusí to být ve špatné technice. Záda jsem si rozhodila kojením z jediného prsu (od 6. do 18.m). Bohužel od půl roku věku dcery pravý prs stávkoval ~d~
A pak jsem to dorazila nočním kojením vleže u druhorozeného. ~y~
 Gaba 
  • 

Re: Šátek?, ..no nic moc :-) 

(15.4.2009 23:59:17)
souhlasim s tim, ze tve problemy byly spis zpusobeny spatne uvazanym satkem.
ja mam od 16 let problemy s rameny a krcni pateri, 1,5 roku pred porodem dcery jsem mela zlomeninu paterniho obratle - 4 mesice jen vleze a krunyri atd.
presto jsem dceru nosila asi od jejich 6 tydnu tak do 7 mesicu opravdu hodne - nesnasela kocar, doma nespala pres den v postylce, hodne se chtela chovat. delala jsem s ni v podstate vse. od tech 7 tak asi do roka jsem ji nosila hodne venku (odpadlo domaci noseni). presto to ma zada zvladla v pohode, byla jsem utahana, ale zada me nijak zvlast nebolela. jakmile jsem satek uvazala spatne (v zacatcich), behem 15 min. mi to dala zada najevo. takze - zakladem je kvalitni, dobre a pevne uvazany satek
 Modřinka 


Tričko, rehabilitace, prostěradlo 

(14.4.2009 16:48:20)
Šátkuji na maloměstě, ohlasy vesměs pozitivní, negativní byly spíše zezačátku. Teď už jsem okoukaná. Také jsem uvažovala o tričku s potiskem-NEUDUSÍ SE, NEVYPADNE, NENÍ MU HORKO, NENÍ MU ZIMA, NEKAZÍM MU ZÁDÍČKA, NEKAZÍM SOBĚ ZÁDÍČKA, MŮŽE SE HÝBAT, NEUPADNU (SNAD).
Bylo mi to celkem fuk, Ondra max. spokojený.
Co mě opravdu naprdlo byla rehabilitačka, která to že v devíti měsících nechtěl lézt, okamžitě připsala šátku. Na moje vysvětlování reagovala úšklebkem, že ví své. Že je to moje druhé dítě a první lezlo normálně... Ach jo.
Jo a taky mě štvou maminky, které se vyptávají na druh a značku šátku a bez jakékoli zkušenosti můj poměrně drahý šátek okomentují tím, že si ho snadno ušijou z prostěradla. No žádnou jsem ještě nepotkala.
Šátkování kombinuji bez problémů s kočárkem a je to naprosto super.
 Ifča 
  • 

Re: Tričko, rehabilitace, prostěradlo 

(14.4.2009 20:10:31)
Modřinko, prosím tě, jaký bys doporučila koupit šátek. Za 3 měsíce budeme mít druhé dítě a o šátku hodně přemýšlím, připadá mi, že by se mohl dost hodit :-) Děkuju. Ifča
 Modřinka 


Re: Tričko, rehabilitace, prostěradlo 

(15.4.2009 14:04:27)
Já nosila nejprve v elastiku (Moby)- je do začátku snazší, víc toho "odpustí", potom jsem přešla na Didymos pruhy. Elastik si myslím je lépe pořídit nový, pevný šátek se dá dobře sehnat z druhé ruky a to že je zanošený je jen ku prospěchu věci.
 Ifča 
  • 

Re: Tričko, rehabilitace, prostěradlo 

(17.4.2009 14:41:28)
Díky za radu. Už jsem mezitím něco na netu načetla a vypadá to docela jako věda.
 Han+2  
  • 

Re: Tričko, rehabilitace, prostěradlo 

(14.4.2009 21:26:23)
tak nevím, bydlím v malém městě (5000 obyv.) a šátek tady nic raritního není. Nosila jsem v něm obě děti a žádnou negativní reakci jsem nikdy nezaznamenala.
A k jednomu z předchozích příspěvků. Jsem fyzioterapeut a taky si nemyslím, že by běžné nošení v šátku způsobilo nějaké zpoždění v psychomotorickém vývoji. To byste ho asi musela nosit pořád a to by se podepsalo asi nejvíc na vás :-). Asi je čas vyměnit fyzioterapeutku :-)
 Petula 
  • 

Re: Tričko, rehabilitace, prostěradlo 

(15.4.2009 22:24:33)
Spise naopak. Satkove deti se vyvijeji rychleji.
Jsem tezce sluchove postizena a me obe "satkove" deti (7 let a 2 roky) vyborne mluvi (zacali mluvit dost brzy), prvni dcerka logopedii vubec nepotrebovala a doufam,ze muj syn ji taky nebude potrebovat. Kdo ji naucil mluvit, ptaji se vsichni. Rikam,ze nikdo.
 karma 


Re: Tričko, rehabilitace, prostěradlo 

(15.4.2009 16:01:45)
jo! Přesně. A jak někdo psal výše, když brečelo moje dítě mimo šátek (brečelo skoro furt), bylo to obyčejné brečení, když brečelo v šátku, byl na vině šátek. Je mi jasné, že bude-li mít (jako většina populace) někdy skoliozu (oba mí bratři, ačkoli neviděli coby děti šátek, ji mají), tchýně i moje máma budou tvrdit, že tj tím, že jsem ji nosila..."a vidíš vidíš, my to říkaly..." No, doufám, že bude mít záda v poho, na šátek nedám dopustit, nosila jsem od 5.dne, nyní, když má rok a půl, nosím na zádech. Jo, mmch, když mě viděla nějaká milá stařenka, ccca 85 let, říkala, že ji maminka taky nosila podobně a říkali tomu chuvka!!!
 Momala 


V manduce 

(14.4.2009 20:59:14)
Nosím moc moc ráda (ponejvíce po Brně) a mám spíš problémek s až moc kladnými reakcemi.... No bohužel vyjímky se najdou a tou vyjímkou jsou (jak taky jinak)tchán a tchýně ~o~
 Bulik 


Taky šátkujeme 

(14.4.2009 21:00:40)
Taky se hlásím k šátkařkám, i když zdaleka ne ortodoxním, máme i kočár a používali jsme u obou dětí na střídačku oboje. Negativní reakce možná nějaké byly u prvního syna, ale fakt ve mě nezanechaly stopy, protože to byly maximálně krátké otázky typu "Neudusí se tam?". Na což jsem odpověděla s úsměvem Nee a bylo vymalováno. Drtivá většina byly reakce pozitivní až velmi pozitivní, ovšem my jsme maloměsto v zemědělském kraji a tady se opravdu děti ještě ob generaci nosily na to pole :-D Hrozně moc starých lidí mi na potkání říkalo "jé, chůvka, to máme ještě někde doma taky".
Tchyně měla cukání něco namítat, ale té jsem dala dvoustránkové odborné pojednání o přínosech šátkování a hlavně ji přesvědčilo, když viděla syna, jak mně objímá tělo rukama a nohama a s blaženým ksichtíkem přilepeným na prsa mi tam spokojeně spí tři hodiny.
U nás šátkoval i tatínek, doma i venku a nezažila jsem ho blaženějšího, než když mu na břiše oddechovalo miminko. Večer to vysloveně vyžadoval, syna v šátku uspal (v kolíbce), sedl si s ním do křesla, vzal knížku, sklenku vína a podle přiblblého úsměvu byl naprosto v nirváně :-)

U mladšího mám udělaný rituál, že v šátku doma uspáváme. Kolikrát mi ho sám donese, když už je unavený a chce spinkat. Šoupnu ho do kapsy (má 15 měsíců a v pohodě se tam vejde), pustím jednu konkrétní písničku, začnu se houpat a do pár minut je tuhouš. Jde krásně přesypat do postýlky, aniž se probudí, takže je to opravdu technika uspávání veskrze příjemná pro všechny strany.

Jo a ještě se tu někdo bál pádu. To byla moje největší obava taky. Já sama jsem nespadla, ale babička s šátkem bohužel ano, zvrtla se jí noha na nerovném chodníku. Dopadla na lokty a kolena, byla šeredně podřená, ale dítě v pořádku, jen se leklo. Ale babička z toho měla málem infarkt a už si na sebe šátek nikdy nevzala. Já, když nosím, tak se vždycky snažím maximálně soustředit na chůzi, abych nešla jen tak "mimochodem" a nezakopla.A i když si s dítětem povídám, tak se na něj nikdy nedívám dolů (jen při chůzi, samozřejmě), vždycky se dívám před sebe.
 Petula 
  • 

Re: Taky šátkujeme 

(15.4.2009 22:30:03)
Jo, muj manzel take rad nosil deti v satku, braval druheho syna na dlouhe prochazky, klidne na 4 hodiny. Syn si na me vubec nevzpomnel, bez mlicka dlouho vydrzel a taky nevyzadoval po ciste plince:-))
 Ihuhu 


Poraďte, prosím, jaký koupit šátek 

(14.4.2009 21:27:31)
Poradíte mi prosím, jaký bych měla koupit šátek. Moc ráda bych začala šátkovat, až se mi narodí mimi (v létě). Zkušenosti nemám. Děkuju.
 Šárka  
  • 

Re: Poraďte, prosím, jaký koupit šátek 

(15.4.2009 10:55:51)
já mam šátek značky LANA je to firma ze Švícarska, a nějaký eshop je tedka vyprodává, jsou i tak celkem drahý, ale já jsem s ním maximálně spokojená. Hlavně si nepořizuj šátek elastický, z toho ti dítě akorát vypadne!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Poraďte, prosím, jaký koupit šátek 

(15.4.2009 10:58:36)
To je nesmysl, měla jsem pevný i elasťák, obojí je fajn, slušný elastický (např. Moby, MaM) je ve skutečnosti docela pevný a dítě v něm drží dobře. Vyzkoušela jsem i Vatanai a Stochenwiege a jestli bude čtvrté, asi přeci jen půjdu do vysněného Didymose :)))
 Modřinka 


Re: Poraďte, prosím, jaký koupit šátek 

(15.4.2009 14:11:03)
Naprosto souhlasím. Na malé mimi byl elastik (Moby)super, krásně jsem se s ním naučila vázat. Tedˇmám Didymos a jen si vrníme oba.~s~
 Šárka  
  • 

Re: Poraďte, prosím, jaký koupit šátek 

(21.4.2009 9:26:24)
Tak to bych chtěla vidět 10 kilový dítě, jak máš v elastickým šátku na zádech a nevytáhne ho! To je trošku nelogický ne? Mám zkušenost od známích, kteří nakonec kupovali šátky pevný, protože se jim tam dítě vytahlo.
 Ihuhu 


Re: Poraďte, prosím, jaký koupit šátek 

(22.4.2009 21:14:16)
Jak jsi byla, prosim, spokojena s tim Vatanai? Uvazuji ted tak o nem. Diky.
 Šešule 


Re: Poraďte, prosím, jaký koupit šátek 

(16.4.2009 8:16:08)
Mám guatemalský šátek 4,5 m a jsem spokojená. Nezařezává se a výborně se z něj váže. Je to tenhle www.babysatky.cz/images/obrazky/g26_foto.jpg
Indický bych si podruhé už nekoupila. Sice hezky vypadá, ale zařezává se.
 km 
  • 

Re: Poraďte, prosím, jaký koupit šátek 

(22.4.2009 17:35:46)
jo, mám ten samý a je opravdu super
 Ihuhu 


Re: Poraďte, prosím, jaký koupit šátek 

(17.4.2009 14:44:15)
Díky všem za rady.
 zuzkasim 


Také... 

(14.4.2009 22:34:28)
Můžu tě ubezpečit, že jsme také z Brna, v šátku také nosívám synka a běžně tak vídám spoustu lidí. Je pravda, že sem tam se někdo vyptává trošku divně, ale spousta starších žen mi také potvrdila, že i ony dříve nosily své děti v něčem podobném, jen tomu říkaly loktuše (byly to ženy původem z vesnice). Když jsem před téměř 4 lety nosila prvního synka v babyvaku (tehdy jsem měla ze šátku strach, že je příliš složitý), budila jsem také zvědavé pohledy a otázky, ale důležité pro mě bylo to, že moje dítě se cítí dobře. Šátek i babyvak nám hodně pomohly a nedám na ně dopustit.
 Hopik+Simonka 10/06 +FífaO9/08 


taky jsem z Brna 

(15.4.2009 6:58:56)
Teda taky jsem z Brna a musím říct, že jsem nikdy takovou reakci nezažila. Ale možná je to tím, že jsem lidi kolem moc nestudovala a přimo mně teda nikdo nekritizoval. Naopak minulý týden jsem šla s malým v šátku a kočár se starší tlačila před sebou a spíš se setkala s kladnou reakci. Jedna starší paní se se mnou dala i do řeči a naopak šátek chválila, že i ona to dělala podobně.... Každopádně si z toho nic nedělej ( to ti tu určitě už poradili jen nemám čas pročítat příspěvky) a s prckem si to užívejte. Přece nejdůležitější je, že v pohodě je prcek a ty.
Přeju už jen pěkné zážitky :-)
 Kaccii 


Re: taky jsem z Brna 

(15.4.2009 7:30:50)
AHoj HOPIKU-koukam, ze to delame podobne.

Mno uprimne zrovna ted o velikonocich jsem byla u rodicu na malem meste. Mam 2holcicky, jedne je 2,5 a druhe skoro 5mesicu.
S manzelem a dcerkami jsme si udelali bezva dopolko a nachvilku zasli na kaficko. Mala se mezitim vzbudila a ja automaticky nakrmila a pak vzala satek, zacala ho uvazovat a najednou jsem citila ty POHLEDY - co to delaaaaa ? Bylo mi to najednou tak neprijemne, ze jsem vyrazila na chodbu dovazat. Mno a pak byla mala spokojena, ale ty pohledy zustaly dal.

Pak jsem si ale rekla, at mi vlezou na hrb, zabednenci, a ze jsem rada ze je klidecek a mame bezva dopoledne
 Hopik+Simonka 10/06 +FífaO9/08 


Re: taky jsem z Brna 

(15.4.2009 7:44:06)
Babunko, kdyby si tam neměla manžela, tak by si určitě neměla čas sledovat okolí jak kouká. ~t~~t~ Takže chodit bez manžela ~t~
~t~
 Kaccii 


Re: taky jsem z Brna 

(15.4.2009 14:25:26)
hehee, toz to je pravda. Ale se mi to stalo i na oslave narozenin (chlapecka od kamaradu) - byli tam i dospeli a ja ze si uvazu prcka a najednou jsem taky citila ty pohledy. Mnoa ja pak reaguji jaksi divne ::))

Hopiku, vis, kdo je Babunka - Katunka ::))
 Šárka  
  • 

šátek 

(15.4.2009 9:59:14)
Mám 10 měsíčního syna, a nosím ho v šátku už od narození,je tam nejspokojenější miminko pod sluncem! Bydlíme v malé vesničce kousek od Brna, a tady jsem se setkávala hodně s negativním přístupem, jako třeba, neudusí se ti tam? nebo, abys ho nerozmačkala?, chudáček malej.... Ale v Brně jsem měla dobré zkušenosti, hodně lidí se za mnou s úsměvem otáčí a zajímají se kde že se taková věc koupí a kde že jsem se naučila vázat.Nejdůležitější je že se tam líbí malýmu, a negativní názory na šátek a nošení házím za hlavu!
 Eržika. 


Tedy 

(15.4.2009 11:13:13)
To jsi měla vidět ty pohledy pře šesti lety~y~

Zírali všichni, jeden pán si mě fotil do místních novin.
Já měla dítě v kilometrovém guatemalském šátku a táhla za sebou dvou a půlletý potomče a na zádech batoh. chdodili jsme takto po doktorech, po rehabilitácích, do mhd...
 Žžena 


jojo 

(15.4.2009 14:39:01)
Na mne se asi lidi divně nekoukají, když nosím dítko v šátku. Taky občas nosím v Brně. A nebo možná koukají, ale já nekoukám po nich. Faktem je, že nikdo ještě nic neřekl nahlas.
Synek nemá rád kočár, řve v něm jak pardál po celý svůj pobyt v tomto vozítku. Takže šátek je jediná možnost transportu (v Manduce se mu občas taky nelíbí, je ještě malej). Usne v něm během prvních tří minut a je spokojenej. Probudí se (a případně začne ječet) až když má hlad nebo pociťuje nějaký diskomfort... jako například že se matka dlouho nepohla - nekde sedí - a šátek se s ním nehoupe)...
Ale taky myslím, že autorka trochu uhodila hřebíček na hlavičku tím, jak se lidi koukají na to, proč dítě řve. Když řve v kočáru, je to tím, že má počůranou plínu, hlad, nebo tak něco. Ale když řve v šátku, tak řve určitě proto, že je v šátku :o)))
Oni si časem zvyknou. Babky si vzpomenou, jak se děcka za nich nosily... že nebyly kočáry a taky se přežilo. Mám trochu pocit, že kočárek se svého času stal "super vynálezem", byla to ze začátku svým způsobem luxusní věc, takže když jej někdo měl, tak "svému dítku mohl dopřát". Z toho je asi ta představa, že to ležení v kočáře je cosi "lepčejšího", co bychom měli svým dětem dopřát, anžto si to náramně užívají.
Moje babičky když viděly, že nedrandím s kočárem, se nejdřív mírně pozastavily, jakto, že není dítko v kočáře, ale pak prostě hledíc na spokojeného spáče uvázaného v šátku konstatovaly "no jo, za nás se taky nosilo v chůvce" a šátek (po jejich "chůvku") opět přijaly jako normální součást péče o dítě.
 Kačka a Mareček 9,5 měsíců 
  • 

Na šátek nedám dopustit 

(15.4.2009 21:41:06)
Marečka už v porodinici trpěl hodně na prdíky, ale tam se to dalo ještě vydržet.Zato když jsme přišli domů tak Marča řval a řval. Vydržela jsem to asi tři dny a pak jsem vytáhla šátek a narvala ho do něj. Řval a kroutil se dál, tak jsem ještě jednou prošla brožuru a zjistla, že ho můžu strčit i na ,, stojáka,, jen musím šátek víc utáhnout. A bylo po řevu.Mareček vesele spinkal v šátku a já dělala vše co jsem potřebovala. Když jsme poprvé vyrazili ven překvapily mě reakce lidí. Všichni se na mě usmívali a říkali jak mám krásnou ,,holčičku,,. Od některých lidí jsem si vyslechla jak jemu i sobě kazím záda ( je zvláštní, že tyto reakce přicházeli zásadně od mladých lidí) a zažila i opovržlivé pohledy. V zimě se mi na šátku líbilo, že prcka nemusím navlékat, vždycky byl oblečen stejně jako já. Jen nožičky jsme nabalili víc, protože mu koukali z pod bundy kterou jsem přes něj měla zapnutou( nebyla to žádná speciální bunda jen byla trošku větší). Díky šátku jsem nemusela řešit jak se kam dostanu.Nezajímali a nezajímají mě schody, malé obchody ani jsem nemusela škemrat o pomoc na autobusové zastávce.Je pravda, že každý kdo vezme na sebe dítě do šátku se stává středem pozornosti, lidé si na něj ukazují a chtějí mu zdělit co si o to myslí. Nosím Marču cca 9 a půl měsíce a ukazující lidi už nevnímám a nad špatnými názory se jen pousměju.Díky šátku mám doma téměř pořád se usmívající dítě, které se nebojí lidí a je v pohybovém vývoji cca o dva měsíce na před. Takže já rozhodně budu Marečka nosit dál a na šátek nedám dopustit.
 Kačka a Mareček 9,5 měsíců 
  • 

Na šátek nedám dopustit 

(15.4.2009 21:41:50)
Marečka už v porodinici trpěl hodně na prdíky, ale tam se to dalo ještě vydržet.Zato když jsme přišli domů tak Marča řval a řval. Vydržela jsem to asi tři dny a pak jsem vytáhla šátek a narvala ho do něj. Řval a kroutil se dál, tak jsem ještě jednou prošla brožuru a zjistla, že ho můžu strčit i na ,, stojáka,, jen musím šátek víc utáhnout. A bylo po řevu.Mareček vesele spinkal v šátku a já dělala vše co jsem potřebovala. Když jsme poprvé vyrazili ven překvapily mě reakce lidí. Všichni se na mě usmívali a říkali jak mám krásnou ,,holčičku,,. Od některých lidí jsem si vyslechla jak jemu i sobě kazím záda ( je zvláštní, že tyto reakce přicházeli zásadně od mladých lidí) a zažila i opovržlivé pohledy. V zimě se mi na šátku líbilo, že prcka nemusím navlékat, vždycky byl oblečen stejně jako já. Jen nožičky jsme nabalili víc, protože mu koukali z pod bundy kterou jsem přes něj měla zapnutou( nebyla to žádná speciální bunda jen byla trošku větší). Díky šátku jsem nemusela řešit jak se kam dostanu.Nezajímali a nezajímají mě schody, malé obchody ani jsem nemusela škemrat o pomoc na autobusové zastávce.Je pravda, že každý kdo vezme na sebe dítě do šátku se stává středem pozornosti, lidé si na něj ukazují a chtějí mu zdělit co si o to myslí. Nosím Marču cca 9 a půl měsíce a ukazující lidi už nevnímám a nad špatnými názory se jen pousměju.Díky šátku mám doma téměř pořád se usmívající dítě, které se nebojí lidí a je v pohybovém vývoji cca o dva měsíce na před. Takže já rozhodně budu Marečka nosit dál a na šátek nedám dopustit.
 spetka29 


Cigareta 

(16.4.2009 13:15:15)
Dobrý den,jsem maminka půlroční holčičky a od 15ti let kuřák...Jelikož mám roztroušenou sklerozu a jsem na práškách,tak nemohu kojit.Chápu,že to vypadá děsně,když maminka veze kočárek a v ruce má cigaretu.Má to jediný důvod.Celá naše rodina je kuřácká a samozřejmostí bylo,že se doma kouřit nebude,když tam bude miminko.To se dodržuje a tak,pokud nemám sílu se té cigarety vzdát,zapálím si jí venku,kde maličké ničím neškodím.Samozřejmě jí to nefoukám do kočáru,ale zapálím si když usne a já mohu popojít dál.A tak prosím,neodsuzujte hned všechny maminky-kuřačky.Zuzka
 Mortadela 


Re: Cigareta 

(16.4.2009 14:03:52)
Nepřesvědčila jste mě. Ať si jsem netolerantní, ale odsuzuju.
 Mlada 


Re: Cigareta 

(16.4.2009 14:23:34)
Roztroušená skleróza a kouření?
Nechápu to u zdravých lidí, u lidí s poměrně závažnou diagnózou ještě méně.
 10.5Libik12 


Re: Cigareta 

(17.4.2009 23:14:09)
Proč by si lidi s poměrně závažnou diagnozou neužili světa?

 Zuzana 
  • 

Re: Cigareta 

(17.4.2009 23:17:26)
Tak nějak,pokud bych věděla,kolik mi zbývá...Co bych asi jiného měla dělat?Sedět na zadku a čekat až přestanu chodit?
 Zuzana 
  • 

Re: Cigareta 

(18.4.2009 0:14:28)
V těhotenství jsem si povolila tři cigarety denně a někdy ani to nebylo.Sice jsem nekojila,ale i tak mě doktorka poslala ven dát si jednu,byla jsem po porodu hodně psychicky vyčerpaná.Samozřejmě že i tam se mě doktorka ptala ptala,kolik jsem kouřila v těhotenství,jestli by nemohla mít malá absťák,ale po takhle málo prý ne..
 Zuzana 
  • 

Re: Cigareta 

(16.4.2009 17:45:37)
jo jo a ještě si k tomu uvařim i něco z trávy....marihuany..Vám vůbec nejde o maminky s cigaretou,vy prostě nesnášíte kuřáky a hotovo,že?
 Amina 
  • 

Re: Cigareta 

(17.4.2009 8:47:58)
Řekla bych, že máš pravdu. Jsou lidi, kteří sice zastávají názor, že si každý může dělat co chce, ale když dělá něco, co se mu nelíbí, je to špatně.
Osobně nevidím na kouření nic úžasného (jsem odnaučená kuřačka), ani hezkého, ale vysvětlení o nekouření doma a kouření venku rozumím. Když už, tak raději na ulici, miminku to neškodí a pokud dotyčná nehulí v padesátihlavém davu, takto neškodí ani nikomu jinému. A zda kouření škodí tomu kterému kuřákovi je jeho věc.
Určitě je to hodně sporné téma, ale i kouření je o toleranci. Ze strany kuřáka i nekuřáka:-)
 Žžena 


Re: Cigareta 

(17.4.2009 8:59:07)
Amino,
já bych řekla, že i když kouříš venku a "dítě si nepoškozuješ", dáváš mu stejně osobní příklad ve smyslu "normální je kouřit".
Teď ho neudíš, ale vytváříš mu vzor, aby se za pár let začalo udit samo. ~d~
 Zuzana 
  • 

Re: Cigareta 

(17.4.2009 22:57:32)
a prosím netykejte mi,nejsem žádný hej počkej!!!
 Zuzana 
  • 

Re: Cigareta 

(17.4.2009 23:07:23)
Děkuji za názor.Nejvíc mě na těchto diskuzích štve,že se všechny maminky dělají těmi nejlepšími a nejchytřejšími.Každá máme nějaký zlozvyk akorát se to všichni děsivě bojí přiznat.A když už se někdo přizná,tak ho div neubičujou nebo neupálí.Škoda,ale takový jsme hold národ...
 Mlada 


Re: Cigareta 

(18.4.2009 16:09:33)
Zuzano, psala jsem, že kuřáky - resp. nemocné kuřáky - nechápu, což je asi nejpřesnější termín jejich vztahu k nim. Vadí mi, pokud musím kouř snášet v restauraci při jídle (ovšem nejsem schopná jim nadávat, ani se na ně výhrůžně dívat), vadí mi, pokud nechápou, že kouř může vadit druhým a nekouří stranou, i když to jde.
U matek kuřaček opravdu nepředpokládám, že svým dětem cíleně ubližují.
 Žžena 


Re: Cigareta 

(17.4.2009 8:55:27)
Zuzano,
nediv se, že Tě tady lidi za tu cigaretu nechválí... Pro vělkou část populace je díky Bohu samozřejmostí nekouřit vůbec, nejen doma, a především když má člověk děti.
Taky nevidím nic hrdinného a omluvného na tom, že "poodejdeš od kočáru". Na jednu stranu říkáš, že teď vlastní dítě neudíš, ale přijde Ti asi OK, když Tvoje mimčo naváže na rodinný model "normální je kouřit" a od patnácti bude taky na tabáku.
Neřekla bych o sobě, že nesnáším kuřáky. Mám mezi kuřáky přátele, i můj otec kouří, naše vztahy to nikterak nenarušuje... ale nebudu je za kouření chválit a podporovat je v tom, ne?
 Zuzana 
  • 

Re: Cigareta 

(17.4.2009 22:56:08)
Vy mi tu píšete,jaký dávám příklad svému dítěti,že kouřit je normální a pak mi napíšete totální rozpor,že Váš otec je kuřák a Vy ne!!! Myslím si,že kouří i děti nekuřáků..to dítě totiž v patnácti už není takové "dítě",a samo už ví,co je dobré a co ne...Ať si to má dcera jednou rozhodne sama.Já jsem ze tří dětí,oba rodiče kouřili a kuřák jsem z dětí jediná.Mému dítěti ničím neškodím a to je pro mě hlavní!!!
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Cigareta 

(17.4.2009 23:02:12)
No, jestli si myslíš, že dítěti neškodí maminka, které se k němu tulí a přitom smrdí cigaretama ~d~
 sovice 


Re: Cigareta 

(17.4.2009 23:09:07)
Jakkoliv jsem nekuřák a maminky kuřačky mě fakt lehce vadí, tak Zuzčino vysvětlení pokládám za "dostačující". Ostatně, ona nám nemusí nic vysvětlovat. Kdyby držela nemluvně v náruči a foukala mu kouř do tvářičky, to by mě vážně rozčililo. Ale když si nekojící maminka kuřačka na procházce jednu zapálí, není ji IMHO třeba stavět na pranýř. Myslím, že jsou mnohem horší věci pro nemluvně než maminka smrdící cigaretou po venkovní procházce.
 Zuzana 
  • 

Re: Cigareta 

(17.4.2009 23:13:12)
Děkuju moc...Už jsem začínala mít strach,že mě tu snad upálí...Svojí holčičku miluju a v životě bych jí neublížila...Fakt nejdem žádná matka-tyran..
 Stáňa a dva kluci 


Re: Cigareta 

(17.4.2009 23:15:02)
Aneb kdož jsi bez viny, hoď kamenem. Na druhou stranu, bez odsudku řečeno, by bylo fajn s tou závislostí něco udělat, už kvůli té malé~;).
 Zuzana 
  • 

Re: Cigareta 

(17.4.2009 23:20:37)
Ač je to pro většinu nepochopitelné,roztoušená sklerosa je imunitní nemoc,a ne jeden doktor mi řekl,že přestat kouřit je takový nápor na imunitu,že by se mi to mohlo rapidně zhoršit.Jen to nikde nenapíšou,přeci nebudou radit něco,co je škodlivé...viz marihuana...pomáhá,ale...
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Cigareta 

(18.4.2009 10:00:35)
Samozřejmě, jsou i horší věci, ale nevidím důvod, proč bych ji měla za kouření chválit.
 Zuzana 
  • 

Re: Cigareta 

(18.4.2009 17:26:06)
Nikdo přeci po Vás nechtěl pochvalu,jen jsem vyjádřila svůj názor.
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Cigareta 

(18.4.2009 18:04:48)
A odpůrci cigaret taky. ~d~
 10.5Libik12 


Re: Cigareta 

(17.4.2009 23:16:15)
Dítě je zvyklé, že se matka pachově nějak osobitě projevuje, nic ve zlém, třeba objektivně smrdíš víc ty než Zuzana.~;)

 Zuzana 
  • 

Re: Cigareta 

(17.4.2009 23:22:28)
Ha ha,to bylo krásné,a je to fakt...co by asi mimčo řeklo na všechny ty voňavky...
 karma 


dotaz: DO KDY JSTE NOSILI/NOSILY? 

(16.4.2009 15:52:41)
Moje holčička má rok a půl a nyní 10kg. Už sice chodí, ale šátek se sejde čsto. Na výlety máme krosničku, ale ta mi přijde masakr na její záda: není fixovaná jak v šátku. Nosím ji v šátku na zádech, myslím, že tj "tibetský způsob" a na boku-tj ale jen na krátké trasy. Kdo máte starší, resp už těžší děti: jak nosíte? Myslím delší trasy. Dík za odpověd.
 Katka +3 


Re: dotaz: DO KDY JSTE NOSILI/NOSILY? 

(17.4.2009 13:54:55)
Od roka už střídám bok a záda, postupně převažují záda. Nosím, dokud chtějí, většinou to postupně do tří let vymizí do ztracena. Ačkoliv si teď vzpomínám, že mladší syn se nechal donést v šátku z nějaké akce ještě v pěti a půl letech, ale to byla vyjímka.~:-D
 Aďka/28/, Amálka/3/ 
  • 

Re: dotaz: DO KDY JSTE NOSILI/NOSILY? 

(19.4.2009 21:51:22)
Nosili jsme ještě loni, hlavně na delší výlety, Amálce bylo 2,5 roku. Šátek jsme dali do batůžku a když byla unavená a chtěla spát, usnula. A chvilku tam vydržela i když jsme na výletě chtěli popojít svižněji trochu dál. Používali jsme úvaz na zádech - je stejný jako na kříž vepředu, jen dítě je na zádech a uzel vepředu. Amálka se naučila vylézt na záda a počkat až ji uvážeme. Nevýhoda je, že musíte jít dva, protože se to na zádech uvázat bez pomoci nedá a taky potřebujete, aby dítěti někdo dal šátek přes hlavu, když usne. Výhoda je, že si v tomto úvazu tolik nenamáhate záda. V zimě jsem ji pak nosit přestala, protože byl šátek se všemi bundami krátký. A teď už uběhne za dobré nálady i 5-kilometrový výlet sama. Hodně radosti. Adriana
 marketa 
  • 

Re: dotaz: DO KDY JSTE NOSILI/NOSILY? 

(23.4.2009 9:14:14)
i na zadech se to da uvazat bez pomoci ;-) je to o cviku.
 gevelina 


ještě dovětek od autorky 

(17.4.2009 19:45:41)
Tak dnes jsme to se šátkem zkusili ve městě zase a měli jsme naopak samé pozitivní zážitky!:-) Např. hned v tramvaji se s námi daly do řeči dvě paní tak kolem 70 a byly z šátku a Štěpánkovy spokojenosti úplně nadšené, povídaly jsme si celou cestu a bylo to hrozně milé. Možná bude něco na tom, jak tu někdo psal, že ty starší babičky se na to dívají tak, že třeba jejich maminky je tak taky nosily a kočár je v podstatě moderní záležitost. Mám radost, že se karta obrací, třeba jsme si ty srážky s blbcem vybrali už na začátku a teď to bude dobré. Díky ještě jednou všem za názory a podporu pro novopečenou vyjukanou šátkařku:-)
 Alena, dve deti + 1 v brise? 


šátkuju spokojeně 

(18.4.2009 11:14:44)
Taky šátkuju, už se druhým miminkem. Nejsem žádná přebornice, takže střídám šátek a kočárek podle možností - na hřiště se starším bráškou se kočárek hodí, uveze i hračky a svačinu a vše pro případné přebalení a převlečení obou dětí; - na jednání na úřadech nebo lítání po doktorech (kdy musíme vystřídat i několik spojů MHD) se líp hodí šátek, teď se dvěma dětmi snad ještě víc než s jedním, protože mám volné ruce na chytání toho většího. Reakce okolí jsou různé, ale čím dál víc lidí si už zvyká na miminka v šátku, když má někdo strach o pohodlí miminka, ukážu mu, jak tam miminko pěkně spinká nebo zvědavě vykukuje... a čím dál víc lidí mi spíš řekne "tam je mu určitě moc dobře". Mít jenom šátek, "zrasila" bych si záda, ale mít jenom kočárek, bylo by cestování (asi nejen) po Praze mnohem složitější. Občas se někde dočtu, že v šátku se nosí miminko hlavně doma, když je plačtivé, aby maminka mohla dělat domácí práce, ale po několika hodinách v šátku venku jsme já i miminko rádi, že si od sebe na chvilku odpočineme...
 aaadka 


Šatka 

(18.4.2009 12:03:25)
Chcem ta na zaciatku samozrejme velmi pochvalit za fantasticky napad nosit svoje babatko v satke...
Sama mam 10-mesacnu dcerku a ked mala 2 a pol mesiaca, tak sa rozhodla, ze sa v kociku vozit nebude, pretoze tam nic nevidi. A vzdy mi spustila strasny rev, az ma z toho bolievalo brucho. Tak som sa rozhodla pre satku (dostala som ju od kolegyn)a SUPER!!! Dcerka bola spokojna, ked chcela, tak sa pozerala, ked nie, tak spinkala. No parada, ja som bola mobilna a co viac - mala som spokojne dieta. Byvam v Trencine a so ziadnymi negativnymi reakciami som sa nestretla. Tu je vela mamiciek, ktore svoje deti nosia tyto sposobom.A ked mal niekto otazky, typu, ci jej tam nie je zle, ci tam nie je pomackana, tak som im povedala, ze ked bola v bruchu, tak tiez tam bola v kadejakych polohach a nad tym sa uz nik nepozastavuje... A bolo.
Teraz uz dcerku v satke nenosim, lebo je na mna tazka, ale ked sa ideme prejst do lesa s nasim psikom, tak si dcerku viaze na seba manzel. A dokonca s nou chodime aj na bicykle, vtedy ju ma manzel uviazanu na chrbte a dieta je maximalne spokojne, celu dobu tapka tatina po chrbte a taha ho za vlasy a od nadsenia vykrikuje... Tak zelam vela zdaru a nenechaj sa druhymi ludmi znechutit!!! Pa Andrea
 Liduš + tříměsíční Maruška 
  • 

Já také šátkuju... 

(18.4.2009 15:50:10)
Ahoj Evo,
máš již spoustu pozitivní zpětné vazby a mě nezbývá, než se k ní přidat. Moje Maruška má šátek také ráda, až mě štve, že bydlím na vesnici a v podstatě za vším musím dojíždět, takže nic není dost blízko na to, abych nemusela používat autosedačku a kočár. Doma ho ale využívám dost, když holt nechce spokojeně hajat a hrát si sama a já prostě musím uvařit či uklidit, šup s ní do šátku! Za manželem s ní takto uvázanou chodím nedaleko na stavbu našeho rodinného domku, žádný problém. A jestli tě to utěší, já se setkala i s (převážně staršími) lidmi, kteří odsuzují to, že se dítě v náručí houpe ("nevím, co to máte za blbej zvyk to houpání, dyť nemá žádnej klid!"). To snad mluví za vše...
 switi 


šátek, ten se všem moc líbí 

(18.4.2009 19:04:31)
Tak to my máme na okolí asi velikánské štěstí. Pořád čtu, jak maminky "trpí" pod pohledy a komentáři jiných lidí. My ne! Všichni se na nás sice koukají, ale usmívají se a pochvalujou. Říkají, jak se mimi asi má dobře, když je mamince takhle na blízku. Dokonce naše sousedky jsou tak nadšené, že jedna už si koupila šátek a druhá o tom uvažuje.
Zatím jsem se nesetkala s negativní reakcí. A to nosíme skoro od narození, už skoro devět měsíců.
 Petul.a a Babu 


Přesné 

(18.4.2009 22:08:59)
Tak tohle také znám. Občas nosím malou v klokance a lidé na mě také koukají, jako bych spadla z jahody naznak. Tuhle jsem v obchodě zaslechla, jak se o mně baví nějaká důchodkyně s prodavačkou. Té důchodkyni jsem asi překážela u rohlíků (ale rozhodně míň než s kočárkem), a tak řekla směrem k prodavačce: "No, ona ji takhle nese až od... a dodala název naší ulice - potkaly jsme se totiž už cestou. Upozorňuji, že cesta od nás do onoho krámku je maximálně 100 metrů. Prodavačka prohodila cosi o tom, že maminy teď takhle hodně děti nosí, že je s tím míň práce. A mně se chtělo zakřičet "No jistě, míň práce - upínání dítka do klokanky je fakt zábava a těch 9 kilo, co Barunka váží, nosím jen tak, abych se udržela v kondici". Jo, a babka mě nehodlala jen tak propustit, aniž by mě obšťastnila poučováním. Pronesla: "Nooo, ale moc spokojená v tom není!" - směrem k mému USMÍVAJÍCÍMU SE dítěti. Tak jsem odpověděla, že Barunka naopak spokojená je. Na vysvětlování, že v našem "bezbariérovém" městě je klokanka někdy spíš nutností a že pryč jsou doby, kdy bylo možné nechat kočárek s dítětem před krámem, jsem sílu neměla.
 Hatatka 


"Odšátkovala" jsem své 2 děti 

(18.4.2009 22:09:10)
Ahoj Evo,
se šátkem mám stejně jako už i Ty skvělé zkušenosti. Před téměř 5 lety jsem v něm začala nosit svou prvorozenou dcerku a před 16 měsíci svého synka. Oba asi od 3 neděl a oba +/- do roka. Oba jsem taky nosila téměř výhradně v úvazu kapsa. Barunka i Filípek byly v šátku stejně v pohodě jako Tvůj Štěpánek. Hodně si v něm taky pospinkaly a, ač s Barčou (narozená v létě) jsem ho využívala hlavně venku, s Filípkem (narozeným v zimě) jsme se k sobě často tulili i doma, abych měla právě čas a hlavně volné ruce dělat něco s Barčou. Teď, když už je Filda "kus chlapa", vytahujeme šátek jen, když mu není dobře a převážně doma.
Co se týče reakce okolí, dost mě překvapuje, že Brňáci jsou takoví nepokrokoví. Bydlíme v malém městě (ca 10 tis. obyvatel), kde jsem se šátkem byla, myslím, první mamina, ale reakce byly povětšinou hodně pozitivní jak s Barunkou, tak s Filípkem. Na občasné poznámky, se kterými jsi se setkala i Ty, (ale fakt jich nebylo moc), jsem reagovala nejlíp jednoslovnou odpovědí (Není (zima/horko); Neudusí; ....) a snažila se zachovat klid, ikdyž mě to samozřejmě taky ze začátku namíchávalo.
Přeju Tobě i Štěpánkovi krásné šátkování a hlavně zdravíčko.
Ahoj Renata
 dlaždička 


jak přebalujete s šátkem? 

(18.4.2009 23:29:26)
Jako trochu nepraktický člověk mám jeden dotaz ke zkušenějším matkám. Kde a jak si radíte s přebalením dítěte, když nevezete mimčo v kočárku, ale nosíte ho v šátku nebo něčem takovém? Objednala jsem si nosidlo Manduca na druhé dítko, abych si mohla občas vyrazit bez sourozeneckého kočárku, ale nevím, jak si poradit s přebalováním. Přeci jen všude nejsou na záchodech přebalovací pulty nebo není vhodná situace, místo, lidi apod....Předem moc díky za rady!
 andyŠ 


Re: jak přebalujete s šátkem? 

(19.4.2009 0:16:55)
no, tak to já jsem se asi vždy opomněla zeptat, zda mohu tam (v restauraci či podobně) přebalit. Ale vždy jsme měli místo někde v koutě, tak jsme nebyli tak na očích :-)
 Andy, 9,5měsíční syn 
  • 

Re: jak přebalujete s šátkem? 

(19.4.2009 0:12:01)
já jsem hodně jezdila s autosedačkou nacvaknutou na podvozku či občas jsem měla šátek, takže jsem přebalovala např. na lavičce v parku či v nějakém tom obchodě. Lavičky jsou skoro všude, za teplého počasí venku za chladnějšího v nějakém tom hypermarketu či restauračce. Taky jsem přebalovala v restauraci na lavici, v pizerii to samé, no myslím že by se našlo hodně míst, kde byl malý přebalovaný :-)) Naštěstí i v hospodách, restauracích a podobných objektech už nemají jen židle, ale i lavice. No, dáš si kávu, přebalíš, v horším případě jim tam necháš trošku miminkovského ozonu z té pokaděné pleny, a odejdeš. :-))Hodně štěstí s přebalováním.
 Petula 
  • 

Re: jak přebalujete s šátkem? 

(19.4.2009 16:03:59)
Dite v satku bez kojeni a prebalovani vydrzi dele. Uvidite.
 Romča a Venoušek 


Re: jak přebalujete s šátkem? 

(19.4.2009 22:41:13)
Milé mamky,
tak já s sebou nosím vždy přebalovací podložku (ty, co jsou na jedno použití) a vždy si ji prostřu v restauraci atd a malého přebalím. Jen mám s sebou pytlík na plenku, protože sem tam se nebylo koho zeptat, kde je koš a moje vodící fenka odpaďák hledat neumí, protože když bych ji to naučila, hledala by všečchny a to raději, ať mi hledá třeba lavičku k sezení. Tu potřebuju nutně. Chtěla jsem se zeptat, mamky, jak kojíte v šátku?
Já malého vždy vytáhnu a pije z levého, protože k tomu pravému se zatím neumíme technicky dostat.
Romana
 dlaždička 


Re: jak přebalujete s šátkem? 

(20.4.2009 1:09:53)
Tak moc děkuju, je to vlastně úplně jednoduché (jako většina geniálních věcí). Asi mám v sobě, bůh ví proč, trochu provinilý pocit, že se dítě má někam schovat, aby neobtěžovalo okolí. Ale už se těšim, jak vyrazíme na lehko ~c~
 Terka.Vcelka 


na šátek nedáme dopustit 

(19.4.2009 19:53:45)
Ahoj, mi šátkujeme poměrně od brzkého života naší Aničky. Návody jak vázat jsem dostala se šátkem a taky jsem brouzdala na internetu. Uplně poprvé jsem to zkusila s plyšákem, jestli to vůbec půjde. A šlo to. A Aničce se to líbilo. Hlavně jsem to využila doma, když jsem potřebovala něco udělat, Anička nechtěla spát atd. Anička to má ráda. Když byla malá, cca 3 měsíce, jsme často vypadaly takto. Šli jsme s kočárem nakoupit, ale Anička po nějaké době rozhodně nechtěla ležet. Takže jsem nakonec tlačila prázdný kočárek a Anička se nesla v šátku.
A jaký skvělý pocit to byl, když jsme mohli jít na prima výlet, nemuseli se držet alespoň relativně upravených cest a jít si jen tak lesem cesta necesta.
A reakce? Já jsem se setkala jen s těmi pozitivními. Nebo si ty poťouchlé poznámky nepřipouštím, neposlouchám. Pravada, že v létě řeším co jí i sobě obléknout, aby jsme pak nebyly jak mokré myšky.
Šátek je super, super a znovu super. Jen vytrvejte a noste se :)
Terka
 Anja1979 


To je přesné 

(19.4.2009 20:47:42)
Skvělý článek, taky mám takové zážitky, jen se ale necítím nějak divně, spíš se cítím hrdě, že vím víc, než ty babky co chodí kolem mě a tváří se, že svoje dítě v šátku mučím a naštěstí se najde už hodně lidí, kteří se na mě spíš usmějí. Že by mi miminko řvalo v šátku se zatím ještě nestalo, možná jen při ukládání do něj, ale to se dá celkem zastavit dudlíkem. Docela mě ale překvapuje, že těch maminek, které šátek používají je stále tak málo vidět. Já také chodím i s kočárem, ale poté, co jsem narazila na mnoho bariér a nepříjemných zážitků používám šátek čím dál tím častěji. A mimčo si taky muselo zvykat, první měsíc ho to vůbec nebavilo,až teď když je kolmo k zemi ho to baví, že má rozhled. Tak šátkování zdar a nenechme se ničím a nikým odradit!
 Aďka /28/, Amálka/3/ 
  • 

šátek - ANO 

(19.4.2009 21:39:48)
Dobrý den,
moc často se do podobných diskusí nezapojuji, radši čas věnuji rodině anebo koníčkům. Ale chci Vás podpořit. Moje dcerka Amálka měla v lednu tři roky a ""šátkovali"" jsme ještě loni v létě na výletech do lesa. Jako miminko jsem Amálku v podstatě pořád měla u sebe - já nebo manžel a protože s námi spala v jedné posteli. V kočárku nebo postýlce vždy plakala, v šátku a náručí pěkně spinkala. Bydlíme na vesnici, takže to proti Brnu bylo určitě horší - žijou tu paní, které šátek v životě neviděly,.... Ale když Vám děťátko poroste, nastane ještě stovka situací /ohledně nucení do jídla, oblékání,.../, kde si časem zvyknete na to, že lidé mají různé názory, ale Vaše dítě vychováváte Vy a milujete ho nejvíc Vy a Vy jste za něj odpovědná, a tak na to vůbec nemyslete. Když jí byl půlrok, chodili jsme do lesa na houby - s kočárkem nemožné. V zimě jsem Amálku dala do kombinézy a uvázala jsem si jí na bundu a šli jsme - byl jí rok. Amálka začala bez problémů v roce chodit, ve dvou letech začala samostatně chodit na nočník, nikdy neměla noční můry, je odvážná, sebevědomá, v roce uměla 20 slov, krásně maluje. Nemůžu srovnat, ale myslím, že je to taky díky šátku - Amálka viděla stromy, nebe, déšť mnohem dříve než kočárkované děti, ty viděly jenom plastové hračky a ani ji neslyšeli mluvit tak jako Amílka mně. A společné spaní?? Sama si dva dny po třetích narozeninách ustlala na kanapi, které máme v ložnici a od té doby tam spí. Koncept kontinua je moc pěkná knížka, právě jsem jí dočetla. Souhlasím a tisíckrát se mi potvrdilo pravidlo, že kde vidím problém, tam vznikne, v čem mám o dítě strach, to se stane. Když jsem v pohodě, nic se nestane a všichni si den užijeme. Hodně krásných okamihů a pohodové dni. Adriana
 Stáňa a dva kluci 


Re: šátek - ANO 

(20.4.2009 14:09:17)
Aďko, mám podobnou zkušenost a jsem ráda, že mi to někdo potvrzuje. Oba kluky jsem šátkovala, mladšího opravdu hodně. Kluci s námi pořád ještě spí v ložnici. A noční můry taky neznám. Určitě to není jen šátkem a společným spaním, ale asi i klidnou atmosférou doma atd....

Jen nemůžu potvrdit rychlejší motorický vývoj, mladší začal chodit až na 1,5roce:-). Ale to je dáno asi i klidnější povahou našich kluků:-). A u nás je to vůbec dobře mixlé, starší chodil sice dřív, ale zase se mu nechtělo mluvit a mladší úplně naopak:-).

A teorii Konceptu potvrzuji též:-).
 Lenik77 


Brno Maminka s dítětem 

(20.4.2009 7:20:27)
No skvělý článek, jsem taky z Brna a vzhledem k problémům s páteří a klouby jsem šátek vyloučila, ale jen se chci podělit, o dojem, který mám tady v Brně. Je jedno jestli má člověk dítě v šátku nebo v kočárku, pořád jsme Marťani. Všude zavazíme a překážíme, dovolujeme si nakupovat a jet po chodníku, dokonce nastoupit do MHD. A všichni si myslí, že tam nejsme a předbíhají nás a strkají do kočárků. Po dvou letech s Markétkou, jsem ráda, že je obrněná v kočárku, protože bych měla málem strach jinak vyjít nakoupit. Jsem z toho v šoku, jak může být dítě, tedy budoucnoust lidstva, takovou překážkou pro život spoluobčanů. Jako kdyby oni sami dítě neměli. Negativní reakci zažívám minimálně jednou denně, ale zvyknout si nezvyknu. Je to hnusný. Jinak nebýt těch zad taky bych se pro šátek rozhodla, ale každé kilo navíc je zátěží... Přeji pevné nervy všem maminkám a hlavně se usmívejte ať je na světě líp :-)
 Zzubejda, 2 kluci a holčička 


Re: Brno vs. České Budějovice 

(22.4.2009 16:10:10)
To je zajímavé, já jezdím do ČB k našim, jinak se pohybuju spíš po Brně a zkušenost mám opačnou, po Brně pohoda jak se šátkem, tak s kočárem, lidi se mi sami nabízejí, že mi pomůžou s koč., případně mile reagují na šátek. V ČB hrůza, tam si připadám jako méněcenná, že si dovolím s sebou tahat dítě. Tam se s kočárem bojím vyrazit do MHD, jezdím raději jedině se šátkem, než se doprošovat, aby mi někdo pomohl s koč., každý se dívá na druhou stranu, jen aby si mě jako nemusel všimnout...děs!
 petelu 


satek urcite jo! 

(20.4.2009 12:34:43)
Ahoj Evo a ostatni maminky, obvykle moc nestiham reagovat, ale clanek me zaujal a temer rocni Terezka prave spinka, tak rychle napisu. My jsme byli a doposud jsme s satkem maximalne spokojeni, ikdyz ho pouzivame mene casteji nez driv a v kombinaci s kocarkem. Kdyz byla holcicka hodne mala, tak jsme pouzivali spis "babyvak", protoze nam prisel jednodussi (rychlejsi vkladani mimca) na pouzivani a satek pouzivali az kdyz zacala Terka sedet. Moc se ji libilo, ze videla krasne ven a zaroven byla u mamky. Pouzivali jsme i nositko, ale v porovnani s satkem mi prisel satek bezpecnejsi a prijemnejsi na noseni. V nositku se dite tak trochu kinkla, coz mi nebylo prijemne, kdyz jsem se treba trochu ohnula (dite jde od tela). To se s satkem pri dobrem uvazu nestane. Terezka taky jednu dobu nemela rada kocarek vubec, resp. v nem vydrzela jen na spani, takze kdyz jsem nekam vyjela, tak jsem si automaticky brala do kocarku i skladny satek, abysme byly vic flexibilni. Sice kombinace kocarek v ruce a dite na brise v mhd neni uplne idealni, ale da se to zvladnout a je to lepsi nez rvouci dite. Delala jsem to tak prevazne v lete, kdy mi prislo lepsi, kdyz mala spala v kocarku a nebylo nam oboum tudiz takove horko. Jinak ted uz Terinka v kocarku jezdi rada a je uz i tezsi, takze uprednostnujeme jezdeni nez noseni, ale tuhle byla nemocna,mela teplotu a vubec si nechtela hrat, jen chovat a chovat, takze jsem ji mela temer cely den jen uvazanou na brise, kde byla spokojena, vyspinkala se, odpocinula si a brzo se uzdravila. Jinak k negativnim komentarum okoli se chovam tak, ze na ne vubec nereaguji. Je to podle mne ta nejlepsi cesta. Kazda maminka vi nejlepe, proc jeji miminko place, takze kdyz si nekdo udela nejakou domnenku, tak je to jeho problem. Uplne zive si pamatuju, kdyz pani vzdy komentovaly plac meho ditete, ze "ma urcite hlad". Skutecnost byla ale takova, ze Terka byla prave po kojeni, ale v kocarku se ji nelibilo nebo pro ni bylo uz neco dlouhe a zacala se nudit. Takze maminky, nenechte se rozhodit okolim .. verim tomu a osvedcilo se mi to nekolikrat: Kdyz je v klidu a spokojena maminka, tak je i miminko v pohode :o). Krasne jaro a hodne zdravi, preji Petra a Terezka
 Jana Růžičková, 2 děti 4 a 8 ĺet 
  • 

Re: satek urcite jo! 

(20.4.2009 14:24:30)
Ahojda, Váš článek mě moc zaujal...Já jsem dobu šátku nezastihla, více to začalo až když bylo mladší holčince kolem 2 let.....Alespoň já jsem tehdy o tom slyšela prvně.Docela jsem toho litovala a moc se mi to líbí, když vidím maminku s děťátkem v šátku...Je v přirozené poloze(jako v bříšku) a hlavně slyší maminčino srdíčko a to ho uspává a konejší....Takže držím palečky ať se máte krásně a šátkování si dopřávejte co možná nejčastěji, dokud to jde....Hezký den papa J.R.
 Kukajs (Mája+Jožka+Tom) 


jsem ze šátku rozpačitá 

(20.4.2009 13:33:48)
Půjčila jsem si šátek a vyzbrojila se odhodláním, že budu svou druhorozenou taky nosit na těle, ale buĎ jsem ji tam špatně uložila, nebo se k sobě nějak tělesně nehodíme, každopádně mi tam připadala podivně zkroucená (hlavně poloha hlavičky vůči tělu byla hrozně nepřirozená), takže jsem ji po chvilce vyndala a rozhodla se prozatím nešátkovat. Jožka byla spokojená, zticha a usínala, ale podle mého to bylo spíš tělesnou blízkostí a mateřskou vůní, než že by se jí dobře leželo. Máte některá z vás "šátkařek" radu, kde bych sehnala dobré rady ohledně polohy dítěte v šátku?? Nerada bych té svojí čečetce nějak ublížila, stačí že měla při porodu zlomenou klíční kost. Je jí měsíc. Díky moc.
 Alena, dve deti 
  • 

Re: jsem ze šátku rozpačitá 

(20.4.2009 15:02:53)
Prvni dite v satku nemelo rado "kolibku", takze u nej jsem brzo presla na "kapsu krizem". Druhe dite kolibku bralo, ale kvuli kyclim jsem je brzy zacla nosit zase v "kapse krizem". Dbam na to, aby skutecne mely deti podeprenou hlavu, tedy satek pretazeny pres hlavu, a prijde mi to jako dobra poloha. I kdyz uznavam, ze zacatku jsem si na takovou tesnou blizkost musela taky zvykat.
 DitaB 


Re: jsem ze šátku rozpačitá 

(20.4.2009 17:53:31)
Zdravím,

pořádám kurzy nošení v šátku už 6 let a maminkám nabízím i poradenství. Jsem z Brna, ale máte-li možnost poslat mi fotografie toho, jak nosíte, třeba něco zvládnu poradit i tak :). Maminky to občas dělají. Můžu např. upozornit na potenciální (nebo i skutečné :))) chyby.

Jinak internet je mocný - jsou na něm návody jak OK, tak totálně špatné. Bohužel ve svém okolí pozoruju, že se šátkuje často ne zcela správně - to pak dělá šátkům nezaslouženou medvědí službu.

Moc zdravím a tak či tak přeju, ať se nošení daří!
 km 
  • 

Re: jsem ze šátku rozpačitá 

(23.4.2009 10:33:17)
návody i s obrázky jsou na stránkách www.babysatky.cz
šátek jsem si u nich i koupila, velmi příjemné jednání majitelky internetového obchůdku
 DitaB 


Radílci a kritici 

(20.4.2009 18:07:00)
Jsem též šátkařka z Brna a začínala jsem nosit před necelými 6 lety. Tehdy to byla ještě opravdu "rarita", tak jsem s negativními reakcemi počítala.

Vesměs jsem však měla štěstí na nadšené babičky, které buď byly samy takto nošeny, nebo které litovaly, že takto nosit "nemohly".
Pochybnosti a všetečné otázky však měli zejména babičky a dědečkové :)
Pokud jsem naznala, že je dotyčný otevřený osvětě, pak jsem vyzbrojena argumenty šířila pozitivní osvětu. Jinak jsem se do debat či diskusí nepouštěla - u některých lidí to nemá cenu. (Ne každý zvládne nevyžádané informace zcela opačného typu, než kterým sám věří.) Toto radím i maminkám, které učím na kurzech nosit v šátku :))).

Navíc nejlíp mi funguje osobní příklad (ve všem :)) - zkrátka nosit a vychovávat dítě podle svého nejlepšího vědomí a svědomí - čas pak ukáže plody. U nošení v šátku však považuju za zásadní nosit "správně" :).

Budete-li mít nějaké pochybnosti - ať už v nošení, nebo v argumentaci proti výpadům rýpálků, můžete se ozvat - nejlépe na mail :).

Obrňte se trpělivostí, sebevědomím a láskou - přeju šťastné nošení!


 Markéta 
  • 

šátek 

(1.5.2009 16:30:01)
dcera má právě 1,5 roku a na šátek nedám dopustit, nosím ji v něm od narození doteď. Ve městě jsem se setkala jak s kladnými, tak zápornými ohlasy - na ty lidi jsem se vždycky jenom usmála a slušně jim řekla, že mám na to jiný názor. Potěšilo mě, že to, že Lolu nosím v šátku, inspirovalo další maminky k pořízení a šátkování.

Momentálně dceru postihl (poprvé :-( ) nějaký bacil - neustále zvrací a má průjem, díky šátku to zvládáme dokonce s úsměvem.

 Klára 
  • 

šátek a my 

(9.5.2009 21:31:17)
Moje první dceruška byla tak uřvaná a tak totálně nenáviděla kočárek, že jsme ani jinou možnost neměly. Lépe řečeno: měly. Mohla jsem se s ní zavřít doma a propadnout šílenství, což se mi nechtělo.
To bylo před skoro šesti lety. Šátek jsem sháněla těžko - Watanai měl zrovna výpadek ve výrobě a paní, co prodávala Girasoly, jich měla už jenom pár, tak jsem po telefonu kývla na to, že "zelený", aniž jsem věděla, na co vlastně kývám.
No a pak jsme nosily. Neobratně (kdepak bych tehdy sehnala video) podle nakreslených obrázků. ALe hlavně v tichu.
I tak jsme si užily pozornosti. Holt, malé město: "je tam tak zkrouocená, chudinka..." "chudák děcko" popř. "já myslela, že tam nosíte kopačák".
ale jiná možnost pro nás nebyla. moje dítě prostě kočárek nesneslo. nesneslo to, že je tak daleko ode mě. potřebovalo moje tělo, moje teplo...

druhé mimi bylo kočárkové, tak jsem ho nenutila a užívala si chození v pěkném oblečení s kočárkem jako jiné maminky. až teď. sedm měsíců a dítě začalo mít problém, že je máma moc daleko. a tak se máma díky šátku přiblížila. už znám základní triky, už vím, jak natvarovat šátek kolem dítěte, aby to bylo rychle a zároveň to sedělo a dobře vypadalo.
Zrovna dneska jsem kamarádce psala: díky bohu za šátek.
Právě te´d mi moje hočička spí na zádech v "tibeťanovi"a tváří se totálně šťastně.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.