| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se rodí v Lucembursku II.

 Celkem 268 názorů.
 Michaela Pecharová 


Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 9:46:08)
Naprostou souhlasím s poslední větou v článku. Tento způsob porodu není pro každého, ale pouze pro zdravou rodičku a zdravé novorozeně.
Nemám nic proti ambulantním či domácím porodům, naopak, myslím, že zaslouží podporu širší a odborné veřejnosti.
Ale výše uvedený porod by byl na mě moc divoký. Odmítnout poslech ozev mimča, jestli není v tísni? Hu, já bych se toho bála.
Pokud maminka přesně o takový porod stojí a je jí umožněn, pak pouze GRATULUJI! V našich podmínkách je něco takového určitě nemyslitelné, třeba tak budou jednou rodit naše děti nebo děti našich dětí... Pokud o to budou stát a budou se na to cítit :-)
 Mlada 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 9:47:06)
Ale ona neodmítla poslech ozev. Pouze odmítla monitor. Ozvy pak sledovala doplerem.~d~
 Paja + Naty11/08+12tt 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 9:51:22)
Zajímavý článek, jen nechápu, proč autorka odmítá monitor? Je na něm snad něco škodlivého? A proč odmítá UTZ? Já se v těhu ničemu nebránila-spíš jsem byla ráda, že je mimčo pod kontrolou ~s~
 zuzini 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 13:21:08)
Pajo a k čemu je monitor tak nutný, když poslech lze provést i jinak a příjemněji? Spoustu rodiček monitor omezuje a znempříjemňuje jim porod ~d~
 Romča a Venoušek 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(5.4.2009 15:51:51)
Hezký den,
asi jsem nějaká přecitlivělá. Ale mně se moc nelíbí takové to odmítání všeho. Vždyť to přece nemůže miminku ublížit. Já třeba byla u porodu ráda, že slyším tlukot Vašíčkova srdíčka a že vím, jak se mu daří.
Já bych na to neměla, abych v těhotenství nevěděla, jestli je miminko zdravé a jak se v břžíšku má.
Ale každý, ať rodí podle svého.
Romča
 daba+holčička 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(5.4.2009 18:16:22)
mě byl třeba monitor na příjmu sakra nepříjemný - nechtěli mi ho udělat v sedě - ležela jsem na boku, s kontrakcem po minutě a výslechem ohledně mé anamnézy to byl horor. Nechápu, proč je zajímá operace očí v dětství a nosních polypů před 4 roky ~o~
A jak to, že to neměli v počítači z ambulance o patro níž ~o~

Sousedka jela za pět minut dvanáct a dělali jí za chůze na sál :)
Později při porodu jsem jen zavrčela, že monitor nechci, tak si PA mimi jen poslechla doplerem a taky to šlo.
 Jana + 2 hodné malé ratolesti :) 
  • 

Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 10:27:21)
Taktéž miminko vyšetřovali hlavně dopplerem, z vany ven se mi totiž vůbec nechtělo :) A porodní asistentka neměla žádné námitky. Nakonec jsem do vody i porodila. Jen pan doktor mě odmítl ve vaně zašít :( Ale jinak to byl bezva porod v Uherském Hradišti :)
 Simča 
  • 

Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 18:24:44)
A proč se vlastně odmítá monitor?To mi nějak ušlo.Stejně jako jde mimo mé chápání jakékoliv odmítání čehokoliv.Nejsem ovce,ale na druhé straně ti porodníci dělají svou práci,oni jsou odborníci, oni nesou zodpovědnost.Jsem štastná,že máme takové zdravotnictví,kde monitory, ultrazvuky,krevní testy,testy na cukrovku,odběr plodové vody a pravidelná vyšetření v těhotenství se provádějí rutinně a takřka "povinně".
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 18:31:40)
Simčo, máš to uvedeno výše v diskusi. Monitor slouží především jako krytí pro zdravotníky, neb je to záznam na papíře - ozvy lze zcela stejně hodnotně sledovat například doptonem, který neomezuje rodičku v její práci. Navíc bylo studiemi prokázáno, že časté monitorování vede ke zvýšenému počtu operativního ukončení porodu, aniž by to mělo vliv na stav novorozence (falešné vyhodnocení tísně nebo uměle urvořená tíseň v důsledku nevhodné polohy kvůli monitorování).

To odmítání některých procedur není žádný kapric, ale snaha o co nejlepší výsledek - zdravou matku, zdravé dítě.
 Simča 
  • 

Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 20:50:14)
Aha, tak jo, tedy u porodu aby maminka nebyla kvůli monitoru rušena při nějaké práci:-).O výzkumu nevím,ale také neznám nikoho,u koho by se problémy v souvislosti s monitorem vyskytly.

Tak já mám zcela opačný pohled-co jsem mohla a bylo mi v těhotenství nabídnuto(vše,co jsem již jmenovala) jsem využila právě pro dosažení toho nejlepšího výsledku-živá a zdravá matka a zdravé dítě.
 adelaide k. 


Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 21:04:56)
Simčo ale to je ten průser. Zdaleka ne všechno co je možné (a doporučované) v těhoteství a při porodu tetsovat a provádět nemá jednoznačně pozitivní přínos. Tedy, aplikováno plošně.

Zjednodušeně. ATB jsou jednoznačně přínosné. Pokud máš patřičnou bakteriální nákazu. Ale pokud budeš aplikovat ATB na libovolném vzorku populace, už nemůžeš říct že je jejich přínos jednoznačně příznivý, vzhledem ke zdraví vzorku.

Ještě zjednodušeněji. Když se Máně od vedle udělalo po ATB líp, neznamená že i mě se automaticky uleví. Pokud mám jenom obyčejnou rýmú a po ATB dostanu např. průjem, rozhodně radost mít nebudu :-D
 kili 
  • 

Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 21:13:42)
Výsledky a závěry různých výzkumů si někteří upravují účelově po svém. Není třeba se tím trápit.

 adelaide k. 


Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 21:19:51)
Kili, tak mě napadá (a zcela neFeministicky mě to napadá i u jiných pravidelně přispívajících mužů) co tě vlastně motivuje tady na rodině diskutovat. Cítíš se profesionálně zavázán vyjádřovat se ke zdravotní problematice a i ve volnu šířit plamen osvěty? Nebo opravdu jen nezávazně plkáš? V každé takovéto déleprobíhající diskuzi maximálně 1-2x vyjádříš sympatie k některé diskutující, jinak jen kroutíš hlavou nad jejich ignorancí, co tě vlastěn pudí mezi námi přebývat???
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 22:43:18)
Ano, svatá pravda ;)
 Rapiti 


Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(6.4.2009 7:39:42)
Tak například, já měla vstupní monitor tak příšernej, že se dětská doktorka upřímě zděsila. Hodnoty tepu se střídaly 140 - 60 - 200, občas výpadek. 140 byl tep miminka, 60 můj, 200 - že by součet? Naštěstí pohotová a rozumná PA, popadla stetoskop a během té doby, kdy monitor ukazoval ta podivná čísla, kontrolovala situaci, krom toho, že to srdíčko na monitoru bylo slyšet nahlas a bylo jasné, že ťuká pravidelně jako hodinky. Dítě bylo prostě naprosto v pořádku, ale mnoho zdravotníků by nad se tím grafem vyděsilo a začalo uvažovat o císaři. Další monitor podobné kvality jsem odmítla a setrvávala ve sprše, kde by tomu citlivému přístroji zřejmě nebylo dobře. Krom toho se během porodu vyskytnul další problém, který by většina lékařů řešila císařem. Jsem velmi vděčná za to, že se u mého porodu vyskytovali osvícení lidé, kteří se nedrželi zaběhaných rutinních postupů a raději vyhověli mým přáním sepsaným v porodním plánu. Porodila jsem přirozeně, bez většího poranění, dítě bylo fit a já také. A o to mi přeci jde, abych bylo zdravé moje dítě i já.
 adelaide k. 


Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 20:58:51)
Simčo, možná to pro tebe bude překvapení, ale zodpovědnost neseš ty, ať tak nebo tak. Doktoři mají tu právní, ale pokud nedojde k prokazatelnému pochybení, tak ani tu. To ty jsi matka a ty neseš zodpovědnost za své dítě, včetně rozhodnutí, nechat vše na dr.

"Stejně jako jde mimo mé chápání jakékoliv odmítání čehokoliv"

I odmítání toho, co může potenciálně tvé dítě ohrozit?
 Simča 
  • 

Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 21:09:02)
Nemyslím si, a ani jsem se s tím u svých tří porodů nesetkala, že bych musela odmítnout něco,co by mé mimi bezprostředně ohrožovalo.Byla jsem v různých porodnicích,personál vždy skvělý,profesionální,lidský,neměla jsem pocit,že toho vím více než oni,tudíž jsem rozhodnutí o svých porodech nechala výhradně na nich.Vyplatilo se.
 Líza 


Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 21:11:47)
Simčo, sama píšeš, výzkumy neznám. Ono něco, co může potenciálně způsobit problém, nemusíš vůbec poznat, to právě vyplývá z těch výzkumů, které porovnávají velké počty rodiček, které podstoupily nebo nepodstoupily například nějaký zákrok, nějaké vyšetření apod., a výsledky jejich porodů.
A z těch výzkumů velmi jasně vyplývají určitá doporučení, která oproti tomu, co je běžné v našich porodnicích, velí doktorovi držet se víc zpátky a méně aktivně zasahovat, pokud k tomu není jednoznačný důvod.
 adelaide k. 


Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 21:14:51)
Simčo, on ten monitor dítě bezprostředně neohrožuje. Ale vytváří potenciál pro komplikaci. Nefunguje tam to zaklínadlo "pro zdraví miminka vydržet trochu nepohodlí".~d~

 kili 
  • 

Re: Jsem ráda za české zdravotnictví 

(5.4.2009 21:15:05)
Nenechte si příjemné vzpomínky vzít.
 Rapiti 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 9:50:19)
Teda, já jsem monitorování odmítla v normální české porodnici. O vstupní monitor mě slušně požádali, že by ho potřebovali do karty, tak to jsem jim teda vyhověla, ale dál se kontrolovalo stetoskopem. Mně to připadalo pro moje dítě bezpečnější.
 Makůva 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 10:52:29)
Proč je monitor ozev pro dítě nebezpečný? Nechci prudit, fakt to nevím. ~d~
 Vrtulka* 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 11:00:00)
Makůvko, ten monitor není nebezpečný tak, že by dítěti přímo ublížil ve smyslu že ho někam píchne nebo něco podobného. Jen bylo zjištěno, že monitorování vede k vyššímu počtu zásahů do porodu, které potažmo vedou k vyššímu riziku vzniku tísně miminka a nutnosti operativního ukončení porodu, přičemž se nedosahuje vyššího počtu zachráněných dětí.
Lidsky řečeno- je to stroj, který může personál naprosto zbytečně vyplašit k zákrokům, ke kterým by jinak nedocházelo.
Navíc tím, že při monitorování je rodička ve valné většině případů nucena zaujmout nějakou konkrétní polohu (třeba na zádech), může dítě začít vykazovat potíže. Osvícenější zdravotníci nechají ženy změnit polohu a překontrolují stav znovu, jiní se vyplaší, začnou zasahovat a už to jede.
 Makůva 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 11:12:05)
Jo takhle. To chápu. Ale mám-li rozumného doktora, nevidím důvod proč monitor odmítat. ~d~
 Lída+2 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 12:16:10)
makůvko....když jsem před 10,5lety rodila syna.....měla jsem ho vyvolanýho,...přilítla sestra přitáhla monitor...uložila mě do posltele na záda...na mojí poznámku, že je to nepříjemný..mi řekla, že to chvilku vydržím , že je za chvilku zpět...." manžela mi vyhnali, už 2 hodiny před tím, že se to stejně asi nepodaří vyvolat.... a že má jít do práce...." a já tam takhle blbě ležela víc jak 40minut a nemohla se dovolat pomoci!!!!!!!Už nikdy bcch to nechtěla zažít......řvala jsem na pokoji a nikdo nepřišel~n~~n~~n~dělalo se mi špatně......jak jsem si sedla bylo to hned lepší.....

u druhýho porodu se manžel vzdálil jen převlíct a sotva to stíhal...,ale řekl, že nedovolí ,aby mě zase někdo někde zapomněl!
 Rapiti 


Re: Zdravá rodička a zdravé novorozeně 

(3.4.2009 11:21:08)
Nedá se říct vyloženě nebezpečný, ale já radši spoléhám na živé lidi než na přístroj. Při prvním porodu, který byl rizikový mi dělali monitor v intervalu 1 hodiny. Tj. 20 minut dítě kontrolovali a 40 minut ne. Za těch 40 minut se toho může stát. Kdybych nebyla riziková, tak by kontrolovali ještě méně často. Při poslechu stetoskopem (taková ta trumpetka) mě kontrolovali cca každou čtvrthodinu a ve finále i po každé kontrakci, byla jsem si jistá, že by se v těch mezičasech nemohlo rozvinout něco závažného. Prostě jsem se cítila pečlivěji kontrolovaná.
 singera 
  • 

už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 10:08:41)
Kde je cizinka? Jak to, že ještě nereagovala :-)
 kreditka 


Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 12:22:39)
~t~
 zuzini 


Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 13:57:04)
Já bych se zas divila, kdyby jste tu nebyly vy dvě.

Singera, která pod každým článkem o porodu vzdychá a zvolává: "Už je to tu zase." případně "Už se zase řeší porody?" A následně v diskusi pod nimi stráví půl dne. ~t~

A Kreditka, jejíž třetina příspěvků obsahuje pouze tohoto smajlíka ~t~ nebo tohoto ~R^ a zbytečně tak zahlcuje diskusi. Ostatní, kteří se chtějí něco kloudného dočíst, mají smůlu, protože se jim už všechny, často důležité, příspěvky nezobrazí.
~y~
 myš 
  • 

Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 14:10:07)
zuzini

~t~ , teď zahlcuju diskuzi jako kreditka ~t~ , ale tvoje poznámka mi přišla dost trefná ~:-D



 singera 
  • 

Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 14:50:58)
hmmm Zuzini koukám, žes už tu strávila hodinu :-) Jen tak dál. Zahlcuj svými příspěvky :-) Dnes je jich tu poněkud málo.Cizinka nepřišla ~t~
 kreditka 


Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 21:01:15)
Tak nezaplňuj diskusi tvým trapným hodnocením nás dvou ~j~
 kreditka 


Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 21:03:34)
MMch pokud spočítám kdo tuto z nás dvou diskusi zaplnil tak vedeš na plný čáře ~j~~y~
 zuzini 


Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 21:31:38)
Kreditko a není rozdíl v ~t~ případně ~R^ a v příspěvku, který má k tématu co říci? ~y~
Tímto končím diskusi s váma dvěma. Je totiž o hovně, hezký víkend ~2~
 singera 
  • 

Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 21:56:22)
my jen s Kreditkou napsaly svůj názor na článek,vůbec si na nás nemusela reagovat, že ano? Nemusela ses zapojovat do diskuze o hovně.~t~~y~ Mě zase připadá o hovně tento článek, opět se rodí a opět v Lucembursku ~t~
 Stáňa a dva kluci 


Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 22:33:45)
Singero, ty rejpalko jedna:-), tebe to popichování moc baví viď:-)? A jak jsi sprostá, fuj, doufám, že ve škole mluvíš krapítek líp~j~...
 singera 
  • 

Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 22:59:53)
~t~to o tom hovně mluvila Susini...já jen zopakovala její slova a řekla svůj názor~d~
 Stáňa a dva kluci 


Re: už je to tu zase :-) 

(3.4.2009 23:13:44)
No Singero, já se jí ani moc nedivím~t~. Připomíná mi to sourozenecký vztah, kdy jeden je provokatér a popichuje druhého a ten mu pak jednu ubalí a ten první pak začně křičet "On mě praštiiil, bééé~t~.
 kreditka 


Re: už je to tu zase :-) 

(5.4.2009 9:50:50)
Nikdo tě nenutí moje příspěvky číst nebo na ně reagovat, jinak pěkný zbytek slunečného víkendu
 amálkaZ 


Re: už je to tu zase :-) 

(5.4.2009 9:52:25)
já reagovala jen z dobré nálady.jinak tě čtu jen z čirého masochismu.
 kreditka 


Re: už je to tu zase :-) 

(5.4.2009 10:03:52)
To je tvůj boj ~y~
 singera 
  • 

Susini, už je to tu zase :-)  

(3.4.2009 21:05:00)
Koukám, žes přispívala do diskuze celý den :-)
 zuzini 


Re: Susini, už je to tu zase :-)  

(3.4.2009 21:28:52)
Ano mne totiž diskuse o porodech zajímají.
Něco k tématu nemáš?
 singera 
  • 

Re: Susini, už je to tu zase :-)  

(3.4.2009 21:46:47)
~o~ mne né.~l~ Tak proto k diskuzi o článku: už je to tady zase. ~y~~j~
 10.5Libik12 


Re: Susini, už je to tu zase :-)  

(3.4.2009 21:53:36)
Zuzini a nezdá se ti, že jakkoliv vyjádřený názor na roli porodu v životě je k tématu porod?
 vlad. 
  • 

krásné... 

(3.4.2009 10:24:44)
Líbí se mi ten pocit bezpečí, který může žena zažívat. Ideální pro nízkorizikovou rodičku.
Jako zdravotník mám ale pocit, že v českých podmínkách něco téměř nedostižného...
 Omega 


Re: krásné... 

(3.4.2009 19:49:00)
V rámci přípraci na porod jsme s mým porodníkem mluvili i porodnictví v Čechách. Celý rozhovor pak shrnul, že "české porodnictví ztratilo kontinuitu". Těžko se pak něco buduje, když chybí pevné základy.
Autorka článku.
 Kahlan+5 


V teze porodnici 

(3.4.2009 11:52:49)
Ahoj,

ja jsem rodila v teze porodnici sve druhe dite a monitor jsem mela dvakrat: v den terminu porodu v 16h, pak jsem jela domu, druhy monitor byl ve 22h, kdy jsem se tam zastavila na kontrolu, jak porod probiha, otevrena jsem byla jen trochu. Tak jsem jela zase domu, kde jsem stravila 1. dobu az do treti rano, kdy jsem odjela do porodnice porodit. Bydlime 10 minut autem od porodnice. To uz jsem byla otevrena na 8cm, porodni asistentka sla napustit vanu a zavolat meho doktora, ktery doma spal. Zadny monitor se uz nekonal, ve vane mne kontrolovali dopplerem, ale bylo to jen na chvilku, protoze dcerka se narodila ve 3:36 (doktor dorazil par minut predtim, ale byl tam jen pro pripad, kdyby byl nejak potreba, coz nebyl). Take jsem chtela ambulantni porod, ale pockali jsme 12 hodin. Domu jsme odchazeli v 15 hodin.
 Lucka 
  • 

Re: V teze porodnici 

(3.4.2009 12:09:35)
Určitě je to krásný odejít skoro hned, ale mé dceři se 3 den objevila žloutenka, že musela na "sluníčko". Nedokážu si představit, že bych byla po porodu propuštěná domu a za 3 dny se tam vracela a byla tam další 4 dny. A určitě se někdy objeví i něco víc než žloutenka. Takže jsem ráda, že u Apolináře tohle nedovolí :) Protože bych mazala domu hned :))), a pak by to byl šok.
 Kahlan+5 


Re: V teze porodnici 

(3.4.2009 12:34:08)
Lucko, sok by to nebyl, obzvlast u druheho ditete. Dcerka samozrejme zloutenku mela take, ale soucasti pece pri ambu porodu je kazdodenni navsteva porodni asistentky po dobu 10 dni, ktera kontroluje zavinovani delohy, vazi a kontroluje miminko, radi s kojenim, dela odbery na testy a muze samozrejme udelat odber krve na zloutenku. V nasem pripade nam rekla, ze bude stacit nechavat dcerku hodne nahatou pod oknem, take jsem ji davala spat ven, narodila se na konci zari a bylo krasne babi leto. A i kdyby jsme do te porodnice museli zpatky, tak to nevidim jako velky problem. Tady se ambu porod nebere jako neco rizikoveho, nikdo rodice za nej nepranyruje, proste je to na kazdem, jak dlouho chce v porodnici byt. Na druhou stranu nektere maminky jsou tu klidne v porodnici 7 dni, nikdo je 4. den nevyhani, populacni boom se tu nekona, takze mista je dost.
 bohunak 


Re: V teze porodnici 

(3.4.2009 13:00:07)
Luci, muj syn mel zloutenku taky,(byl uz doma) on byl az oranzovy a nikdy ho pod lampu nedali. Tady (USA) to nedelaji, jen snad v nejhorsim pripade. Dostal se z toho uplne normalne sam.Doktor ho samozrejme videl. Davali jsme ho na slunicko a pil caj s hroznovym cukrem.
 siskaBohuno,  
  • 

Re: V teze porodnici 

(3.4.2009 16:21:27)
Bohunko, on pil čaj už od narození? nevadilo to při kojení? Nebo nebyl kojený? (jen se ptám, fakt nevím)
 Petra+Mišák 
  • 

Re: V teze porodnici 

(6.4.2009 12:46:22)
Sisko, můj syn pil čaj už od narození a kojila jsem ho 20 měsíců. Bez čaje by mě asi zbláznil, u prsa 24 h denně být nemohl :-) Každé mimčo individuál, musíš zkusit...
 zuzini 


Re: V teze porodnici 

(3.4.2009 13:26:31)
Co u Apolináře nedovolí? Ambulantní porod? To jaksi dovolit musí, nemohou tam držet zdravou matku se zdravým novorozencem násilím.
 Terinka4444 


Re: V teze porodnici 

(3.4.2009 14:46:19)
ZUZINI,nevím jak v Praze, tam jsem nerodila, ale ve Varech jsem byla svědkem toho, že si maminka trvala na tom, že jde domů 12 hodin po porodu a samozřejmě puštěna nebyla, tak zbalila mimčo a šla sama( divím se tedy, že si na tom někdo až takhle trvá, ale každého věc) a do hodiny přivezli novorozeně policajti se sociálkou zpátky, mámu už nehospitalizovali a miminko si směla vyzvednout až za dva dny. Byl to rok 2005.
 Mlada 


Re: V teze porodnici 

(3.4.2009 14:57:38)
Což ovšem bylo právně možné jen pokud bylo dítko v přímém ohrožení života nebo zdraví. Což za a) možná opravdu bylo, za b) si to doktoři prostě prosadili, protože prostě nejsou ochotni připustit, že by někdo chtěl tak brzy uniknout z jejich péče.
 kosatka2 


Re: V teze porodnici 

(3.4.2009 16:18:34)
U Apolináře prý už jednou ambulantní porod zavaáděli, měli na to formuláře a kontaktované pediatry, ale prý byl zájem matek minimální, podrobnosti však nevím.
 Sylvie 


Re: V teze porodnici 

(3.4.2009 16:59:44)
Nj, jenže u Apolináře to jednak měli poněkud utajený - já se v té době o možnost ambuporodu zajímala, ale že to jde zrovna tam, to se ke mně nedoneslo (o možnosti jsem se dozvěděla, až když začali všude rozhlašovat, jak to pro nezájem zrušili). No a jednak ho měli poněkud "přeorganizovaný" - prostě nemocnici přestěhovali do bytu. Neustále by mi domů lezli pediatři, porodníci a dětské sestry... kupodivu návštěva porodní asistentky, kterou tedy osobně považuji za důležitější, než návštěvu porodníka, nebyla v plánu ani jedna ~d~ Mně osobně by to tahle rozhodně nevyhovovalo, to jsem si radši zařídila ambuporod "na vlastní pěst", sama jsem si sehnala PAtku, sama jsem si sehnala ochotnou pediatru, které nevadilo převzít dítě do péče pár hodin po narození, sama jsem si sehnala porodnici, kde mi už předem nevyhrožovali policií...
 Kohnova 
  • 

Re: V teze porodnici 

(4.4.2009 9:50:50)
Lucko, krome toho, co uz odpovedela Kahlan, je jeste znama vec, ze u nas ve spouste porodnic chodi na fototerapii deti, pro ktere neni nutne treba, tak nejak preventivne, ze, podobny pristup jako treba pri epiziotomiich...
Neni to vsude,napr. ve FTN diky osvicenemu pristupu MUDr Paulove se to nedeje (nedelo, kdyz jsem tam byla ja).
Moje mimino bylo tenkrat oranzove jak spanelsky pomeranc, hodnoty bilirubinu (doufam, ze to je bilirubin, co jim meri) si nepamatuju, ale pamatuju si, ze v poradne se pani doktorka ukrutne divila, ze "nesvitili". Dite prezilo, nasledky nema.
 kili 
  • 

Re: V teze porodnici 

(4.4.2009 9:55:48)
Indikace k FT jsou dány zcela jaaně a přesně.


 Kohnova 
  • 

Re: V teze porodnici 

(4.4.2009 10:51:04)
kili: tys doktor, coz? "Chcete snad OHROZIT SVE DIIIIITEEEEE??!!!" Bububu, uz se bojim. Bohuzel jsem se tenkrat na to MUDr P. ptala. Takze mne tim nenakrmis.
 Bettyna+P 09/05+M 09/09 


Re: V teze porodnici 

(5.4.2009 12:19:24)
Tak nás s dcerou se žloutenkou klidně z fakultky dom pustili (4. den po porodu, v pátek), v pondělí už nás přijímali na dětském na svícení, takže ani běžná délka hospitalizace v porodnici v ČR Ti nezaručí, že nebudeš muset zpátky.
 Petra+Mišák 
  • 

Re: V teze porodnici 

(6.4.2009 13:04:49)
Tak si to, holka, představ, protože vrátit se můžeš i pátý, desátý, dvacátý , třístý.... den. Vývojových vad je bezpočet a ne každá se objeví do čtvrtého dne po porodu.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: V teze porodnici 

(6.4.2009 15:15:13)
Bohužel, některé vrozené vady se projeví i později. Náš příklad: skoro ve 12 letech, a je to vada potenciálně ohrožující život ~;((
 Petra+Mišák 
  • 

Re: V teze porodnici 

(7.4.2009 12:27:17)
No právě, u nás to bylo 3 týdny po porodu, šok, ale naštěstí operovatelné a bez následků.
Ale vím já, co se může po letech projevit? Proto i když bude maminka v porodnici 14 dní, nikdo jí nezaručí, že nepomaže zpátky s miminkem v kritickém stavu. Tím nechci strašit, jen upozornit, že doktoři opravdu nejsou všmocní a nejlepší hlídač zdraví svého dítěte jsem jen já sama.
 Líza 


Re: V teze porodnici 

(6.4.2009 15:22:19)
Lucko, to snad abys u toho Apolináře radši preventivně zůstala celý život s dítětem hospitalizovaná, když je pro tebe takový šok se v případě nutnosti nechat s dítětem hospitalizovat znovu...
 Nítěnka 


abulantní porod 

(3.4.2009 12:37:01)
mi také přijde jako "ideální" varianta, pokud je vše v pořádku. Myslím, že je to vhodný kompromis. Ale vše je o lidech:-) Já si na své porody tedy nemůžu stěžovat, ale kdybych rodila potřetí, uvažovala bych o tom. Jenže jsme holt Češi a dlouho tu trvá, než jsme ochotni přijmout něco nového. Přitom v čem je u abulantního porodu zdravého dítěte problém než jen v přístupu,ne?
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: abulantní porod 

(3.4.2009 13:28:51)
Doma bych nerodila v žádném případě, nemám odvahu ... ale ambulantní porod to mi připadá jako skvělá myšlenka, taky nechápu, proč to nejde~d~
 sarmi 


proc odmitnuti utz a monitoru? 

(3.4.2009 13:53:32)
nerozumim, proc maminka odmitla uzt a monitor (u porodu mi utz nedelali, jen v tehoporadnach, ale monitor ano). skodi nejak? mela jsem za to, ze se provadi pro dobro veci - maminky i ditete.
prosim vyvedte me z me neinformovanosti . dekuji.
 Alena 
  • 

Re: monitor 

(3.4.2009 14:05:52)
Monitor, neboli CTG/cardiotocograf/ snímá srdeční ozvy plodu a zapisuje i sílu děložních kontrkcí. Tím, že natočím CTG, sleduji dítě jak se chová při kontrakci i po ní. Dokáže se tak rozpoznat, jestli se dítě dusí v děloze např. stálým utahováním pupečníku, lze dle charakteru křivky poznat nedostatečně fungující placentu i srdeční vadu dítěte. Je toho hodně. Pokud poslechnu OP stetoskopem, většinou jsou ozvy dobré, nemusím se nikdy trefit do fáze, kdy ozvy plodu klesají.
 sarmi 


Re: monitor 

(3.4.2009 14:15:21)
a proc tedy odmitnuti?
 Mlada 


Re: monitor 

(3.4.2009 14:18:36)
Protože ozvy jdou prostě poslouchat i jinak. Člověk nemusí být zapásovaný do popruhů. PA přeci pozná kontrakce - může tedy naslouhat ozvy během nich, po nich, jak potřebuje. Monitor je možné použít, pokud se něco nebude pozdávat.~d~
 zuzini 


Re: monitor 

(3.4.2009 14:19:07)
Sarmi, přečti si příspěvek Vrtulky
 Vaal 


Re: proc odmitnuti utz a monitoru? 

(3.4.2009 14:13:49)
Sarmi, škodí hlavně tím, že tě nutí většinou ležet na zádech, nebo v poloze, která ti není příjemná. Hlavně že na předporodním kurzu varují, že se nemá ležet na zádech, že přidušuješ miminko a v nemocnici tě potom nutí ležet třeba dvacet minut na zádech KVŮLI MONITORU~o~~o~~o~...a potom se diví, že je plod v tísni~a~~a~
..jo a někdy tě nutí ležet na zádech i u porodu..a ještě tě peskují, že pořádně nedýcháš, jinak že dusíš miminko...že ten kyslík díky stlačené tepně jaksi nedoputuje kam má jaksi nedomyslí...NO PROSTĚ STUPIDITA!!!~o~~o~~o~
 sarmi 


Re: proc odmitnuti utz a monitoru? 

(3.4.2009 14:19:04)
takze jde jen o pohodli? me ho tocili taky, vzdy na boku. na zadech me lezet nenutili. nataceni ktg v poloze na boku byla ta nejpohodlnejsi faze meho porodu ~t~
ale chapu, ze to ma nekdo jinak.
 sarmi 


Re: proc odmitnuti utz a monitoru? 

(3.4.2009 14:22:51)
a podle toho, jak autorka popisuje pristup personalu v lcmb neverim tomu, ze by ji NUTILI ten monitor natacet v leze, pokud by ji to bylo neprijemne. alee kdyz to jde jinym pohodlnejsim zpusobem merit stejne presne, proc ne :-)
 Vaal 


Re: proc odmitnuti utz a monitoru? 

(3.4.2009 14:37:32)
No já ležela asi 2,5 měsíce v nemocnici a na zádech mě nutili ležet vždy..a ostatní maminy taky...to mě právě udivilo..a některé byly těsně před porodem
 Omega 


Re: proc odmitnuti utz a monitoru? 

(3.4.2009 19:59:36)
Sarmi,
nenutili mě natáčet monitor v leže. Monitor jsem si dovoli odmítnout, protože jsem před porodem pečlivě konzultovala s porodníkem. Vzali jsme předtištěný porodní plán a každý bod nabízel několik alternativ. Např. poslech ozvů: monitor - doppler - stetoskop. Nebo tišení bolesti: epidurál - léky - pohyb - akupunkturní body - vana... Každá varianta má svoje výhody i nevýhody a já se musela pro něco rozhodnout.
 M+J+A 
  • 

Re: proc odmitnuti utz a monitoru? 

(3.4.2009 22:12:40)
Milá Sarmi, můžu potvrdit, že v Lucemburku při natáčení monitoru nenutí ležet na zádech, sami zdravotníci mi vždy doporučovali ležet na boku, aby se mi nedělalo špatně od žaludku. Krom toho já jsem se pro ambulantní porod nerozhodla, ale užila si skvělé péče v porodnici 5 dní, i poté mi ještě na dalších 5 dní nabízeli každodenní návštěvu porodní asistentky.
 Omega 


Re: proc odmitnuti utz a monitoru? 

(3.4.2009 20:08:25)
Na utz jsem byla v 21. tt (tzv. velký utz na vyhledání vývojových vad), pak v 27.tt (když jsem přišla po přestěhování poprvé za svým gynekologem-porodníkem) a v 36.tt (jako příprava na porod, jestli miminko nebude potřebovat nějakou speciální péči po porodu). Víc utz mi můj gynekolog nedoporučil, nebylo potřeba. Naše domluva byla dělat jen to, co je nutné. Kdybychom nebyli já nebo mimi zdraví, péče by byla intenzivnější.
 luciiina 


Re: proc odmitnuti utz a monitoru? 

(16.5.2009 19:02:25)
Napsala jsem poměrně dlouhou odpověď proč s utz opravdu šetřit,no a na straně diskuse jsem to nenašla,tak tedy ještě jednou a zkráceně:je dokázáno že dítě tento zvuk,který se šíří vodou,opravdu ohlušuje,je mu velmi nepříjemný a není úplně jasný dopad na jeho psychiku.Taktéž ne všichni gynekologové umí číst utz záznam opravdu přesně-člověk je tvor chybující.Pokud se tedy doktor zmýlí a řekne,že vaše dítě je nemocné ono to tak není a vám pak po dalších vyšetřeních a třeba i měsíčních nervech oznámí že sespletl,ten zkažený měsíc vám už nikdo nevrátí.Pro zdravé dítě je naprosto zásadní pohoda,klid a láska jeho matky,kterou k němu cítí od jeho početí.Můj gynekolog mi sám řekl,že při neg.krev.testech je zapotřebí opravdu jen kontr.utz nebo monitor na konci těhotenství.Pokud se chcete podívat na těhotenství jinak pak si přečtěte- Vlasta Marek: první doba porodní, anebo:Hudba jinak.Velmi zajímavé čtení.S pozdravem Lucie.
 martina,2 děti rozdíl16m 
  • 

proč odmítat? 

(3.4.2009 14:55:43)
nepochopila jsem, proč někdo odmítá monitor? Důvody, že je pak více lekařských zásahů mi přijdou jako postavené na hlavu. lekařský zásah je vždy prováděn aby někomu pomohl. Nepochopila jsem logiku spousty zde napsaných příspěvků. Všichni jako by se báli že jim někdo pomůže. Jako by se báli doktorů? Příjdu si jako z jiné planety.
také jsem nepochopila pocit většiny zde diskutujích, že tím že si přečtu pár odborných článků nebo diskuzí, tak jsem chytřejší než vystudovaný doktor s mnoha letou praxí. Dále nevím, na co si stále stěžují maminky v našich porodnicích. Rodila jsem 2x a vždy se neustále ptali jestli daný zákrok chci udělat, například nástřich, klistír, píchnutí plodové plody. Skoro jsem nechápala proč mě dokola na něco ptají. Vždy jsem odpověděla at udělají, co uznají za vhodné. Byla jsem maximálně spokojena, užasný komfort a odbornost.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 15:00:46)
Taky jsem měla štěstí na porodnici, ale věřím tomu, že v minimálně 50% to tak prostě není ~d~
 Mlada 


Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 15:01:05)
Víš, monitor není všemocný -- můj druhý porod byl tak trochu průšvih. Po předchozí sekci děloha nepracovala, jak měla - PA to i bez monitoru odhadly, doktorům to trvalo ještě 20 hodin, než se zbláznil monitor. Nějak více věřím pozorovacím schopnostem PA, než přístrojům.~d~
 babička 
  • 

Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 18:04:53)
Marti, a kdybys teoreticky řekla, že dejme tomu nástřih s píchnutí vody nechceš, tak jak by se na to tvářili? Myslíš, že by ti to nepíchli a nijak by se divně na tebe netvářili? Nebyl to spíš oznamovací způsob "jdeme vám píchnout vodu"?
 martina,2 děti rozdíl16m 
  • 

Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 18:25:01)
právě že ne. S tou vodou jsem je musela skoro přemlouvat, protože už mě to nebavilo a chtěla jsem to m3ít3 za sebou. A nelituji toho, protože jsem za 20 minut porodila. Takže úžasný porod. Kdyby jí nepíchli, tak tam jsem možná ještě pár hodin. S nástřihem je to tak, ža žádná z nás nemůže dopředu určit, zda bude potřeba a odmítat to předem je trochu risk. Když mě šli nastřihnout, tak mi to asi 3x oznámili a pak teprve střihli. O klistýr jsem je taky skoro prosila, protože to ted už asi není obvyklé dělat, ale já ho samozřejmě chtěla,určitě se rodí lépe a komfortněji.
 zuzini 


Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 18:43:40)
A zajisté Ti taky řekli, že píchnutí vody může zapříčinit pokles ozev dítěte, že ano? Ono je totiž informování a informování.
Že se s klystýrem rodí lépe, taky není pravda, je to případ od případu. A komfortněji? To jako že se nepoděláš? To je právě ten blud co si všichni myslí.
Nástřih mohu předem odmítnout, když vím, že dám přednost natržení. ~d~
 martina,2 děti rozdíl16m 
  • 

Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 19:49:53)
a ty si myslíš, že by tento zákrok dělali, kdyby měli zkušenost, že to nese riziko pro miminko? Naopak si myslím, že dlouhý porod je dítě daleko horší.
Co se týče klistýru, moje zkušenost je taková, že se zkrátka nepoděláš a ani se toho nebojíš. Je jasný, že když ti ho dají pozdě, tak to asi nemusí být úplně OK, ale zase, proč si myslíš, že ho tolik let let dělali rutině? Asi proto, že to smysl mělo, alespoň ve většině případů. Rozhodně to nedělali jen proto aby trápili rodičky, jak si dnes hodně žen myslí.
A co se týče nástřihu - vážně si myslíš, že natržení je pro ženu lepší?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 20:28:28)
Dlouhodobá sledování a metaanalýzy ukazují rizika, kdo nečte aktuální výzkum, vidí jen úzké okno toho, s čím se potal osobně, a ztrácí perspektivu.

Při urychleném porodu prasknutím vody se taky dítě může dostat do špatné polohy, skřípnout si pupečník, uvíznout ... vše, co by se mu nemuselo stát, kdyby šel porod svým tempem. Rychlost porodu a jeho šetrnost pro dítě nejsou až tak v korelaci, jak by se ti mohlo zdát.

Rutinně ho dělali proto, neb si mysleli, že to pomáhá. Studie ukazují, že ne (s a bez není až takový rozdíl, jak by se zdálo, ale kolik viděli naši porodníci porodů bez klystýru?), ale dělají ho dál ...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 20:31:34)
A k nástřihu - no, nejlepší je nechat ženu rodit v poloze, která vyhovuje jí, protože úpak je poranění žádné nebo malé, na rozdíl od nástřihu, který je vždy "II. stupně". Myslím, že rodit v jakékoli jiné porodnici, než jsem rodila, bych jako prvorodička byla nastřižená (automaticky), zatímco při troše trpělivosti a skutečného chránění hráze jsem neměla poranění u žádného ze tří porodů.
 zuzini 


Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 20:38:34)
Markéta odpověděla za mně a lépe, já bych to tak neuměla.
Jen bych za sebe dodala, že při prvním porodu jsem byla nastřižená, týden sjem si nemohla sednout, tři týdny mě rána bolela na dotek. Při druhém jsem byla natržená a seděla jsem hned po porodu. Tož tak ~;)
 zuzini 


Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 20:47:23)
za mne ~f~
 Evilein69 


Re: proč odmítat? 

(30.7.2009 19:01:09)
Mozna ze klystyr davali pro pohodli doktoru a ne maminek....
 Veronika+3kluci 


Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 23:16:12)
Nevím, proč by se mělo s klistýrem rodit lépe a komfortněji? Já rodila bez a myslím, že to nemělo nijaký vliv. I kdybych klistýr chtěla, tak už by se to nestihlo :-) Moc to nechápu. Četla jste někdy doporučení světové zdravotnické organizace týkající se porodu?
 Lusika, Lucinka2006+Honzík2009 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 16:51:01)
Nesetkala jsem se s tím, že by se ptali, jaký zákrok chci. Byl tam oznamovací tón a na případné námitky seznam přesvědčivých argumentů.

V poradně mi zdůrazňovali nebezpečí streptokoka a že musím být v porodnici brzo, aby mi dali antibiotika. Že může být ohrožen ŽIVOT dítěte.
Včas jsme to nestihli a píchli mi vodu a streptokok jim vůbec nepřipadal jako důvod neprovedení toho zásahu. Přestože píchnutá voda a neustálé šahání dovnitř zvyšují pravděpodobnost zavedení infekce k dítěti. Bylo jim to jedno a to jsem to připomínala.

Takže vlastně nevím, jak to s tím streptokokem je... Každopádně asi není nad to, si do ženské píchnou, buď antibiotika, nebo aspoň vodičku.

Lusika
 Pestrenka 


Re: proč odmítat? 

(3.4.2009 22:47:36)
lekařský zásah je vždy prováděn aby někomu pomohl.

preju ti alespon, aby si zustala ve sve blahove nevedomosti a nestalo se ti NAPRIKLAD ze ti protrhnou plodove obaly a dusledkem bude tisen plodu a cisar... NAPRIKLAD

mnoho dalsich uzitecnych zasahu ajejich následku urcite najdes v nejakych studiich...
 Líza 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 6:29:50)
Martino, s tvrzením, že lékařský zákrok je vždy prováděn, aby někomu pomohl, nemohu než souhlasit. Někdy je ovšem problém v tom, komu pomáhá a čím - není to vždy tak, že by pomáhal tomu, kdo je pacientem, a tak, jak předpokládá pacient, popřípadě pacient i lékař. Jsou zákroky, které ve skutečnosti pomáhají lékaři, například tlumit jeho úzkost nebo mírnit jeho netrpělivost. Obvykle to kvůli nedostatečné sebereflexi neví ani ten lékař sám, a v případě našeho porodnictví jde o skupinovou nedostatečnou sebereflexi... a říká se tomu aktivní vedení porodu. Rozuměj snaha o ovlivňování i zcela fyziologicky dobře běžícího procesu do té míry, že může vyvolat i komplikace, což si ovšem ti, kdo ovlivňují, nejsou ochotni ani schopni připustit.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 8:25:49)
" Jsou zákroky, které ve skutečnosti pomáhají lékaři, například tlumit jeho úzkost nebo mírnit jeho netrpělivost. Obvykle to kvůli nedostatečné sebereflexi neví ani ten lékař sám, a v případě našeho porodnictví jde o skupinovou nedostatečnou sebereflexi... "

Takové karatelství je příznačné m.j. pro ty, kteří jím projikují obavy vlastního svědomí do ostatních a/nebo pro ty, kteří hledají průchod své zášti vůči lékařům a jakkoli se vydávají za zdravotníky, mají s nimi společný toliko prostor, ve kterém se pohybují a sbírají účelově dílčí informace, aby je mohli užít jako Eskymáci, kteří radí obyvatelům Konga jak se chovat v období tropických dešťů. Ale nechť, na názor je právo a na jeho vyjádření svoboda slova. Svoboda jednotlivce končí tam, kde by omezila svobodu jiného a je i tak spjata s odpovědností a ti první by měli prvně zametat před vlastními prahy a ti druzí vědět, že házení kamenů po lucernách není zrovna prospěšná činnost. Hanět a radit je jedna věc a předvést vlastní umění věc druhá. Bylo by zajímavé vidět karatelku, jak netlumí svou úzkost a poznává, zda právě narozený je fysiologický, ba i jen to, co není třeba dělat, když to mrně zežloutne. Možná by hned přestala prskat jedovatou slinu a volala pomoc těch tupců, o nichž ví, že si svými zákroky léčí vlastní netrpělivost.
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 8:55:51)
Kili, ale zakroky, o kterych je rec se z porodnictvi mizi - a to z duvodu, ktere popsala Liza. Vira v jejich ucinnost se rozsirila v dobe mylne interpretace porodniho procesu. Snad si nemyslis, ze v historii mediciny nebyl zadny chybny postup, a ze je kritizovat muzou jen ti, kdo nenavidi lekare? A obecne, co to ma byt, ta nenavist lekarum, kterou hojne pripisujes lidem. Je nutno nenavidet celou profesni skupinu (to pak dotycny byl poradnym misanthropem!), aby si dovolil kritizovat lekarsky postup nebo aspekt zdravotnicke kultury? Vis, nekdy takove slovni spojeni se pouziva jako oznaceni celku pro cast: jako "nemam rad Strindberga" (mysleno jeho tvorbu, nebo "nemam rad komunisty" (mysleno komunizmus), ale smysl, ve kterym mohlo fungovat jako smysluplne receni "nemam rad lekare, ucitele, psychology nebo delniky automobiloveho prumyslu", mi naprosto neni jasne. Tim chci rict, ze veci silne zjednodusujes.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 9:11:26)
Nemíním vést komunikaci v tÿkání, takže naposled :

- nepsal jsem nic o absenci chybných postupů, reagoval jsem na citované tvrzení

- mezi výmyslem a kritikou je jistý rozdíl

- češtinu mne vyučovat opravdu nemůžete

 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 9:20:19)
"Nemíním vést komunikaci v tÿkání"

Pak nema smysl chodit na Rodinu. Tady se tyka.

"- nepsal jsem nic o absenci chybných postupů, reagoval jsem na citované tvrzení"

Ja taky. Citovane tvrzeni reagovalo na chybnou poveru, ze postupujici porod je treba urychlovat a ze je treba pravidelne kontrolovat jeho postup. Podstate slo o netrpelivost lekaru 20. stoleti. Chyba pretrvavala do doby az se zjistilo, ze aktivni vedeni porodu neni schopno snizit procento cisarskych rezu, naopak, je vytvari. Ted chyba pretrvava z kulturni inerce.

"- mezi výmyslem a kritikou je jistý rozdíl" - kdyz jde o vymysl, dokazte to. Je rozdil mezi kritikou argumentovanou a arogantnim popiranim tvrzeni oponenta.

"- češtinu mne vyučovat opravdu nemůžete"
Nejde o cestinu. Jde o smysl vety, ze nekdo nenavidi lekare (ci zdravotniky). Ta nedavala by zadny smysl v zadnem jazyce. Jedine pokud by slo o nejakou zavaznou psychopatologii, ale to tezko je pripad osob, ktere kritizujete.

 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 9:25:35)
- co pro mne má a nemá smysl je moje věc

- já jsem reagoval na citované tvrzení, že si lékař léčí úzkost a netrpělivost

- argumentovaná kritika tu předložena nebyla

- špatně jste četla a/nebo rozuměla
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 9:32:59)
Ja vim, na co jsi reagoval. Urychlovat porod ve vire, ze pomuze matce a diteti (a pri tom pravdepodobneji je ohrozit na zdravi a zivote) zcela jiste neni ucinna pomoc. Je to pomoc pro vlastni netrpelivost nebo uzkost, kdyz vidi neco, co poklada za dlouho trvajici utrpeni. Da se to tak klidne rict.

souhlasim, nepredlozil jsi zadnou argumentovanou kritiku;-)

Mozna jsem nerozumela. Vysvetli prosim, jak mam porozumet, cituji: " a/nebo pro ty, kteří hledají průchod své zášti vůči lékařům".
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 9:39:24)
Jeste ten prvni odstavec rozsirim pro ty, kteri jeste o jinym nez aktivnim pristupu k porodu moc nevedi. Dlouhy vycerpajici porod urcite neni cilem zdravotniku, kteri praktikuji "prirozeny" pristup. Problem ale je ten, ze neustala kontrola a nekdy i "urychlovaci" pristupy porod brzdi, a zeny podle slov Odenta rodi dlouho, bolestne a konci vycerpane. Takze ta "pomoc" vubec neni ucinna.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 9:40:44)
- zneužíváte mé odmítnutí tykání, aby se Vám nedostalo odpovědi, udělám ještě jednu výjimku :

- říci se to dá, dokázat nikoli

- prokazuje ten, kdo tvrdí

- jsou to možnosti, které, jak jsem psal, m.j. vedou k onomu karatelství
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 9:57:28)
"- zneužíváte mé odmítnutí tykání, aby se Vám nedostalo odpovědi, udělám ještě jednu výjimku"
Dame se tykani neodmita.

"- říci se to dá, dokázat nikoli"

Co ze nejde dokazat? Ze aktivne vedeny porod neni ucinna pomoc? Na to dukazu je dostatek. Ze byla to sebepomoc chlapovi, kteri o porodu nic nevi, ale potrebuje "pomahat" - je to zrejme. Mimochodem, zeptejte se kolegu porodniku, proc jim to dela takovy problem sednout se na ruce a nezasahovat. Odpovedi budou svedcit o uzkosti z ruznych: psychickych a pravnich duvodu.

"- prokazuje ten, kdo tvrdí" - a i ten, kdo chce argumentovane tvrdit opak

"- jsou to možnosti, které, jak jsem psal, m.j. vedou k onomu karatelství" - no, to sotva. Je to zjednodusene vysveteleni: to byla moje pointa.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 10:05:21)
- dáma netyká sponte sua

- Vámi předkládano za důkaz nemám

- to je podivná logika na způsob "obviněný má dokázat
nevinu, protože tvrdí opak toho, co obviňující "

- Vaše pointa má drobnou vadu, vyjmenovaní avisované části obecných možností není zjednodušením
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 10:20:50)
kili, ale nabidne tykani, kdyz je to kulturne vhodne. Kdysi na PD jsem ti to formalne nabidla: s oduvodnenim, ze jiz jsi trvalym prispevatelem, a tady se tyka. Ani jsi neobtezoval odpovedet.

"- Vámi předkládano za důkaz nemám". Takze, dukazy lekarske vedy, nejsou dostatecne? Tak predloz svoje vysvetleni, proc porody stale rutinne se urychluji? Mne nenapadaji jine duvody, nez Lizou zminene: ze nutkani je ze strany personalu, nikoliv z rodicky.

"- to je podivná logika na způsob "obviněný má dokázat
nevinu, protože tvrdí opak toho, co obviňující " - jde tady spise o diskusi nez soudni proces. Tak, jak pise Liza neni. Jak to teda je?

"- Vaše pointa má drobnou vadu, vyjmenovaní avisované části obecných možností není zjednodušením" Nabidl jsi dve moznosti: projekci vlastnich obav a patologickou zast. Ani jedna nezda se mi jako padne vysvetleni. Spise jako nerudny pokus odklidit kritiku do "problemu" kritizujiciho.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 10:33:24)
- začít tykat sponte sua a po výtce nabízet tykání je hned dvojím projevem hrubého porušení běžných společenských norem. Server neoznamuje tykání jako usus jemu vlastní

- nepředložila jste žádný důkaz toho, že lékaři si skrze zákroky na pacientech léčí vlastní úzkost a/nebo netrpělivost, Vaše intuice a to, že Vás nenapadá žádné jiné vysvětlení, důkazem není, byť to Vy za důkaz třeba i máte (jakkoli jinak protekujete výhradně vědecké způsoby poznání)

- není to soudní proces, ale princip je stejný, první bylo tvrzení, že něco je, takže tvrdící má prokazovat, ne ten, kdo ono tvrzení odmítá

- nenabídl jsem dvě možnosti a vyjadřoval jsem se k tomu, co není kritikou, ale smyšlenkou
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 10:43:11)
kili, pak prostuduj prirucky etikety, kdo ze ma nabidnout tykani. Zeny v evropske kulture se berou jako ty orientovanejsi v sociabilite, prave proto maji vysadu projevit iniciativu ve vecech podavani ruky, tykani a pod. Nevim o jake "bezne spolecenske norme" mluvis, na zadnou takovou jsem nenarazila, urcite ne v priruckach etikety ani v praxi mezi kultivovanymi lidma.

Se nemluvi tady o pacientech obecne, v teto diskusi jde o rutinni amniotomii, klystyru a nastrihu. Dva prvni postupy maji mylnou povest urychlovacich. Nastrih doprovazi spousta nikdy nedokazanych mytu. Pro koho se stale provadi? Prosim prilozit dukazy pokud budes zminovat duvody.

Kdyz si myslis, ze jsi tady obzalovany na tomto serveru, prijmi uprimnou soustrast.

Jeste jsi nedokazal, ze je to smyslenka, a ne opodstatnena kritika. Takze proc se porod rutinne urychluje?
 amálkaZ 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 10:48:46)
taky mě zajímá-proč se porod urychluje!?
 Kohnova 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 10:55:50)
amalka: protoze nekdy je to potreba. Treba aby se dite neudusilo, nebo matka nevykrvacela.
A jindy staci prani mit rychleji po sichte, nebo tlacenice prichazejicich rodicek na porodnim sale.
Mne se tohle stalo prave v me jinak celkem oblibene FTN, rodim si rodim, nacez vejde MUDr. Sever rka: "Dejte ji oxik, uz je nemame kam davat.". Asi si myslel, ze ma mentalni kapacita nepobere, ze mluvi o mne a co rika, nebo mu to bylo jedno, ale URCITE to bylo v zajmu zdravi meho a PREDEVSIM meho ditete. Proste... neumela jsem si toho vazit :D.
 amálkaZ 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 11:00:56)
blbě jsem se zeptala-proč je třeba porody urychlovat rutinně-i tam kde se žádné komplikace nepředpokládají. Ovšem tlačenici a konec směny chápu~:-D
 Kohnova 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 13:06:51)
Amalka: Jsem pekar a mym cilem je vyrobit vanocku. Vim, ze testo bude muset kynout. Dam tam zive drozdi v davce minimalni nutne pro vzejiti, najdu teple misto, cekam, az to vykyne, tak dve tri hodky. Nebo tam dam susene drozdi a radsi vic nez min, je jedno, kde to bude kynout a za pul hodiny je testo jak balon. Po upeceni budou obe ty vanocky vypadat stejne, tak proc cekat. Ja to jist nebudu a je dost dobre mozne, ze i kdyby, rozdil v chuti nepoznam, protoze ac pekar, vanocky nemam vlastne ani nijak zvlast rad. A tim padem, kdyz me pak nekdo bude upozornovat na technologickou chybu, budu ho mit za pitomce, ktery si vymysli a jako nepekar neni schopny porozumet vanocce.
Kdyz by se nasel nejaky cvok, co mi bude cpat, ze priprava a peceni testa je obrad, ze se testo treba nekdy i zehna a ze to hnacani a cekani je pekne samo o sobe, poslu ho tam, kam si myslim, ze patri.
Argumenty budou (a nikdo mi to nevymluvi) na me strane: davam ti hotovou vanocku, ktera splnuje vsechny parametry vanocky, ktere jsem si pro ni ja jako pekar stanovil, tak basti a nekecej a nebo si trhni:).
A to je konec pohadky tety Sary:D.
 Rapiti 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 13:08:52)
~R^
 Bumbi&05,08,10 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 13:39:41)
~R^ luxusní, díky ~R^
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 18:58:25)
Kohnova,~t~~R^
 Veronika+3kluci 


Re: proč odmítat? 

(6.4.2009 14:18:53)
Krásný příklad - hm, naštěstí jsem porodila rychleji, než bych upekla vánočku. Mě teda urychlovat nemuseli. A ani krom nástřihu nic jiného nestihli ~:-D
 Kubula K. 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 11:02:55)
Cizinko, tak to jo, jestli ti jde o osvětu. Já se bála, že si myslíš, že to vysvětlíš Kilimu ~;)
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 11:06:28)
Kubulo, jeste pred tim, nez mizim. Rodila jsi relativne nedavno v Praze. Jak miminkovi podavali vitamin K?
 Kubula K. 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 11:19:40)
Cizinko, já ti nevím.. rodila jsem neplánovaně v Krči, páč mě z Podolí vylifrovali s tím, že rodí moc lidí najednou ~:( a hned po porodu jsem řešila hlavně to, jak vydržet šití bez anestezie (osoba, co mě šila, mi tvrdila, že anestezie dát nejde... o šest let dřív v Podolí to šlo...) S Hugem byl celou dobu manžel, takže ten by moh vědět, ale není doma. A vlastně jak ho znám, určitě by si na nic takovýho nepamatoval ~:-D Tak sorry, že neposloužím. Jinak příkladů toho, co dělali násilně a zbytečně, můžu pár dodat, jestli tohle byl smysl otázky :-)
 Líza 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 13:20:55)
Kubulo, ROFL ~t~
 Pestrenka 


Re: proč odmítat? 

(5.4.2009 12:43:56)
MUDr. Sever rka: "Dejte ji oxik, uz je nemame kam davat."

prosim te, zajimalo by me jak to dopadlo, zda jsi ho poslala k sipku nebo ti ho pichli?
díky
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 10:54:26)
- překrucujete skutečnost, já jsem napsal, že dáma netyká sponte sua, nikoli že tykání nenabízí, dále jsem napsal, že začít někomu tykat a po výtce nabízet tykání je porušením společenských norem, prostudujte si to sama

- pokud rozumíte dobře česky psanému textu, pak si znova pročtěte, co napsala líza, je to prvně obecné a posléze teprve vztaženo k porodu, já jsem se vyjádřil zcela jednoznačně k tomu obecnému

- nemyslím si, že jsem obžalovaný, předjímáte nepatřičně, ulustrace příměrem není představením vlastní role

- neprůkazné a neprokázané tvrzení je smyšlenka,
nevyjařuji se k porodnictví, nicméně skutečnost, že neumíte vysvětlit smysl zákroku kolem porodu, nemám za důkaz toho, že tento zákrok je léčbou úzkosti a netrpělivosti lékaře, který ho provádí

 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 11:02:44)
Kili, zase lez: Jsem ti tykani nejdrive nabidla, jsi mi neodpovedel. A dame se to neodmita. Beru to jako tvuj spolecensky lapsus, a tykam. Neodpovedel jsi mi ani "ne", coz bylby take lapsus;-).

Ja rozumim dobre kontextu receneho: mluvi se to tady o porodech. V jedine vete a prispevku neni technicky mozny zakomponovat vsechno, aby veta byla maximalne presna. Prave proto zbyva spolehat na ctenarskou vyspelost publika a jeji schopnost cist recene v kontextu.

Kdyz tady nejde o obvinene a zalovane, a nejde o soud, vratme se k tomu, co to je. Diskuse. Takze proc se porody podle vas urychluji rutinne?

Ja te jiz po nekolikate zadam o vysvetleni.

Ale ted jiz opravdu se loucim, musim s detma ven.


 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 11:11:54)
- Ano, Vaše lež, prokazatelně Vy jste mi prvně začala tykat, berte si to jak chcete, já si s každou dámou netykám, ani nepřijímám nabídku každé dámy k tykání a pokud jste nepostřehla, že si s Vámi odmítám tykat, pak máte poněkud setřelý postřeh

- imputujete kontext tam, kde nepatří, Líza jednoznačně psala v obecné rovině a pak se vrátila k souvislostem s věcmi porodnictví, kdyby to obecné tam nebylo, nereagoval bych

- nevyjadřuji se k porodnictví, na rozdíl od Vás se k tomu necítím kompetentní

 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 11:27:58)
-Pak kili nepoucuj o slusnosti, kdyz zrejme o etikete nic nevis.

-Zrejme jsi zapomnel sledovat vlakno a kontext, jestli jsi nevsiml, v kontextu ceho Liza psala svuj prispevek. Jeji postreh je aplikovatelny na jine obory: zcela jiste v nekterych pripadech je, nicmene v tom konkretnim, o kterem se tady bavi, ano.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 12:01:43)
- nepoučoval jsem o slušnosti, byla jste to Vy, kdo mi tu dával poušení o tom, co dáma smí, pokud máte za správné, abyste začala tykat a poté na odmítnutí tykání začala toto nabízet, pak jisgtě rozumíte etiketě po svém

- znova : reagovala sice na konkretní věc, ale napsala věc obecnou a v žádné z nich nepodala důkaz toho, že provedením zákroku léčí ten, kdo ho provídí, svou vlastní úzkost a netrpělivost
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 18:31:10)
Kili, ty vis ze jsem tvrdohlava a nesnasim lez. Takze tady je muj naprosto prvni prispevek, ve kterem jsem ti pratelsky jako trvalemu navstevnikovi navrhla tykani: http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=10475899. Tak mi tady nevykladej, ze jsem ti navrhla az po te, co jsi odmitl! Najdi mi jediny prispevek pred timto, kde ti tykam! A jiz nelzi, prece stejne vis ze te nachytam.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 19:48:52)
nemíním prohledávat diskusi, nicméně samotný Váš odkaz ukazuje, že tykáte, aniž by to bylo přijato a Vámi uvedená nabídka je analogní takovému způsobu žádosti o půjčku, při kterém si žádající bez svolení hned vezme to, co chtěl, aniž by dostal svolení.
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 19:58:42)
Kili, ani ve snu mne nenapadlo, ze budes takovy mimon, a na tykacim se serveru budes pozadovat vyjimecnou pozornost, aby kazdy si pamatoval, ze s kilim se NETYKA. A vis, nevim proc by nekdo by ti vyhovel, kdyz sam zadnou pozornosti nevynikas, spise naopak. No, na tebe srandovni podivana, ale kdyz ti vyhovuje, uzij si to~;).
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 20:06:33)
poté, co jste na serveru ZdN předvedla, jakou pozornost umíte vyvolat Vašimi vlastními výroky, je Vaše hodnocení vystupování jiných hodně troufalé a naprosto nekompetentní.
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 20:21:37)
Kili, Logika, racionalita a drzeni se tematu vubec nejsou tvoje silne stranky (ani tve particky na ZdN). Takze tenhle skok mysleni jiz nehodlam s tebou absolvovat. Mej se pekne!
 Kohnova 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 20:21:33)
kili: nic ve zlem, na diskusnich serverech si lide vetsinou tykaji, je to takovy uzus, vetsinou nikdo nepriklada tak zasadni vahu vlastni dulezitosti, aby ho to urazelo. Tykaji si treba i takovi lide, kteri kdyz se setkaji ve skutecnosti, tak si vykaji a tituluji se.
Takze pokud pozaduji, aby mi ostatni diskutujici vykali, je lepsi to predem rici a take neni v takovem pripade takticke si davat nick "kili", lepsi je "lekar" nebo "MUDr. Kovanda" nebo "primar v nemocnici" ci tak neco podobneho, co muze event. v diskuterkach probudit vice respektu.
S tou etiketou je to zhriba tak, ze pokud dama nabidne panu tykani, tak byt pan neni primo polichocen (dama spatne odhadla situaci), mel by prijmout. K odmitnuti je treba velmi zavazneho duvodu, pricemz uvest damu do trapne situace je zavazny prohresek proti bontonu.
Kdyz tak hledim na tu vasi tykaci debatu, premyslim, zda-li jde vazne o vyvraceni vecne chybnych argumentu argumenty vecne spravnymi?
 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 20:29:44)
Kohnova,

Uprimne, kdyby nekdo na Rodine by se podepisoval jako "primar", nebo "MUDr. Kovanda", prislo by mi to jako krajni trapnost. Jako obecne pouzivani titulu mimo pudu, kde maji smysl (akademicke prostredi), nemocnice a pod. Vim, ze ve stredni Evrope jsou k tomu lidi jaksi naklonenejsi, ale prece ne az tak. Respekt by to urcite nevzbuzovalo, spise pobaveni.

Ale jsme vazne OT, zac se omlouvam.
 Kohnova 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 20:54:43)
cizinka: vsak jo. Ono hlavne vzbuzuje podaveni (IMHO), kdyz nekdo na internetove diskusi vyzaduje, aby se mu vykalo :).
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 20:55:02)
- co si kdo většinou dělá, je mi jedno, stejně jako míra významu, který kdo čemu přikládá, já jsem ale nikde nenapsal, že mne to uráží, o titulech jsem se nikterak nezmínil, nick tykání nezavdává, nežádám respekt, předpokládám slušnost

- Vaše poušení o bontonu je sice dojemné a nemyslím si, že by mi ho bylo zapotřebí, ale když už chcete, tak etiketa nevybízí dámu nabízet vykání cizímu, kor když tatáž dáma tomu, komu tykání nabízí, spílá do předtím dědků - tedy je tu i jistý věkový faktor, když už pomineme ostatní označení včetně lháře

- nevím, zda o tom přemýšlíte
 Kohnova 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 21:30:45)
kili: premyslim, plati to i s prihlednutim k tomu, ze se dotycna dotkla VASICH citu.
Vekovy rozdil -alespon co se tyce bontonu- hraje rozdil pouze v pripade, ze pan je ve veku kmetskem a preje si byt jako kmet vniman a dama ve veku jeste divcim a neprovdana.
Pokud jsou VAM jedno zvyky lidi tam ci onde, je to spis VAS problem, nez jejich, ale vlastni dustojnost vymahanim internetove satisfakce prilis neposilite.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 22:11:15)
- Vy jste se ptala, jestli přemýšlíte, já jsem odpověděl, že nevím, jestli přemýšlíte

- dotyčná se nemohla nijak dotknout mých citů, je mi zcela lhostejná jako anonym, je to z mé strany psaní čisté věcné a popisné, bez jakýchkolivěk citů a osobních podjetí,

- žádný bonton není postaven tak, aby považoval za vhodné nabízet tykání tomu, koho předtím veřejně označíte za dědka a lháře

- žádné vykání nevymáhám, tykajícímu nemíním odpovídat a tak ho na to decentě upozorňuji

- není mi třeba posilovat vlastní důstojnost a ani k tomu nikterak nesměřuji, psaním s cizinkou už vůbec ne, to by bych měl za nesmyslné

 Kohnova 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 22:51:44)
"- Vy jste se ptala, jestli přemýšlíte, já jsem odpověděl, že nevím, jestli přemýšlíte".... nerozumim? Ale pokud nevite, jestli premyslim, tak odpovidam ANO, premyslim, vetsina lidi tak ci onak nekdy premysli.
Pane kili, myslim, ze si potrebujete udelat jasno v tom, jestli je tenhle prostor anonymni nebo verejny.
To decentni upozornovani neodpovidanim je legracni. Vy si to asi uplne neuvedomujete, ale fakt pusobit trochu komicky, trvat na tom, ze Vam bude vykano v prostredi, kde si vsichni ostatni tykaji, neni to ani vecne ani to nesvedci o tom, ze neprecenujete vlastni dulezitost.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 23:37:11)
- nevím, jestli nerozumíte. Ani se Vás neptám, jestli přemýšlíte.

Vy jste se ptala - L.C. :

" Kdyz tak hledim na tu vasi tykaci debatu, premyslim, zda-li jde vazne o vyvraceni vecne chybnych argumentu argumenty vecne spravnymi? "

a já jsem odpověděl, že nevím. Stejně tak se nyní ptáte, jestli nerozumíte, což opravdu nemohu tušit.

- nepotřebuji si dělat jasno, jde o prostor veřejný, přístupný jak anonymům, tak identifikovaným. Nejspíše nepozorně čtete, co píšu, já jsem nepsal o decentním uporoznění neodpovídáním, ale o tom, že decentně upozorním, že nebudu odpovídat.

- mně je úplně jedno, jestli působím komicky, netrvám na vykání, jak jsem psal a Vy nepostřehla, já přece nemohu nikoho donutit, aby mi vykal, jen prostě nemíním psát si s těmi, kteří mi tykají.
Vlastní důležitost nehodnotím vůbec, takže ji nemám ani jak přeceňovat, vůbec se o to nezajímám, mám to za naprosto nepodstatnou věc.
 Kohnova 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 23:42:26)
Podivej, kili, kdyz reknes: "nemíním psát si s těmi, kteří mi tykají", tak pak uz muzes psat hory doly cerny les, ale stejne bude jasne, kde je realita. Tykam ti ted schvalne, aby ses nastval a tim se ukoncila tato pitoma debata beze smyslu.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 23:49:15)
:-)) pitomou debatu můžete ukončit prostě tím, že nebudete reagovat. Tykáním mne nenaštvete, ba ani ničím jiným, toho jsem dalek, aby ne někdo naštval, tím spíše anonym.



 cizinka1 


Re: proč odmítat? 

(6.4.2009 10:15:39)
Kili, Kohnova je velice moudra zena, udelala co mohla, tak dobre jako ona neumim. Ja jen mam zvedavou otazku, ciste teoretickou: pokud bys sel v koupalisti v plavkach, a najednou by se objevil pan ve fraku. Nedbale obleceny, ale ve fraku, a zacal by te decentne a mene decentne upozornovat, abys oblekl. Co bys mu rekl, a jak bys ho vnimal?

Nejde apelovat na slusnost, a nezajimat se, co se slusi, a jake jsou formalni spolecenska pravidla, vztahujici se na misto a situaci.

Jo, a ten dedek a lhar zaslouzi si par slov z me strany. "Arogantni dedek" je hodne zavisly na kontextu, a padl o hodne pozdeji nez nabidka tykani (takze tvoje vytka je anachronicka). Abys nebyl lharem, jednoduse nelzi. Je velice tezko se vyrovnat se lzi drzou a sebevedomou, a neni zadne spolecenske pravidlo, ktere by zakazovalo na nej reagovat adekvatne. Myslim, ze v jiz jsi napsal hodne nepravd, ocernujici jednu mensinovou volbu matek, puvodne asi z nevedomosti. Pak ty nepravdy se stavaly stale drzejsimi lzi, mirenemi na nej jako skupinu nebo na jiste osoby. Ja za to prece nemuzu.

Tebou jsem byla urazena hodne krat a prvnim, vadilo by mi, jestli bys tykal na Zd.N, nevadilo by, jestli na Rodine.
 Tulka 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 11:33:36)
kili,jenom technická.Cizinka by si zasloužila metál za trpělivost,jakou tu předvádí v diskuzích s tebou~;).A k Líze,jestli popíráš její pro mně snad ještě logické vysvětlení,tak je to o to smutnější.Jinak už vůbec nejsem schopná pochopit zásahy do normálně probíhajících porodů.
 jana 
  • 

Re: proč odmítat? 

(5.4.2009 1:33:23)
Bbečku, když si tak potrpíš na etiketu, kterou se oháníš, avšak neznáš, tak piš aspoň Líza s velkým L. A raději "paní Líza"

Ten, kdo nedodal do diskuse jediný argument, seš tady akorát Ty, rádobyfilosofe!
 rayuela 
  • 

Re: proč odmítat? ad nenávist k lékařům 

(7.4.2009 12:59:18)
Někdy mi připadá, že alternativní matky svým za každou cenu konfrontačním postojem už tak dost neutěšenou situaci v českém porodnictví jenom zhoršují.
Jednání vedoucí ke konfliktům nepomáhá nastolit atmosféru vstřícnosti mezi matkami a porodníky a vlastně se tak paradoxně situace spíš vyostřuje. Tedď už není chvíle pro boj, teď je potřeba se snažit domluvit. Začínám být na alternativní matky dost alergická, ačkoliv jsem např. pro přirozený porod atd.
 Tulka 


Re: proč odmítat? ad nenávist k lékařům 

(7.4.2009 13:19:57)
Myslíš si, že držet pusu a krok zlepší situaci v našem porodnictví?Ostatně agresivně reagují spíš lékaři,alternativní matky chtějí jen to na co by měla mít každá žena právo.Nevidím v tom vůbec nic složitého.Ale to by doktoři museli připustit,že není jenom jedna "pravda".
 jana 
  • 

Re: proč odmítat? 

(5.4.2009 1:28:45)
Tak vypadni a neser (se) tady.
Jdi si laskavě léčit svoje mindráky jinam.-
 amálkaZ 


Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 9:00:52)
Kili-asi tomu nerozumím.Ale když odmítnu dirupci při 4 cm a nástřih-mám mít potom výčitky svědomí,když můj novorozenec dostane žloutenku?~a~
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(4.4.2009 9:12:43)
nikoli asi, ale určitě jste nepochopila mnou napsané tak, jak bylo napsané
 jana 
  • 

Re: proč odmítat? 

(5.4.2009 1:34:14)
Asi se musíš naučit líp vyjadřovat, no. Nebylo co pochopit.
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(5.4.2009 8:37:21)
netřeba se trápit tím, že jste nepochopila, nebylo Vám to určeno a nijak to nesouvisí ani s posazením ani s prosazením v fg pralese, z něhož pochází půlnoční výlevy zloby Vašeho ega
 & 


Re: proč odmítat? 

(5.4.2009 8:43:59)
Kili, ty jsi komik... ~t~ ~t~
 kili 
  • 

Re: proč odmítat? 

(5.4.2009 9:10:32)
jak kdy - na anekdotální invektivy je možná vícerá reakce, včetně nulové nebo komické, v daném případě mne inspirovala IP adresa
 jana 
  • 

Re: proč odmítat? 

(5.4.2009 1:29:07)
Potrefená husa se vždycky ozve.
Nezavírej oči před pravdou.
Nesnaž se nám namluvit, že většina našich mudrů jsou šikovní a laskaví borci, NENÍ to pravda ani náhodou.
 janka 
  • 

Re: proč odmítat? 

(5.4.2009 1:26:10)
Přesně tak, líp se to snad ani nedá vyjádřit.
 janka 
  • 

Re: proč odmítat? 

(5.4.2009 1:22:13)
Jo, takový znám taky: pochvalují si super porod, a když to slyším, tak se mi ježí vlasy na hlavě: chválí něco, co je blbě. Radši nechtějí vědět, že by to mohlo být jinak - líp. A zpětně to nechtějí vůbec ani slyšet, protože kdo by si chtěl připustit, že porod se nemusel vyvolávat, že 95% vcyšetření je jen riziko a doktoři sbírají data do průzkumu. Příroda není blbá a normální žena porodí normální dítě na mezi bez rizika, natož doma s přípravou a odborným dohledem.
Z Tebe čiší absolutní neznalost věcí, faktů, ani ty příběhy neznáš, žiješ izolovaně nebo co?
Ostatně, vrcholem tuposti je tvrzení, že doktor je chytrý a ví líp, protože je studovaný.
Můžu říct, že o štítní žlázek, rakovině atp, ví více ti, kteří jí trpí než ti, kteří ji léčí. 90% doktorů jsou tupci na netou, kteří 90% činnosti dělají "na body", tj. pro peníze. Přestaňte si hrát na pohádku a věřit nesmyslům, že doktor chce vaše dobro. Snad 1% z nich. Možná.
Vy, kdybyste žila v Africe, budete stejně tak tvrdit, že faraonská obřízla je ok, a proč se to ostatním nelíbí, vždyť je to pro Vaše dobro, že.
 martina 
  • 

Re: proč odmítat? 

(8.4.2009 21:42:07)
kamarádka mi řikala, že sem na diskuze chodí samé slepice, bohužel po přečtení této diskuze jsem se o tom přesvědčila. A ještě poznámku: pořád se tady nekdo ohání tím, že porod je přirozená věc, tak proč do něj zasahovat. přírodní výběr je taky přirozená věc, nemoci jsou taky přirozená věc. Zkrátka tady vždy byli a budou. Dříve, když se narodilo slabé miminko, nebo byla matka nemocná, tak při porodu umíraly. Byli zkrátka slabší. Takže takhle bys to chtěla? V ČR je jedna z nejnižších umrtností novorozenců a rodiček na světě. Pediatrie je u nás na špičkové úrovni. To nejsou dojmy, to je fakt. Myslíš, že matky, kterým se stane něco tak strašnýho, že jim zemře děťátko si řeknou: no bylo slabounké, to je holt příroda. Asi né, že?
 Tulka 


Re: proč odmítat? 

(8.4.2009 21:49:32)
Tož velká gratulace k zařazení do hejna~x~~x~~x~~v~
 Teraza Horáková 


Re: proč odmítat? 

(8.4.2009 21:55:02)
martino nepaušalizuj a neházej flintu do obilí, záleží na tom, o jaké téma se zajímáš. Např. tato už dávno neřeším, nesmiřitelné tábory a střety názorů.
Čtenářský klub, stavařina, pejskařina a pár dalších jsou tu super.
 martina 
  • 

Re: proč odmítat? 

(9.4.2009 17:56:37)
určitě máš pravdu,ale už jsem se neudržela
 martina 
  • 

Re: proč odmítat? 

(9.4.2009 17:56:40)
určitě máš pravdu,ale už jsem se neudržela
 singera 
  • 

o článku 

(3.4.2009 21:51:11)
Článek je napsaný opravdu hrozně. Jakoby "na koleně". Ale to je můj názor. To se nezmiňuji o obsahu článku, ale jen o stylu psaní aní pisatelky.
 Omega 


Re: o článku 

(3.4.2009 23:35:12)
Naprosto souhlasím. Autorka článku.
 Pestrenka 


Re: o článku 

(3.4.2009 23:54:51)
Taky si myslím...

kdyby autorka rodila císařem, kleštěma, nebo minimálně s vyvolaným porodem a parádním nástřihěm, stejný sloh by byl naprosto v pořádku...
 singera 
  • 

Re: o článku 

(4.4.2009 21:23:59)
autorka to snad psala do notebooku a to už měla po po..
 Pestrenka 


Kdy bude i u nás 

(3.4.2009 22:58:38)
možné si takto zvolit porodníka a způsob porodu, Bůh ví...

Tady je normální si měnit kadeřnici, kosmetičku, zubaře, protože nejsme spokojeni s jejich prací, ale když chce někdo rodit NORMÁLNĚ, mená moc šancí na výběr porodníka.

Pokud už si chce matka uhájit jakž takž normální porod, musí strávit těhotensví stresem o konzultaci porodního plánu a tajně doufat, že PA na porodopis nenapíše ÚB a přes její výslovný nesouhlas ji např. nenastřihnou.

Moc hezký článek, takto si představuju porod v demokratické zemi.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Kdy bude i u nás 

(3.4.2009 23:01:00)
Pestřenko, prosím tě,co je to ÚB?
 Pestrenka 


Re: Kdy bude i u nás 

(3.4.2009 23:22:55)
ÚB je zkratka, kterou v některých pordnicích píšou porodní asistentky na papíry informovanějších rodiček, které mají nějaké své představy...
Znamená "úplně blbá" a slouží to jako signál pro ostaní ... bacha, ta si bude vymýšlet, nebo tak něco...

Když tak mě někdo doplňte , opravte
 Stáňa a dva kluci 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 7:35:32)
Pestřenko, napadlo mě to, ale myslela jsem, že to snad není možné~a~...
 kili 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 8:31:38)
možné je vše, zejména to, že tu kdosi z historky dávného vtipu chce učinit skutečnost. V akreditované nemocnici není možné užívat takových zkratek. Výmysl a křivé obvinění je jedna věc, důkaz něčeho takového druhá věc. Pomluva je jako uhel, když nepopálí, aspoň ušpiní. Jsou lidé, kterých zálibou je pomlouvat, záliba v páchání zla má půvab pro lidi špatné a drzé, kdykoli trest je daleko a na jeho místo nastoupí volnost.
 cizinka1 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 8:46:37)
Kili, chces naznacit, ze dr. Helena Maslova je lharka? Nebo ze porodnice Praha-Podoli je neakreditovana?
 kili 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:02:12)
Nevzpomínám si, kdy my dva jsme si spolu potykali.

Neznám osobu "Helena Maslova", nevím, čeho je "dr",
nevím, zda ono ZZ je akreditované. Takže v tomto ohledu nenaznačuji nic, kdežto mám ony pavlačové drby o zkratkách "ÚB" za zlovolné nařčení dokud nebude předložen důkaz. Pokud ona "dr" ví, že ve ZZ, ve kterém pracuje, se takových zkratek užívá a pokud toto zařízení je akreditované, pak povinností oné dr je ohlásit nežádoucí situaci standardním způsobem. Pokud to neučinila, může zase jen zameteat prvně před svým prahem.
 cizinka1 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:04:08)
Pani dr. Maslova je gynekolozka. http://www.respekt.cz/clanek.php?fIDROCNIKU=2008&fIDCLANKU=1064

Pamet mne klame - nebylo to o Podoli. Takze opravuji je nektera z prazskych porodnic neakreditovana.
 kili 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:16:33)
článek obsahuje bludy takového rozměru, že svědčí o ignorantství autorky ve věci péče o právě narozeného novorozence.
 Líza 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:17:30)
LOL, taky je gynekoložka, ne pediatr.
 kili 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:21:15)
někomu je to ke smíchu, já mám za to, že tím hůře, že se pouští do publikování věcí, o kterých nemá ani potuchy, jak je z článku na první pohled zřejmé
 cizinka1 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:26:16)
Kde konkretne dela pani Maslova chybu?
 kili 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:27:13)
v onom článku, na který jste dala odkaz
 cizinka1 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:28:57)
Jake chyby konkretne?
 kili 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:37:24)
napčř.:

" ..v drtivém podílu případů porod zdravého dítěte zhruba odpovídá následujícímu popisu

" ... Přeruší pupečník a naučeným hmatem předá dítě dětské sestře. Ta ho otře, zastrčí mu hadičku do průdušek, aby odsála zbytky plodové vody. "

"...Sestra dítěti násilně natáhne nožičky ."

".. a píchne dítěti injekci s vitaminem K."

".. dítě by mělo být v prvních minutách po porodu přiloženo k matčině prsu, aby se naučilo dobře sát.."
 cizinka1 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:43:39)
A jak to teda ve skutecnosti je?

Takze rodice, a dokonce i lekare, v porodnicich zazivaji masove halucinace, nekteri jsou schopni i je nafilmovat?
 kili 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:52:49)
Nemíním popisovat, jak to je. Pokud někdo píše, že

- v drtivém podílu případů sestra zastrčí právě narozenému hadičku do průdušek, tak je možné, že popisuje vlastní halucinace.

- sestra dítěti násilně natáhne nožičky, pak jednak nemá o ošetření novorozence piotuchy a jednak asi ani neví, co jsou nožičky

- píchne dítěti injekci s vitaminem K, pak nejspíše zcela vyjímečný způsob profylaxe haemorrhagické nemoci novorozence považuje za drtivý podíl

- dítě by mělo být přiloženo k matčině prsu, aby se naučilo dobře sát, pak neví nic o základních nepodmíněných reflh
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:56:23)
Kili, co tedy mým dvěma fyziologickým novorozencům hned po porodu injekčně aplikovali? Jako součást standardního ošetření.
 kili 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 9:58:46)
to mohu těžko vědět já, otázku jste měla položit těm, kteří to prováděli
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 10:25:41)
Mluvili o vit. K ...
 cizinka1 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 10:12:39)
Kili,

Myslim, ze spise ti unika pointa toho, co pani Maslova v clanku rika: ze novorozenec ma jine potreby nez to, co zaziva po narozeni. Nevim jestli nechces, nebo nejsi schopny to pochopit, ale tady nejde o aspekty technicke, zda novorozenci jde ci nejde natahnout nozicku, ale o to, ze neni duvod nastavovat novorozence do polohy, ktera neni pro nej prirozena, a je nasilne vynucena. Nejde o to, ze saci reflex nevymizi, ale to, ze pro uspesne kojeni je dulezite, aby prvni hodiny po narozeni miminko stravilo v bezprostredni blizkosti matsinych prsu. Jde nasilim napravit to, co nasilim po porodu bylo znicene, a pres bolest a utrpeni zase matku a dite "rozkojit", otazkou je, zda je toho treba, kdyz jde to i bez toho, aby se vytvarely umele prekazky?

Kdy se zrusilo injekcne podavani vitaminu K jako standardu?
 kili 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 10:20:33)
- pointa se nevyjadřuje výmysly, já jsem reagoval na výmysly, které autorka dané stati uvedla a na nic jiného

- žádný standard podávání K-vitaminu injekčně fysiologickým novorozencům neexistoval, takže ani nemohl být zrušen, jsou poměrnmě vyjímečné stavy, při nichž je tento způsob profylaxwe haemorrgahické nemoci novorozence nezbytný


 cizinka1 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 10:30:56)
Kili, nerozumis. Novorozenec po narozeni se meri. Odsava se. Oddeluje se od matky. Vitamin K se picha. Mozna ne ve Vsetine, co ja vim. Ale ve spouste nemocnic ano. Pani Maslova popisuje prazske pomery, kteri by "sedly" na spoustu dalsich nemocnich. V Praze se zdravotnici uci, a tyhle pomery se roznasi vid? A to vsechno je celkem nasilne naruseni toho, jake potreby ve skutecnosti ma. To je cela pointa Maslove, kterou ctenar pochopil by bez problemu.

Ty vety nejsou vymysly, jenom nechces pochopit jejich smysl.
 kili 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 10:42:26)
- Ve stati, jejíž autorka je představena jako lékařka, jsou výmysly formulovány srozumitelně

K tomu, co právě nyní sdělujete Vy

- novorozenec se neodsává

- tvrzení, že se Vitamin K podává injekčně nepatřičně, nijak nedokládáte

- čtenář jistě může údaje autorky vnímat jako skutečnost, když se autorka představuje jeko lékařka, i proto zde uvádím, že její popis drtivého dílu postupů je zcela falešný, mám za to, že i záměrně falešný a/nebo odrážející nebývalé mezery v jejím vzdělání

- ty věty jsou naprostými výmysly a ničím jiným než výmysly a nemají jiný smysl, než výmysly
 Kubula K. 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 10:47:15)
Cizinko, jen taková myšlenka se mi vkrádá: Napadlo tě (snad ti můžu tykat), že někdo prostě nechce vést debatu směrem, který by odhalil jeho argumentační, logické a osobnostní slabiny? A že ať vynaložíš jakékoli množství času a energie a vybrousíš a upřesníš své argumenty až do bezvědomí, ten člověk si stejně pojede dokolečka po své vlastní koleji? ~;)
 cizinka1 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 10:49:41)
Kubulo, ano. Ta energie stoji za to, aby ctenar mohl by si udelat nazor. Nikdy cele publikum neudela se nazor stejny, ale pro jeji cast stoji za to se poprat. Vice casu jiz nemam, s kilim se loucim.
 Katka +3 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 8:42:22)
Občas tam ještě přidávají Č jako čte. Aspoň vidíme, co je v očích našich porodníků největším hříchem ženy- gramotnost.~t~
 Kubula K. 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 10:22:00)
Č jako "čte"

No logicky, už moje babička říkala, že kniha je záhuba domácnosti
 Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 


Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 12:32:51)
No tak troufám si říct, že jsem doktorům hodně kecala do všeho a na všechno se ptala i po dobu hospitalizace, že si čtu svoji kartu a zjišťuju co za léky mi dávají, jaké to má vedlejší účinky apod. na pokoji na netu, taky věděli a nikdy jsem na kartě neměla ani Č ani ÚB
 myš 
  • 

Re: Kdy bude i u nás 

(4.4.2009 13:04:26)
.....a neměla jsi tam něco jinýho, třeba FO (furt otravuje) ~t~

Doufám, že něco takového se děje naprosto vyjímečně, no je to jako se vším, záleží na kvalitě porodnice a personálu, takže věřím, že někde se to i přihodit může.
 Mab 


Vitamin K 

(4.4.2009 11:53:56)
Kili, čistě z profesionálního hlediska by mne zajímalo jak vypadá postup tvých podřízených při a těsně po porodu fyziologikého novorozence. Zvláště mne zajímá ten vitamin K - tedy kdy po porodu a v jaké formě je novorozenci podáván.
Na svém pracovišti (jsem t.č. neatestovaný pediatr) podáváme opravdu do 2 hod. od porodu (většinou do 20 min. od porodu) vit. K intramuskulárně. Když jsme podávali vit. K v kapkách většina dětí jej nedokázala v sobě udržet, ublinkávali ještě zbytky plodové vody apod. Tedy množství vit. K, které bylo dítěti podáno se nedalo přesně určit. Proto mne zajímá standartní postup jinde. (nemluvím o matkách, které mají jasnou představu co chtějí a nestandartní postupy jsou jim samozřejmě po dohodě umožněny).

S tím, že děti jsou odsávány z průdušek samozřejmě také nesouhlasím, jednak je to technický nesmysl a i odsáatí z horních cest dýchacích se děje jen v indikovaných případech.

Vážení a měření se děje většinou v době, kdy se matce zašívá porodní poranění a v tom případě je s dítětem např. otec.Jinak není důvod odnášet dítě z náruče matky, pokud si to výslovně nepřeje.

Co se týče žloutenky a fototerapie je rozdíl jak se dítě jeví navenek a jakou hodnotu bilirubinu má v krvi. Jsou přesné indikace k fototerapii, takže si nikdo nevymýšlí jen tak od oka koho svítit bude a koho ne. - To jen tak pro doplnění.
 kili 
  • 

Re: Vitamin K 

(4.4.2009 12:29:22)
- vypisovat postnatální péči tu nemíním, rozsahem to ani není možné. Pokud máte zájem o způsobech profylaxe haemorrhagické nemoci novorozence, najdete je v patřičné literatuře

- pojmu "na svém pracovišti" moc nerozumím, pokud míníte pracoviště, na kterém pracujete, pak je to postup toho pracoviště a nikoli obecný standard

- naším obecným standartním postupem je individuální přístup. A obecně, pokud není důvod k p.e. podání jakéhokoli léku, pak je jakýkoli lék podán p.o. cestou, pokud léková forma pro p.o. použití existuje. Kanavit p.e. podáváme v indikovaných případech, kterých je početně nevýznamná menšina

- děti nejsou vůbec odsávány odnikud, v indikovaných
případech je odsáván nežádoucí obsah z úst a/nebo nosu novorozence, v jiných indikovaných případech i z cest dýchacích, vyjímečně i dolních, vše uvedené vždy pod zrakovou kontrolou

- měření délky je jen oprientačně aproximativní, nesmí při něm dojít k násilné extensi končetin, zejména ne k extensi v kyčlích

- pediatrické vyšetření dítěte v náruči matky je hrubě orientační a tak neodpovídá náplni cíleného vyšetření a pokud si matka vyšetření nepřeje, je to její věc pokud nejsou zjevné známky bezprostředního ohrožení na zdraví a/nebo životě. Matky v naprosté většině - zde vlastně vždy - vyšetření chtějí a tak je dítě v její těsné blízkosti na vyhřívaném lůžku vyšetřeno řádně, k čemuž stačí necelých deset minut

- indikace k FT jsou dány exaktně a na základě měření hladiny bilirubinu v séru, nicméně jde zásadně i o to, proč k hyperbilirubinaemii došlo
 Mab 


Re: Vitamin K 

(4.4.2009 13:01:31)
Děkuji za odpověď. Pochopila jsem to tak, že většině fyziologických novorozenců je tedy vit. k podáván ve formě kapek.
Samozřejmě že znám různé možnosti prevence hemorag. nemoci novorozence, jen mne zajímá jak se to dělá i jinde.
Samozřejmě také vím, že pojem mé pracoviště neznamená obecný standart, zvlášť když postupů lege artis je více. Stejně tak je to i s ošetřením novorozence po porodu - je spousta možností jak novorozence ošetřit v mezích postupu lege artis a každá porodnice má svůj standart jiný. I třeba silně individuální přístup k jednotlivým rodičkám je standartem na některých odděleních, jinde je naopak doporučen určitý postup pro všechny stejný, kterého se mají zdravotníci držet a jen v případě, že si matka něco výslovně nepřeje, tak se postup na základě přání matky upravuje.
 kili 
  • 

Re: Vitamin K 

(4.4.2009 14:55:47)
- ano, naprosté většině kapku Kanavitu

- jinde a támhle - ono to má trochu návaznost i na systém profylaxe pozdní formy haemorrhagické nemoci

- nelze vypracovat postup stejný pro všechny, snad jen jeho obecné zásady pro nějakou věc, něco jiného je standard péče a něco jiného management protokol

- většina nemocnic nemá samostatné novorozenecké oddělení, kdežto péči zajišťují novorozenecké stanice dětských oddělení

 singera 
  • 

Kreditko...je to tady :-) 

(4.4.2009 21:26:22)
cizinka celý den na scéně :-) :-) :-) :-) :-) :-(
 kreditka 


Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 9:43:52)
~t~ Už se mi po ní stýskalo, bez cizinky tu není taková sranda~t~
 amálkaZ 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 9:49:46)
a pro Kreditku-teď jsi mě pobavila.Mně to zase přijde nějak obráceně-já se nemůžu udržet smíchy,když čtu tebe nebo třeba singeru.A co se týče četnosti-Kreditko,ty jsi na scéně pořád~x~~:-D
 kreditka 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 9:56:14)
Amálko na scéně jsem často to máš pravdu, ovšem zuziny též, tudíž je od ní absurdní mě obviňovat tím že zapleveluju diskusi, co se týče smajlíků - pokud vložím do diskuse smajlíka např. ~R^ a nic k němu nenapíšu, tak většina lidí pochopí že souhlasím s předchozím příspěvkem
 amálkaZ 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 9:59:46)
o smajlících nebyla řeč.ani netušim kdes to vzala.já ti je tam dala rp "sluníčkový"den.nepíšu mezi řádky.
 kreditka 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 10:07:53)
Jednalo se o moji diskusi se zuziny, která právě zmiňovala to, že zapleveluji diskusi smajlíky, já reagovala na to tím, že zuziny také hodně přispívá do diskusí - myslela jsem že jsi to četla, když jsi se zmiňovala o tom že jsem na scéně pořád...~d~~:-D
 Líza 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 10:09:15)
A já měla za to, že jde o tvoje vysmívání příspěvkům cizinky, kterým ty tvoje nesahaj ani po kotníky ~j~
 kreditka 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 10:10:15)
Já něco takového psala???? Že o tom nevím
 kreditka 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 10:13:25)
Navíc na cizinku jsem zde nikde nereagovala!!! První smajlík co jsem uvedla byl reakcí na singeru, která hledala cizinku a divila se že tu ještě není, můžeš si to klidně dohledat, krom singery jsem reagovala na zuziny a Amálku a teď tebe. ~y~
 amálkaZ 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 10:21:33)
aha.tak ne o smajlíky nešlo. Šlo o vysmívání se cizince-což mě pobavilo,jak píše Líza.A hlavně o to,že ty jsi na scéně pořád ,k jakýmukoli tématu,jako singera.tak nechápu,proč vám to vadí.
 singera 
  • 

Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 12:23:22)
Protože je to pořád dokola. I ty příspěvky jsou pořád stejné a pořád dokola se řeší tatáž věc. Děkuji za všechny příspěvky, které se netočí pořád o porodu v Lucemburku. Ráda si je přečtu. Tento článek jsem nečetla, taktéž né diskuze, ale dovedu si představit, cože zase řeší cizinka. Já řekla jen na článek svůj názor a na to má každý právo. A Amálko, opravdu nevím, jestli tvoje příspěvky něco ostatním dávají, nezaregistrovala jsem tě v davu.
 amálkaZ 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 12:29:09)
já tebe ano.taky jsem na tebe párkrát reagovala,ale to je fuk.píšu do komentáře vždycky jen jednou dvakrát,když řeknu svoje.mně je fuk co komu jakej příspěvěk dává,o to tu nejde.jen jsem se prostě zasmála,jak si s Kreditkou notujete.prostě mě to pobavilo.Dám si pozor,abys mě příště zaregistrovala~z~.
mě baví všechno,i porody.
 singera 
  • 

Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 13:58:12)
No mne porody v Lucemburku psaný stylem autorky nebaví. Jiné ano. Např. od Zlababy a spol. Které umí opravdu psát. Přiznám, psát na takové urovni, jako autorka tohoto článku, tak raději žádný článek sem nepíšu. A nebo to s někým, kdo umí psát s konzultuji. Neříkám, že já psát umím, ale taky sem články nepíšu, že jo. V diskuzích je to o něčem jiném. Vlastní názor ať si každý napíše svými slovy a jak umí.
 Pestrenka 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 12:32:55)
Tak někdo, kdo nečetl článek a ani diskuzi pod ním a přesto má potřebu do diskuze přispět takovýmto nesmyslným způsobem, to už je pomalu na diagnozu.........
 singera 
  • 

Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 14:01:05)
Pestřenko, mne je úplně jasné o čem se tady Cizinka s Killi pře. A to to nemusím číst. Četla jsem podobné články ala typu rodila jsem v Lucemburku několikrát i ty příspěvky pod tím...od cizinky, od susini, od killi...a je to pořád dokola.
 amálkaZ 


Re: Pro singeru , 

(5.4.2009 12:36:49)
tak proč pod článkem blafeš?když jsi to nečetla a nezajímá tě to?

Jsou tu lidi ,který to zajímá.I zkušenosti jiných.Já chodím sem,protože mě právě hodně věcí zajímá.Všechny odkazy,které sama nemám,neznám.
 singera 
  • 

Re: Pro singeru , 

(5.4.2009 14:05:06)
neblafu. je to pořád dokola. já napsala svůj názor. Nechápu, kdo ty články sem vybírá. Jestli dotyčnému už opravdu hrabe, když dá v měsíci 10 článku typu rodila jsem v ..... a naznačí jak je tady obtížné normálně porodit a pak ty samé: cizinka a spol. to rozebírají. No během 2 měsíců jsme tady asi 5x rodili v Lucembu....
 *Niki* 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 12:50:21)
Hele Singero, článek jsi nečetla, ale názor na něj nám píšeš (bo máš na to právo, že). Diskusi jsi taky nečetla, ale diskutuješ jak divá. Ty jsi nějaká prapodivná osůbka, singero ~y~
 singera 
  • 

Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 14:07:14)
já četla články rodila jsem V Luc. a příspěvky minulé. Stopro že je to to samé ~t~~j~
 Stáňa a dva kluci 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 13:27:33)
Singero, možná by bylo dobré se fakt zamyslet, co tě nad článkem a názory o porodech tak popuzuje...Něco už si o sobě a tvých porodech prozradila, vážně si myslíš, že to nemá souvislost? Takové rýpání a urážení ostatních nebývá u témat, která jsou ti volná, běžné. Já, když mě něco nezajímá, tak to úplně ignoruju, prostě se mě to vůbec nedotkne, nemám potřebu napsat ani písmenko...
 singera 
  • 

Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 14:11:20)
Stáňo, já tu potřebu mám ~y~ Napsat k článku nějaké to písmenko. Svůj názor. A tím to pro mne končí. Jenže vy jste se zase chytly.~t~ Takže odepisuji...cosi myslím. Kdyby nikdo neodepsal, tak jsem prostě jednou větou pod článkem vyjádřila svůj názor.:-)Jako ke každému článku v diskuzi.
 cizinka1 


Pro singeru - neporodni prispevek 

(6.4.2009 9:30:47)
Singero, nechtela jsem reagovat, protoze dle meho gustu provozujes silne poklesly zanr, ale prece neco ti povysvetlim. Ne ohledne porodu, ale ohledne kultury.

Nevim komu a proc vycitas, ze porodni tema ti nevyhovuje. Je to veci admina, co dava na hlavni, a co jim zarucuje navstevnost a popularitu. Mas radu moznosti, co muzes podniknout: 1) Je dostatek jinych clanku, pod kterymi se da diskutovat (a mne mrzi, ze na spoustu zajimavych tematu nemam posledni dobu cas)
2) muzes si zalozit diskusi, a bavit se o cim chces, 3) muzes jit jinam - na internetu zcela jiste se najde neco, co te pobavi.

Je naopak zcela poklesle vycitat to, ze jini lidi se bavi nebo angazuji se pro jina temata; neni rozumne ocekavat, ze neco, co je aktualni pro tebe, prinutis resit nekoho jineho; neni rozumne se zlobit, ze nekdo zabira "misto" a "pozornost". Toho na internetu je nekonecno.

Takze vedle psychologickeho vysvetleni tveho podivneho chovani, napada mne jeste kulturni predsudek. Schöpflin tomu rika "kultura nedostatku" -nutkava predstava, ze kdyz nejaci lidi delaji nabo maji co chteji, nutne nekomu jinemu musi neco ubyt. Je to premoderni predstava sedlackych komunit. Ale moderni spolecnost uz tak nefunguje: pluralita obohacuje vsechny.

Takze prestan vyvadet jako zakaznik cajovny, ktery je hystericky z toho, ze tam nemaji kafe, a jdi o barak vedle.
 Mickey16 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 13:54:52)
Singero ale tvoje příspěvky jsou taky pořád dokola, ty je snad máš někde uložený a pak je jen kopíruješ podle potřeby~2~
 singera 
  • 

Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 14:13:54)
Mickey, tys na to kápla. Ano, mám je uložené a sem je kopírují. Chytrá holka ~t~

 kreditka 


Re: Pro singeru ne pro zuzini:) 

(5.4.2009 21:38:45)
Amálko, ale já nikde nepíšu, že mi to vadí, kdyby mi to opakování témat vadilo nebo mě to nezajímalo, tak to nečtu a ani nepřispívám ~d~
 magggi synáček z léta09 


Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(4.4.2009 22:25:36)
takže nebudu s nikým polemizovat a vyjádřím se jen k článku. Víceméně se přidávám k jednomu z prvních názorů, že popsaný porod je pro zdravé a bez komplikací, pro mladé matky a pro statečné.
S miminem se může stát cokoli v něolika dnech, které jsou kritické - myslím, že 4 dny hospitalizace za normálních okolností asi nejsou pro srandu králíkům.
Čeká mě první porod v 35 letech. Rozhodně bych se neodvážila experimentovat s životem svého dítěte ani se svým /kvůli němu/.
Připadá mi přitažené za vlasy všechno odmítat, včetně většiny vyšetření v těhotenství - alternativa ano, ale "vocamcaď pocamcaď." Už před staletími a tisíciletími se matkám braly chvilku po porodu děti, aby se prohlédly, umyly a ošetřily (dtto matky)...
A monitor? Určitě je s personálem donhoda - nikde není psáno, že se musí ležet na zádech - pokud matka nebude rýt a vehementně se dožadovat porodu z pravěku, jistě s ní povedou dialog.
Navíc každému vadí něco jiného - ze zkušenosti mé sestry: monitor totál pominula, brala to jako běžnou věc, co ji lehce vytočilo, byla injekce na spaní (byl ještě čas), o níž se domnívala, že je na bolest. Bolest se nezmírnila, jen 2x víc cítila, že proti tomu nemůže nic dělat, protože byla totál utlumená...
Jinak vše ok. Nástřih vyžadovala, pokud to bude nutné - dvě naše společné kamarádky si taky "vymýšlely" porodní plány atd. a mudři ten "nátrh" pak nestačili stehovat a alternativní dámy se nemohly pořádně posadit pěkně dlouho...
A vůbec - asi je to tím, že jsem bývala z oboru a vím, co se všechno může stát, takže porody ambulantní, porody doma, porody virtuální či kýho čerta je pro typy: Co oči nevidí (resp. co vzdělání nedá), to srdce nebolí (resp. toho se nebojíme;o)))
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(5.4.2009 0:06:27)
magggi rodila jsem sve prvni ditko v temer v 32 letech, druhe v 34. Rodila jsem v Australii. Prvorozena dcera se narodila v utery pred 22 hod. Na par hodin byla v inkubatoru protoze se lehce zacala dusit, ale hned po te co ji vycistili pusinku od "necistot" tak nam rekli ze tohle se stava. Doporucuji ji dat na pozorovani do inkubatoru.Souhlasili jsme. Presto kdyz jsme prisli s tim ze ve ctvrtek chceme jit domu, nebyl v tom zadny problem. Jelikoz nam ale objednali specialistu na patek na 7 rano, tak jsem nakonec jeste jednu noc v porodnici zustala. Ale po te co specialista malou prohlednul (byl to uz treti Dr.) a opet nam bylo sdeleno ze dcera je naprosto v poradku, jeli jsme domu. Syn byl narozen ve ctvrtek v 18 hod, v sobotu k obedu jsme uz byli doma. Nepripadam si jako nejaky hazarder. Tady sdelis termim opusteni porodnice, sestra objedna pediatra aby se prisel na mimi podivat a pokud on neshledal zadny problem jde se domu. Je bezne ze po "normalnim" porodu jsi v porodnici 2-3 dny a po "cisari" 4-5. Osobne si nemyslim ze dlouhy pobyt v nemocnici je lepsi. Formulka "muze se stat cokoliv" mi osobne nahani hruzu pro tu formulaci. Pred 9 lety mi tohle rikal Dr. ktery me presvedcoval ze muj slepak musi ven, stejnymi slovy. Nakonec to byl on, ktery me pri operaci temer zabil svou nedbalosti! O dva dny pozdeji me jini dva lekari zachranovali zivot. Trvale nasledky mam dodnes a budu je mit cely zivot. Takze "muze se stat cokoliv" je i v nemocnici. Moji neter (ted ma 8 mesicu) napr. spalili na vyhrivaci podlozce. Nastesti u ni to nebylo nic vazneho, v jejim pripade mela stesti ze sestra prisla "brzy". Ditko v druhem inkubatoru takove stesti nemelo a melo popaleniny. Jistotu nemas nikdy a v nicem. Tod muj nazor a me zkusenosti.
 Renata + 2 piskoti 
  • 

Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(5.4.2009 0:20:03)
Jen upresnim, operaci jsem mela v CR, stejne jako se ma neter narodila v CR.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(5.4.2009 0:37:59)
Maggii, doufá, že jsi oboru už pryč, protože to tvé "kýho čerta" jení nějaké vymýšlení, ale vědeckými postupy ověřená metoda, která ústí ve stejnou nebo lepší šanci na zdravé dítě a zdravou matku.

K nástřihům - velké bohužel, ale jen neprovést nástřih nestačí, matka by také měla mít možnost zcela svobodně si zvolit polohu a tempo(!) porodu, případně mít možnost změkčit hráz teplou vodou, pak je pravděpodobnost poranění výrazně snížená.
 chikamichi 


Re:  

(5.4.2009 9:54:36)
Kili, tak konfliktního a konflikty vyvolávajícího člověka jsem dlouho nepotkala. Je to naprosto v rozporu se schopnostmi a požadavky na vedoucího/řídícího pracovníka. A to, že jsi lékař tomu jenom dodává, tvůj pocit, že musíš mít vždycky pravdu netolerance k jiným názorům, za to by měli na medicíně vyhazovat ještě před zkouškou z anatomie. Děláš nesmírnou ostudu těm lékařům, kteří jsou empatiční, vstřícní, citliví, nekonfliktní a snaží se každému pomoci bez ohledu na jeho prvotní smýšlení.To je na předložení etické komisi takovéto chování.A to zda jsi schopný komunikovat s nemocným dítětem, které se ocitne ve té péči, to si neumím představit už vůbec.
 Pestrenka 


Re:  

(5.4.2009 12:30:54)
Ajli, před pár dny Kili diskutoval na Zdravotnických novinách pod článkem o pordním domě.
Diskuzi jsem měla otevřenou a četl ji manžel a říká mi:

"Nebylo by dobré napsat pravému Mudr. Killianovi, že se na internetu za něj nějaký sprostý hulvát vydává?"

Myslím, že to mluví za vše. ~a~
 kili 
  • 

Re:  

(5.4.2009 13:06:55)
diskuse na serveru ZdN je dostupná všem a pokud se někomu nelíbila má tam dohledatelná reakce na příspěvek s neonacistickým obsahem, pak já mám za to, že tato reakce byla velmi mírná.

Tolik k Vašemu pokusu očerňovat užitím polopravd.
 Pestrenka 


Re:  

(5.4.2009 13:14:37)
a ja jen upresnim, ze ta dikuze je zde:
http://www.zdravotnickenoviny.cz/scripts/detail.php?id=413418

o urovni prispevovatelu necht si kazdy udela sam...

je take dobre dodat, ze kvuli velikosti schranky na ZN chybí několi prispevku, kter obhajovaly cizincino nedorozumeni, ale bud se nevesly, nebo admin cenzuroval.
 Pestrenka 


Re:  

(5.4.2009 13:14:58)
.. udela nazor sam
 amálkaZ 


Re:  

(5.4.2009 13:22:17)
její příspěvek byl také vymazán-pro urážlivý obsah,zcenzurován.vaše zůstaly.
 kili 
  • 

Re:  

(5.4.2009 13:25:28)
nejspíše je server za urážlivé nepovažoval
 amálkaZ 


Re:  

(5.4.2009 13:38:37)
server možná. VY jste tu vždycky dost diskutoval.měla jsem pocit,že máte rád děti.Občas nějaká rada od VÁS se dala použít.O nemoci poradit.Ale jak se pustíte do diskuze tady na Hlavní...~a~ nebo v těch ZdN-hrůza,děs,hnus.
 kili 
  • 

Re:  

(5.4.2009 13:47:16)
to je Váš názor, nemíním Vám ho vyvracet
 amálkaZ 


Re:  

(5.4.2009 13:58:34)
no,já to ani nepsala kvůli svýmu názoru.Spíš,abyste se zamyslel...
 kili 
  • 

Re:  

(5.4.2009 14:04:06)
netřeba Vám se tím trápit
 Tulka 


Re:  

(5.4.2009 13:49:21)
Taky jsem tu diskuzi trochu sledovala.To,že kili nepřizná cizince ani slovo pravdy,to už je pro něho patrně principiální záležitost.Ale osočování diskutujících,že závidí doktorům jejich vzdělání a podobné perly,no to je opravdu směšné~k~
 amálkaZ 


Re:  

(5.4.2009 13:20:04)
můj příspěvek do diskuze ZdN se bohužel nezobrazil.nevešel se.také jsem to četla.cizinčin příspěvěk byl,podle mě,jen nedorozumění.sama se tam potom několikrát omlouvala-ovšem urážky jakými jste ji zasypal-to byla teprve síla.
 Puma 


Re:  

(5.4.2009 13:22:30)
Diskusi na ZdN jsem taky četla. Tedy pouze do 28.3., špatně mi diskusi zobrazoval PC. Spojenectví Kilian-Wicherek často nemělo úroveň. Dr. Kilian tímto "kolegiálním spojenectvím" v diskusi evidentně pookřál a přitvrdil (argumentací to nebylo).

Já třeba dodnes pořádně nevím, kde se Kili názorově pohybuje. Napadá mě, že mu hlavně vadí, že do čistě medicínských věcí, podle něj, mluví nelékaři...navíc kritizují.
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(5.4.2009 11:36:30)
Magggi, píšeš, stát se může cokoliv a první 4 dny jsou kritické. Můžeš prosím specifikovat, co konkrétního se může stát, co už 5. den nehrozí?
 magggi synáček z léta09 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 0:57:33)
Nepíšu, že jsou první 4 dny kritické, jen že se v té době zůstává běžně v porodnici. Píšu prvních pár dní - je fuk, jestli 3, 4, 5...
Nsvíc - pro řadu maminek, hl. prvorodiček, je například fajn, že si nacvičí péči o miminko, kojení atd. s pomocí sestřiček, laktačních poradkyň, trochu se vzpamatuje, přizpůsobí situaci a domů jde trochu jistější aj.~z~ ~2~
 Líza 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 6:52:01)
Maggi, já šla jako prvorodička z porodnice jenom vystresovaná kvůli neodborným a v některých případech až škodlivým postupům personálu. Že bych se tam něco naučila, to ani omylem; pokud jde o kojení, tak doporučení tamních sester byly v hrubém rozporu se správnými postupy, které jsem si naštěstí nastudovala předem a JEN díky tomu jsem odcházela bez UM a plně jsem se rozkojila, navzdory péči personálu, která by mě připravila o mlíko.
Pokud jde o dětskou sestru, ženskou sestru, to jsou všechno lidi, kteří v civilizovaných zemích chodí po porodu za matkou a dítětem na návštěvu k nim domů, poradí přímo tam, pomůžou přímo tam. Dětský lékař samozřejmě taky po ambulantním porodu chodí prohlédnout dítě domů. Tyhle věci se nemusejí odehrávat v porodnici, není k tomu důvod.
 Sylvie 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 7:41:52)
Nsvíc - pro řadu maminek, hl. prvorodiček, je například fajn, že si nacvičí péči o miminko, kojení atd. s pomocí sestřiček, laktačních poradkyň, trochu se vzpamatuje, přizpůsobí situaci a domů jde trochu jistější aj.

Á, to mi připomnělo můj první porod. Rodila jsem v tzv. baby-friedly nemocnici, což jsem ve své blbosti považovala za záruku vhodného přístupu ke kojení. Skutečnost byla taková, že nejvíc mi pomohla švagrová - lékařka ze sousedního oddělení, která si mne o službě vytáhla k sobě do pokoje, kde nás s manželem diskrétně ponechala asi hodinu o samotně a dala mi šanci aspoň na chvíli uniknout z toho blázince na oddělení do naprostého klidu, který jsem potřebovala. A pak taky tím, že když mě poslouchala, jak jí tam brečím, že mi sestry vyhrožují, že domů nepůjdu, ptž mi dítě jí až příliš často, tak mi vysvětlila, že o tamních sestrách se po celé nemocnici všeobecně ví, že mají vykojené mozky, že jako dětská sestra přeci vím, co by rády slyšely, tak ať jim to prostě nahlásím, ony budou spokojené a nechají mě žít a já si to budu moct dělat po svém Fakt jsem si tehdy gratulovala k tomu, že se o dítě umím aspoň po fyzické stránce postarat, když už sestry se mi snaží shodit sebevědomí na nulu, co se týče kojení. MMCH švagrová mi ukázala, jak kojit jinak než vleže (což byla na oddělení jediná "správná" metoda) a pediatru z novorozenců z toho málem klepla pepka, když mě viděla
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 7:51:49)
Sylvie, abych to uzavřela slovy Magggi - i my jsme viděly (a na vlasní kůži zažily) příliš mnoho ~;)
 Pestrenka 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(5.4.2009 11:52:21)
Vždycky mě překvapí, že se stule najdou jedinci, kterí ví kulový, ve své hlavě si vyprojektujou něco o nebezpečnosti, pravěku a pohodlí rodiček a pak tady příjdou s přihlouplou plnou polní nesmyslně argumentovat.

Btání vám někdo nechat se monitorovat, přivazovat, pořezávat?
Bere Vám to někdo?

Tady prostě občas někdo napíše článek o tom, že porod lze prožít i bez těchto vymožeností, nikomu to nenutí, jen se chce podělit o skušenost a hend se na něj a jemu podobné plive...

Musí to být nějaký hluboký komplex společnosti...


 magggi synáček z léta09 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 1:16:34)
Na nikoho neplivu a nejsem agresívní (na rozdíl od jiných)- myslím, že jsem napsala dost jasně, pro koho porody tohoto typu jsou, a proč bych do toho nešla já. Před 15 lety, možná, i když to byla medicína někde jinde.
O porodech a komplikacích při i po nich nevím kulový, abych citovala příspěvek výše, naopak vím poměrně dost a mám díky tomu prostě jen jiný názor, což někteří zjevně špatně snáší - viděla jsem příliš mnoho.~d~
Nikomu nic nevnucuju a nic nezavrhuju - mně nikdo nebere vše, co je nutné (např. nástřih doktoři nedělají, pokud nemusí - oni to pak totiž zašívají, což je dost otrava, takže jen tak z plezíru se to neděje - totéž nebo podobně ostatní zavržené metody ~v~)a "přírodním" matkám nikdo nebere jejich styl porodu.
No nic, nepřišla jsem se hádat, jen vyjádřit názor a napadání si za to nezasloužím - je mi v podstatě fuk, jestli někdo rodí v houští za zvuků tamtamů nebo v epidurálu za zvracení manžela :-© ~t~, pro mě je důležíté moje dítě a jako každá maminka věřím, že pro něj chci to nejlepší - ostatním to nepodsouvám, pokud to tak vyznělo ~d~
 Rapiti 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 7:38:04)
Magggi, já chápu, že se člověk občas bojí komplikací, myslím, že většina zde přítomných si dovede představit hodně drsné komplikace. Ale argumentovat tím, že v porodnici poradí s péčí o miminko sestry a laktační poradkyně, to je hezké, kéž by to tak bylo, realita je jiná. A nástřih? Že ho doktoři dělají jen v nutných případech? Mě ho dělali s tím, že ho dělají 99% a tomu zbývajícímu procentu to jen nestihli. Porodník je chirurg a operuje rád, takže věřím, že šití je až tolik neobtěžuje, zvlášť, když za nástřih mohou vykázat pojišťovně body. Před 8 lety, kdy jsem s tím měla tu čest, tak za nástřih dostali od pojišťovny téměř polovinu částky, co dostali za porod jako takový. Osobně jsem přesvědčená, že problém je v penězích. Kdyby za současné situace podpořili doktoři přirozené a ambulantní porody, tak by porodnice velmi rychle zkrachovaly. Za to, že je na každou rodičku během těch hodin jejího porodu k dispozici několik kvalifikovaných lidí, připravených ve dne v noci pomáhat, dostávají porodnice tak směšnou almužnu, že je to k neuvěření. Jsem moc ráda, že se v našem porodnictví děje nějaký posun k lepšímu, rozhodně ten porod v roce 2005 byl nesrovnatelně lepší. Ale ani si netroufám hádat o kolik peněz kvůli tomu moje porodnice přišla. Myslím, že citlivých a rozumných zdravotníků je dost, jen se jim to jaksi nevyplácí.~q~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 7:58:14)
Magggi, prosím, uvedla bys mi tu nějakou konkrétní náhlou komplikaci, která je pravděpodobnější první čtyři dny než pátý den?
 magggi synáček z léta09 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 12:31:49)
Komplikace? Například jakákoli infekce. Třeba zlatý stafylokok.
Vůbec se nezastávám hospitalizace - jako pacient jsem v nemocnici nikdy nebyla a nejradši bych v tomto trendu pokračovala, jelikož si o zdravotnickém personálu též nedělám iluze - a na rozdíl od mnoha "civilů" vím proč - a chce to opravdu pečlivě vybírat porodnici, kde stejně nikdy nevíte, jestli se zrovna člověk trefí svým porodem do té "hodné" směny a do dobré nálady sestřiček či žákyněk (mimochodem, ty bývájí nejsnaživější~:-D)na šestinedělí.
Jenže bohužel, dokud se nezmění špitály, přístup k hygieně a všeobecně se celý ten cirkus (zdravotnictví) trochu nezcivilizuje (ač už existují i výjimky), bude lépe být pod kontrolou jak po porodu, tak třeba po slepáku.

Nástřih je zjevně věc názoru - ne každý mudr dbá na body nebo na staletou tradici - já mluvím za ty, které šití po nástřihu nijak nerozradostňuje - dobrého chirurga přece jen víc baví složitější věci~z~ .

A vůbec - nevím, kde jste rodily, ale co se týče mého okolí, většina mých příbuzných a kamarádek porodila v posledních 5 letech 1-2 děti a v 80% ke spokojenosti své i dětí - jak porod, tak výuka péče o novorozence, tak kojení... Klika na špitály? Sestřičky? Směny? Doktory?~d~
 Rapiti 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 12:35:32)
Magggi, tak většina mých kamarádek má celkem shodnou špatnou zkušenost s výukou kojení v porodnici. Jestli to není tím, že jsme rodily většinou ve stejné porodnici?~;)
 Sylvie 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 12:50:11)
A vůbec - nevím, kde jste rodily, ale co se týče mého okolí, většina mých příbuzných a kamarádek porodila v posledních 5 letech 1-2 děti a v 80% ke spokojenosti své i dětí - jak porod, tak výuka péče o novorozence, tak kojení... Klika na špitály? Sestřičky? Směny? Doktory?~d~

No, když tak čtu spokojené příspěvky třeba tady na Rodině, tak bych řekla, že za tou spokojeností může být ani ne tak klika na špitál, ale naprostá nenáročnost (a kolikrát i neinformovanost) žen ;o) Aspoň tedy mne z těch nadšených popisů super péče při a po porodu kolikrát vstávají vlasy hrůzou na hlavě z představy, že by tohle někdo prováděl na mně ~d~
 magggi synáček z léta09 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 12:34:09)
Markéta P. - jo a koukni výše - čti pořádně - nepíšu nic o tom, že by mělo něco matku ohrožovat konkrétně 4 dny - píšu "prvních pár dní!!!"4 dny se setrvává ve špitále.
Po třech se u mé neteře našel zlatý stafylokok...například...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 12:40:00)
Magggi, a kdepak toho zlatýho stafylokoka asi tak chytila? ~t~
 Tulka 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 13:14:08)
Lído,přeci si nemyslíš,že ho chytila v porodnici?~t~~t~
 Líza 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 13:59:24)
Maggi, je poměrně pravděpodobné, že v takovém případě šlo o nozokomiální infekci, a kdyby rodili ambulantně, tak by žádného zlatého stafylokoka neměla. Klasika. Tohle je jedno z typických rizik pobytu v nemocnici.
 zuzini 


Re: Nepročetla jsem úplně celou diskusi, 

(7.4.2009 12:39:07)
"nástřih doktoři nedělají, pokud nemusí"

~t~ tak to mě skutečně pobavilo
 kontracizinka1 
  • 

názor 

(5.4.2009 16:20:01)
...tak takhle vypadala péče v ČR tak v 50.letech minulého století, zdá se,že v Lucembursku se opravdu zastavil čas :-)
 singera 
  • 

Re: názor 

(5.4.2009 17:45:11)
Tak jsem si přečetla poslední příspěvek od kontracizinky a vím o čem to zase celé bylo :-)
 Omega 


Díky 

(5.4.2009 22:34:05)
Děkuji všem za přečtení a reakce v diskusi. Potěšilo mě, kolik z vás má podobný pohled na porod. Všem přeji krásný večer. Kateřina, autorka článku.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Díky 

(5.4.2009 23:06:51)
Kateřino, díky moc za článek.
 Evilein69 


Re: Díky 

(30.7.2009 19:06:01)
Katerino, taky budu rodit v Luxu, muzes mi rict, kde jsi rodila ty? V CHL? Dekuju.
 Mammina 


gratuluji 

(9.4.2009 17:47:06)
Ackoliv bych mela nejakou namitku k ockovani na TBC, monitorovani miminka a hrdinnemu odmitani epiduralu vseobecne, musim ven s uprimnosti a otevrene priznat, ze Vam vlastne zavidim a uprimne gratuluji ke krasnemu, zdravemu synkovi. Ja ziji v Italii a jelikoz velice tihnu k CR a mam duveru k tamnejsimu zdravotnictvi, resp. porodnictvi(ktere se, ruku na srdce, pysni s jednou z nemensi umrtnosti novorozencu), takze mym nejvetsim pranim bylo porodit deti "doma". Muj prvni porod byl takrka perfektni, po druhe uz to tak "happy" nebylo a nedoslo ani na jedno z mych pedsevzeti. Porod skoncil velmi pochybnym,ale ,diky Bohu,ciste provedenym* cisarem a tak jsem si u me druhe holcicky ani jednou nezatlacila. Holky jsou ale tady a jsou zdrave, coz je pro me o nejdulezitejsi, ale kdybych mela jeste jednou mit to poteseni, privest na svet dalsiho potomka, budu opet snit o ambulantnim porodu, co nejprirozenejsim a tim krasnejsim. :)

*moje kamaradky, ktere rodily v Italii, rodily vsechny az na jednu cisarem. Mluvi-li se o vice nez dvanacti zenach, tak mi tahle pravdepodobnost pripada prapodivna. Ony ale narozdil ode mne maji enormni, osklive jizvy~o~, kdezto ja mam osmicentimetrovy vystavni kousek ~R^
 Omega 


Re: gratuluji 

(9.4.2009 22:35:52)
Mammino,
děkuji za gratulaci, a přeji ti, ať je tvůj další porod tím vysněným. To, že jsem něco odmítla, jsem si mohla dovolit díky tomu, že jsem s porodníkem vše dopředu konzultovala, co je bezpečné pro mě i dítě a co už nelze. On je vyhlášený svým "přírodním" pohledem na porod a podle toho jsem si ho vybrala. Na porodníka v ČR jsem štěstí neměla.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.